Tisdag, håltimme

Hej!

Idol var verkligen bra igår tycker jag! De flesta av tjejerna sjöng hur bra som helst, jag tyckte väldigt mycket om Alice!
Jag var vaken och såg vem som åkte ut också igår, Viktoria var det. Idag så sjunger åtta killar men det missar jag nog tyvärr.

Nu så sitter jag i skolan. Tisdagar är sköna men samtidigt jobbiga eftersom att jag har ungefär tre timmars rast nu innan ensemblen. Jag får se vad som händer där idag för de andra ska göra prov men jag har inte fått allt till provet än så jag får göra det senare. Hoppas att vi hinner sjunga lite idag i alla fall.
Det finns inte mycket att göra nu, de som jag brukar vara med ibland har sång och pianolektion. Men jag kanske ska ta och plugga lite även om jag verkligen inte har någon lust med det.

På kultur och idéhistorian idag så delade läraren ut böcker och så pratade vi lite om de tolv titanerna. Jag har en äldre bok som inte är lika bra som den nya såklart... Men vi ska ringa och beställa den nya boken idag så jag får hoppas att den har tryckts. Annars så kommer jag att få vänta minst en månad på den. Vi ska i alla fall beställa boken på papper för jag tycker mycket bättre om att läsa långa texter på papper. Att läsa på datorn blir jobbigt efter ett tag tycker jag och så går det långsamt.
På öppen tid så var det några från Sydafrika som var på skolan och pratade lite om skolorna där och så dansade de till några låtar.
När jag kommer hem idag så ska jag äta lite och sen åka till ungdomsgården i Aspudden. Några av mina vänner kommer dit och jag vill träffa dem, Adam kanske också kommer.
/Vispen

Måndag, en ganska jobbig dag

Hej!

Igår så var jag ju lite hos Adam på eftermiddagen. Vi var och handlade och lagade lasagne till middag, både vegetarisk och vanlig faktiskt. Sedan så åt vi en chokladglass med kakbitar i som var jättegod! Adam har nog ätit upp den tills nästa gång jag kommer haha.

Dagen har faktiskt känts ganska jobbig tycker jag. Att gå upp var jobbigt och jag var trött även när jag hade duschat. När jag såg på schemat att jag kunde ha sovit en halvtimme längre än vad jag trodde så störde jag mig.
På engelskan så hade vi ett läxförhör som min lärare hade glömt att maila eller ge till mig innan så jag får skriva det någon annan gång. Problemet med den engelska berättelsen började idag. Jag som hade tänkt hela helgen och inte kommit på vad jag skulle skriva om. Idag så hade jag verkligen problem med att komma på något, jag satt i princip hela lektionen och tänkte. Jag förstår inte varför det kan vara så svårt. Men det ska finnas en vändpunkt i berättelsen och det har inte alls hänt mycket i mitt liv som är spännande för andra att läsa. Man ska nämligen läsa upp sin berättelse för några andra i klassen sen. Skriva är väl okej men när man inte kommer på vad man ska skriva om så blir det jobbigt. Okej, min engelska gör inte saken bättre heller. En i min klass föreslog i alla fall att jag ska skriva om när jag gjorde filmen om mig själv när jag var tio år så det blir nog det jag skriver om om jag inte får hjälp med att komma på något annat.

Efter engelskan så var jag såklart irriterad och arg eftersom att jag inte kom någonstans. Men ensemblen fick mig i alla fall på lite bättre humör. Vi sjöng samma låtar som förra vekcan, de är helt okej faktiskt, jag tror att jag föredrar dem före blues. När man sjunger blues så måste man improvisera mycket och det är så svårt tycker jag! Men femtio och sextiotalslåtar blir man i alla fall lite glad av.
Till lunch så var det pyttipanna, ganska gott. Efter lunchen så var det kör,då var jag väldigt trött, det kändes som att jag skulle somna fastän jag älskar att sjunga. Jag höll mig i alla fall vaken och idag så sjöng vi Eagle och en kort låt som heter Hold on tror jag. Jag tycker verkligen att det låter bra när alla sjunger tillsammans. Däremot så kanske inte min ensemblegrupp passar så bra tillsammans, våra röster är ganska olika.
På matten så hann jag inte räkna så mycket, jag har flera sidor som jag måste göra tills nästa gång. Men that´s life tyvärr... Vi har matteprov nästa måndag och jag hoppas att jag får vg men jag ligger nog mer på g.
Jag fick i alla fall tillbaka läxförhöret i engelska från förra veckan, jag låg där de flesta andra ligger, det trodde jag inte! Jag fick 27 av 30, det blev jag nöjd med faktiskt om jag tänker på hur min engelska är.
På kontaktlärarmötet så fick vi nästan ingen information alls, bara lite om öppen scen. Vi lyssnade på veckans låt också, det var en ganska udda låt tycker jag. Det var två tjejer som sjöng på franska och så var det en fiol som spelade hela tiden. Eftersom att jag inte kan franska så gjorde det att låten direkt blev ganska tråkig att lyssna på men jag kan inte säga att det var den sämsta låt jag har hört.

Ikväll så är det Idol och det får jag verkligen inte missa. Jag hörde av en i min klass att det är tjejerna som ska sjunga idag och jag tycker att alla tjejer som har gått vidare är jätteduktiga! Men jag har några som jag hejar lite extra på. Imorgon så kanske jag åker till USS ungdomsgård som är varannan tisdag, då kommer jag att missa morgondagens program men jag väljer mina vänner före Idol haha. Sedan så tycker jag bättre om att lyssna på när tjejer sjunger än när killar gör det ibland, jag vet inte varför.
Jag får se om jag pluggar ikväll, inte så mycket i alla fall tror jag. Men imorgon när vi har en lång håltimme så gör jag nog det om jag inte är med några från klassen.
/Vispen

En jättebra helg i Malmö!

Hej!

Nu så sitter jag hos Adam, min mamma Nina körde mig nyss hit. Nu så sitter hon och Adams pappa och dricker kaffe.
Jag är jättenöjd med helgen och nu så ska jag skriva lite om den.
Men jag har en massa läxor att göra snart så det här inlägget blir nog inte så bra skrivet.
Jag åkte till flygplatsen ganska snabbt efter att jag skrev senast. Min syster Lovisa hade varit i en godisaffär och och köpt godis som hon bjöd lite på.

När vi var framme så gick vi för att checka in. Jag fick veta att flyget som jag och mina vänner Rena, Maja och Ronja skulle ta var cirka två timmar försenat. Jag ringde och pratade med de andra och eftersom att de inte skulle hinna ta det tidigare flyget som gick kvart över sex istället för kvart över sju så var vi ändå tvugna att vänta till minst åtta fick jag veta.
Vi satte oss och fikade medan vi väntade på att de andra skulle komma. Jag tog en chokladmuffins och en mangojuice som var hur god som helst!
Men när de andra kom så skulle vi ändå kanske ta det tidiga planet fick jag veta och då så var jag tvungen att slänga halva muffinsen och hann nog inte riktigt att dricka upp juicen menmen.
Jag sprang för att gå igenom den där säkerhetskontrollen där de kontrollerar väskor och annat. Jag hade glömt regeln om vätska och fick inte ta med mig shampo och balsam. Jag hade såklart fått göra det om jag hade chekcat in väskan och inte haft den som handbagage men det hann jag inte göra eftersom att det tidiga planet redan skulle gå vid den tiden. Det blev ganska försenat eftersom att så många människor som möjligt skulle försöka att få plats på det.
Jag hade beställt ledsagarservice och det var olika personer som hjälpte mig. Precis när jag hade gått på flygplanet så ropade de ut att vi snart skulle åka. Jag var glad för att vi slapp vänta såklart, trodde jag. Men när jag frågade en av personalen var de andra var så sa hon att de inte hade kommit än. De skulle tydligen inte få plats på planet sa hon. Det gjorde att jag såklart inte kunde åka eftersom att Emmas föräldrar skulle komma och hämta oss och jag hade inte Emmas nummer så jag kunde inte ringa eller något sådant.
Jag fick alltså gå av planet eftersom att jag inte ville riskera att inte bli hämtad på flygplatsen. De andra stod och väntade på mig när jag kom och det var ju bra att jag åkte samtidigt som dem istället.

Vi hade ganska trevligt när vi väntade på att nästa flygplan skulle gå. Jag tror att vi åkte någon gång vid niotiden. Men vi fick 120 kronor var att handla fika för vilket var bra. Jag köpte en skaldjurspasta, en chokladboll och en till mangojuice haha. De andra tog lite olika saker, när vi satt där så smsade vi lite olika människor. Några terrade sina assistenter så då gjorde jag också det, alla assistenter svarade också faktiskt.
Det gick bra att åka med nästa flyg, alla är så trevliga tycker jag och det gör att det är roligt att flyga. Det går mycket fortare att flyga än att åka tåg ju plus att det faktiskt är billigare. En till bra sak på Malmö aviations flygplan är att de har säkerhetsinformationen på punktskrift, de har det på några andra bolag också har jag hört men inte på Sass vilket är dåligt ju! På Sass så förklarar de däremot bra isället och ledsagarna kanske är lite bättre.
På planet så bjöd dem på en jättegod smörgås med mozarellaost och juice. Det kändes jätteroligt när vi lyfte, jag älskar den känslan! Men det är lite svårt att prata med varandra när man flyger för motorn och så låter så högt.

Emmas pappa kom och hämtade oss på flygplatsen. Det tog ungefär en timme att åka hem till Emma, alla andra hade såklart redan kommit när vi kom dit någon gång vid elvatiden. Vi som var där var Rakel, Emma, Ronja, Rena, Emmas syster Sara, Maja, Hannah, Fritti och jag. Vi började med att sätta oss och äta chips och lite annat och prata. Vi sjöng en del också, Emma sjöng Gabriellas sång jättefint! Vi gick och lade oss någon gång vid halv ett eftersom att vi ville vara uppe länge igår natt men jag somnade ändå inte förrän vid tvåtiden i fredags. Jag låg bredvid Emma och vi flummade lite haha. Några andra pratade om Harry Potter, jag fick höra att Luna Lovegood gifte sig med någon Rolf, jag som tycker att Luna och Neville Longbottom passar så bra!

Igår så väcktes vi vid halv nio, jag var seg som vanligt men kom upp till slut i alla fall. Lite frkost fick jag i mig och efter frukosten så somnade jag en stund medan de flesta andra satt och pratade.
Senare igår så gick vi ut, tog bussen och åkte till stan. Där så gick vi och fikade, jag tog kladdkaka som faktiskt var ganska kladdig, i alla fall i mitten. Efter att ha fikat så gick vi runt lite, det var väldigt varmt, mycket varmare än i Stockholm tror jag. Vi gick in i ett bibliotek för att fråga efter en person som läser in böcker, hon jobbade tyvärr inte igår.
Hemma hos Emma igen så lyssnade vi lite på musik och tog det lugnt. Vi bestämde att vi skulle svara på frågor om Emma, hon hade skrivit en frågesport om sig själv. Jag trodde inte alls att det skulle gå bra för mig och jag tycker att frågorna var väldigt svåra. Emma och jag känner ju inte varandra så jättebra, vi har bara träffats på läger och hos Ronja. Men jag gissade på lite olika saker och jag fick både vanliga och flumpoäng.
Jag kom trea med en annan tjej och fick 9,5 poäng eller något sådant tror jag. Det var tacos till middag igår, jag åt två stycken, helt okej ju. Emmas syster bakade en tigerkaka igår som blev jättegod. På kvällen så åt vi godis och en massa annat gott. Vi hade Idol också faktiskt. Vi var åtta personer som fick sjunga två låtar och så gav vi varandra poäng. Det var roligt att ge varandra konstruktiv kritik och så. Jag sjöng Bad day som alla andra ville höra och Himlen i min famn. Det gick bra för mig fastän jag sjöng några falska toner. Alla sjöng bra tycker jag, Emma sjöng Hallelujah jättebra, hennes syter spelade piano till. Hannah sjöng på gotländska som alla tyckte lät jätteroligt. Hannah bor på Gotland nämligen men hon pratar rikssvenska.
Vi lekte några lekar igår också, vi kom på olika regler, det var roligt faktiskt. Sedan så körde vi sanning eller konsekvens.
Jag somnade någon gång vid tre igår.

Vi väcktes halv nio imorse också och jag hade ännu svårare att gå upp idag än igår. Jag åt lite frukost och efter det så var vi tvugna att åka till flygpltsen. Att säga hejdå till alla var tråkigt som vanligt...
Det gick bra att checka in allting och efter att vi hade gjort det så handlade vi för de sista pengarna som vi fick i fredags.
På flygplanet så fick man en smörgås med lax och en liten chokladbit.
Ronjas pappa kom och hämtade de andra och Nina hämtade mig.
Nu så skriver jag nog inte mer för jag är så trött nu.
/Vispen

Fredag, åker när som helst

Hej!

Jag ska när som helst åka till flygplatsen. Det är i och för sig några timmar kvar tills planet går men man vet inte om det kommer att vara bilköer och så på vägen dit. Man vill ju inte riskera det.
Dagen har i alla fall vairt helt okej, det gick sådär att sjunga igenom låten som jag hade tränat på innan, Lasse liten blues hette den förresten. Nästa grej som vi ska jobba med är visor, jag fick en visa som jag inte kommer ihåg vad den heter, den var bättre än bluesen i alla fall. Idag så hade jag en annan lärare än Kerstin, en praktikant som var väldigt bra.
På lunchen så var jag med några från klassen, efter det så hade jag svenska. Vi har fått i uppgift att skriva två datasidor och beskriva en stad. Den ska i alal fall heta staden berättelsen, jag har ingen aning om hur jag ska kunna beskriva en stad på två hela sidor! Vad ska man skriva om? Jag har alltid haft svårt för att skriva olika beskrivningar, att beskriva hur saker ser ut och så...
På son så hade vi en vikarie som var helt okej, rätt bra faktiskt. Vi gjorde ett nyhetskryss eller vad det heter och så pratade vi lite om olika nyheter.
Nu så hinner jag inte skriva mer. Det är i alla fall bra att idol inte är ikväll för om det var så hade jag missat det. Jag är lite beroende av det programmet tyvärr haha.
/Vispen

Kanske sista inlägget innan helgen

Hej!

Hoppas att alla som läser det här mår bra, det gör jag i alla fall. Om det är någon som mår dåligt så hoppas jag att den personen mår bättre snart.
Efter skolan så pluggade jag lite, jag hoppas att jag lyckades att skicka iväg ett mail till min engelskalärare med läxförhöret som alla gjorde idag. När jag har skrivit färdigt det här så måste jag plugga på sångtexten och packa.
Jag chattade med Björn, min pappa, förut och han sa att han ändå ska vara borta i helgen så då spelar det ju ingen roll att jag inte kan komma.

Klockan fem idag så hände en jätterolig sak, min pojkvän Adam kom och överraskade mig. Jag trodde verkligen inte att det skulle vara han när det ringde på dörren. Men Adam sa att han gärna ville träffa mig eftersom att vi inte kan ses i helgen. Adam var i Hötorgshallen förut och köpte mangoskivor till mig! Det blev jag såklart jätteglad för!
Vi gick i alla fall ut på stan tidigare ikväll och det var trevligt. Jag köpte en glass och Adam köpte ett jättebilligt datorspel.
Nina och Lovisa, min mamma och min syster, var och handlade lite saker idag och de köpte hem sushi till middag. Det var hur gott som helst!

Jag blev nöjd med de som gick vidare i idol förutom att jag tycker att Erika skulle ha gått vidare också! Men det var spännande i slutet av programmet.
Nu så måste jag gå. Hoppas att alla får en jättebra helg!
/Vispen

Torsdag, har en del att göra

Hej!

Jag skriver bara ett kort inlägg idag eftersom att jag har mycket att göra sen. Imorgon så åker jag nämligen till Malmö för att träffa många av mina vänner och när jag är där så har jag ingen lust att sitta och plugga. Jag kommer nog ändå att behöva plugga lite när jag är där men så lite som möjligt hoppas jag. Ikväll så har jag både matte och engelska att göra plus att träna på den där dåliga låten haha.

Jag hade en annan som hjälpte mig idag, jag kommer inte ihåg vad han hette men han var tjugo år i alla fall. Mattias, min assistent, är på kurs idag och imorgon, det är säkert en del som är assistenter till folk som jag känner som är på den kursen.
Dagen började med samhällskunskap, vi pratade lite om välfärd och om demokrati. Det var faktiskt ganska intressant, det beror på vilken lärare man har. Förut så tyckte jag att so var roligt men inte alls lika roligt som nu. En del lärare som har ämnen som jag hade ganska lätt för tidigare har helt plötsligt blivit tråkiga och svåra men så kanske det är.

Efter samhällskunskapen så var det musikteori. Jag är med i den näst lättaste gruppen, det känns rätt okej. Jag kunde det mesta som vi gick igenom idag men det är ju bara bra med repetition. Vi får se hur vi gör för att jag ska lära mig punktskriftsnoter, min lärare vet nämligen inte hur man använder det program som jag använder för att skriva svartskriftsnoter i. Det är lite komplicerat men det ska nog gå bra sen. Men eftersom att jag läser punktskrifsnoter så är det bara vissa program som fungerar till programmet som jag använder.
Min lärare i musikteori verkar i alla fall vara helt okej, han lär ut på ett bra sätt tycker jag.
Till lunch idag så var det soppa, det är det varje torsdag har jag märkt.
På engelskan så pratade vi om berättelserna som vi ska börja att skriva nästa vecka. Jag har ingen aning om vad jag ska skriva om och jag förstod inte riktigt vad det stod att man skulle skriva om heller. Men jag tror att man ska skriva om en speciell händelse i sitt liv eller om någonting annat som man har varit med om, det låter svårt, berättelsen ska vara minst 500 ord också. Även det låter väldigt långt.
Vi fick göra ett läxförhör också, det gick sådär för mig. Att skriva på engelska har jag alltid haft svårt för så jag får kanske vara beredd på att få ig men nu så finns det ingenting att göra åt det.
Lektionen var lite jobbig också idag eftersom att det var många som pratade, läraren skickade till och me ut några personer. Eftersom att det var många som pratade så kanske det var lite fel av läraren att bara skicka ut två personer och att inte skicka ut alla som pratade istället.
Nu så måste jag kolla om min solärare har mailat mig, jag har läxa i so också kom jag på nu.
/Vispen

Onsdag, jobbig datorkunskap!

Hej!

Klockan är ungefär sex nu och eftersom att det redan är ganska sent på kvällen så hinner jag inte göra så mycket idag. Idol är som vanligt och resten av tiden så måste jag plugga, i alla fall en del.
Matten gick bra, matte 4000 är en bra bok, bättre än 3000. Vi jobbade med överslagsräkning och enhetsbyten idag.
Till lunch så var det chicken mc nuggets med ris. Efter lunchen så var jag med Ellen och Magdalena i min klass, vi hyrde ett rum ett tag där vi spelade piano, trummor och sjöng. Det var roligt. Innan svenskan så satt vi vid våra skåp och pratade lite.

På svenskan så lämnade jag in mina citat, jag skrev dem säkert på fel sätt, det var svårt att förstå hur man skulle göra. Några läste upp sina citat för mig och en del av dem hade skrivit mycket längre och bättre texter än jag menmen.
Vi pratade om personerna i novellen som vi har jobbat med. Två och två så hittade vi på frågor till vissa personer i texten och sen så fick några spela de personerna och hitta på svar till frågorna.

Sista lektionen var datorkunskap. Datorkunskap kan säkert vara jätteroligt men tyvärr så har jag aldrig förstått vad det roliga är eftersom att det inte har fungerat så bra för mig hitills. Vi är i och för sig bara sexton elever i min grupp, klassen har alltså delats upp i två grupper. Idag så skulle vi redigera en text, infoga olika saker och ändra lite olika saker i texten.
Först så skulle man logga in på fronter, sidan som Kulturama har valt att använda där man lämnar in och hämtar olika filer. Efter det så skulle man hämta en fil, det fungerade inte för mig, det mesta fungerar i fronter förutom att välja rum och klicka på olika filer som finns där.
När jag äntligen hade fått hjälp med att hämta filen så skulle jag ändra och skriva mitt efternamn någonstans i texten plus att jag skulle göra så att man såg sidor på något skumt sätt. Efter att jag hade ändrat det så kunde jag inte få upp texten på punktdisplayen igen. Jag tryckte på hur mycket som helst men texten försvann för mig vilket inte alls var roligt! Det gick bara att läsa när jag inte hade ändrat på något. Datorkunskapsläraren kunde inte hjälpa till så mycket eftersom att han skulle hjälpa de andra också. Min assistent är inte alls bra på datorer så han hängde inte riktigt med när läraren förklarade hur man skulle göra. Men det som är jobbigt är att jag inte använder datorn på samma sätt som seende, jag klickar inte på saker utan gör allt med tangentbordet. Det gjorde att det inte fanns mycket för mig att göra idag.
I slutet av lektionen så mailade läraren en fil till mig eftersom att min dator inte ville öppna filen från fronter. Jag läste igenom texten, det var en skrivmall som förklarade hur ett datorskrivet arbete ska se ut. Jag har aldrig lämnat in arbeten så och det känns ju jobbigt att jag inte kan ändra texter själv utan att jag måste få hjälp med vissa saker varje gång. Det blir ju dessutom problem om jag ska ändra texten bara för att den ska se fin ut och sen inte kunna läsa den.
Läraren sa i alla fall att han inte tycker att jag ska behöva lämna in mina arbeten precis som det står och det var ju bra. Men om datorkunskap går ut på att man ska lära sig att till exempel redigera texter och göra olika saker med bilder, hur ska jag då göra? Jag vill ju ändå ha ett bra betyg i datorkunskap. Jag vill inte ha mindre chans än alla andra att få bra betyg i ämnet!
Det skulle ju kanske gå om läraren gav mig uppgifter som fungerar för mig men just nu så har vi bara en vikarie i datorkunskap och det gör ju att det blir svårt.
Det var i alla fall jobbigt idag eftersom att jag inte kunde göra någonting själv, jag var hela tiden tvungen att be om hjälp. Om jag hade varit seende så hade jag säkert förstått ganska snabbt hur jag skulle göra när läraren förklarade det, jag har ju inga problem med datorn annars förutom att vissa hemsidor inte fungerar för mig. Men nu så är jag blind och det finns många stunder då jag bara skulle vilja kunna se...
Jag ska inte klaga mer nu men det känns bara så jobbigt när jag inte kan göra skaer själv och när min synskada hindrar mig från att göra vissa saker.

En positiv sak är i alla fall att de flesta lärarna har börjat maila mig allt nu och att jag inte behöver gå in på fronter. När jag ska hämta någonting där så behöver jag ju hjälp och min assistent är ju inte alls bra på det.
Nu så ska jag äta.
/Vispen

Rast

Hej!

Nu så sitter jag på Kulturama, jag har rast i några minuter innan matten börjar. Igår så kom äntligen matte 4000 så nu så har jag samma bok som de andra i min klass, det känns verkligen skönt! Boken liknar den äldre boken ganska mycket men det finns vissa saker som står på lite annorlunda sätt. Punktskriftstecknen för olika saker är bättre i den nya boken och det är jag glad för.
Som vanligt så har jag tränat på att gå olika vägar när de andra har haft idrott idag. Nästa vecka så ska jag kolla vad de andra ska göra, jag kommer ju att få betyg i idrott sen och då så är det ju viktigt att jag är med på idrottslektionerna också. Det gick i alla fall okej att gå runt idag förutom att jag som vanligt blev trött väldigt snabbt. Det är inte det att jag inte orkar gå utan det är så att jag blir så trött av att gå själv och lära in nya vägar.

Idol såg jag igår, slutaudition är nästan det bästa i hela idol tycker jag. Det fanns många som var bra, jag hörde inte vilka alla var för jag känner inte igen människor på deras röster än. Men det var två tjejer som heter Alice och Yazmina som var jätteduktiga. Jag känner också igen en kille som heter Johan på rösten som också är jättebra!
Annars så hände det inte så mycket igårkväll, plugga var jag tvungen att göra såklart och det gick väl okej. Men imorgon så har vi läxförhör på engelskan och det kommer nog att gå ganska dåligt.

Efter matten så har jag håltimme i nästan tre timmar, kul, eller inte..
/Vispen

Tisdag, hälsovårdsdag

Hej!

Igårkväll så pluggade jag faktiskt lite, det var bra men jag har en del att göra idag också. Jag är i alla fall hemma två timmar tidigare än vad jag brukar på tisdagar. Vi hade nämligen hälsovårdsdag i skolan idag. Hela klassen var inte där idag tror jag, i alla fall inte på den sista lektionen för då så var vi bara 21 elever när vi annars är ungefär 30.
På morgonen så skulle vi träffa skolsköterskan. Jag tycker att hon verkar bra, vi fick fylla i en enkät med olika frågor. Frågorna handlade bland annat om hur vi mår, hur vi trivs på gymnasiet, hur vi äter och lite annat. Skolsköterskan gjorde frågorna med mig eftersom att en del av dem kanske var lite privata, jag tycker inte att det var så farligt men ändå. Jag svarade såklart nej på att jag har dålig ekonomi, dricker drycker med alkhol, röker eller snusar eller tar droger. Men däremot så skrev jag att jag sover dåligt på nätterna och att jag inte alltid äter frukost på morgonen tyvärr. Jag känner mig aldrig hungrig så tidigt på morgonen, sedan så har jag lätt för att må illa om jag åker bil på morgonen.

Efter den korta lektionen med skolsköterskan så hade jag rast i ungefär en timme. Då passade jag på att skriva ut lite saker som jag behöver ha på punktskrift, engelskaglosor och låten som jag sjunger på sånglektionerna just nu. Provet på tisdag kommer jag att göra fick jag veta idag men jag har inte fått några papper än så jag vet inte hur alla tecken ser ut på punktskrift. Men jag ska få allting så fort som möjligt. Vi ska ha lärt oss hur repristecken och lite andra tecken ser ut.

Efter rasten så fick vi lyssna på en föreläsning som handlade om droger. Det var två personer som kom och pratade om det, väldigt intressant faktiskt. De skrev ner både positiva och negativa saker med att ta droger och så. Än så länge så tycker jag att man kan ha roligt utan att behöva ta någon sorts droger eller alkhol och jag hoppas att jag aldrig ska behöva bli beroende av något sådant. Men jag tror att det är ganska lätt att bli beroende av till exempel droger eller alkohol, lättare än vad man tror i alla fall. Det är ju ganska många ungdomar som festar och då blir det oftast så att man dricker när man gör det. Vissa känner sig då gladare och får bättre självförtroende. Sedan så kan man ju bli beroende om ens kompisar till exempel röker, vissa känner att det är coolt att röka och då börjar de göra det bara för att inte hamna utanför. Jag känner många som röker och som gärna skulle vilja sluta med det men som inte kan göra det. Jag tycker i och för sig att det självklart kan vara okej att dricka lite ibland eller att kanske feströka som en del gör. Man känner kanske själv vad som känns lagom men om man har svårt att sätta en gräns och själv känna när det räcker så kan det ju vara jobbigt. Om man vet om vilka risker man tar när man röker, dricker tar droger eller gör något liknande så tycker jag att man själv får bestämma hur man vill göra sen. Men jag tycker att alla som behöver någon hjälp med det verkligen ska få hjälp och det är ju jättebra att det finns olika ställen där de hjälper människor som har problem med olika saker.

Efter lunchen idag så samlades klassen för att träffa Ola som är min mentor. Vi gjorde heta stolen och andra saker där man fick diskutera olika ämnen och säga sina åsikter. Som vanligt så pratade jag inte så mycket men det var roligt att få höra en del av de andras åsikter. Jag pratade i alla fall lite med andra idag men inte inför hela klassen.
Några ämnen som vi pratade om var alkohol, musikteori och hur vi skulle göra i olika situationer.

Nu så ska jag lägga mig och vila lite innan jag ska plugga.
/Vispen

Måndag, ska plugga ikväll

Hej!

Den här dagen har verkligen känts jobbig, jag har varit jättetrött hela tiden och dessutom haft ganska ont i ögat. Jag fick ont i ögonen igårkväll och det gjorde ont hela natten, i skolan också men jag tror att det håller på att gå över nu.
Ikväll så har jag en del att göra, bland annat engelska och matte. Vi har mycket i engelskan just nu, eller inte så mycket men jag lär mig segt och då tar det tid. Vi har två kapitel som vi ska kunna handling och en del glosor till. Provet nästa tisdag vet jag fortfarande inte hur jag ska göra, irriterande men imorgon så måste jag kolla upp det. Läraren som skulle kolla det var inte på Kulturama idag.
Vi gick i alla fall igenom det andra kapitlet på engelskan idag, inte så jättesvårt men lite. Sedan så pratade vi i grupper som förra veckan men det som vi pratade om fanns inte i min bok såklart...

På ensemblen så sjöng vi två låtar, en låt från 50-talet med Elvis Presley och en låt från början av 60-talet med Beatles. Ingen hade någon text idag och det gjorde att alla fick försöka att lära sig låtarna utantill, för mig så var det som vanligt och det gick helt okej. Man blev glad av låtarna och de var helt okej tycker jag. Idag så hade vi både en person som spelade bas och en som spelade trummor i vår ensemble så det var ju jättebra!

Till lunch så var det vårrullar som jag tycker var jättegoda!
Efter lunchen så var det kör och då så sjöng vi på låten Eagle som vi sjöng för två veckor sen också, det är lite jobbigt när jag inte har texten till låtarna som vi sjunger men som tur är så lär jag mig ganska snabbt, tycker jag själv i alla fall. Körläraren ska maila låttexter till mig sa hon idag så det blir säkert bättre sen.

På matten så kände jag mig jättetrött, det kändes som att jag skulle kunna somna när som helst, jag somnade aldrig, det var tur. Men jag räknade nästan ingenting så det måste jag också göra ikväll. Sedan så ska jag träna på en låt som jag sjunger på mina sånglektioner.
Jag fick veta att jag hade elva av tjugo poäng på mattediagnosen som jag gjorde precis när jag började på Kulturama. Alla tal kunde jag ju inte göra när jag skrev den, min assistent fick skriva åt mig eftersom att jag inte hade någon dator än då. Vissa tal var svåra att förklara tyckte han så jag är ganska nöjd med resultatet. Min mattelärare sa att jag låg på gränsen till vg och det känns bra för jag fick ju bara g i matte i nian. Sedan så sa matteläraren att det fanns de som fick sämre resultat än jag så det känns lite bra att jag inte ligger efter på något sätt.
Men som jag har skrivit tidigare så är engelskan lugnt jobbigast!

På mentorträffen så fick vi information om morgondagen då vi har hälsovårdsdag. Vi kommer att träffa skolsköterskan, lyssna på en föreläsning och vara på en workshop. Jag slutar klockan två istället för halv fem så det känns jätteskönt, jag börjar i och för sig lite tidigare men inte så mycket.
Vi lyssnade på en låt också på kontaktlärarmötet. Det var en låt med you 2 som jag nte kommer ihåg namnet på. Två och två så fick vi prata om vad vi tyckte om låten och sedan
Nu så ska jag plugga.
/Vispen

USs statsskattjakt

Hej!

Jag har bara sovit mellan tre och fyra timmar inatt och de timmarna jag sov så sov jag dåligt. Jag är väldigt trött nu och det här inlägget blir nog inte världens bästa men eftersom att jag har kom till Adam nyss där min bärbara dator finns så försöker jag att skriva lite nu. Alla roliga minnen och så från helgen finns som bäst nu.
Igår så var det lördag och jag kan inte förstå att det är skola redan imorgon igen. Pluggat har jag tyvärr inte alls gjort mycket under de här fyra dagarna så jag får skylla mig själv om det går dåligt den här veckan. Imorgon så ska jag plugga flera timmar har jag bestämt.

Det blev fel när jag beställde färdtjänst igår. Fastän jag är säker på att jag beställde taxin till 10.50 så stom det ändå 11.50 när jag ringde för att kolla varför taxin var sen igår. Som tur var så hann jag och Adam springa till bussen som gick klockan elva och vi kom inte så sent till hotellet där vi skulle vara igår. Vi fick i alla fall gå ganska länge eftersom att ingen av oss hittade från Skanstull. En av ledsagarna gick med oss men han hittade tyvärr inte heller.
Till lunch igår så åt vi på en pizzeria, jag tyckte att pizza hade blivit väldigt uttjatat så jag åt räkpasta istället.

Efter lunchen så var statsskattjakten. Vi fick en lapp där det stod olika saker som vi skulle göra eller ta reda på på stan. Det var till exempel, hämta en biobiljett från dagens datum, hämta kvitton eller andra saker från olika affärer, kolla hur det såg ut utanför affärerna om det var skyltar som stod ivägen och så. Det var bara fyra personer i mitt lag men i andra laget så var det fem personer. Det fanns många saker som var svårta att göra igår, en av sakerna var att få en autograf från en kändis. Vi tog en autograf från någon som spelade nära Skanstull, ingen kände till honom sen tidigare men ändå. Det andra laget hade mer tur och träffade några som spelar i Djurgården. De stod och skrev sina autografer.

Åh, nu när jag skulle posta det här inlägget så gick inte det så nu måste jag skriva om nästa hela enda härifrån, jag stör mig verkligen nät datorer och internet inte fungerar som jag vill!

Nu skriver jag snabbt bara för att datorn förstörde min ansträgning att skriva det här, sorry att jag tycker så synd om mig själv just nu haha.
Efter att ha gjort färdigt det mesta som stod, det vi kunde, så samlades vi. Det var en som pratade om en ungdomsgård som Uss (unga synskadade i Stockholm) har hand om. Det lät som att det är ganska roligt där och som att man kan göra en del så jag ska försöka att åka dit den 30 september. Hoppas att jag inte har så många läxor då.

Middag åt vi på Kamarina, en grekisk restaurang, vet inte hur det stavas. De serverar i alla fall jättegod mat, jag åt kyckling med ris, grönsaker och tzatsiki såklart!

Efter middagen så åt vi godis, pratade och sjöng lite. Det var många som tycker om att sjunga på statsskattjakten, en går på Värdmö gymnasium, jag sökte dit i våras. Jag skulle ha kommit in där men jag valde att gå på Kulturama.

Vattenpoker spelade vi igår också. Det gick inte så bra för mig, jag var en av de första som gav upp. Jag lyckades i alla fall att dricka sex och ett halvt glas vatten, lite mer än en liter. Undrar om det hade gått bättre om jag inte hade druckit så mycket på restaurangen och inte ätit så mycket godis haha. Det gick först bra för mig och jag slapp att dricka de två första gångerna men sedan så hade jag otur. När jag gav upp så hade jag ganska ont i magen plus att magen kändes jättestor. Min kompis Maja vann till slut vattenpokern men han som kom tvåa fick nog nästan dricka mer än Maja.

De flesta hade en tävling om vem som kunde göra flest sit ups, två personer orkade att göra 300 sit ups, det var starkt gjort av dem tycker jag. Det var roligt att titta på när det bara var två personer kvar för de orkade så mycket och han som räknade gjorde det med inlevelse.
Igårkväll så låg vi och pratade om skolan och lite allt möjligt. Det kan vara roligt att prata med andra synskadade eller blinda personer om hur olika saker fungerar för dem tycker jag.

Nu så är jag helt plötsligt hemma när jag fortsätter att skriva det här inlägget. Jag orkade inte skriva mer förut på grund av att jag kände mig så irriterad för att nästan allting som jag hade skrivit försvann. Jag ville hinna att vara lite med Adam också innan jag åkte hem för nu så kommer vi tyvärr inte att träffas på ett tag. Nästa vecka så åker jag till Lund och hälsar på min kompis Emma som har fest där. Några av mina kompisar som var på statsskattjakten ska också dit i helgen så det blir trevligt.
Taxin som körde mig hem idag var både sen och åkte för att hämta en annan äldre dam om man ska skriva det på ett trevligt sätt. Hon lämnades såklart före mig också och det var såklart så att taxichaufförern inte hade någon gps i taxin... När han skulle lämna den andra så tog det tid plus att han inte verkade att hitta hem till mig... Jag är trött också och det gör nog at jag känner mig extra irriterad just nu menmen.

Jag somnade någon gång vid fyratiden inatt och jag sov dåligt. Vid kvart i nio så var jag tvungen att gå upp för att äta frukost, jag vaknade väldigt många gånger innan just klockan nio men just då så kändes det extra jobbigt att gå upp såklart. Men imorgon kommer förmdoligen att kännas jobbigare! Hur ska jag klara morgondagen då jag slutar klockan fem? Aja, ibland så kan det faktiskt vara värt at vara uppe sent på natten för att prata med sina vänner som man träffar så sällan.
Frukosten var helt okej men jag var inte så hungrig imorse, jag åt en smörgås och en yogurth i alla fall.

Efter frukosten så delade vi upp oss i samma lag som vi var i igår när vi gick statsskattjakten. Vi gick runt i två affärer för att se hur bra de var för synskadade. Adam och jag gick tillsammans och vi valde att gå på Konsum och Ica nära. Konsum var bäst, det fanns inga irriterande skyltar som man kan gå in i utanför dörren, de flesta varorna står på ett logiskt sätt och personalen verkar trevliga. Det enda som var lite dåligt var att det inte var så bra skyltat inne i affären. På Ica nära så var det däremot inte så bra, inga jobbiga skyltar i alla fall men varorna stod ganska ologiskt tycker jag i alla fall. Efter att ha skrivit lite om vad vi tyckte om affärerna vi hade varit i så mötte vi de andra. Vi gick med dem till Villys, där var det ganska bra, personalen var trevliga. Min kompis Ronja köpte en ny marabou som har kommit för inte så länge sen, Amigos heter den tror jag. Jag fick smaka en bit av chokladen och jag tycker att den var god men den påminner lite om en choklad som jag har ätit tidigare tror jag.

Till lunch idag så åt vi baggetter, det var gott. Efter lunchen så tog vi tunnelbanan till Mariatorget där vi bowlade. Bowling har aldrig direkt varit jätteroligt tycker jag men idag så gick det faktiskt väldigt bra för mig, jag fick faktiskt bäst resultat av alla, 240 poäng.
Efter bowlingen så gick vi och åt på Mc donalds, inte så gott men helt okej. Min kompis Maja som var en av de som höll i statsskattjakten berättade att mitt lag förlorade statsskattjakten med en halv poäng igår. Jag är ju en dålig förlorare men det spelade inte så stor roll att mitt lag förlorade tycker jag för det var ju ändå jämnt plus att alla fick pris, godis.

Nu så ska jag gå och lägga mig tror jag, jag är ganska trött men jag har jätteont i ögat och det stör mig menmen.
Helgen har i alla fall varit rolig, det är den roligaste helgen på länge!
/Vispen

Åker imorgon

Hej!

Klockan är snart tolv på natten när jag skriver det här. Om en stund så ska jag gå och borsta tänderna och sedan lägga mig för att försöka att sova.
Jag fick information om uss Statsskattjakt idag och det var ju bra. Vi ska samlas klockan halv tolv imorgon så jag har beställt en färdtjänst som jag hoppas kommer klockan tio i elva. Jag hinner alltså inte sova speciellt länge imorgon men det får gå ändå.

Efter att Adam kom hem idag så åt jag lite och efter det så tog vi bussen och åkte sedan tunnelbana in till stan. På den gröna linjen så säger de stationerna både på svenska och engelska och det är ju bra. Men jag tycker ändå att Englands tunnelbanor är bättre än Sveriges. De pratar mer och säger mer var man åker men det är sämre att gå där.
Vi var i alla fall bland annat på Hötorget, jag tycker verkligen om att gå runt där. Jag köpte ingenting förutom lite choklad.

Till middag idag så åt jag mest lax. Adam gjorde egen pizza som blev jättegod, jag fick en liten pizza.
Efter middagen så var klockan redan halv elva och sen dess så har jag lyssnat på musik, chattat, varit inne på facebook och tagit det lugnt.
Nästa gång jag skriver blir på söndag.
Hoppas att alla får en trevlig helg!
/Vispen

Fredag, ska plugga snart

Hej!

Snart så ska jag gå och äta frukost så jag skriver ett kort inlägg nu. Det verkar förresten som att det är fler personer som orkar läsa mina inlägg när de inte är så långa.
Igår så hade jag verkligen svårt att sova men idag så sov jag till tio ungefär, det var trevligt. Men jag vaknade vid halv sju av att väckarklockan ringde, Adam hade verkligen svårt att komma upp imorse och jag fick väcka honom många gånger innan han till slut gick upp. Snart så kommer han hem från skolan, när som helst faktiskt.

Förutom att plugga idag så kanske jag går ut lite och åker någonstans. Jag tycker ju inte direkt om att shoppa men det är okej att gå i affärer ibland om man är med någon. Klädaffärer har jag fortfarande inte börjat att tycka om men det börjar jag väl kanske att göra någon gång. Man måste ju ha kläder och då måste man i vilket fall som helst köpa nya kläder ibland.
Ronja som kommenterade ett inlägg igår skrev att stadsskattjakten tydligen inte börjar idag utan imorgon. Det var ju tråkigt att höra men ändå. En person skulle ha mailat information till mig om det men den har inte kommit fram.
Men nu så ska jag försöka att hitta min väska där min milestone ligger. Jag har nämligen spelat in en låt där som jag måste ha lärt mig om en vecka. Låten verkar inte vara så jättesvår i alla fall men den har nio verser och jag ska försöka att lära mig så många verser som möjligt.
/Vispen

Ska sova snart

Hej!

Nu så är jag hemma hos Adam, jag har försökt att sova men det går inte eftersom att jag sov så länge idag. Adam kan inte heller sova för han somnade en stund förut på eftermiddagen.
Vi åt jättegod middag idag som Adam lagade. Det är bra att Adam går hotell och restauranglinjen på gymnasiet för jag är verkligen dålig på att laga mat. Men jag ska börja att träna på det snart. Vi åt i alla fall kyckling med makaroner! Till efterrätt så åt vi mango med glass.

Idag så var det den sista dagen innan slutaudition på idol börjar nästa vecka. Det blir verkligen roligt att se det! Det var en del bra som gick vidare från Stockholm och från sista chansen. Sista chansen var spännande när det bara fanns en biljett kvar att dela ut och när det fanns tio personer som gick in och sjöng för juryn. För er som inte tittade så kan jag skriva att det slutade med att två personer gick vidare, en i juryn skrev sitt namn på en person som inte fick en biljett. De tio personerna som var med i sista chansen var i alla fall bra, många av dem spelade gitarr.
Nu så ska jag sova, vi får se hur lång tid det tar innan jag somnar. Jag ska lägga mig och räkna får haha. Vissa säger att det hjälper.
/Vispen

Torsdag, studiedag

Hej!

Nu så är klockan ungefär tolv och jag har precis duschat. Det känns verkligen jätteskönt att vi har studiedag för då kunde jag sova länge idag. Snart så ska jag gå och äta lite och efter det så ska jag packa för jag åker till Adam senare ikväll tror jag. På fredag så ska jag åka på USS stadsskattjakt. Den är tills på söndag och det kommer verkligen att bli roligt att träffa en del av mina synskadade kompisar.
Jag måste plugga lite också men jag ska göra det i taxin sen och imorgon när Adam är i skolan. Men Adam slutar vid elvatiden imorgon så det spelar ingen roll att jag får vänta på honom. Sedan så sover jag nog ganska länge imorgon också eftersom att jag kommer att gå upp tidigit både på lördag och söndag. En sak som är jobbig med min bok i engelska är att glosorna inte finns vid kapitlet, de som trycker böckerna på punktskrift gör det på ett dåligt sätt tycker jag. Glosorna finns ibland i en helt annan volym än kapitlet jag läser och då så måste jag bära på två böcker, plus datorn.

Det var roligt att se idol igår, det var en del bra som gick vidare. Men en person som jag tycker sjöng ganska bra gick inte vidare. Jag skriver mer senare för nu så har jag ingenting mer att skriva. Sedan så måste jag packa, det är inte direkt roligt men man måste ju ändå göra det.
/Vispen

Onsdag, sista skoldagen den här veckan

Hej!

Det var svårt att sova inatt för jag hade ont i huvudet och ena ögat. Jag behövde i alla fall inte gå upp för att duscha imorse så jag sov lite längre istället.

Min klass hade först idrott idag men jag var ju inte med på den eftersom att jag tränar på att gå i skolan under idrotten. Det gick ganska bra idag fastän jag var väldigt trött på förmiddagen och eftermiddagen också för den delen. Vi gick samma vägar som förra veckan och det gick bra, den lättaste vägen är nog till rummet där jag har min sånglektion. Vi kom också på ett bra sätt på hur jag kan hitta in från där taxin lämnar mig på morgonen.

Efter idrotten så var det matte, vi gick igenom hur man dividerar och multiplicerar bråk, det var ganska svårt att dividera bråk tycker jag. Men det ligger på vgnivå så jag måste inte lära mig det men jag förstår det mesta som är på gnivå så jag ska kanske försöka att satsa på att få vg på matte a-kursen.

Till lunch idag så var det någon fisk, jag åt med Ellen och Magdalena. En av dem pratade om att de var sugna på choklad så då blev jag också det haha.
Efter att ha ätit så gick vi och bokade ett rum där det fanns trumset. Det fanns ett rum som var ledigt i en halvtimme där vi var, vi glömde däremot trumpinnar, vi var osmarta haha. Men vi spelade piano och sjöng istället och lite senare så kom det en kille som hade med sig trumpinnar som spelade lite. Senare så gick vi till ett annat rum där det bara fanns ett piano men det var också trevligt.

På svenskan idag så fortsatte vi att skriva citat, det är väldigt svårt tycker jag och jag är inte klar med det än. Jag fick några citat av en tjej som satt bredvid mig på svenskan eftersom att jag inte kunde hitta texten på datorn, den fanns ingenstans.
Sista lektionen var datorkunskap. Jag kom lite sent till lektionen men under uppropet så fick jag veta att jag hade gått till fel grupp, vi har nämligen datorkunskap i halvklass. Jag fick veta att den gruppen som jag har datorkunskap med hade gått hem eftersom att vår lärare var sjuk. Men jag hade ändå saker att göra för det kom en datatekniker som installerade trådlöst nätverk på min dator. Det känns skönt att ha det nu men än så länge så fungerar det inte så bra på alla våningar.
Nu så har jag i alla fall studiedag i två dagar vilket känns hur skönt som helst! Men jag ska hinna plugga, matte, engelska och svenska. Men det går säkert bra.

Jag pratar med Adam nu och om en stund så ska jag äta.
/Vispen

Tisdag, prov om två veckor

Hej!

Jag sov mer inatt än igår natt vilket var bra.
Nu så sitter jag hemma, min lillasyster Lovisa är i mitt rum. Lovisa vill att jag ska skriva på en sida som heter devote som är lite som blogg men den är svårare och jobbigare tycker jag. Den ser nog däremot lite finare ut. Lovisa ville ha godis också så jag bjöd henne på det och nu så har hon gått.

Dagen började med kultur och idéhistoria, rätt okej. Vi fortsatte att prata lite om det trojanska kriget och vad som hände efter det. Vi pratade om Iliaden och lite sådant.
Efter det så hade vi öppen scen, de informerade om en hälsovårdsdag som vi ska ha nästa tisdag och så uppträdde några av sjuorna plus de som går tredje året på danslinjen. Sjuorna sjöng jättebra faktiskt, de spelade lite teater också kan man säga. Jag satt bredvid några tjejer i min klass. Vi åt lunch tillsammans också, idag så var det någon sorts biffar som var ganska goda. Det var ganska många från min klass som satt vid samma bord som jag och vi pratade om lite allt möjligt.

Lite senare idag så skulle Magdalena ha sin pianolektion och Ellen ha sin sånglektion så då fanns det inte så mycket för mig att göra. En del av klassen hade gått hem eftersom att vissa hade nästan tre timmar håltimme och så var det några som hade ensemble innan jag. Jag gick upp till rummet där Mattias satt och scannade in svenska till mig, det har gått ganska bra för honom idag. Han har scannat in det första svenskaarbetet som vi jobbar med, vi är tyvärr nästan klara med det. Men när vi hade ensemble så scannade han in lite annat från svenskan.

På ensemblen så började vi att sjunga 50 och 60-talslåtar! Blues som jag förut trodde att jag aldrig skulle tycka om har jag faktiskt börjat att tycka om lite. Det är väldigt bra att vi jobbar med olika musiktilar och att man får lära sig att sjunga och spela till olika sorters musik tycker jag. Vi gick igenom två låtar idag, en av dem hette Oh Carol, vet inte hur det stavas. Den låten var ganska lugn medan den andra låten som vi sjöng var en rocklåt. Vi sjöng trestämmigt idag vilket gick ganska bra. Båda låtarna passade väldigt bra för min röst, de var i en bra tonart, men en av de andra i min grupp tyckte att låtarna var väldigt låga. Jag ser i alla fall fram emot att få sjunga fler 50 och 60-talslåtar senare.

Om två veckor så har jag mitt första musikprov. Det handlar lite om noter, hur olika tecken ser ut, repristecken och så vidare. Läraren som jag hade i ensemble idag gick på en kurs förra veckan där han lärde sig lite om punktskriftsnoter, hur man skriver noter och lite annat. Vi får se hur provet blir för mig, han skulle ringa och fråga någon om det imorgon.

Det var en del bilköer när jag åkte hem idag men så kommer det nog oftast att vara. Jag orkar inte skriva mer just nu för jag känner mig väldigt okoncentrerad och lite trött.
/Vispen

Måndag, femtonde september

Hej!

Det var lite svårt att komma på en rubrik idag så det fick bli dagens datum.
Jag hade svårt att somna igår, jag hade lite ont i huvudet så det var jobbigt. Jag var trött i skolan idag men inte lika trött som förra måndagen faktiskt.
Engelska var första lektionen, vi läste igenom första kapitlet i boken i olika grupper. Det gick inte så bra för mig att läsa högt men ändå. Sedan så skulle vi svara på frågor som inte fanns i min bok eftersom att jag har en äldre version, väldigt irriterande. Vi har svaren på frågorna plus en del glosor tills nästa vecka. Jag måste kolla upp det och scanna in det i datorn.
Engelskan känns i alla fall mycket svårare på gymnasiet än i nian, jag förstod det mesta som vi läste om i alla fall. Men jag tycker att det är svårare ord plus att texterna är längre.

Ensemble var nästa lektion, det är ju roligt att sjunga och spela tillsammans med andra människor så det är verkligen roligt att vi har ensemble två gånger i veckan. Vi jobbade som vanligt med blueslåtar idag, det var helt okej men snart så ska vi börja med andra låtar, 50 och 60-tal tror jag.
Efter det så var det lunch, potatisbullar, helt okej.
Det var förresten en som kom och installerade mina notprogram till datorn idag, Dothit, ett program där man skriver in punktskriftsnoter och Finale, ett program där man skriver in vanliga noter.

Körsång var idag också! Vi sjöng upp och sen så fick vi testa att sjunga i olika stämmor och sedan byta stämma ibland, det var roligt men svårt. Som förra veckan så var det några som fick sjunga för körläraren för att se om de är alt eller sopran. Killarna är ju bas eller tenor. Jag var alt i alla fall som jag alltid har varit. Det skulle vara roligt om jag utvecklades mer så att jag senare kan sjunga högre toner men det kommer jag säkert att göra på tre år, hoppas jag i alla fall. Nu så kommer jag inte alls högt men däremot ganska lågt. Man har ju olika röster och tyvärr så är jag alt, jag önskar att jag vore sopran! Det är mycket finare att kunna sjunga höga toner ju! Det är förresten en i min parallellklass, kommer inte ihåg vad han heter, som spelar gitarr och sjunger hur bra som helst, han skriver dessutom egna låtar.

Näst sista lektionen var matte, vi började att jobba med bråk och lite annat. Det var ganska lätt, det är bra att vi börjar med repetition och det mesta av matte a-kursen är ju repetition av saker man har jobbat med på högstadiet. Matten känns faktiskt ganska lätt nu vilket känns skönt, den hade jag ju svårast för i nian men senare i år så kommer det nog uppgifter som jag kommer att tycka är hur svåra som helst! Men matteläraren förklarar verkligen saker jättebra och på ett sätt som gör att jag förstår.
Vår mattelärare pratade med alla i klassen idag och frågade om någon behöver extra stöd. Jag kanske kommer att behöva det senare när det kommer tal där det är mycket bilder.

Sist idag så hade vi kontaktlärarmöte. Först så tog vi upp lite frågor och sedan så hade vi åsiktsövningar. Vissa kallar det heta stolen. Vår mentor sa olika saker och så ställde man sig upp om man höll med eller satt kvar om man inte gjorde det. Det var roligt faktiskt. Efter det så slutade jag.

Ikväll så får jag se vad som händer, jag ringer nog upp några kompisar plus att Adam och jag bestämde att jag skulle ringa ikväll, vi pratar nästan varje dag. Det känns bra att Adam finns, vi känner ju varandra väldigt bra och så är Adam rolig att vara med såklart.
/Vispen

Pluggat matte

Hej!

Nu så sitter jag här hos min pappa Björns flickvän Maria. Vi kom iväg ganska sent men till slut så åkte vi i alla fall. I bilen så tittade vi lite på film på Adams dator. Maria och Björn står och lagar middag i köket nu.

Min syster Lovisa och hennes kompis bakade en sockerkaka förut som blev ganska god. Till lunch så åt jag lite pizza som blev kvar från igår.
När vi kom hit så satte jag mig direkt och pluggade matte. Jag gjorde inte alla tal men jag har tittat igenom boken och gjort en del tal ända fram till sidan 30 som man skulle göra! Det känns verkligen jätteskönt att ha det gjort nu, mitt huvud känns helt skumt nu, jag kan inte tänka så snabbt. Snart så ska vi äta tacos här, mångas favoriträtt. Jag har aldrig direkt förstått vad det är som är så gott med tacos, det är ju bara ett bröd med köttfärs och grönsaker, det kan vara gott ibland men inte så gott som många andra tycker tycker jag. Det är tur att man tycker olika för om alla på jorden tyckte och tänkte lika så skulle det ju vara väldigt tråkigt.

Lite senare så åker jag hem till Huddinge igen. Det är ju bra att jag har en bärbar dator nu också som jag kan bära med mig till Björn och till andra ställen.
/Vispen

Söndag, vaknade nyss

Hej!

Nu så är det söndag, skola imorgon, inte det roligaste men det är rätt okej ämnen imorgon.
Igår så somnade jag inte förrän vid halv tre, Adam och jag var uppe ganska länge. Adam ligger och sover nu, jag har försökt att väcka honom några gånger men han somnar bara om hela tiden.
Men jag ska gå ner och äta frukost snart i alla fall. Senare idag så åker vi förmodligen och hälsar på min pappa Björns flickvän Maria och träffar hennes barn. Jag har bara träffat dem två eller tre gånger tidigare.
/Vispen

Pizza

Hej!

Lördagen har faktiskt varit väldigt lugn, tyvärr så har jag inte pluggat någonting. Jag brukar ju alltid göra läxorna så jag vet inte varför jag inte har pluggat idag. Men jag ska göra det imorgon, det måste jag verkligen! Det är i alla fall inget prov på måndag, tur det. Adam har inte heller pluggat idag och det finns säkert fler som borde plugga som inte har gjort det.

Förutom att mest ha suttit vid datorn idag så åkte jag och handlade lite middagsmat och godis förut. Min syster Lovisa tog en del bilder med sin kamera så jag kanske lägger in några bilder på bilddagboken sen.
Vi gjorde pizza idag som blev jättegod! Jag hade mozarellaost, vanlig ost, soltorkade tomater, oliver, räkor och tomatsås på min pizza. Min pojkvän Adam och min pappa Björn hade lite annat på sina pizzor, skinka och champinjoner till exempel. Jag åt svamp väldigt mycket när jag var liten men sedan, när jag bara var några år, så började jag att tycka att svamp smakade konstigt. Sedan dess så har jag inte ätit svamp. Svampar känns så konstigt i munnen plus att de känns äckliga att ta på tycker jag! När jag gick i sexan så kommer jag ihåg att vi skulle plocka svamp som vi sedan skulle måla. Då så tyckte jag att svampen kändes jätteäcklig att ta på. Min assistent trodde först inte på mig när jag sa att jag inte ville ta på svampen.

Det fanns naturgodis i affären där vi var så jag köpte lite naturgodis, många torkade jordgubbar och mangoskivor! Jag köpte lite vanligt godis också, jag är lite tjock men det måste man ju få vara ibland haha.
Glass är oftast godare än godis tycker jag men jag skulle varken klara mig utan glass eller godis.
Nu så ska jag lyssna lite på musik och vara med Adam.
/Vispen

Lördag

Hej!

Imorse så gick jag inte upp förrän lite efter halv ett, det var så skönt att bara sova och sen ligga och tänka.
Det blev ändå inte så sent igår, Adam och jag tittade lite på film och åt nötter. Vi såg en barnfilm och jag fick en massa gamla minnen haha.
Till middag igår så åt vi friterade räkor med ris och det var väldigt gott!
Idag så vet jag inte riktigt vad som händer, jag ska i alla fall göra några sidor i matteboken. Hoppas att det inte blir så svårt.
/Vispen

Helgen har börjat.

Hej!

Nu så sitter jag hemma, Adam kom för en stund sen. Om några minuter så ska vi ta färdtjänsten till min pappa Björn.
Lektionerna gick bra förut, på svenskan så fortsatte vi att läsa en novell och sen så skulle man välja ut några citat ur texten och skriva om dem. Eftersom att jag inte hade texten så får min assistent Mattias hjälpa mig med att ta ut citat eller om jag själv kan läsa texten sen när scannern fungerar igen.
På samhällskunskapen så fortsatte vi att prata om välfärd och hur den är i Sverige. Vi diskuterade jämnställdhet mellan kvinnor och män, skillnaden mellan fattig och rik och så pratade vi om invandrare. Det var väldigt intressant tycker jag.
Det känns verkligen skönt att helgen har börjat nu. Det behövs verkligen och nästa vecka så har jag två studiedagar men jag missar roliga ämnen under de dagarna. Det skulle ha känts skönast att missa en onsdag.
Men vi ska åka nu.
/Vispen

Äntligen fredag!

Hej!

Idag så är det äntligen fredag och det ska verkligen bli skönt när helgen börjar om några timmar. Det enda som känns jobbigt är att jag måste räkna nästan tjugo sidor i matteboken i helgen och det lär ju ta lite tid menmen.
Nu så sitter jag på Kulturama och ska snart ha svenska, efter det samhällskunskap.
Jag hade min sånglektion förut klockan tjugo i elva. Det gick bra fastän jag har lite ont i halsen. Jag hade med mig min milestone och spelade in en del av lektionen, både när jag sjöng upp och när min lärare Kerstin sjöng in låten som jag ska lära mig på två veckor, den har nio verser.

Senare ikväll, ungefär när jag kommer hem, så åker jag och Adam till Nykvarn till min pappa Björn. Min syster Lovisa åker dit tidigare för hon ska vara med några kompisar, hon har en massa kompisar kvar från den förra skolan.
Nu så måste jag gå till svenskan.
/Vispen
PS: Jag börjar förresten att hitta bättre på Kulturama nu. Jag gick från taxin till sånglektionen idag och jag tror att jag ska klara att gå den vägen själv om två veckor.

Torsdag, skriver lite

Hej!

Idag är den tidigaste dagen för mig, jag slutade kvart över två idag. Det var ju väldigt skönt och trevligt. Det gick ganska fort att komma hem också, det var inga bilköer.

Idol var jättebra igår tycker jag men de visade såklart flest personer som inte gick vidare. Det var i alla fall en tjej som hette Anna tror jag som sjöng och spelade gitarr. Hon var verkligen hur bra som helst! Nästan alla i juryn fick rysningar när hon sjöng. Hon är bara sexton år och ändå så är hon jättebra. Sedan så gick en tjej som hette Alice vidare, hon är från Vietnam som jag. Det såg man också i tv.

Engelskan skrev jag klart igår och det känns jättebra att den är gjord nu. Läraren sa att man bara kan få g och ig på det man har skrivit så jag hoppas att jag får g. Vi fick läsa kursplanen för engelska a-kursen idag och den lät ganska svår, jag kanske inte ens klarar g i engelska men jag hoppas det. Sedan så måste man ju läsa engelska b också, den kursen kommer ju att vara omöjlig! Jag gjorde ju det muntliga provet med Roshanak i min klass och vi hade tydligen alla rätt där. På läsförståelsen så kunde man ha 40 poäng som mest men jag gjorde inte hela provet för det var vissa saker som var svåra att läsa där, det skulle ha tagit väldigt lång tid. Jag hade i alla fall 23 av 28, det är ju rätt bra för att vara mig!

Första lektionen idag var i alla fall samhällskunskap. Vi började att prata om välfärd och lite om vad det är, vi ska fortsätta att prata om det imorgon. Jag tycker att min samhällslärare är jättebra! Men de flesta av våra lektioner är 80 minuter eller mer så jag tycker att det ibland är jobbigt att lyssna på när någon pratar så länge. Men på vissa lektioner så får vi ta fem minuters rast och det är bra.

Efter den lektionen så hade jag gehör och musiklära. De flesta andra hade delats in i grupper och idag så var jag i gruppen där alla kan ganska mycket redan. Jag kände att det kunde bli lite svårt att hänga med ibland och jag läser ju noter på ett annat sätt en seende. Idag så lyssnade vi i alla fall på musik och pratade om vad olika noter betyder, läxa tills nästa vecka var att kunna några skalor. Jag förstod inte det där helt men ändå. Efter lektionen så fick jag göra den skriftliga delen av provet, det var ganska svårt och jag blev nervös när jag satt själv med läraren. Jag glömde en massa saker och det blev en del fel men ja. Jag får se vilken grupp jag hamnar i nästa vecka.

Det var soppa till lunch som var sådär. Jag kom lite försent till lektionen i engelska för lektionen hade flyttats bakåt tio minuter och det visste inte jag. Jag har ju redan skrivit vad vi gjorde på engelskan men förutom att vi fick tillbaka de där proven så tittade vi på kursplanen som en kille läste för mig, inte hela men lite av den. Böckerna delades ut också. Jag har en äldre bok än de andra, hoppas att de är ungefär likadana. Jag hade en äldre nobok förut i högstadiet och där var det en massa saker som saknades som inte stod i den gamla boken. Men min assistent fick kopiera in en massa sidor från den nya boken och skriva ut dem på punktskrift till mig.
Min förra assistent Tini var på Kulturama idag, hon ska vara där hela nästnästa vecka också. Det var tänkt att Tini skulle ha hjälpt Mattias att scanna in saker i datorn men scannern är trasig. Det kommer någon från syncentralen på måndag och fixar det. Men det är jobbigt när saker inte fungerar!

Jag tog med mig engelskaboken hem för att läsa igenom det första kapitlet. Alla glosor står i en annan volym och det är jättestörande för då måste jag ju antingen bära runt på två böcker eller be någon om orden hela tiden.
Nu så är jag hemma i alla fall, det finns inte så jättemycket att göra men jag är ganska trött. Adam ringer nog snart för han slutar ungefär samtidigt som jag. Annars så har han ju världens bästa schema för att gå andra året på gymnasiet plus att han nästan inte har några läxor. Jag förstår verkligen inte hur Adam kan sluta klockan halv tolv tre dagar i veckan.
Min mamma Nina ska åka till Kulturama ikväll och vara med på någon föräldrarträff eller något.
Oj, nu så kom min lillasyster Lovisa hem, hon går runt och sjunger haha.
/Vispen

Ska snart äta

Hej!

Klockan är ungefär sex och jag ska snart äta middag. Efter middagen så ska jag skriva lite på engelskan och sedan så ska jag se idol klockan åtta. Engelskan måste jag verkligen skynda mig med, vi har ju engelska imorgon och jag har knappt börjat skriva än. Det fanns inte tid till att göra det på håltimmen idag eftersom att jag var ute och åt med två tjejer från klassen.

En dålig nyhet som jag fick veta idag är att matteboken matte 4000 inte har gjorts färdigt än. Det finns uppgifter i den andra boken som inte finns i matte 3000. De visste inte när matte 4000 kommer att vara klar så tills dess så måste jag jobba i den andra boken. Det är väldigt störande att de inte kan skynda sig med att göra färdigt böcker, att allting tar så lång tid att skriva om till textviewböcker.
Min förra assistent Tini kommer i alla fall till Kulturama imorgon.

Vi hade en vikarie på matten som faktiskt var bra. Efter matten så skulle jag ha ätit lunch i matsalen men Magdalena och Ellen i min klass ville hellre äta någon annanstans. Så vi gick till ett kebabställe och åt, jag tog fallafel. Vi betalar ju för maten varje dag och det kostar ju en del. Men det verkar inte vara så många som äter i matsalen utan de brukar gå iväg till restauranger i närheten istället. Det kostar ju lite mer men det kan ju vara värt det ibland tycker jag för om alla ens kompisar går någonstans så vill ju jag också göra det.
Det var i alla fall trevligt idag tycker jag, vi pratade om andra gymnasieskolor, våra familjer och musik. Både Ellen och Magdalena sjunger i kör sen ganska länge och nu så har ju jag ingen kör att sjunga i längre eftersom att jag flyttade i somras. Men jag vill gärna börja på en kör igen för jag har ju sjungit i kör sen jag var fem år så jag ska försöka att hitta någon bra kör snart.

Klockan halv tre så hade vi svenska, vi läste en berättelse och skrev texter till olika citat. Vi skulle skriva vad vi trodde skulle hända senare i berättelsen och sedan så skulle vi skriva hur situationen var. Det var ganska svårt men helt okej.

Sista lektionen var datorkunskap. Läraren pratade först lite och berättade om fronter, sidan där man lämnar in arbeten och hämtar olika uppgifter. Sedan så fick vi i uppgift att spara olika saker och överföra dem till fronter. En dålig sak är att fronter inte fungerar för mig så jag får mejla alla lärare istället eller göra på något annat sätt.
Nu så ska jag äta.
/Vispen

Gått runt i skolan

Hej!

Igår så hade min mamma Nina och hennes pojkvän Danne varit tillsammans i två år. Vi firade det med att äta tårta, det var en Budapesttårta sa Nina. På tårtan så var det mycket grädde och lite mandariner och nötter.

Nu så är jag på Kulturama, jag har matte snart. Undrar vad vi ska göra idag, min mattebok är ju linte likadan som de andras så det blir nog lite jobbigt om vi ska gå igenom saker. Men det onrdnar sig nog, vi ska försöka att beställa matteboken som de andra använder idag.
Min assistent Mattias och jag har tränat på lite olika vägar nu på Kulturama. Det var faktiskt ganska lätt att hitta här och det gick jättebra att gå tycker jag. Nu så hittar jag nästan in i skolan från där taxin lämnar mig och så hittar jag till trapphuset och till receptionen. Vi gick runt lite på några andra våningar också och såg hur det ser ut där.

Men nu så ska jag göra lite annat. De andra i min klass har ju idrott nu så det tar nog ett tag innan de kommer till Kulturama.
/Vispen

Jag stör mig!

Hej!

Jag vill bara skriva av mig lite. Ibland så blir jag bara så irriterad! Människor stör sig på olika saker ibland och just nu så stör jag mig på att jag är blind!
Det finns en massa saker som tar längre tid för mig, att läsa till exempel. Jag läser inte lika snabbt som en seende person men jag läser ganska snabbt för att vara synskadad har jag hört. Men jag vill ju kunna läsa lika snabbt som de flesta andra men det kommer jag aldrig att kunna göra! Därför tar en del läxor längre tid för mig att göra.

Jag måste träna på vissa saker mer än vad andra behöber göra, till exempel att lära mig att hitta. Jag vill ju lära mig snabbt, jag vill inte behöva slösa en massa extra tid på saker bara för att jag är blind! En från syncentralen måste komma för att visa mig vissa vägar. Det är jättebra att hon finns men jag stör mig ändå på att inte vem som helst bara kan lära mig att hitta. Det måste alltid vara en massa människor som ska göra allting, olika människor som har hand om olika saker. Min nya assistent måste lära sig att scanna in material till datorn, att skriva ut på punktskrift och att anpassa mitt material helt enkelt. För att lära sig allt så tar han hjälp av olika människor, de måste kunna komma och det är en massa saker som måste fungera. Skoltaxin har alltid varit lite jobbig för mig, förut så var den ofta sen vilket var jobbigt. Nu när jag har flyttat så har det blivit bättre.

Seende personer måste lära sig av andra hur de ska lära mig vissa saker. Man lär sig ju alltid nya saker men det känns bara så jobbigt att vissa saker tar så lång tid för mig!
Det är bra om jag lär mig att hitta så att jag blir mer självständig men bara att lära mig en väg tar lång tid. Seende personer behöver bara gå samma väg några gånger och de ser hur det ser ut runtomkring, det tar mycket längre tid för mig att se hur ett ställe ser ut.

Att gå på stan själv är svårt, det är inte ens många vuxna seende som gör det. Jag skulle kunna lära mig att hitta till vissa affärer men ibland så byter affärerna plats på olika saker och det står saker på en del matvaror till exempel, det kan jag inte läsa själv. Ledsagare finns ju såklart men det är jobbigt att man alltid måste vara beroeende av andra när man gör vissa saker. Vissa saker kommer jag nog aldrig att klara själv.

En del saker som seende tycker är självklara blir en helt annan sak för mig.
Det känns så orättvist att vissa saker tar flera timmar för mig när en seende person kan klara att göra samma sak på några minuter.

Jag kommer att vara blind hela livet och jag skulle nog inte ens vilja kunna se även om jag fick göra det. Det skulle bli så jobbigt att lära sig att göra allting på ett helt annat sätt.
En del säger att de tycker att det är synd om mig för att jag är blind, jag tycker synd om mig själv ibland men jag tycker inte att andra behöver tycka synd om mig. Det mesta går att lösa för mig även om en del saker tar längre tid.
Jag är glad för att det finns seende personer som försöker att förstå och för att vissa är så bra på att hjälpa till.
Vi ska boka tid med en från syncentralen snart som ska träna lite olika vägar i skolan med mig.
/Vispen

Datorn kom idag

Hej!

Nu så skriver jag ett kort inlägg om dagen. Efter det så måste jag plugga lite, jag har en engelskauppsats som jag ska börja skriva på tänkte jag, jag ska i alla fall börja fundera på vad jag ska skriva. På torsdag så har jag engelska nästa gång så det är ju i och för sig två dagar tills dess men det tar lite tid för mig att skriva på engelska.

Första lektionen idag var kultur och idéhistoria. Vi hade först problem med att veta vilket klassrum vi skulle vara i men det ordnade sig till slut. Det står samma klassrum för flera klasser ibland så det blir lite jobbigt men det brukar ju vara så i början.
På lektionen så pratade Eric, läraren, om det trojanska kriget. Han berättade sagan om Troja och sade namn på en massa gudar som jag inte kommer ihåg. Jag kunde ju inte anteckna heller så det var jobbigt men det som vi pratade om idag borde ju stå i boken. Ämnet verkar svårt och tyvärr så är jag inte så intresserad av att lära mig saker om just det ämnet. Men det finns verkligen ämnen som är tråkigare, jag kommer i alla fall ihåg en del från idag.

Öppen scen var nästa lektion, en som jag inte kommer ihåg vad han heter pratade lite. Han pratade på engelska och det var en del som jag inte förstod, sedan så var jag väldigt trött så ja. Men vi gjorde inte så mycket, vi skulle stå upp och göra olika saker, skrika våra namn och göra andra ljud, det var lite skumt.

Till lunch idag så åt jag pasta med bönröra, helt okej. Efter det så ringde jag Adam en stund och sedan så satt jag och pratade med Ellen från min klass. Det var trevligt, vi pratade om allt möjligt, olika gymnasium och annat. Imorgon så kanske vi ska göra någonting på håltimmen som nästan är tre timmar.

Klockan två som kom Nin från syncentralen med datorn, den fungerade! Jag skrev ut schemat och engelskan, jag ska kolla mer saker imorgon och så måste jag ju beställa den nya matteboken.

Ensemble var sista lektionen, då hade vi en vikarie istället för Alex som inte var på Kulturama idag. Vi sjöng först igenom en blueslåt och efter det så sjöng vi en annan låt. Stevie Wonder sjunger den låten egentligen, jag vet inte vad låten heter men jag tycker att den var jättebra! Vi sjöng olika stämmor, jag sjöng den lägsta stämman. Sedan så sjöng jag solo på lite av den första versen.
Men nu så ska jag titta lite på engelskan.
/Vispen

Måndag, en vanlig dag

Hej!

Jag skrev ju ett inlägg som jag postade ganska sent igårkväll så då behöver jag ju inte skriva vad jag gjorde igårkväll.

Det var jobbigt att gå upp imorse, jag var nära på att försova mig men jag hann göra allting, jag hade till och med lite tid och fick vänta på taxin i några minuter när jag var klar med allt.
Första lektionen idag var engelska, först så fick alla berätta hur deras helg hade varit och vad de hade gjort. Sedan så skulle man skriva en text, man fick två saker som man kunde välja att skriva om. Men jag ska skriva den texten senare eftersom att datorn fortfarande inte fungerar. Nin från syncentralen kommer och lämnar datorn klockan två imorgon.

Andra lektionen idag var ensemble, vi fortsatte att jobba med blues. Gunilla var vår lärare idag, imorgon så har vi Alex, jag har alltså två lärare i ensemble. Vi sjöng igenom lite olika blueslåtar idag plus att vi fick skriva en egen blues, bara en vers. Jag och Ellen i min klass skrev en vers tillsammans som var såhär:
Jag har inga pengar, jag får ingen ro.
Jag har inga pengar, jag får ingen ro.
Snart tar de mitt studiebidrag, jag har ingenstans att bo.
Versen kanske inte blev så jättebra men blueslåtar brukar alltid ha sorgliga texter och så rimmade vår vers lite.

Till lunch idag så var det kycklingköttbullar med ris, jag åt några grönsaksbiffar kan man säga. Det var jättegott! På lunchen så satt jag och pratade med min assistent Mattias och med Roshanak i min klass. Vi pratade om olika låtar, idol och lite annat.

Efter lunchen så gick jag ut en stund och ringde Adam. Sedan så hade jag körsång! Det är ett av de roligaste ämnena tycker jag. Vi fick dela upp oss och sjunga olika stämmor, jag sjöng den mörkaste stämman. En del fick sjunga lite för vår lärare Kitte idag för att se om de är alt eller sopran, jag ska sjunga nästa vecka, jag är nästan säker på att jag är alt.

Näst sista lektionen idag var matte, alla fick sina matteböcker och så gick vi igenom några sidor i boken. Läxa tills på onsdag blir att göra några sidor i matteboken. De som beställde min mattebok har beställt fel bok så jag måste beställa matteboken som vi ska använda så fort som möjligt, helst imorgon. Men jag får göra allting senare istället men det mesta som vi gick igenom idag kan jag ganska bra redan.

Sist idag så hade vi kontaktlärarmöte. Min kontaktlärare Ola pratade med hela klassen, vi gick igenom lite allt möjligt. Två personer valdes till elevrådet. Alla fick en bok med bra information till elever och fräldrar och så fick man veta vilket skåp man kommer att ha. Jag ska köpa ett lås till mitt skåp.

Taxin var i tid idag men det var bilköer och det tog ganska lång tid att komma hem. Men jag lyssnade på nyheterna i taxin så det var ju lite bra.
Snart så är det mat, jag ska äta lax.
/Vispen

Viking line, tvåa på karaoke

Hej!

Nu är jag hemma hos Adam och är inne på hans andra dator men där så märkte jag nyss att demoversionen av jaws inte fungerar så nu så skriver jag utan jaws.

Efter att ha kommit hem till mig igår så åt jag den där gröten, det var managrynsgröt, väldigt god faktist. Sedan så åkte Adam och jag färdtjänst klockan halv fem till Vikingterminalen. Där fick vi stå och vänta ett tag på att alla andra skulle komma.
De som var med på resan förutom Adam och jag var min mamma Nina, min lillasyster Lovisa, Ninas pojkvän Danne och hans två barn Johan och Edvin som är tvillingar. När de äntligen kom så gick det ganska snabbt att checka in. När vi gick in till båten så hittade Johan fem hundra kronor, jag har aldrig hittat pengar men det var ju roligt för Johan att han gjorde det. När Adam var i USA förut så hittade han tusen kronor, hundra dollar alltså. Nu så har ju dollarn minskat i värde men ändå.

När vi kom in på båten så gick vi till våra hytter, vi hade beställt tre fyrabäddshytter fastän vi bara var sju personer. Om vi hade haft tvåbäddshyttar så hade vi sovit under bildäck och det är ju kanske inte så jätteroligt.

Efter att ha varit lite i hytten så gick vi runt lite på båten. Viking line var en ganska stor båt men Silja lines båtar är nog lite större. De har i alla fall mer affärer där och så har de som en gågata.
Johan och Edvin gick till ett spelrum och började att spela bort Johans pengar, Johan hade i alla fall tur igårkväll och vann över hundra kronor men jag tror ändå att han spelade bort det mesta sen.
Nina och Danne satte sig på något ställe där de spelade musik och jag och Lovisa dansade lite, Adam tyckte att det var pinsamt att dansa men jag gjorde det för jag hade ändå inget annat för mig.

Middagen var inte förrän klockan nio igår, jag var väldigt hungrig då. Men man hade en och en halvtimme på sig att äta och det var bra för det var väldigt lång kö när vi kom till middagsbuffén.
Jag åt i alla fall ganska mycket mat, inte så att jag föråt mig men ändå. Det fanns mycket att välja på, jag åt ganska mycket fisk, potatisgrattäng, lite olika skumma rätter som var goda och till efterrätt så åt jag lite glass, chokladpudding, en tårta, pannakotta och lite annat som jag inte kommer ihåg just nu.
Efter middagen igår så gick jag och lyssnade lite på karaoken som redan hade börjat. Adam fick ont i huvudet av att vara i lokalen där karaoken var så jag var inte där så länge, en halvtimme bara. Men det var en som sjöng låten I remember love jättefint igår!

Senare så gick vi bara runt på båten, Adam hittade lite pengar, tjugo kronor bara men ändå. Vi var i taxfreen ickså igår förresten men jag köpte ingenting. Vi gick och lade oss halv tre och jag somnade någon gång vid tre på natten.

Imorse så vaknade jag lite efter klockan sju, Lovisa knackade på dörren och det väckte såklart mig. Lovisa är väldigt morgonpigg medan jag är morgontrött. Vi hade bestämt att jag skulle knacka på dörren där Lovisa, Johan och Edvin sov men det blev ändå inte så. Frukosten var från klockan halv åtta till tio. Vi var där i ungefär en timme. Jag åt äggröra, prinskorv, raggmunk, bullar med choklad, en bulle med russin, en massa briost som jag förresten åt mycket av igår också, då åt jag mozarellaost också. Jag drack juice och varm choklad.

Efter frukosten så ville jag gå och vila lite för jag hade och har fortfarande väldigt ont i nacken, jag sov på något konstigt sätt inatt och kuddarna var ganska obekväma. Jag har alltså nackspärr nu, det är inte alls skönt! När jag går eller vrider huvudet lite så gör det jätteont, jag kan inte ens stå normalt, okej, jag ska inte klaga men jag går med ena axeln mycket längre upp än med den andra så det ser nog lite konstigt ut.

Klockan tolv idag så var det en karaoketävling. Det var ungefär 30 personer som sjöng. Jag hade först tänkt att bara lyssna men sedan så anmälde jag mig i alla fall. Karaoken är ju nästan det roligaste på båtar! Jag sjöng låten My number one, det kändes lite konstigt på de höga tonerna men det gick bra att sjunga. Det kändes jättebra efter att jag hade sjungit för det var jättemånga som applåderade! Jag blev jätteglad och jag var en av de som fick mest applåder!
Det var en karaoketävling idag och jag hade först tänkt att inte tävla.

Men det var tre som gick vidare till final, många var jätteduktiga och jag trodde verkligen inte att jag skulle gå vidare. Men halv två så ringde Nina till Lovisas mobil och sa att jag hade gått vidare. Då bestämde jag mig ändå för att sjunga igen. De andra två som gick vidare var två äldre tjejer. En av dem sjöng It´s raining men och det var hon som sjöng I remember love igår också.
Efter att alla hade sjungit sina låtar igen så fick publiken klappa mest för den som de tyckte skulle vinna och så vidare. De klappade nästan lika mycket för mig som för Jenny som kom etta, några tyckte till och med att jag fick mest applåder. Jag kom tvåa i alla fall och det är jag jättenöjd med. Det känns bra nu efteråt att jag vågade sjunga och att det faktiskt gick så bra, jag var ju yngst också, de andra såg ut att vara mellan 20 och 30 år. Jenny som vann tävlingen var verkligen hur duktig som helst! Hon sjöng låten I will always love you när hon vann.
Jag vann godis, en keps, ett nyckelband och en kortlek. Kortleken är ju en vanlig kortlek men man fick en fin ask till den som jag kommer att använda.

Efter karaoken så gick vi och åt lunch, jag tog en jättegod smörgås med räkor! Sedan så var vi framme i Stockholm igen. Jag är nöjd med resan förutom att det var tråkigt att den bara var en natt.

Hos Adam idag så tittade vi lite på film. Sedan så pratade vi lite om vårt förhållande, vi får se hur det blir, jag vet i alla fall vad jag känner. Adam sa att han känner sig osäker så vi pratade om att kanske ta paus ett tag, det kan säkert vara bra för oss båda även om jag kommer att vara ledsen under den tiden.
Nu så är jag hemma igen, jag skrev färdigt inlägget nu och snart så måste jag gå och lägga mig. Det blir en lång dag imorgon då jag slutar vid femtiden.
Hoppas att alla har haft en skön helg och att alla får det bra nästa vecka!
/Vispen

Kryssning snart

Hej!

Adam och jag kom nyss hem till mig. Snart så ska de flesta i min familj åka till hamnen och åka båten Viking line som går klockan sex.
Jag är tillbaka någon gång imorgon på eftermiddagen. Adam gick in lite på Viking lines hemsida igår och där kunde man läsa en del av lunch och middagsbuffén. Den lät helt okej men vi kommer ju bara att sova en natt på båten.
Nina, min mamma, kom nyss in i mitt rum och tjatade på mig. Ibland så kan jag verkligen bli trött på föräldrar som tjatar!
Vi ska tydligen äta gröt snart innan vi åker. Sedan så måste jag packa lite. Vi kommer inte att äta på båten förrän klockan nio ikväll för det fanns ingen plats på någon annan sittning.
Jag måste beställa färdtjänst till båten också eftersom att vi inte får plats i bilen annars.
Men nu så måste jag göra lite saker. Jag känner mig lite stressad och irriterad just nu och då så skriver jag dåligt. Jag skriver lite om resan imorgon.
/Vispen

Första sånglektionen idag

Hej!

Igår så var idol i Lund, det var faktiskt flera bra som gick vidare. Jag tyckte om en tjej jättemycket och så sjöng den sista killen jättebra!

Nu så sitter jag vid Adams bärbara dator. Där finns det varken någon punktisplay eller talsyntes.
Det var väldigt irriterande idag för Nin från syncentralen kom och det visade sig att min punktdisplay har blivit installerad på fel sätt. De blev tvugna att ta in datorn och den kommer inte tillbaka förrän på tisdag.
Nu så skulle jag nyss posta inlägget som blev klart men då stod det att webbisdan inte kunde visas så då så är jag tvungen att skriva om allt nu, kul, eller inte.
Jag får klara mig utan dator på måndag och kanske lite av tisdag. Idag så hade vi som tur var bara en lektion så det gjorde inte så mycket att datorn inte fungerar. Men det känns såklart jättejobbigt för alla andra har det ju inte varit någ problem för.

Dagen började i alla fall med att jag hade sånglektion, det var först tänkt att jag skulle ha en lärare som heter Kerstin men på schemat så stod det att min lärare var Maria. Mattias och jag fick leta efter salen där jag skulle sjunga ganska länge. Men när jag tträffade Maria så blev det ändrat så att jag ändå ska ha Kerstin i sång.

Först så gick vi igenom kursplanen för sång. Jag kommer att ta sånglektioner i tre år. Betygskriterierna lät ganska svåra och det låter som att det blir svårt att få bra betyg men godkänt borde jag ju i alla fall klara.
Men efter att ha gjort det idag så sjöng jag upp, det var lite svårt, bland annat att säga långa r och att sjunga på lite olika sätt.
När jag hade sjungit upp så fick jag sjunga en blueslåt som heter Lasse liten eller något liknande. Texten på låten var inte så jättebra men melodin var okej.

Till lunch idag så var det ris och grönsaksgryta, helt okej. Efter att ha ätit lite så gick jag ut och satt och pratade lite med några i min klass.

Sista lektionen idag var svenska. Vi fick några papper och först så skulle man jobba enskilt och skriva in olika djur på olika ställen i en park. Att placera djuren var svårt för mig men Mattias hjälpte mig och jag gjorde så gott jag kunde. Man fick en text där det stod olika saker om djuren, att barnen var rädda för vissa djur och så, då skulle man tänka lite och placera djuren i parken. Sedan så skulle man jobba i grupp och bestämma hur parken skulle se ut. Några grupper fick redovisa men min grupp behövde inte göra det. Men alla fick skriva lite om vad man hade gjort.
Det som var lite jobbigt på svenskan idag var att de flesta pratade väldigt mycket och hade svårt att lyssna på varandra. Men det blir säkert bättre sen.

Jag åkte till Adam direkt idag med färdtjänst. Vi försökte att ringa skoltaxin ganska länge men där var det upptaget väldigt länge. När vi äntligen kom fram så sa de att min taxi redan var avbokad, det var konstigt. Färdtjänsten kom i alla fall i tid.

Jag hörde att tvåorna och treorna skulle träffa ettorna idag, jag vet inte vad de ska göra men jag hörde att det var någon sorts nollning. Eller jag vet inte faktiskt men jag kan inte ta mig dit för jag vet inte var det är någonstans och sedan så kan jag ju inte åka själv till nya ställen.

Det blir roligt imorgon för då ska nästan hela min familj åka kryssning till Åbo med Viking line. Jag har aldrig åkt Viking line, bara Silja Line men båtarna är ganska lika varandra säkert.
Vi åker imorgon och kommer hem på söndag, det hade varit roligare att stanna lite iFinland men det gick inte.
Nu så ska jag sluta skriva för det är jobbigt när jag själv inte kan läsa vad jag skriver, sorry för alla felstavningar i det här inlägget.
/Vispen

En skön torsdag

Hej!

Torsdagarna är verkligen de skönaste dagarna för mig, jag slutar redan kvart över två men det är bra. Jag slutar ju väldigt sent resten av dagarna.

Idag så kom taxin och hämtade mig tjugo över åtta. När jag kom till Kulturama så berättade Mattias för mig att han hade sovit dåligt på natten, känt sig stressad igår och fått punktering på ett däck på hans bil imorse, det var tur att han kom till Kulturama i alla fall.
Innan samhällskunskapen började så stod jag och pratade lite med några från min klass.

På samhällskunskapen så fick vi först göra en utvärdering där vi fick skriva hur vi tyckte att förra veckan var, insparksveckan alltså. Jag skrev att jag tycker att det mesta var bra, det enda som ibland kunde bli jobbigt var att jag inte alltid visste vilka salar jag skulle vara i.
Min lärare i samhällskunskap heter Ulf och han verkade väldigt bra. Jag kunde faktiskt lyssna på honom hela lektionen fastän jag annars brukar ha så svårt att koncentrera mig. I och för sig så brukar första lektionen kännas lättast. Men Ulf pratade på ett sätt som fick mig att bli intresserad av ämnet. Idag så gick vi igenom vad a-kursen av samhällskunskap kommer att handla om, det låter faktiskt ganska intressant. Vi skrev också in några datum för när vi ska ha prov, jag gjorde inte det men jag kommer ihåg ungefär när proven är.
Efter lektionen så pratade jag lite med Ulf om att han ska maila allt som han lägger in på skolsidan som Kulturama använder, den fungerar inte för mig så alla lärare får maila mig istället.

Gehör och musiklära var nästa sak som stod på schemat. Idag så fick vi göra ett prov för att de ska dela in oss i olika grupper beroende på hur mycket musikteori vi kan. Jag kunde göra gehörsdelen, det första var lätt, man skulle höra om tonerna gick uppåt eller nedåt när en lärare spelade på ett piano. Efter det så skulle man skriva olika intervaller, vad de hette tror jag, det kunde jag inte göra för jag förstod inte riktigt men så svårt verkade det inte vara. Läraren spelade sedan en rytm på pianot och man skulle skriva in vilka notvärden det var, jag hade kanske kunnat det egentligen men jag skrev ingenting där heller. Sist så var det en övning där man skulle skriva om det som läraren spelade var dur eller moll. Jag tror att jag klarade det.
Den skriftliga delen av provet kunde jag inte göra idag men jag ska få göra den muntligt sen.
En bok på punktskrift har kommit, den heter någonting med musiklära och det är den boken som jag kommer att använda på musikteorilektionerna. Jag läste lite i boken men den verkar mest vara gjord för seende personer. Noterna står i olika linjer på svartskrift, vanlig text, det ser annorlunda ut på punktskrift. De förklarar allting i boken så att seende ska kunna skriva noter, det fungerar ju inte för mig. Men jag ringde en person som lär ut punktskriftsnoter idag och hon sa att jag, Mattias och min musiklärare kommer att få åka på en kurs sen där min musiklärare kommer att få lära sig lite om punktskriftsnoter.

Till lunch idag så var det grönsakssoppa med nudlar, den var god.
Mattias och jag tog en promenad efter lunchen som vanligt.
Engelska var sista lektionen idag och då hade vi prov på läsförståelse. Först så var det en text där det saknades ord som man skulle fylla i, man fick själv bestämma vilket ord som passade. Sedan så var det tre texter där det ibland saknades ett ord. Då skulle man välja mellan fem allternativ och det var verkligen jättesvårt, särskilt när jag inte kunde läsa själv! Mattias fick läsa om samma sak ganska många gånger, en av de tre texterna hoppade jag över.

Mattias sa att han skulle ringa min förra assistent Tini när jag hade åkt hem idag, han vill gärna att hon kommer och är med några dagar. Mattias känner sig lite osäker på datorn och hur man scannar och skriver ut saker på punktskrift. Så jag kanske får träffa Tini igen snart.
Jag skulle komma på positiva och negativa saker om Mattias idag. Vi känner ju inte varandra så bra än men jag sa att det positiva med Mattias är att han oftast är glad och pratar mycket. Det enda negativa jag kom på är att han snusar, det stör ju inte mig men det är ju dåligt för honom själv.

Igårkväll så började idol, jag har längtat efter att se det. Det finns inte mycket som jag tittar på men en del musikprogram kan vara roligt att se ibland. Men jag tycker mest att det var människor som sjöng dåligt igår, det var inte alls många som gick vidare. Men idag så är det säkert fler personer som gör det. Slutaudition ska i alla fall bli jätteroligt att se sen. Den nya juryn verkar väldigt bra tycker jag, de har ju skrivit låtar, jobbat med många artister och en i juryn har spelat in skivor tror jag att de sa igår.
/Vispen

Onsdag, trött...

Hej!

Jag känner mig verkligen jättetrött nu så det här inlägget blir nog inte alls bra. Men jag skriver lite ändå.

Min dator i skolan fungerar inte som jag skrev i det förra inlägget, man kan läsa ibland men aldrig på word eller när man skriver in saker på internet i olika formulärlägen.
Datorn tar jättelång tid att starta upp, den är till och med segare än datorn som jag hade i nian och sådana får man ju verkligen leta efter. Jag vill inte tänka på hur den datorn kommer att vara när jag går tredje året på Kulturama. Att börja med en dator som tar tre minuter att bara starta och som sedan måste ladda kanske två minuter till, det är inte direkt roligt.

Onsdagarna kommer att kännas segast och tråkigast tror jag, vi har inget musikämne idag och så har vi ju en håltimme som är ungefär lika lång som igår, jag har alltså nästan sex håltimmar i veckan, mer än så för vissa raster är över en timme också, kul, eller inte. Jag skrev ner schemat idag och jag har verkligen haft otur med alla tider. Men senare så får jag göra läxor på håltimmarna. Det var jättejobbigt att skriva på datorn när jag inte kunde läsa på punktdisplayen. Min assistent Mattias trodde att det var honom jag var arg på men så var det ju inte. Men jag blir bara så trött när saker inte fungerar!

Första lektionen idag var matte med läraren Stephan. Vi fick inga matteböcker idag utan gick bara igenom lite olika saker, det var lätta saker tycker jag, i alla fall inte så svårt. Oj, fin mening där haha, inte.

Efter matten så hade jag ju de där tre håltimmarna. Till lunch idag så var det pasta, jag åt vegetarisk mat, äntligen!
De flesta i min klass åkte iväg någonstans vid lunchen idag men jag har ju lite svårt att ta mig fram tyvärr och jag åkte inte med några, jag känner inte direkt någon så bra än.
Mattias och jag tog en liten promenad i alla fall, vi gick in i en affär som sålde någon sorts glasskåp för 13000, väldigt dyrt men allting börjar ju bli dyrt nu tycker jag.

På svenskalektionen så gjorde vi en diagnos, det var först ordförståelse och sen läsförståelse. Mattias fick läsa för mig och det var faktiskt väldigt jobbigt att komma ihåg allt han läste och sedan svara på frågor. Sedan var jag väldigt trött i huvudet. Jag fyllde inte i många svar på läsförståelsen och det var många ord som jag hade fel på på ordförståelsen. Det är tur att proven inte betygsätts. Men jag är inte så van vid att människor läser för mig och det skulle kanske ha gått bättre för mig på provet om jag hade fått göra det själv. Men problemet med datorn är jobbigt och jag vill helst inte ligga efter så då fick Mattias läsa allting istället.

Sista lektionen vi hade idag var datorkunskap. Jag har hört av en del andra synskadade att datorkunskapen inte har varit så bra för dem, det brukar vara en massa bildpresentationer som man ska göra och en massa annat svårt. Men jag får se hur det blir, idag så gick vi bara igenom hur man loggar in på datorerna. Vi läste först en massa regler och så skulle man skriva sin namnteckning.
Man fick sedan ett användarnamn och ett lösenord både till skolans datorer och till en sida där en del läxor kommer att läggas ut senare. Jag vet inte om sidan fungerar bra på min dator men det märker jag senare.
Både jag och Mattias var trötta när dagen var slut.
Nu så ska jag äta lite för jag är jättehungrig.
/Vispen

Datorn fungerar inte!

Hej!

Nu så stör jag mig! Datorn är här men jaws fungerar inte som den ska, min punktdisplay fungerar inte. Talsyntesen går att använda så nu får jag använda den lite men jag kan inte själv läsa vad jag skriver. När jag är inne på microsoft word så ser man inte vad dom står och inte heller när jag skriver här, det måste vara någon konstigt inställning som man måste ändra. Jag ringde en från syncentralen förut men han kunde inte  prata just då.

Nu så har jag i alla fall håltimme i nästan tre timmar igen, vi fick sluta matten lite tidigt så senare så kommer jag bara att ha två och en halv timmes håltimme. Men det är ändå jättelänge ju!
Jag skriver mer sen när jag kommer hem kanske.
/Vispen

En okej dag

Hej!

Jag kom hem nyss och jag är helt slut. Jag skulle bara kunna lägga mig och sova en stund så jag kanske ska göra det när jag har skrivit färdigt det här inlägget. Men jag kanske bara vilar lite förresten för om jag somnar så kommer jag att sova dåligt inatt, det gör jag i och för sig ändå så egentligen så skulle jag kunna sova snart. Imorgon så kommer jag nog förmodligen att vara tröttare än idag för då slutar jag inte förrän tio över fem, idag så slutade jag tjugo över fyra.

Idag så åkte jag till Kulturama tjugo i nio, det var skönare än vad det kommer att bli imorgon då jag åker till Kulturama klockan halv åtta redan. Då behöver jag i alla fall inte duscha.
Första lektionen vi hade idag var en hundrapoängskurs som vi kommer att läsa i två år. Kursen kallas kultur och idéhistoria. Det verkar vara lite som so men tyvärr så tycker jag inte att det verkar så intressant. Vår lärare hette Erik och han hade väldigt stark röst. Men Erik pratade hela lektionen och ibland så tyckte jag att det var lite svårt att koncentrera mig och lyssna på vad Erik pratade om hela tiden. Det brukar ofta bli så för mig, jag bara börjar tänka på en massa andra saker när jag lyssnar länge på personer ibland. Vi kommer i alla fall att börja med att läsa om Grekland och jobba lite med olika saker, om talet och skriften till exempel. Min assistent Mattias sa däremot att han tyckte att ämnet verkar intressant. Min bok har inte kommit än så jag får scanna in en massa sidor sen eller göra på något annat sätt.
Det var i alla fall en från syncentralen som kom och installerade punktdisplay och talsyntes idag, jaws alltså, jag använder nästan aldrig talsyntesen men den följer alltid med.

Efter kultur och idéhistoria så hade vi en sak som kallas öppen scen, man får inget betyg i det men vi kommer ändå att ha det en timme i veckan. Då samlas hela skolan i gymnastiksalen, tror jag att det var. Det kommer oftast att vara information på tisdagarna men var tredje vecka så kommer det finnas tid för elever att uppträda eller hitta på andra saker. Idag så pratade först rektorn och sa att det var första året som Kulturama började med öppen scen och lite så. Sedan så var det en som spelade piano och några som sjöng. Jag tycker att öppen scen verkar bra.

Efter öppen scen så såg jag på schemat att jag hade håltimme i över tre timmar eftersom att öppen scen slutade lite tidigare än vanligt. Men senare så kommer jag att ha nästan tre timmar då det inte händer någonting. Idag så kändes det väldigt segt eftersom att datorn inte var klar och eftersom att jag inte har fått några läxor än. Mattias och jag gick först och åt i matsalen, det var falukorv med potatismos som faktiskt inte smakade som pulvermos. Idag så fyllde jag i en lapp om att jag vill äta den vegetariska maten i skolan så från och med imorgon så ska jag börja att göra det.
Efter att ha ätit lite så gick Mattias och köpte en stor kaffe, vi satt ute medan Mattias drack kaffet. Sedan så gick vi upp till rummet där jag kommer att sitta ibland kanske, rummet är i alla fall mest för Mattias, min punktskrivare och min scanner kommer att stå där. Böckerna som har kommit står redan där. Mattias och jag pratade en stund och ringde och avbokade ett möte som skulle ha varit imorgon. Det skulle ha kommit en från syncentralen och gått runt lite på Kulturama med mig och Mattias. Men jag har inte hunnit gå runt så mycket i skolan än så jag tycker att det känns onödigt att träna vägar då. Jag skulle förresten inte ha tränat vägar utan bara fått hjälp med att sätta upp markeringar på olika ställen på Kulturama och jag vet ju inte var det behövs än eftersom att jag inte har hunnit kolla runt så mycket. Det har blivit så att Mattias alltid går med mig och det är nog lite det som är hans jobb, att visa mig till och från lektionerna. Mattias kommer alltså inte att vara med på lektionerna. Senare så är det bra om jag blir mer självständig så jag ska börja att träna på att själv kunna gå till en del ställen snart.
Men jag tycker att det känns jobbigt att lära mig att hitta direkt när jag börjar, jag vill först komma igång med skolan och lektionerna.

Engsamble var det sista jag hade idag. Vi fortsatte att jobba med blues som vi kommer att jobba med nästa vecka också. Vi sjöng igenom de två låtarna som vi sjöng igår plus att vi sjöng lite på en tredje låt. Alla skulle sjunga lite själva och det kändes lite jobbigt tycker jag. Det gick rätt okej, de andra var lite bättre än jag men ändå.
Min kompis ringde nyss så jag ska försöka att vara lite social med henne.
/Vispen

Första vanliga dagen på gymnasiet

Hej!

Nu så har jag fått schemat, det ser ju ut ungefär som jag har skrivit tidigare. Onsdag är den jobbigaste dagen för då har vi mest ämnen som jag inte direkt tycker om. Men vi har något musikämne nästan varje dag.
En sak som känns lite jobbigt är att vi slutar halv sex på fredagar. Det känns lite jobbigt eftersom att man är så trött då, i alla fall jag. Men från fyra till halv sex så får man sjunga själv med en sånglärare. Jag får se vilken tid jag får, alla kanske inte behöver stanna till halv sex. Men jag brukar ofta ha lite otur så jag får räkna med det. Jag slutar alltså vid halv sex en dag, fem en dag och resten av dagarna runt fyra.
Men halv sex på en fredag är ändå okej eftersom att sång är det sista ämnet, om det hade varit engelska eller matte eller något annat sådant så hade det känts tråkigare. Sedan så får man ju ändå förhoppninsvis vila lite på helgerna, om man inte har så mycket läxor då. Det kommer vi säkert att ha, hoppas att jag klarar av det här och de andra två åren.

Imorse så vaknade jag i tid, jag gick upp och åt lite frukost faktiskt. I taxin så mådde jag lite illa men jag ska ändå försöka att äta lite varje morgon, det är ju bra för man får ju energi och så.

Skoldagen började klockan nio med att vi hade engelska. Mattias gick iväg en stund under lektionen för att träffa Nin från syncentralen. Min dator har kommit men de har inte hunnit skaffa lösenord eller vad det var så det kommer en datatekniker från syncentralen imorgon och installerar jaws och punktdisplay till mig. Nin visade Mattias lite olika saker idag, hur man scannar in saker till datorn och lite hur vissa saker på datorn fungerar tror jag.

På engelskan så presenterade sig först engelskaläraren, jag tror att hon hette Mia men jag är inte säker. Hon hade i alla fall ett barn som var sexton år som tycker om att spela hockey.
Vi gjorde först en namnlek där man skulle stå i en ring och hålla varandra i handen. Sedan så skulle man berätta lite saker om sig själv på engelska. Men man behövde bara säga några meningar. Samtidigt som man pratade så skulle man skicka runt någon grej som man hade runt halsen, jag förstod inte riktigt men när jag pratade så lade någon något skumt runt min hals.

Efter den leken så gjorde vi en till namnlek där man skulle säga sitt namn och sedan göra ett ljud, jag klappade till exempel händerna tre gånger. Namnleken var lite svår för man var tvungen att säga allas namn och göra allas ljud som hade varit innan en själv. Jag är inte så bra på att förklara men jag var tvungen att säga nästan allas namn och göra nästan alla ljud men det gick bra när jag fick lite hjälp. Det var svårt ibland för några visslade och gjorde ett ljud med munnen som inte jag kunde göra.

Sist på engelskalektionen så berättade engelskaläraren att vi kommer att ha tre prov nu först på terminen, idag så började vi med att ha prov på hörförståelse. Eftersom att Mattias inte var på lektionen och eftersom att jag inte har någon dator än i skolan så fick jag skriva med en kompis, Roshanak i min klass. Hörförståelsen var faktiskt inte så jättesvår tycker jag men jag hade ju sämst resultat av alla i hela min förra klass på hörförståelse i våras på naitonella proven. Jag vet inte hur bra resultat man måste ha på gymnasiet men jag var ju med Roshanak och jag tror att vi klarade de flesta sakerna man skulle lyssna på. Det var bara två dialoger där några pratade som jag tyckte att det var lite svårt att höra vad de gjorde i.

Jag fick hjälp av roshanak att gå till nästa lektion, det var snällt av henne att hjälpa mig tycker jag, Mattias hade frågat henne innan om hon kunde göra det. Men jag tyckte ändå synd om henne för att hon behövde ledsaga mig, hon hittade knappt själv. Men när jag sa till Roshanak att jag tyckte synd om henne så sa hon att jag inte skulle göra det men det gör jag ändå. Det finns ju tusen saker som är roligare att göra än att ledsaga folk, Mattias får åtminstone betalt för att göra det.

Nästa lektion vi hade var engsamble. Det var några i min klass som inte hade det idag men jag är glad för att jag hade det. Det var sex personer i min engsamblegrupp. Det var fyra sångare, en pianist och en gitarrist, min grupp har varken någon bassist eller någon som spelar trummor. Men Mattias kommer att spela trummor ibland när han hinner.
Läraren vi hade idag hette Gunilla och hon har varit sånglärare tidigare på ett annat gymnasium och så. Hon verkade bra i alla fall. Idag så började vi jobba med blues, vi sjöng igenom två blueslåtar.
Nästa vecka så kommer vi att få skriva egna blueslåtar, det verkar svårt så vi får se hur det går för mig. Det gick i alla fall bra att sjunga i grupp tycker jag.

Efter engsamblen så var det lunch, det var pyttipanna idag, det går att äta men det är inte direkt min favoriträtt. Jag måste be om att äta vegetariskt i matsalen också sen men det blev inte av idag för jag kände mig stressad.
Det var lite jobbigt med schemat innan för det stod olika saker på allas schema. Men efter lunch så hade i alla fall alla körsång. Våran läraren hette Kitte och hon pratade lite först. Sedan så fick vi sjunga upp och efter det så fick vi sjunga i olika stämmor. Jag stod bredvid Roshanak och hon hade jättestark röst, det var coolt. Hon vann förresten en tävling i lördags och nu så kanske hon får ett skivkontrakt, det är verkligen jätteroligt för henne ju!
Men det lät verkligen jättebra när alla sjöng tillsammans idag, när alla sjöng starkt så lät det jättebra tycker jag!

Den sista lektionen vi hade idag var matte. Matteläraren heter Stefan och han verkar väldigt bra. Det vi fick göra idag var att göra en diagnos. Diagnosen var tagen från ett nationellt prov som har varit tidigare. Mattias fick läsa frågorna för mig, ibland så kunde det bli svårt när jag inte kunde se talen framför mig. Men provet vi gjorde idag påverkar inte betyget, de ville bara se om någon behöver lite extra hjälp. Jag kanske skulle tycka att det var lite skönt för i nian så tyckte jag att matte var svårt, att se bilder till exempel. Jag tycker att det är jättesvårt att känna på en bild och sen kunna förstå den, allt sådant tar jättelång tid för mig. Jag har hört att matte b kan vara svårt för synskadade med det är ju en obligatorisk kurs men jag får hoppas att det går bra. Men jag skrev svar på de flesta talen idag i alla fall.
Det var två personer som blev utskickade från matten idag på grund av att de pratade och skrattade så mycket. Det störde mig lite men inte så mycket faktiskt, det enda som var lite jobbigt var när en del andra lämnade in sina prov väldigt snabbt och när jag nästan inte ens hade hunnit börja skriva. Men matteläraren pratade en del med mig under provet så det var därför som jag blev klar ganska sent med provet men jag hann i alla fall bli klar när man skulle vara klar.
Vi bestämde i alla fall att jag till att börja med ska vara med på de vanliga mattelektionerna och att Mattias ibland ska vara med.

Dagen har varit jätterolig och jag tycker om min klass väldigt mycket! Alla är jättetrevliga och verkar roliga att prata med. men än så länge så har jag nästan bara pratat med tjejerna i min klass, jag tror nästan att jag har sagt hej till alla tjejer. Men killarna har jag nog inte pratat med, idag så var det en kille som sa hej till mig så det var trevligt. Men måndagar verkar som en bra dag, vi har ju musikämnen två gånger den här dagen om jag nu har körsång. Det kanske stod på schemat men det stod inte på mitt schema först så jag kanske inte kommer att ha körsång men jag hoppas det för det var verkligen jätteroligt!
/Vispen

RSS 2.0