Lördag, finalen i Körslaget

Hej!

Som jag skrev igår åt vi sushi till middag, den blev jättegod som vanligt! Jag tycker ju inte om sushi med lax men allt förutom det är gott. Krabba, räka och rullar är godast tycker jag! Sushi med ägg tyckte jag mer om tidigare men även det kan vara jättegott! Jag tittade lite på Let´s dance igår men det är ju inte särskilt roligt när man är blind. Okej, det är väldigt roligt att höra juryns poäng för ja, alla blir glada när de får höga poäng och så vidare!
På kvällen satt jag uppe för sent, ni vill inte veta hur sent det blev. Men många av mina vänner var uppe sent, sedan pratade jag på skype med Ronja, Emma och Hannah en stund, väldigt trevligt att höra deras kära röster igen=)
Jag hade intressanta diskusioner med folk på msn, bland annat frågade jag några seende personer om de tror att de skulle kunna vara tillsammans med en blind person. En person sa nej eftersom han tycker att ögonkontakt är viktigt och han skulle tycka att det var jobbigt att inte kunna möta sin flickväns blick när han sa till henne att han älskade henne till exempel. Men han sa att det kanske skulle gå men att det skulle bli lite jobbigt. En annan person höll med honom men sa att han trodde att han skulle kunna det om han gillade personen tillräckligt mycket. Jag förstår båda två eftersom ögonkontakt är viktigt för seende. Många sa förresten att de tror att de skulle kunna vara tillsammans med en blind person eftersom insidan betyder väldigt mycket.

Imorse vaknade jag av att Adam kom, det var någon gång runt halv elva tror jag. Adam fårade jättehögt och ville att jag skulle gå upp men efter att han hade råkat lägga sig i min säng somnade han nästan direkt=) Istället blev det jag som gick upp före honom. Efter att ha ätit lite frukost satt vi mest vid datorn. Jag var inne på en hemsida och lyssnade på personer som har gått vidare i en musiktävling. Tävlingen är för de som är mellan tretton och nitton år och det är Ica mazis tävling som heter Nextstar. Min kompis som har gått vidare i tävlingen tipsade mig om den hemsidan. Den fungerar inte för synskadade men Adam hjälpte mig. Alla sjöng jättebra i alla fall:)

Dagen gick och jag räknade lite matte. Min hjärna segade sig och jag glömde hur man skulle räkna ut vissa tal men jag frågade en kompis på msn som frågade sin kompis som jag fick hjälp av. Min mattelärare ville att jag skulle lösa en del tal som jag sedan ska skicka till honom för att han vill se hur jag skriver när jag räknar ut olika ekvationer. Jag är snart färdig med alla tal och jag skickar matten till honom imorgon.
Efter middagen tittade vi på finalen av Körslaget! Både team Erik och team Hanna var hur bra som helst tycker jag! Jag blev jätteglad när team Erik sjöng Jennie let me love you och Jag ska köpa vingar för pengarna eller vad den heter. Team Hanna sjöng Gabriellas sång väldigt bra tycker jag och Genom eld och vatten var inte dålig. Det var spännande i slutet av programmet men sen när två av körledarna sa att de trodde att team Hanna skulle vinna fick jag en känsla av det. Till slut vann ju team Hanna också. Men båda var värdiga vinnare tycker jag och båda körerna skulle ju ha använt pengarna till bra saker.
Nu ska jag göra lite annat än att skriva, sjunga kanske för det har jag inte gjort idag.
/Vispen

Fredag, måste plugga i helgen

Hej!

Nu sitter jag hos Björn och skriver, Lovisa och jag kom nyss hit med en taxi. I helgen kommer jag att behöva plugga ganska mycket det är sångtexter, matte och engelska som jag mest behöver plugga tror jag. Det finns andra ämnen också som svenska men den ska inte lämnas in förrän på fredag. Min tidigaste dag nästa vecka som är torsdagar kommer att bli sen den här veckan. Det beror på att alla sångare och sångerskor i min klass ska sjunga en musikallåt för varandra då. Castle on a cloud ska jag sjunga och vi får se hur det går. Första halvan av låten brukar gå okej men det är ganska höga toner i den och jag är i målbrottet vilket är lite jobbigt. Det måste seriöst vara så att jag är i målbrottet för ibland när jag pratar och sjunger bryts min röst, störande.

Kvällen igår var ganska lugn och det hände inte alls mycket, några av mina kompisar fick stå ut med att jag klagade på hur tråkigt jag hade.
Dagen började med sånlektion då jag skulle ha börjat med en ny låt men det blev inte av. Min lärare var förkyld och ville inte sjunga och jag kunde inte låten eftersom jag aldrig har hört den tidigare. Därför fick jag sjunga på Castle on a cloud säkert fem gånger, det kändes som att det blev sämre och sämre för varje gång tycker jag. Min lärare sa att sista gången jag sjöng den var bäst i alla fall.
Rebecka kom och hämtade mig efter sånglektionen. Vi gick upp till rummet och scannade in lite engelska, jag förstår inte all grammatik särskilt bra men jag ska fråga min lärare om det. Senare i vår ska vi ha ett grammatikprov och då ska en massa undantag finnas med, jobbigt. Men om jag pluggar ska det säkert gå bra. Jag föredrar i alla fall grammatik framför att skriva någonting helt själv, att prata engelska är också värre än grammatik. Under lunchen pratade vi om maträtter och vi tycker om helt olika mat. Innan samhällskunskapen försökte vi att skriva ut lite saker men skrivaren fungerade inte, undrar varför. Den sa att den var färdig och laddad men sen när man tryckte på att den skulle skriva ut reagerade den inte.

På samhällskunskapen såg filmen om konservatism. Innan vi fick gå kom en lärare och pratade med oss. Hon sa att man ska vara snäla mot varandra, undrar om det var hänt någonting och om någon har varit oschyst. Jag har inte märkt någonting av det i alla fall, hoppas bara att det inte är jag som har råkat göra någonting. Sedan berättade hon att alla tjejer i min klass och i den andra klassen ska åka iväg på måndag eftermiddag för att spela in reklamen av melodifestivalen. Jag är verkligen beroende av melodifestivalen, det är absolut ett av de bästa tv-programmen på hela året! Det ska bli jätteroligt att få spela in reklamen i alla fall, undrar vad vi kommer att få göra, jag skriver mer om det på måndag.

Vi såg en film på svenskan som hette Timmarna. Filmen skulle tydligen vara bra för att man tydligt kan se fabel, motiv och tema i den. Jag är inte särskilt bra på begreppen än och vet inte vad de betyder riktigt men nästan. Timmarna handlade om tre kvinnor, en från 1920-talet, en från 1950-talet och en från 2000-talet. Filmen var lite skum tycker jag men det enda som jag har sett att kvinnorna har gemensamt än så länge är att alla verkar ganska deprimerade plus att minst två av kvinnorna verkar vara psykiskt sjuka. Rebecka syntolkade i alla fall bra med tanke på hur svår filmen var tycker jag. De hoppade mellan de tre kvinnornas liv ganska ofta och först förstod jag inte vem som var vem.

Efter att jag kom hem pratade jag en stund med Adam. Adam kunde inte komma ikväll eftersom han ska ut med några av sina vänner. De ska till ett ställe där det är artonårsgräns och jag är ju inte arton år än. Men jag är inte särskilt intresserad av att gå ut på en krog någonstans för att dricka alkohol. Jag ska ju bli nykterist men det kanske kan vara roligt att gå till ett sådant ställe för att träffa sina vänner. Det brukar ju vara musik där och det är ju lite stämning:) Men när jag var utanför ett sådant ställe en gång ganska sent på kvällen var det två gäng eller något som bråkade med varandra. Det lät ganska läskigt och de skrek en massa saker till varandra, de slogs i alla fall inte när jag var där. Vi stod bara där i några minuter medan vi väntade på en taxi. Tidigare hade vi varit inne på baren och hört ett band spela. Det var en person som kände några och det var därför vi fick komma in där, jag var bara tolv eller tretton år den gången. Inne på själva stället var det inte särskilt läskigt att vara i alla fall=)
Lovisa och jag åkte hit vid sextiden. Ikväll ska jag äta sushi, I like it very much!
/Vispen

Torsdag, skriver kort om dagen

Hej!

Jag vet att mina rubriker blir sämre och sämre för varje dag men jag orkar inte anstränga min hjärna mer än nödvänligt. Igår var jag vaken längre än vad jag borde men det berodde på att jag chattade med en i min parallellklass. Det var väldigt trevligt men han kanske ska sluta på Kulturama i höst precis som en i min klass som jag är mest med. Men det är inte säkert att någon av de ska sluta men förmodligen. Alla som jag tycker om slutar hag jag kommit fram till men jag förstår dem. Kulturama är inte direkt drömskolan men jag får stå ut ändå. Det är i alla fall störande när just de personer som jag tycker om slutar. Jag tog en tablett innan jag gick och lade mig och jag somnade faktiskt efter lite mer än en halvtimme. Tabletten måste ha hjälpt lite i alla fall för jag hade gått upp sent på dagen men kunde ändå somna efter en halvtimme. Men det kan ta tid innan jag vet hur mycket jag måste ta varje dag, tabletterna innehåller olika mycket och nu har jag tabletter som innehåller tre milligram men jag kanske ska ta två istället för en. Jag har för mig att läkaren sa det men hon sa att tabletterna skulle väga två och inte tre milligram men på förpackningen står det att man kan ta två tabletter och därför kanske jag testar det om en tablett inte hjälper särskilt mycket.

Imorse var jag nära på att försova mig, väckarklockan ringde inte fastän jag hade ställt den. När jag tryckte på den sa den att alarmet var på vid den tiden men ändå hade den inte ringt, jag kanske ska byta batteri på den. Efter att ha duschat väldigt snabbt kom taxin tidigare än vad den egentligen ska göra. Men det gick bra att åka till skolan förutom att det var köer. Det har nog aldrig varit så mycket köer på morgonen när jag har åkt till skolan förut. Jag fick panik när jag tänkte på att ingen skulle komma och möta mig idag och för att jag inte var säker på var klassrummet vi skulle vara i låg. Jag kom fram till skolan när klockan var fem minuter i nio, jag skyndade mig och gick in i lite saker men hittade till trappan efter ett tag. Sen hade jag problem med att höra klassen, de hördes ingenstans och en stund trodde jag att de redan hade gått in. Jag stod där en stund och väntade, när jag ringde Ellen svarade hon inte och det fick mig verkligen att tro att lektionen redan hade börjat. Men till slut gick det bra för min mentor råkade gå förbi och då fick jag hjälp av honom att hitta de andra. Man fick gå ganska långt på fjärde våningen och det var därför jag inte hade hört min klass innan. Dessutom var det många som var sena till lektionen och när läraren kom var det ungefär bara halva klassen eller till och med färre som hade kommit.

På samhällskunskapen gick vi igenom en ny ideologi som vanligt, konservatismen. Det är alltid intressant att lyssna på när min lärare pratar för jag kan lyssna och anteckna utan att tycka att det är tråkigt. Vissa röster får mig att somna bort och får mig att lätt börja tänka på annat, okej, jag har aldrig somnat på någon lektion men det har varit nära många gånger. Krisdemokraterna är tydligen konservativa och det är det enda partiet i riksdagen som är det idag. En sak som jag tycker är en nackdel med krisdemokraterna är att de är emot att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan. Jag tycker absolut att de borde få göra det för de är ju bara människor. I bibeln står det ju bara om mannen och kvinnan men jag tycker ändå att människor ska få göra som de vill. Bara för att en sak är mer normal än någon annan tycker inte jag att det är mer rätt, det är ju människors känslor. Alla borde ju få bli respekterade och om nu homosexuella vill gifta sig i kyrkan, varför inte? Gud borde ju älska alla människor, skumt annars. Jag tycker att det är sjukt att homosexuella inte får göra lika mycket som hetrosexuella. Om de vill ha barn är det ju bara att adoptera dem eller göra på något annat sätt. Barnen skulle ju kunna ha det minst lika bra med två mammor eller pappor som med en av varje. Om människor vande sig mer vid homosexuella skulle man säkert bara tycka att det är helt normalt i framtiden. En fördel med konservatismen är i alla fall att de vill ha mer ordning coh att de tycker att regler är viktigt. Men för mycket ordning tycker inte jag att det ska vara, det är helt okej som det är nu tycker jag. Men en till bra sak med krisdemokraterna är att de bryr sig mycket om familjen, de får lugnt ett plus av mig för det!

Musikteorin var rolig idag och jag lärde mig mycket. Vi jobbade mest med gehör och olika intervaller. Sedan skulle vi lära oss olika sorters konsonans och disonans. Jag tycker ibland att det är svårt att höra skillnad på allt men jag blir säkert bättre om jag tränar. Under min extralektion jobbade vi med kvintcirkeln som vanligt, nu börjar alla olika toner sitta och jag kan peka och komma på vilken ton som är var i ansiktet ganska snabbt nu. Men träna mer på det måste jag göra.
Efter musikteorin skulle jag försöka att hitta till matsalen. Elin i min klass hjälpte mig och jag fick lite dåligt samvete. Okej, det är ju okej att klasskompisar hjälper till ibland men egentligen är ju inte det deras jobb. Sedan vill jag inte att de ska tycka att jag är jobbig när jag ber om hjälp hela tiden. Att gå efter dem klarar jag inte av för jag måste ju känna var jag är hela tiden och det tar ju hundra år. Springa eller åtminstonde gå i snabb takt skulle jag vilja kunna göra i skolan. Men matsalen är nog det ställe där jag klarar mig minst själv. Ta mat plus att dra mitt kort kan jag inte göra själv. Men Rebecka kunde inte vara med på förmiddagen idag och därför fick jag klara mig. På ett sätt tycker jag om att vara själv för då slipper jag att vara beroende av andra människor. Men jag har ju inte tränat jättemycket på olika vägar eftersom jag tycker att alla skolämnen går före allt sådant. Dessutom tar det tid att lära sig en väg och det tar på krafterna också. Sedan tycker jag att det är otroligt tråkigt att gå samma väg flera gånger innan man hittar, min hjärna är segare än seende som bara behöver gå en väg och sedan hitta. Himla hårigt att jag då måste hålla på, ingen seende förstår nog hur jobbigt det är att vara blind ibland. Men jag överlever ändå men tänk när blinda kan köra bil, vilket framsteg. Men jag kommer säkert att hinna dö innan det händer tyvärr.
Några andra i klassen kom i alla fall till matsalen och pratade med oss, trevligt. Min klass är ganska rolig ibland.

Engelskan gick bättre än vad jag trodde. Lektionen började med att vi satte oss i grupper och gav varandra respons på våra tal. En i min grupp hyllade sitt hem, hon har bott på tio olika ställen men där hon bor nu trivs hon bäst. Jag fick nästan inga synpunkter alls, de sa att det var bra och att jag kanske kunde lägga till något roligt minne med Adam. Igår när jag pratade och Nina tog tid tog det två minuter och femtio sekunder.
Nu ska jag göra lite annat, det ringde nyss också, undrar om det var någon trevlig människa. Vi har förresten satt upp lappar i skolan nu om att jag söker efter en ledsagare. Vi får se hur länge lapparna sitter kvar men jag hoppas att någon ringer eller mailar mig snart.
/Vispen

Onsdag, möte

Hej!

Igårkväll satt jag i flera timmar och funderade på det här med engelskan. Till slut bestämde jag mig för att tacka Adam, det kommer inte att bli ett roligt tal men jag vill bara att det ska bli färdigt känner jag. Eftersom jag känner Adam bra vet jag en massa fördelar med honom och saker som jag kan tacka honom för. Jag vet nackdelar med Adam också för alla människor har ju dåliga sidor men i det här talet skriver jag bara bra saker om honom. Problemet nu är bara att man ska prata i ungefär tre minuter och det känns ju ganska länge, jag ska bara stå och prata om Adam i tre minuter, går det verkligen? Jag ska ju bara prata om varför jag vill tacka honom och prata kring tre saker, det är svårast. Men jag ska skriva om hans personlighet, hur andra ser honom och sen om något mer, jag har inte kommit på vad den tredje saken blir. Men nu har jag börjat med talet och jag har nog skrivit lite mer än fälften av vad jag kan komma på. Jag får be till något mirakel om att mitt tal blir tre minuter. Annars får jag stå och prata jättelångsamt och göra paus mellan varje mening.

Inatt kunde jag inte sova alls, klockan tre kom min syster in och klagade på att hon inte heller kunde sova. Klockan tre hade jag precis somnat och väcktes såklart när hon kom in och efter det tog det en timme innan jag kunde somna om. Vid åttatiden ringde taxin, vädligt skumt med tanke på att jag ringde dit igår och sa att jag inte skulle åka vid den tiden. Jag hade bokat en taxi klockan ett men den hade jag tänkt ringa och avboka senare under dagen. Jag väcktes alltså vid åtta också och då kände jag att jag hade väldigt ont i huvudet. Jag skulle lika gärna ha kunnat gå upp klockan åtta för jag låg i sängen tills klockan tio och störde mig på att jag inte kunde somna om. Till slut gjorde jag det i alla fall och vaknade igen vid halv tolv. Då gick jag upp eftersom jag var tvungen att göra det. Nina kom hem från jobbet efter ett tag och vi åt lunch. Efter lunchen åkte jag till skolan för att ha mötet.

Min mentor var inte med idag men förutom det var vi ungefär samma personer som förra gången. En från syncentralen kunde inte komma men det var två personer därifrån, två från Kulturama, min mamma Nina och jag. Vi pratade om allt möjligt, eftersom jag känner mig trött och har huvudvärk orkar jag inte skriva ner mycket av vad vi sa. Men jag ska börja ha idrott varannan vecka med min assistent. Nu när jag ska ha Rebecka ett tag kommer jag att åka och simma på onsdag. Usch, jag tycker verkligen inte om att bada eller simma, jag badade en gång i somras och det räckte för mig. Då simmade jag inte mycket heller, bara lite. Men jag åker och badar för betygets skull. Men sen när Mattias kommer tillbaka igen vill jag inte åka och bada med honom utan då får vi göra någonting annat istället, jag måste träna på att göra vanliga rörelser, svårt att förklara men jag är inte säker på allt sådant och alla seende kan redan det eftersom de ser hur man ska göra.
Sedan pratade vi om olika ämnen och vi väntar på svar från resurscenterblabla om att de ska hjälpa oss med det. Vi pratade också om att jag kanske ska gå fyra år på Kulturama istället för tre om jag inte hinner läsa in alla ämnen nu. Men jag vill helst bara gå tre år för jag vill bli färdig med gymnasiet så snabbt som möjligt. Men jag vill ju söka till någon högskola sen eller universitet och då är det bättre att gå gymnasiet ett år längre än att läsa upp ämnen senare på komvux. Om man har läst på komvux hamnar man tydligen i någon b-grupp och då har man mindre chans att komma in. Det vill alltså inte jag göra. Men tänk vad gammal jag kommer vara när jag går ut gymnasiet om jag går på gymnasiet ett år extra. Jag är ju född 1991 och är redan ett år äldre än de flesta i klassen. Det skulle ju vara som att jag gick om två år men egentligen har jag ju inte gått om nu. Det är bara det att jag har börjat allting ett år senare. Men hoppas att jag får jobb i framtiden för det vill jag ha!
Hmm, vad sa vi mer? ingenting jätteviktigt i alla fall som jag kommer ihåg. Jo, just det, att de ska maila lärarna och påminna dem om att ge mig material i tid. Sedan ska de planera för att några ska komma och prata med lärarna och att lärarna ska få ställa frågor om de vill. Det blir ungefär likadant som vi gjorde för min klass och lite av b-klassen på kören förut men lärarna får inte testa på mobility.

På vägen hem åkte vi förbi apoteket, mina sömntabletter har äntligen kommit! Hoppas att de hjälper, i så fall blir jag lycklig=)
Nu ska jag fortsätta med engelskan.
/Vispen

Tisdag, en vanlig dag

Hej!

Jag är fortfarande helt seg i huvudet, jag måste seriöst ha problem på något sätt. Hur svårt kan det vara att skriva ett tal på engelska egentligen? För min kära hjärna är det väldigt svårt tydligen och jag har fastnat på det här med organisationer. Det får bli något tal som handlar om en eller flera personer istället. Det kanske blir någon nära person som jag tackar, någon vän kanske eller kanske någon gammal lärare, eller också hyllar jag någon artist. Problemet med mig är att jag har svårt att komma igång, det har jag alltid haft. Men när jag väl har börjat skriva brukar det gå bättre. Men det här arbetet bara fårar för högt alltså, det går inte att förklara! Men jag har kommit fram till att jag ibland har enorma problem... Det är tråkigt men sant. Nu har jag ju tänkt i hur många dagar som helst och ändå blir ingenting bra. Jag har börjat att skriva om flera personer och om organisationer men sen när jag har börjat och allting fastnar jag ändå. Jag skulle kunna klaga i evigheter på engelskan men ni behöver bara stå ut med det idag och imorgon för sen på torsdag ska det vara färdigt och en vecka senare ska jag redovisa det för klassen. Efter det kommer jag att radera det ur hjärnan. Men jag blir arg på mig själv plus att jag känner mig stressad. Inatt somnade jag visserligen klockan ett men vaknade igen klockan sex och kunde inte somna om. Hoppas de där sömntabletterna kommer snart och att de hjälper.

En positiv sak är i alla fall att jag fick tillbaka mitt läxförhör i engelska och där hade jag alla rätt! Det har jag aldrig haft i engelska under gymnasiet och det gjorde mig lite gladare. Ibland fungerar tydligen min hjärna.
Annars hände inte mycket på kvällen, jag skrev lite på svenskaarbetet som min lärare kommenterade och gav mig respons på i fredags. Där kom jag en bit framåt i alla fall men jag förstår fortfarande inte hur jag ska skriva så att det blir en röd tråd i hela texten. Sedan började jag att tänka på en massa gamla saker igårkväll plus det här med skolan och det fick mig att börja gråta. Egentligen är det väldigt onödigt att gråta för det hjälper ju ingen, det är bara en skum sak man gör ibland. Ibland känns det bättre efteråt men igår kändes det inte alls bättre efter att jag hade gråtit. Men tårar löser ju inga problem och jag undrar ibland varför tårar finns, för att man ska visa känslor eller vad? Helt onödigt är det i alla fall tycker jag, då kan man ju lika bra säga vad man känner eller bara tänka det själv, när man gråter ökar chansen att man blir förkyld också vilket också är en nackdel med att gråta. Eftersom jag inte gråter ofta längre, bara kanske tre till fem gånger om året, börjar jag alltid att tänka på en massa jobbiga saker när jag är ledsen. Bara en liten sak kan ibland få mig att tänka på andra jobbiga saker och då känns det helt plötsligt mycket jobbigare. Jag fungerar ungefär på det sättet, i och för sig är det bra för då kan man gråta ut allting på en gång men det vore ju ändå lite bra om man kunde gråta lite åt gången och bara tänka på ett problem i taget.

Den här dagen har varit ganska seg faktiskt. På kultur och idéhistorian jobbade vi i våra grupper och min grupp skrev ner vad vi ska säga på den tredje frågan. Det gick väl helt okej och vi ska träffas på fredag och fortsätta att prata om det. Jag tycker om min grupp i alla fall=)
På öppen tid var det någon från musikhögskolan som kom och pratade. Han berättade om lite olika linjer som man kan välja, lite om hur intagningsproven ser ut och hur många poäng som behövs på olika ställen. För mig kändes det ganska ointressant att lyssna på det och det var nästan ingen i min klass som var där, bara Ellen, jag och en kille som jag inte känner särskilt bra. Efter ett tag när Ellen och många andra hade gått gick jag också. Än så länge går jag ju bara första året på gymnasiet och jag tror inte att det är musikhögskolan som jag vill söka till sen.
Under håltimmen träffade jag Rebecka som kommer att hjälpa mig ibland istället för min assistent. Hon börjar på torsdag och det kommer säkert att gå bra, jag kommer inte alltid att ha någon som kan hjälpa mig men jag kan ju ringa Ellen om jag inte hittar någonstans. Klockan gick framåt och håltimmen tog slut efter några timmar, jag satt och störde mig på den där himla engelskan hela tiden. På ensemblen sjöng vi en låt som heter Isn´t she lovely, den är faktiskt helt okej. Sedan sjöng vi en låt med Stevie Wonder som jag inte kommer ihåg vad den heter men även den var okej att sjunga. Isn´t she lovely tycker jag mest om i alla fall.

Ikväll måste jag åtminstone komma på vad mitt tal ska handla om plus att jag ska plugga kvintcirkeln. Imorgon har jag möte i skolan, jag ser inte direkt fram emot att sitta i flera timmar och diskutera skolan med en massa vuxna människor. Men de är ju där för min skull vilket känns bra. Däremot tycker jag inte att det har hänt särskilt mycket sen förra mötet och det har fått mig att ge upp lite. Men jag har i alla fall börjat att gå på idrotten sen det senaste mötet och det har alltid fungerat väldigt bra förutom att taxin nästan aldrig hittar dit. Men resten av det jag sa att jag behövde har inte löst sig än.
Imorgon är det i alla fall hälsovårdsdag på Kulturama och de andra ska åka iväg till något ställe i Stockholm. Det börjar klockan elva och jag hade först också tänkt åka dit men sen pratade min assistent med min mentor och en till och de bestämde att det inte var någon idé för mig att åka dit eftersom mötet ändå är sen. Jag kommer bara att hinna vara där i en och en halv timme ifall jag åker dit och det är lite krångligt att beställa om taxin till en annan adress. Jag sa i alla fall att jag inte ville ha någon ogiltig frånvaro och lärarna sa att de skulle fixa det, om jag ändå får det är det riktigt dåligt! Sist jag fick hem min frånvarogrej såg den helt okej ut men jag hade mer ogiltig frånvaro än vad jag trodde. Men det var för att jag var borta en gång och sjukanmälde mig dagen efter det, det går bara att sjukanmäla sig samma dag som man är sjuk. Nu ska jag lyssna lite på Sanna, eller kanske Sonja.
/Vispen

Måndag, mycket läxor

Hej!

Engelska är verkligen jättesvårt, särskilt när man ska skriva ett tack eller ett hyllnigstal! Jag känner verkligen att jag inte klarar det. Fastän jag har fått förslag av människor vad jag ska skriva om blir det bara fel, vi ska skriva upp allt vi ska säga. Imorse började jag att skriva om olika saker men det tog stopp helt och hållet och det kändes bara skumt. Min lärare tipsade mig om att jag ska skriva om olika organisationer och tacka dem, jag har börjat att skriva några meningar om det. Det blir inte heller bra men jag ska försöka, man ska ha tre himla saker att prata runt som man tycker är bra med det man pratar om. Alla kommer att somna när jag håller mitt tal men bara jag får g blir jag nöjd, seriöst. Vi har i alla fall tills på torsdag att skriva färdigt vårt tal och imorgon har jag ju en lång håltimme som jag kan plugga på. Men det är verkligen otroligt svårt. Att hylla korna fick jag ju ett tips om men det skulle jag inte kunna prata om i tre minuter. Mina gamla lärare hade jag ju också funderat på men min hjärna segade sig och dessutom skulle alla tycka att det var ointressant. Sedan det här med organisationer, det var min lärares förslag. Jag kunde ju ha hyllat någon artist som jag tycker om men det lät väldigt svårt. Min lärare sa vad man kunde ta med i talet ifall man skulle göra det och det skulle jag inte klara. Men vi får se vad det blir, jag kommer säkert att prata om något annat än organisationer. Om jag pratar om organisationer kommer jag att tacka till exempel SRF och Unga synskadade.

På ensemblen sjöng vi Have you ever seen the rain och en annan låt. Vecka åtta har vi en liten konsert och då ska vi sjunga Have you ever seen the rain och en låt som vi sjöng med Alex förra veckan.
Jag har känt mig skum hela dagen, när jag vaknade tänkte jag konstiga tankar och senare på dagen har det känts jättekonstigt när jag går. Undrar vad det är för konstig känsla. Kören gick ganska bra, vi sjöng ungefär samma låtar som förra veckan, en av låtarna har jag inte fått texten på och därför sjöng jag inte jättemycket idag.
Matten var ganska seg, jag förstår alla a-uppgifter, en del av b-uppgifterna men inte en enda c-uppgift, vad är det med mig? Annars brukar jag kunna räkna ut c-uppgifterna men fastän jag ansträngde mig idag gick det verkligen inte. En dålig tid verkar ha börjat för mig eftersom det går väldigt dåligt i skolan just nu. Ekvationer, jag blir jätteyr i huvudet och förstår ingenting ibland. Kontaktlärarmötet blev inställt idag eftersom Ola var sjuk. Men det var skönt tycker jag eftersom jag har känt mig väldigt konstig idag.
Nu ska jag försöka att plugga men det känns inte som att jag kommer att få något gjort idag, hur mycket jag än försöker. Men det är ganska mycket att göra just nu, snart har vi redovisning om bibeln i kultur och idéhistoria. Sedan har vi matteprov om inte jättelång tid, talet i engelska ska vara färdigt på torsdag och man ska lära sig olika låtar i musiken. Ibland känner jag bara att jag vill ge upp allt, särskilt när det går dåligt. Punktskriftsnoter, det har jag inte ens börjat med än, inte datorkunskapen heller, förstå hur jobbigt det kommer att bli om ett tag när jag ska hinna komma ifatt alla andra samtidigt som alla andra ämnen är som vanligt. Kvintcirkeln måste jag lära mig också. Seriöst, jag kommer säkert att bryta ihop någon dag snart. Jag har säkert glömt saker jag måste hinna göra också, jo, just det, lära mig att hitta i skolan men det orkar jag inte just nu. För mig känns det faktiskt ganska onödigt för det får man ju inget betyg i, det kan jag ta senare i så fall. Sedan kommer vi ändå att byta klassrum i höst. Allt tar ju hundra år, sen har vi prov på alla ideologier om ett tag också och sen ska svenskan lämnas in på fredag och ja.
/Vispen

Söndag, en lugn och skön dag

Hej!

Den här dagen har jag verkligen bara vilat. Läxor har jag struntat i idag men jag tyckte att jag var värd det. Senare ska jag i alla fall titta igenom några låttexter som vi ska sjunga imorgon. Eftersom jag inte har kunnat öppna dokumentet som min ensemblelärare skickade får jag nog ta låten med Eric Clapton. Min andra ensemblelärare har inte skickat några sångtexter till mig än, han verkar ha ganska mycket att göra för förra gången när han inte skickade det han skulle på länge, sa han att han verkligen inte hade hunnit det. Därför väntar jag på dem fortfarande.
För en stund sen sjöng jag lite, det var trevligt men imorse när jag vaknade kände jag mig lite hes men det gick över sen.
Adam och jag badade i hans badkar förut. Det var skönt, jag tycker inte om att bada i sjöar eller i havet men det går bra i badkar eller i bassänger där man känner botten. Jag kan simma men jag tycker ändå inte om att inte nå botten där jag är. Samtidigt som vi badade pratade vi om att Adam ska åka till Polen under påsklovet. Orättvist, jag hade också velat följa med, det verkar vara jätteroligt där tycker jag, Adam har berättat massor, plus att det finns en massa god mat där. Under påsken brukar det finnas en jättegod och mysig ostkaka plus att de har goda munkar och en massa annat mysigt!
Tänk om jag fick åka till Vietnam lika ofta som Adam åker till Polen. Jag har ju aldrig varit i Vietnam sen jag kom till Sverige och innan jag dör vill jag både hinna åka dit med Nina och Björn, mina föräldrar. De är ju skilda vilket förstör en hel del, min kompis som kom till Sverige samtidigt som jag kommer ju att åka dit med båda sina föräldrar samtidigt. En annan kompis som jag fick kontakt med igen för inte alls länge sen, vi träffade deras familj ganska ofta tidigare, har också fortfarande föräldrar som bor tillsammans. Varför skulle just mina föräldar skilja sig? De är ju inte ens vänner längre, verkligen jätteroligt, eller inte... Det är ju mest barnen som lider av det, oftast. Det blir nämligen dem som måste åka mellan sina föräldrar, föräldrarna skulle ju lika bra kunna åka till barnen varannan vecka, vissa familjer löser det på det sättet. Det är ju inte barnens fel att föräldrarna tar beslut om att skilja sig. Dessutom måste barnen ibland vänja sig vid att någon ny kommer in i familjen som en av föräldrarna skaffar vilket kanske inte alltid är särskilt roligt. Men man får vara glad för föräldrarnas skull och hoppas att de har det bättre med deras nya partner som de bestämmer sig för att leva med. Om man inte tycker om en eller flera nya familjemedlemmar kan man ju försöka att tänka att de bor där för att en av föräldrarna älskar sin nya partner och att man kommer att flytta hemifrån i framtiden.
När jag blir äldre vill jag antingen jobba med musik eller bli kurator eller psykolog. Jag vill i alla fall hjälpa människor på något sätt, kanske jobba med familjerådgivning, jag har börjat att fundera på det mer under senare år. Iblanc chattar jag med människor som av olika anledningar inte trivs bra hemma eller har det svårt och jobbigt på andra sätt. Det är intressant att höra deras tankar tycker jag. Det är svårt att kunna hjälpa personer som man inte träffar eller känner på riktigt men en del brukar säga att det bara känns bra att få skriva vad de känner till någon som inte känner dem. Jag kan också tycka att det är skönt att prata med människor som inte känner mig. Eftersom de inte vet vilka vänner jag har kan de aldrig säga till andra vad jag har sagt.

Vi skulle ha tagit en promenad idag men det blev inte av, vet faktiskt inte varför. Nyss läste jag några bloggar, jag läser mest några av mina synskadade kompisars bloggar plus några idolbloggar ibland. Jag vet inte alls många kändisar som bloggar, vilka bloggar brukar ni läsa? Skicka en kommentar om ni vet någon bra och rolig blogg:) Några i min klass bloggar också och där tittar jag in ibland. Ibland kan det vara roligt att läsa vad som händer i andras liv, dessutom kan man lära känna människor bättre då.
Nu ska vi snart äta middag här och efter det ska jag åka hem.
/Vispen

Lördag, Ikea igen

Hej!

Igår fick jag en kommentar till mina läsloggar. Jag skulle bland annat hitta på en bra rubrik, skriva citattecken på några ställen, göra ett längre slut och dra fler slutsatser. Sedan skulle jag försöka att få texten att ha en röd tråd, det låter lite svårt och jag förstår inte riktigt hur min lärare menar att jag ska göra tror jag men jag ska försöka. Jag förstår inte riktigt hur jag ska kunna få läsloggarna att hänga ihop och bli till en text. Kanske att jag skriver lite senare ikväll för jag brukar tänka bra sent på kvällarna.

Jag somnade ganska tidigt inatt, vid halv ett, däremot vaknade jag istället flera gånger under natten. Jag minns en del av vad jag drömde om, det var både bra drömmar som jag önskar ska slå in och dåliga drömmar som jag bara vill glömma! En gång vaknade jag och kände mig både arg och ledsen. När det äntligen blev morgon gjorde Adam lunch. Vi åt spenatsoppa som jag tycker jättemycket om! Efter lunchen skulle vi åka till Ikea. Vi fick springa till bussen och jag fick jätteont i halsen efteråt. När vi kom fram till Ikea efter att ha bytt till tunnelbana och sedan åkt buss igen, gick vi runt där ganska länge. Eftersom vi hade ganska tråkigt gick vi runt hela affären och tittade på möbler, köksinredning och andra lite skumma saker som vi inte visste vad de används till och hur de används. Jag handlade ingenting men det gjorde Adam, han handlade två handdukar som bara kostade två kronor styck, en badrumsmatta för nio kronor, en skrapa som används för att skrapa upp vatten för nio kronor och någon mer billig sak som jag inte kommer ihåg just nu. Det är bra att det är billigt på Ikea. När jag flyttar hemifrån kommer jag säkert att handla ganska mycket där. Min säng handlades ju på Ikea men den gick ju sönder bara några dagar senare. Det berodde ju på att min syster och en till brottades och hoppade runt i den men ändå. Vi betalade i Ikeas snabbkassa, Konsum har en roligare snabbkassa för där är det en röst som hela tiden talar om vad man ska göra. Innan vi gick från Ikea åt Adam några korvar, det är lite tradition att äta någonting när man besöker Ikea tycker jag. Om jag fortfarande åt kött hade jag absolut ätit Ikeas köttbullar men det gjorde jag såklart inte idag. På väg hem gick vi in i någon mataffär och tittade runt. De sålde tre mango för tio kronor, jag fick känslor men orkade ändå inte köpa det. Till slut bestämde vi oss för att köpa tre glassar för tio. Det var glassar från Diplomis som annars brukar vara dyrare. Vi mådde lite illa efter att ha ätit tre glassar, eller jag åt bara lite mer än en strut och Adam åt nästan två.

När vi kom hem igen höll Adams föräldrar på att städa och plocka undan alla julprydnader. Julgranen skulle också slängas ut idag, tråkigt att julen är slut! Det var ju visserligen ett tag sen men jag blir alltid ledsen när alla julprydnader och julgranen försvinner. De kommer bara tillbaka en gång om året och jag kommer att skna dem! Julgranen luktar ju både gott och mysigt, nu får jag inte se en julgran på jättelänge! Nästa jul är jag myndig också, hemskt!
Jag försökte att sjunga på karaokeparty lite senare men mina poäng blev inte alls bra. Det var mycket på grund av att jag använde den inbyggda datormikrofonen och den är inte alls bra. Sedan blev jag störd av att Adam pratade med mig eller av att hans föräldrar kom in i rummet och pratade. En till nackdel med mikrofonen är att den tar in allt ljud som hörs vilket gjorde att min sång förstördes när andra pratade i närheten.
Under middagen fick jag ett skrattanfall. Det händer inte ofta att jag skrattar lika mycket som jag gjorde idag. Det började med att Adam hittade någonting i sin lax som han tyckte såg ut som en nagel. Jag blev förstås äcklad men var ändå glad över att det inte var jag som hade blivit drabbad. Sedan vet jag inte varför jag började att skratta men det var bara någonting skumt och Adam pratade om champinjoner och sa att han hittade en död champinjon i sin soppa en gång, den rörde sig inte när han petade på den. Det var ju det sämsta jag har hört på länge, det är klart att en champinjon inte kan röra sig och blabla, det hade jag i alla fall väldigt roligt åt. Ingen förstår nog min humor men det är ju ibland trevligt att skratta när ingen annan gör det. Bra att någon hade roligt och skratta måste man ju göra ibland:D
Nu ska jag göra något annat, grattis till er som fortfarande orkar läsa min blogg förresten! Kommentarerna har faktiskt börjat att öka lite under den senaste månaden känns det som. Förut hade jag mer kommentarer men det berodde mycket på att jag läste fler bloggar då. Om man själv är duktig och kommenterar många bloggar börjar andra kommentera ens blogg.
/Vispen

Fredag, äntligen helg igen!

Hej!

Den här veckan har inte varit speciellt jobbig. Vi har inte haft överdrivet mycket läxor, nästa vecka kommer däremot att bli jobbigare. Engelskan väntar på mig, jag måste klara av att tacka eller hylla någon! Nu sitter jag hemma hos Adam. Igårkväll pratade jag en stund med Christoffer på skype, det var trevligt. Vi pratar ju inte jätteofta och jag har roligt åt hans humor plus att han är bra att prata med, mys! Ett av mina nya uttryck är nog mys för jag säger att det mesta är mysigt nuförtiden. Jag blir glad av det, om saker inte är mysiga är de omysiga. Sedan kan saker vara busiga och obusiga också:) Mina känslor får vi ju inte glömma och inte hårigt eller fårigt heller. Okej, nu ska jag berätta om dagen istället.

När jag kom till skolan idag skulle jag försöka att hitta till rummet, min assistent var borta hela dagen eftersom han är på en båt och spelar med sitt band. Tänk vad härligt att få åka båt gratis, äta god mat och spela med sitt band, värsta drömresan:D Plus att man får betalt för att man spelar och dessutom får man ju själva resan betald. Att hitta till rummet var svårare än jag trodde, jag bar två tunga väskor och kunde inte känna särskilt bra var jag var någonstans. Efter att ha kommit upp på sjätte våningen hittade jag alltså inte, när någon frågade om jag behövde hjälp kunde jag inte beskriva särskilt bra var rummet låg och gick därför istället ner till sånglektionen och tog med mig väskorna.
Jag sjöng låten Castle on a cloud som gick helt okej tror jag. Min lärare sa i alla fall bra efteråt:P Nästa vecka ska jag börja att sjunga en låt som heter On my own tror jag, den är från samma musikal som den andra låten. Min lärare tipsade mig om Spotify som är ett program där man kan lyssna på musik samtidigt som artisterna marknadförs. Programmet kostar hundra kronor i månaden eller också kan man ha en gratisversion med reklam, jag vill gärna ha programmet men om man vill ha gratisversionen måste man vänta tills man får ett mail med en kod vilket kan ta flera månader.
Efter sånglektionen försökte jag att hitta till rummet igen. Jag ringde till Ellen och efter att ha pratat med henne en stund och hon hade försökt att hjälpa mig hittade jag dit! Det var en annan lärare som också sitter i det rummet som såg mig komma. I matsalen fick jag hjälp med att ta mat. Lasagnen var hur god som helst! De satte mig vid ett bord där några från högstadiet satt tror jag. Jag lyssnade på ett väldigt intressant samtal som handlade om kriminella människor.

Efter lunchen gick jag ner till receptionen och väntade på att Margareta från syncnetralen skulle komma. Både hon och jag var tidiga och vi tränade på att gå till ensemblesalen, en sal på fjärde våningen och till något mer ställe tror jag. Efter det satt vi och pratade om mötet på onsdag, det finns lite som jag vill ta upp där. Margareta berättade att hon vet en person som kan punktskriftsnoter och som inte jobbar heltid, han kanske skulle kunna komma till skolan ibland och hjälpa mig med det. Det vore very nice ifall han kunde göra det:)
Vi tittade på film som vi gör varje fredag på samhällskunskapen. Kommunismen verkar nästan ha fler nackdelar än fördelar tycker jag. Den har i alla fall aldrig kommit lika långt som kommunisterna vill och än så länge verkar många människor vara emot kommunismen eftersom många människor har dött på grund av den.
Jag åkte hem efter samhällskunskapen eftersom jag redan är färdigt med läsloggarna. De sista fem läsloggarna som jag skrev skulle man inte lämna in vilket jag är glad för, jag blev mycket nöjdare med det första jag skrev. Snart borde jag rensa min dator på grund av att det ligger ganska många onödiga filer på den.
Nu är jag med Adam vilket är väldigt trevligt, mycket bättre än att sitta hemma och ha tråkigt. Jag ska sjunga lite nu.
/Vispen

Torsdag, musikteorin var svår

Hej!

Frukttårtan igår var inte riktigt lika god som den annars brukar vara men det var ju absolut bättre än ingenting! Ninas pojkvän fick en maskin där man kan göra apelsinjuice. Jag smakade ingen juice igår men de andra sa att den var god. Annars hände inte mycket igår förutom att jag satt lite vid datorn och pratade med Kim på kvällen. Våra samtal är inte alltid jätteroliga eftersom vi inte säger jättemycket men det är ändå trevligt. Kim och jag har känt varandra sen jag var ungefär sju år, eller det var då jag träffade Kim för första gången.

Imorse när jag vaknade och rörde lite på mig kände jag att jag har träningsvärk från igår, yes! När jag kom till skolan lite senare visade det sig att alla som var med på idrotten har träningsvärk idag. Den andra artistmusikerklassen hade tydligen gjort samma sak som min klass och även de hade lite ont. Vi började att prata om kommunism på samhällskunskapen. Vi kom fram till att kommunism är väldigt likt socialism. Det finns ju både för och nackdelar med alla ideologier men jag tycker i alla fall mer om socialism än kommunism.
Musikteorin var lite senare på dagen och då hade vi prov. DEt var jag inte förberedd på eftersom jag missade den förra lektionen. När jag frågade några vad de hade gjort nämnde de inte att vi skulle ha prov nästa gång. Men det gick ganska bra för mig, teoridelen klarade jag ju inte av men på gehörsdelen klarade jag det mesta. Jag satt och hade ganska tråkigt medan alla andra skrev teoridelen men efter att de hade gjort det gick vi igenom hur olika intervaller låter. Jag kan alla stora och rena intervaller ganska bra men de små och överstigande är jag inte alls bra på. Vi ska komma på en låt till varje intervall så att vi sedan lär oss att känna igen intervallet snabbare men jag kände inte igen alla låtar som min lärare föreslog idag. Jag måste alltså försöka att hitta egna låtar tills nästa vecka eller lära mig lite av början på de andra låtarna.

Till lunch var det soppa som inte alls var god, konsistensen var konstig plus att det bara låg potatis i den kändes det som. Soppan gick att äta i alla fall och efter lunchen läste jag kapitlet om filmer innan engelskan började. Vi lyssnade först på några tal, på måndag ska vi skriva vårt tal som vi ska redovisa inför klassen. Vem ska jag tacka egentligen? Ellen föreslog att jag ska tacka min gamla assistent och det skulle jag ju kunna göra. Jag hade henne i fem år och jag skulle kunna prata i tre minuter och säga vad vi har gjort och vad som var bra med henne. Det borde i alla fall gå att få ihop ett tal på tre minuter om det. Annars skulle jag kunna tacka min gamla musiklärare som jag säkert också skulle kunna prata om i tre minuter, jag får se hur jag gör. Min engelskalärare föreslog nämligen musikläraren.
Den sista stunden av lektionen fick vi skriva läxförhör. Jag skrev i alla fall på allting och kom på fem typiska saker som ofta återkommer i filmer. I texten stod det om filmer och att man ibland kan förutse handlingen.
Min extralektion i musikteori var svår. Vi gick igenom kvintcirkeln igen och nu kan jag alla platser i ansiktet och ska träna på att veta vilken ton som ska vara på vilken plats. Tills nästa vecka ska jag snabbt kunna peka i ansiktet och säga vilka toner det är.
Nu ska jag sluta blogga och lyssna på musik istället.
Jag kanske inte skriver någonting förrän på söndag för imorgon ska en från syncentralen komma på lunchrasten och efter det ska jag åka till Adam.
/Vispen

Onsdag, bra men jobbig idrott

Hej!

Idag var Ola på idrotten, jag kom i tid också! Vi skulle göra armhävningar, sit ups, upphopp, tåhävningar och springa i gymnastiksalen. Vi skulle göra varje sak i en minut och för varje sak vi gjorde skulle vi skriva till exempel hur många armhävningar vi hade gjort och sedan skulle vi skriva hur jobbigt vi tyckte att de olika övningarna var. Mellan ett och tjugo skulle man skriva, ett betydde att det inte var jobbigt alls och tjugo betydde att man önskade att någon skulle skjuta en i knät. Det kanske var en skum betydelse på tjugo men min lärare beskrev tjugo på det sättet. Jag skrev för det mesta tio, i alla fall i början. Vi skulle göra varje sak tre gånger men när vi hade gjort allt en gång fick vi dricka vatten innan vi var tvugna att göra om allt igen. Sprang gjorde jag med en i min klass och det gick helt okej, sista gången orkade jag inte direkt springa menmen. Lektionen var bra och jag ansträngde mig faktiskt. Jag kommer säkert att få träningsvärk imorgon men i så fall är det ju bara ett tecken på att jag har ansträngt mig tillräckligt mycket. Nu när jag inte tränar längre har jag sämre kondition än förut märker jag men jag ska ju börja träna snart. Förresten fick jag ett mail idag om att kommunen har beslutat att jag får det jag har ansökt om, yes! Det tog inte särskilt lång tid i alla fall. Nu måste jag bara hitta en ledsagare men det borde ju inte vara speciellt svårt.

En annan bra sak är att Nina gav mig två biljetter till genrepet av melodifestivalen i Globen! Jag fick biljetterna i försenad julklapp och jag ska åka till Globen på fredagen! Det är genrep på lördag eftermiddag också men det brukar inte vara lika roligt har jag hört. Artisterna brukar alltid vara stressade och brukar gå direkt efter att de har sjungit. Det är synd att de riktiga finalbiljetterna tog slut väldigt snabbt men jag är glad över att få gå på genrepet också. Ellen och jag skulle ju göra det och när jag pratade med henne idag sa hon att hon gärna ville gå med mig. Vi ger henne biljetten och det är ju bra för jag hade inte köpt någon födelsedagspresent till henne. Biljetterna kostade fyrahundra kronor styck och Ellen sa att vi inte har de sämsta platserna i alla fall, förra gången när Ellen var där med en kompis satt hon allra högst upp i Globen och blev yr i huvudet varje gång hon tittade ner. Roligt ska det bli i alla fall och jag ser fram emot den trettonde mars! Vi kommer att vara där tidigare och stå i kö innan Globen öppnar. Sen när vi kommer in där kommer det att vara värsta stämningen!=)
Hoppas bara att några bra artister går vidare nu, jag hejar på Shirley Clamp och Molly Sandén!

Resten av dagen gick väl ganska snabbt. Matten kändes lite seg men svenskan gick snabbare. På håltimmen satt jag mest och chattade, de flesta hade antingen sånglektion eller ensemble och Ellen hade datorkunskap. Jag fick reda på att man skulle skriva en inledning och ett slut på läsloggarna och därför jobbade jag med det på lektionen. Vi får fredagslektionen på oss med att göra klart tio läsloggar till två texter också. Jag har börjat lite på läsloggarna till den andra texten men det är mycket svårare tycker jag. Man behöver i alla fall bara lämna in en av de texter man har skrivit om. Om jag jobbar med läsloggarna imorgon kväll eller på fredag morgon behöver jag inte gå på fredagens svenskalektion eftersom jag redan är klar då. Därför ska jag försöka att hinna färdigt med den andra texten för i så fall slutar jag direkt efter samhällskunskapen på fredag.
Snart ska jag gå och äta tårta, Ninas pojkvän fyller år idag plus att Nina är färdig med allt pluggande nu! De har köpt en frukttårta vilket jag tycker är bra, det är nämligen nästan ingen grädde på den tårtan och därför kan jag äta den. Annars tycker jag bara att grädden förstör.
/Vispen

Tisdag, ungdomsgården har öppnat igen!

Hej!

Ja, ni ser ju på rubriken att jag nyss har varit på ungdomsgården! Jag träffade några av mina kära vänner, det känns verkligen roligt att ungdomsgården har öppnat igen. Tyvärr är den bara en gång varannan vecka men nästan alla vill att den ska vara en gång i veckan. Många gav som önskemål att den ska vara varje tisdag.
Skoldagen kändes ganska seg, vi fick inte jobba i gruppen på kultur och idéhistorian, vi får bara nästa veckas lektion på oss att jobba med det. Vi fick reda på att den muntliga redovisningen ska vara ungefär tio minuter, hur ska vi kunna prata om Syndafloden i tio minuter när det knappt finns någon fakta om den? Ellen hjälpte mig att läsa i häftet men där fanns det ingen information om de olika tredje frågorna, det enda som finns i häftet är svar till fråga ett och två som alla grupper ska lämna in skriftligt. Men min grupp kommer att jobba med det här utanför lektionstid också, vi kommer ju aldrig att hinna klart med allting på åttio minuter.

På öppen tid var det olika uppträdanden i dans, teater och sång. Det var personer från vuxenutbildningen som visade lite av vad de gör. Tyvärr fick man bara höra en låt, sångerskorna var jätteduktiga! Låten fastnade på min hjärna också och jag blev väldigt glad av den. Teatereleverna spelade upp två korta scener, Humlet och Romio och Julia. Danseleverna dansade till en låt som jag aldrig har hört tidigare tror jag men det var någon poplåt tror jag.
Till lunch var det nudlar med någon böngryta, väldigt gott faktiskt. Efter lunchen satt Ellen och jag i rummet och pluggade. Nu har jag hunnit skriva fem läsloggar till en text och nu har jag bara hälften kvar att skriva. Men jag har inte bestämt mig för vilken text jag ska ta citat från mer än Far och jag-texten men jag får komma på det imorgon. Man ska skriva läsloggar till två texter men ändå bara lämna in den bästa av dem. Jag har väldigt svårt att förstå hur man skriver läsloggar och vad som är viktigt att få med i dem. Men jag har försökt så gott jag kan och imorgon ska jag fråga läraren lite om det. Annars kommer jag ändå att lämna in den på fredag och sedan få svar av läraren vad jag ska lägga till, efter det får jag lite tid på mig att ändra det jag ska och sedan ska läsloggarna lämnas in igen. Jag tycker om att skriva olika arbeten då man får kommentarer av andra på vad man ska förbättra.

Alex var på ensemblen idag och vi sjöng två låtar. Det var en lugn ballad som jag faktiskt skulle kunna tänka mig att sjunga. Däremot verkade de andra inte tycka om låten, Ellen gjorde nog det lite men ingen annan. Därför kanske jag tar en annan låt men eftersom jag ändå tyckte om den låten och alla andra har hittat en låt som de vill sjunga skulle jag ju kunna ta den. Alex ska i alla fall maila mig låttexterna och låtarna. Sedan mailade Ola som jag har i ensemble mig texterna till de låtar vi har sjungit med honom. Sedan fick jag en fil där det står en massa låtar från 1970-talet men det var en bildfil och jag kunde inte använda punktdispalyen särskilt bra när jag läste den. Jag får be någon läsa några låtar för mig istället kanske.

När ensemblen var slut åkte jag till Adam. Vi åt lax och majslåda, alltså majs med ris och grönsaker kan man säga. Efter det tog vi bussen till Liljeholmen och åkte sedan tunnelbanan en station till Aspudden. När vi kom fram till ungdomsgården några minuter senare var dörren låst. Rena kom efter en stund och vi stod och pratade om lite allt möjligt. Rena ville att vi skulle träna på att prata engelska och det gjorde vi en stund, hon förstod i alla fall vad jag sa=) Men när klockan var tio över sex såg vi att några redan gick runt därinne och vi knackade på dören och blev insläppta. Jag började med att gå runt lite och hamnade i showdownrummet och spelade en match mot en av ungdomsledarna. Jag vann med 7-5 mot honom, trevligt. Efter det gick jag och pratade med alla andra, vi diskuterade bland annat ungdomsgården. Alla fick säga vad vi tycker är bra, dåligt och vad som kan bli bättre. Jag sa att jag tycker att det är bra och roligt att man får träffa alla kompisar och att det var bra att alla ungdomsledare är glada och trevliga. Sedan tycker jag att det är dåligt att taxichaufförerna aldrig hittar dit och de sa att de skulle försöka att fixa det på något sätt. Det är väldigt dåligt skyltat där. Det som jag vill ska bli bättre är att ungdomsgården ska vara oftare, kanske en gång i veckan, då kan man välja lite när man vill gå på den. Nu försöker jag alltid att prioritera ungdomsgården även när jag har prov dagen efter. Men om det skulle vara varje vecka skulle ju jag kunna hoppa över den ibland.

Vi hade showdownturnering senare på kvällen. Jag började med att spela mot Ronja och mot henne vann jag med 11-3, jag trodde först att jag skulle förlora för jag var dålig i början. Okej, jag var sämre mot ungdomsledaren, det tar alltid tid för mig att värma upp. Efter att jag hade spelat mot Ronja var det några andra som spelade. Jag spelade min andra match mot en av ungdomsledarna, jag vann med 12-0. Min sista match spelade jag mot Mickis och den vann jag med 11-2 tror jag. Jag har funderat på att börja träna showdown igen men jag skulle knappt hinna hem från skolan förrän jag skulle behöva åka hemifrån. Jag skulle i princip kliva in i en teaxi precis när jag hade kommit hem. Men det är ju nästan värt det känner jag. Å andra sidan skulle jag inte äta någon middag förrän jag kom hem igen och det skulle jag inte klara känner jag. I så fall skulle jag vara utan mat från klockan tolv till klockan nio, alltså nio timmar.
Innan jag åkte hem idag pratade jag med Mickis, Rena, Ronja och alla andra trevliga människor. Adam och Viktor följde med mig ut och väntade på min taxi, den kom lite sent men körde hem mig ganska fort fastän det är halt ute.
/Vispen

Måndag, lyssnar på musik

Hej!

Nu lyssnar jag på musik, Sanna Nielsen, jag känner mig mycket gldare nu än vad jag gjorde för bara några minuter sen. Måndagar och tisdagar är ju de längsta dagarna för mig i skolan nu eftersom jag inte är med på datorkunskapen längre. Som alla andra måndagar kände jag mig väldigt trött och seg idag men dagen har ändå varit helt okej. Engelskan var i alla fall svårast, först skulle vi läsa om hur man kan förbereda ett tal, vi ska antingen göra ett tacktal eller ett hyllningstal, jag har ingen aning om vem jag kan tacka eller hylla. Någon får gärna ge mig förslag. Senare under lektionen skulle vi jobba med olika ord som är i singular och pluar, money till exempel. Jag ska skriva några olika meningar sen för vi kommer att ha ett grammatikprov någon gång ganska snart. Vi fick ett papper som vi ska göra, alla andra hann göra det på lektionen men jag hade inte fått det tidigare och därför måste jag göra det någon annan gång istället, jobbigt! Men jag överlever, jag kan ju ge min lärare nästa läxförhör på punktskrift eller något liknande:P Nu kom jag på att hon glömde att ge mig torsdagens test och jag kommer inte att träffa henne någon gång innan torsdag, dåligt! Men jag får väl leta efter henne på tisdag eller onsdag. Jag tror att hon är i skolan de dagarna. Annars kanske min assistent kan läsa för mig förresten, så kanske det får bli. Jag vill inte komma efter med det, jag gjorde ju det en gång i början av terminen och min assistent går ju direkt efter att han har lämnat mig i rätt klassrum. Ingen kunde läsa för mig och därför var jag tvunen att göra testet senare och det störde! Det är ju inte mitt fel att lärarna inte ger materialet i tid och att ingen kan läsa för mig. Men jag vet andra elever som är synskadade, deras assistenter finns alltid i klassrummet ifall någonting skulle hända. Men så vill inte jag alltid göra men på torsdag får jag be min assistent att vara med.

På ensemblen sjöng vi låten som vi började med förra veckan, Have you ever seen the rain. Jag och en annan ska sjunga en understämma i refrängen, skönt! Men jag måste försöka att hitta en låt att sjunga som kom på 1970-talet. På lunchrasten var jag med Ellen en stund i biblioteket och hon läste några låtar men jag kände inte direkt igen någon. Ellen tycker i alla fall att jag ska sjunga en låt med Stevie Wonder. Jag har ju aldrig sjungit någon låt som han sjunger så varför inte?
På kören började vi att sjunga nya låtar, läraren ska maila texterna till mig sa hon och jag hoppas att hon gör det tills nästa vecka så att jag hinner lära mig dem. Låtarna vi sjöng blev i alla fall fina när vi hade tre eller fyra olika stämmor.
Matten gick bra, jag behöver nästan inte räkna någonting hemma. Men däremot ska jag göra både engelska, svenska och fortsätta att leta efter information om Noak och syndafloden. Men imorgon har jag en lång håltimme då jag säkert hinner jobba med svenskan och kanske lite med engelskan. Vi har ju kultur och idéhistoria imorgon och därför ska jag leta fakta ikväll, hoppas att jag hittar någon bra hemsida.
På kontaktlärarmötet lyssnade vi på låten som Rongerdahl sjöng i melodifestivalen förut, Take just a minute eller vad den heter. Nästan alla sa att de blev glada av låten i alla fall och det håller jag med om.
/Vispen

Söndag, skriver lite om den här sega dagen

Hej!

Nu var det söndag igen, det är den tråkigaste dagen på helgen men jag föredrar ändå söndagar framför vanliga skoldagar. Fredagen och lördagen är skönast på helgen, på fredagen känner man ju att det är otroligt skönt att helgen äntligen har börjat och på lördagen kan man vara uppe sent och sova hos vänner.
Jag stör mig på att både team Nanne och team Wells har åkt ut ur Körslaget! Nu är det ju nästan ingen idé att titta längre. Jag hoppades faktiskt att team Magnus skulle åka ut igår, team Wells var ju nästan bäst och jag förstår inte hur de kunde åka ut! Team Erik är i alla fall kvar fortfarande och jag hoppas att de vinner, team Hanna kan komma tvåa. Nudlarna var goda igår och vi åt någon sorts rätt med räkor och ris till förrätt, Björn hade hittat någon skum mat som vi testade. Jag tyckte att den var god men Adam och Lovisa åt den inte. Senare på kvällen tittade Adam på film på internet, det finns ju hemsidor där man kan titta gratis på olika filmer utan att behöva ladda ner dem. Jag var inne och lyssnade på när olika människor sjunger, mest ungdomar, det finns många som är jätteduktiga! Sedan sjöng jag lite själv på karaokeparty, jag har blivit sämre än vad jag var för två veckor sen. Adam och jag låg uppe och pratade till halv tre inatt då vi somnade.

Jag väcktes vid halv elva men låg som vanligt och tänkte ganska länge. Det är skönt att känna att man inte behöver stressa på morgonen, jag ligger alltid och tänker länge när jag hinner göra det. Till frukost åt jag toast och nudelsoppa, helt okej. Efter frukosten sjöng jag en massa låtar, Adam störde sig lite på det, särskilt när jag försökte att sjunga högt men det förstår jag haha. Lovisa kom och ville ha sällskap en stund, jag åt lite godis idag också, tutti frutti. Godiset fanns i olika smaker och jag tyckte bäst om godiarna med tuttifruttismak och limesmak.
Till middag idag åt vi Janssons frästelse, det äter jag annars bara på julen men idag gjorde Björn det. Det blev hur gott som helst och jag fick tillbaka lite julkänslor! Men det är nästan ett år kvar tills jag får fira jul igen... Sedan är det långt kvar till min födelsedag också och det är tråkigt att bara få presenter i december. Men jag brukar alltid få någonting på skolavslutnigen. Efter middagen fick vi skynda oss att packa. Jag hade extra mycket packning idag men det gick bra. På tåget satt jag och sjöng lite tyst, andra kanske störde sig men det fanns ändå några som pratade mycket högre i sina mobiltelefoner.
Imorgon är det skola igen, jag börjar redan bli trött på den! Fastän jag har letat efter information om Noak och syndafloden hittar jag ingenting bra. Men jag får göra det en stund innan jag går och lägger mig och fortsätta med det imorgon.
/Vispen

Lördag, handlat kläder

Hej!

Handlade kläder gjorde jag ju igår men jag kom inte på någon bättre rubrik. Jag hade bara g+ på samhällskunskapsuppgiften, jag är verkligen dålig på att kritiskt granska nyheter men till nästa prov som är vecka tio har jag bestämt mig för att plugga mycket. Vi fick en svår uppgift i svenskan, vi ska antingen skriva läsloggar eller rita upp någon sorts tabell till två texter. Läsloggar är det enda allternativet för mig, igår läste jag lite men kom bara på vad jag skulle skriva om en läslogg, man ska skriva fem läsloggar till varje text, usch, det är jättesvårt att komma på något bra ju! Hoppas att jag får g+ åtminstone för jag satsar minst på att få vg i svenska a-kursen. Men jag får jobba lite med det i helgen plus att vi får en lektion till på oss också.

Igår efter skolan kom Irre och hämtade mig. Vi tog tvärbanan, bytte efter några stationer och åkte sedan till t-centralen. Där gick vi först in på Kapal. Efter att ha provat ett antal par byxor fick jag tre par som var ganska bekväma. Efter att ha köpt byxorna gick vi till H&M och efter en lång stunds letande hittade vi äntligen några tröjor till mig. Vi köpte bara tunna tröjor, tre av dem kan man ha på dagarna och två av dem måste man ha ett linne eller en tröja under.
Senare åt vi pizza, jag tog en Marinara, alltså en pizza med musslor och räkor. Barnpizzorna var väldigt stora på pizzerian, jag har sett vuxenpizzor som är lika stora. Därför blev jag mätt på en barnpizza, det brukar jag inte bli annars.
Vi åkte hem till Björn efter att ha ätit och vi hämtade både Adam och Lovisa på vägen dit. Jag hann titta lite på let´s dance igår, bara kanske femton minuter men ändå. Skumt att blondinbella får vara med bara för att hon bloggar, jag har läst hennes blogg och jag tycker inte att den är särskilt intressant. Men jag har hört att personen som skriver som blondinbella är annorlunda när hon är sig själv, alltså Isabella.
Adam gav mig en liten julklapp igår, en ko. När man klappar den på huvudet muar den jättehögt, råmar alltså men jag brukar säga att kor muar eftersom jag tycker att det låter roligare. Kossan kan vifta på huvudet och svansen också. Jag blev glad för julklappen i alla fall! Istället för att samla på godis vill jag börja samla på kor nu! Jag har ju till och med spelat ko en gång!

Idag vaknade jag vid elvatiden, skönt att få sova ut! Lovisa kom och brottades i sängen med Adam och terrade oss. Senare idag åkte vi till Skärholmen eftersom Lovisa skulle köpa nya tröjor. Adam och jag var inne lite på Euroshop och Överskottsbolaget. Där köpte Adam lite godis. Lovisa köpte två tröjor för tvåhundra kronor, en tjocktröja och en vanlig tröja och det var ett ganska bra pris ju. Det är alltid bra att köpa kläder när det är rea. Vi var på Ica också en stund och handlade middag. Vi ska äta nudlar ikväll. Sedan kanske jag ska titta på Körslaget.
/Vispen

Fredag, lunchrast

Hej!

Igår skrev jag ju ett ganska långt inlägg och det gör att det blir kortare idag. Efter att ha bloggar igår läste jag engelskan, jag förstår en del av kapitlet nu i alla fall. Sedan lyssnade jag på en massa bra musik, mest på Sanna Nielsen.
Taxin var lite sen imorse men jag hann ändå komma fem minuter tidigare än min lärare. Som vanligt började vi med att sjunga upp, jag kom högre idag än förra gången. Jag försöker att våga mer nu men när de höga tonerna kommer känns det skumt att sjunga. Det går inte och man ska ju sjunga med hjälp av det där himla stödet och blabla, det är svårt! Vi började i alla fall att sjunga musikallåten, jag härmade min lärare och jag kan hela sången helt okej nu. Tur att jag lär mig texter snabbt. Fastän jag laddade min milestone igårkväll dog den idag, väldigt störande. Batteriet tog slut direkt när jag hade startat den, jag kanske borde be att få byta den. Imorse när jag startade den sa den nämligen att batteriet var fulladdat. Därför kunde jag inte spela in musikallåten som jag ska sjunga senare. Sångtexten finns bara med noter till och därför går den inte att scanna in i datorn. Men jag får be min assistent att skriva in texten ändå. Snart ska han opereras och efter det ska han vara borta några veckor. Vi håller på att leta efter någon som ibland kan hjälpa mig och det kanske blir samma person som skrev om synskadade förut och som jag har haft sånglektion med.

Efter skolan idag ska min farmor Irre åka hit och hämta mig. Vi ska åka och handla kläder till mig, jag fick ju det i julklapp av henne. Jag vill helst ha jeans eftersom jag egentligen skulle ha fått två par jeans i födelsedagspresent. Men sedan när Lovisa skulle ta med sig dem från Björn till Nina försvann dem antingen någonstans på vägen eller så ligger dem hemma hos Nina någonstans. Men vi har letat överallt och vi tror att byxorna försvann på vägen. Synd att det var två par som faktiskt kostade en del, jag fick mindre i födelsedagspresent också på grund av det. Nu behöver jag verkligen nya byxor eftersom jag fick en hel del tröjor. Min mormor gav ju mig tusen kronor att köpa en vinterjacka för och det ska jag försöka att hinna göra. Annars får jag köpa en bra vårjacka för den jag har börjar bli sliten.
/Vispen

Torsdag, lite allt möjligt

Hej!

Idag har jag missat skolan, det känns särskilt jobbigt att jag missade engelskan men jag får fråga någon i klassen vad de har gjort idag. Samhällskunskapen kommer jag att kunna läsa in hoppas jag eftersom min lärare har föreläsningar som handlar om varje ideologi som vi ska läsa om. Musikteorin känns också jobbig att missa men som tur finns det några i min klass som är på samma nivå som jag och är med i min musikteorigrupp.

Igårkväll fick jag hem mina omdömen plus en kommentar från varje lärare. I omdömet kunde man få betyg från ig till vg+. Mvg kunde man tydligen inte få eftersom man inte har gått igenom hela kursen än. Alla ämnen stod med i omdömet förutom gehör och musiklära, konstigt att det ämnet inte stod med. Vi kommer att läsa det i två läsår men kursen för huvudinstrument håller på i tre år och där fick jag ett omdöme. Jag måste be Ola att maila mig alla omdömen så att jag kan läsa dem själv. Nina läste allting för mig igår men jag vill ju själv kunna läsa vad jag ska göra för att höja mig!
I datorkunskapen ligger jag på g, det stod att jag skulle ha bättre närvaro och satsa mer. Jag förstår inte varför min lärare skrev så, han har ju inte kunnat lära mig mycket alls eftersom han inte klarar av att visa hur jag ska göra olika saker samtidigt som han undervisar resten av klassen. Sedan gör jag ju så gott jag kan men det är ju inte lätt när min assistent inte hänger med och när läraren klickar lite med musen och inte berättar hur man ska göra när man bara använder tangentbordet. Men andra synskadade anser ju att det är min lärare som är dålig och jag kan hålla med om det eftersom jag vet att det finns andra lärare som klarar av att underivsa klassen även när en synskadad är med. Under en lektion hade jag ju en annan lärare i datorkunskap på Kulturama och han lärde ut mycket bättre!

Som jag skrev i fredags har jag bara g+ i sång, jag måste våga låta mer, göra ljud som jag inte är van vid och så vidare. I ensemble hade jag vg-, hoppas att jag klarar av att få vg, jag måste kämpa den här terminen! Det stod att jag ska ta för mig mer och det har jag svårt för att göra känner jag.
I idrott fick jag bara g men det stod att Ola inte hade mycket att utgå ifrån när han satte mitt g eftersom vi bara har gjort en fjärdedel av kursen. Men det stod att jag inte riskerar att få ig i alla fall.
I samhällskunskap hade jag vg och i omdömet stod det att jag måste bli bättre på att kritiskt granska olika saker, sedan stod det någonting som jag inte kommer ihåg.
Engelska hade jag faktiskt vg+ i, det stod att jag måste bli bättre på att prata och det håller jag ju verkligen med om! Sedan måste jag bli bra på att använda ing-formen och den förstår jag inte. Man använder väl den när man gör någonting precis just nu? Jag förstår inte riktigt skillnaden och när man ska skriva ing och inte i engelska.
I matte hade jag också vg+ och där stod det att jag måste bli bättre på att redovisa mina svar tror jag men att jag kan få ett högt betyg om jag fortsätter som jag gör.
Svenska fick jag vg+ i, där stod det också att jag måste bli bättre på att granska och tänka kritiskt kring saker.
Kultur och idéhistoria hade jag vg+ i, där stod det att min uppsats var en av de bästa och att jag ska fortsätta som jag gör.
Hmm, det där var väl alla ämnen?

Imorse började jag dagen med att duscha. Nina sa att taxin hade kommit medan jag duschade fastän vi hade ringt och sagt att jag inte ska åka idag, skumt. En från kommunen skulle komma klockan nio men kvart i nio ropade Nina på mig och sa att hon redan hade kommit. Jag skyndade mig att klä på mig och gick sedan upp för att prata med henne. Efter att ha hälsat lite på varandra, sagt hej och lite sådant, pratade hon lite om olika lagar och vad jag har ansökt om. Förut hade jag tydligen en avlösare som mest skulle vara i hemmet men hon följde ju ändå med mig och tränade plus att hon följde med på en helg för synskadade och jag vill ha den här ledsagaren till ungefär samma saker som Elin hjälpte mig med. Nu har jag ansökt om att få ledsagarstöd istället för att få en avlösare, ledsagaren är mer tänkt för att den ska hjälpa mig när jag går ut och gör olika saker och det är ju mest det jag har tänkt. Om jag får tillstånd av kommunen och när jag har bestämt vem som blir min ledsagare får jag se då vad jag vill göra med henne. Ledsagaren ska helst vara en tjej, det är ju praktiskt om jag behöver byta om eller göra något annat. Men det som jag vet att jag vill göra med min ledsagare är att träna, kanske följa med på någon helg för synskadade där man behöver ta med sig egen ledsagare och ibland gå och handla olika saker, kläder till exempel. Jag har ansökt om att få tjguo timmar i månaden eller om det var fem timmar i veckan men jag hoppas att det blir tjugo timmar i månaden, jag förstod inte riktigt vad det stod i ansökan. En dålig sak är däremot att jag inte får fler timmar en månad även om min ledsagare kanske bara jobbar tio timmar månaden innan. Det var så när jag bodde i Nykvarn och det var bra. Men min förra ledsagare jobbade ibland mer än trettio timmar fastän hon inte fick betalt för allt. Jag fick veta att man måste skicka in en särskild ansökan om ledsagaren ska följa med på en hel helg. Då måste man skicka in den långt innan och krångla men det får man väl göra då om inte ledsagaren går med på att bara få några timmar betalt för det.
Om ungefär en vecka får jag veta om kommunen beviljar det här, det hoppas jag verkligen! Jag behöver verkligen en ledsagare för nu har jag inte haft det ungefär sedan jag gick i sexan. Jag hoppas att min ledsagare inte är för gammal, hon ska helst vara i min ålder och man får ge egna förslag på ledsagare. Jag har funderat på att sätta upp en lapp i skolan men det är inte säkert att jag gör det. Ingen av mina vänner får bli ledsagare i alla fall för det skulle ju vara skumt om mina vänner fick betalt när de är med mig.

Efter att kvinnan från kommunen hade gått åt jag lite frukost innan vi sedan tog bilen för att åka till Astrid Lindgrens barnsjukhus, det heter väl så? Nina trodde inte att vi skulle komma i tid men det gjorde vi. Däremot var det svårt att hitta till sjukhuset men vi frågade någon. Parkering tog inte jättelång tid att hitta, bara lite mer än fem minuter kanske. Vi skulle träffa en ögonläkare som jag har gått hos sedan jag var liten, jag träffade henne första gången när jag var ett eller två år. Egentligen hör jag inte till sjukhuset där vi var idag men ögonläkaren jag hade idag är mer van vid blinda än de flesta andra. När jag har gått hos andra läkare har de inte alls varit lika bra.
Vi började med att mäta trycket i mina ögon. Det var två läkare som gjorde det, de använde en apparat som pep, jag var tvungen att öppna varje öga jättemycket och det kändes lite skumt menmen. Mitt högra öga har jag opererat en gång när jag var ett år, de skulle se om jag kunde se bättre då men det kunde jag inte. Mitt högra öga är i alla fall lite mindre än det vänstra på grund av operationen. Jag hade väldigt lågt tryck i mitt högra öga och ibland har jag jättehögt tryck i mitt vänstra öga. Nuförtiden har jag inte haft ont i ögonen särskilt ofta, bara kanske en gång i månaden eller mindre. När jag har ont har jag det i en eller två dagar men sedan försvinner alltid värken. Läkaren tror att ögat gör ont när trycket är för högt. Min huvudvärk som jag får ganska ofta kan också bero på det. Imorgon ska jag hämta ögondroppar på apoteket som jag ska ta i en månad nu och jag ska skriva dagbok varje månad och känna efter hur jag mår. Jag vill i alla fall inte operera bort mitt högeröga även om det kanske ser jättekonstigt ut och att jag ibland har ont i det. Värken kommer ju väldigt sällan plus att jag inte vill ha en protes som jag måste rengöra och krångla med!

Vi frågade om det här med sömntabletter också. Jag ska få börja ta den här tabletten som inte är farlig på något sätt och som man också kan sluta med när som helst! Tabletten hjälper för många blinda som tar den och den innehåller sömnhormon. Min kropp producerar tydligen inte lika mycket sömnhormon som det gör för en seende. Jag vet inte varför men det har med ljuset att göra. Jag ska börja ta tabletterna ungefär om två veckor, de måste tillverkas först för de finns inte ute på apoteken än, de tillverkas bara när personer behöver dem tydligen. Kapslarna som jag ska ta innehåller två milligram och är tänkta för väldigt små barn men jag ska ta två tabletter istället för en. Sedan ska jag kanske ta kapslar som innehåller fler milligram men jag ska börja såhär. Tänk vad skönt det kommer att kännas för mig om det här hjälper! Jag ska skriva dagbok om hur jag sover på nätterna också sen när jag har börjat att ta tabletterna. Jag ska ta dem varje kväll en halvtimme innan jag går och lägger mig.

Efter att ha varit hos ögonläkaren gick vi och åt lunch, det fanns någon sorts servering där. Nina och jag tog dagens lunch som var soppa och pankakor. Det var riktigt gott, i alla fall pankakorna:) Sedan träffade jag en person på sjukhuset som har varit min ledare på läger och som är med i Unga synskadade, han var på sjukhuset med sin pappa.
Senare åkte vi från sjukhuset till tandläkaren. Jag borstade tänderna innan jag gick in. De började med att ta en bild på mina tänder, då skulle jag bita ihop samtidigt som jag hade en stor sak i munnen. Vi testade med en vuxensak men bilden blev ganska suddig eftersom jag inte kunde bita ihop när jag hade en sådan i munnen. Jag fick ta den som var för barn istället och det gick lättare. Tandläkaren undersökte sedan mina tänder och tryckte på dem, det gjorde lite ont ibland. Jag hade ett hål, bättre än vad jag trodde i alla fall. Idag tog jag bara bort tandsten, jag hade mest tandsten på vänster sida i munnen men hålet var på högra sidan. Hålet var inte jättestort men jag vill ändå ha bedövning när jag lagar det senare, jag ska åka dit klockan sex den femte februari och fixa det. Som vanligt tog de någon tandkräm av något slag på mina tänder, den smakade verkligen inte gott men ändå. Att ta bort tandsten kändes skumt och det gjorde lite ont. Det kändes lite som att tänderna skulle följa med ut ur munnen när tandläkaren drog ut tandstenen. Men jag kanske ska börja att använda eltandborste plus att jag måste börja att använda tandtråd. Just nu har jag bara en vanlig tandborste och det räcker tydligen inte.
Det var min dag, det har hänt en del men nu har jag skrivit ner det mesta.
/Vispen

Onsdag, ibland stör jag mig verkligen på skolan!

Hej!

Igårkväll tog jag det mest lugnt, jag orkade faktiskt inte plugga någonting men det måste jag göra idag. Jag ska i alla fall börja med att leta information om Noak och syndafloden. Hoppas att jag kan hitta någon bra hemsida där det fungerar att läsa med punktdisplayen. Är det någon som vet någon bra hemsida där man kan hitta fakta om olika saker? Wikepedia finns ju men där är det ganska mycket som inte stämmer.
Min syster ville sova hos mig inatt också och det fick hon. Men imorse väcktes jag när hon skulle gå upp tidigt och då störde jag mig när jag inte kunde somna om. Därför får hon bara sova i mitt rum när vi ska gå upp samma tid bestämmer jag. När någon är i samma rum och jag sover, är jag verkligen hur lättväckt som helst.

Taxin var tidig idag och jag kom fram till idrotten när klockan var tjugo över åtta. Vad bra tänkte jag, då är jag i tid när vi ska göra den här viktiga saken. Ola sa nämligen till oss på kontaktlärarmötet att det var viktigt att vi skulle vara ombytta idag. Min assistent mötte som vanligt mig vid taxin och efter det gick vi in i gymnastiksalen där jag tog på mig mina gymnastikskor. Sedan satte jag mig med de andra tjejerna i klassen, de pratade ganska mycket men jag var för trött för att orka säga någonting. Jag sa i alla fall hej och kanske något mer, Ellen kom efter en stund och började att prata med mig. Då kände jag mig ganska borta men jag pratade lite med henne medan vi väntade på Ola. När klockan var tio i nio började alla att gå från idrotten. Ellen och jag var till slut de enda som satt kvar och väntade. Min assistent provade att ringa Ola men han svarade inte och därför gick vi också efter en stund. När jag kom tillbaka till skolan fick jag veta att Ola låg hemma och hade feber. Det störde jag mig otroligt mycket på, jag kunde ha sovit till nästan klockan tio! Det finns en person på skolan som har hand om att skicka ut sms till alla elever när en lärare är sjuk. Men personen som har hand om det hade missat att skicka sms till de elever som av olika anledningar inte hade någon lektion idag. Det känns alltid som att det är min klass som får en massa håltimmar. Kören var ju också inställd den här veckan, jag har kommit på ganska många saker som är dåligt med Kulturama. Ellen och jag satt och diskuterade skolan medan vi väntade på att mattelektionen skulle börja. Jag råkade prata väldigt högt och nästan skrika åt en massa saker som jag tycker är dåligt. Jag tror säkert att det finns skolor som är sämre men Kulturama är verkligen inte en jättebra skola, den är okej, kanske till och med bra men inte mer än så. De nationella proven skulle i alla fall beställas idag, jag sa att jag vill ha det mesta både på punktskrift och i textview. Det är väldigt jobbigt att läsa på datorn plus att det inte går särskilt fort, sedan är det jobbigt att bläddra på datorn hela tiden för att hitta ett svar på en fråga och sedan behöva hitta tillbaka till frågan där man ska skriva in svaret.
Jag har fortfarande lite problem med ekvationerna idag märkte jag men det går framåt i alla fall.
Nu har jag håltimme som vanligt men nu orkar jag inte skriva mer för jag känner mig lite skum.
/Vispen

Tisdag, kort skoldag

Hej!

De har svarat från England, jag ska ju åka på språkresa i sommar! Jag ska åka till samma ställe som min kompis Maja var på förra sommaren. Vi hittade någon språkresa för synskadade, eller de är i alla fall vana vid synskadade där tror jag. Jag åker förmodligen två veckor i juni, eller jag blir borta från i slutet av juni till i början av juli. Vad svårt det kommer att vara att prata engelska hela tiden, jag kommer säkert att vara väldigt tyst i början. Undrar om de kommer att förstå vad jag säger, mitt uttal är hur dåligt som helst och hjälp! Men jag hoppas att jag kommer att utvecklas lite, jag vill i alla fall gå en kurs där jag lär mig att prata mer för det behöver jag träna på.

Idag kom jag hem vid ungefär halv fyra men min skoldag slutade redan efter kultur och idéhistorian. På öppen tid skulle det handla om film och förra gången det gjorde det satt jag bara och hade tråkigt i en timme. Dessutom tar de ingen närvaro där och jag har varit med på alla andra öppna tider som har varit i skolan. Men när det är film eller konst och design brukar jag inte förstå mycket alls och min assistent kan inte förklara bilderna heller. Det verkar som att det faktiskt är ganska frivilligt och att man väljer själv om man vill gå dit eller inte.

Taxin var sen imorse vilket gjorde att jag kom någon minut sent till lektionen. Jag ringde taxibolaget då taxin var femton minuter försenad och frågade varför den inte hade kommit, då var den på väg och den kom ungefär tjugofem minuter försent. Som tur är har jag beställt taxin väldigt tidigt på tisdagar, jag kanske borde beställa den lite senare eftersom jag alltid får vänta i skolan alla andra tisdagar. Men idag var det ju tur att taxin var beställd i god tid. På lektionen började vi att jobba med kristendomen och bibeln. Vi ska svara på två frågor skriftligt och berätta muntligt för klassen om den tredje frågan. Vi gör allting i grupp, jag jobbar tillsammans med Hedda och Josefin i min klass. Jag satt först själv vid mitt bord och trodde att jag skulle få jobba ensam då alla redan hade delats in i grupper men sen sa Josefin och Hedda att jag kunde vara med dem. Det ville jag gärna eftersom jag helst jobbar i grupp när man får det, det är roligare plus att alla andra jobbade i grupp. Sedan var det tur att jag fick jobba med dem eftersom min lärare inte hade gett materialet i tid till min assistent. Det kommer förmodligen att ta väldigt lång tid att scanna in såg jag, man fick ett häfte med jätteliten text. Men vi bestämde att jag ska försöka hitta information om den tredje frågan på internet och att de andra ska läsa igenom häftet och hitta svar på de två första frågorna.

I slutet av lektionen skulle vi få veta vad vi hade fått på våra inlämningsuppgifter som vi gjorde innan jul. Jag stod och var nervös och när läraren skulle tala om hur det hade gått för mig fick ingen annan lyssna. Jag märkte att min assistent var kvar plus några andra men de gick ut när jag sa det. Det gick bättre än vad jag trodde och jag är jätteglad över mitt resultat eftersom kultur och idéhistoria har varit det ämne som jag tycker att jag har haft svårast för hela terminen! Sedan var det svårt att svara på de åtta frågorna eftersom jag inte visste hur jag skulle svara. Men läraren sa att det märktes att jag hade lyssnat bra på hans lektioner och att jag hade fått med det mesta. Min skrivning var en av de bästa sa han och jag fick mvg! Jag förstår inte hur jag kunde få mvg på det svåra! Men läraren sa att jag ligger bra till nu i alla fall.

Efter lektionen var jag glad och kände mig verkligen lättad! Adam stod och väntade på mig i skolan, han satt och pratade med en kompis som går på Kulturama. Det var förresten med Peter som vi träffade innan jul. Men Adam och jag gick ganska snart, det var kallt ute idag, kallare än igår i alla fall. Adam gav mig ett vaniljhjärta som han vet att jag tycker mycket om, jag blev glad över det! Jag får verkligen känslor av god mat och goda kakor! Vi tog tvärbanan och åkte till Liljeholmen. Där hade vi svårt att bestämma oss för vad vi skulle göra men vi gick in på konsum en stund och efter det åkte vi till t-centralen. Vi åkte med en gammal tunnelbana och de låter ju mycket högre än de nya tunnelbanorna, dessutom brukar de inte alltid ropa ut vilken station som kommer på alla gamla tunnelbanor. Det är lite störande, ibland är det någon som sitter och säger varje station men det hörs inte alltid tycker och ibland är personen som kör helt tyst och då får man gissa sig till vilken station som kommer.
Vi gjorde inte mycket på stan, det fanns en butik som sålde cd-skivor. Det var lite rea och jag skulle ha köpt Caracolas cd-skiva för tretio kronor men det var kö som jag inte orkade stå i. Adam köpte ett datorspel i en annan butik. Sedan var vi inne en stund på Br leksaker, man kan ju gå runt där om man har tråkigt=) I den affären hittade vi en ko som satt i en korg, den kändes roligt. Precis innan vi skulle gå ut ur affären såg vi en smurf, det stod att smurfarna firade femtio år, om man tryckte på smurfens hand kunde man höra hur den visslade och att det kom musik från den. Vi hade riktigt roligt åt smurfen.
Innan jag åkte hem var vi på Hötorget. Där gick vi runt och hörde hur alla ville få sina frukter och grönsaker sålda en stund och efter det gick vi in i hötorgshallen. Där köpte vi en pirog med fetaost i, den var verkligen jättegod! Efter det åkte jag hem och det tog längre tid att åka hem än vanligt, taxichauffören körde någon skum väg.
Nu ska jag sjunga.
/Vispen

Måndag, vecka tre har börjat

Hej!

Nu har en ny vecka börjat, tiden går ju ganska fort om man tänker efter. En termin på Kulturama gick faktiskt mycket snabbare än en termin på Turingeskolan. Igårkväll pratade jag i alla fall med min syster Lovisa, hon kom in till mitt rum klockan tolv och kunde inte sova. Hon sov i mitt rum och vi låg och pratade till ganska sent på natten eftersom ingen av oss kunde sova. Jag öppnade förresten en present i helgen som jag fick av mina kusiner, det var en försenad julklapp som de skulle byta. Jag fick nämligen Sanna Nielsens senaste skiva Stronger av jättemånga. Björn hade också köpt den men Lovisa fick den istället. Jag hade helst velat ha idolskivan men när de skulle byta skiva var den slut och därför fick jag idoldvd-n istället. Idolfinalen finns med där vilket jag tycker är bra för den finns aldrig med på auditionfilmerna.

Skoldagen började i alla fall med engelska och jag hittade inte det vi skulle läsa om i min bok. Jag har tydligen fått en äldre version av engelskaboken, det är otroligt störande! När vi skulle beställa alla mina bökcer såg vi till att alla nummer skulle stå och att de skulle skicka exakt samma bok. Sedan i höstas hann de ändå byta mattebok men det var tur att deras mattebok hann komma ganska snabbt under terminen i alla fall. På engelskan skulle vi lyssna och prata, vi lyssnade på en text och skulle sedan svara på frågor till den. För mig gick det inte jättebra och jag missade några frågor första gången vi lyssnade igenom allt. Men när vi lyssnade på samma sak andra gången hann jag komma på alla svar i huvudet. Min lärare frågade mig bara om svar första gången efter att vi hade lyssnat på texten och jag vet inte riktigt hur det gick för mig menmen. Jag hade inte sett frågorna heller innan jag lyssnade på texten vilket gjorde att det blev svårare att komma ihåg allt. Efter att vi hade lyssnat på texten som handlade om när olika personer kände att de blev mer vuxna, skulle vi prata. Först diskuterade vi i grupper och sedan var det några som sa vad vi hade kommit fram till. Min grupp kom inte fram till mycket alls och jag kom inte alls på mycket att säga om frågorna.

Vår nya lärare i ensemble heter Ola och det är inte samma Ola som är min mentor och som jag har i idrott. Men läraren verkar helt okej, vi började att sjunga en låt från 1970-talet, jag minns inte vad den heter men den gick otroligt högt. Jag kunde inte texten och skulle nog ändå inte ha kunnat ta i sådär högt upp. Hoppas att vi sänker låten lite. Lite sjöng jag i alla fall idag och jag ska försöka att leta upp texten till låten på internet. Ola sa att han inte vet hur man laddar ner låtar och kan därför inte maila låtarna till mig men han sa att de kanske ska komma upp på fronter senare och i så fall kan ju han maila dem.

Efter ensemblen var det lunch, någon rotgrattäng med svamp. Jag åt lite i alla fall för att klara av dagen men det var verkligen inte min favoriträtt. Svamp äter jag knappt, bara om jag verkligen måste. Efter lunchen satt Ellen och jag och pratade en stund innan vi började att gå mot kören. Men när vi var på väg dit möttes vi av några klasskompisar som sa att kören var inställd. Det innebar alltså att vi var tvugna att vänta i nästan två timmar på att matten skulle börja. Ellen satt och pratade lite med en kompis i telefon och skrev på datorn. Jag var mest trött och var nära på att somna där jag satt på en stol. Tiden gick långsamt men klockan blev hlea tiden mer och mer och plötsligt var den kvart i tre. Matteläraren kom i tid och vi fortsatte att jobba med ekvationer, en del tal är svåra och jag förstår faktiskt inte hur jag ska räkna ut dem men jag får be någon om hjälp med det någon dag. På kontaktlärarmötet berättade Ola att våra omdömmen kommer på onsdag, jag vill inte! Dessutom blir det Nina och inte jag som ser dem först eftersom jag inte kan läsa dem själv, Ola sa att några ligger på ig, jag hoppas inte att det är jag som gör det! Jag vet vissa elever som inte kommer att visa sina omdömmen för sina föräldrar men det måste ju jag göra även om jag kanske inte hade velat det. Men för mig känns det ganska lugnt och jag tycker inte att det känns jobbigt att prata om betyg, om jag får ig betyder ju bara det att jag måste anstränga mig mer. Sedan kan man ju bara göra sitt bästa och jag tycker att jag tar mycket tid åt läxor plus att jag alltid gör det jag ska på lektionerna. Omdömmen är ju väldigt bra för då hinner man ju bli förvarnad om man ligger på ig.
Vi lyssnade i alla fall på en låt som var åtta och en halv minut lång sen och som vi sedan diskuterade. Vi lyssnar ju alltid på en låt på kontaktlärarmötet, låtarna brukar ibland vara lite skumma och det har nog aldrig direkt varit någon låt som jag har fastnat för men det är ju bra om man får lyssna på olika musikstilar.
Nu ska jag sluta blogga och istället lyssna på musik, det blir nog Sanna Nielsen.
/Vispen

Söndag, snön är nästan borta igen

Hej!

Jag kom tyvärr inte på någon bra rubrik och därför skrev jag det där med att snön nästan är borta. Det är nästan ingen snö där jag bor i alla fall vilket jag tycker är väldigt skönt. Jag använder inte käpp utomhus om jag slipper när det är snö eftersom den fastnar hela tiden. Jag har hört att man kan få en sådan där grej på käppen som kallas snöboll men jag orkar inte fråga efter den för den fungerar ju bara utomhus och är jättejobbig inomhus. Utomhus går jag ju ändå nästan aldrig själv och därför känns det onödigt att hålla på och byta från vanlig grejsemojs till snöboll hela tiden. Jag skriver till en massa människor på msn samtidigt som jag skriver det här, egentligen borde jag inte ha loggat in på msn eftersom det är jobbigt att bli avbruten hela tiden men det här går också bra.
Imorgon är det skola igen vilket jag inte ser fram emot. För det första har jag engelska där jag inte förstår kapitlet, jag förstår inte ens vad de svenska orden betyder. Seriöst, det är jättesvårt och jag kommer säkert inte att klara det. Ensemblen är ganska roligt, vi kommer att få en ny lärare imorgon eftersom Gunilla har slutat, hoppas att vår lärare är bra. Kör är också roligt och jag hoppas såklart att vi kommer att sjunga låtar som jag kommer att fastna för där. Ekvationer i matten kommer inte att bli roligt, talen blir jättelånga och blir ibland flera rader men matten är i alla fall mycket lättare än engelskan. På kontaktlärarmötet imorgon måste jag be om att få ta ledigt på torsdag, vilken tur att jag hann planera in tre saker under den dagen.

Idag har jag i alla fall bara tagit det lugnt. Adam har terrat mig ganska mycket men jag var inte världens snällaste heller. Vi bråkade inte lika mycket om internet som vanligt faktiskt. De har bara en sladd som vi måste dela på vilket ibland är jobbigt, Adam vill bara ladda ner sina filmer och jag vill sjunga och ibland titta till några hemsidor jag är medlem på. Men vi sitter ju inte bara vid datorn när vi träffas. Det är lyxigt för Adam för hans föräldrar säger att han får femhundra kronor för varje bok han läser, om jag fick det erbjudandet skulle jag lätt kunna bli rik. Men Adam läser ändå inte, jag förstår inte varför. Det är ju bara att läsa och tjäna en massa pengar som man sedan kan ha roligt för eller spara. Om man väljer en bra bok som man vill läsa blir det ju bara roligt att läsa också och då får man ju pengar för att ha roligt. Förutom att vi terrade varandra idag lagade vi mat. Det var mest Adam som lagade maten men jag hjälpte till en hel del. Adams föräldrar och jag åt lax och Adam åt pastasallad. Laxen hade vi panerat, haft i ugnen och grejat med, till laxen gjorde vi en god sallad också. Sedan har jag ätit litchi, det är en av mina favoritfrukter men jag äter det väldigt sällan. Jag kommer tydligt ihåg första gången jag åt litchi, det var precis innan vi skulle hämta min syster Lovisa i Kina. Vi hade precis ätit på en restaurang där jag hade bränt mig lite eftersom jag hade råkat ta på några varma räkor tror jag att det var. Sedan bar min pappa Björn mig till barnhemmet där vi skulle hämta Lovisa, några andra familjer skulle hämta sina barn samtidigt. Medan vi väntade på att få hämta Lovisa var det någon som stod och pratade i telefon och bredvid telefonen fanns en skål med litchi som vi smakade. Oj, vad ointressant och tråkigt det här blev men jag fick mysiga minnen haha:) Sedan skriver jag ju bara det här för min egen skull och sen bryr jag mig inte om någon vill läsa om mitt liv.
Adam läste i alla fall en artikel för mig idag där det stod om en blind tjej som träffade vargar. Det var intressant att läsa om henne, hon hette förresten Miriam, jag brukade skrivva till henne för länge sen men hon har säkert glömt mig men ändå.
Nu ska jag göra lite annat, bland annat skriva till mina kära vänner en stund innan jag går och lägger mig.
/Vispen

Lördag, Vildanden

Hej!

Nu sitter jag i Adams rum och har otroligt ont i magen. Jag vet inte alls vad det beror på eftersom det gör ont på ett skumt ställe, det känns mest ungefär mitt i magen. Jag var ute på en promenad förut men det var inte speciellt skönt på grund av att det gjorde ont för varenda steg jag tog. Det kändes tyvärr inte som att promenaden hjälpte heller men jag ska dricka en sorts te senare och jag får hoppas att det hjälper. Vad brukar ni göra när ni har ont i magen? Lite ont i halsen har jag fått idag också, jag har hört att det ska finnas saker man kan göra mot det.

Igår på svenskan fortsatte vi att jobba med noveller, läraren läste igenom en novell, jag försökte att följa med på datorn. Men jag läser inte tillräckligt fort för att kunna hänga med när någon läser högt. Filmen av liberalismen som vi såg på samhällskunskapen var faktiskt riktigt bra och de pratade hela tiden.
Efter skolan åkte jag hem till Adam. Vi åt middag, Adam lagade riktigt god mat igår. Jag åt lax som var väldigt god med kryddor på. De andra åt kassler.
Efter middagen åkte vi till STadsteatern i STockholm. Där skulle vi se en teater av Henrik Ibsen som heter Vildanden, igår var tydligen sista dagen som den visades. Teatern var i alla fall bra och skådespelarna spelade jättebra! I början hade jag svårt att förstå vad som hände eftersom jag inte kände igen allas röster. I pausen åt Adam och jag en marabou amigo som verkligen var jättegod! I teatern var det en tjej som heter Josefin som spelade barn i en familj, hon spelade tretton år och lät som det. Men sedan när Adam läste om skådepselaren såg han att hon egentligen är 27 år. Jag tycker att det är häftigt att hon kunde förställa sin röst väldigt mycket men det kan säkert de flesta skådespelarna göra. Barnet i familjen hette i alla fall Hedvig och hon älskade att dansa. Familjen betydde väldigt mycket för henne och det märktes tydligt att Hedvig älskade sin pappa jättemycket. Teatern hette Vildanden eftersom familjen ägde en vildand, barnet i familjen älskade den! Vildanden spelade också en väldigt stor roll i slutet av teatern. Familjen levde fattigt men de försökte ändå att låtsas som att de levde ett helt normalt liv! Men pappan i familjen hade en kompis som tyckte att familjen skulle vara mer ärliga och inse att de faktiskt inte hade det särskilt bra. Då pappan i familjen får veta många sanningar om familjen som han tidigare inte visste blir han både arg och ledsen. En av alla sanningar han får veta är att barnet i familjen inte är hans riktiga barn. När han får veta det vill han lämna familjen och flytta någon annanstans. Hedvig blir jätteledsen när pappan inte ens kan se på henne längre.
Jag har svårt att beskriva handlingen av pjäsen men jag tycker att den passar de som är femton år och uppåt. Jag skriver i alla fall inte hur teatern slutade ifall någon ska se den i framtiden. Den slutade i alla fall inte som jag trodde.
Nu hinner jag inte skriva mer eftersom jag ska ringa min farmor.
/Vispen

Fredag, snart helg!

Hej!

Idag lyser solen starkt, jag kan känna den i ansiktet hela tiden. Det är störande att få solen i ögonen för det gör väldigt ont efter ett tag. Först känner jag bara solen utan att den stör mig jättemycket men senare även när solen inte är kvar längre gör ögonen jätteont!
Nu sitter jag i det här kära rummet i skolan där jag brukar sitta under en del raster. Det är inte många som är i skolan nu eftersom de flesta inte börjar förrän klockan ett. Min sånglektion var nyss, jag ligger på g+ i sång, skulle ju helst vilja ha högre men jag får ju inte betyg i det förrän i trean. Läraren sa att jag måste ta i mer när jag sjunger och sjunga starkare alltså. Det har jag svårt för men jag måste börja öva mer på det! Undrar vad jag får i de andra ämnena, man kan tydligen inte sätta mvg och det bästa man kan få i sina omdömmen är vg+. Sedan har en del lärare sagt att de snålar med betygen nu, så var det i högstadiet också. Men det är ju roligt om man sen får ett bättre betyg än vad man har räknat med. Vi ska i alla fall snart börja sjunga musikal-låtar. Jag fick en låt som jag inte minns vad den heter men den verkar väl sådär.

Efter lunchen sen har jag samhällskunskap och sedan svenska, det brukar ju vara tvärtom men de hade bytt plats på lektionerna idag. Men det är intressant att jobba med ideologier tycker jag men däremot håller vi på med tråkiga saker i svenskan just nu. Olika noveller och annat som jag inte kommer ihåg.
Ikväll åker jag till Adam, det blir säkert trevligt. Vi skulle tydligen gå på någon teater med hans föräldrar någon gång i helgen, det kanske till och med var idag.
Nu ska jag gå och äta lunch, hoppas att det är något gott idag för jag är hungrigare än vanligt.
/Vispen

Torsdag, hemma

Hej!

Varför jag skrev det där med om hur man byter rad, eller varför Ronja hade lagt in en kommentar om det i min blogg, var för att jag frågade henne om det. Det är nämligen så att man i vissa bloggar tydligen behöver skriva in en kod för att det ska bli styckeindelning på inlägget. Jag behöver inte skriva in den koden, skönt!

Igår kom mina kära Sanna Nielsen-skivor! Fyra cd-skivor med en av mina idoler! Än så länge har jag inte hunnit lyssna på någon av skivorna eftersom min cd-spelare krånglade igår och jag tycker inte om att lyssna på musik i datorn. Om jag slipper göra det är det skönt, mina högtalare har inte särskilt bra ljud. Men idag ska jag lyssna på skivorna har jag bestämt! Sanna, Sonja och Shirley gör mitt liv lättare! Varje gång jag hör dem sjunga blir jag glad och får nya krafter till att till exempel plugga och göra annat. Deras sång berör verkligen.

Den nya svenskläraren Karin verkar helt okej, ganska bra faktiskt. Igår fick vi skriva ett brev om oss själva, jag mailade mitt brev. Karin skrev upp olika saker som hon ville att man skulle få med i brevet men tyvärr hann jag inte skriva alla eftersom man bara fick tjugo minuter på sig att skriva. Man skulle bara skriva det gamla vanliga, var man bor, intressen, familj, en bra bok man hade läst och så vidare. Jag skrev att jag tycker om Harry Potter eftersom det är väldigt mycket fantasi i de böckerna! Sedan skulle man skriva en lektion man minns men där kom jag inte på någonting tyvärr. Det finns ju lektioner som jag minns men ingen speciell. Efter att ha skrivit färdigt brevet skulle man läsa upp det för en i klassen, sedan skulle man presentera den andra personen och säga tre saker som personen hade skrivit. Ellen och jag läste varandras brev. Lektionen slutade lite tidigare än vanligt men jag var ju ändå tvungen att vänta på taxin. Nu har jag ju inte datorkunskap på ett tag.

Igårkväll var jag inne på datorn och skrev till några av mina vänner. Jag pratae med Kim en stund också vilket såklart var trevligt. Jag åt en sharonfrukt också som gav mig känslor:D
På samhällskunskapen imorse började vi att jobba med ideologier. Idag pratade vi om liberalismen. I åttan när jag gick på min förra skola pratade vi också om ideologier men jag hade faktiskt glömt det mesta. Det var intressant i alla fall och imorgon ska vi se en kort film om liberalismen. Nästa torsdag missar jag förmodligen samhällskunskapen eftersom jag ska åka och mäta trycket i mina ögon och be om att få de där särskilda tabletterna och se om de kanske får mig att sova bättre på nätterna. Det känns inte roligt att jag kommer att missa en hel skoldag, det kommer att vara särskilt jobbigt att hinna med engelskan och musikteorin. Men engelskan var jättesvår idag tycker jag! Vi lyssnade på en text som handlade om olika saker som kan hända i filmer, sedan skulle vi komma med förslag på olika filmer där det vi läste om hände. De andra gjorde olika övningar i boken också men den hade jag inte med mig. Min bok är på punktskrift eftersom jag tycker att det är jobbigt att läsa på punktdisplayen hela tiden men boken är ju nio volymer eller något. Det gör att jag inte kan ta med mig hela boken plus att varje avsnitt vi läser är i olika volymer menmen. Jag ska läsa kapitlet senare för vi kommer att ha ett läxförhör på det om två veckor. Jag borde ha bett om att få engelskaboken på datorn också.

Musikteorin var ganska svår, i alla fall på lektionen som jag hade. Jag ska ju lära mig kvintcirkeln i ansiktet och peka på olika ställen som ska vara olika toner, det är verkligen svårt att komma ihåg allt! Sedan har vi prov om inte jättelång tid på allt vi har gått igenom men jag har inte lärt mig att skriva alla noter och annat på punktskrift än men vi har ansökt om hjälp för det och jag hoppas att de svarar snart.
Nu ska jag sluta skriva och kanske träna på den där himla kvintcirkeln.
/Vispen

Fjortistest

Hej!

Nu lägger jag in ett fjortistest som jag hittade förut.

Är du en fjortis?

Får du runt tio kryss är du i riskzonen!


[x] Du har bilddagboken, det är en av sidorna som fungerar ganska bra för mig.

[ ] Du har över 20 bilder på dig själv (posande), jag vet inte om jag har någon sådan bild.

[ ] Du ersätter S med Z, nej, det gör jag aldrig.

[ ] Du är 14 år, nej men jag längtar tillbaka till när jag var yngre.

[x] Du pratar i stil med han bara och hon bara, ja, det gör jag ibland.

[ ] Du använder uttrycket dah, nej, det låter ju lite skumt.

[ ] Du har ägt en Nokia 3310, nej men jag har en Nokia.

[ ] Du har laddat hem ringsignaler för pengar, nej

[ ] Du lyssnar på Green day, inte särskilt ofta.

[ ] Du har träffat mindre än 9/10 av din kontaktlista på msn, nej, jag har träffat ungefär en tredjedel av mina kontakter kanske.

[ ] Du lyssnar på techno för att det är häftigt, jag lyssnar nästan aldrig på techno.

[ ] Du kör moped, om jag inte var blind kanske jag skulle ha gjort det.

[x] Du är medlem på lunarstorm, ja men jag är aldrig inne där.

[x] Du vaknar med huvudvärk oftare än varannan lördagsmorgon, ja, det är jättejobbigt att ha ont i huvudet!

[x] Du har aldrig arbetat, nej men jag skulle gärna vilja det!

[ ] Du tycker att din mobiltelefon tar fantastiska bilder, nej, det gör den verkligen inte.

[ ] Msn är ditt liv, nej, msn är inte lika roligt längre.

[ ] Du kan inte gå till skolan osminkad, jo, det gör jag alltid. Jag har nästan aldrig sminkat mig.

[ ] Du skriker "Heeeeej" i korridoren och kramar dina vänner som om det var 5 år sen du såg dem sist, fastän det i själva verket var 10 min sen, nej, jag är för blyg för att skrika hej i korridoren om många är i närheten. Kramar mina vänner gör jag ibland.

[ ] Du dejtar spegeln minst 10 gånger/dag, nej, jag är ju blind och jag gör aldrig det.

[ ] Det var ett halvår sedan du såg en nyhetssändning, nej men jag tittar inte på nyheterna särskilt ofta tyvärr.

[ ] Du tjuvröker, nej, jag har aldrig rökt.

[ ] Du säger "jag dööör" ofta, nej men jag har andra uttryck:D

[ ] Du har ofta en klubba i munnen och tycker att det är sexigt, nej, jag äter nästan aldrig klubbor, sen förstår jag inte varför man skulle se sexigare ut bara för att man åt en klubba.

[ ] Du kör med hjälmen hängandes på cykeln, nej, jag har alltid hjälm.

[ ] Du har med dig plattång till skolan, nej, jag äger inte ens en plattång.

[ ] Du använder Daxwax, trots varningarna om hårlöshet, nej, jag vill inte använda det.

[ ] Du tycker att de medföljande hörlurarna till din mp3 är jättebra, jag har ingen mp3spelare.

[ ] Du diggar Eddie Meduza, nej, det är tyvärr inte min musiksmak.

[ ] Du låtsas att du inte har några föräldrar som säger att du ska vara hemma klockan 12, nej, om mina föräldrar säger det försöker jag att vara hemma då. Men jag är sällan ute så sent.

[ ] Du har en mobil värd över 1500 kronor och vet inte vad WAP är, min mobil kostade runt fyra tusen kronor men jag har inte köpt någon ny på tre år.

[ ] Du tittar efter mopeder på blocket, nej

[ ] Du har en JL-tröja, nej, de är ju jättedyra!

[ ] Du handlar godis mer än en gång per dag för att skolmaten är äcklig, nej, jag äter nästan alltid skolmaten, godis äter jag bara en gång i veckan eller mer sällan.

[x] Dina föräldrar betalar godiset, ja ibland men inte särskilt ofta längre. Men jag äter bara godis när min pappa köper det haha.

[ ] Du vet inte vad din mobilräkning är, jo ungefär.

[ ] Du har keps, jag hade det förut men jag använde nästan aldrig den. Men det kan vara skönt på sommaren för att inte få solen i ögonen.

[ ] Du kan inte spela något instrument men har en ipod, jag är inte bra på något instrument, jag vet inte om sång räknas. Någon ipod har jag i alla fall inte.

[ ] Du struntar i skolan och litar på att läraren tycker att du är söt, nej vad onödigt. Man skulle ju inte kunna få några betyg i så fall.

[ ] Du tuggar mer än två paket tuggumi/vecka, jag tuggar nästan aldrig tuggummi.

[ ] Har inte varit i en kyrka på 10 år, jo många gånger.

[ ] Du har färgat håret, det har jag aldrig gjort men jag har funderat lite på att kanske göra det.

[ ] Du skickar vidare kedjebrev och tror att du vinner något, nej

[x] Du försöker få folk att klicka på vinn någonting länkar, ja, jag har gjort det för att hjälpa mina vänner.

[ ] Du läser Frida, nej men förut har några läst den tidningen för mig.

[ ] Du kan bli störtkär i någon på under 10 minuter, det har jag aldrig lyckats med.

[x] Du diggar RixFm ja, det är bra men jag lyssnar inte på radio särskilt ofta.


Jag fick åtta kryss, enligt testet är jag inte ens i riskzonen.
/Vispen


Onsdag, känner mig helt körd

Hej!

Idag är det onsdag och jag sitter i skolan på håltimmen. Jag känner mig helt körd, ärligt alltså. Men inatt somnade jag bra men vaknade flera gånger under natten istället, störande. När jag äntligen kunde somna vaknar jag en massa gånger.
Igårkväll var Adam och jag på en restaurang och åt, Adam bjöd mig eftersom det var sista dagen på lovet. Jag vet inte hur restaurangens namn stavas men den heter ungefär Jensens buffhus. Oj, det där blev nog helt fel menmen. Jag åt i alla fall lax och efter det glassbuffé. De hade mjukglass med olika topping som man kunde välja, man fick äta hur mycket glass som helst! De hade statyer som föreställde kor på restaurangen, jag tyckte att det var jättecoolt. I Indien har jag hört att kor är heliga, dit skulle jag vilja åka! Efter middagen igår gick vi runt lite på stan men det mesta var stängt och jag åkte hem ganska snart. Det var i alla fall trevligt och restaurangen hade god mat.

Taxin kom inte imorse och därför ringde jag växeln. Det hade blivit något fel och de skickade en ny taxi. Den nya taxin kom inte förrän vid halv nio då idrottslektionen började. Jag störde mig och kom ungefär en halvtimme försent men det fanns inte mycket att göra åt det. Det känns däremot orättvist att jag ska komma försent när jag ändå beställer i god tid, det är antingen så att de inte hittar eller att de är sena. Ibland när de hittar kommer jag till och med tio minuter för tidigt till lektionen och därför vill jag inte beställa taxin tidigare på morgonen. Min lista över sena ankomster kommer säkert inte att se bra ut när jag går ut gymnasiet men jag är aldrig sen annars utan det är bara när jag ska åka til idrotten. Det finns en adress dit men numret står ingenstans och därför måste jag alltid ringa min assistent som får förklara vägen för alla taxichaufförer.
På idrotten jobbade vi i alla fall med kroppens muskler. Vi satt i grupper och diskuterade hur man kan träna särskilda muskler. Magen verkar enklast att träna tycker jag.
Det var kallt ute när vi skulle åka tillbaka till skolan, snälla, kan det inte bli varmare snart? På matten började vi att jobba med kapitel fyra i boken som är ekvationer. Jag var otroligt trött men hörde ändå det mesta av vad läraren sa. Tills på måndag har jag några sidor att räkna men det ska nog gå bra när jag känner mig piggare. Idag hann jag också räkna men inte lika mycket som vanligt. Ekvationer är lite svårt tycker jag men jag börjar att förstå lite i alla fall.
Om ett tag börjar svenskan, då har vi en ny lärare, jag hoppas att hon är bra men jag har hört av andra elever att hon inte är lika bra som läraren vi hade förra terminen.
/Vispen

Tisdag, skola imorgon

Hej!

Idag är det tisdag och arton dagar har redan gått. Imorgon börjar skola igen vilket jag inte ser fram emot. Men lovet har verkligen varit skönt och jag behövde det verkligen. Däremot är det synd att tiden går så fort när man har roligt. Det kunde i alla fall ha varit sämre, jag trivdes ju sämre på högstadiet. Som jag skrev igår sov jag över hos Ronja. Det var synd att Maja åkte hem så tidigt men jag fick i alla fall träffa henne en liten stund. Igårkväll spelade vi kort, bluffstopp, jag lyckades faktiskt bluffa några gånger utan att någon märkte det. Men oftast blev jag stoppad, jag vann i alla fall en gång tror jag, eller om jag kom tvåa, minns inte riktigt. Vi åt popcorn också, jag tycker inte om det särskilt mycket men jag åt ändå några. Sedan lyssnade vi på musik, Ronjas spellista var snäll mot mig och spelade inte alls många låtar med Within temtation. Det är en helt okej grupp tycker jag men vi hade redan lyssnat på dem ganska mycket under eftermiddagen. Spellistan spelade istället andra låtar som till exempel Shirley Clamp och Sanna Nielsen. Vi låg uppe och pratade ganska sent igår, vi pratade om mat och jag blev hungrig.

Imorse väcktes jag ungefär vid halv tio av att de andra redan hade vaknat. Men jag var seg och hade huvudvärk sen igår, jag känner fortfarande att jag har lite ont i huvudet men jag har i alal fall druckit mycket idag. Till frukost åt jag en smörgås med ost och drack varm choklad. Efter frukosten lyssnade vi på radio på Ronjas tv, de har bra kanaler. Till lunch åt vi pankakor, vissa blev lite brända menmen. Efter lunchen tittade jag lite på en server som Ronjas pappa har där det finns en massa karaokemusik och annat. Det var mest gamla låtar men en del av de är helt okej. Jag testade ett spel som hette Lockpick där man ska låsa upp olika lås, spelet är för synskadade. Det var svårt att komma igång i början men senare förstod jag lite mer hur man spelade. Nu pratar jag med Adam på skype, det är trevligt men det bryts väldigt ofta, hans internet är skumt eller så är det dålig mottagning någonstans. Men Adam köpte en massa dyra kläder igår, jag anser att han är snobb, han sa hur mycket pengar han fick kläder för och han har ju redan fått en massa dyra julklappar. Innan jag åkte hem spelade vi kort, Finns i sjöng. Det brukar vara ett ganska tråkigt spel tycker jag och ibland uttjatat men idag var det mycket roligare. Vi spelade med att man bara behövde två av samma kort för att få par och det gjorde att spelet blev mycket roligare. Jag kom tyvärr sist första gången vi spelade men andra gången Fick Ronja och jag lika många par. Att åka hem tog ganska lång tid, det var samåkning men taxin hittade i alla fall till Ronja, det brukar den inte göra annars. Nu ska jag sluta skriva och vara deprimerad, haha nejdå, det ska jag inte men lite tungt känns det.
/Vispen

Måndag, är hos Ronja

Hej!

Nu är jag hos Ronja, Rena är här också. Min fot sover just nu vilket är störande men ändå. Taxin var väldigt tidig imorse, den kom lite över halv elva istället för klockan elva. Adam och jag låg i sängen jättesent imorse eftersom jag redan hade packat färdigt. Men jag fick ändå skynda mig jättemycket när taxin kom sådär tidigt. Jag hann i alla fall och när jag kom till Ronja var Maja redan där. Vi satt mest i Ronjas hängmatta och pratade och lyssnade på musik på deras mobiltelefoner. Maja har en del bra musik, Ronja också men hon lyssnar mest på Within temtation. Men jag har lyssnat på några låtar med Four blinds idag, en grupp som består av fyra personer, deras låtar är bra tycker jag!
Sedan har jag lyssnat lite på en låt med en tjej som heter Zandy, hon sjunger jättebra tycker jag! Oj, det här inlägget kommer nog att ha många stavfel, jag är inte van vid det här tangentbordet, det känns skumt när jag trycker ner tangenterna. Till lunch åt jag pizza och till middag åt jag fisk, gott. Maja åkte hem för en stund sen vilket var tråkigt, jag skulle kanske också ha åkt hem ikväll men jag bestämde mig för att sova över här. Hemma finns det ju ändå inte alls mycket att göra och dessutom är det roligt att vara med kompisar.

Jag skrev det här inlägget för att se om det går att styckeindela blogginlägg. Ronjas dator brukar inte vilja det men för mig har det aldrig varit några problem. På onsdag börjar skolan igen, inte roligt alls men jag ser fram emot att träffa klassen igen. Sedan börjar jag med idrott vilket ändå är helt okej.
Nu postar jag det här och se vad som händer, hoppas att alla har haft en bra dag!
/Vispen

Söndag, en lugn dag

Hej!

Nu sitter jag hos Björn och beställde nyss en taxi som ska hämta mig imorgon klockan elva, jag skulle ha åkt halv elva men det gick tydligen bara att beställa hela timmar eftersom Björn bor i skogen. Adam sitter faktiskt också och bloggar nu vilket är väldigt ovanligt, besök gärna hans blogg:
Http://www.adamljunggren.blogg.se
Idag finns det inte alls mycket att skriva. Det har varit kallt hela dagen, där jag bor har det varit runt sjutton minusgrader. Jag var bara ute en jätteliten stund och började att frysa jättesnabbt. Adam har spelat det där hotellspelet hela dagen och kommit ganska långt på det. Men han glömde att spara en gång och då blev han tvungen att göra om jättemycket, flera timmars arbete försvann. Jag har som vanligt sjungit en del men det lät nog inte speciellt bra. Det finns inte mycket mer att säga om dagen faktiskt, förlåt för att jag skrev det här onödiga inlägget. En rolig sak som Emelie sa igår är förresten att hon får gratis varm choklad på Pressbyrån när hon är med sin pojkvän. Hennes pojkvän känner några som jobbar där, haha, jag älskar Pressbyrån och det var därför jag tycker att det är roligt att hon får gratis varm choklad där. Deras choklad är god men dyr.
Vid middagen idag fick jag ett skrattanfall vilket var länge sen, vissa säger ju att ett skratt förlänger livet och det skulle ju vara bra om det är så. Då skulle vem som helst som ville leva länge, kunna göra det, det skulle bara vara för personen att skratta lite då och då.
Vi får se om jag sover över hos Ronja imorgon, det vore ju roligt men å andra sidan är det skola på onsdag och då kanske jag bara vill ta det lugnt på tisdag. Men min kusin fyller år och de tycker att jag ska följa med dit men det går ju inte om jag är hos Ronja då. Aja, jag får se hur jag gör, jag träffade ändå mina kusiner i julas och det var ju inte alls länge sen och därför går nästan mina vänner före det tror jag. Åh, snart måste jag packa, det är alltid lika tråkigt men ändå måste jag göra det väldigt ofta.
/Vispen

Lördag, varit med Emelie

Hej!

Den här dagen började likadant som igår, med att jag hade tråkigt. Adam låg och sov jättelänge och jag låg och tänkte som vanligt, nu är det inte många nätter att sova länge på längre. När vi gick upp vid ettiden satt vi lite vid datorn. Sedan gick vi och åt frukost vid tvåtiden. Adam sms-ade Emelie igår och frågade vad hon skulle göra idag och då svarade hon att hon inte skulle göra någonting speciellt. Därför frågade vi om Emelie ville vara med oss vilket hon ville. Efter att vi hade ätit lunch vid fyratiden åkte vi och hämtade Emelie. Emelie gick i min skola förut förresten och därför tycker jag att det var roligt att träffa henne. I skolan pratade vi med varandra ibland men vi var mest kompisar när jag gick i sjuan och åttan, sen i nian pratade vi nästan inte alls. Stämningen var lite seg när vi kom tillbaka hit idag, vi sa nästan ingenting och visste inte vad vi skulle göra. Men det brukar alltid vara så att vissa personer är svåra att prata med innan man kommer igång. Lovisa tittade på American Idol, det gick i repris på tv, jag tittade också lite och tycker att en del är väldigt duktiga. Men i Sverige är ju ändå Idol mer känt än i Usa har jag hört och jag tycker nästan inte att Sveriges idoler är sämre än de i Usa, det är säkert bara för att Usa är mer känt än Sverige som Usas idolvinnare blir känd. Men sedan har ju Usa fler invånare än Sverige också men ändå tycker jag inte att deras idoler är mycket bättre än Sveriges, skumt men ändå. Efter att ha tittat lite på American Idol var vi inne lite på Adams dator och spelade ett spel där man ska bygga upp ett hotell och försöka att få så många gäster som möjligt. Spelet är faktiskt lite roligt men det är inte ofta man hör ljud på spelet, bara när gästerna pratar och när man är i köket hör man att människor lagar mat. Men vi fastnade på spelet eftersom det  blev skumt när vi byggde hotellrummen fel, Adam sitter och spelar datorspelet nu också men han blir tvungen att starta om det hela tiden. Efter att ha spelat lite satt vi mest och pratade. Emelie och jag pratade om pengar, hon är dansledare tillsammans med två i sin klass. De lär ut danser till barn som är mellan sex och elva år, det är ju ett ganska bra jobb med tanke på att de också får motion när de lär ut olika danser. Emelie berättade i alla fall hur mycket pengar hon får och jag tycker att det var jättelite, hon håller med och vill kanske sluta där. Men eftersom de blir bjudna på middag ibland och får gå på en massa dyra kurser kom vi fram till att de får ganska mycket som ledare i alla fall. Adam tjatade om att Emelie åt purjolök innan sina träningar hela tiden vilket jag skrattade åt. Till middag idag åt jag psata med grönsaker, de andra åt köttbullar. Efter middagen ringde jag Maja som hade försökt att få tag på mig ganska länge. Vi pratade om gymnasiet och datorkunskapen som jag stör mig väldigt mycket på. Maja tycker att det är dåligt av min skola att de ska lägga till saker för mig att göra, hon tycker bara att de ska stryka de saker jag inte kan göra. Eftersom det inte står i målen att jag ska lära mig annat än vissa program kan man bara stryka utan att lägga till. Jag tycker att det skulle vara bra med tanke på att jag ändå kommer att ha datorkunskap längre än de andra och det viktigaste är ju att jag kan word och att göra tabeller och annat. I matten behöver jag inte lägga till saker bara för att jag hoppar över lite, samma sak i engelskan och därför ska jag nog säga att jag inte vill göra det i datorkunskapen heller. Men lite saker som är viktigt för mig att kunna lär jag mig gärna men jag tycker inte att de skolan ska leta efter ett program som jag ska lära mig bara för att jag ska få mer att göra. Maja berättade förresten att hennes handledare är jättebra och påminner lärarna om att hon är synskadade och annat väldigt ofta och mailar dem om det och så vidare. Hennes lärare är jättebra på  att komma ihåg henne medan en del av mina läraren glömmer mig ibland. Maja tipsade mig om att jag ska ge mina lärare några punktskriftspapper och visa dem hur det känns för mig när de kommer med mina papper på svartskrift samma lektion som man ska använda dem, det kanske jag ska göra haha.

De andra var ute och åkte pulka samtidigt som Maja och jag pratade och eftersom jag inte ville gå ut och sitta i en kall pulka pratade jag väldigt länge med Maja. Ronja, Maja och jag ska träffas på måndag, det ser jag fram emot, Rena kanske också följer med, vi får se om hon kan då. När de andra kom in, Lovisa var också med och åkte pulka, tittade vi lite på tv. Körslaget visades och en person som jag inte vet hur hon stavas åkte ut idag. Men jag tycker att team Nanne och team Hanna verkar vara väldigt bra, team Wells och team Erik kommer nog att vara kvar när nästa program är slut, jag tror att team Karlsson åker ut nästa vecka. Let´s dance börjar ju på redag men det tycker jag är tråkigt eftersom jag inte ser hur de andra dansar. Men juryn är rolig, särskilt Tony.
Senare ikväll ringde Ronja som jag pratade med i ungefär en timme, det var trevligt. Adam och Emelie skrev med magneter på kylskåpet och verkade ha ganska roligt. Annars pratade vi bara en massa idag, för en stund sen körde vi hem Emelie igen och på hemvägen åkte vi förbi en bensinmack och köpte lite godis.
Den här dagen blev alltså mycket roligare än gårdagen. Måndagen ser jag också fram emot, det var ju ett tag sen jag träffade allihopa!
/Vispen

Fredag, seg dag

Hej!

Den här dagen vill jag bara glömma, den har varit ovanligt seg. Jag väcktes tidigt av att en av hundarna skällde. Jag vet inte varför hunden skällde men den kanske ville ha sällskap, det lät lite så men jag har ingen aning. Adam gick i alla fall ut med båda hundarna, hunden som skällde mest vägrade att lyda Adam och medan Adam gick ut med den andra hunden fortsatte såklart hunden som skällde att skälla igen. Jag störde mig eftersom jag inte kunde somna om. Vi åt frukost och efter det duschade jag vilket var skönt men idag orkade jag inte sjunga i duschen. Adam startade tv-n och såg att E.T gick på fyran, jag tyckte om den filmen tidigare och förut köpte jag två E.T som kunde prata med varandra. Jag älskade alla sorters Furbee och annat, alla mina Furbee gick sönder och jag tycker det är tråkigt. Ibland saknar jag dem, jag hade en sorts kängru som födde ett barn som den sedan kunde prata med också. Mina Furbee tog jag med mig till skolan förut. Sedan hade jag dockor som kunde gråta och som man kunde mata, jag älskade det som kunde göra saker. Jag såg i alal fall en liten bit av E.T idag, den är sorglig i slutet. Medan vi satt och åt pizza till lunch idag kom Lovisa hem. Vi pratade ite med henne och på eftermiddagen brottades Lovisa med Adam.
Middag åt jag alldeles nyss, klockan tio på kvällen ungefär. Jag var riktigt hungrig innan det men att vi åt sådär sent beror på att en dator har krånglat här. Internet explorer hade tydligen försvunnit, vi har fortfarande inte fått ordning på det. Min dator har också börjat bli skumt för när jag är i formulärlägen när jag är inne på internet är texten jättelångt ut på raden och när jag ska skriva in internetadresser ser jag inte vad det står eftersom markören inte följer med. Nu när jag skriver bloggen kan jag bara se halva raderna av det jag skriver men det fungerar ju ändå.

Imorgon har jag inga planer alls tyvärr, det blir nog lika tråkigt som idag, tråkigare än såhär brukar det inte vara. Skolan längtar jag inte tillbaka till fastän jag har tråkigt, den får mig bara att känna mig stressad. Jag har stört mig riktigt mycket på det här med datorkunskapen, musikteorin och min assistents dator som inte ens är fixad efter en hel termin. Ibland önskar jag att jag gick någon annanstans och hade en assistent som var bättre på det här med dator och noter, det är ju det som är viktigt för mig. Men skolan tänkte nog inte mycket när de anställde min assistent, lite tänkte dem men det är ju inte samma sak att vara assistent till en synskadad som att vara assistent till en handikappad till exempel. Men det fungerar, min assistent är i alla fall trevlig men jag blir lite trött ibland eftersom han faktiskt inte kan det jag sa att jag behövde på mötet förut. Men han kanske ska gå någon kurs igen. Jag har hört att det bara är utbildade lärare som får gå många kurser men inte assistenter. Det är ju helt fel tycker jag eftersom utbildade lärare ändå brukar kunna mer ibland. En assistent kan ju vara någon ung person som inte alls kan mycket. Jag har ingen aning om hur många kurser min förra assistent gick men hon kunde de flesta ämnena som jag läste på högstadiet. Det gjorde ju allting mycket lättare. Men de flesta synskadade jag känner har faktiskt fått en utbildad lärare som assistent men det var säkert bara för att allting kostar pengar och blabla som jag inte fick det. Men jag kommer ju efter. Dessutom har jag pratat med andra synskadade om det här med datorkunskapen, de tycker att det är min lärare som är dålig. Deras lärare har alltid kunnat hjälpa dem samtidigt som de har haft resten av klassen, vissa assistenter har varit lite bra på datorer också. Det är seriöst en nackdel att min assistent skriver långsamt och jag överdriver inte när jag skriver det eftersom min assistent bara skriver en bokstav i sekunden eller något. Han har i alla fall börjat träna mer på att skriva på datorn nu vilket såklart är bra. Men när man går musik måste man ju ha en assistent som kan noter eftersom man måste kunna det när man scannar in dem. Dessutom är det bra om läraren kan läsa lite punktskriftsnoter också har jag hört men jag förstår att det inte är många som kan göra det. Men på andra skolor har det ibland funnits lärare som faktiskt kan punktskriftsnoter,då har de synskadade eleverna lärt sig det av den läraren. Annars har de hoppat över punktskriftsnoter, man kan ju ändå inte läsa samtidigt som man spelar ett instrument. Sedan läser blinda så långsamt att man inte hinner läsa och sjunga samtidigt heller. Kulturamas lärare visste ju ingenting innan jag började där. Jag brukar bli lite trött på att allt tar sådan tid, de säger att man ska ta en sak i taget men varje sak tar ju sådan tid när man tänker på att det bara fungerar direkt för alla seende människor.
Nu ska jag sluta klaga för det hjälper ju inte.
/Vispen


Torsdag, 2009!

Hej!

Idag fyller Ellen i min klass sexton år, grattis! Jag chattade lite med henne och hon hade bland annat fått en ipod.
Nu har ett nytt år börjat, dagen har bara varit tråkig, det har inte alls hänt mycket. Men för en stund sen hämtade vi Adam vid tågstationen och nu blir det ju lite roligare. Tänk, jag har inte träffat Adam sen förra året:D Igår åt vi i alla fall lite allt möjligt till middag, Irre hade gjort Janssons frästelse som jag tycker jättemycket om! De andra åt lamstek men det ville jag ju såklart inte göra. Efter middagen skrev jag sammanfattningen av året, jag satte inte upp många mål för nästa år men några av mina nyårslöften är att jag ska försöka att få bra resultat i skolan och att jag ska försöka att ha så roligt som möjigt. Jag hoppas att 2009 blir ett roligare år än 2008 för i år har jag inte varit lika glad som vanligt känns det som. Men en positiv sak med 2008 är att jag går musikinriktning på gymnasiet och att jag nu har kompisar i skolan. Under högstadiet var jag oftast ganska ensam men det berodde mycket på att jag inte hade samma intressen som de i min förra klass. Det var i och för sig en kille som också sjunger men honom pratade jag inte mycket med. Däremot chattar vi minst en gång i veckan nu och ibland oftare vilket såklart är roligt tycker jag. Han skickar alltid sina låtar till mig och frågar vad jag tycker. Efter att ha skrivit färdigt sammanfattningen igår satt jag mest vid datorn och väntade på att klockan skulle bli tolv. Halv tolv skulle vi åka till centrum för att se en lasershow som skulle visas klockan tolv. Precis innan vi skulle åka skrev jag till några av mina kontakter på msn, jag skrev gott nytt år och tackade dem för att de var mina vänner och så vidare. Sedan åkte vi, när vi kom fram kunde man höra smällare och raketer men inte alls många. Jag skickade en massa sms till mina vänner medan jag stod och frös. Alla vänner fick inte sms den här gången, vissa svarade ju inte i julas! När klockan var tio eller fem i tolv var det någon som läste upp något tal, det lät som en dikt av något slag. När klockan var lite innan tolv startade de lasershowen. Jag lovar att det inte alls var roligt när man är blind, man fick i alla fall se alting på taket till ett tällt, jag vet inte riktigt vad som hände men efter någon minut stod det Nykvar tio år och sedan var lasershowen slut. Musik hördes medan allting visades plus att man hela tiden hörde människor prata. Man hörde nästan inga smällare när klockan var tolv vilket jag blev väldigt besviken över, det hände i stort sett ingenting, dessutom vet jag många seende som inte heller var nöjda med det som hände igårkväll. Jag saknade allt ljud av smällare och raketer, nästa år är det 2010! Då måste det vara bättre, annars åker jag till Stockholm! Men det kanske var många som trodde att det som skulle hända i Nykvarn var jättebra och därför inte köpte några smällare, jag får hoppas på det. Nästa år måste det som jag nyss skrev verkligen bli bättre, förra året hörde man ju hur mycket som helst!
Efter den tråkiga lasershowen åkte vi tillbaka till Björn. Vi åt hummer och hade det jättetrevligt tycker jag. Humrarna var inte jättestora men helt okej, jättegoda var de i alla fall! Det tog lång tid för mig att skala hummern och jag gjorde det lite extra långsamt för att jag inte ville äta den för snabbt. Björn berättade för mig att jag orkade äta en hummer som var dubbelt så stor som den jag åt igår tidigare när jag bara var två år. Det var någon gång då som jag kom på att jag älskade skaldjur!
Nu ska jag vara med Adam, kanske sjunga lite.
/Vispen

RSS 2.0