Torsdag, Valborg

Hej!

Det här har varit en lugn dag vilket jag säkert behövde. I helgen åker jag ju till Ronja och där lär det inte vara särskilt lugnt utan jag tror att det kommer hända saker hela tiden där. Nästa helg åker jag på uss årsmöte, egentligen hade jag tänkt strunta i det på grund av att det är mycket i skolan nu men jag bestämde mig ändå för att åka. Själva årsmötet brukar inte vara särskilt roligt men att träffa alla och göra roliga saker är roligt. Sen måste man ju ha möten ibland, en del man pratar om kan faktiskt vara intressant:) Jag tycker om när det händer saker runtomkring mig, i alla fall när det är roliga saker, annars är det inte lika roligt.

Som jag skrev har det här varit en lugn dag, jag gick upp runt halv elva och åt frukost, jordgubbsfil och flingor. Filen var god men flingorna smakade skumt, idag har vi i alla fall köpt godare flingor. Vanlig filmjölk tycker jag inte om eftersom den är sur och inte smakar någonting, eller den smakar inte gott enligt mig i alla fall men jordgubbsfil är mycket godare. Efter frukosten satt jag vid datorn och lyssnade lite på musik innan jag började plugga. Jag försökte lyssna på musik och plugga samtidigt en stund men det gick inte alls bra, anledningen till det kan nog vara att jag antigen hela tiden vill sjunga när jag lyssnar på låtar eller också vill jag leva mig in i musiken. Därför får jag alltid svårt att koncentrera mig om jag ska plugga och sjunga samtidigt, man brukar ju ibland säga att det är killar som har svårt att göra två saker samtigit men jag är ju lite kille ibland=) En del saker går i och för sig bra att göra samtidigt, att lyssna på någon samtidigt som jag pratar eller gör något annat samtidigt brukar gå ganska bra. Jag tycker mest att jag liknar killar eftersom min röst är jättemörk, jag har ju värsta basrösten:) När jag sjunger kan jag sjunga ganska låga toner men inte alls komma upp högt. Sen har jag varit i målbrottet, det kanske jag fortfarande är litegrann men förut bröts min röst hela tiden när jag skrek och ibland när jag pratade. Men jag vet vissa killar som knappt är i målbrottet, det tar i alla fall lång tid innan deras röst låter manlig.

Jag har pluggat svenska idag och kom faktiskt på några rader att skriva på essän. För mig tar det lång tid att komma på något och jag vet inte ens om det jag skriver är rätt eller bra men jag får hoppas att det räcker för att åtminstone få g+. Att läsa en bok och samtala i grupp om handling och annat låter roligare än att skriva essän. Nu ska den lämnas in snart och jag måste skynda på med den. Men jag får tänka att essän är det sista tråkiga momentet jag gör i svenska a. I och för sig vet jag inte om boken vi ska läsa är bra men jag får hoppas att jag inte somnar av den. Musikteorin har jag tittat lite på också plus att jag pluggade matte i lite mer än en timme. Min mattelärare är verkligen bra och han skrev ett jättelångt mail till mig idag där han förklarade hur jag ska räkna en del uppgifter på moment sex. Att göra värdetabeller och skriva formler går ju lika bra för mig som för seende även om jag tycker att formler är svårt. Men jag blev glad över mailet från läraren för han är väldigt förstående och måste ha slösat mycket av sin tid på att skriva allt. Nu känner jag mig mer motiverad att plugga matten men läraren sa att jag kunde få längre tid på mig med provet ifall jag tycker att momentet är svårt. Därför kanske jag börjar göra det lite senare så att jag hinner lära mig allt han förklarade för hans förklaringar var bra men tar nog ett tag att lära sig. Idag hann jag i alla fall räkna och förstå en del tal. Det jobbiga är att provet är på måndag men om jag får mer tid vilket läraren sa är ju det bra. Förresten kom jag på att jag inte har någon kör på måndag och därför kan ju det vara ett perfekt tillfälle att plugga då.

Vi åt grillat till middag, jag åt lax istället för kött. Till det åt vi klyftpotatis och grönsaker, jag tycker väldigt mycket om grönsaker, dock inte svamp. Till efterrätt åt vi grillad banan med glass och sirap, det finns inte mycket som är bättre än det:) Direkt efter det gick vi till någon park för att se alla raketer, det är ju Valborg idag. Jag gick ganska mycket själv och använde käppen som fastnade ganska ofta. När vi gick bredvid ett dike som var tre meter djupt med vatten och lera i gick Nina närmast det för att inte jag skulle ramla ner där, det hade ju kanske inte varit särskilt roligt. När vi kom fram träffade i alla fall Nina någon SRF-människa som var där med sin familj, vi hann prata lite med dem innan alla fyrverkerier började. Jag har enda sen jag var liten tyckt om att höra när det smäller och låter. Det är härligt att höra när det smäller och samtidigt känna det i hela kroppen. Efter att ha hört alla smällare gick vi hem igen och det var ju skönt att komma ut lite idag även om det inte har varit särskilt varmt. Nu ringde Adam nyss och jag ska vara social med honom en stund nu. Han åker till Aron i Norrland imorgon, en kompis till oss, han har fest i helgen. Det är synd att Ronja och Aron har fest samtidigt, jag hade velat komma till båda.
Innan jag åker till Ronja imorgon ska Nina och jag åka och köpa någon present till henne plus att jag åker hem till Lia och fikar innan det. Förmodligen tror jag inte att jag skriver förrän på söndag så vi hörs då. Hoppas att alla får en fortsatt trevlig Valborg och att ni gör något roigt i helgen!
/Vispen

Onsdag, skola och träning igen

Hej!

Inatt sov jag dåligt och det var ju ganska jobbigt för jag var tvungen att gå upp tidigt imorse. Men när jag kom till skolan hann jag starta datorn och lite sådant innan jag gick ut. Istället för idrott tränade jag mobility med min assistent idag och det gick ganska bra. Vägen till tunnelbanan känns ganska lätt nu och om jag var tvungen skulle jag kanske klara av att gå den själv men i så fall skulle det fortfarande finnas en risk att jag gick fel. I och för sig skulle det säkert bara vara bra om jag gick den själv för det skulle ju inte kunna hända mer än att jag gick fel och då kunde ringa någon som kunde komma och hjälpa mig.
Klockan tio kom min lärare i datorkunskap och pratade med mig om provet jag ska göra i word ganska snart. Det är ganska mycket man ska kunna och lite av det kan jag redan men det finns saker jag måste läsa på. Sjävlklart finns inte boken på textview eller punktskrift och min assistent kommer vara tvungen att läsa allt för mig. Jag tror inte att någon av oss är särskilt glada över det men det är enda sättet för mig att lära mig allt. Jag fick höra lite av vad som stod i boken idag och det märks att den inte är anpassad för synskadade utan det står mest hur man gör när man ser och att man ska klicka med musen på olika ställen. För mig känns det ju ganska störande för jag tror inte att det stod särskilt många kommandon man kan göra med tangentbordet heller, det borde ju vara bra för seende personer att kunna, ibland kan det säkert till och med gå snabbare att använda tangentbordet än att behöva klicka på saker med musen. Avsnittet om word var cirka fyrtio sidor och att behöva lyssna på när någon läser dem känns inte direkt lockande. Sen vill jag ju kunna läsa boken själv, kunna gå tillbaka till saker jag tycker är svårt och kanske plugga hemma men nu går alltså inte det. Därför måste jag försöka hinna plugga datorkunskap på håltimmarna framöver nu, det måste ju vara när min assistent har tid. Det enda jag vet är att jag på en håltimme måste träna punktskriftsnoter med en människa men sen har jag avbokat en träff med en från syncentralen. Jag längtar i alla fall tills provet är över, musikteorin också!

Matten var ganska seg, det stod om potensekvationer som jag aldrig förstod hur man räknade. Det verkar som att det finns någon speciell knapp å dem flesta miniräknare där man kan räkna sådant och på en del miniräknare ska det dessutom finnas grafritare eller vad det heter. Men min miniräknare innehåller bara de vanligaste knapparna och ingenting förutom det. På måndag har jag prov och jag vet inte hur det ska gå om det fattas knappar på min miniräknare som behövs för att räkna ut vissa saker. Matteläraren har förresten inte ringt mig än trots att jag mailade mitt nummer och allting, både hem och mobilnummer. Vi skulle ju ha pratat om moment sex för det finns vissa saker jag inte kan göra där. Nu får jag se vad jag får för tal på måndag och hoppas att provet är anpassat till mig för det var det förra gången även om jag inte förstod alla bildbeskrivningar.

Efter lunchen kom Rebecka och vi gick och tränade. Idag testade vi ett nytt gym som låg närmare Kulturama. Det var mycket mindre än det andra gymmet vi har varit på men verkade helt okej. Jag tränade rygg och armar ganska mycket idag plus att jag rodde på någon sorts maskin, jag har testat sådana tidigare men maskinen idag var annorlunda och lät skumt. Några maskiner jag testade var svåra och jobbiga men en del verkade bra men det fanns inte lika mycket på det där stället. Men en fördel med att gå dit är som jag skrev nyss att det är närmare från skolan och att det är lite billigare, inte mycket men några hundra kronor. Jag får testa gymmet en gång till innan jag bestämmer mig för om jag vill fortsätta gå där.

Svenskan var ganska rolig och vi jobbade med svåra ord, vi satt i grupp och försökte komma fram till vad trettio svåra ord betydde. Jag lärde mig en hel del nya ord som jag aldrig hade sett tidigare men eftersom jag inte har gjort det används de nog väldigt sällan. Förutom det hann jag inte göra något mer på lektionen. Det sista vi kommer göra på svenskan är att läsa en bok som heter Saknad, är det någon som har läst den? Min lärare har beställt den åt mig och jag måste skaffa ett bibliotekskort på ett bibliotek som ligger ganska nära skolan och hämta boken när den kommer. Vi får hoppas att TPB skickar ut den så snart som möjligt för det är jobbigt att ligga efter. Skönt att jag får läsa boken själv i alla fall och slipper höra en inläsare som kanske inte ens är bra.
Imorgon är jag ledig vilket känns skönt men jag hade tänkt plugga nästan hela dagen så att jag slipper göra det hos Ronja i helgen. Lite kommer jag kanske behöva göra där men jag blir glad om jag har skrivit längre på svenskan imorgon och kanske börjat lite med samhällskunskapen.
Nu ska jag ta det lugnt en stund innan middagen.
/Vispen

Tisdag, ungdomsgåren har varit det positiva idag

Hej!

När jag vaknade imorse kände jag mig inte direkt glad, jag trodde faktiskt att det mesta ledsna inom mig skulle försvinna under natten, eller det önskade jag i alla fall. Men just nu är det massvis med saker som bara går helt fel och mina känslor går upp och ner och varierar från dag till dag. Men alla känner säkert som jag ibland och det går säkert över snart:) Min assistent var som vanligt glad när jag kom till skolan, för det mesta lyckas han alltid låta pigg och glad på morgonen, det är jag dålig på. Men jag är ju väldigt morgontrött och känner andra som det knappt går att prata med på morgonen. Jag hör gärna andra prata då men pratar helst inte själv.

Kultur och idéhistorian fick mig att nästan somna, vi håller fortfarande på att analysera samma sju bilder och att prata om fyra bilder tog hela lektionen, alltså åttio himla minuter. Jag som inte kunde säga mycket alls om varje bild satt mest tyst men jag kom verkligen inte på något att säga. Nästa lekton ska vi prata ännu mer om bilderna och varför de hör ihop med renässansen.
Öppen tid var speciell idag och när vi tittade in i det klassrum där vi skulle vara satt det mest lärare där och vi såg ingen från min klass. Därför kände jag hellre för att plugga och hann göra det en stund innan lunchen.

Efter lunchen tränade jag på noter, jag fick se en bit av ett diagnostiskt prov vi ska ha nästa vecka. Det spelade ju ingen roll att jag fick se det tidigare med tanke på att det inte har med det riktiga provet att göra. Men jag har en del att plugga på till provet märkte jag, vissa saker känns jättesvårt. När jag hade läst noter ett tag blev jag trött som vanligt, det blir alltid så när jag försöker lära mig mycket på en gång.
Ensemblen kändes helt okej, lite seg kanske men jag sjöng inte särskilt mycket, bara några stämmor.

Efter skolan åkte jag till Adam för det var ungdomsgård. Det var roligt att träffa honom igen för det var ju ett tag sen. Men vi åt lite innan vi åkte.
På ungdomsgården hade vi bland annat en musiktävling där vi var i tre lag och skulle höra olika intron och sen säga vilken artist/grupp och låt det var man hörde. Låtarna som fanns var ganska dåliga tycker jag, eller vissa var bra. Men ingen av oss kände igen en del av dem eftersom dem flesta låtarna mest har spelats på p1, p3 och kanske någon mer p-kanal. Mitt lag fick två poäng och de andra lagen fick elva och tolv poäng, vad dåliga mitt lag var:D Men vi hade roligt ändå och var glada åt den skumma musiken. Lite senare pratade jag med Kim, Mickis och några andra, Rena var där också. Jag försökte komma på allt jag visste om Kim och det blev en del till slut, vi har ju känt varandra ganska länge. Taxin var över tjugo minuter för tidig och jag åkte hem då även om jag kunde ha stannat till den rätta tiden. Efter att jag kom hem har jag bara pratat med Nina och Danne ganska länge och nu ska jag sova för det är jättesent, skolan börjar tidigt imorgon men då är det sista rycket. Sen är jag ledig fyra dagar då jag kan plugga och göra annat. På fredag ska jag ju åka och fira Ronja och dit kommer det ju en massa mysiga människor.
/Vispen

Måndag, hela dagen har känts fel

Hej!

Hela den här dagen har känts helt fel! Inatt drömde jag dåliga drömmar och sov bara några timmar. Imorse kändes det inte ett dugg bättre men jag gick upp och duschade som vanligt. Taxin var sen som alltid och hade dessutom den där gamla tanten som skulle lämnas innan. Det gjorde att jag såklart kom försent till skolan. Engelskaprov idag, grammatik, tråkigt så att det inte fanns. Jag skrev på en del meningar men hade glömt en del ord, om jag har tur får jag i alla fall godkänt på provet. Efter det var det ensemble och vi lyssnade på en ny låt som jag kanske ska testa att sjunga, en rocklåt var det. Rock är inte min grej och jag kommer säkert göra låten hur dåligt som helst. Jag vet ju hur det gick med Paint it black men om min lärare tycker att det är bra kan jag såklart sjunga den där låten. Sen ska man ju helst ha en rocklåt när man uppträder för det är ju roligare för publiken.

Lunchen var skum men jag åt ändå ganska mycket. Ellen berättade att de hade valt grupper på engelskanlektionen som jag inte hade varit med på eftersom jag skrev provet i ett annat rum. Ibland behövde jag hjälp att läsa vissa saker som var skrivna på ett sätt som jag inte förstod och därför ville jag inte sitta i klassrummet och störa alla andra. Men alla som var där fick någon att skriva moment sex med och jag fick såklart ingen så nu kanske jag blir tvungen att skriva arbetet själv. Tio minuters muntlig redovisning, usch vad tråkigt det låter! Men jag får väl ta någon som blir över kanske, någon kanske var sjuk idag. På moment sex kan man i alla fall bara få g eller ig och det känns bra tycker jag.
Kören var seg och vi sjöng bara igenom de gamla vanliga låtarna. Efter det gick jag på stödmatten, det är mycket lugnare där och jag får mycket mer gjort än när jag sitter i klassrummet. Idag hann jag göra en hel del faktiskt men det är ju prov om en vecka och jag tror inte att jag får mer än g på det, funktioner och linjära funktioner och grafer och grejer, inse hur jobbigt det är!
På kontaktlärarmötet fick vi information om hälsovårdsdagen på torsdag men jag ska förmodligen inte vara med på den. Ola pratade med mig om det och ingen av oss tror att jag skulle få ut särskilt mycket av att vara i skolan då. Jag har ju annat att göra och pluggar gärna istället för att behöva springa runt och titta på en staffett. Dessutom var hälsovårdsdagen bara lite mer än två timmar. Låten vi lyssnade på idag var verkligen hur dålig som helst, Finntroll hette gruppen som vi lyssnade på. Jag fick huvudvärk av låten och kände bara att jag ville iväg någon annanstans.

Träningen gick inte alls bra, jag spelade hur dåligt som helst! Det märks verkligen hur dålig jag är vissa dagar plus att huvudvärken fortfarande fanns kvar under träningen. Det var varmt i lokalen och showdown är ju inte direkt ett tyst spel. Att flytta bollen till andra sidan av bordet innan man skjuter måste jag träna mer på. Sen är mina servar dåliga igen, förut hade jag en serv som nästan alltid fungerade.
Men när träningen var slut var jag jättehungrig trots att jag hade ätit en smörgås innan och allting. När jag kom hem ville jag bara vara ifred, jag önskade bara att jag skulle få äta och sen bara få vara för mig själv. Men då var det klart att vi skulle ha ett familjemöte av något slag som jag var tvungen att vara med på innan jag åt. Under hela mötet kände jag mig mer och mer irriterad och arg och ledsen och hungrig, blandade känslor, för varje minut som gick. Men jag fick veta att Nina och Danne ska gifta sig, Nina är min mamma alltså. Det är ingen hemlighet längre tydligen och de ska gifta sig i slutet av sommaren, roligt för dem:) Men de ska förmodligen inte ha någon stor fest utan kanske bara gifta sig själva eller också är vi barn med när de gör det. Sen blir det kanske ändring med efternamn men jag kommer inte vilja ändra något utan jag kommer vilja ha kvar mitt efternamn. För mig spelar det ingen roll om Nina gifter om sig, bara det inte gör någon skillnad för mig här hemma. Dannes barn kommer jag aldrig kalla syskon för det är de inte, Danne blir Ninas man men inget mer än så.
När jag åt blev jag ledsen och det var faktiskt inte särskilt länge sen jag grät senast, jag skrev det i bloggen vet jag men minns inte exakt när det var. Men jag kände mig bara trött på hela jorden, ibland känner jag bara att jag skulle vilja sluta leva, bara för ett litet tag alltså. Bara sluta tänka och inte behöva känna något i kanske en månad eller så, det vore hur skönt som helst!
Men just nu när det är mycket som händer, jobbiga saker i skolan, problem med en del vänner, mycket att göra och ja, en massa annat att tänka på, då vore det skönt att bara kunna vrida fram tiden. Tänk om jag kunde göra det och se mig själv i framtiden, om jag ens kommer ha någon bra framtid. Allt verkar jättesvårt, att bli äldre, ta ansvar, hitta boende, börja arbeta och försöka klara sig själv, det är ju omöjligt! Klara av att få bra betyg i skolan är ju också viktigt för annars kommer man inte in på högskolan och om jag inte gör det är jag helt körd. Om jag inte får jobb skulle jag inte klara mig och då är det ju bara att ge upp, det har ju blivit svårare att få jobb nu och för mig som dessutom är helt blind blir det ännu svårare, tänk om jag inte klarar det, då har ju inte jag någon framtid. Sen kanske jag aldrig hittar någon att leva med heller, oj, vad roligt i så fall, eller inte. Man lever ju bara en gång och har bara en chans, om man misslyckas finns det inget att göra.
Nu känner jag bara att jag skulle vilja gå ut och gå, eller springa någonstans. Bara gå någonstans där jag kunde vara helt själv. Men jag hittar inte i området och vill inte gå med någon seende, jag kanske går ut själv och försöker hitta här då, eller åtminstone gå lite. Jag orkar inte sitta inne när jag känner såhär, jag vill vara ifred och bara gå ut och känna att jag kan slippa vara hemma för en stund. Jag vill kunna tänka någonstans och sitta själv någonstans, inte inomhus i mitt rum!
Att bara få gå ut och gå tills jag blev jättetrött och bara kunde somna sen utan att behöva ligga och tänka och bara få sova, hur länge jag ville!
Nej, jag ska inte klaga mer utan istället göra någonting nu, har inte bestämt vad än men det får jag se. Hoppas att morgondagen blir bättre.
/Vispen

Sm i showdown 2009

Hej!

Nu var det länge sen jag bloggade senast, eller i alla fall mer än två dygn sen. I vanliga fall brukar jag ju blogga varje dag och jag hade faktiskt tänkt göra det både i fredags och igår eftersom det fanns internet på hotellet men det blev inte av eftersom min dator var skum igår och fastän jag skrev in rätt användarnamn och lösenord kom jag inte in, Rebecka gjorde det vilket var skumt menmen.
Nu hade jag tänkt blogga om denna roliga helg och jag börjar med att skriva lite om fredagen:

Som jag skrev i förra inlägget pratade vi om personliga brev och cv-n på samhällskunskapen. Nu är det mindre än två veckor kvar tills man ska lämna in sitt personliga brev och cv. Det verkar ganska svårt att skriva eftersom man måste söka ett jobb som man skulle kunna få i verkligheten, vad finns det för jobb som jag skulle kunna söka i nläget? Ärligt talat kommer jag inte på någonting och läraren sa att man får sänkt betyg om man skriver om ett jobb som man omöjligt skulle kunna få, till exempel lärare eller liknande. Men jag får försöka komma på något bra, när jag väl har kommit på det får jag försöka skriva ihop något kort om mig själv plus ett cv där jag knappt kommer kunna skriva någonting heller.
Efter lektionen fick jag vänta på Rebecka som hade sånglektion med någon elev, hon var vikarie för en lärare. Men när hon kom gick vi till tvärbanan och som jag hade trott var det inte alls skönt att bära väskorna. Vi hade två väskor var plus att jag hade käppen och hon hade en matkasse. Det var i alla fall tur att hon hade köpt mat innan för det skulle vi aldrig ha hunnit göra innan tåget skulle gå. Jag blev orolig när tvärbanan stod stilla en ganska lång stund efter att den hade kommit, det var något fel på någon dator och därför kunde man inte åka. Det gick bra att byta till tunnelbanan senare och när vi kom fram till t-centralen var det fullt med folk där. En fredageftermiddag i Stockholm, alla verkade ha bråttom och pratade ganska högt. Vi fick stressa ganska mycket men kom i tid innan tåget gick som tur var:)

Att ha fem timmars tågresa framför sig kändes inte jättelockande men eftersom jag såg fram emot helgen väldigt mycket gjorde det ingenting. Sen var vi ju i alla fall två och resan gick ändå ganska snabbt. Det fanns uttag på tåget vilket gjorde att jag kunde använda datorn och jag hann plugga ganska mycket matte. Till middag åt vi smörgåsar med mozarella och briost bland annat. Sen åt jag en yogurth men råkade spilla ut halva den över mina byxor. Det var inte alls roligt, en stor fläck syntes på dem och jag hade bara ett par extrabyxor med mig eftersom jag inte hade planerat att byxorna jag tog på mig i fredags skulle bli smutsiga samma dag. Vi träffade en jättesocial människa på tåget, hon pratade jättemycket med både oss och några andra men det är ju trevliga med sociala människor:) Förutom att plugga pratade jag mest med Rebecka om lite allt möjligt. När vi var nära Östersunds tågstation blev det något fel på tåget som gjorde att vi nästan blev en halvtimme försenade. En som var ansvarig för helgen kom i alla fall och hämtade oss och körde oss till hotellet där vi skulle bo. När vi kom fram dit tittade vi på Singing bee, vi hade bara missat lite av programmet och jag blev glad över att jag hann se det. En kille som hette Thomas var jättebra på att sjunga men han åkte tyvärr ut ganska snabbt, jag satt och var deprimerad över det ganska länge men ändå:) Kim ringde lite senare på kvällen och vi pratade, det kändes bra att få säga hej till henne innan tävlingen:)
Jag tror att vi somnade lite innan tolv i fredags, det var bara tråkiga program på tv efter Singing bee och därför gick vi och lade oss ganska tidigt, sen ville jag vara pigg inför lördagen. Min första natt på hotellet var helt okej och jag vaknade inte särskilt många gånger under natten, det brukar jag annars göra när jag sover på nya ställen.

Väckarklockan var ställd på sju igår och jag låg kvar i sängen till lite över halv åtta, då hade Rebecka redan hunnit duscha. Men jag älskar att låta väckarklockan ringa flera gånger innan jag går upp och känna att jag kan ligga kvar länge i sängen, det är först då som jag börjar känna hur skönt det är att sova. Hotellets frukost var väldigt bra och det fanns en hel del att välja på. Efter frukosten skulle sm i showdown invigas men innan det kontrollerades licenser och spelarutrustning som man hade med sig. Jag fick allt godkänt och fick vänta ganska länge innan invigningen började.
Men sen skulle jag spela första matchen mot en tjej som heter Anna. Som vanligt var jag jättenervös, mitt hjärta slog snabbare än vanligt och jag hade en sådan där nervositetsvärk i magen. Första set förlorade jag men i andra och tredje set började jag komma igång mer och vann matchen med två-ett i set. Men det var roligt att spela mot Anna för vi var ungefär lika bra tycker jag och det blev spännande i slutet.
Efter matchen tittade jag på en annan match där två tjejer spelade och efter det spelade jag mot Ida. Oj, vad bra människan var! I och för sig visste jag det innan men hon var verkligen hur bra som helst! Jag förlorade med två-noll i set men det var inte oväntat. Lite senare var det lunch och jag hade hunnit bli ganska hungrig. Men innan jag spelade mot Ida fick jag jätteont i magen, det var någon värk som jag aldrig hade känt tidigare vilket var lite läskigt men som tur var gick den över sen=) På lunchen pratade jag med Christoffer och hans ledsagare och det var roligt att prata med dem.

Min tredje och sista match för dagen var mot Viktoria. Det blev ganska jämnt men jag vann med två-noll i set men hennes servar var jättebra och hon spelade bra:)
Senare under eftermiddagen hann jag sola, titta på några av killarnas matcher och äta glass. Det fanns ett badhus i närheten som sålde glass, jag köpte en magnum strawberry write, den brukar jag inte se särskilt ofta längre och därför ville jag köpa den igår. Rebecka köpte en lakritspuck.

Innan middagen gick vi tillbaka till hotellet där jag duschade och vilade lite. Alla åt middag på hotellet där vi bodde och det var trevligt men jag hamnade bara vid samma bord som en massa vuxna eller i alla fall folk jag inte kände och det var ju lite tråkigt. Men rebecka satt i alla fall där och pratade med mig, de andra var såklart trevliga men det hade ju varit roligare att sitta brevid någon jag kände. Efter middagen talade de om resultatet och Ida som hade kommit först i gruppspelet fick välja att antingen spela mot Viktoria eller Anna och hon valde Anna. Det innebar alltså att jag skulle spela semifinal mot Viktoria idag. Det var även fyra killar som hade tagit sig vidare till semifinal igår. Efter att dem flesta förutom jag och kanske någon annan hade druckit kaffe åkte nästan alla iväg dit där de skulle sova. Eftersom jag inte direkt kände någon som skulle sova på hotellet gick Rebecka och jag upp till rummet. Men vi hade väldigt tråkigt ett tag och gick till Statoil en stund och tittade runt lite där. Men det fanns inte särskilt mycket att se och därför gick vi tillbaka till hotellet, ingen av oss hade med oss någon film att se eller något att göra och min dator kom ju inte ut på internet. Men till slut kom vi på att vi kunde se Så ska det låta och vi såg programmet från i fredags. Där var bland annat Caroline Af Ugglas med, hon hade någon kille i sitt lag som sjöng jättebra, sen var det en tjej i andra laget som sjöng bra också.
Vi hade väldigt svårt att somna inatt och jag somnade inte förrän lite efter klockan ett. Men Rebecka sjöng en godnattsång för mig innan hon somnade och det hjälpte faktiskt lite, hon somnade i alla fall av sin egen sång:)

Imorse hade vi ställt klockan ännu tidigare än igår eftersom vi skulle packa ihop våra saker och tjecka ut från hotellet på morgonen. Tyvärr sov jag dåligt inatt vilket gjorde att jag var jättetrött och på ganska dåligt humör innan frukosten, stackars Rebecka som fick stå ut med mig. På frukosten pratade jag med en av killarna och hans ledsagare, eller han hade med sig sin pappa. Men det var trevligt för de fick mig på lite bättre humör:)
Lite senare skulle jag spela mot Viktoria igen och matchen blev väldigt jämn. Det kändes som att hon hade blivit bättre från igår och hon spelade jättebra idag! Men jag vann med tre-noll i set till slut. Idag spelade man om bäst till fem istället för tre set. Efter det gick Rebecka och jag runt på en loppmarknad som fanns i samma hus som alla showdownmatcher spelades i. Det måste verkligen ha varit ett stort hus för loppmarknaden var verkligen inte liten. Rebecka hittade ett armband för fem kronor som hon köpte.
Jag tittade på när Anna och Viktoria spelade matchen om tredje och fjärde pris och Anna vann till slut med tre-ett i set. Sedan tittade jag på när killarna spelade om tredje och fjärde pis och en kille som heter Andreas vann matchen. Efter ytterligare en stund skulle jag spela final mot Ida. Ida vann stort igen med tre-noll i set. Det var jättemånga som titttae på matchen och det var jobbigt för de såg ju när jag skämde ut mig men ändå. Domaren vi hade var i alla fall bra för det fanns en domare som stressade mig jättemycket, hon hade en stressande röst på något sätt. Men jag blir stressad av alla domare för de låter väldigt lugna hela tiden. Efter att Zebastian och Claudio hade spelat om första och andra pris var det prisutdelning. Det blev förresten Claudio som vann matchen. En som hade varit med i Paralympics delade ut priserna, jag fick en medalj och en pokal eftersom jag kom tvåa i sm. Ida vann och det förtjänade hon verkligen, hon var hur bra som helst! Anna kom trea av tjejerna och hon spelade också jättebra, Ida och Anna fick såklart också medaljer och pokaler:) Jag blev ganska nöjd med att komma tvåa eftersom folk sa att Ida är en av de bästa tjejerna i Sverige, jag har ju bara tränat sen efter jul och då kanske tvåa i sm ändå är helt okej. Men jag förlorade stort mot Ida och det var ju synd och att komma etta är mycket bättre än att komma tvåa.

Efter lunchen var jag med Christoffer och hans ledsagare. Vi gick och köpte en glass och lite annat och satt och pratade en stund innan tåget till Stockholm skulle komma. Idag köpte jag en magnum temptation med mandlar och karamell, den heter något särskilt som jag inte kommer ihåg för tillfället.
Det var verkligen roligt att träffa Christoffer igen för det var väldigt länge sen senast, han var i och för sig med på den förra tävlingen jag var med i men där hann vi knappt prata med varandra. Men vi kanske ska ses i sommar och träna showdown för det lär ju inte vara någon träning i sommar och han skulle säkert kunna lära mig en hel del. Han lärde mig en serv i helgen som jag provade några gånger men eftersom den blev fel ibland vågade jag inte göra den särskilt ofta under matcherna.

När jag satt på tåget hem insåg jag hur fort den här helgen har gått. Jag har verkligen haft jätteroligt, att få spela showdown och dessutom träffa en massa roliga människor är jur hur bra som helst! Men nu dröjer det enda till i höst innan nästa tävling men då har jag ju någonting att se fram emot:) När skolan har börjat efter sommaren kan jag se fram emot att få spela showdown.
Eftersom vi inte åkte x2000 hem idag fanns det inga uttag på tåget vilket gjorde att jag inte orkade sitta vid datorn särskilt mycket. Men jag hann titta igenom engelskan lite, tyvärr har jag knappt pluggat alls i helgen, jag trodde verkligen att jag skulle orka göra det mer. Men nu får jag skylla mig själv som inte har gjort det, jag får se hur det går morgon på grammatikprovet men jag känner mig faktiskt ganska säker på det som kommer med där. Ibland måste man väl få vila lite och bara ta en paus en helg, eller? Nej, det får man inte göra, inte om man är jag i alla fall men jag har faktiskt pluggat en hel del, jag kom en bit med matten också. Nästa helg ska jag ju åka och fira Ronja och vara där men då måste jag också plugga en hel del men jag kommer hinna det säger vi, jag måste hinna det. Men vad väljer man, att träffa sina vänner som jag sällan gör eller att inte få ig på proven? Jag vill ju hinna med allt, jag vill inte misslyckas!
Nu är det i alla fall sent och eftersom det är skola imorgon hinner jag inte skriva mer nu. Men jag är nöjd med helgen och det har varit jätteroligt tycker jag!
/Vispen

Fredag, nationellt prov i engelska

Hej!

Igårkväll hände inte särskilt mycket, jag pluggade lite men tänkte att jag lika bra kan göra det på tåget idag. Tyvärr skjuter jag upp saker ibland men det brukar faktiskt inte hända särskilt ofta. En i min klass skickade en film där jag sjunger lite av Empty room till mig. Men min dator var dum och ville inte spela upp den, den tror att alla videofiler är virus. Men jag fick hjälp av en kompis att lägga upp videon på youtube istället så nu ligger den där, ni kan ju lyssna om ni vill men jag sjunger falskt flera gånger:
http://www.youtube.com/watch?v=CUqEzAW75x4
Packa var jag såklart tvungen att göra igår, tyvärr fick inte allt plats i datorväskan som jag hade hoppats, jag försökte trycka ner allt vilket gick ganska bra tills jag kom på att jag hade glömt vissa saker som tog stor plats. Lovisa gav mig en av hennes väskor som jag fick packa i istället så nu måste jag alltså ta med mig två väskor till Östersund. Det blir säkert jobbigt att bära omkring på dem när vi ska gå för min ledsagare kanske också har två väskor menmen.

Imorse var det bråttom, eftersom nationella provet skulle börja klockan halv nio var jag tvungen att gå upp mycket tidigare än andra fredagar. Men det gick helt okej, jag duschade och hann äta en smörgås innan jag åkte. Men taxichauffören ringde flera gånger på dörren trots att klockan inte var tio i åtta då jag hade beställt taxin, det stressade och irriterade mig otroligt mycket. Det är ju okej om taxichauffören ringer på dörren en gång innan den tid den egentligen skulle ha kommit men om ingen öppnar då får den ju vänta till efter bestämd tid innan den ringer på igen.
I taxin kom jag på att jag hade glömt shampo och balsam hemma trots att jag hade lagt fram en kasse och allting. Men det borde jag kanske hinna köpa innan jag går på tåget.

Nationella provet gick helt okej, ämnet man skulle skriva om var datorer och jag kom på en hel del att skriva. Det fanns två olika ämnen man kunde välja på men båda handlade om datorer och jag skrev lite om hur datorn har påverkat samhället och vad jag och andra ungdomar använder datorn till.
Det kändes hur skönt som helst efter att ha skrivit färdigt, nu har jag gjort två nationella prov i engelska:) Jag fick lite längre tid på mig att skriva men behövde inte särskilt mycket av den tiden utan blev klar lite efter att åttio minuter hade gått. Jag fick sitta i ett klassrum med bara några andra som också fick längre tid, det var skönt att sitta där för det var lugnt och tyst hela tiden.
Innan och efter lunchen har jag pluggat musikteori och jag känner mig duktig:) Nu börjar samhällskunskapen och jag måste springa. Men vi hörs på söndag allihopa, ta hand om er så länge!
/Vispen

Torsdag, konsert igår

Hej!

Igår kom Nina till Kulturama vid femtiden för att äta med mig innan konserten. Jag åt en lax och spenat-paj och drack smothie som innehöll tropiska frukter. Efter en stund kom Ellen och Magdalena, de hade köpt mat från Mc donalds. Det var självklart roligt att träffa Magdalena igen för det var ju ganska länge sen jag gjorde det senast. Klockan sex skulle vi samlas inför konserten, det var ganska många som fick sjunga sina låtar för en av sånglärarna som skulle lära sig att spela dem. En av lärarna var nämligen borta igår. Men lite innan sju skrev vi en låtordning, jag skulle sjunga bland de sista. Sen sjöng vi upp men vi hann bara med en snabb uppsjugning.

Konserten började klockan sju och efter att hälften hade sjungit tog vi en kort paus. Precis som jag trodde var det bara Nina och Lia som jag kände som kom. Som vanligt var alla hur duktiga som helst, jag hade några favoriter:) Dem flesta sjöng låtar som de hade valt själva och några sjöng musikallåtar. Ellen sjöng en låt av Amanda Jensen som jag tycker var bra, jag hade den på hjärnan jättelänge efteråt! Andra låtar som var med igår var Du måste finnas, Ave Maria och Mercy. Jag sjöng som nummer arton och självklart var jag nervös innan. Men när jag stod där framme och sjöng tror jag att en del av nervositeten släppte. Först kändes det som att det var någon annan än jag själv som sjöng, jag kände inte att orden kom ut ur min mun eller att jag rörde på läpparna. Men av någon anledning hörde jag en röst som lät lite lik min röst som sjöng Empty room. Efter lite mer än halva låten började jag inse att oj, det är jag som sjunger nu. Då tänkte jag att jag ville göra bra ifrån mig och försökte verkligen sjunga bra. När de höga tonerna kom var jag rädd att rösten skulle svika mig eller något liknande men den klarade av att sjunga trots min nervositet.
Det går inte att beskriva känslan efter att jag hade sjungit men det kändes hur skönt som helst! Ett prov mindre och en uppsjugning mindre. Fastän jag blir nervös innan ett framträdande brukar jag alltid känna mig glad när jag väl sjunger och efter att ha sjungit:) Jag har ingen aning om hur det lät igår men min sånglärare sa att hon tycker att det var den bästa gången hittills för mig och det kändes bra. Det måste ju innebära att jag har utvecklats. Sedan känns det bra eftersom jag tycker jättemycket om låten Empty room och att jag lyckades sjunga igenom den inför andra människor. Efter konserten hade klockan hunnit bli nio och Nina och jag åkte hem. Lia gav mig en chokladask istället för en blomma vilket jag tycker var roligt, blommor är inte direkt min grej, i så fall tycker jag mer om choklad:)

Samhällskunskapen var helt okej idag, vi pratade om några hemsidr där man kan hitta jobb och vad som är viktigt att tänka på ifall man vill söka jobb i Sverige eller utomlands. Imorgon ska vi få lära oss mer om hur man skriver ett cv och ett personligt brev, det blir intressant.
På musikteorin lärde vi oss mer om hur man transponerar låtar, det var ganska svårt men det går bra om man tänker noga. Jag förstod inte riktigt hur jag ska skriva alla nottecken men jag får fråga Sara om det på tisdag när hon kommer. Eftersom jag skulle göra det muntliga nationella provet i engelska idag hade jag kortare lunch än vanligt. Jag var stressad och nervös och hade därför svårt att få i mig någon mat men lite hann jag äta i alla fall. Man fick en kvart på sig att läsa igenom några papper med instruktioner. Sedan skulle Ellen, Mirey och jag prata om olika saker. Först var det en del där man skulle säga saker man lätt blev irriterad av, man fick några olika ämnen och skulle rangordna dem från ett till fem, vi hann inte prata om allt vi blev irriterade på eftersom vi bara hade femton minuter på oss. Jag har en känsla av att femton minuter gick mycket fortare än vad någon av oss trodde. Efter att pratat om några av sakerna som fanns att vara irriterad över skulle vi diskutera fyra olika ämnen och svara på några frågor kring dem. Jag tror bara att vi hann prata om tre av ämnena och vi var tvugna att skynda på jättemycket i slutet. Men vi pratade om musik, familj och känslor. Vi skulle svara på vilka personer vi kunde eller inte kunde prata om ämnena med och varför. Jag hade svåt att komma på saker att säga ibland och jag ville inte avryta Ellen och Mirey när de pratade men jag pratade mer än på nationella provet i nian i alla fall. Men jag tycker att det var svårt att komma på vad man skulle säga ibland även om jag förstod allt som de andra sa och det var ju lite jobbigt menmen, nu har jag i alla fall gjort ett av de nationella proven:)

Efter provet fick jag vänta en stund innan min musikteori började. Då hann jag plugga lite engelska och skriva några rader på min essä. Musikteoriläraren gav mig en massa kapitel att läsa i musikteoriboken idag men om jag hinner läsa dem och lära mig allt kommer jag ha mvg på provet sa han. Gehöret känner jag mig redan ganska säker på. Ackord måste jag fråga Sara hur man skriver för det vet jag inte och det står inte i boken. Men jag har bestämt mig för att åtminstone få vg på det här provet och imorgon efter det andra nationella provet måste jag sätta igång att plugga musikteori! Det är tjocka volymer på punktskrift som jag helst undviker att ta med mig hem.

Som jag precis skrev har jag nästa ntionella prov imorgon, det är det skriftliga provet, där brukar det altid vara svårt att komma på saker att skriva tycker jag men jag hoppas att det ska gå tillräckligt bra för mig. Om jag inte skriver någonting imorgon kommer förmodligen nästa blogginlägg på söndag för imorgon eftermiddag tar Rebecka och jag tåget till Östersund. Förresten kanske jag väntar med att skriva tills på måndag eftersom jag inte kommer hem förrän ganska sent på söndag kväll men det får jag se:) Hoppas att alla får en bra helg, jag ska försöka ha roligt även om det skulle gå dåligt för mig i sm. Men Rebecka kommer ju vara med och jag får hoppas att hon stöttar mig.
/Vispen

Onsdag, matteprov

Hej!

Jag postar ett inlägg nu eftersom jag kom på att jag kanske inte orkar blogga ikväll när jag kommer hem. Alla i min klass förutom Ellen och jag har datorkunskap nu, Ellen skulle åka och träffa en kompis som skulle se konserten ikväll och därför kunde jag inte vara med henne, det var lite tråkigt tycker jag menmen. Nu sitter jag på rummet och väntar på att vi ska samlas för att sjunga upp och kanske prata lite innan konserten. Jag känner att nervositeten håller på att komma smygande, jobbigt! Det kan säkert vara bra att vara lite nervös innan konserter och annat men att känna sig som jag gör just nu är nog inte särskilt normalt. Min mage gör ont, jag känner stressen och tänker på betyg hela tiden. Ikväll är det ju viktigt att man gör bra ifrån sig eftersom lärarna tittar mycket på hur man är när man uppträder för publik och hur man tar situationen. Det värsta som skulle kunna hända ikväll är nog att min röst bryts eller att jag glömmer texten, det gjorde jag ju på den förra konserten med alla andra sångare. Det hördes nog ganska tydligt att jag sjöng fel och jag förstår inte hur jag kunde göra det för jag hade tränat jättemycket på texten.

Denna vackra onsdag började i alla fall med idrott. Jag var med Rebecka eftersom jag behövde byta om efter idrotten. Även om jag inte gjorde särskilt jobbiga övningar skulle jag ibland ligga på golvet och lite sådant och därför ville jag inte ha vanliga kläder på mig. Förra gången tror jag att jag hade det och det ångrade jag ganska mycket efteråt, dessutom blev jag lite svettig av en del övningar.
Idag tränade jag lite på att ha en bättre hållning men Rebecka sa att hon tycker att den har blivit bättre nu än tidigare:) Sedan gjorde jag olika övningar för armar och ben plus att jag låg på golvet och gjorde olika övningar och tränade på att stretcha efteråt. Det mesta gick väl helt okej men jag tycker att det är svårt att vara avslappnad i kroppen. Eftersom jag varken gjorde armhävningar eller sit ups idag blev jag inte särskilt svettig, därför behövde jag bara byta om utan att duscha efter idrotten. Nästa gång kanske Mattias kan vara med på en sådan här idrottslektion istället men jag vill inte att han ska vara det om jag behöver duscha efteråt, det är ju svårt att veta innan om jag behöver det eller inte. Men å andra sidan har ju Rebecka varit med på idrotten då jag inte har varit med klassen alla gånger tidigare och därför vet hon kanske vad jag behöver träna mer på och inte. Sen har jag ju Mattias hela tiden annars och då spelar det ju ingen roll om jag har en annan person någon gång i månaden. På något sätt tycker jag att det känns skönare att ha idrott med en tjej än en kille, det är svårt att förklara varför. Det beror ju på vad man gör på lektionen, springa kan jag ju göra med vem som helst och jag menar bara att det känns så på vissa övningar.

När matten började fick jag veta att jag skulle göra geometriprovet. Jag fick också veta att nästa matteprov är om mindre än två veckor och jag har knappt börjat med det sjätte kapitlet. Men det är bara för mig att sätta igång att plugga, på tåget kommer jag säkert kunna få en hel del gjort. Frågorna på provet handlade inte riktigt om det jag hade trott, jag trodde inte att frågorna skulle se ut som de gjorde. Men jag skrev på en del av uppgifterna, jag vet att jag hade fel på en del uppgifter men jag skrev på dem ändå, kanske kan jag få ett halvt poäng och det är ju bättre än ingenting. Efter provet var jag helt slut i huvudet, det kändes en stund som att en jobbig huvudvärk skulle sätta igång men som tur var tror jag att jag lyckas klara mig utan den:) Min assistent köpte i alla fall en liten chokladkaka till mig. Han sa att han var på bra humör idag och bjöd läraren som delar rum med oss på kaffe också, det var ju snällt av honom tycker jag.

På svenskan fick vi läsa andra essäer, jag fick läsa en essä som hittills bara var fyra rader. Tyvärr gav det inte mig särskilt mycket hjälp med att skriva min egen essä men ändå. Jag skulle ha fått gensvar på min essä men personen som skrev det läste aldrig upp vad han skrev, svenskläraren gav mig i alla fall några tips på hur jag kunde gå vidare. Vecka nitton ska essäerna lämnas in, det känns jobbigt tycker jag och jag måste verkligen komma på fler saker att skriva om, jag vill bli godkänd på det här momentet! På matteprovet tror jag att jag kanske får g+, inte bättre än så tyvärr. Läraren hade skrivit bildbeskrivningar som jag hade väldigt svårt att förstå, en av dem kunde jag omöjligt förstå och det gjorde att jag inte kunde skriva någonting på den uppgiften. De andra bildbeskrivningarna gissade jag bara på och jag får hoppas att det gav poäng.
En tråkig nyhet är att matteläraren förmodligen inte kommer tillbaka innan sommaren, för min del känns dt oerhört tråkigt. Jag förstod hans förklaringar jättebra och vikarien som vi har nu har nästan aldrig genomgångar. På måndagar ska jag börja gå på stödmatten för jag märkte att Ola var bra på att förklara. Hoppas att jag får samma mattelärare som jag har nu nästa år för han har ju vant sig vid mig eller vad man ska säga. Under en lektion har jag haft den andra matteläraren och tyvärr tycker jag inte att han är lika bra. Nu när matteläraren har varit borta en stor del av våren tycker jag att jag och min klass ska få ha honom i höst istället:)
Nu ska jag gå för nu är det inte lång tid kvar tills vi ska samlas. Sen hade jag tänkt äta någonting innan konserten. De enda jag känner som kommer idag är Nina och Lia, skönt att det inte är fler:)
/Vispen

Tisdag, tränat vägen till Adam

Hej!

Jag skriver ett kort inlägg nu för sen måste jag plugga. Min assistent scannade in övningarna till grammatikprovet i engelska som vi ska ha på måndag. Grammatik är ändå ganska lätt tycker jag för om man lär sig hur olika regler ska användas kan man åtminstone påverka provresultatet lite. Jag har faktiskt alltid tyckt att grammatik är ganska lätt, det är inte jättesvårt i alla fall:) Dessutom har jag den här himla musikteorin som jag måste plugga plus att jag borde skriva på svenskan men det är ju väldigt svårt när jag inte kommer på något. Imorgon får vi i alla fall en kommentar av någon i klassen, hoppas att personen ger mig fler råd än förra gången då jag knappt fick något råd alls på hur jag kunde förbättra min text.

Kultur och idéhistorian kändes extremt seg idag men det berodde mycket på att vi skulle titta på en massa bilder och sedan redovisa och säga vad vi tyckte om dem. Läraren sa att det är viktigt att alla redovisar om det här och det måste ju betyda att det betygsätts. Jag känner mig pressad för jag kan ju inte titta på bilderna och säga vad jag tycker är bra och dåligt med varje bild. Man skulle tala om vad man såg och hur man tolkade det. Antagligen får jag bara g eller mindre på den här uppgiften menmen, hoppas att vi får göra något prov där vi redovisar saker på ett annat sätt nästa gång. Jag har i alla fall varit med på båda lektionerna där vi har jobbat med bildanalys och läraren borde ju ha sett att jag anstränger mig och är med fastän det inte fungerar särskilt bra för mig.
Öppen scen var inställd idag på grund av att de som går musikalinriktningen tränade på en musikal.

Efter lunchen kom en från syncentralen som jag brukar träna olika vägar med. Idag åkte vi till Adam, det var lättare än jag hade trott. Jag trodde att man behövde gå av tvärbanan i Liljeholmen och tänkte inte på att den fortsatte längre, om jag går av två stationer senare istället kommer bussen till samma ställe som tvärbanan stannar på vilket gör att jag inte behöver lära mig vägen från tvärbanan till bussen. Däremot var det ganska svårt att hitta från bussen till Adams hus men vi ska träna på det fler gånger men det blir inte förrän efter skolavslutningen. Innan skolavslutningen ska jag bara träna vägar en gång till plus att jag kanske ska utvärdera året men det känns inte särskilt viktigt tycker jag. Jag vet ju själv vad jag har gjort och det har väl varit helt okej, jag måste ju slösa en massa tid på att lära mig olika vägar.

Ensemblen var som vanligt, lite seg men helt okej, det är roligt att sjunga och spela tillsammans:)
Imorgon har jag och alla andra sångare konsert i skolan, nervositeten har inte kommit än men det lovar jag att den gör imorgon eftermiddag. Mitt inlägg om morgondagen kommer alltså väldigt sent på kvällen imorgon, kanske någon gång runt tio eller elva. Hoppas att alla har det bra så länge.
/Vispen

Måndag, vecka sjutton har börjat

Hej!

Imorse hade jag ingen engelska eftersom vi har nationella proven där man ska prata den här veckan. Jag ska vara där på torsdag istället, det var skönt med lite sovmorgon idag:) Däremot var taxin fem minuter sen vilket gjorde att jag blev sen till ensemblen. Taxichauffören som kör mig på måndagar kör ganska segt, jag tycker bättre om dem som kör snabbt. Min assistent beställde om taxin till mig i fredags och tog den senare än vad jag tyckte fick jag reda på efteråt menmen. Vi sjöng de gamla vanliga låtarna plus att vi lyssnade på lite nya låtar. Jag fick höra en låt som hette Walk this way som jag inte tyckte särskilt mycket om men när jag träffade min lärare senare idag sa han att han har hittat en låt som han tror passar mig. I och för sig sa han att det var en rocklåt och jag tycker inte om att sjunga rock men Easy känns för lugn att uppträda med på avslutningskonserten. I julas sjöng jag ju en lite rockigare låt så i och för sig skulle jag kunna ta något lugnare nu men inte Easy kanske, jag får se vad jag väljer. Undrar varför inte jag kan sjunga rock men det kanske är för att jag inte har gjort det särskilt mycket eller för att jag inte har en sådan röst.

Kören var helt okej, vi sjöng som vanligt de där två låtarna, Aquarius och För kärlekens skull. Ibland känns det som att vi sjunger mer än andra veckor för idag fick till exempel de som sjunger basstämman sjunga samma sak fem gånger innan läraren blev lite nöjd. Idag fick i alla fall några vara solister till låtarna och det lät bättre då. För kärlekens skull tror jag att några tycker är ganska seg för det är inte särskilt många som sjunger starkt då men på Aquarius verkar det som att alla vaknar och sjunger mer.
Idag var första gången jag testade att gå på stödmatten och den var faktiskt ganska lik den vanliga matten. Den enda skillnaden var att alla verkade ligga ganska olika och plugga på olika saker, jag har börjat med det sista kapitlet nu och i alla fall kommit en liten bit. Efter att ha fått en förklaring på hur man räknar ut tal på x och y-axeln förstod jag i alla fall lite bättre. Än så länge förstår jag dock inte exakt hur man ska göra och det tar väldigt lång tid för mig att se vilka siffror som pilarna pekar på eller vad man ska säga. Men nu är det sista rycket och efter det här kapitlet är matte a-kursen slut, nationella proven är kvar också men ändå.
På kontaktlärarmötet bad jag om att få ledigt den sista lektionen på fredag och det fick jag! Nu slipper jag skolka eller göra något annat sådant, Ola skrev in det som giltig frånvaro idag:) Men jag får fråga svenskläraren vad de andra ska göra på den lektionen och försöka göra det på tåget. Jag har bestämt mig för att ta med mig datorn till Östersund, dels för att jag kommer ha tråkigt på tåget och dels för att min punktskrivare fortfarande inte är lagad och jag har grammatikprov på måndag. Annars hade jag ju kunnat skriva ut några papper och plugga på det sättet men nu måste jag bära med mig datorn istället. Rebecka tar med sig sin dator så då är det lika bra att jag också gör det.
Ola spelade upp en väldigt deprimerande låt idag, jag minns inte vad den hette men kanske någonting med Man vänjer sig. Sångaren sjöng bara om att allt verkade kännas jobbigt och tråkigt i hans liv. Men det blev samtidigt lite roligt att lyssna på låten just därför att han verkade ha det sådär jobbigt.

Rebecka kom lite innan halv sex och vi åkte till träningen tillsammans. Hon ville följa med och se hur showdown gick till innan hon följer med mig på sm. När vi kom dit fick vi vänta ganska länge innan någon annan kom, en stund var jag rädd för att ingen skulle komma. Men till slut kom Lappis och Sofia och vi var de enda som spelade idag. Det gick ovanligt dåligt för mig idag tycker jag men jag fick spela hela tiden vilket säkert gjorde att jag fick ganska bra träning nu innan helgen. Mina servar har börjat bli dåliga igen, det är sällan det blir mål när jag skjuter bollen på den högra sidan av bordet. Sen är jag dålig på att ta bollarna när de kommer på min högra sida, det går bara att ta dem ibland när jag har tur. Hoppas bara inte att jag kommer sist i helgen för i så fall är det ju bara att ge upp. Okej, någon måste ju komma sist men det får inte bli jag!
Förresten berättade Lappis att hans bror gick i samma skola som Sanna Nielsen förut, värsta coolt och grejer ju! Jag blev avundsjuk när jag fick reda på det, de hade pratat med varandra och allting.

När jag åkte hem med taxin tyckte taxichauffören att jag var jätteduktig som kunde knäppa säkerhetsbältet alldeles själv. Jag tänkte väldigt skumma tankar när han sa det, jag lärde mig ju att göra det när jag var liten. Men jag kanske ser yngre ut eller också är det många som tror att jag inte klarar av att göra saker för att jag är blind. Okej, en del saker klarar jag inte av att göra men en sådan lätt sak som att knäppa ett säkerhetsbälte kan väl alla? Men jag har varit med om att en del vuxna har pratat med mig som om jag vore mycket yngre än jag egentligen är, en del har gjort det varje gång de har träffat mig men vissa har slutat göra det när de har märkt att jag är som alla andra människor och kanske är lite smartare än de trodde innan. Vissa har blivit imponerade när de har sett mig göra saker som jag tycker är väldigt enkelt.
Nu måste jag svara för telefonen ringer.
/Vispen

Söndag, lugn och skön dag

Hej!

Fastän det inte har hänt särskilt mycket idag tänkte jag ändå skriva ett kort inlägg. Efter middagen igår åt Adam och jag några polska kakor. En del av dem var goda men varken Adam eller jag är särskilt förtjusta i småkakor. Lite senare tittade vi på ett avsnitt av Singing bee som jag missade förra veckan, det var lite mer kända personer som var med då. Nina Söderquist som deltog i årets melodifestival vann och skänkte femtio tusen kronor till världens barn, det var bra tycker jag:) Vi somnade någon gång vid ett inatt och vaknade inte förrän runt halv tolv, det är skönt att sova=)

När vi vaknade åt vi lunch, Adam åt lite av en pizza som blev över från i fredags och jag åt sill och potatis. Efter lunchen var jag tvungen att plugga och idag har jag mest pluggat musikteori. Svenskan har jag försökt skriva på men fastän jag anstränger mig kommer jag varken på någon bra inledning eller avslutning till min essä. Jag som trodde att det här åtminstone skulle gå lite bra men det ser ut att bli svårare än jag hade trott.
Senare på eftermiddagen gick vi i alla fall ut en stund. Jag testade den andra magnum temptation-glassen, den innehåller chokladglass med choklad och browniebitar inuti. Jag vet inte vilken av magnum temptation-glassarna jag tycker mest om faktiskt, de var ungefär lika goda och fastän de inte är särskilt stora blir man ändå mätt av dem.
När vi kom tillbaka till Adam var jag tvungen att plugga lite till, nu känner jag mig lite säkrare på musikteorin. Svenskan måste jag komma igång med för den ska ju lämnas in snart men det jag skriver känns helt fel och mina tankar är dåliga. Jag skrev förut att jag satsar på vg på den här uppgiften men nu hoppas jag bara att jag får g på den. Det känns väldigt omöjligt just nu.
Efter middagen tog vi det mest lugnt, jag testade en sorts munk de köpte i Polen som innehöll ros, jag vet inte riktigt vad det var men det kom i alla fall från blomman ros tror jag. Smaken var lite skum tycker jag men det kan ha berott på att jag inte var van vid den, Adam fick äta upp en stor del av min munk. Några sura godisar hann vi dela på innan jag åkte hem också, de tyckte jag mer om. En del polskt godis verkar smaka mer än till exempel lösgodis man kan köpa från karamellkungen. Jag har testat flera sorters godis som tillverkas i Polen och det har för det mesta haft en väldigt stark och tydlig smak. Förutom det har det inte hänt något speciellt idag, jag tittade förresten lite på ett avsnitt av Robinson som jag har missat varenda gång innan men idag såg jag det på tv fyras hemsida. När jag var yngre tyckte jag om att följa Robinson för det var alltid roligt med örådet och alla tävlingar.

Nästa vecka kommer jag ha mycket att göra. Imorgon har jag träning, på tisdag ska jag träna vägar med en människa från syncentralen, på onsdag har vi konsert med skolan, på torsdag ska jag förmodligen träna igen plus att jag har mitt första nationella prov och på fredag åker jag till Östersund för att tävla i sm i showdown i helgen. På fredag har jag förresten ännu ett nationellt prov, jag börjar känna mig lite stressad men det här kommer säkert gå bra, eller inte. Båda nationella proven är i engelska som jag är dålig på men på det muntliga provet är jag i alla fall i samma grupp som Ellen och Mirey och jag känner att jag skulle kunna göra bort mig och säga fel inför dem utan att skämma ut mig helt och hållet. Mitt liv komer säkert fortsätta även om jag råkar säga fel, det vore ju konstigt annars.
/Vispen

Lördag, ungdomsgård igen

Hej!

Det kändes jätteroligt att träffa Adam igen igår, jag åkte dit efter att ha ätit middag hemma. När jag kom dit fick jag lite godis plus en jätterolig ask av Adam. Asken ser ut som en flugsvamp, vi brukar skämta om svampar och det var därför jag tycker att asken var rolig, den känns rolig plus att den luktar väldigt speciellt.
Jag hann se både en bit av Talang och Singing bee medan Adam och hans mamma visade foton från resan. Det var ju ingen idé att jag skulle sitta med där eftersom jag ändå inte kan se vad det är på bilderna. Det var två tjejer som sjöng som jag tycker var duktiga, de sjöng inte tillsammans alltså men en av dem sjöng en Black Sabbath-låt. Båda som sjöng gick vidare och det var roligt tycker jag:)
På Singing bee vann en tjej som hette Martina femtio tusen kronor eftersom hon var jättebra på att komma ihåg låttexter. Det var Rebecka som visade mig Singing bee och nu tycker jag att det är jätteroligt! Efter att ha tittat på det var jag lite med Adam men vi gick och lade oss ganska tidigt eftersom ungdomsgården öppnade klockan elva idag.

Imorse fick jag bråttom att äta frukost efter att ha fått upp Adam ur sängen, vissa stunder är han till och med mer morgontrött än jag. Duscha hann jag på något konstigt sätt göra på fem till tio minuter och vi hann ta bussen som gick kvart i elva. Jag förstår inte hur vi hann men vi lyckades springa till bussen på en minut.
När vi kom fram med tunnelbanan såg vi Maja där, eller Adam såg henne. Jag började gå med henne istället för med Adam som gick hur långsamt som helst. På gården pratade jag mest med en massa folk om allt möjligt. Rena, Mickis, Kim och jag spelade någon sorts rollspel en stund och det var ganska roligt. Förresten fick jag veta att Mickis hade tagit hand om min sko i tisdags och hade den med sig idag, jag får ta med mig hennes sko nästa gång det är ungdomsgård.
Till lunch idag åt vi spagetti med köttfärsås, det blev jättegott tycker jag! Efter lunchen spelade jag lite showdown mot Maja men en sak som är jobbig med bordet är att det fattas en skruv som gör att bordet är snett på ett ställe. När bollen studsar mot en speciell kant åker den nästan alltid ut och det gör ju att spelaren som står på den sidan av bordet har större chans att förlora eftersom man får minuspoäng varje gång man skjuter ut bollen. Jag vann i och för sig fastän jag stod på den dåliga sidan men det blev en jämn match vilket var roligt:)
Hmm, vad har jag mer gjort idag? När Maja var tvungen att gå följde Ronja, Adam och jag med och lämnade henne. Men jag träffar Maja om tretton dagar igen för då har Ronja fest eftersom hon fyller år. Jag måste hinna köpa något roligt till henne innan dess men jag har inte kommit på vad än.
Senare under eftermiddagen lyssnade vi på musik på Ronjas mobil, spelade ett spel där man tränar hjärnan och pratade lite. Klockan blev fem ganska snabbt och jag kan inte förstå att jag var på ungdomsgården i nästan sex timmar idag, annars brukar den ju bara vara fyra timmar men jag tycker att det var roligt att de hade den på en lördag också:)

Adam ligger och sover medan jag har hunnit skriva det här inlägget. Adams föräldrar kom nyss hem från affären, de har handlat mat, det blir sen middag här. Efter middagen måste jag plugga, både svenska och musikteori. En stor del av morgondagen kommer nog också behöva användas till att plugga men eftersom jag har haft en rolig dag idag känns det helt okej.
/Vispen

Fredag, ska träffa Adam snart

Hej!

Idag är det äntligen fredag igen och nu har jag två lediga dagar framför mig. Jag har bara en del att göra men inte överdrivet mycket som tur är:) Samtidigt som jag skriver det här inlägget lyssnar jag på Sonja Aldén, det gör mig glad:)
Dagen började med sånglektion där jag bestämde mig för att sjunga Empty room på onsdag. Då är det konsert, jag trodde inte att man kunde bjuda in folk förrän häromdagen och Nina ska komma och titta tror jag. Men förutom det tror jag inte att någon jag känner kommer, lika bra det för jag blir bara nervös om folk jag känner ser när jag sjunger. Om jag gör bort mig gör inte det något om jag sjunger för folk jag inte känner eftersom sannolikheten att jag träffar dem igen inte är särskilt stor. Men vi får hoppas att det åtminstone går lite bra för mig på onsdag. Jag har fortfarande svårt att sjunga höga toner och det blir fel när jag försöker menmen.
Efter sånglektionen åt jag lunch och sen gick min assistent och jag vägen till tvärbanan. Fastän jag inte hade gått den på två veckor kände jag mig ganska säker.
På samhällskunskapen fortsatte vi prata om arbetsmarknad och olika fackföreningar. Det var ganska intressant men lektionen igår kändes ändå lite roligare på något sätt. Jag fick alla anteckningar till arbetsmarknad på ett usb-minne av min lärare och jag ska försöka hinna läsa igenom dem i helgen.
Svenskan var jobbig, idag skulle vi börja skriva vår essä. Jag började på mitt utakst men kom inte alls långt, jag har mailat det lilla jag har skrivit nu men ska fortsätta skriva i helgen så att jag inte behöver sitta med allt nästa vecka. Inledningen och avslutningen har jag inte börjat på en men mitten av essän skrev jag lite på. Att jämföra och hitta två essäer som tar upp samma idéer är svårt och jag förstår inte riktigt hur man ska göra. Men på onsdag får vi gensvar av någon i klassen och det kanske gör att jag förstår bättre sen.
Det kändes verkligen skönt när lektionen var slut för då var mitt huvud helt tomt. Helger behövs verkligen!

Ikväll missar jag tyvärr Talang eftersom jag åker till Adam klockan halv åtta. Men Adam går ju före Talang och det ska verkligen bli roligt att träffa honom, vi har ju inte träffats på snart två veckor nu. Men jag har tänkt på honom varje dag och saknar honom jättemycket! Man brukar förresten kunna se Talang på tv fyras hemsida senare:) Det är ju inte ens säkert att någon som sjunger går vidare idag och i så fall gör det ingenting om jag misar det.
Nu ska jag packa lite innan middagen.
/Vispen

Torsdag, har lite träningsvärk

Hej!

Idag känns det faktiskt lite i benen att jag joggade i tjugo minuter igår. Det känns faktiskt bra med tanke på att jag inte har haft träningsvärk på väldigt länge. När jag kom till skolan var min samhällskunskapslärare tillbaka, han hade varit sjuk länge. Vi fick veta att vi egentligen skulle ha haft prov på Europa men att vi inte hinner det eftersom vi har två saker till att gå igenom och ha prov på. Idag började vi jobba om arbete och arbetsmarknad. Vi pratade om olika bidrag som finns och kraven för att kunna ansöka om dem. Sedan pratade vi lite om hur arbetsmarknaden ser ut i Sverige idag. Vår uppgift som ska vara klar om tre veckor är att skriva ett personligt brev och ett cv. Det låter ganska svårt men det kommer bli väldigt intressant att få lära sig mer om det tycker jag. I framtiden kommer man ju bli tvungen att söka jobb och då är det ju bra att veta lite om hur ett cv ska se ut.

Eftersom min och en annan av musikteorilärarna var och skulle göra i ordning musikteoriprovet till mig idag hade vi en vikarie på lektionen. Det enda vi gjorde idag var att jobba med gehör som jag tycker är lätt, i alla fall intervall. Däremot har jag fortfarande lite svårt att höra vilka notvärden man ska skriva när en rytm spelas på pianot. Men efter att ha jobbat en hel del med det idag känner jag mig säkrare:)
På engelskan lyssnade vi på olika dialekter bland annat brittiska och skotska. Alla exempel var mest låtar och jag hade lite svårt att höra ibland när det var många som pratade men ändå. Vi gick igenom vad vi ska göra på moment sex och det är att två och två kontakta en person i ett engelskspråkigt land och fråga om skola, utbildning, traditioner och andra stora händelser i landet där personen bor. Sedan ska man jämföra det med hur det ser ut i Sverige och redovisa det för klassen, redovisningen ska tydligen ta tio minuter vilket jag tycker känns ganska länge men man får fråga mycket och skriva långa jämförelser. Arbetet verkar i alla fall intressant för jag vet inte särskilt mycket om skillnaderna mellan till exempel England och Sverige. En sak jag vet är i alla fall att dem flesta blinda går i en speciell skola där och inte i vanliga skolor. Ett problem är att jag inte vet hur jag ska få tag på en person i min ålder att skriva till men det ordnar sig säkert.

Rebecka hämtade mig efter engelskan, min extralektion var inställd. Idag var sista gången på ett tag som jag kommer träna på gymmet jag har varit på tre gånger nu. Men jag vill testa några olika gym innan jag bestämmer mig för vilket jag ska ta. Där vi var idag kostar det ettusen åttahundra kronor för tre månader, det är ju en del. Men jag vet ett gym som några tjejer i min klass tränar på och där kostar det bara lite mer än sexhundra kronor för två månader och det är ju bättre. Idag började jag med att stå och trampa på någon maskin och gjorde ett program som tog tio minuter. Det kändes ganska jobbigt eftersom jag ansträngde benen ganska mycket igår men det gick väl helt okej. Efter det tränade jag armarna och ryggen på några maskiner och gjorde sedan sit ups. Rebecka gav förresten mig en tröja idag som hon köpte under påsklovet. Hon har en likadan hemma och ville tydligen att jag skulle ha en sådan. Det är en svart tröja med en sak som ser ut som en rossett på framsidan, den kändes lite speciell men tröjan kändes skön när jag testade den.

När jag kom hem ringde Adam men vi kunde bara prata i några minuter eftersom det kostar ganska mycket att ringa från Polen. Imorgon kommer han hem i alla fall och jag ska antingen träffa honom då eller på ungdomsgården på lördag.
Jag råkade förresten få med mig en vit och en svart sko hem i tisdags. När jag skulle gå såg jag bara två skor som stod kvar nära min jacka och då tog jag dem utan att tänka särskilt mycket. Skorna kändes ganska lika varandra och jag märkte inte att en av dem kändes annorlunda på foten när jag gick. Men i onsdags märkte Nina att jag hade fått en sko som var fel, antingen råkade någon ta min svarta sko innan jag gick eller också stod den någon annanstans i rummet när jag skulle gå. Men det borde ju vara någon annan som saknar en av sina skor så jag får fråga om det på lördag.
Under kvällen har jag skrivit en del på det där brevet och faktiskt kommit en bit nu. Jag har en del kvar som jag ska skriva om en stund, nu tänkte jag lyssna lite på musik.
/Vispen

Onsdag, idrott, möte och lite annat

Hej!

Igårkväll visade det sig att min miniräknare var helt död för det hjälpte inte med att byta batterier. Men jag hade märkt att den började glappa ibland för några gånger slutade den gunera men när jag skakade den kom den igång. Eftersom Nina jobbar på syncentralen kunde hon byta ut miniräknaren och jag har redan fått en ny, det känns bra:) Jag var nära på att tro att min milestone hade slutat fungera också men som tur var var det bara laddaren som hade bestämt sig för att inte fungera i mitt rum. Det kanske är fel på något uttag men det skulle jag inte tro eftersom min dator fungerar utmärkt när jag har den i samma uttag.
Dagen började med idrott vilket kändes skönt för förra gången var det ju bara teori och gången innan det hade vi ingen vikarie. Nu är Ola tillbaka i skolan i alla fall, vi började lektionen med att jogga i tjugo minuter. Det var inte lika jobbigt som jag trodde att det skulle vara men ibland gick jag snabbt istället för att jogga, eller jag gjorde någon blandning av att jogga och gå snabbt ibland. I början kändes det ganska jobbigt men när man väl hade kommit igång kändes det bättre. Nu känns det fortfarande i benen att jag har joggat för de gör lite ont, jag kanske får träningsvärk imorgon.
Efter att ha joggat skulle vi gå någon hinderbanan, eller det enda man skulle göra var step up, springa korta steg, springa snabbt och jogga. Jag fick ganska ont i min fot som jag trampade snett med för ett tag sen, när jag gick upp och ner på bänken gjorde den ont, sen kanske jag råkade överanstränga foten lite när jag joggade. Därför tog jag det ganska lugnt på den övningen. Det sista vi skulle göra var olika magövningar raka och sneda sit ups, plankan och någon övning där man lyfte benen. Alla övningar tränade magen och jag fick lite ont efter ett tag men jag trodde att vi skulle göra övningarna sex gånger i rad och därför ville jag inte anstränga mig jättemycket de tre första gångerna eftersom jag förberedde mig på att orka lika länge till men Ola avbröt övningen efter tre gånger eftersom han trodde att vi skulle få jätteont i magen imorgon annars.

När jag kom till mattelektionen fick jag veta att läraren skulle gå igenom provet idag. Därför kunde jag ju inte sitta och lyssna på det men de som ska göra omprov fick göra det, i och för sig får de ett annat prov men det kanske jag också får sen, jag vet inte. Jag tittade igenom kapitel sex som handlar om grafer och kordinatsystem. Åh, det är verkligen helt omöjligt att förstå tycker jag! Men jag ska leta fram bilderna till det och titta på dem under nästa lektion, då går jag nog till stödmatten. Men om jag får g på sista provet gör inte det särskilt mycket eftersom jag har fått vg och vg- på alla andra prov, i och för sig vet jag inte hur det går för mig på geometriprovet men ändå.

Efter lunchen tränade jag lite noter innan mötet skulle börja halv två. Nina, två personer från syncentralen, min assistent och två av lärarna på Kulturama var med där. Först pratade vi om musikteorin och vi ska ansöka om att få någon som kommer två timmar i veckan nästan år som jag kan fråga om jag undrar saker med noterna. Jag ska vara med på lektionen med klassen och tydligen får man inte två år på sig att läsa musikteori a men jag får göra provet efter sommaren om jag märker att det går dåligt på det diagnostiska provet som vi kommer göra innan provet. Jag får lära mig allt på en månad, härligt, eller inte men hoppas jag klarar att få mvg för det vill jag! Gehör tycker jag är lätt och att läsa punktskriftsnoter är inte jättesvårt det heller. Men det är bara ett prov som avgör vilket betyg man får, det är lite jobbigt men samtidigt skönt för om jag klarar det, då har jag direkt mvg. Nu är det bara att plugga och lära mig allt, det ska jag klara! Jag orkar inte vänta med att göra provet till efter sommaren, då kommer jag ju ha glömt allt gehör säkert plus en del med noterna eftersom jag inte kommer orka plugga så mycket då men det är ju mitt val hur jag vill göra. Men vg måste jag i alla fall få för annars är det dåligt.

Med datorkunskapen bestämde vi att jag ska ha ett prov på word innan sommaren men att jag ska göra allt annat nästa år, jobbigt men det är tydligen bestämt så. Min lärare är bara på Kulturama en gång i veckan och det gör att det blir svårt att hitta tider då vi kan träffas men nästa år ska jag förmodligen byta till den andra datorkunskapsläraren som jag tycker verkar jättebra! I år ska jag alltså bara träffa läraren två gånger, först för att gå igenom vad jag behöver kunna i word och sen ha provet vid något annat tillfälle. Vi får se vilka tider läraren väljer, jag hoppas att det blir en bra tid för mig men läraren kommer såklart ta en tid som passar honom bra men hans schema verkade vara väldigt fullt på onsdagar.
Min assistent kommer bara jobba sjuttiofem procent med mig nästa år och det innebär ju att det blir mindre än fyra dagar i veckan. En sak som är jobbigt med att han jobbar mindre är att det alltid är bra att han är i skolan hela tiden ifall han plötsligt skulle behöva vara med och hjälpa mig på något sätt. Ibland ser vi ju filmer eller gör annat som jag behöver hjälp med, det händer i alla fall inte så ofta. Men en bra sak med att han inte jobbar hela tiden är att jag då får klara mig mer själv. I höst måste i alla fall den andra datorn fungera för annars går det ju verkligen inte att han ska jobba mindre. Undrar om de lägger ett schema för min assistent då eller om jag får bestämma när jag vill att han ska vara med men det märker jag, på vissa lektioner vet jag ju säkert att han inte behövs som på sånglektionen, ensemblen och musikteorin. Med idrotten bestämde vi att Mattias ska vara med oftast men att Rebecka ska vara met om jag behöver duscha eller vara i ett omklädningsrum.
Förutom det pratade vi inte om något mer på mötet, inte vad jag vet i alla fall. När klockan var lite över halv tre gick jag eftersom svenskan började. Idag fick vi skriva ännu ett brev där vi ska jämföra två essäer, jag hittar ingen essä som jag kan jämföra med essän Ensam och ledsen, det är ju nästan omöjligt. Tills på fredag ska brevet vara färdigt och då börjar vi skriva de riktiga essäerna, då ska man jämföra två av essäerna vi har läst, samma essäer som man skrev om i brevet. Brevet var en förberedande uppgift inför det. Men jag är dålig på att jämföra saker, dra slutsatser och tänka själv och det verkar svårt att skriva själva essän men g eller vg borde jag klara, jag satsar på vg bestämmer jag nu.
Nu ska jag ta det lugnt en stund och sedan försöka skriva mer på det där brevet.
/Vispen

Tisdag, skola och ungdomsgård

Hej!

Inatt har jag bara sovit ungefär fyra timmar vilket inte känns särskilt skönt. Min syster väckte mig jättetidigt imorse fastän hon sa att hon inte skulle göra det, hon ville nämligen sova i mitt rum och jag var snäll och lät henne göra det. Men nu får hon inte göra det fler gånger för det stör alltid mig när hon måste gå upp över en timme tidigare än jag bara för att hon ska ta lång tid på sig att till exempel platta håret, onödigt att göra det varje morgon. Jag förstår inte att det finns människor som orkar anstränga sig och sminka sig heller på morgonen, det tar ju bara en massa extra tid plus att vissa överdriver och tar jättemycket smink även om de kanske är finare utan det. Det är såklart deras val hur de vill göra men jag skulle aldrig orka det. Jag blev arg på Lovisa imorse när hon höll på, jag kunde inte somna om sen heller men det brukar jag aldrig kunna om jag blir väckt tidigt på morgonen.
Skoldagen började med kultur och idéhistoria, vi jobbade i grupper och skulle titta på olika bilder och sedan diskutera dem. Ellen och jag jobbade tillsammans, vi var de enda som var två personer och jag vet inte varför det blev så. Vi tittade i alla fall på sju olika målningar och skulle sedan betygsätta och analysera dem. För mig var det svårt men jag skrev upp vad alla bilder hette och skrev lite om vad man såg på varje bild, det gick bra.
Temat på öppen tid idag var film och de visade små korta filmer som elever gjorde för inte särskilt länge sen. Varje film var bara mellan en till tre minuter och en del av dem förstod jag knappt. Min assistent gjorde så gott han kunde och syntolkade lite men även han hade svårt att förstå ibland, nu när han har syntolkat några gånger har han i alla fall blivit bättre än i början:)

Efter lunchen kom en person och tränade noter med mig, det känns skönt att äntligen ha börjat med det. Nu har jag ungefär en månad på mig att träna in allt och nej, tyvärr tror jag inte att jag klarar det. Men det är tur att man får två år på sig om man inte får mvg på provet. Jag vill satsa på mvg i musikteori a eftersom man måste läsa musikteori b och då är det ju bra att kunna a-kursen när man ändå ska gå vidare sen. Det gick väl helt okej med noterna idag men det är en hel del jag inte kan som jag måste träna på. Gehör är roligare än notläsning tycker jag menmen.
Ensemblen kändes lite seg men vi började med en ny låt som Hedda ska sjunga, I was made for loving you tror jag att den heter. Sen sjöng vi Easy och Ellens låt en gång också:)

Efter skolan åkte jag hem och åt middag, väldigt tidigt blev det och jag var knappt hungrig vid den tiden. Tio i sex kom taxin för att köra mig till ungdomsgården. Den var lite sen plus att det var samåkning men de lämnade mig före någon äldre dam, trevligt=)
När jag kom fram sa jag hej till alla människor och efter en stund gick en av ungdomsledarna, Kim, Niklas och jag för att hyra en film som alla kunde titta på. Vi hade svårt att bestämma oss för vilken vi skulle ta men till slut blev det en skum film som jag inte ens minns vad den heter. När vi såg den visade det sig att den var jättetråkig och inte alls rolig som det verkade på omslaget där det stod lite om filmen. De hoppade mellan olika scener hela tiden och det var inte direkt någon handling, tråkigt, jag såg klart hela filmen i alla fall. Ronjas kompis Linnea syntolkade och hon var ganska duktig på det:)
Efter att ha sett filmen pratade jag om kärlekspar och annat med några människor:) Innan jag åkte hem fick jag lite choklad av Ronja, den ska jag äta någon dag när jag känner mig ledsen för choklad blir man glad av:)
På lördag är det ungdomsgård igen och då ska jag dit såklart, Majaplantan kommer också då! Nu orkar jag inte skriva mer eftersom jag ska sova, imorgon är min tidigaste dag med ansträngande ämnen. Dessutom ska jag träna noter och ha möte under håltimmen.
/Vispen

Annandag påsk, sista dagen på lovet

Hej!

Idag är sista dagen av mitt påsklov, det känns ganska tråkigt men jag har en del dagar att se fram emot efter lovet och det gör att det känns lite bra att tiden går. En jobbig sak med att lovet är slut är att jag kommer bli tvungen att plugga väldigt mycket eftersom min klass ligger efter i både matte och samhällskunskap. Alla nationella prov i både matte och engelska börjar snart plus att vi kommer ha vanliga prov och läxor samtidigt. Att skriva en essä i svenskan verkar hur svårt som helst men på något sätt måste jag klara det. Det är i alla fall inte jättemånga veckor kvar till sommarlovet men än så länge är det för lång tid kvar för att börja räkna ner dagarna.

Dagen har känts väldigt lugn och jag har känt mig oerhört seg, undrar om vädret påverkar lite hur man känner sig. Igår kände jag mig också ganska seg och vädret har varit likadant både igår och idag. Efter lunchen tog jag en promenad med min farmor, det var skönt att gå lite. Eftersom Björn bor i skogen är det ganska tyst här omkring och man hör inte lika många bilar och annat som man gör på vissa andra ställen. Luften känns renare här på något sätt också för i till exempel Stockholm och andra stora städer känner man att det är fler avgaser. Det kan vara skönt att gå i skogen ibland tycker jag men jag skulle inte vilja bo såhär lugnt i framtiden för jag vill bo någonstans där det händer saker och där man hör trafik och människor.
Efter promenaden satt jag i samma solstol som i lördags och solade, jag vet inte om det är en solstol men den passar bra att använda eftersom man kan välja om man vill sitta eller ligga ner i den. Jag hann tänka väldigt mycket när jag halvlåg där och hörde alla fåglar.
Senare på eftermiddagen kom Björn hem från jobbet och vi fikade, åt bullar och små hallongrottor. Sedan vet jag inte vad som hände med mig men jag blev plötsligt jättetrött och lade mig och vilade i någon timme, det kändes skönt efteråt men jag får se hur mycket jag kommer kunna sova inatt.
En tråkig sak med den här måndagen är att träningen är inställd, jag hade verkligen behövt träna nu innan sm men jag har nästa måndag på mig att träna i alla fall.
Ikväll åker jag hem och nu kommer jag inte träffa Björn på länge eftersom sm i showdown är om två veckor då jag skulle ha varit här egentligen men jag kanske kan åka hit någon annan helg istället.
Nu ska jag posta det här inlägget och sedan beställa en taxi hem.
/Vispen


Påskdagen, varit med Josefin

Hej!

Till middag igår åt jag gravad lax med stuvad potatis som verkligen var jättegott! Min farmor är jättebra på att laga mat:) Adam ringde på kvällen också men då hann vi bara prata i fem minuter eftersom han råkade ringa under middagen. Undrar varför han ringer så ofta, han kanske saknar mig, jag saknar honom väldigt mycket! Då Adam är i Sverige pratar vi ju oftast minst en timme varje dag.
Senare på kvällen skutsade Björn mig till min kompis Josefin. Vi gick i samma skola för länge sen men hon bytte i trean eftersom hon inte trivdes så bra på Turingeskolan. Vi har i alla fall haft kontakt sen dess hon slutade vilket jag tycker är roligt eftersom jag inte direkt har kontakt med någon annan från grundskolan.
När jag kom dit pratade vi om lite allt möjligt en stund och en stor del av kvällen tittade vi på film. Först såg vi Patrik 1,5, nu har jag sett filmen två gånger och skulle lugnt kunna se den många gånger till, den är verkligen jättebra! Efter det såg vi en film som hette Vinnare och förlorare som också var väldigt bra. Den handlade om en pappa som älskade hästar och tävlade med en häst, han ville verkligen vinna en tävling med en särskild häst. Pappans dotter älskade att springa och skulle delta i skolmästerskapen. Sedan fanns det en farmor som spelade bort sina pengar på bingo. Tjejen som jobbade på bingon blev senare vän med pappans dotter och sen hände det en massa saker. Vi såg någon mer film igår men jag minns inte vad den heter. När klockan var över två bestämde vi oss för att sova men både Josefin och jag blev pigga när vi hade lagt oss ner och därför låg vi och pratade väldigt länge. Jag blev lite övertrött när klockan var över tre och skrattade åt nästan allt, det var roligt:)

Idag vaknade vi lite över elva och gick upp och åt frukost. Efter frukosten tog vi en promenad, det var lite för kallt för att gå ut utan jacka och det blåste ganska mycket. Men det var trevligt, först gick vi till en lekplats och satte oss på en bänk. Men bilarna körde förbi väldigt nära och det var lite störande. Därför gick vi till ett annat ställe och satte oss på en annan bänk. Där sjöng vi till några låtar, Måns Zelmerlöws låt Cara mia bland annat.
Till lunch åt vi tacos och efter det började vi titta på en film men dvd-spelaren eller filmen var skum för filmen hängde sig efter en stund. Kontrollen till dvd-spelaren fungerade inte och vi orkade inte se om filmen, därför såg vi på tv istället. Det var en jätteskum film där det var en tjej som blev förföljd. Vi tittade lite på Sveriges smartaste barn också, en del barn kunde jättemycket! Klockan fem kom Björn och hämtade mig och vi åkte hem för att göra sushi. Det är alltid roligt att göra sushirullar av riset och äta upp allt sjögräs som blir över. Jag tycker om sjögräs, man blir glad av det och sen känns det roligt att tugga på. Sushin blev jättegod, jag åt tjugo bitar eller kanske till och med lite mer. Vi räknade ut att vi hade gjort hundratrettioen sushi men de gick åt eftersom vi var åtta personer:)
Lite senare ska vi äta efterrätt här också, någon sockerkaksliknande sak tror jag. Nu ska jag sjunga lite:)
/Vispen

Påskafton, glad påsk

Hej!

Jag sov ganska länge imorse och det var skönt, Björn väckte mig vid elvatiden och sa att kusinerna skulle åka hemifrån sig snart och då var det dags för mig att gå upp. Visserligen tar det ungefär en timme för dem att åka hit men jag skulle äta frukost och göra mig i ordning lite.
Adam ringde till Lovisas mobil lite innan kusinerna kom, vi hade bestämt att han skulle ringa ikväll och det var därför som jag inte hade orkat starta min mobil. Jag vet att jag är dålig på att använda mobilen men det känns jättejobbigt på något sätt plus att min mobil laddar ur ganska snabbt. Men Lovisa och jag bråkade lite om hennes mobil medan Adam och jag pratade men det gick bra i alla fall:) Adam har det jättebra i Polen och äter en massa god mat, goda kakor och dricker en massa gott iste och mangojuice. Det är klart att han var tvungen att ringa när han satt på någon uteservering och åt någon jättegod mat med spenat, räkor och kräftor och drack mangojuice. Igår åt han sådan där god ostkaka också som jag får känslor av. Jag störde mig jättemycket på människan, han har slösat bort ganska mycket pengar på mat och annat men det skulle jag också ha gjort ifall jag hade varit i Polen. Det mesta är billigare där än i Sverige, man kan till exempel få en munk för mindre än fyra kronor. Adam har lovat att köpa med sig lite till mig eftersom jag har köpt ett påskägg till honom.

Lite senare kom kusinerna och när jag gick ut kände jag att det var strålande solsken. I skuggan var det också varmt men om man satt stilla för länge började man frysa lite, i alla fall jag. Men jag har lätt för att tycka att det är kallt.
Påsklunchen var god idag också, först åt jag två löskokta ägg med kaviar, igår var äggen ganska hårdkokta men idag kunde man välja vad man ville ha. Efter det åt jag sill, lax och kräftströmming och sist åt jag Jansson. Min farmor Irre gör otroligt god Jansson!
Efter lunchen ville en av mina kusiner sola, jag tittade på medan hon låg på en blöt filt som luktade hund. Jag fick hjälp att hämta en stol att sitta och sola på istället, det var skönare än att ligga tycker jag plus att jag inte ville ligga på den skumma filten. Konstigt nog började jag må lite illa efter lunchen, jag tror inte att det var på grund av att jag hade ätit för mycket men alla mår nog lite illa ibland. Det gjorde att jag inte ville äta någonting när vi fikade, jag drack bara lite påskmust och smakade en jordgubbe. Vi fick påskägg som bara innehöll choklad, gott! Det fanns ett band runt varje ägg som kändes coolt, det var någon sorts fjädrar på det tror jag. Jag valde ett ägg som hade lila band omkring sig, lila är en fin färg som man blir glad av:) Det fanns olika sorters choklad i ägget, äggen var färdiggjorda när man köpte dem. Choklad kan jag aldrig äta mycket av så jag tror att det kommer ta ganska lång tid innan mitt påskägg är uppätet.
Nu har kusinerna åkt hem för en liten stund sen och jag bloggade för att jag kände för att skriva lite. Ikväll åker jag förmodligen till en kompis och sover där men vi får se om det blir av.
Glad påsk!
/Vispen

Långfredag, påsklunch

Hej!

Igår chattade jag tills klockan var över tre, jag hade väldigt intressanta diskussioner med en vän som jag inte har hört av på ett tag.
Jag brukar tycka att långfredagen känns väldigt lång men i år har den här dagen till och med varit roligare än vissa andra dagar. Eftersom min familj inte är särskilt kristen har vi inte gått i kyrkan idag, däremot vet jag andra som har gjort det:)
Efter att ha ätit frukost och gjort mig i ordning idag sjöng jag lite medan jag väntade på att min mormor Lia och mina två kusiner Elsa och Mathilda skulle komma. Vissa dagar känner jag att jag måste sjunga och att det verkligen är hur roligt som helst men andra dagar då jag kanske känner mig lite nere tycker jag mest om att lyssna på musik utan att sjunga till. Tidigare sjöng jag mer än vad jag gör nu, undrar varför det är så men det kommer nog bara vara så under en kort period.

Alla kom ungefär vid tvåtiden som det var bestämt. Efter att ha hälsat på alla fick vi barn veta att påskharen hade gömt påskägg i trädgården. Vi skyndade oss ut för att leta efter dem, vädret har verkligen varit jättebra idag och jag har dessutom hört att det ska vara ännu bättre imorgon. Påskharen hade gömt sex små och ett stort påskägg. Jag hittade det stora ägget nästan helt själv:) Alla barn fick ett litet påskägg var och de vuxna fick dela på det stora ägget.
Innan lunchen hann vi vara inne i Lovisas rum och titta på en massa konstiga videor som bland annat spelades in i julas. Jag tycker inte att det var särskilt roligt eftersom det mest var Lovisa som var med på filmerna och sjöng falskt där, hon sjöng jättefalskt med flit alltså.
Påsklunchen åt vi ute vilket var skönt:) Jag åt Janssons frästelse, det brukar jag mest äta på julen annars men jag blev glad över att Lia hade lagat det idag:) Förutom det åt jag gravad lax, sill, sallad och såklart ägg! Ägg måste man ju äta när det är påsk, annars är det inte påsk! Maten var väldigt god och imorgon får jag påsklunch igen men då är det min farmor som lagar allt istället.
Efter lunchen pratade vi och åt godis, jag åt inte särskilt mycket. Jag vill inte äta för mycket godis innan påskafton eftersom jag vill vara riktigt sugen på godis då och kunna äta mycket.
Lite senare satt jag ute och lyssnade medan några andra jobbade i trädgården. Vi har någon sorts gräs som växer där som tydligen ser fint ut och några ville ha med sig lite av gräset hem och plantera det någonstans i sin trädgård. Det var roligt att lyssna på när de skulle dra upp lite av roten till gräset:) Elsa hackade sönder is i vår lilla damm och plockade upp stora isbitar, isbitarna var jättetjocka och det skulle ta flera timmar för dem att smälta även i solen. De smälter i alla fall snabbare utanför dammen.
Efter att de hade grävt upp tre små rötter var alla tvugna att åka hem. Det var roligt att alla kom:)

Klockan sju åkte Lovisa och jag till Björn, det var en kvinlig taxichaufför som det kanske bara har varit tre gånger tidigare för mig. Men hon verkade trevlig och var dessutom bra på svenska:) Efter att vi kom hit har jag tittat på Postkodslotteriet och Talang. Postkodslotteriet kan vara roligt att se ibland eftersom man kan lära sig en del plus att det är underhållande.
Som vanligt var det en hel del bra i Talang, de två sista tjejerna som sjöng och dansade var duktiga tycker jag. Jag hörde visserligen bara när en av tjejerna sjöng men det var bra även om man ibland hörde att hon tyckte att det var jobbigt att sjunga och dansa samtidigt:) Sedan var det en tjej som sjöng High way to hell som jag tycker var jätteduktig! Rock passade verkligen henne! Man såg att tre systrar som sjöng gick vidare men tyvärr fick man inte höra särskilt mycket av deras sång, det jag hörde var i alla fall bra. En kille som dansade var tydligen jättebra för publiken applåderade jättemycket och juryn sa att det var det bästa de hade sett på länge. En kille som går i min systers skola och är bra kompis med Kim var med och spelade gitarr men han gick tyvärr inte vidare.
Nu ska jag lyssna lite på musik och ta det lugnt.
/Vispen

Skärtorsdag, handlat skor och påskgodis

Hej!

Idag är skärtorsdagen, det är ju idag som barn klär ut sig till påskkärringar och går och ringer på en massa dörrar, delar ut påskkort och vill ha godis. Vad jag har hört har ingen ringt på vår dörr idag, där jag bodde tidigare var det däremot alltid barn som ville ha godis. För det mesta brukar vi alltid ha lite godis hemma på skärtorsdagen men idag hade vi inte det förrän på kvällen då vi åkte och handlade. Tur att inga barn har kommit än, det kanske inte ens kommer några ikväll.
Jag minns när jag var yngre, då såg jag alltid fram emot skärtorsdagen. Det kändes alltid jätteroligt att vara ute länge, ringa på dörrar, säga glad påsk till folk och dessutom få godis för det. Jag brukade alltid börja göra påskkort flera veckor innan skärtorsdagen och jag kommer ihåg att jag satt hur många timmar som helst och höll på med det. Ibland önskar jag att jag var yngre och att jag kunde göra allt roligt som jag gjorde då.

En skärtorsdag minns jag att jag gick påskkärring där min mormor bor, den gången hade jag en hink att samla godis i och jag kommer ihåg att jag fick så mycket godis att hinken gick sönder och mycket av godiset ramlade ut.
Ett annat år var jag med en kille som heter Martin, vi gick i samma klass från förskoleklassen till nian. Den gången samlade jag godis i en kaffekanna vilket gick bättre eftersom den aldrig gick sönder. Vi gick i alla fall runt jättelänge, över tre timmar och när vi kom hem hade vi fått ungefär två kilo godis var.
Ett tredje år jag minns tydligt är när jag var med min kompis Emma. Vi lärde känna varandra på ett läger och var bästa vänner i flera år efter det. Jag kommer ihåg att vi ringde varandra flera gånger om dagen och att vi kunde prata i timmar. Emma och jag lyckades samla ihop ganska mycket godis. En rolig sak jag kommer ihåg från det året var att vi var hemma hos Emmas farmor och sjöng. Vi fick jättemycket godis plus lite pengar av henne för att hon tyckte att vi var jätteduktiga:) Natten till skärtorsdagen det året hade jag tappat en tand också och även hos Emma kom tandfén och bytte ut tanden mot en tiokrona. När jag var åtta år tyckte jag att tio kronor var ganska mycket pengar och det var alltid roligt att tänderna kunde bytas ut mot pengar under natten:)
Jag hann tappa alla mjölktänder innan jag fyllde tio eller elva år och därför hann tandfén byta ut varenda tand. Min syster som är tretton år har fortfarande några mjölktänder kvar men nu har tandfén slutat komma. Tandfén koncentrerar sig nog mest på att göra barn under tolv år glada, hon hinner säkert inte hjälpa barn över tolv år på grund av att hon har så mycket att göra=)

Den här dagen har varit lugn precis som de tidigare dagarna den här veckan. Det roligaste var när jag träffade Rena, Ronja och Maja. Idag lyckades jag i alla fall plugga lite, det känns verkligen skönt att svenskan nästan är klar nu. Jag måste bara komma på några rader till att skriva men jag har tills på onsdag på mig så det känns ganska lugnt. Huvudvärken har tyvärr inte försvunnit riktigt, jobbigt men jag överlever.
Under eftermiddagen fikade vi lite här hemma, vi åt nötkakor och havreflarn med choklad. Vi diskuterade politik, kommuner och syncentraler och det var ganska intressanta diskussioner tycker jag.
Efter middagen åkte vi iväg och handlade tills imorgon. Jag hittade ett par skor som jag kan använda i vår, de är däremot för varma för att använda på sommaren. Jag ansträngde mig inte för att hitta ett par bekväma skor men jag tror att jag ska kunna vänja mig vid skorna jag köpte idag när jag har använt dem ett tag.
Påskgodis inhandlades också idag och jag köpte en påse till mig själv som jag ska ha i påsk, om jag inte äter upp allt får jag göra det när jag åker och tävlar i sm. Under långa tågresor är det alltid bra att ha med sig godis:)
Självklart handlade jag godis till Adam också. Han sa att han gärna vill ha ett påskägg av mig, han ska köpa godis och annat till mig i Polen. För två år sen köpte jag ett jättestort påskägg till Adam, jag minns inte exakt hur mycket det vägde men det var mer än tre kilo godis. Idag köpte jag däremot inte lika mycket eftersom godiset jag köpte då aldrig hann ätas upp. Ett ganska stort påskägg får han i alla fall:)
Nina handlade mat tills imorgon då min mormor och två av mina kusiner kommer och äter påsklunch här. Det blir säkert trevligt=)
Nu ska jag göra något annat eftersom jag börjar få ont i huvudet av att skriva.
/Vispen

Onsdag, huvudvärk är inte alls skönt

Hej!

När jag skriver det här inlägget har jag ganska ont i huvudet och därför kanske det varken blir ett bra eller långt inlägg.
Imorse ringde i alla fall Adam, han var på Arlanda flygplats och skulle snart åka till Polen. Jag blev glad över att han ringde en sista gång för att säga hejdå. Han berättade för mig om taxfreen och jag fick känslor såklart! Jag tycker jättemycket om Arlanda, det är roligt när de ropar ut saker i högtalarna och många är väldigt glada där, förmodligen är det för att de äntligen ska åka utomlands någonstans. Det verkar i alla fall inte vara särskilt mycket billigare på Arlandas taxfree än vad det är att handla i en mataffär, snarare verkar en del saker till och med vara dyrare i taxfreen. Men det kan jag i och för sig förstå med tanke på att Arlanda såklart vill tjäna pengar. Adam och jag lade på när de hade ropat ut i högtalarna att alla passagerare som skulle åka till Polen kunde gå på flygplanet. Nu är Adam framme och jag vet att han skulle äta middag med några släktingar idag. Jag hörde dessutom att det var trettio grader varmt i Polen igår, tänk om det var lika skönt här i Sverige. Åh vad Adam måste ha det bra nu medan jag sitter här i mitt tråkiga rum.

Vad har hänt idag? Jag har faktiskt inte alls gjort mycket. Tyvärr har jag bara tråkiga saker att berätta och skriva om nu så ni som inte orkar läsa det kan sluta läsa här...
Den första jobbiga saken jag fick veta var att en från specialpedagogiska institutet, det heter något annat nu men det struntar jag i, tydligen har pratat med båda datorkunskapslärarna på Kulturama. Han hade tydligen försökt få tag på dem länge och de pratade i februari. Nu är det april och jag har inte ens fått veta att de har pratat, vad är det med Kulturama egentligen? De måste ju säga till om det, min datorkunskapslärare kunde ju ha mailat mig och berättat det. Men nej, det är klart att ingenting har hänt, personen från specialpedagogiska har tydligen försökt styra upp det här med att jag ska börja ha datorkunskap igen och jag har inte ens fått veta det. Oj, ibland undrar jag vad det är för fel, på mötet sa de att jag skulle bli meddelad när någonting hade hänt och när mina lärare hade pratat med specialpedagogiska. Ibland undrar jag vad det är för fel, min lärare har inte pratat med mig sen innan jul, det verkar som att han inte bryr sig. Okej, det kanske var lite överdrivet men han kan ju säga till när han har pratat med dem, det är ju han som ska underivsa mig och jag skulle ju få ha egna lektioner med honom, varför säger han ingenting?
Det värsta är att det är jag som får lida av det här, första året på gymnasiet ska tydligen vara ett ganska lugnt och skönt år. Men både andra och tredje året är mycket stressigare, ska jag då behöva stressa för att läsa in hela datorkunskapen då? Jag vill gärna undvika att gå ett fjärde år på Kulturama, vi har ju inte ens bestämt att jag ska göra det men det verkar som att Kulturama tar det hur lugnt som helst och de verkar inte skynda på någonting heller. Nejdå, hela läsåret har nästan gått och varken musikteorin eller datorkunskapen har kommit igång. Inte ens när någon från specialpedgogiska försöker skydna på det hela är det ingenting som händer.
Nästa år vill jag ha en lärare som är med mig på musikteorin som kan punktskriftsnoter, det har nämligen många andra av mina kompisar. De slipper ligga efter och behöver dessutom inte ha en extralektion efter skolan bara för att de har en assistent eller vad man ska säga som hjälper de under den vanliga lektionen. Jag får ju inte ens hjälp med punktskriftsnoter på min extralektion, egentligen vet jag inte om den är nödvänlig men ändå. Om jag fick hjälp av någon under lektionen vet jag att jag skulle klara mig utan den. Varför ska jag bli drabbad bara för att skolan och specialpedagogiska segar? Varför ska allt ta sådan tid när man är blind? Jag orkar verkligen inte... Vuxna människor säger ofta att ja, du har ju lång tid på dig och håller på men jag vill ju inte att det ska gå segare i onödan? Jag vill ju kunna leva som en seende, det är bara det att jag behöver lite mer hjälp med vissa saker. Måste det gå segt att få hjälp? Det borde ju vara en självklarhet, man borde inte behöva skicka in papper som ska godkännas bara för att jag ska få den hjälp jag behöver på lektionerna. Det borde man ju räkna med från början. Har datorkunskapsläraren tänkt sig att jag ska läsa in kursen till i sommar då eller? Han kan ju inte räkna med att han kan ta det lugnt och inte ens berätta när det har hänt någonting. Han kunde ju åtminstone ha sagt till mig i februari och då skyndat sig för att lära mig så mycket som möjigt till i sommar. Jag tror inte att det finns så många seende som förstår hur jobbigt det här känns, jag vill ju jättegärna hinna så mycket som möjligt! Jag pluggar gärna och försöker göra mitt bästa för att nå bra resultat, då känns det inte bra när det är människor som segar sig och inte ens gör någonting för att skynda eller hjälpa.

Den andra dåliga saken jag fick veta idag var att det tydligen är jättesvårt att få mer än tjugo timmar ledsagning i månaden. Jag ska inte skriva långt om det här men idag lade jag ner över en timme på att i ett mail försöka förklara så utförligt jag kunde varför jag behöver mer ledsagning, vad jag vill göra med min ledsagare och ungefär hur lång tid allt tar. Tjugo timmar räcker inte till för allt jag vill hinna göra på en månad, i Nykvarn fick jag ju trettio timmar utan problem. När jag dessutom vet att en del av mina synskadade kompisar får femtio timmar ledsagning i månaden under sommaren tycker jag att Huddinge kommun lugnt kan ge mig mer tid. Jag tror inte att det finns någon mer synskadad i Huddinge, i alla fall ingen som är i min ålder. Äldre människor kanske inte vill göra lika mycket men när man är i min ålder finns det faktiskt ganska mycket man vill hinna med. Ska jag behöva begränsa mig och till exempel träna mindre eller inte få göra någonting som jag känner för bara för att tiden inte räcker till? Alla seende gör ju precis som de vill och kan ju när som helst bara gå ut på stan, träna, gå på bio eller göra andra saker som de känner för. I alla fall alla seende jag känner ägnar mer än tjugo timmar åt sådant varje månad. Ledsagaren jobbar ju dessutom längre tid än vad själva aktiviteten man vill göra tar, åka dit och därifrån man ska tar ju till exempel tid.
Nu ska tydligen kommunen utreda det här och jag blir förvånad om det går snabbt. Personen jag mailade skrev i alla fall att jag hade beskrivit vad jag behöver på ett bra och utförligt sätt, vi får se hur långt det räcker.

En rolig sak är att jag fick vg på provet om novellerna! Det känns otroligt skönt eftersom jag jobbade väldigt mycket med dem och verkligen ville få vg på det här momentet! Ibland går det faktiskt lite bra för mig, okej, mvg är ju bättre än vg men jag gjorde mitt bästa.

Senare under eftermiddagen fick jag ännu ondare i huvudet än tidigare på dagen. Därför låg jag i sängen ganska länge och lyssnade på musik, det kändes ganska bra efter någon timme då jag hade varit arg på allt och alla en stund. Ibland känner jag att mitt tålamod tar slut, det kan räcka med att en jätteliten sak händer för att jag ska bli på dåligt humör. Undrar om det bara är jag som känner så men det kan det väl inte vara?
Till middag åt jag grönsaksbiffar med klyftpotatis, det var gott!
Nu har jag inte mycket mer att skriva men jag skriver mer imorgon eller på fredag, då har jag mer att berätta.
/Vispen

Tisdag, rolig dag med vänner och träning

Hej!

Igår var jag också uppe väldigt länge men det hör till på loven tycker jag. Jag har nog alltid varit en nattmänniska som är väldigt morgontrött.
Idag åkte jag för att möta Rena, Ronja och Maja på Eriksdalsbadet. Jag ville inte bada och mötte därför dem klockan två när de redan hade hunnit göra det. Jag hann ju ändå vara social med Maja till tio i sex och med de andra till tio över åtta.
Vi började med att åka tunnelbana till Hötorget. Först sa vi såklart hej och det tog ju en stund, det kändes jätteroligt att träffa dem igen i alla fall! Rena, Ronja och jag är ju helt blinda och Maja ser inte alls mycket men det gick bra ändå. Maja hittade ganska bra på stan och vi andra hade lätt att följa efter henne. På tunnelbanan testade jag att gå själv och följa ledstråket, det var lätt. Sedan klarade jag av att gå på tunnelbanan själv också, det kändes däremot lite läskigt för jag är alltid rädd för att dörrarna ska hinna stängas eller att jag ska råka kliva mellan tunnelbanan och perrongen för det är ju ett mellanrum där. Ronja berättade att hon har fastnat där med benet en gång när tunnelbanan kom, som tur var fanns det en seende person som kunde hjälpa till att dra upp hennes ben innan dörrarna hann stängas för annars hade det nog inte varit roligt för henne. Tur att det gick bra för Ronja den gången men när hon berättade om händelsen blir man ju såklart rädd för att det ska hända en själv också.

När vi kom fram till Hötorget fick vi fråga om hjälp för att hitta rätt uppgång, vi fick hjälp men det fanns nog en uppgång som skulle ha varit närmare än den vi fick hjälp att hitta. Men det gjorde ingenting för vi kom ju rätt till slut plus att vi inte hade bråttom. Vi gick in i hötorgshallen för att äta där, Ronja och Rena tog grekisk mat och Maja och jag tog kinesisk mat. Jag åt nudlar med grönsaker, det kostade nittiotvå kronor vilket kanske var ganska dyrt men det var gott i alla fall:) Vi pratade om allt möjligt under lunchen och jag var segast på att äta färdigt.
Lite senare gick vi för att köpa glass till Ronja, hon testade Magnum temptation som jag skrev om i bloggen för ett tag sen. Det verkade som att Ronja tyckte om glassen. Efter det skulle vi leta efter någon affär som sålde godis. Det tog ganska lång tid eftersom godiset var ganska dyrt i en del affärer. Till slut hittade vi i alla fall ett okej ställe där Rena köpte choklad. Men det var underhållande att gå runt på stan och leta efter ett bra ställe för vi hade ju ändå ingenting för oss. Efter ytterligare en stund gick vi tillbaka till Hötorget och köpte jordgubbar. Jordgubbarna man köper där kanske inte är jättegoda men vi blev sugna på det och delade på ett litet paket. Jordgubbar får mig alltid att tänka på sommar för då äter man ju alltid en massa jordgubbar med glass.

Några timmar i solen gick väldigt snabbt och helt plötsligt var det dags för oss att åka till Nacka, Maja skulle simma där, hon går på simning några gånger i veckan. Vi tog tunnelbanan och sedan en buss, på bussen träffade vi en av ungdomsledarna från ungdomsgården. Hon bor också i Nacka och skulle tydligen träffa sin syster för att spela in det sista på deras andra skiva. Jag hoppas att jag får höra låtarna sen, de har redan släppt en skiva men jag har faktiskt inte hört den. Det var roligt att träffa henne i alla fall och vi blev väldigt förvånade över att se just henne på bussen.
Klockan tio i sex hade Ronja, Rena och jag samplanerat två färdtjänstresor så att alla tre skulle kunna åka med samma taxi till goalballträningen. Det gick mycket snabbare att komma dit än vad vi hade trott och vi kom en halvtimme för tidigt till träningen. Ronjas kompis hade också kommit sådär tidigt och vi pratade lite med henne innan vår tränare kom.

Först sprang vi på lite olika sätt för att värma upp. Jag tycker inte att det var särskilt skönt eftersom jag trampade snett tidigare idag och därför hade ganska ont i foten när jag gick. Men det gick bra förutom att jag inte kunde springa lika snabbt som de andra. Efter uppvärmningen tränade vi på att slänga oss på olika sätt över planen och lite senare spelade vi en match. Mitt lag förlorade ganska stort men det var roligt att spela i alla fall. Det var ju flera år sen jag gjorde det senast men jag slutade ju träna eftersom jag tröttnade på goalball och inte tyckte att jag utvecklades.
Nu är ju träningen varannan tisdag när det inte är ungdomsgård, jag får se hur ofta jag går dit i fortsättningen. Men jag märker att jag har blivit mycket sämre sen jag spelade senast för då kunde jag skjuta hårdare och försvara målet bättre. Dessutom har jag blivit segare på att skjuta iväg bollen snabbt och göra liknande saker. Men jag blir rädd för bollen väldigt lätt och tror ofta att det ska göra jätteont när den kommer rullande snabbt. På träningen är det i alla fall bara nybörjare vilket känns bra, ingen skjuter särskilt hårt. På tävlingar finns det ju däremot många som gör det och därför vill jag inte börja tävla i goalball, jag är väldigt kort också vilket är en nackdel, det är ju bra att vara lång för då täcker man ju en större del av planen än om man bara är en och en halv meter som jag. Jag nöjer mig med att träna goalball ibland i så fall, det är ju bra att få träning plus att jag får träffa mina vänner då.

Taxin var till och med tidig idag och körde hem mig snabbt. Efter middagen ringde jag Adam en stund, imorgon åker han till Polen och gissa om jag kommer att sakna honom. Men jag längtar tills vi ses nästa gång och är glad för Adams skull över att han åker utomlands. Hoppas att vi kan åka till Polen någon gång i framtiden, Adam har berättat massor om landet och jag tycker att det verkar roligt där! Adam har lärt mig några ord på polska också:)
Nu ska jag posta det här inlägget och hitta på någonting roligt innan jag går och lägger mig. Det har varit en rolig dag i alla fall!
/Vispen

Måndag, en helt okej dag

Hej!

Måndagar brukar alltid kännas lite halvsega och det gjorde även den här måndagen. Lite har jag i alla fall hunnit göra idag:)
Igår chattade jag med folk till nästan halv två, ibland måste man ju vara social haha. Jag kände inte för att gå och lägga mig och när andra trevliga människor är uppe kan ju jag också vara det. Jag hade ganska intressanta diskussioner med en kille i min klass bland annat.

Imorse vaknade jag runt tiotiden och låg och tänkte till nästan halv tolv. Det är konstigt hur härligt det är att tänka ibland, samtidigt kan det vara jobbigt när hjärnan fylls med för många tankar på en gång och ibland vill man inte tänka alls utan bara koncentrera sig på annat.
Efter att ha duschat en stund tog jag det bara lugnt. Jag skrev till folk och frågade bland annat en person som ansvarar för ledsagare och sådant ifall jag skulle kunna få trettio timmar i månaden istället för tjugo. Tyvärr var det inte lika lätt som jag hade trott, nejdå, personen ska i alla fall ta upp det på ett möte på onsdag. Jag hoppas verkligen att jag får trettio timmar för tjugo är väldigt lite. Senare kommer jag ibland vilja träna två gånger i veckan istället för en och att träna tar ungefär två timmar, åka till träningen, träna, göra sig i ordning och sen kanske åka tillbaka till skolan igen. Jag tränar gärna på någon av mina håltimmar. Förutom det vill jag gärna hinna göra någonting annat en gång i veckan, gå på bio, någon konsert, handla eller göra något annat roligt. Det är mycket jag inte kan göra själv och då behöver ju jag sällskap och någon som ledsagar mig helt enkelt. När man räknar märker man att tjugo timmar i månaden inte räcker för det jag vill göra, min förra ledsagare fick jobba trettio timmar i månaden och hon var oftast med mig i fyrtio timmar. Inte ens trettio timmar räckte till alltså men min förra ledsagare jobbade till viss del gratis då ju kan man säga. I nykvarn där jag bodde tidigare kunde man dessutom spara timmar, ifall vi bara använde tjugofem timmar en månad kunde vi alltså använda trettiofem timmar nästa månad. Här i Huddinge kan man inte ens spara timmar utan de timmar man inte använder en månad går inte att använda senare heller.
Det tycker jag är väldigt dåligt för i sommar eller andra gånger då man har lite att göra hinner man ju göra mer saker än andra månader. Om man vill göra någonting som man vet tar lång tid kanske inte det går eftersom det tar för lång tid. Därför tycker jag att kommunen borde ge mig fler timmar, ska jag strunta i att träna eller göra annat som jag vill bara för att tiden inte räcker till? Att till exempel se en film kan jag inte alltid göra själv och det kanske inte är särskilt roligt att göra med någon i ens familj hela tiden. Att se filmer med vänner går ju bra ibland men vissa tycker att det är väldigt svårt att syntolka. Man måste kanske ha en viss talang för att kunna göra det, inte ens min pojkvän som har känt mig länge nu är bra på att syntolka. Därför är det inte lika lätt som vissa tror kanske. Jag har pratat med Rebecka, min ledsagare, om det och hon håller med mig om att det vore bra att få fler timmar. Jag är i alla fall jätteglad över att ha fått en ledsagare nu för nu märker jag hur mycket jag har saknat det! Min förra ledsagare slutade ju i femman eller sexan någon gång och under hela högstadiet har jag klarat mig utan ledsagare. Eller jag märker att jag kan göra mer nu och att det känns lättare! Det känns också bra att jag alltid har varit nöjd med mina ledsagare, både min förra och min nuvarande ledsagare är jättebra och båda har dessutom haft musik som ett stort itresse! Tänk att de har orkat med mig också, eller okej, de får ju pengar för det men jag hoppas att de inte bara jobbar för pengarna. Eller min förra ledsagare kan ju inte ha gjort det eftersom hon alltid jobbade flera timmar för mycket varje månad och min nuvarnade ledsagare har sagt att hon tycker att det är roligt att göra saker med mig och att hon inte bara gör det för pengarna.
Men jag ber människorna på kommunen att inse hur glad jag skulle bli ifall jag fick trettio timmar, jag kommer säkert inte ens använda alla timmar varje månad men eftersom man inte kan spara timmar vore det jättebra att vissa månader kunna hinna göra mycket! Jag skrev ett mail till den där personen och jag hoppas att jag lyckades förklara vad jag vill på ett bra sätt och att hon förstod vad jag menar.

Nu har jag tjatat om det här ganska länge men jag ville bara skriva av mig lite.
Träningen gick helt okej, vi var inte lika många som vanligt men det beror säkert på att en del har påsklov nu och inte hade möjlighet att komma idag. Jag spelade i alla fall mot personen som jag förlorade mot förra gången, först vann jag mot honom med tolv-tre, jag vet inte vad som hände där. Men sen vann han över mig med tolv-åtta, jag förlorade i alla fall inte med så många poäng. Showdown är i alla fall väldigt roligt, jag spelade mot några andra också och vann de matcherna. Sedan försökte jag träna in en annan serv också där jag skjuter bollen mot den vänstra kanten istället för den högra men jag lyckades nästan aldrig göra mål på det sättet. Om jag tränar mer kanske jag lyckas! Det är synd att jag inte har mitt showdownbord uppställt någonstans för servar kan man ju träna själv om man vill. Nästa måndag är det ju annandag påsk vilket innebär att träningen är inställd. Men vecka sjutton har jag ju träning och det är samma helg som SM, jag ser fram emot det. Men hur roligt är det att förlora? En match måste jag vinna! Att åka till Östersund blir i alla fall roligt för jag har aldrig varit där tidigare, sen får jag ju bo på hotell vilket är lyxigare än hemma. Det blir den första helgen med min ledsagare.

Det tog nästan femtio minuter att åka hem från träningen, det var samåkning och chauffören skulle både hämta och lämna några människor i rullstol innan han till slut kunde köra hem mig.
Jag ser fram emot morgondagen då jag ska träffa Ronja, Maja och Rena! De ska åka och bada först men jag ska träffa dem på badet klockan två eftersom jag inte orkar bada imorgon. Jag hinner ändå vara social med dem till klockan sex, sen åker jag på goalballträning och är där till klockan åtta. Ronja och Rena ska också träna goalball vilket betyder att jag bara behöver lämna Maja som ska simma lite tidigare. Jag är jätteglad över att jag har vänner, utan vänner klarar man sig inte!
/Vispen

Söndag, kommer att sakna Adam

Hej!

Som vanligt har jag svårt att komma på nya rubriker för varje dag och därför skrev jag bara att jag kommer sakna Adam. Men det stämmer ju, nu kommer jag inte träffa honom på ett bra tag eftersom han åker till Polen på onsdag, han går i skolan imorgon och på tisdag eftersom han har lov vecka sexton. Annars hade ju jag kunnat vara med honom nu men det går ju inte.
Igårkväll kom Adams pappas kompis och åt middag hos Adam. Det var trevligt för stämningen blir alltid bättre när någon kommer på besök:) Vi åt först någon smörgås med räkor och annat, den blev lite torr men var ändå god. Sedan åt vi lax till huvudrätt och glass med bär och fruktkaka till efterrätt. Adams mamma är jättebra på att baka, tyvärr gör hon det inte särskilt ofta men när hon väl gör det blir det alltid gott. Hon brukar baka en jättegod ostkaka och en fruktkaka lite då och då. Adam och jag lyssnade mycket på musik igår och som vanligt störde sig Adam på att jag sjöng. Men jag klarar mig inte utan att sjunga, det är en av de bästa sakerna i mitt liv just nu! Jag har ju sjungit sen jag var liten och nu känns det extra roligt att jag sen i höstas har gått i en klass där alla älskar musik! I min förra klass var det nästan ingen som höll på med musik vilket jag tycker var tråkigt. Adam blir i alla fall glad av min sång ibland och det är ju tur, sen tycker han om att lyssna på musik vilket är bra för annars hade jag inte klarat mig. Vi låg inte och pratade särskilt länge inatt, Adam somnade nästan direkt. Men klockan var i och för sig över ett när vi gick och lade oss och därför var det ju inte konstigt.

Jag kommer inte på särskilt mycket att skriva om för idag har det inte hänt någonting. Eller det är klart att det har hänt saker men inget intressant. Adam och jag var i alla fall ute en stund på eftermiddagen. Vi gick som vanligt runt på Konsum ganska länge, mat är ett av våra gemensamma intressen:) Det kändes skönt att komma ut lite även om det inte var lika varmt som igår. Jag hörde av någon att det kanske ska snöa nästa vecka men snälla, jag ber vädret att ändra sig. Nu har jag fått nog av all jobbig snö! Ikväll kändes det lite jobbigare än vanligt att säga hejdå till Adam tycker jag men jag längtar redan tills nästa gång vi ses. Ibland kan det ju vara bra att sakna varandra och ha någonting att se fram emot.
Taxin körde hem mig snabbt fastän det var samåkning. Konstigt nog åker jag alltid med samma person när jag åker hem från Adam, jag har åkt med en man säkert tio gånger eller mer nu. Idag hade han beställt att färdtjänsten skulle komma samma tid som jag fastän jag hade beställt den en annan tid än vanligt, det var lite skumt.
Imorgon börjar påsklovet på riktigt, jag har i alla fall träningen att se fram emot då. Sen ska jag försöka skriva lite på svenskan för det är ju lika bra att göra färdigt den så fort som möjligt. Men det är verkligen jättesvårt!
/Vispen

Lördag, lov och en rolig kväll igår

Hej!

Det hände inte särskilt mycket på samhällskunskapen igår. Vikarien visste inte riktigt vad han skulle prata om och därför diskuterade vi bara lite olika regler och annat som gäller inom EU. Ipred-lagen har ju börjat gälla i Sverige för några dagar sen och den pratade vi ganska mycket om.
Innan svenskan började var jag med några tjejer i min klass, det var roligt:) Sedan fortsatte vi med förberedelserna till essäerna. Jag är ganska färdigt med min sammanfattning nu och har börjat lite på ett brev som man ska skriva till författaren som har skrivit den essä som man har valt. Det var verkligen svårt att skriva brevet eftersom det inte skulle vara skrivet på ett berömmande eller smickrande sätt, en liten bit hann jag i alla fall. Men jag får jobba färdigt under lovet, det borde jag ju hinna även om det kommer ta lång tid. Eftersom jag koncentrerade mig väldigt mycket under lektionen fick jag lite ont i huvudet, det gick över senare som tur var.

Rebecka kom och hämtade mig efter svenskan och efter att ha åkt både tvärbana och tunnelbana gick vi och handlade. Det första vi skulle köpa var champinjoner som jag inte direkt är förtjust i. Rebecka sträckte fram en av svamparna mot mig utan att jag var beredd och eftersom jag tyckte att den kändes jätteäckligt sprang jag bakåt och var nära på att springa in i en massa apelsiner, det var lite roligt:) Jag brukar inte handla mat särskilt ofta eftersom Nina och Danne oftast handlar när de åker från sina jobb. Men det var lite roligt att gå runt och köpa grönsaker och annat till grytan som vi skulle äta till middag. Jag träffade faktiskt en av mina synskadade kompisar i affären. Vi har träffats på ganska många läger och är dessutom väldigt intresserade av musik. För några år sen sjöng vi in en låt tillsammans i en studio. Det var trevligt att träffa henne i alla fall, hon hade med sig sin lilla hund som jag inte orkade klappa men ändå.

När vi kom hem till Rebecka träffade jag hennes pojkvän som jag bara hade träffat en gång tidigare. Jag gick runt i deras lägenhet en stund innan jag sedan satte mig och lyssnade på musik med Rebeckas pojkvän medan Rebecka lagade mat. De hade spelat in några låtar som jag lyssnade på, det var roligt att höra dem för de sjöng jättebra:) Sedan lyssnade jag på annan bra musik också.
Vi handlade någon sorts chilifrukt igår som var mycket starkare än vad vi hade räknat med. När Rebecka skulle steka grönsaker tillsammans med chilin började det lukta jättekonstigt och Rebecka började hosta jättemycket. Jag gick in i köket och så fort jag kom in där kändes det jättekonstigt i min hals. Det var verkligen skumt för utan att jag ens hann röra kryddan eller stå särskilt nära den kittlades det jättemycket i halsen och näsan. Det tog jättelång tid innan den skumma lukten försvann och jag kunde sluta harkla mig. Chilifrukten måste verkligen ha varit stark.

Till middag åt vi nudlar med den där grytan, Rebecka är väldigt bra på att laga mat. Till efterrätt åt vi chokladmousse med nötter, det var också otroligt gott! Vi tittade på Så ska det låta, Markus Fagervall och Sara Löfgren vann över Shirley Clamp och Thomas Järvheden. Det var synd för jag hejade på Shirleys lag. Vi hann se en halvtimme av Talang vilket var roligt men det var många som inte gick vidare. Tyvärr tycker jag att Talang verkar tråkigare än förra året för de visar bara varje person eller grupp som är med i programmet en kort stund. Visserligen är ju det bra för att fler hinner synas då men det är ändå tråkigt att man inte får se de som går vidare särskilt länge heller. I semifinalen och finalen kommer det säkert att vara roligare att titta. Innan jag åkte till Adam hann jag titta lite på Singing be. Jag visste inte att det programmet var sådär bra innan och därför ska jag börja se det nu:) Det kanske bara håller på i några veckor till eller också visades det sista avsnittet igår men hoppas inte det.

Vi fick vänta ganska länge på taxin innan den kom, jag var till och med tvungen att ringa resegarantin. Men det var roligt hos Rebecka igår och jag hoppas att jag får komma dit snart igen:) Jag vill ansöka om att få ha ledsagare i trettio timmar istället för tjugo. Min förra ledsagare var ju med mig trettio timmar i månader, oftast mer än så men hon fick bara betalt för trettio.
Adam var inte hemma när jag kom så jag lyssnade lite på musik innan jag gick och lade mig. Adam kom hem någon gång runt tre inatt och väckte mig, jag kan inte säga att jag blev glad över det. Han hade i alla fall haft roligt med sina vänner igår.

Idag vaknade jag lite över elva och gick upp ännu senare, jag låg och tänkte ganska länge. Adam och jag har bara hunnit äta lunch och snart ska jag duscha. När vi skulle plocka ur diskmaskinen sprack helt plötsligt två glas. Det var ganska läskigt, jag var inte beredd på att det skulle hända. När jag lyfte upp ett glas hade det tydligen varit sprickor i det innan och jag tror att glaset hade legat mot ett annat glas som sprack när jag lyfte glaset med sprickorna. Jag skar mig på en av glasskärvorna vilket inte känns skönt men det kune ha gått sämre.
Nu har jag lov men det kommer säkert inte bli roligt. Dem flesta av mina vänner är antingen bortresta eller upptagna med saker. En del har lov vecka sexton vilket innebär att de går i skolan nästa vecka och inte kan träffa mig. Min ledsagare ska åka bort och jag kan inte göra någonting med henne heller, hoppas att någonting händer under lovet i alla fall.
/Vispen


Fredag, påsklovet känns nära!

Hej!

Igår höll jag på med datorn i flera timmar, till slut fick jag den att fungera helt okej:) Det kunde ha varit värre och jag kunde ha behövt lämna in datorn till syncentralen men nu hade jag lite tur.
Jag pratade med Adam lite igår och vi ska ses imorgon, jag vill hinna träffa honom nu innan han åker till Polen på onsdag. Adam har skola nästa vecka och lov vecka sexton men han åker ändå iväg på onsdag. Det känns bra att vi förhoppningsvis får en kväll tillsammans innan han åker i alla fall=)
Några av mina lärare plus en del av lärarna som kanske ska ha mig nästa år fick prata med några från syncentralen igår, jag vet faktiskt inte vilka det var som kom. Men de ställde tydligen lite frågor, jag vet inte vad de pratade om men syncentralsmänniskorna var där i en och en halv timme.

Kvällen var lugn igår och jag gjorde inte särskilt mycket, det tog ganska lång tid innan jag fick datorn att fungera som jag ville. När jag gick ut imorse märkte jag att det var jättevarmt ute! Taxichauffören hade lite svårt att hitta till Kulturama men som tur var hann jag ändå komma i tid till sånglektionen.
Vi var i ett annat rum än vi brukar idag, ett litet rum med ett piano, det lät väldigt annorlunda att sjunga därinne. När jag sjöng upp försökte jag säga r och lite andra saker, det gick inte bra. Nu har jag tränat på de här himla r-ljuden hur länge som helst men ändå lyckas jag aldrig. Men jag ska inte ge upp.
Jag sjöng igenom både Här står jag och Empty room, vi får se vilken av låtarna jag sjunger på konserten. Båda låtarna kändes ganska bra att sjunga, jag tränade på att göra rörelser med armarna samtidigt som jag sjöng. Det var lite svårt men jag ska träna på det under påsklovet. Eftersom jag är dålig på att göra rörelser känns det ovant och ganska konstigt men dem flesta andra gör ju det. Men jag ska röra armarna när jag sjunger höga toner för då passar det bra kände jag.

Min assistent hämtade mig efter lektionen och vi gick upp på rummet och installerade om alla textviewböcker. Det gick ändå snabbare än vad jag hade trott innan. Jag fick ett påskägg av min assistent också, ett ganska stort påskägg:) Det var riktigt roligt tycker jag för jag får inte lika många påskägg som när jag var yngre. Julen var också roligare tidigare, jag såg fram emot den mer då och längtade mer efter alla paket. Nu får jag ju fortfarande paket men jag fick roligare saker när jag var yngre, eller paketen var fler då än nu. Men de var säkert billigare också. Jag hoppas i alla fall att jag kommer få åtminstone ett påskägg per år när jag är vuxen för jag tycker att det är en rolig tradition. Annars får jag köpa ett eget påskägg varje år för det klarar jag mig inte utan.

När jag skulle gå ner för trappan till matsalen var jag nära på att ramla i trappan men som tur var hände ingenting.
Efter lunchen var jag ute och gick till tvärbanan, om några gånger till kommer jag att hitta dit! Jag kunde gå utan jacka för första gången i år! Det är verkligen varmt ute, hoppas att värmen är här för att stanna.
Nu ska jag gå och ha samhällskunskap, efter det har jag svenska och sen har jag påsklov! Rebecka kommer och hämtar mig här och sen åker vi hem till henne. Shirley Clamp ska tydligen vara med på Så ska det låta ikväll och det måste jag bara se!
Hoppas att alla får en bra kväll!
/Vispen

Torsdag, dagen började i alla fall bra

Hej!

Den här dagen började ganska bra, det kändes nästan inte alls jobbigt att gå upp imorse plus att jag kände mig ganska glad. Jag tänkte på lovet som börjar imorgon och på lite andra roliga saker.
På samhällskunskapen fick jag veta att min lärare fortfarande är sjuk eller om han är borta. Vikarien vi hade istället var sådär, han förklarade inte lika bra som min lärare tycker jag men alla föreläsningar kommer ändå att finnas så att jag kan läsa allt senare. Vi började jobba med Europa och EU, det verkar ganska intressant men ganska komplicerat att lära sig vissa saker om hur det styrs och så vidare.
Musikteorin gick ganska bra, vi jobbade med rena molltonarter och durtonarter. Jag förstod ganska snabbt hur man skulle göra men däremot var det många andra som tyckte att det var svårt. Dem flesta börjar bli bra på intervaller nu men det finns fortfarande några som inte hör skillnad på intervallerna. Under min musikteorilektion gick vi igenom tonarterna igen men min lärare såg att jag förstod det nu. Förutom det jobbade vi lite med olika ackord och jag fick höra hur de låter och försöka höra skillnad på två av dem, det gick ganska bra till slut.

På lunchen pratade Ellen och jag om lite allt möjligt. Jag kände mig glad eftersom det skulle vara lov snart och såg fram emot dagens sista lektion, engelska. Jag har ju i och för sig musikteorin efter engelskan men det är en kort lektion som alltid brukar gå snabbt. Jag lär mig mycket av att få en liten stund själv med läraren varje vecka.
Vi började med att leka lekar på engelskan, vi satt i en ring och skulle säga olika ord som vi tänkte på. Om någon sa sommar skulle nästa person säga det första ordet den tänkte på, till exempel sol. Det var ganska lätt men jag fick ganska svåra ord, någon sa nål, vad skulle jag säga då? Jag sa bara något konstigt men när någon sa ordet svamp sa jag mat. Vi lekte också en lek där varje person skulle säga ett eller några ord, sedan skulle man göra en saga tillsammans, det gick inte så bra men ändå:) Efter det gick vi igenom planerigen av engelskan som är kvar, vi har ett moment plus ganska många prov kvar, jobbigt menmen. Det känns som att jag snart kan börja längta till sommarlovet men först kommer påsken och sen är det ändå ganska många veckor kvar.
När några skulle göra provet i hörförståelse stannade jag kvar eftersom jag ville lyssna lite på människor som pratar engelska. De lyssnade på samma text som jag hörde föra gången och jag förstod faktiskt mer idag än vad jag gjorde när jag själv satt och skrev. Men det beror nog en del på att jag bara kunde lyssna idag och slapp skriva ner det jag hörde. När jag ska skriva och lyssna samtidigt blir jag alltid stressad vilket känns jobbigt. Hoppas att jag får godkänt på hörförståelsen på nationella provet.
På engelskan märkte jag det som inte fick hända... När jag startade datorn var alla filer borta, ingenting fanns kvar. Det var som att datorn hade installerat om sig, den enda skillnaden var att en del program fanns kvar plus att jaws fungerade. Jag fick panik såklart och startade om datorn flera gånger, ingenting hjälpte. Min assistent blev också stressad sa han men han lät helt lugn när jag förklarade problemet vilket fick mig att bli ännu mer stressad. Om jag hör en lugn person när jag känner sådär känns det oftast ännu värre. Musikteorin klarade jag ju av som sagt men jag satt hela tiden och tänkte på alla filer i datorn, att de var borta...

När jag kom hem startade jag datorn igen och nu sitter jag här och bloggar från den här bärbara datorn. En del av filerna är fortfarande borta men som tur är har jag kunnat hitta en del av filerna när jag sökte efter dem. Sedan har jag en del på ett usb-minne där jag ibland sparar filer. Alla textviewböcker är borta men de kan jag installera om i skolan imorgon. Jag har inte riktigt kommit på allt som har försvunnit än men nu har jag i alla fall kvar en del av wordfilerna. När jag startade word var man tvungen att installera om det på något sätt men det fungerade som tur var:) Men det känns jobbigt för en del av det som min assitent har scannat in är borta och nu måste han göra om arbetet. Jag räknade inte med att datorn skulle radera alla filer idag och jag sparar bara en del på usb-minnet eftersom jag har väldigt många filer.
Jaws är väldigt konstigt och jag kan inte ändra vissa inställningar men det går ganska bra att läsa, det är ju huvudsaken. Nu får jag hoppas att datorn är snäll mot mig ett tag framöver för jag orkar inte med att saker försvinner igen. Mitt påsklov får inte förstöras av att datorn slutar fungera eller något liknande. Men jag har märkt att datorn har börjat bli äldre för den blir varm mycket snabbare än förut plus att fläkten ibland låter jättehögt när jag inte ens har haft på datorn länge.
Jag måste fortsätta att leta efter försvunna filer nu.
/Vispen

Onsdag, skulle ha haft matteprov idag

Hej!

Idag är det tyvärr inte lika varmt som igår men solen skiner i alla fall ute. Det känns skönt att stå där det inte blåser särskilt mycket för där känns det ganska varmt.
Dagen började med idrott där vi hade en vikarie. Lektionen var i skolan vilket jag tycker var bra eftersom jag då inte behövde åka till midsommarkransen. Vi jobbade i grupper och svarade på olika frågor om värdlshälsoorganisationen. Jag tror att alla grupper höll med om att man kan må bra trots att man har ett handikapp för det kan man ju absolut göra! Handikappade kan ju för det mesta träna på något sätt plus att de kan må bra både socialt och fysiskt. Det stod i världshälsoorganisationen att man har bra hälsa om man mår bra psykiskt, fysiskt och socialt och om man inte har något handikapp eller annan sjukdom. Men det som vi läste skrevs tydligen på 1940-talet och då tyckte man ju inte som man gör nu, tur det:) Alla grupper skulle redovisa för resten av klassen vad vi tyckte om tre frågor i slutet av lektionen, det gick ganska bra.

Efter lektionen pluggade jag matte eftersom vi skulle ha prov på kapitlet om geometri idag. Det gick ganska bra att plugga och jag kände mig nästan inte alls nervös innan provet som jag annars alltid brukar göra. Jag gick till klassrummet och hade kopplat upp datorn och märkte då att min miniräknare inte fungerade. Jag tror att batteriet var slut på den men det har faktiskt räckt i ungefär två år vilket är ganska länge. Min assistent skulle såklart ha fixat nya batterier till mig men när jag tittade bland mina mail när lektionen skulle börja hade inte min lärare mailat mig. Vikarien sa att han inte kunde göra något åt saken och jag fick alltså gå ifrån lektionen utan att ha gjort provet. Vi får se om jag hinner göra provet innan påsklovet för jag har knappt någon håltimme kvar den här veckan, kanske kan jag göra provet hemma men det är ju inte säkert på grund av att skolan kanske tycker att någon ska sitta och titta medan jag gör det. Men det är väl kanske inte särskilt viktigt för jag skulle inte fuska, det är ju bara jag själv som förlorar på det i så fall. Sen kommer det märkas om jag fuskar för om jag gör det skulle jag ju få alla rätt på provet och det kommer ju inte hända. Men jag får se hur allt blir, störande att jag inte kunde skriva provet idag i alla fall. Jag borde inte behöva anmäla mig till omprov för det är ju inget omprov och dessutom har jag ju inte varit sjuk eller något liknande idag.
Istället för att göra provet satt jag och hade ganska tråkigt tills jag kunde gå och äta lunch.

Efter lunchen kom Rebecka och hämtade mig och vi åkte till gymmet för att träna lite. Det kändes skönt att göra någonting på håltimmen för annars hade jag bara suttit i skolan och haft tråkigt. Idag började jag med att cykla lite, träningscykeln jag testade idag kändes mycket skönare än vissa andra cyklar jag har testat. Men lite senare testade jag en annan cykel som inte alls var lika skön. Efter att ha cyklat tränade jag i alla fall armarna väldigt mycket på några olika maskiner plus att jag testade att träna magen på en sak men det gick inte alls bra. Jag använde för det mesta armarna istället för magen för jag förstod inte riktigt hur jag skulle göra för att använda magen på maskinen. Jag gjorde några armhävningar istället för det var lättare:) Jag hann precis komma i tid till svenskan efter träningen och det var ju bra. Jag kanske träffar Rebecka igen på fredag eller lördag för hon åker bort nästa vecka.
Vi fortsatte att jobba med säerna och jag har valt att jobba mer med en text som heter Ensam och ledsen. Man ska sammanfatta texten och skriva ett brev till författaren och det ska vara klart tills på fredag, eller vi får en lektion till på oss att jobba med det. Om jag inte hinner klart då får jag jobba under lovet men det vill jag helst inte göra och därför ska jag kanske jobba med det ikväll eller imorgon. Idag hann jag i alla fall komma en bit med sammanfattningen men det var faktiskt ganska svårt att skriva den tycker jag.
Nu ska jag sjunga lite hade jag tänkt.
/Vispen

RSS 2.0