Fredag, åker snart

Hej!

Igår pluggade jag väldigt mycket, jag försökte i alla fall göra det. Det är fortfarande långt kvar på läsloggarna, jag stör mig verkligen på dem för även om man sitter med dem i flera timmar kommer man knappt på någonting att skriva. Träningen var igårkväll och det gick dåligt för mig. De enda som spelade var jag och en annan från landslaget som råkade vara i STockholm igår, han är mycket bättre än jag. Vissa set blev i och för sig ganska jämna så det var ju bra men jag har mycket att träna på, en som brukar vara domare ibland var med igår och jag fick bra tips av honom, trevligt=)

Nu ska jag bara plugga lite till och sen äta någonting innan jag åker till centralen för att sedan ta ett tåg till Örebro. US har en funktionärshelg där och det ska bli intressant, jag vill lära mig mer om hur det är att sitta i en styrelse och lite sånt. Sen blir det ju såklart roligt att träffa vänner också:) Vi får se om jag orkar blogga på söndag kväll, annars dröjer det enda tills på torsdag innan nästa inlägg. På måndag åker jag ju till Danmark på ett musikläger, ungdomar från Norden kommer dit. Att missa skolan fyra dagar känns jättetråkigt och jobbigt men nu har jag hunnit göra en del av det som de andra kommer göra nästa vecka:)
/Vispen

Onsdag, träffat vänner

Hej!

Igår var det tisdag och på förmiddagen och lite av eftermiddagen försökte jag plugga. Matten är nog det jobbigaste just nu, ni som säger att matte b är svårt har verkligen rätt. Det tar jättelång tid för mig att bara räkna en sida eller att överhuvudtaget förstå hur man ska göra för att räkna ut vissa saker. Läsloggarna måste jag skriva på imorgon, är orolig för att jag inte kommer hinna bli färdig med dem tills på onsdag men det måste jag ju bli så på något sätt får jag fixa det. Träningen hade jag i alla fall sett fram emot och den gick väl halvbra. En person förlorar jag alltid stort emot men jag känner att jag utvecklas när jag spelar mot honom. Ifall han skulle spela sitt bästa och slå så hårt han kan skulle jag inte ha en chans men nu när han anpassar sig lite efter hur bra jag är känner jag att jag i alla fall hinner träffa bollen ibland och att jag oftast hör var jag släpper in målen någonstans.

Efter träningen åkte jag till ungdomsgården. Där träffade jag en massa trevliga människor, bland annat Adam och hans flickvän Christine som är i Stockholm den här veckan. Det kändes verkligen jätteroligt att få träffa henne för vi har skrivit en del till varandra innan. Christine var trevlig, i början verkade hon vara lite blyg men efter en stund pratade hon mer vilket var trevligt=) Sen var det såklart roligt att träffa Adam igen, vi ska ses någon annan dag när båda har tid. Kim, Mickis och hennes pojkvän Saman var där igår också och vi pratade en stund:)

Idag har jag inte pluggat så mycket som jag borde så imorgon måste jag verkligen plugga hela dagen utan att göra en massa annat. På eftermiddagen åkte jag till stan där jag träffade Ellen och Magdalena. Det var roligt att träffa Magdalena igen, Ellen träffar jag ju nästan varje dag i skolan. Men det kändes roligt att vi gjorde någonting alla tre för det var ju ett tag sen. Först gick vi mest runt, vi stannade i en klädaffär där Magdalena köpte en kofta som jag tycker kändes obehaglig att ta på. Efter det gick vi runt och letade efter något bra ställe att äta på, de tyckte att det var kallt ute men jag tycker mest att det var skönt att gå. När vi hade gått i ungefär två timmar gick vi in på en restaurang där de hade buffé. Jag åt mest sushi och jag hittade en ny sort som jag tyckte om:) Sen åt jag lite från den mongoliska barbequen eller vad det heter. Vi satt på restaurangen i nästan tre timmar, pratade och åt segt. Men det var trevligt för vi hade mycket att prata om. Jag hade väldigt roligt åt vissa saker som jag faktiskt har glömt redan, det är ju inte bra. Men jag brukar ofta skratta mycket när jag pratar med tjejer, en del människor är så lätta att prata med. Det finns säkert killar som också är det men jag har tyvärr inte träffat särskilt många. När vi hade ätit gick vi runt i en mataffär en stund och tittade på godis och kakor, jag hittade lite nya saker som jag aldrig hade sett tidigare men orkade inte köpa någonting. Lite senare kom en taxi och hämtade mig och nu är jag hemma. En bra sak är att jag har läst ut Lord of the flies, nu när jag har fått min nya milestone är det verkligen skönt att kunna ha med sig den överallt och läsa böcker när man sitter i taxin:) Även om jag verkligen inte förstod alla ord i boken förstod jag i alla fall handlingen. När vi får uppgiften som vi ska skriva kommer jag förmodligen behöva läsa om hela boken men det känns i alla fall skönt att ha läst den en gång. Jag tycker i alla fall att boken var bra, jag trodde inte alls att den skulle vara rolig innan och när jag började läsa den. Det tog ett tag innan det började hända saker men under andra halvan av boken var det intressant att se hur barnen som bodde helt ensamma på ön förändrades när det inte fanns någon vuxen som kunde ta hand om dem. Barnen gjorde saker som jag inte trodde skulle hända och slutet av boken var väldigt spännande. Nu ska jag snart sova så att jag orkar plugga imorgon.
/Vispen

Måndag, lite om vad som har hänt sen i lördags

Hej!

Nu skriver jag lite om vad jag har gjort sen jag bloggade senast. I lördags kväll var ju Karros fest. Hon flyttade för ett tag sen och jag hade inte varit i deras nya hus tidigare men det var ett stort och fint hus. När jag kom dit träffade jag för första gången hennes pojkvän, vi har pratat ett antal gånger men faktiskt aldrig träffats förutom på RM för många år sen. Det var i alla fall trevligt och vi pratade lite medan vi väntade på att alla skulle komma, jag var bland de första. Några personer i min ålder plus ganska många vuxna var där. Jag hade träffat en del av dem innan och det kändes roligt att gå runt och hälsa på alla. Karros lillasyster Ellinor var där och det var särskilt roligt att träffa henne igen, sist jag såg henne var hon bara några månader gammal men nu är hon lite mer än två år och kan redan prata bra. I och för sig vet jag inte hur bra barn brkuar kunna prata i den åldern men hon kunde med lite hjälp säga hela meningar. Efter att alla hade kommit skålade och sjöng vi för Karro och därefter åt vi middag. Karros mamma hade gjort chili con carne som alla verkade tycka om. Efter middagen öppnade Karro alla presenter, hon fick en massa fina saker som till exempel en ny absolute musicskiva, kläder och smycken. Jag var den som gav den mest udda presenten, en telefon som såg ut som en hamburgare. Haha jag vet att det var väldigt skumt men Karro älskar telefoner och det var därför jag tänkte att telefonen passade henne. Tidigare hade jag inte sett telefoner som har annorlunda former men där vi var i fredags hade de lite olika sorter. Alla hade väldigt roligt åt min present, jag vet inte om de tyckte att den var konstig eller bra men Karro verkade i alla fall gilla den och det var huvudsaken:)

Efterrätten var verkligen jättegod, två tårtor som Karros mamma hde bakat. Båda tårtorna liknade kladdkaka till smaken, den ena smakade bara choklad och den andra smakade mint. Min favorit var chokladtårtan, minten var också hur god som helst men jag har alltid föredragit chklad framför mint. Minttårtan smakade väldigt mycket choklad också så det var bra. De flesta åkte hem efter fikat men jag och några andra stannade kvar en stund till. Karro och jag lyssnade på musik och sjöng och det fick mig att tänka tillbaka på tidigare år. Karro och jag brukar alltid sjunga när vi träffas men innan i lördags var det ett bra tag sen så det kändes verkligen roligt, hoppas att vi kan ses snart igen:)

Efter festen åkte jag till Björn och det var roligt att träffa honom eftersom det hade gått över en månad sen sist. Tänk om jag hade närmare till skolan från Björn, i så fall hade jag bott lika mycket hos mina föräldrar. Gårdagen var väldigt lugn och det enda jag orkade göra var att läsa lite i Lord of the flies. En skön sak var i alla fall att man ställde tillbaka klockan en timme. Det är ganska typiskt, jag märker alltid när jag förlorar en timme medan jag inte märker någonting alls när jag får tillbaka den. Igår eftermiddag hjälpte jag Irre att gröpa ur en pumpa, snart är det ju Halloween. Vi gjorde soppa av pumpans innehåll och den blev god, jag tror inte att jag hade ätit pumpasoppa innan. Under middagen läste Björn upp konstiga namn på svampar. När jag var liten tyckte jag om när Björn läste för mig ur olika svampböcker. Det som jag tyckte var intressant var att höra om alla giftiga svampar och vad som händer om man äter dem, alla ätliga svampar var tråkiga. Min favoritsvamp som jag pratade mest om hette toppig giftspindling, jag vet inte varför jag fastnade för just den men jag tyckte om namnet. En anledning till varför jag varken tycker om att ta på eller äta svamp nu kanske är att jag har hört för mycket om giftiga svampar. Nu klarar jag i och för sig av att äta svamp men det är verkligen ingenting som jag tycker om. Det känns så konstigt när man tuggar på svamp, vilken svamp det än är. Dessutom tycker jag verkligen inte om lukten av svamp och varje gång jag håller i en svamp får jag lätt panik. Jag förstår inte att det inte är fler som också tycker att svampar känns obehagliga att ta på, de är ju hur slämmiga och äckliga som helst. När jag var liten älskade jag tydligen svamp och åt champinjoner varje dag. Efter ett tag ville jag inte äta det längre, jag kanske föråt mig.

Imorse skulle jag gå upp tidigt för att träna vägen från skolan till showdownträningen. Att hitta till tvärbanan går ganska bra nu, skönt att tvärbanan och bussen stannar på ungefär samma ställe. Vägen från bussen till träningen känns däremot ganska svår, det beror förmodligen mycket på att jag har svårt för att lära in nya vägar, vem som helst skulle lära sig att hitta snabbare än jag. Men om jag tränar kanske fem gånger till kommer jag säkert att klara det. Under eftermiddagen skrev jag en del på läsloggarna till boken Therese Raquin. Nu vill jag verkligen göra klart det så fort som möjligt för att sedan slippa boken. Tyvärr har jag jättelångt kvar plus att jag inte riktigt förstår hur en läslogg ska skrivas. Fastän vi har skrivit det tidigare har jag aldrig riktigt förstått hur man gör och vad det är man ska få med, det beror ju i och för sig på men ändå. Det snurrar runt i huvudet av allt, fabel, motiv och tema och en massa annat, svenska är verkligen så svårt och jobbigt, jag förstår inte hur man kan vara bra på det... Skriva känns jättesvårt, särskilt när man ska försöka tvinga fram någonting som ändå inte blir bra hur mycket man än anstränger sig. Om man hade fått välja bok själv kanske man hade känt sig mer motiverad, jag vet inte.

Träningen var i alla fall rolig, idag tränade vi mycket på att spela snabbt och det behöver jag bli bättre på. När jag stressar händer det ofta att jag råkar göra självmål, när jag väl lyckas skjuta snabbt hamnar bollen oftast inte där jag har tänkt och när jag skjuter snabbt hinner jag knappt tänka hur jag ska skjuta för att bollen ska hamna på det ställe jag vill. Tur att det finns saker att träna på i alla fall för det vore ju tråkigt annars. Nu ska jag se ifall någon rolig är inne på msn, jag behöver någon att prata med.
/Vispen

Fredag och lördag, skola, kväll och centralendag

Hej!

Igår hann jag inte blogga eftersom jag hade saker att göra precis hela dagen och kvällen men det var roligt. Dagen började med att alla samlades för att förbereda våra performance. De som till exempel skulle visa film fick hjälp med det, en person i min grupp fick gå fram och trycka på play och det var ju lätt. Ingen i min grupp var särskilt nervös eftersom vi bara skulle visa film, de grupper som däremot skulle spela teater eller göra någonting live verkade vara ganska stressade. Alla performance var faktiskt ganska bra, det var tjugo grupper och jag tror att jag förstod arton performance. En tjej i min grupp förklarade vad som hände och hon var verkligen jättebra på det, jag känner nästan ingen som är lika bra som hon. Dessutom var det första gången hon gjorde det och hon känner ingen annan synskadad så det var coolt:) Många grupper visade film och en grupp livestreamade från en tunnelbana.

Processredovisningen gick ganska bra kändes det som. Tjejen som syntolkade för mig på förmiddagen pratade mycket och hon var bra på det. Vi andra la till saker och svarade på frågor som de andra grupperna ställde. Sist skulle vi göra en utvärdering, hela gruppen gjorde den gemensamt och det var bra. Även om min grupp kanske skrev saker som kanske kan verka lite taskiga mot någon var vi i alla fall ärliga och det kändes bra. Nästa år har vi ingen temavecka och därför ville vi göra den bra till de som ska ha det då.

När skoldagen var slut träffade jag Rebecka, hennes bror och hans flickvän. Jag hade aldrig träffat dem innan eftersom de bor långt bort så det var väldigt trevligt:) De var sociala och roliga. Först åkte vi till Gamla stan för att äta glass. Det finns ett jättebra ställe där man kan äta Ben and Jerryglass. Igår kanske det inte var världens bästa glassväder men det gjorde ingenting för det var varmt inne på glasstället och jag kan äta glass var som helst, bara det inte är jättekallt. Som vanligt hade jag svårt att bestämma vilka sorter jag skulle ta, Ben and Jerry har ju väldigt speciella sorter och jag skulle gärna ha velat testa alla för de flesta sorterna låter goda. Jag tog i alla fall en kula med chokladglass och brownie som jag hade testat innan och en kula med bananglass, chokladbananer och nötter, nötterna kändes knappt och det var bra. Jag har ätit annan glass där nötbitarna har varit hur stora som helst och det tycker jag inte passar. Efter att ha ätit glass gick vi till en affär där jag hittade en present till min kompis Caroline som fyller år idag! Presenten kanske inte var särskilt bra, jag tror inte att det är ofta man ger bort det som hon kommer att få av mig idag men ändå. Därefter åkte vi hem till Rebecka och åt hamburgare. Innan middagen pratade vi om bra musik, skolan och ekonomi, trevliga ämnen=) Rebecka sjöng Fields of gold som jag kanske vill lära mig, det tråkiga med den låten är bara att melodin nästan går likadant hela tiden. Klockan åtta var Idol som alla ville se. Rocktema har det ju varit varje år och det brukar alltid vara några som älskar det. Erik var nog min favorit igår, inte oväntat, sen tycker jag att Rabih klarade av temat väldigt bra och valde en låt som hans röst passade bra till. Rabih sjunger verkligen hur bra som helst, det låter ju aldrig falskt, dessutom har han ju en så mjuk och fin röst, det gillar jag:) Det var störande när Eddie hängde löst men som tur var åkte ju Niklas ut. Nu när han hade hängt löst tre gånger eller vad det var tycker jag att han kunde åka ut. Okej, han var bättre än tidigare gånger men jag förstår inte varför han valde en så tråig låt. Efter Idol åkte jag hem men jag hade verkligen roligt igårkväll och det var trevligt att träffa alla!

Idag har höstlovet börjat, tyvärr har jag en hel del att göra men det är mycket skönare att kunna sitta hemma och plugga än att behöva gå upp tidigt och åka till skolan varje dag. Klockan halv tolv åkte jag till Stockholm central där jag träffade en massa trevliga människor. Vi delades in i grupper för att gå runt på centralen och kolla olika saker. Min grupp skulle bland annat se ifall man kunde höra vilken nummerlapp man tog och var det finns ledstråk. Nummelapparna på SJ var inte anpassade särskilt bra för automaten där man får de har olika knappar beroende på vilken sorts biljett man vill beställa. Men när vi gick fram och frågade om det sa personalen att man kan gå fram direkt utan att ta nummerlapp om man kommer dit så det var bra. På SL var det lite bättre för där har de en röst som läser upp när de byter nummer. Det enda jobbiga är att man inte ser på lappen vilket nummer man har men det kan man ju kanske fråga någon. Tyvärr fanns det nästan inte ledstråk någonstans, bara innan spärrarna och där tunnelbanan går. Men det fanns ingenting vid tågen och det står dessutom ingenstans vilken spår man är på. Det borde ju inte vara så svårt att märka upp det med punktskrift och kunna lägga in tal i olika automater. Om det finns automater med touchskärm borde det ju lugnt finnas automater med tal. Efter att ha gjort färdigt allt åkte vi till Hötorget! Där är det däremot bättre anpassat, precis där tunnelbanan stannar finns det en karta med punktskrift där man kan se vad som finns nära stationen. Man kan även läsa med vanlig text vad det står på kartan men det var ju jättebra att den även finns på punktkskrift. Kartan var ganska svår att förstå men om man lärde sig den och de hade en sån på alla stationer skulle det ju vara hur bra som helst! Bredvid kartan har de ju dessutom en nödtelefon eller vad det heter och det är ju också bra.

Vi åt i kungshallarna eller om det heter hötorgshallarna haha. En bra sak med att äta där är ju att det finns många restauranger och mycket att välja mellan. Sara och jag delade på sushi och någon vegetarisk tallrik som man kunde köpa på något indiskt ställe. Maten var väldigt god och jag blev väldigt mätt efteråt:) Jag har haft trevligt både igår och idag och snart ska jag åka och fira Karro. Hoppas att hon förstår det roliga med sin present och varför jag just ger henne det jag köpte igår, annars har jag misslyckats vilket inte skulle förvåna mig men ändå. Hoppas att alla får en trevlig kväll:)
/Vispen

Torsdag, snart är temaveckan över

Hej!

Idag fyller min kompis Robin år, grattis till honom! Egentligen har det inte hunnit hända särskilt mycket sen jag skrev senast men det känns ändå roligt att blogga. Några som läser bloggen har dessutom sagt att de tycker att det är roligt när jag uppdaterar även om jag bara skriver vad jag gör varje dag och därför gör jag det. Tisdag kväll blev faktiskt ganska rolig för först pratade jag om jaws med några på Skype. En jawscirkel började då där man lär varandra olika saker om jaws och det verkar ju bra, jag har inte direkt gått någon lång kurs där jag har lärt mig saker om jaws eftersom jag inte har känt att jag har orkat, haft tid eller tyckt att det har behövts. Men nu när det ändå finns en cirkel varje tisdag med andra synskadade kan jag lika bra vara med där när jag har tid:) Sen är det såklart roligare attlära sig saker av folk som är i ens hålder än att lära sig det av en person som jobbar med att lära ut det. Senare på kvällen pratade jag med en annan kompis också så det var trevligt:)

Igår gick den teoretiska lektionen snabbt vilket var skönt, vi hade min kontaktlärare eftersom läraren vi egentligen skulle ha var sjuk. Efter lektionen pratade jag och några andra om vilken låt som skulle kunna passa till filmen och vi skrev upp några förslag. Innan lunch hade vi resursläraren och de andra gjorde skyltar och skrev stora bokstäver på dem. Jag kunde tyvärr inte hjälpa till på något sätt men jag satt och lyssnade på musik som spelades i bakgrunden. Det var mest rock som jag inte brukar lyssna på särskilt ofta nuföörtiden. För några år sen lyssnade jag ju nästan bara på hordrock och metal en period och jag gillar det fortfarande. Det jobbiga är ju bara att min röst inte passar att sjunga till sådan musik.

Klockan ett skulle vi börja filma men det blev såklart lite senare för att vissa kom försent. När vi väl kom till vägen som vi skulle gå över var det några som upptäckte att kamerorna inte hade något batteri så alla var tvugna att vänta medan några av oss sprang tillbaka till skolan för att hämta nya. Det var ganska kallt ute igår, jag har hört att den här vintern kommer att bli en av de kallaste på länge och det ser jag verkligen inte fram emot. Att filma tog ganska lång tid eftersom vi råkade ställa oss i fel ordning med skyltarna så att meningen blev fel flera gånger och för att vi fick vänta på att många bilar skulle komma innan vi började filma. Men det gick ganska bra för det var många bilar som stannade och alla bilförare verkade titta vad det stod på våra skyltar när vi gick över övergångstället. Som tur var blev ingen arg, några tutade men jag vet att åtminstone en person som gjorde det vinkade samtidigt så hon verkade bara gilla vår idé.

Igårkväll pluggade jag lite plus att jag sjöng till några låtar jag gillar och pratade med några trevliga människor. Första lektionen gick snabbt idag också, det enda vi gjorde var att skriva vad vi behövde göra för att bli klara med allt tills imorgon och skriva lite om hur gårdagens arbete gick. Alla i gruppen verkar hålla med om att samarbetet har gått bra och att alla i gruppen har bidragit med någonting. Jag hjälpte till att förbereda processredovisningen vi ska ha imorgon, jag kommer nog att prata en del då eftersom några i gruppen inte tycker om att prata inför folk. I och för sig gör inte jag heller det men jag tycker att det är helt okej att göra det ibland plus att jag känner att jag kan göra det minst lika bra som seende personer, prata har jag ju inga problem med även om jag inte är så bra på det. Sen måste man ju träna på saker man tycker är svåra och jobbiga för att bli bättre. Min grupp blev klara snabbt och slutade direkt efter lunch:)

När jag kom hem pluggade jag matte, jag ska kämpa för att få ett bra resultat på nästa prov. Lovisa och jag gjorde pankakor till mellanmål, eller det var mest hon som lagade dem men ändå. De blev ganska bra när vi hade kommit på hur vi skulle göra. Klockan fem var det showdownträning i Handen! Det kändes bra att spela idag, i början var det svårt eftersom jag inte var van vid att borden gick mycket snabbare där. Bollen rullar olika snabbt beroende på vilken typ av showdownbord man spelar på. Eftersom vi bara var tre personer idag fick man spela mycket vilket var roligt. En person förlorade jag mot med två-noll i set vilket inte var bra, innan vann jag mot honom med två-noll men då spelade han inte särskilt bra. Det är hur som helst bra när jag spelar med folk som är bättre än jag för då får jag ju bra motstånd och märker vad jag behöver träna mer på. Showdown är verkligen jätteroligt och det är nog det som jag mest ser fram emot varje vecka! Nu ska jag vara lite social med folk istället för att blogga. Men snart är temaveckan över och då är det lov!
/Vispen

Tisdag, seg skoldag

Hej!

Hela den här dagen har känts ganska seg och jag vet inte varför. Tyvärr blev träningen inställd vilket jag tycker var jättetråkigt, ifall jag hade tränat hade jag nog mått bättre än vad jag gör nu. Ingenting känns roligt just nu men jag tror att man känner så vissa dagar, så är det i alla fall för mig. När jag kom hem försökte jag plugga lite men det gick inte alls bra för jag kom inte på någonting att skriva och när jag lyssnade på talboken kunde jag inte koncentrera mig. Läraren i kultur och idéhistoria mailade mig och skrev att hon hade skickat fel provfrågor igår. Det kunde jag nästan förstå med tanke på att det hon skickade igår var instuderingsfrågorna. Provfrågorna såg faktiskt ut att vara samma frågor och den enda skillnanden verkade vara att läraren hade tagit bort några av de frågor som jag fick igår. Jag måste alltså svara på allt igen och skicka det, tyvärr har jag inte orkat göra det idag men jag tycker att läraren faktiskt inte kan kräva det med tanke på att jag svarade på de andra frågorna igår och om hon nu vill ha svar på provfrågorna får hon vänta någon dag till. Det finns annat jag behöver plugga också.

En positiv sak med den här dagen är i alla fall att min grupp har kommit på vad vi kommer att visa upp på fredag. Vi hade tänkt filma när alla långsamt går över en bilväg. Alla kommer att hålla i ett stort plakat där det står ett eller två ord. Orden kommer att bilda en mening. Det blir säkert bra när det är klart och det ska bli roligt att se folks reaktioner, om någon tutar för att de blir irriterade har vi lyckats med vårt performance. Hoppas att de bilar som stannar tittar på våra plakat och ser vad det är vi vill säga. Under förmiddagens lektion bestämde vi att vi måste besvara frågeställningen vad vi kan göra åt trafiken och vi vill ju att man ska åka mer kommunalt istället för att ta bilen i onödan. I vissa situationer kan jag förstå att man tar bilen för det går faktiskt fortare än att åka tunnelbana eller buss som stannar ofta. Fördelen med att åka bil är ju också att man kan stanna precis där man ska gå av eller på någon parkeringsplats i närheten. Det är synd att bilar släpper ut så mmycket giftiga avgaser som gör att jorden skadas, bra att de har börjat med miljöbilar nu i alla fall:) Men det vore ju bra om alla ekologiska produkter blev billigare för om det var så skulle ju folk köpa dem. Nu när det mesta som är miljömärkt faktiskt är dyrt förstår jag att folk inte alltid väljer det då många kanske inte har tillräckligt med pengar och man vill ha så mycket som möjligt. Jag är i alla fall nöjd med min grupp för det är inte lika många som skolkar som förra året. Nu måste jag göra lite annat men jag bloggar mer någon annan dag.
/Vispen

Måndag, temavecka, prov och träning

Hej!

Idag började alltså temaveckan och jag vågar nästan tro att den är bättre i år än förra året. Det är nog inte särskilt svårt att göra en bättre temavecka än den gången för det var verkligen den tråkigaste skolvecka jag någonsin har haft, i alla fall en av de tråkigaste. Dagen började med att gruppen samlades och pratade med vår resurslärare. Jag har samma som förra året, hon är min idrottslärare i år också. På ett sätt känns det tråkigt att ha samma lärare men samtidigt känner hon mig lite sen tidigare och det känns bra. Det enda vi gjorde idag var att försöka lära oss varandras namn genom att gå runt och hälsa på varandra och sedan komma ihåg så många namn som möjligt. För mig brukar det ta ett tag innan jag känner igen röster, i gruppen fanns det faktiskt ingen som hade en jättespeciell röst, bara Erik i min parallellklass men han går ju i min ensemble och hans röst har jag känt igen länge. Läraren pratade lite om hur vi ska arbeta under veckan och gav oss tider. Vi ommer gå till ungefär klockan fyra varje dag och börja tidigt varannan dag. Imorgon börjar jag klockan halv elva och det känns såklart skönt:)

Efter första lektionen skulle vi lyssna på en föreläsning. Tre personer pratade om miljön och om vad som kommer att hända med jorden om vi människor inte ändrar en massa saker i våra liv. De förklarade hur allt omkring jorden fungerar och jag tycker att de berättade allt på ett bra sätt. Det var lugnt roligare att lyssna på dem än att behöva läsa allt ur en bok. I och för sig visste jag nästan allt sen tidigare men det var ändå intressant, man kan verkligen göra saker roligare genom att spela teater och låta lite glad=) Men undrar hur länge till vi människor kommer kunna leva på jorden, jag tror att det är försent att hindra att den förstörs men att vi kan skjuta fram det och kanske hinna flytta till någon annan planet innnan det händer.

Temat för den här veckan är ju miljö och på nästa lektion började vi tänka kring ordet ekofrossa som skolan har hittat på. Eftermiddagslektionerna är roligare än de man har på förmiddagarna eftersom man jobbar med gestaltning. Idag pratade vi bara men imorgon tror jag att vi ska börja planera vårt preformance, precis som förra året ska vi göra någonting tills på fredag. Några tyckte att vi ska filma istället för att spela teater eller på något annat sätt uppträda direkt och jag håller med om det, jag är verkligen jättedålig på teater och blir bara glad om jag slipper skämma ut mig. Under lektionen kom vi på en mening som kanske kommer vara med i vårt performance. Jag kommer inte ihåg exakt vad den var men någonting med större bussar, mindre bilar och att man ska höja tullskatterna. Vi var inne på att miljön skadas mycket av alla som kör bil och tycker därför att man ska börja åka mer kommunalt men att det i så fall måste finnas fler bussar som går oftare, kanske ungefär lika ofta som tunnelbanan. Läraren vi har på gestaltning har jobbat en del med performance innan och det är ju bra. Idag hade jag dock lite svårt att koncentrera mig eftersom läraren hade med sig sitt barn, det pratade eller gick runt nästan hela tiden. De flesta barn är ju jättejobbiga när de är små, sen förstår de inte vad man säger heller. Även om jag ibland önskar att jag var yngre skulle jag i alla fall vilja vara tillräckligt gammal för att kunna förstå vad folk sa till mig och vilja att folk inte skulle tycka att jag var jobbig. Okej, många tycker att jag är jobbig nu också men ändå.

När lektionen var slut slutade vi för dagen eftersom det inte fanns särskilt mycket att göra och alla var ganska trötta. Jag skulle däremot skriva prov i kultur och idéhistoria. Nu känns det skönt att ha gjort provet även om jag tyvärr inte kunde svara på alla frågor, hoppas att jag i alla fall får vg, annars är det inte roligt. En skum sak var att frågorna på provet var precis samma frågor som instuderingsfrågorna till kapitlet. Läraren hade tagit precis samma frågor, det kanske bara var en eller två frågor som hon hade hittat på själv men jag är inte ens säker på det.

Träningen gick dåligt för mig idag. Jag gjorde självmål hur många gånger som helst när jag spelade mot folk. Ida vann över mig med många poäng, hon äger verkligen jorden! Tänk om jag vore lika bra som hon. Det var i alla fall roligt att hon var där idag för jag blir glad av henne:) Imorgon tror jag att det är träning igen men då är den i Haninge istället för i Stockholm. Nu ska jag snart börja läsa Lord of the flies som jag äntligen fick låna idag! Författaren läser in boken själv och när jag tidigare lyssnade lite på hur han lät verkar han i alla fall vara bättre än vissa inläsare.
/Vispen

Uss statskattjakt 2009

Hej!

Nu tar jag en paus från pluggandet och skriver lite om helgen. Vi bodde på ett vandrarhem på Långholmen som tidigare var ett gammalt fängelse. När alla hade kommit la vi in våra saker på rummet, jag delade rum med Mickis och rummet där vi skulle sova var väldigt litet. Efter att ha samlats en liten stund och pratat om helgen gick vi och åt en smörgås. Jag drack jättemycket te och testade en tesort med kolasmak, den smakade väldigt speciellt och var inte särskilt god. Senare på kvällen lyssnade vi på musik från Ronjas mobil, pratade och spelade orangino. Jag fick ganska bra kort och inget med någon jobbig personlighet:) Idag såg jag att det var Camilla som åkte ut ur Idol, det tycker jag var ganska bra för det fanns de som gjorde bättre framträdanden än henne plus att hon inte har varit så bra tidigare veckor.

Igår började frukosten vid åtta och jag åt ganska mycket för att inte bli på dåligt humör under förmiddagen. Skattjakten började en stund senare och jag var i samma lag som Niklas och Lukas. Vi började med att gå till tunnelbanan vilket tog ganska lång tid eftersom ledsagarna inte fick tala om hur vi skulle gå. Men det gick ganska bra för det fanns människor man kunde fråga, de flesta var trevliga men några svarade inte när man frågade dem saker, skumt. Först åkte vi till en tunnelbanestation för att se hur många uppgångar den hade, det tog lång tid att komma dit eftersom vi var tvugna att byta tunnelbana och det var lång väntetid. När vi hade varit där åkte vi till Fryshuset där vi försökte få tag på lärare. Det tråkiga var att alla var väldigt upptagna och inte ville prata med oss men vi fick en lärare att skriva sitt namn och arbetsuppgifter, han jobbade på musikinriktningen så det var lite roligt:) I receptionen skrev en kvinna vad man kan göra på Fryshuet om man är under tjugo år, jag visste redan det mesta men ändå. Det som verkar bra med att gå där är att de har många olika linjer. Om man till exempel vill gå musik kan man välja inriktning efter musikstil och det är ju inte så vanligt, jag tror att de har tre eller fyra olika musikinriktningar. Resten av förmiddagen var jobbig och tråkig. Min grupp var inte särskilt rolig och de verkade inte bry sig om att vi tävlade. De gick hur långsamt som helst för att de inte orkade gå snabbt, det var seriöst en jättelångsam takt och de verkade aldrig vilja gå snabbae. När jag gjorde det blev de på dåligt humör men snälla, man kan ju inte gå långsamt om man tävlar och vill hinna med att göra så mycket som möjligt. Dessutom var det störande när jag frågade de vilken fråga de ville göra och de sa att de inte visste. Till slut ville de göra en osmart sak, hitta till ett kffé där vi skulle äta ungefär två timmar senare. Det tog lång tid att hitta stället och när vi väl gjorde det gick vi tillbaka till tunnelbanan, en fråga var att man skulle åka till ett universitet och hitta en person som man kunde ta med sig till kafféet. Om man gjorde det skulle man få tio poäng och uss skulle bjuda personen på lunch. När vi hade åkt en station med tunnelbanan och skulle byta var klockan en del och då började de klaga över att vi skulle åka tillbaka till kafféet igen, jag blev arg eftersom det hade varit helt bortslösad tid att först leta efter kafféet. När vi ändå hade kommit ganska nära universitetet kunde vi ju lika bra ha åkt dit istället för att vända. Det kändes verkligen hur onödigt som helst och eftersom det var långt att gå till kafféet, det regnade och de andra ville gå i sin långsamta takt störde jag mig. Om de hade gått snabbare hade vi hunnit åka till universitetet, nu fick vi istället inte en enda poäng för att man skulle komma till kafféet ändå. Självklart var vår grupp dessutom den första som kom och vi fick sitta och vänta på de andra i ungefär en halvtimme, vi hade alltså lugnt hunnit göra uppgiften om inte de andra hade förstört. Nu satt vi ändå där och väntade länge och fick vår mat samtidigt som de andra.

Eftermiddagen gick i alla fall lite bättre. Vi åkte till Gubbängen där vi skulle gå till en butik och fråga efter Alfredo. Alfredo var en av ledarna som hade klätt ut sig, det märktes tydligt och det enda Alfredo gjorde var att säga hallå och ge oss choklad. Frågan var bara värd tre poäng men det var obligatoriskt att åka dit, på vägen tillbaka kollade vi upp namnet och adressen till en pizzeria och fick en poäng. På den kära t-centralen gick vi till kundservice och frågade lite om bland annat ledsagarservice. Därefter gick vi till Pressbyrån och frågade ifall de säljer kondomer och hur många den största förpackningen innehåller, Niklas frågade och det var lite kul=) På en kebabrestaurang fick jag fråga hur många som hade flickvän av de som jobbade där. Personen som svarade lät lite förvånad men han visste säkert att vi skulle komma, han var i alla fall trevlig:) Det tog lång tid att hitta till kinarestaurangen där vi skulle äta middag men det gick till slut. En fråga var att ta reda på hur man säger tre ord på kinesiska och när jag ville att min grupp skulle göra det sa de andra att de inte orkade och att de ville vila. De var lika tråkiga även när vi hade ätit, förstår ni hur tråkigt det var att tävla med dem? Jag kände inte för att fråga då eftersom de andra var så tråkiga och varför skulle jag anstränga mig när de ändå inte verkade bry sig om resultatet? När man tävlar får man ju kämpa lite, man kan ju inte säga att man är trött, att fråga en person hur man säger tre ord är ju verkligen jättejobbigt, eller inte. Middagen var i alla fall väldigt god, restaurangen där vi åt heter Bambo city, den var ganska lik Bambo palace och det var dessutom billigare att äta där! Jag måste gå dit någon mer gång för maten var ju som sagt väldigt god och man var hur mätt som helst när man gick därifrån:)

På kvällen hände inte mycket alls, några uppträdde och Crystal var hur bra som helst på att spela flöjt. Alla fick däremot väldigt ont i öronen när hon spelade höga toner. Rena läste en dikt som var väldigt bra. Linda, en av de som höll i helgen och jag delade rum sista natten eftersom Mickis åkte hem. Det var jättetråkigt att hon gjorde det men de andra var trevliga så det var såklart bra:) Imorse var jag trött eftersom jag inte somnade förrän runt tretiden och frukosten var klockan nio. Men att vara uppe länge är ju tradition. Efter frukosten fick vi veta resultatet av skattjakten och min grupp hade tydligen vunnit med tio poäng. Det hade aldrig hänt om inte den andra gruppen under eftermiddagen hade störts av några killar. Vi vann en kexchoklad och en knep och knåp-sak. Jag fick två nycklar som man ska få loss från varandra. Än så länge har jag inte kommit på hur man ska göra men det måste jag lyckas med snart! Det borde ju inte vara så svårt egentligen men jag har aldrig varit bra på sådana saker.

Innan jag åkte hem åkte jag för att vara med och prata på en inspelning till US tidning. Jag och några andra fick svara på frågor om skolan och jag som för det mesta brukar ha en del åsikter om den fick plötsligt jättesvårt att veta vad jag skulle säga. Det är verkligen ett problem jag har, ibland när jag får frågor blir jag helt ställd och när jag nu hade chansen att säga vad jag tycker förstörde jag allt, smart av mig, eller inte. Ronja sa i alla fall väldigt bra saker och jag höll med om allt hon sa, vi tycker ganska lika om skolan. Efter att ha lyssnat på två inspelningar åkte jag hem och sen jag kom hem har jag vilat och pluggat. Statskattjakten i år var rolig men det fanns vissa saker jag saknade, som till exempel att spela vattenpoker. Sen saknade jag Maja för hon känns som en viktig del av just den aktiviteten. Imorgon är det skola och temavecka och jag ska försöka tänka positivt. Det är bara fem dagar och även om veckan blir lika tråkig som förra året hinner jag plugga mer än jag skulle ifall det var vanlig skolvecka, vi får förhoppningsvis inte så mycket läxor. Sen är det äntligen showdownträning imorgon!
/Vispen

Fredag, skola och förhoppningsvis en rolig helg

Hej!

Igårkväll pluggade jag en del och det känns alltid väldigt bra efter att ha gjort det. Om jag har pluggat en del och verkligen ansträngt mig för att lära mig vissa saker gör jag ju i alla fall mitt bästa. Egentligen skulle jag ha haft engelska imorse men lektionen var inställd eftersom läraren tyckte att vi inte behövde komma till lektionen för att läsa de nya böckerna. Tills vecka fyrtiofem ska vi ha läst minst halva boken och därför får vi ta eget ansvar och bestämma när vi vill läsa. Jag som inte hade fått min bok störde mig lite för om jag hade fått den hade jag ju kunnat läsa hemma istället för att behöva sitta i skolan och göra det. Men jag åkte till skolan i vanlig tid för att hämta ut min bok. Gissa om jag blev besviken när jag kom dit och fick veta att läraren som ger ut böckerna var sjuk. Det innebar att jag inte kunde hämta en bok trots att hon visse att jag skulle göra det. Hur svårt hade det varit att bara skriva en lapp till henne och säga att jag hade hämtat den? Nej, det gick tydligen inte för hon måste tydligen vara med när jag hämtar den, förstår ni hur onödigt jag tyckte att det var och hur mycket jag störde mig? När hon ändå vet att jag ska hämta den, varför måste hon se när jag gör det när det ändå finns lappar att skriva och ändå rektorn för musik-delen och en annan speciallärare var där, seriöst? De andra får boken fem dagar tidigare än jag och jag tycker att det känns jobbigt och orättvist. Ni tänker säkert att fem dagar inte är mycket alls men det är en fjärdedel av den tid vi får på oss att läsa halva eller mer av boken så det är faktiskt en del. Det är jobbigt att få saker senare än de andra när jag tycker att jag egentligen borde få mer tid. En person sa till mig att det nog inte spelade någon roll att det dröjer lite innan jag får boken med tanke på den hjärna jag har. Men snälla, det är inte så att jag inte pluggar om personen tror det men eftersom jag verkligen vill få bra betyg lägger jag ner mycket tid på att plugga varje dag och när jag ändå inte har fullt upp den här helgen hade jag hunnit läsa men nu får jag göra det vid andra tillfällen istället. Synd att jag inte kunde ha gjort det nu istället för att behöva plugga jättemycket på lovet, jag har ändå annat att göra då plus att det finns saker att plugga på i de flesta ämnena. Om seende personer bara kunde förstå att saker tar längre tid för mig, nu på gymnasiet märks det mycket mer i grundskolan. Delvis är det jag som kanske har svårare att lära in saker än de flesta och sen läser jag långsammare. När man läser punktskrift ser man bara en bokstav i taget medan man tydligen kan se flera ord i taget när man läser vanlig text, vad orättvist det är om man tänker efter. Att söka information och ta olika citat ur böcker tar till exempel mycket längre tid för mig. Okej, nu har jag klagat över det en stund så nu ska jag försöka tänka positivt, boken kommer ju i alla fall förhoppningsvis på måndag, om den inte gör det bryter jag mig in i rummet och hämtar en själv, eller något.

Innan lunchen tränade jag vägen till tvärbanan så det kändes skönt att få någonting gjort. Vägen känns ganska lätt fastän jag inte hade gått den sen i våras:) På spanskan skulle vi översätta olika meningar, det var jättesvårt och när vi gick igenom en del av dem hängde jag inte med för att läraren pratade så snabbt. Han är i alla fall bra för han ska skicka alla översättningar till mig och dessutom skicka allt han skrev på tavlan idag, det känns bra=) Det är inte många lärare som orkar göra det men jag har haft några bra på gymnasiet. Matteläraren och samhällskunskapsläraren som jag hade förra året var också väldigt bra och fixade sådana saker åt mig:) Tur att jag har assistent för han scannar ju in det som lärarna inte hinner göra.

Sen jag kom hem har jag mest pluggat och chattat lite med några kompisar för en stund sen. Hoppas att den här helgen blir rolig, för bara någon dag sen fick jag reda på att jag var anmäld till Uss statskattjakt som är i helgen. Eftersom jag ändå inte har något särskilt planerat åker jag dit och träffar lite roligt folk:) Egentligen kanske jag borde vara hemma och plugga men ibland måste man ju få slappna av lite och det slutar ganska tidigt på söndag så jag hinner plugga när jag kommer hem. Hoppas att alla får en bra helg!
/Vispen

Torsdag, skola och två uppspel

Hej!

Igår hände inget särskilt och därför orkade jag inte blogga. Dagen rullade på som vanligt, nästa kapitel i matten handlar om grafer, lite ekvationslösningar och algebra. Sen finns det fler saker som vi inte har hunnit gå igenom än och kapitel två är tydligen det längsta kapitlet i matte b-kursen så det kommer förmodligen kännas skönt när provet är gjort, om jag får ett tillräckligt bra resultat. En del saker som man ska kunna i kapitlet är svåra att förstå tycker jag men jag ska plugga mycket matte under temaveckan och lovet och försöka förstå hur man räknar ut allt. På naturkunskapen satt vi i grupper och diskuterade olika miljöproblem, varför problemen finns och vad vi kan göra åt dem. Efter lovet ska vi ha prov på miljön, det känns som att jag kommer få ig med tanke på att jag inte har känt att jag har lärt mig särskilt mycket av lärarens genomgångar. Fastän min naturkunskapsbok är mycket äldre än de andras ska jag nog läsa några sidor i den för någonting borde jag i alla fall få ut av det.

De andra fick sina böcker på engelskan och när jag frågade efter dem idag fick jag veta att läraren som har ljudböckerna inte var i skolan, typiskt. Hoppas att hon är där imorgon för annars kommer jag få lite panik. Det kommer ta lång tid för mig att läsa en bok på ungefär tvåhundra sidor, boken i svenska var ju det och den var både tråkig och seg att läsa. Att läsa på engelska kommer ju vara värre och ta längre tid plus att man ska skriva ungefär som läsloggar till boken. Jag hade tänkt ta en bok som heter Lord of the flies men Ellen sa att hon inte ville ha den när hon såg hur tjock den var. Hon hade tagit en bk som heter Mise and men och den är kortare och verkar dessutom vara väldigt bra. Hoppas att någon av de två böckerna finns imorgon för jag vill inte ha någon annan, det fanns sju böcker att välja mellan och de två jag skrev nyss verkar minst tråkiga. Svenskan gick väl sådär, vi skulle fortsätta skriva på läsloggarna och jag hann ungefär en tredjedel av den andra läsloggen, den första har jag ju inte skrivit klart än och sen har jag två hela läsloggar kvar efter det, jobbigt! Igårkväll pluggade jag ganska mycket och det hade jag tänkt göra även ikväll.

Kören hade jag verkligen sett fram emot idag och den var verkligen rolig! Vi började sjunga en låt som heter September som jag tyckte om eftersom man blev gldd av den:) Det är synd att jag inte är i skolan vecka fyrtiofem för lördagen den veckan ska vi vara med på en konsert och de skulle dessutom lägga in ett extra körrep på schemat som jag förmodligen kommer missa om jag inte har sådan tur att det hamnar på fredagen. Hoppas att någon kan spela in stämmorna till mig för jag vill verkligen inte missa någonting medan jag är borta!

På idrotten var det styrketräning där vi gjorde olika dynamiska övningar. Jag märkte hur lite jag orkar innan jag blir trött, eller en del muskler kändes starkare än andra. Läraren är i alla fall ganska bra på att visa hur man ska göra men eftersom jag är seg tog det lite tid innan jag förstod vissa saker. En del rörelser måste jag nog träna på flera gånger innan jag kan göra dem på rätt sätt.

Efter lunchen var det ensemble då vi repade sista gången innan uppspelet. Min röst lät inte bra på något sätt men jag gjorde verkligen mitt bästa, hoppas att läraren förstod det. Rock är ju coolt och bra men jag kan inte sjunga till det hur mycket jag än vill känns det som. Efter lektionen hade hälften av sångarna gemensam sånglektion där alla sjöng upp sina Beatleslåtar. För mig gick det dåligt, jag glömde texten två gånger och jag vet verkligen inte varför. Tränat på låten har jag gjort väldigt många gånger och jag brukar ju aldrig glömma text. Alla andra var i alla fall väldigt bra! Låtarna som de sjöng var bättre än Hey jude, jag hade nästan inte hört några Beatleslåtar innan men idag förstod jag varför alla känner till dem:) En låt som jag gillade tror jag hette Here comes the sun och sen var det en som hette Black bird.

När alla hade sjungit gick jag ner till kafféet där ensembleuppspelet skulle vara. Min ensemble hann soundchecka lite innan konserten började så det kändes skönt. Jag trodde nästan inte att någon förutom min och parallellklassen skulle titta men det var tydligen så att treorna också skulle ha uppspel idag och de blandadae ensemblarna så att tvåor och treor turades om att spela upp låtar. En del föräldrar hade även åkt dit trots att konserten var klockan fyra och det bara var mitterminskonsert. Det kändes bra att ingen i min familj såg mig eftersom jag verkligen var dålig idag. Efter att ha upprätt känns det i alla fall bättre än jag trodde och att dessa två uppspel var innan lovet kändes väldigt skönt:) En sak som var synd var att min ensemble bara spelade upp en låt, alla andra hade hunnit gå igenom två. Jag hann titta på när en ensemble från trean sjöng, de var väldigt bra. De ensemblar jag hann se från tvåan var också väldigt bra=) Nu ska jag plugga spanska och kanske orka läsa lite av Therese Raquin.
/Vispen

Tisdag, vanlig skoldag och ungdomsgård

Hej!

Jag forsätter att skriva där jag slutade igår. Nina kom och hämtade mig på flygplatsen och efter att ha sagt hejdå till några som också åkte till Stockholm åkte jag till skolan. När jag kom dit började jag plugga direkt, mest kultur och idéhistoria. Hoppas att jag hinner göra provet på torsdag då vi ändå förmodligen har en paus på eftermiddagen innan ensemblekonserten. Vi har kanske även sånguppsjugning då men det är inte bestämt än, jag hoppas ändå det för det vore skönt att få två uppvisningar gjorda samma dag så slipper jag tänka på det under lovet. Ensemblen gick dåligt för mig, min röst var inte bra plus att jag inte passar till den låt vi ska sjunga. Läraren sa att jag måste sjunga och tänka rock och det är klart att jag förstår vad han menar. Men jag har både tränat i skolan och hemma men får ändå inte min röst att låta det minsta rockig. Även när jag tar i mer och sjunger blir det inte som jag vill och jag är ett stort problem. Egentligen vore det ju bra om någon annan i ensemblen kunde sjunga min vers så att jag inte behöver förstöra låten, det ska jag föreslå på torsdag. Läraren har ju ändå sett hur jag sjunger på lektionerna så därför kanske min ensemble kan slippa att få låten förstörd. När jag sjunger stämman sjunger jag ju med andra och det går ju bra men att sjunga själv är ju inte roligt när man inte kan fastän man försöker. Det som känns jobbigt är ju att skämma ut sig inför alla som tittar, det är okej att misslyckas när man sjunger för läraren och för ensemblen men däremot tycker jag att det känns onödigt att misslyckas på konserten om man ändå märker att det inte fungerar. Dessutom finns det sångare i ensemblen som sjunger mycket bättre till låten och säkert skulle kunna ta min vers, jag har ju ändå testat att sjunga rock nu och gjort så gott jag kan men jag vet inte.

Tyvärr hann jag inte alls träna mycket igår men det kanske var bra med tanke på att jag tror att jag sträckte mig lite i söndags. När jag skulle skjuta på en boll sträckte jag mig långt fram och kände att armen knakade till, det var inte så skönt och det gör fortfarande lite ont. Anledningen till att jag inte hann spela lika mycket som vanligt var att de hade ett möte. Jag satt och lyssnade lite på det eftersom det handlade om några saker som har hänt i en förening tidigare och jag tycker att det var ganska intressant. När jag tränade lite senare gick det inte särskilt bra, det kanske var för att jag hade spelat mycket i helgen men det borde ju egentligen bara ha gjort att jag skulle bli bättre men tydligen inte.

Den här dagen började med estetisk orientering och jag hann nästan göra färdigt mitt arbete om liv och död. Läraren ska göra färdigt det sista åt mig eftersom vi inte hann klippa allt idag. Ljuden för liv hann vi göra färdigt men att klippa ett långt pipljud till kortare pip var svårt. Pipljudet som jag spelade in förra veckan var dåligt eftersom det lät hackigt när man klippte det och därför fick jag spela in ett nytt ljud idag. Det var svårare än jag trodde på grund av att de har fläktsystem i hela skolan och jag skulle hitta ett ställe där man inte hörde mycket av det och någonstans där inte för många människor gick förbi och pratade. När jag spelade in ett pipljud i ett trapphus blev det till slut ganska bra även om folk gick i trappan längre ner, nu får jag hoppas att läraren klipper inspelningen som jag har tänkt mig. Det är synd att jag inte kan klippa själv för ljudredigering verkar ganska roligt. Vokalensemblen var ganska seg för vi sjöng bara de låtar vi redan har gått igenom. Nu är vi äntligen klara med When I fall in love som är den svåraste låten jag har sjungit hittills, den har svåra stämmor.

Spanskan var väldigt rolig. Vi jobbade med att böja verbet ir på olika sätt. Jag jobbade med en kille som går teater, i början kände jag mig ganska körd eftersom han är mycket bättre än jag på spanska. Men efter att han hade läst upp en text och hittat på olika röster för varje person hade jag roligt. Det kändes inte lika jobbigt att prata spanska med honom sen plus att han var väldigt trevlig och rolig. Några andra som också går teater är med i vår spanskagrupp och alla verkar vara väldigt pratglada:) Läraren sa att jag hade skrivit den förra läxan bra och att jag inte hade något fel, det kändes bra.

Matten kändes inte alls bra. Andra kapitlet verkar mycket svårare än sannorlikhetsläran och jag hade bara g+ på förra rovet trots att jag pluggade mycket mer än förra året. Det konstiga var ju att jag kände att jag förstod det mesta men nu vet jag i alla fall vad jag hade fel på, dels det jag kom på själv efter att ha skickat provet plus en del annat. Seriöst vad dåligt jag är... Jag kände faktiskt att jag hade lagt ner mycket tid på matten och ändå gick det inte bra, tur att jag hade g i alla fall. Medelpoängen i klassen hade tydligen inte varit särskilt bra den här gången och det betyder ju att det inte bara är jag som har svårt för matte. På nästa prov måste jag lyckas bättre, om jag inte gör det, då är det ju knappt någon mening med att plugga känns det som.

Efter skolan träffade jag Rebecka och det var roligt! Det var jättekallt ute och när vi sulle gå till tvärbanan kändes det ju som att det minst var december. När man inte har vant sig vid kylan känns det kanske sådär kallt men det är deprimerande att vintern är på väg. Vi åkte till stan och gick runt i lite olika affärer. Jag tittade på lite kläder men hittade ingenting som jag gillade, det var lite synd när jag ändå slösade tid på att gå i klädaffärer. Det fanns i alla fall ett bra thaimatställe där vi åt, jag åt tofu med grönsaker. Runt sjutiden kom jag till ungdomsgården och träffade alla trevliga människor. Adam var inte där och jag saknar honom så det var synd. Under kvällen gjorde några reklam för en skidresa som uss ska ha under sportlovet plus att vi pratade om regler som vi tycker att alla på gården ska följa. En av ungdomsledarna försökte lära mig att spela gitarr, det gick sådär men nu kan jag tre ackord. När jag spelar låter det inte alls bra för jag håller handen där man ska trycka fel och slår på strängarna på fel sätt, eftersom jag inte har någon gitarr att träna på kommer jag ju aldrig att utvecklas förutom kanske på ungdomsgården men ändå. Ledaren som lärde mig lite var där för sista gången idag eftersom han flyttar snart, det känns tråkigt! Han brukar vara med på showdownträningarna också och det är roligt när han kommer, jag kommer i alla fall träffa honom under Sverigecuppen:) Imogon är det skola igen, förmodligen en ganska seg dag men jag ska försöka tänka positivt.
/Vispen

Showdowntävlingen i Holland

Hej!

Nu är klockan lite över nio och jag kom hem för en stund sen. Eftersom jag är lite trött, eller i alla fall seg, orkar jag inte skriva så långt. Sen krånglar datorn lite, den har börjat bli seg när man är inne på internet. I fredags fortsatte jag i alla fall att packa ner saker som jag hade glömt, det var en del. När Nina kom hem från jobbet åkte vi till flygplatsen nästan direkt. Vi höll nästan på att glömma passet men som tur var kom jag på det precis innan vi skulle åka, jag hade ju varit lite körd utan mitt pass. Bilköerna hade inte börjat än när vi åkte så det tog lite mindre än en timme att komma fram till Arlanda. Som vanligt kände jag mig glad när jag kom innanför dörrarna till flygplatsen. Oftast brukar ju folk som ska åka utomlands vara väldigt glada och därför brukar alltid stämningen vara bra på flygplatser. Sen tycker jag om att det är så stort och att man ibland hör folk prata från högtalarna. Okej, de som kommer tillbaka till Sverige igen efter någon skön eller rolig semester är nog inte särskilt glada men ändå. Vi checkade in mitt bagage och det gick ganska fort. Efter det gick vi och åt på något ställe, det var i alla fall inte överdrivet dyrt där. Lite senare kom en person för att ledsaga mig till gaten för de som inte ska flyga får ju inte gå igenom säkerhetskontrollen. För mig gick det i alla fall bra, det pep inte en enda gång:) Personalen ordnade så att jag kunde sitta bredvid Zebastian och hans pappa på flygplanet så det var ju lite bra. Efter att ha suttit en stund på planet och hört en kvinna läsa upp säkerheten ombord lyfte vi. Det kändes jätteskönt att lyfta från marken, det är verkligen en härlig känsla! Innan planet lyfter kör det ju först långsamt och sen fotare och fortare. Jag läste lite ur Therese Raquin under resan som tog ungefär två timmar. Boken var tillräckligt seg för att jag kunde somna vilket kändes bra. Natten från torsdag till fredag låg jag mest och tänkte och var nervös. Den där boken är nog ärligt talat en av de tråkigaste böcker jag någonsin har läst.

När vi kom fram till Amsterdam var nog alla ganska sega. Därför kändes det bra att få gå en bit när vi hämtade våra väskor. Efter att ha gjort det fick vi vänta en stund på att tåget skulle komma. Vi fick byta tåg en gång innan vi kom till Breda där tävlingen skulle vara. Att åka tåget kändes i alla fall roligare än att sitta på flygplanet. Men det berodde kanske på att jag skrattade ganska mycket, alla i landslaget är roliga och det var trevligt att träffa dem igen:) Amsterdams flygplats var förresten större än Arlanda, man kunde gå hur långt som helst kändes det som. Middag åt vi på Burger king, det var länge sen jag åt där senast, säkert flera år sen. När jag var yngre åt jag där väldigt ofta men nu äter jag mest på Mc donalds när jag äter hamburgare. Runt niotiden kom en av domarna och hämtade oss och körde oss till hotellet. När vi hade bokat rum gick vi och la oss nästan direkt. Eftersom vi var ojämnt antal från Sverige fick jag sova själv i ett rum och det kändes ganska tråkigt. Men det var ändå skönt på ett sätt för då hann jag plugga lite innan jag skulle sova plus att jag inte behövde bli störd av någon under natten. Ändå sov jag ganska dåligt, det brukar ju vara så för mig när jag sover på nya ställen, konstigt nog kände jag mig knappt nervös för tävlingen.

I lördags morse behövde jag inte gå upp förrän ungefär kvart över sju. På VM började ju tävlingarna tidigare varje dag men i lördags började matcherna spelas först klockan halv elva. Frukosten var helt okej, jag kommer inte riktigt ihåg vad jag åt för att jag var så trött men det var i alla fall någon sorts yogurth som inte var god. Sen testade jag att äta en smörgås med någonting som jag tror var någon chokladkräm och chokladströssel som fanns i små burkar. Chokladströsslet var ganska gott men i Sverige vet jag ingen som äter det på smörgåsen, det är ju inte direkt nyttigt. En buss kom och hämtade upp oss vid halv nio, eller den skulle ha gjort det men var ungefär fyrtiofem minuter försenad. När vi kom till skolan där showdowntävlingen skulle vara värmde vi upp lite innan matcherna. Jag märkte att bordet kändes annorlunda att spela på, det fanns två sorters bord. En sort var ungefär som i Sverige och den enda skillnaden var att bollen rullade långsammare än på de svenska borden. Den andra sorten tyckte jag verkligen illa om eftersom kortsidorna på bordet var större och jag inte kunde nå bollen lika bra. Jag fick felserv jättemånga gånger när jag spelade på dem plus att jag sköt sämre. Första matchen gick dåligt, dels för att jag kände mig nervös och dels för att personen jag spelade mot var mycket bättre än jag, hon kom trea på VM. Det enda positiva med den matchen var att jag lyckades få fler poäng än när vi spelade på VM. Jag förlorade med två-noll i set och hon vann överlägset. Andra matchen kändes jämnare, jag förlorade även den med två-noll i set men i ett av seten stod det tio-tio och det hade jag ju nästan kunnat vinna. Under eftermiddagen spelade jag en tredje match och även den gick dåligt. Personen jag spelade mot var ganska mycket bättre än jag men jag tror att jag lyckades få nio eller tio poäng i ett set. Det var först i den fjärde och sista matchen i lördags som det hände någonting. En annan showdownspelare var min koach och han sa först att jag skulle spela som Jhonnie lärde mig i somras, vi tränade ju en del innan VM. När jag hade en koach kan det ha varit så att jag började tänka mer på hur jag spelade och eftersom det var sista matchen och jag visste att jag inte skulle gå vidare bland de tolv bästa tjejerna tänkte jag att jag verkligen ville spela en bra sista match. Nervositeten släppte av någon konstig anledning och jag kände helt plötsligt att det gick bättre. De tidigare matcherna spelade jag mitt bästa men då var jag ju ganska nervös. Matchen var lång, första setet tog slut efter tio minuter, det var maxtid på den här tävlingen. Jag vann setet eftersom det stod sju-sex till mig, när det hände kändes det konstigt eftersom jag aldrig trodde att jag skulle klara av att vinna något. Men även andra set vann jag, kommer inte ihåg siffrorna men tror att setet hann ta slut innan tio minuter hade gått. Då hade jag alltså vunnit en match! Det kändes verkligen jätteroligt för då hade jag ju klarat mer än på VM, där vann jag en match med två-ett i set men nu vann jag med två-noll! Det gick bra för alla killar i laget, alla gick vidare till söndagen:)

Middagen i lördags var verkligen bra! Vi åkte iväg med bussen för att äta på ett hotell där det var buffé! Förrätterna var väldigt goda, jag åt lite allt möjligt och testade det mesta som fanns. Huvudrätterna hann jag inte se så mycket av eftersom jag inte följde med och hämtade maten. Jag hann däremot testa flera olika efterrätter, jag tror att de räknade ut att det fanns tretton olika sorters efterrätter, jag testade nog bara fem eller sex av dem. De hade jättegott chokladmouse och någon annan god chokladsak. Något päronmouse testade jag också, en fruktsallad som var helt okej plus två små bakelser och en sorts jordgubbstårta. Det var roligt när Adde och Kladde ville testa alla efterrätter, de tog flera gånger av vissa saker och ledsagarna fick hämta efterrätt jättemånga gånger=) Jag hade kanske ätit mer om inte bussen skulle köra tillbaka oss till boendet vid en viss tid. Det fanns några andra saker som jag hade velat testa. När vi kom tillbaka lyssnade jag medan några hade ett möte där de pratade lite om kommande showdowntävlingar och lite om showdownreglerna, jag lärde mig en del nytt. En rolig sak som jag fick reda på den kvällen var att jag hade gått vidare bland de tolv bästa tjejerna! En av tjejerna jag spelade mot hade ont i ryggen och hoppade av tävlingen, självklart tyckte jag verkligen jättesynd om henne för det men det gjorde att jag gick vidare. Därför låg jag alltså och var nervös hela natten och när jag väl somnade ibland drömde jag konstiga saker.

Vi gick upp samma tid igår som i lördags och åt frukost, jag åt en smörgås med lax, det är inte ofta man får så god frukost:) Tur att jag brukar kunna äta även när jag är nervös, många jag känner klarar inte av det. Jag hade ingen aning om vem jag skulle spela mot förrän de ropade ut matcherna. Det var alltid några som satt vid ett bord, skrev upp resultat och ropade ut vilka som skulle spela. Första matchen gick väldigt dåligt, personen jag spelade mot var verkligen hur bra som helst, jag lyckades bara göra ett eller två mål. Andra matchen spelade jag mot en från Danmark. Det var nog den jämnaste matchen hittills, det stod nästan tio-tio i alla set. När det stod tio-io i tredje set och tio minuter hade gått tror jag att jag antinge lyckades göra mål eller att tjejen sköt bollen i nätet. Därför vann jag ju ännu en match och blev jätteglad! Nästa match spelade jag mot en tjej som jag förlorade mot i lördags. Igår gick det bättre, matchen var inte alltid jättejämn men i sista setet vann jag, kommer inte ihåg med hur mycket men ändå! Efter lunchen fick jag veta att jag hade kommit tvåa i min grupp och skulle därför spela om fjärde till sjätte plats. Jag spelade två matcher och båda var väldigt jämna. Det kan ju mest vara tur vem som vinner om det står tio-tio, första matchen vann jag medan jag förlorade den andra. Båda var roliga att spela eftersom de jag spelade mot inte var jättemycket bättre än jag. Det var sexton tjejer i tävlingen och jag slutade alltså som femma, det blev jag ganska nöjd med eftersom jag aldrig trodde att det skulle gå så bra. På Vm kom jag ju näst sist men det hände inte den här gången:) Alla andra tjejr var verkligen jätteduktiga och jag har mycket som jag vill utveckla i mitt spel! Det är när jag spelar mot folk som jag märker vad jag behöver träna på. I november börjar Sverigecuppen och tills dess ska jag försöka bli bättre tekniskt och skjuta bättre. En del misstag gjorde jag på matcherna och det vill jag såklart också träna bort men det är ju svårare. Det känns i alla fall lättare att koncentera sig en hel match nu än tidigare. Zebastian kom femma bland killarna och Claudio kom trea! Sveriges killar är ju väldigt bra och mitt mål är att om några år bli lika bra som några av tjejerna!

När alla matcher hade spelats och vi väntade på att resultaten skulle läsas upp och att medaljer skulle delas ut spelade jag och några andra kort. Jag vann aldrig någonting, varken i lördags eller igår, det var jättestörande! Alla anda vann åtminstone en gång medan jag alltid fick dåliga kort plus att jjag tänkte osmart ibland. De säger ju att man har tur i kärlek om man har otur i spel men det tror jag verkligen inte på, kärleken går ju sämre än någonsin för mig just nu och det känns aldrig som att jag kommer träffa någon. Nu när jag har skolan och träningen att tänka på känns det i och för sig lite skönt att vara singel, jag tror faktiskt inte att jag skulle hinna med att vara en bra flickvän nu. Vi spelade i alla fall vändtia och några spel som jag aldrig hade spelat innn, kommer inte ihåg vad de heter.

Efter att priserna hade delats ut åkte vi till flygplatsen med en buss. Jag kunde sova en stund på vägen vilket var skönt, jag kunde slappna av på ett annat sätt när tävlingen var över. När vi kom dit sa jag hejdå till några innan vi gick och åt på burger king igen. Senare åkte vi till ett hotell i en ganska stor taxi. Den var inte tillräckligt stor för att alla skulle få plats att sitta så jag fick sitta i en av ledsagarnas knä. Hotellrummet vi sov på igår var ganska små men helt okej. Innan jag gick och la mig igår pratade jag med några, vi pratade om vad vi skulle göra om vi vann myckt pengar, ibland är det skönt att drömma:)

Frukosten idag var ganska god, jag åt äggröra, någon smörgås och yogurt som var godare än på det andra hotellet. Vi fick köa en ganska lång stund till incheckningen men man har varit med om att köerna har varit längre. Resan tillbaka till Sverige kändes bra men jag tyckte att det var tråkigt att helgen gick så fort! Det är väldigt sällan som jag känner mig så glad som jag gjorde den här helgen, att förlora matcher är ju aldrig roligt men när man vinner blir man verkligen hur glad som helst! Showdown kan man ju träna och bli bätttre på så då är det inte bara tur om man vinner utan också kanske skicklighet. Man kan ju avgöra mer hur matchen ska gå om man har tränat innan och ens motståndare inte är mycket bättre än en själv. Jag tycker ju inte om när roliga saker tar slut men jag kommer nog att komma ihåg den här tävlingen väldigt länge för jag kanske aldrig kommer bli mer än femma i någon tävling men det hoppas jag! Även de andra tränar ju hela tiden så de blir bättre i samma takt som jag eller om de utvecklas snabbare, därför är det ju svårt att bli bra. Men jag vill verkligen det här så mycket och showdown betyder mycket för mig just nu, det är roligt att jag har fått ett nytt intresse. Att sjunga tycker jag inte om lika mycket som tigidare men det kommer jag säkert att göra om någa år igen. Det kanske är för att jag sjunger så mycket i skolan som jag har tröttnar lite på det. När jag har tränat min sångröst tekniskt har jag märkt att det inte är lika roligt att sjunga längre och att min röst låter mindre personlig. Nu är klockan mycket och jag måste sova inatt för att orka med morgondagen. Jag bloggar igen imorgon eller på onsdag, då får jag berätta mer om den här veckan för det orkar jag inte göra nu. Nästa sak jag har att se fram emot är inte förrän på höstlovet så nu kommer jag tyvärr inte att ha något roligt att berätta på jättelänge. Tur att det i framtiden kommer att vara fler tävlingar, det ser jag verkligen fram emot. Om jag tränar showdown och kondition finns det ju en chans att jagkommer med på dem:)
/Vispen

Torsdag, ser fram emot helgen

Hej!

Nu börjar jag känna mig lite nervös, både inför resan och tävlingen. Det är svårt att förstå att jag om ett dygn inte är i Sverige längre utan i Holland där jag aldrig har varit tidigare. Jag hoppas att det här blir en bra och rolig tävling, det är svårt att bli bra på showdown, många av de som spelar har ju tränat jättelänge och sen kommer jag där som inte alls är lika bra. Men mitt mål är att bli bra, om jag tränar borde jag ju kunna klara det. Idag var det elevhälsovårdsdag i skolan och jag måste säga att det här var en av de bästa elevhälsovårdsdagarna Kulturama har haft när jag har gått där. Okej, jag hade föredragit att ha vanliga lektioner eftersom torsdagar är den bästa skoldagen men å andra sidan hade jag absolut valt den här dagen före onsdagar. Dagen började med att vi fick lyssna på en föreläsning. En person pratade om självkänsla och att se saker på olika sätt. Hon var där för att inspirera oss och berättade lite om sitt liv och hur man kan tänka i olika situationer när saker går bra eller dåligt i livet. Jag har hört liknande föreläsningar tidigare men sådana där typer av föreläsningar kan säkert vara bra att höra flera gånger. Föreläsaren var faktiskt ganska bra och hon fick mig att börja tänka lite efteråt. Efter föreläsningen samlades alla klasser för att diskutera och skriva ner olika saker. Jag hade inte med mig datorn men jag har fortfarande det mesta i huvudet. Vi skulle bland annat skriva vilka mål vi har i livet, varför vi har dem, hur vi kan göra för att uppnå dem och när vi kan göra det. Sen fick vi skriva vad vi känner oss säkra på med oss själva och vad vi kan utveckla. För mig finns det väldigt mycket att utveckla och vissa saker kommer jag nog utveckla med tiden, jag tror att man hela tiden utvecklas som person. Egentligen finns det nog inte mycket som jag faktiskt känner mig riktigt säker på hos mig själv. Innan jag åkte hem lyssnade jag lite medan vuxenutbildninen soundcheckade inför en konsert, alla sjöng verkligen jättebra! Det är stor skillnad om man jämför med oss som går på gymnasiet, de som går vux är mycket bättre.

När jag kom hem pluggade jag, ovanligt, eller inte. Men nu är jag äntligen färdig med läsloggarna i engelskan och ni ska bara veta hur skönt det känns! Vi får se vilket betyg jag får på moment ett, jag skulle gissa på g eller g+, jag hade vg på testet med allternativ, förmodligen ig på det muntliga testet och sen kanske jag får g eller högst g+ på läsloggarna. Spanskaläxan har jag också hunnit med plus att jag har pluggat kultur och idéhistoria, det är verkligen svårt att få in allt om barocken och renässansen i huvudet. Nina har hjälpt mig att packa och jag hoppas att jag har fått med mig allt. En sak som vi inte hittar är byxorna man fick på VM, det är speciella byxor så det känns jobbigt att vi inte hittar dem. Men vi har letat i hela huset och mer än så kan man ju tyvärr inte göra. Imorgon ska jag försöka hinna plugga lite innan jag åker och sen tar jag med mig den bärbara datorn så att jag kan plugga lite i Holland. Nu kom jag på att de kanske inte har samma el-uttag där som i Sverige och att batteriet på den här datorn tar slut fort men det räcker i alla fall en liten stund. Ni kan gå in på bloggen och läsa på måndag kväll om ni är intresserade av att veta hur jag har haft det, ha en bra helg!
/Vispen

Onsdag, ibland stör jag mig

Hej!

Ja, just nu stör jag mig av olika anledningar. Imorse var i alla fall taxin i tid och jag kom till skolan fem minuter innan mattelektionen började. Läraren delade ut proven och efter det började vi skriva. A-delen kändes ganska lätt, det var fem eller sex tal där jag kände mig lite osäker på ett eller två av dem. B-delen bestod bara av fem tal och jag kände mig ganska säker på tre av dem. De två sista talen var svårare, kanske att jag får rätt på ett av dem. Sista talet som var mvg-talet gjorde jag fel på, självklart kom jag på det precis när jag hade mailat provet så det är klart att man stör sig! Dessutom är det typiskt mig att göra en sådan sak.

På naturkunskapen hade vi en vikarie som var sådär. Vi jobbade i grupper och pratade om olika artiklar vi hade läst. En artikel handlade om vad som händer om vi konsumerar för lite och vilka som blir drabbade. En handlade om en man som ville vara snäll och sälja allt till ett så lågt pris som möjligt. När det visade sig att saker gick sönder i hans fabrik hade han inte tillräckligt med pengar för att fixa felen och därför gick fabriken i konkurs. Mannen var ju väldigt osmart som inte tänkte på att spara pengar iall någonting skulle hända. Den tredje artikeln läste jag inte själv men några i min grupp sa att det stod om elektricitet, att vi använder mer el än tidigare och att det är dåligt för att den inte räcker till. När vi pratade i klassen senare kom vi fram till att man måste försöka hitta en bra balans så att man konsumerar lagom mycket och även försöker tänka på miljön, frågan är ju då vad sm är lagom mycket. Men jag tror att jorden kommer gå under ganska snart och att det tyvärr redan är försent att göra någonting åt det. Det är klart att vi kan fördröja stunden då jorden går under men jag tror att det kommer hända någon gång, om tusen år är den nog inte kvar.

Efter lunchen var det muntligt prov i engelska. Det vill jag bara glömma bort helt och hållet och jag vill sudda ut minnet ur hjärnan och aldrig mer behöva tänka på det! Vi skulle svara på frågor och fick två frågor var. Den första frågan kunde jag svara på men den andra var verklien hur svår som helst, jag kunde inte ge läraren ett svar. Ingen annan i min grupp verkade kunna svara på den heller och efter att ha fått frågan och inte kunnat svara fick jag ingen mer chans eftersom det tydligen bara fanns åtta frågor och vi var fyra personer i gruppen. Hur dålig får man vara? Det jobbiga var dessutom att jag kunde svara på alla frågor som de andra fick, jag stör mig! Idag fick jag alltså mitt första ig och det är ju inte förvånande att det var just i engelska. Men jag kan nog ändå få godkänt på momentet om jag får g på läsloggarna för jag hade ju vg på provet med allternativen i fredags.

På svenskan såg vi först en kort film som läraren sa har likheter med boken vi läser, jag kunde inte märka en enda. Efter det försökte jag komma på något att skriva i läsloggen men det gick inget vidare, kom ingenstans. Men jag hann hitta lite information om naturalismen och jag ska försöka skriva några meningar om det plus att jag ska plocka ut ett citat ur boken. Tre läsloggar kvar efter den första plus analysen vi ska skriva under en lektion, det är alltså mycket kvar att göra. Men jag måste försöka hinna plugga till kultur och idéhistorian också för det provet är ju väldigt snart. Det är inte likt mig att vänta tills det bara är fyra dagar kvar innan ett stort prov, jag har knappt pluggat någonting. Ikväll måste jag läsa minst fem sidor i boken innan jag går och lägger mig. I helgen vill man ju ine slösa bort sin tid på att plugga allt för mycket, då vill jag kunna slappna av lite för då träffar jag ju en massa trevliga människor:) Men jag ska ta med mig datorn och plugga lite på flygplanet, har för mig att man får ha datorn på förutm under start och landning. Dessutom kommer det säkert finnas tid över då jag kan plugga, det får jag verkligen hoppas! Imorgon är det hälsovårdsdag och det innebär att jag missar den roligaste skoldagen på hela veckan, det är den tredje saken jag stör mig på! Det enda vi ska göra är att lyssna på en föreläsning och sedan prata om den i klassen. Jag skrivr mer om det imorgon.
/Vispen

Tisdag, tar en paus från pluggandet

Hej!

Min hjärna är helt slut efter den här dagen. Skoldagen har känts ganska jobbig och dessutom har jag en hel del att plugga nu, imorgon har vi första matteprovet plus att jag har muntligt prov i engelska. Jag hoppade till och med över att gå på en konsert som jag gärna hade velat se ikväll på grund av att jag istället skulle sitta hemma och plugga. Därför blir jag besviken om det skulle visa sig att jag till exempel inte får gokdänt på engelskan. Alla svåra ord som man behöver kunna kan jag tyvärr inte så bra som jag hade önskat, matten känns däremot helt okej. Ni får hålla tummarna för mig imorgon:) Sen har jag engelskan tills på fredag plus att vi fick en spanskaläxa idag som jag får skriva imorgon eller på torsdag. På måndag har vi prov i kultur och idéhistoria som jag ska göra så fort som möjligt, kanske att jag hinner det innan ensemblen på måndag men jag tvivlar eftersom det alltid tar tid att komma ut från flygplatsen. Det är mycket att göra just nu, naturkunskapen måste jag verkligen börja plugga på känner jag för det har jag faktiskt inte alls orkat göra särskilt mycket. Efter lovet har vi prov och då kommer det straffa sig och då kommer det säkert stå IG eller g-. Eftersom jag inte känner att jag lär mig mycket av lärarens genomgångar borde jag läsa mer i boken men jag har ju inte ens samma bok som de andra så det är störande! Innehållet är faktiskt ganska olika också.

Dagen började inte bra eftersom taxin som skulle hämta mig tydligen inte visste om det, en annan chaufför kom efter att första lektionen hade börjat. Jag satt stressad i taxin och blev irriterad över hur långsamt gubben körde, förra gången han körde mig gjorde han ett misstag som gjorde att det tog över tio minuter innan han ens kunde börja åka men som tur var hände inte det idag. När jag kom till lektionen ungefär en halvtimme sent kändes dagen helt förstörd. Vi hade estetisk orientering som jag verkligen inte ville komma försent till eftersom jag hade mycket att göra. Min assistent och jag hann i alla fall spela in några ljud idag, bland annat fick jag Ellen och några andra att skratta lite, det blir bra när jag klipper ihop det tillsammans med folk som pratar och vattenljudet. Det enda ljudet som jag kom på kan representera döden är ifall jag hittar ett pipljud som låter likt en sådan där respirator som de har på sjukhus. En kille som gick musikallinjen tidigare andades och låtsades dö, inspelningen blev bra så nu saknar jag bara pipljudet och jag har inte kommit på hur jag ska hitta ett sådant ljud än tyvärr. Det kanske finns något ljud på en bra synth som liknar det, jag ska kolla upp det nästa vecka. Då ska ljudbilderna bli klara men jag har inte så långt kvar, bara att redigera allt.

Vokalensemblen gick ganska bra, i början skulle vi massera oss själva på olika ställen, det finns vissa ställen som är särskilt bra att massera innan man ska sjunga. Jag kände mig trött efteråt och när vi sjöng en lugn låt precis efter uppsjugningen kändes det nästan som att jag skulle somna. Men jag piggnade till när vi sjöng Isn´t she lovely och If this is it. Den lugna låten är mer avancerad och tråkig att lära sig men det är ju bra att få sjunga avancerade saker också. Efter lunchen var det spanska då vi jobbade med olika verb som beskriver vad man gör just nu, alltså att skriva rätt form av verben till verbet estoy, det var ganska lätt tycker jag, i alla fall mycket lättare än reflexiva pronomen och reflexiva verb. I slutet av lektionen skulle vi jobba i grupper och på fredag ska vi ställa frågor till varandra och gissa vilken sak andra grupper tänker på, det kan vara vad som helst alltså. Tyvärr missar jag den lektionen så jag ska läsa lite i boken tills på tisdag för det ska de andra förmodligen göra nästa lektion.

På matten hade läraren en jättebra genomgång av kapitelet. Den gjorde att jag nu förstår mer än tidigare och efter att ha tittat igenom en del uppgifter känns det som att jag förstår det mesta:) Sen jag kom hem har jag mest pluggat men nu tog jag en paus för att blogga. Hjärnan blir faktiskt för trött om man pluggar och aldrig tar paus, i alla fall min. Imorgon gäller det, jag ska verkligen göra mitt bästa för att få ett bra resultat på både matten och engelskan! Novellerna hinner jag kanske läsa igenom någon mer gång, i alla fall en av dem och sen får jag se vilka frågor läraren vill att vi ska diskutera. Nu börjar jag bli nervös, ovanligt, eller inte. Hoppas att jag lyckas sova lite inatt för annars kommer jag inte vara rolig att prata med imorgon. Jag har i alla fall Holland att se fram emot, bara tre dagar kvar nu!
/Vispen

Måndag, skola och sista träningen innan Holland

Hej!

Jag orkade inte blogga igår eftersom jag inte gjorde något viktigt eller hade något roligt att berätta. Men idag har det i alla fall hänt lite saker och det känns bra att ha någonting att skriva:) Min mormor Lia kom förbi en stund igår, vi fikade och lite sånt. Sen pluggade jag och nu känner jag mig i alla fall färdig med en läslogg till engelskan, den andra ska jag skriva färdigt på onsdag eller torsdag, förmodligen onsdag eftersom jag inte tycker om att skjuta upp saker till sista dagen om det går att undvika. Imorgon ska jag försöka plugga mycket matte eftersom provet är på onsdag, det känns som att jag inte kommer bli nöjd med resultatet efteråt. Förra veckan fick jag en nyare milestone som jag började titta på igår, jag lärde mig det mesta. Egentligen var det inte stor sillnad på den och min gamla milestone men den har mer minne plus att batteriet räcker längre. Dessutom kan man höja hastigheten när man lyssnar på talböcker och det är ju väldigt bra. Den har även olika talsynteser inbyggda, tre som pratar svenska och en som pratar engelska så det är bra för man kan lägga in dokument och få dem upplästa. Talsynteserna är inte de bästa men ändå, det fungerar halvbra:) Igårkväll pratade jag med lite folk och jag är så glad över att jag har vänner som orkar med mig!

Imorse var jag tröttare än vanligt och det berodde på att jag sov ovanligt dåligt. Jag hade verkligen inte haft någonting emot att stänga av väckarklockan och sova vidare. Taxiahcuffören släppte av mig lite fel idag men som tur var fick jag hjälp att hitta rätt ingång av en lärare. På Kultur och idéhistorian skulle vi svara på olika instuderingsfrågor, nästa måndag har vi ju prov på renässansen och barocken. Tyvärr är jag borta den dagen men min assistent ska sitta med mig någon dag så att jag hinner skriva det. Ellen och jag jobbade och vi hann svara på sju av elva frågor, i helgen hinner jag nog inte plugga särskilt mycket så jag får försöka göra det i veckan istället. Sådan här kunskap känns verkligen onödig, historia och olika epoker, det känner jag att jag klarar mig utan. Men eftersom jag låg på vg+ i våras är mitt mål att faktiskt få vg i vår. Läraren vi har nu är sämre än den förra och det är ju inte roligt för jag känner att jag har tappat motivationen nu och att jag har svårare att lära in än när den förra läraren hade föreläsningar.

På svenskan jobbade jag med den första läsloggen och det gick väl sådär, jag kom fyra rader idag också men nu finns det verkligen inte mer att säga och jag måste skriva lika långt som jag redan har skrivit innan jag kan lämna in den. Efter lunchen hade jag ingen musikteori eftersom Micke inte kunde. Det betyder att jag inte kommer ha det på jättelänge nu för nästa vecka hinner jag tyvärr inte komma eftersom flygplanet landar i Sverige klockan halv ett och jag inte kommer kunna åka därifrån förrän tidigast ett. Vecka fyrtiotre är det temavecka, vecka fyrtiofyra är det lov och vecka fyrtiofem ska jag förmodligen vara ledig på grund av ett musikläger men det är inte hundra procent säkert än. Jag hade så gärna velat få lite mer läxor idag för det hade jag behövt! Min bok har självklart inte kommit än vilket inte är oväntat men när den kommer kan jag ju plugga en del själv. Nu finns det absolut ingenting jag kan göra åt saken så jag börjar förstå att denna vår kommer bli minst lika jobbig som den förra. Jag vill verkligen undvika att plugga in allt på bara ungefär en månad men nu sitter jag i samma situation igen ser det ut som, jag vill inte!

Ensemblen började inte bra då vi inte kom igång förrän en halvtimme efter att lektionen började. Det berodde på att några var sena och på att folk inte ens hade stämt sina instrument när de kom. Micke sa i alla fall till de som var sena vilket var bra. Vi hann gå igenom verserna, refrängen och sticket, nu är det bara höjningen av refrängen kvar men det är också bara en lektion kvar så det betyder att alla måste komma då för att vi ska kunna spela upp låten så att det åtminstone låter lite bra nästa torsdag.

Träningen kändes faktiskt ovanligt bra för idag förlorade jag inte en enda match! Christoffer som alltid brukar vinna överlägset över mig vann jag mot med två eller tre poäng, tror inte att han spelade sitt bästa men ändå. Servarna gick tyvärr sämre än vanligt så egentligen kanske jag inte spelade bättre än andra måndagar, det känns som att servarna alltid kommer lite snett och att det sällan blir mål. Det här var i alla fall den sista träningen innan jag åker till Holland, på lördag är jag med i nästa stora tävling och det ser jag fram emot. Nu känner jag mig trött och ska snart sova, imorgon har jag en jobbig dag framför mig.
/Vispen

Lördag, nu har Körslaget äntligen börjat!

Hej!

Ja, som ni ser på rubriken så har Körslaget börjat idag! Nu finns det alltså två bra musikprogam att titta på varje vecka, Idol och Körslaget! Förstå hur bra det är! Någon gång skulle jag gärna vilja vara med i Körslaget eftersom jag älskar att sjunga i kör! Tänk hur roligt det skulle vara att få sjunga med så många duktiga människor och hur det skulle kännas att sjunga med över hundra personer på en gång! Idag var det ju etthundrafyrtio personer sammanlagt och förutom att bara sjunga en låt med sin egen kör sjöng de ju också tre låtar tillsammans! En i min klass är med i team Rigo men förjutom det tror jag inte att jag vet någon som är med. Men någon gång i framtiden vill jag söka och få vara med i Körslaget, det skulle verkligen vara så grymt roligt! Idag tycker jag att alla körer var väldigt bra och jag har inte direkt någon favorit.

Igår började dagen med engelska då vi hade prov. Det var tjugo frågor där man skulle kryssa i rätt allternativ. Eftersom läraren inte hittade provet på sin dator fick hon läsa och kryssa i svaren åt mig. Jag kände mig otroligt dum när jag ibland var tvungen att tänka jättelänge innan jag kunde säga vad läraren skulle kryssa i och när alla andra helt plötsligt hade gått och jag satt ensam med läraren kändes det ännu värre. Flera gånger fick jag be om att få samma fråga uppläst två eller tre gånger. För mig tog det minst dubbelt så lång tid som för någon annan att göra provet. En del frågor var jättesvåra, man skulle bland annat svara på i vilken stad de olika novellerna utspelade sig och under vilka år en person levde. Jag kryssade i svar på alla förutom en fråga som jag verkligen inte visste svaret på och senare ångrade jag verkligen att jag inte bara chansade på den. För att få g på provet skulle man ha tio rätt, för vg femton och för mvg arton. Gissa vad jag fick, himla sjutton... Självklart hade jag haft rätt ifall jag hade kryssat i ett svar på frågan jag struntade i men eftersom jag var osäker och sedan glömde bort den fick jag ju fel där. Men jag hade haft rätt för svaret på den frågan var samma svar som jag hade tagit ifall jag hade kryssat. Jag hatade verkligen mig själv efter det, hur dum får man vara? Det var en poäng ifrån mvg som jag hade kunnat få... Läraren har gett mig respons på mina läsloggar och precis som jag trodde finns det saker som jag måste ändra men som tur var var det inte jättemyket utan bara några saker som jag måste skriva mer om, några stavfel och några meningar som var skrivna på fel sätt. Imorgon ska jag välja ut två noveller som jag ska lämna in och därefter försöka skriva färdigt dem.

På spanskan tittade vi på en kort film och skulle sedan läsa och översätta en dialog i grupp. Jag hade inte texten förrän vi hade sett filmen så det var lite jobbigt. Det finns fortfarande vissa ord som jag inte förstår, de andra i min grupp visste inte heller vad allt betydde. Spanska är i alla fall lättare att lära sig än engelska.

När jag kom hem åt jag lite mellanmål innan jag åkte till Kim. Vi tittade lite på en film när jag kom dit och gick sedan och handlade lite. Mickis kom lite senare och vi flummade och hade roligt:) Sedan lagade vi mat, fiskpinnar och makaroner, ingen av oss är särskilt bra på att laga mat men det gick bra igår förutom att det hände en sak menmen. Man måste ju göra missstag innan man lär sig. När vi hade ätit tittade vi på lilla melodifestivalen, Kim och jag har träffats för att se den ganska många gånger nu. Jag tycker att alla var ovanligt bra, de som har tävlat i Junior Eurovision song contest kanske är lite bättre men i år var nog det bästa lilla melodifestivalprogrammet hittills. Mina favoriter var Jonna, Rebecka, Mathilda och Ulrik. Ulrik vann, jag hade hellre velat att Rebcka skulle göra det, men hon får ändå tävla i den nordiska finalen eftersom hon kom tvåa:) Idol började sen och jag blev besviken över vilka tjejer juryn skickade vidare. Reza är i och för sig väldit duktig men Camilla... Jag hade hoppats att Clara och Moa skulle gå vidare eller i alla fall att en av dem skulle göra det och jag förstår inte hur juryn kunde välja Camilla. Hon var ju inte alls bra i torsdags plus att hon gjorde samma misstag igår! Eddie tycker jag är duktig även om han inte var det igår, Nicklas var sådär, hade hellre velat se Rasmus vidare. En sak jag inte kan förstå var att Jon åkte ut! Okej, han gjorde inte ett jättebra framträdande igår men jag tycker ändå att han var bra i jämfört med vissa andra. Det som jag har märkt är dåligt med Idol är att folk ofta röstar på de som får mycket dålig kritik av juryn. Flera gånger har det ju varit så att de som faktiskt har fått sämst kritik får många röster och att det istället är någon som är halvbra som åker ut. Jon var faktiskt en av mina favoriter menmen. Mina favoriter av killarna än så länge är Erik och Rabih och Erika av tjejerna. Efter att Idol var slut hade Mickis tyvärr åkt hem men Kim och jag åt glass, lyssnade på musik och hade roligt:) Senare på kvällen åkte jag hem och jag gick och la mig nästan direkt.

Den här dagen har varit en sådan där seg lördag och morgondagen kommer förmodligen bli ännu segare. Idag har jag i alla fall pluggat och tränat så jag har fått lite saker gjorda:) Imorgon ska jag plugga ännu mer och försöka lära mig hur min nya milestone fungerar.
/Vispen


Torsdag, en ganska rolig skoldag

Hej!

Igår var det ju Rabih och Erik som gick vidare i Idol och det tycker jag var bra:) Jag kommer inte ihåg särskilt mycket av min morgon men jag hann duscha och äta lite frukost. När vi kom till kören fick vi veta att FN-s generalsekreterare, eller om personen kallas något annt, skulle komma till Kulturama idag och bland annat höra när vår klass sjöng. Därför övade vi bara på samma låt som vi gick igenom förra veckan och den kändes ganska lätt tycker jag. Det enda nya vi gjorde var att vi gick fram och tillbaka samtidigt som vi sjöng och att vi ibland klappade händerna i takt. Jag kände tyvärr att jag fick lite ont i halsen av att sjunga men det var som tur var inte så farligt. Samtidigt som generalsekreteraren kom kom även ungefär tjugo andra personer. Innan de kom in i rummet kom flera andra för att se att allt såg bra ut, jag tror att tre personer var tvugna att kolla innan alla kunde komma. Undrar varför det var så noga, okej, det är ju i och för sig en viktig person men ändå. Vi sjöng igenom låten och lite då och då hörde jag kameror nära mitt ansikte, första gången blev jag lite rädd eftersom jag inte var beredd på att någon skulle ta kort. Men det lät som att de använde ganska coola kameror eftersom de kunde ta många bilder i en snabb följd, det kan man ju göra med de flesta kameror nuförtiden men jag kan ibland höra ifall det är en dyrare eller billigare typ av kamera. Jag tycker i alla fall att det gick bra att sjunga, alla verkade ta i lite extra när alla människor kom:) Min mormor hade tydligen ringt hem till oss nu ikväll och sagt att vi hade synts lite i tv så det var ju roligt, jag hade synts i bild i någon eller några sekunder, trevligt att någon kände igen mig. Jag visste ju inte att vi skulle synas på tv så därför missade jag det, det hade varit roligt att se hur mycket de visade av vår sång=)

Efter kören var det idrott då jag skulle göra samma konditionstest som de andra gjorde för några veckor sen. Jonas skulle springa med mig för första gången så det kändes lite nervöst, jag brukar inte våga springa särskilt fort om jag ska göra det med någon som inte har ledsagat eller sprungit med mig tidigare. Först fick vi gå ungefär femhundra meter för att komma till ett bra ställe att starta på. Jag tyckte att femhundra meter kändes långt men det var nog mycket för att jag tänkte väldigt mycket på hur långt det skulle vara att springa två kilometer och hur död jag skulle vara efteråt. Men så farligt var det ändå inte, jag överlevde i alla fall:) Sträckan vi sprang var oftast ganska rak vilket var bra men när det kom kanter eller annat som var konstigt på vägen gick vi långsammare eftersom jag inte vågade springa då. Jag sprang tydligen långsammare den första kilometern och ökade lite på andra men i slutet blev jag jättetrött. Då kändes det verkligen jobbigt men jag klarade det åtminstone på ungefär tolv minuter, om vi inte hade saktat ner ibland kanske det hade blivit elva och en halv minut, vet inte riktigt. Det här var i alla fall första gången som jag gjorde ett riktigt konditionstest, de man gjorde på högstadiet kunde i och för sig vara jobbiga men det jag gjorde idag var värre än så. Det vore roligt att börja srpinga mer fö det är ju bra träning och jag skulle vilja ha bättre kondition, idag såg jag hur dålig den var men det var roligt att springa så jag skulle kunna tänka mig att göra det oftare. Rebecka i min klass gjorde mig sällskap när jag duschade och bytte om efter idrrotten, det var trevligt att prata med henne. Hon har löpband och lite andra gymsaker hemma, tänk om man kunde få plats med det. Bra att jag har en cross trainer nu i alla fall:)

Efter lunchen gick jag till biblioteket för att leta efter en låt från 1980-talet. Det gick sådär, jag hittade några låtar jag kände igen men har fortfarande inte bestämt vilken jag ska ta. Det ska ju vara en låt som är ganska lätt att lära ut till de andra för vi har ju prov på det senare. Men jag måste skicka in låten så att en person kan skriva den i punktskriftsnoter. Ensemblen var bara sådär idag och det berodde på att vi knappt kom framåt med den låt vi började på förra veckan. Det visade sig att många inte hade pluggat plus att tre personer inte ens var där idag. Jag blev besviken eftersom jag trodde att min ensemble var bra men om man jämför med andra är den inte det. Flera personer som man vet skolkar ganska mycket är med i min ensemble och jag förstår inte varför man placerar flera som gör det i samma grupp. Vi har nu bara hunnit gå igenom två verser och refrängen av en låt men det är fortfarande långt kvar innan den är klar. Vi har två lektioner kvar innan nästa ensembleuppspel och då ska det egentligen vara tänkt att man ska spela upp två låtar men det kommer ju inte att hända med vår ensemble. Förra året var det seriöst mycket bättre för då hann man antingen gå igenom en hel låt eller också kanske hälften av två låtar. Men nu har vi verkligen inte hunnit någon stans känns det som och jag blir så trött på folk som inte pluggar, i alla fall om det på något sätt drabbar andra än en själv. Jag vill inte påstå att jag direkt pluggade jättemycket på låten men jag har i alla fall lyssnat på den ett antal gånger och kunde min vers och stämma när jag kom dit idag. Eftersom vi har bestämt att jag mest ska jobba efter gehör ser jag till att försöka kunna det så det borde ju vara samma sak för de som läser noter, om man inte är bra på att läsa noter kan man ju då istället lyssna och ta ut ackord och annat på gehör om man spelar instrument, man borde åtminstone kunna det man jobbade med förra veckan och inte bara glömma bort allt.

Jag fick ondare i halsen senare under dagen och det gjorde ondare när jag sjöng än när jag pratade så därför sjöng jag inte särskilt mycket på sånglektionen. Nu är det gemensam sånglektion om två veckor och då ska jag sjunga Hey jude. Det finns en del jag behöver träna på tills dess för även om jag känner mig säker på texten vill jag kunna sjunga låten med mer inlevelse så det ska jag försöka jobba med. När jag kom hem idag tog jag det mest lugnt och sen har jag pluggat lite musikteori. Det där med att planska en låt har jag försökt göra men det har inte alls gått bra, måste fråga Micke igen hur han har tänkt på måndag.
/Vispen

RSS 2.0