Tisdag, tionde dagen

Hej!

Igår var tydligen inte gospelkören, vi åkte dit i onödan och letade efter var den var jättelänge. Mary frågade nästan varenda människa vi mötte och de gav oss olika förslag på var den kunde vara någonstans. När vi hade åkt runt i nästan en timme gav vi upp. Idag fick vi veta att kören inte hade varit vilket vi tycker var konstigt för de hade ju sagt att den skulle vara. Vi gjorde därför inget speciellt igårkväll men jag lyssnade ut Harry Potter och nu har jag börjat läsa en bok som heter Rebecka, den verkar helt okej men inte jättebra. Sen störde jag mig på att kören inte var för jag hade verkligen sett fram emot att sjunga, jag sjöng lite när vi kom tillbaka istället i alla fall:) Tur att kören inte var överhuvudtaget för om den hade varit hade jag stört mig på att vi inte hade hittat dit.

Imorse åkte Mary och jag till skolan där hon jobbar, vi var med på två mattelektioner. Men istället för matte fick eleverna testa punktskrift och se hur det ser ut. Jag tog med mig datorn och visade hur den fungerar, många testade att skriva och läsa på punktdisplayen, ingen lyckades känna punkterna. Jag vet nog ingen seende som läser punktskrift med fingrarna, alla tittar på punkterna istället. När de känner punktskrift känner de såklart att det är punkter men inte vilka. Det var i alla fall trevligt att prata med dem, de flesta förstod mig ganska bra verkade det som och vi pratade om lite allt möjligt. Eleverna var tretton eller fjorton år och det var bara tjejer, det går nästan bara tjejer i den skolan, några killar finns det men jag träffade ingen av dem. Precis som i torsdags skrev vi elevernas namn i punktskrift och delade ut dem. De flesta verkade uppskatta lektionen och båda klasserna var trevliga, jag pratade nästan med alla. I många engelska skolor är eleverna tvugna att ha skoluniform ganska länge, det behöver man ju inte ha i Sverige. Jag tror att det både finns för och nackdelar med det, det är ju tråkigt att man inte får ha kläder man känner för men det är ju bra för att ingen har bättre och dyrare kläder är någon annan.

På eftermiddagen hade jag lite engelska med Nick och efter det fick jag väldigt ont i huvudet. Nuförtiden får jag inte huvudvärk lika ofta som tidigare men när jag väl får det gör det väldigt ont. Mary gav mig två tabletter som hjälpte lite men jag kände mig lite borta efter att ha tagit dem. När jag hade vilat i lite mer än två timmar kändes det bättre och vi ska gå ut lite senare, frisk luft kanske hjälper. Imorgon är det bestämt att vi ska åka till nöjesfältet, de två killarna fick ledigt från skolan och följer med. När jag träffade de i söndags verkade de trevliga och det blir roligt att några i min ålder följer med. De tycker dessutom om att åka allt, precis som jag, jag älskar att åka saker som går fort!
/Vispen

Måndag, nionde dagen

Hej!

Dagarna går verkligen fort när jag är här, det känns inte som att de skulle gå lika fort om jag var hemma. Som jag har skrivit tidigare är fördelen med att gå i skolan att tiden faktiskt går. Här är skolan dessutom bara tre timmar om dagen plus att jag lär mig engelska som jag behöver träna på. Att vara ensam elev är bra för att jag kan träna på det jag behöver men dåligt för att jag inte har någon i min ålder att prata med. Jag tror i alla fall inte att dagarna skulle gå lika fort om jag bara var hemma, här gör jag för det mesta någonting både på för och eftermiddagen. Inatt sov jag dåligt men som tur är har jag inte känt mig särskilt trött idag. Efter frukosten hade jag engelska, det gick ganska bra, jag höll mest på med dåtid, perfekt och lite sådant, vet faktiskt inte riktigt vad det heter på svenska. Men när jag hade börjat förstå gick det bra, jag skrev ner några meningar på datorn. Det kan ju vara bra att ha för då kan jag läsa det när jag kommer hem också och komma ihåg reglerna för olika saker. Dagbok för fredag, lördag och söndag hann jag skriva också, dock skrev jag bara fyra eller fem rader om varje dag men ändå. När jag kommer tillbaka till Sverige kanske jag lägger in hela min dagbok på engelska på bloggen, jag vill inte att den ska försvinna och om jag lägger in den här har jag den på minst två ställen:) Jag hjälpte till att laga lunch med Mary vilket var roligt, jag gjorde en sorts ostsås.

På eftermiddagen åkte vi för att ro igen, de föreslog att vi kunde göra det eftersom det gick bra för mig senast. Idag lånade vi en båt en timme och jag rodde hela tiden, det är skönt att anstränga sig tycker jag för då känner man sig nöjd efteråt. Dessutom var det inte särskilt jobbigt, det var faktiskt väldigt skönt att ro och jag känner att jag är bättre på det nu än när jag kom hit, tidigare hade jag bara rott några gånger. Vatten tycker jag inte direkt om men att sitta i en båt och ro känns helt okej:) Man kan ju därför säga att jag tycker om vatten på ett sätt, att dricka vatten är gott också. Det är bara bada som jag inte direkt tycker om att göra, simma skulle jag kunna göra för då tränar man ju på något sätt men jag förstår inte de som kan bada i flera timmar och bara flyta runt i vattnet. Mary och Nick verkade tycka om att sitta i båten och bara ta det lugnt medan jag rodde. Det enda de behövde göra var att säga när jag skulle svänga och i så fall vilken av årorna jag skulle ro med. Efter att ha rott en timme kände jag mig ganska varm men det var mycket på grund av solen, jag har hört att det är lika varmt här som i Sverige, det har varit cirka trettio grader idag. I lördags märkte jag att vädret kan ändras väldigt fort här, från att det var hur varmt som helst började det helt plötsligt regna, Mary sa att det är normalt i England och att det händer ganska ofta. Även om det kanske händer i Sverige ibland verkar det vara vanligare i England, vädret ändrades på bara två eller tre minuter. Snart ska vi äta middag här och efter det ska jag åka och sjunga, det ser jag fram emot=) Det är inte ofta jag sjunger i en sådan stor kör, det var sextio personer eller till och med mer förra veckan.
/Vispen

Söndag, åttonde dagen

Hej!

Vi spelade kort nyss och jag är på dåligt humör. Jag vann men fick mycket sämre poäng än i fredags, det stör mig! Men imorgon ska vi spela igen, då måste det gå bättre har jag bestämt. Igårkväll lyssnade jag en del på Harry Potter innan jag gick och lade mig, jag chattade med några trevliga människor också:) Klockan var runt elva när jag vaknade och efter frukosten läste Nick igenom texterna till de sånger vi skulle sjunga i kyrkan senare. Mary hade skrivit de på sådan där jobbig engelska men jag börjar bli bättre på det nu. Marys bror Harry, hans fru, två av deras barn och en kille från Tyskland kom förbi en stund. De kom mest för att säga hej eftersom jag kanske träffar de på onsdag igen, vi har pratat om att åka till ett nöjesfällt då och jag hoppas verkligen att det blir av. Personerna vi träffade idag pratade väldigt fort, jag har märkt att Nick och Mary pratar långsamt med alla, det kanske beror på att de är lite äldre. Men Marys bror är ju också äldre och han pratar fort, jag måste bli bättre på att förstå när folk pratar fort, för tillfället har jag lite problem med det. Killen från Tyskland är också här på språkresa men han verkar vara bättre på engelska än jag. Nick och jag pratade om Sonja Aldén, Sanna Nielsen och Shirley Clamp på förmiddagen också, han lyssnade på några låtar med dem. De är helt otroligt bra enligt mig, det finns inte många som sjunger lika bra som dem, Molly Sandén är bra också=)

Efter lunchen åkte vi till ett gym för att träna, jag cyklade lite innan jag höll på med tyngder och sprang på ett löpband. Att springa är roligast tycker jag och det behöver jag göra för min kondition är inte alls bra. Det kändes bra efter att ha tränat för jag äter en hel del här, hemma äter jag också mycket men ändå. Lite senare åkte vi till kyrkan och jag var med ungdomsgruppen. Först läste vi lite i bibeln, efter att ha läst ett kapitel skulle man försöka föreställa olika saker, min grupp föreställde en båt och det gick sådär. De andra grupperna försökte föreställa fiskar och annat, en man pratade i över en halvtimme efter det och jag var nära på att somna, jag förstod inte särskilt mycket plus att han mest pratade om innehållet från några kapitel i bibeln. Efter det satt vi i alla fall och pratade en stund innan själva kyrksaken började, den var inte lika lång som förra veckan men en man pratade i cirka fyrtio minuter. Jag förstår inte varför någon ska stå och prata sådär länge, han upprepade sig flera gånger, om han inte hade gjort det kanske hans tal bara hade tagit tjugo minuter, Mary höll med mig. När det äntligen var slut kände jag mig ganska trött, tur att ungdomsgruppen hade varit innan. Några sa hejdå till mig innan vi gick, Claire var en av dem och vi pratade ganska mycket idag också, hon är verkligen trevlig och hon hjälpte mig hela tiden idag. Under kvällen har vi som jag skrev tidigare spelat kort, det är roligt att göra saker. Imorgon ser jag fram emot att få sjunga med gospelkören, de sa att jag kunde testa det.
/Vispen

Lördag, sjunde dagen

Hej!

Nu kan man säga att jag har varit här halva tiden med tanke på att jag ändå inte kommer hinna göra någonting på söndagen då jag åker tillbaka till Sverige. Som jag har skrivit tidigare har Adam ingen dator för tillfället men ikväll har jag hunnit prata med honom lite, det känns bra och nu längtar jag inte tillbaka till Sverige lika mycket som tidigare:) En del börjar längta mer när de pratar med personer de tycker om men så känner inte jag, i alla fall inte den här gången. Efter middagen igår spelade vi det där kortspelet som jag hade fått lära mig tidigare. För mig gick det ovanligt bra, jag brukar annars ha ganska otur i spel men i det här spelet kunde man faktiskt tänka lite skickligt och därmed vinna ganska lätt, om de andra inte hade de kort man inte ville förstås men med lite tur och skicklighet kunde man vinna. I spelet började man med sju kort var, sen skulle man säga hur många stick man trodde att man skulle vinna och om man klarade det fick man poäng, om man hade gissat fel fick man minuspoäng. Man spelade på det sättet med sex, fem, fyra, tre två och ett kort också och efter det var spelet slut, den som hade högst poäng vann. Spelet är lite svårare än så och det finns fler regler men jag orkar inte skriva de här eftersom jag ändå är dålig på att förklara. Men jag hade högst poäng vilket var roligt, jag förlorade bara en gång av de sju gånger man gissade stick. Jag är fortfarande en ganska dålig förlorare men det var värre förut men om någon till exempel har dödm orättvist i ett spel eller om något annat känns orättvist kan jag fortfarande bli otroligt arg. Ibland när jag blir arg kan jag till och med börja gråta, det händer inte ofta men det har hänt några gånger i mitt liv.

Imorse sov jag till halv elva då Mary väckte mig. Efter att ha ätit frukost gick Nick och jag till biblioteket för att lämna tillbaka böckerna jag lånade i måndags. A dream come true var inte alls någon bra bok enligt mig, den handlade bara om en kvinna på fyrtiotre år som blev kär, jag föredrar att läsa om ungdomar och om en bok handlar om en vuxen person måste det verkligen handla om något roligare än att personen blir kär. Vi lånade den första Harry Potterboken som jag håller på att läsa samtidigt som jag bloggar. Harry Potter är verkligen bra för när man väl har börjat läsa någon av böckerna fastnar man direkt och kan inte sluta. Till lunch åt vi pasta med tonfisk och pesto, det var verkligen jättegott!

Lite senare åkte vi för att se en kör sjunga, de hade redan börjat när vi kom dit. Kören var riktigt duktig, de sjöng för det mesta utan musik men ibland var det en som spelade någonting som lät som dragspel. Låtarna de sjöng var ibland på engelska och ibland på andra språk, även om de inte verkade kunna de språken och förstå vad de sjöng märkte man att de hade roligt när de sjöng. I pausen fikade vi lite och jag fick smaka en morotskaka som en person hade bakat, den var riktigt god. När kören hade sjungit färdigt fick man vara med och dansa, jag dansade bara en låt och tyckte absolut att jag inte behövde dansa mer efter det. Ringdans, det är verkligen ingenting för mig, istället tittade jag på halsband och armband som en kvinna hade gjort, de var väldigt fina och speciella, jag hade inte sett liknande smycken tidigare. Jag kanske skulle ha köpt något men det blev inte av, Mary köpte däremot ett halsband.

Efter att vi kom tillbaka hit pratade jag med Adam, det fick mig att känna mig glad eftersom det var länge sen jag pratade med någon på svenska nu, bara sex dagar sen men det känns verkligen länge när man annars är van vid att göra det varje dag. Till middag åt de kött och jag en gryta med räkor, ris och grönsaker. Efter det åt jag mango, det är verkligen en av mina favoritfrukter! Nu ska jag försöka koncentrera mig på boken men vi hörs imorgon.
/Vispen

Fredag, sjätte dagen

Hej!

Eftersom jag har ont i huvudet orkar jag inte skriva långt idag men ändå. Jag tror att huvudvärken beror lite på att jag har lyssnat och pratat ganska mycket. Igårkväll åt vi en sorts chokladkaka som Mary hade köpt men både Nick och jag tyckte att den var ganska torr. På kvällen chattade jag med en massa människor och det var skönt att skriva på svenska:) Jag hittade förresten ingen bra kanal på radion, nu lyssnar jag på en kanal som spelar en låt som jag aldrig har hört tidigare och som jag inte gillar men jag har hört några låtar som jag känner igen i alla fall:) En tråkig sak som hände igår var att Michael Jackson dog, jag har fortfarande inte insett att det har hänt. Alla dör ju någon gång men han blev bara femtio år, det är ju ingenting! Jag har hört om det på nyheterna flera gånger och det verkar vara en av de största händelserna just nu. Även om Michael Jackson inte är min idol och jag inte har lyssnat jättemycket på honom tycker jag ändå om hans musik och han var verkligen unik, det finns ingen som liknar honom. Hans röst är väldigt speciell och jag känner igen den väldigt väl, alla inspelningar med Michael finns i alla fall kvar men nu kommer säkert alla cd-skivor och annat med honom att stiga i pris, han är ju verkligen jättekänd.

Imorse gick det segt för mig att duscha, vet inte varför men jag var trött på grund av att jag inte kunde somna igår och jag tänkte på en massa saker medan jag duschade. Efter frukosten hade jag engelska, vi började med att göra en frågesport där frågorna handlade om hur man såg på arbete, pengar och lite sådant. På en fråga skulle man sätta fyra saker i ordning, det man tyckte var viktigast skulle stå först och det man kunde välja på var pengar, lycka, kärlek och hälsa. Det var svårt att sätta de i ordning tycker jag eftersom allt är viktigt men jag satte lycka först eftersom jag tycker att man kan klara sig utan kärlek bara man är lycklig. Men jag förstår inte ifall de menade kärlek till en man eller om de menade kärlek till vänner också. Efter lycka satte jag kärlek, därefter hälsa och sist pengar. Pengar är såklart viktigt men jag tycker att det andra är viktigare, man kan inte bli lycklig av pengar men det är roligt att göra roliga saker och pengar ger ändå en viss status. I Stockholm har jag märkt att många har mycket pengar, i alla fall i den skolan där jag går, där verkar nästan alla ha råd med väldigt mycket, en del äter på restaurang varje dag och köper kläder och annat minst en gång i veckan. När jag blir äldre skulle jag vilja ha ett jobb där jag tjänade tillräckligt mycket pengar för att ha råd att leva ett roligt och bra liv men jag skulle inte vilja ha överdrivet mycket pengar, bara så att jag hade råd att äta god mat och göra roliga saker ibland. På en fråga skulle man välja bland sju yrken och välja de tre man helst skulle vilja jobba med, jag satte popsångerska först, det fanns med:) Efter det satte jag journalist och sedan politiker, det vore faktiskt ganska roligt att få vara med och påverka. Journalist vore roligt för att man får prata med människor och sedan skriva ner det de säger. Efter att ha gjort frågesporten spelade jag kort med Nick, han lärde mig ett nytt kortspel men det tog ganska lång tid innan min tröga hjärna förstod hur man skulle spela. Vi spelade först en lättare variant av spelet innan han förklarade hur hela spelet gick till. Imorgon eller senare ikväll kanske vi ska spela det för vi hann bara spela med de lättare reglerna förut. Maja hade redan känt till spelet när hon var här men hon spelar kort mycket oftare än jag.

Jag hjälpte till att göra pizza till lunch, degen blev halvbra men resultatet blev ändå bra till slut:) Vi hade ost, tomatsås, anjovis och oliver på pizzan, det var faktiskt gott. Efter lunchen satt jag vid datorn en stund innan några kom och hälsade på här, det var en man och en kvinna från Nya Zeland. Deras dialekt var annorlunda men jag förstod en del av vad de sa. Lite senare åkte Mary och jag för att träffa de ungdomar som är med i den där kontaktgruppen. Jag köpte en chokladmilkshake innan jag satte mig med dem. En tjej som hette Claire satt bredvid mig och vi pratade lite men jag lyssnade mest på vad alla sa, de pratade mycket snabbare än Mary och Nick, kanske för att de är ungdomar, Mary sa att hon också tyckte att de pratade snabbt. Det är precis som i Sverige, många tycker ju att ungdomar pratar snabbt även här:) De flesta pratade på ett annat sätt än Nick och Mary men jag förstod i alla fall vad de pratade om även om jag inte förstod varenda ord. Sen förstod de vad jag sa när jag pratade så det var ju också bra. En kille som hette Simon var trevlig och alla andra verkade trevliga även om jag inte direkt pratade med dem. På söndag ska jag träffa de igen, det är roligare än att bara prata med äldre människor. Nu orkar jag inte skriva mer, har inget mer att säga heller men hoppas att alla får en bra helg.
/Vispen

Torsdag, femte dagen

Hej!

Ja, tänk att jag har varit här i fem dagar nu, det är ändå ett tag, nästan en vecka:) Även om jag ibland känner att jag har längtar tillbaka till Sverige vet jag att jag kommer sakna England efter att ha åkt härifrån. Det jag saknar mest är mina vänner, familjen och självklart Adam, vi har inte pratat sen i söndags när jag var på flygplatsen. Adam har inte varit inne på datorn sen dess, bara en gång då jag missade honom, jag hörde av en kompis att hans dator är trasig för tillfället. Det känns tråkigt för nu när jag är borta och ändå tog med mig datorn hade det varit roligt att prata med honom. Men det är säkert bara bra för oss att inte prata på ett tag för då ser man hur mycket man saknar varandra, han kanske inte ens saknar mig men ändå. Igår försökte jag ringa honom men min mobil verkar inte vilja ringa ett enda samtal från England, jag testade att ringa ganska många nummer men det gick inte, inga signaler hördes. Samtalen här är ganska tråkiga, dels för att de jag för det mesta pratar med är de jag bor hos, de är ju inte i min ålder och dels för att jag inte känner de och vi kommer inte på bra saker att prata om. Sen kan jag inte säga särskilt många ord på engelska och jag kan bara lätta ord, de räcker inte långt om man vill ha roliga samtal. Jag har i alla fall börjat prata mer nu, Nick och Mary säger att de också märker det. Men man kan ju inte direkt prata om privata saker och ingen av de verkar ha samma intressen som jag. Om jag åker på språkresa nästa år vill jag gå i en vanlig klass. Samtidigt som jag bloggar lyssnar jag på radio, de verkar inte ha någon radiokanal som spelar min typ av musik, det enda jag har hittat hittills är kanaler där de bara pratar plus en kanal där de spelar gammal musik och en kanal där de spelar techno. Men jag kanske startar en kanal där de pratar, då får jag åtminstone träna på att förstå engelska.

Till middag igår åt vi lax och potatis, det var gott. På kvällen chattade jag ganska länge, sen lyssnade jag färdigt på Harry Potterboken. Ikväll kanske jag börjar läsa A dream come true, den skulle tydligen vara på ganska lätt engelska. Idag gick jag upp halv nio och tränade på en text som jag skulle läsa för en klass som Mary skulle ha i en skola. När jag läste för Nick gick det helt okej, jag hade svårt att uttala vissa ord men det kunde ha gått sämre. När vi kom till skolan hälsade jag på några lärare och elever, jag träffade bland annat Melanie som jag pratade med igår:) Efter det förberedde vi lite saker inför lektionen, jag skrev bland annat elevernas namn på punktskrift, sen rättade Mary några uppgifter som eleverna hade gjort i en bok, jag tyckte att de gjorde svåra uppgifter men jag förstod en del. På lektionen läste jag lite av handlingen från en teaterpjäs som vi lyssnade på, de tyckte att jag läste bra. För mig var det lite tråkigt att lyssna på pjäsen eftersom jag inte hade hört den från början och bara fick hoppa in och höra slutet, slutet var dåligt enligt mig. Jag förstod i alla fall ganska mycket av pjäsen, de som spelade var bra och hade inlevelse.

Under eftermiddagen har jag haft engelska och nu är klockan helt plötsligt halv åtta här, vi har jobbat med två texter plus att jag har skrivit upp regler för att böja verb, de förklarar det lite annorlunda än de gjorde när jag gick igenom det i skolan. De håller fortfarande på att se hur mycket jag kan, det tar tydligen lång tid men nästa vecka har de säkert märkt vad jag behöver träna mer på. Det jag vill bli bättre på är på att lyssna och förstå engelska och på att prata. Skriva känner jag mig ganska säker på, i alla fall på att stava orden rätt. Den här dagen har alltså varit ganska tråkig och det har inte hänt särskilt mycket. Men jag har fått lyssna mycket på engelska och imorgon är ungdomsgruppen på efermiddagen:) Fastän jag känner att en del av det vi gör är tråkigt har jag börjat märka att jag har lättare för att prata nu, jag behöver inte tänka lika länge innan jag svarar på frågor och jag förstår mycket bättre vad folk säger till mig. Okej, framstegen jag har gjort än så länge märks nog knappt men jag har som sagt börjat våga prata mer.
Nu hörde jag en reklam på radion som var jättelik en reklam som finns i Sverige, jag ska lyssna på musik nu innan middagen.
/Vispen

Onsdag, fjärde dagen

Hej!

Nu har jag nästan varit här en tredjedel av tiden. Det känns inte direkt som att jag har utvecklats särskilt mycket, många i min klass är hundra gånger bättre än jag. Men den här språkresan borde ge mig någonting, annars är det ju väldigt konstigt. Jag har en rast nu innan Mary ska berätta lite av en berättelse för mig. Imorgon ska vi nämligen åka till en skola där de håller på att läsa en bok, därför måste jag ju veta vad som har hänt för att kunna hänga med. Oj, nu hör jag henne skriva på en punktskriftsmaskin och jag har nog aldrig hört någon skriva lika snabbt som hon, det går mycket snabbare är när jag kunde skriva på den. Igår åt vi lasagne till brödet jag bakade, Mary hade gjort en jättegod vegetarisk lasagne till mig, hon tog bort svamparna eftersom jag inte tycker om det:) Efter det åkte Nick och jag till ett slott som finns i Tonbridge där de bor. Det fanns en jättebra modell av slottet som man kunde känna på, jag förstod ganska mycket av den. Man kunde dessutom känna på allt som fanns inne i slottet, medan man gick hade man hörlurar och en liten bandspelare där man kunde höra information om varje rum. Inspelningen var bra gjord för mannen som pratade hade mycket inlevelse plus att man kunde höra olika effekter i bakgrunden. Nick förklarade lite vad mannen skulle säga innan vi startade inspelningarna för varje rum, jag hade inte förstått allt ifall Nick inte hade förklarat det på lite lättare engelska innan. Nick tog några bilder medan vi var i slottet som jag har på datorn nu. Efter att ha varit där gick vi hem och det var skönt att gå. I England har det varit jättevarmt varenda dag och jag har kunnat gå utan tjocktröja ibland:)

Till middag igår åt vi resten av rissalladen och ägg, jag åt ägg och de andra åt svamp. Sen tittade vi lite på en film som hette Sense and Sensibility, vi såg bara en halvtimme av filmen men jag tycker att den verkar bra. Om några dagar ska vi se mer av den för då kanske jag förstår mer engelska plus att det är bra att ta en bit i taget. Det är ganska svårt att förstå filmer ibland för de pratar snabbt plus att man ibland måste kunna se för att hänga med, jag kan även tycka att svenska filmer är svåra att förstå. Att sova är svårt här men jag somnade någon gång runt halv två svensk tid.

Efter att ha haft lite engelska idag åkte vi för att ro. Det var länge sen jag rodde eller åkte båt överhuvudtaget senast och därför kändes det väldigt roligt. Vi kanske gör det någon mer gång medan jag är här. Jag tycker faktiskt att det gick bättre än vad det brukar göra, årorna ramlade inte ut särskilt ofta och båten åkte framåt när jag rodde, även åt sidorna ibland haha. Mary och Nick tyckte också att det gick bra, det sa de i alla fall. Nu känns det lite i armarna att jag har rott för jag var tvungen att anstränga mig lite men det är skönt för jag har ändå ätit en del kakor och glass här:) Efter att ha rott lite åkte vi till en skola där jag träffade en liten klass, eller det var snarare en grupp på tre personer. De hade hemkunskap och vi åkte förbi för att säga hej. Alla tjejer var från Hongkong och pratade inte jättebra engelska, det tyckte jag om för då behövde jag inte känna mig dum hela tiden=) Jag pratade en del med två tjejer, en av de hette Melanie, hon var trevlig. Att prata engelska med folk i min ålder som dessutom också håller på att lära sig språket tycker jag är roligt, jag vågar säga mer då plus att det känns naturligare på något sätt. Efter att vi kom tillbaka hit åt vi lunch, ravioli. Sen har jag haft engelska, tränat på förkortningar och pratat, att läsa engelska med deras skumma förkortningar på allt är jättesvårt. Det är inte ett enda ord som står i bokstäver utan de har tecken för nästan allt. Ibland står först några bokstäver och sen en förkortning men det blir ju ändå jobbigt. Det känns kanske lite onödigt att kunna förkortad engelska men när jag väl kan det kommer jag säkert tycka om det, så får jag i alla fall försöka tänka. Alla böcker här är skrivna på det sättet. Nu kommer Mary igen och jag ska fortsätta lektionen.
/Vispen

Tisdag, tredje dagen

Hej!

Mina rubriker kommer kanske tyvärr vara såhär tråkiga när jag är i England för jag orkar inte hitta på nya hela tiden. Många verkar läsa min blogg nu eftersom jag är här och det är såklart trevligt. Till lunch igår åt vi bröd med bönor och sallad, det var gott. Jag har ätit bönor med bröd hos en kompis förut och det var alltså inte första gången. Efter lunchen skulle vi ha åkt ut med en båt och rott lite tror jag men det blev inte av. Nick och jag gick till ett bibliotek där jag lånade två talböcker, Harry Potter och hemligheternas kammare och en berättelse som heter A dream come true. Jag började läsa Harry potter när vi kom tillbaka till deras hus och eftersom jag har läst boken på svenska förstod jag nästan varenda ord, det var roligt. Innan middagen tittade jag på nyheterna men där förstod jag däremot inte allt, bara sammanhanget men det var ju alltid något. I England verkar det hända mer än i Sverige. Till middag åt vi ugnsbakad potatis eller vad det heter med någon ostgrejsemojs och sallad, det var gott. Sen åkte vi för att se en gospelkonsert, Mary hittade information om den igår och ringde till en massa människor för att se om det fanns några biljetter kvar. Eftersom konserten var fullbokad förra året trodde vi inte att det skulle finnas några men som tur var fanns det två biljetter till oss:)

Att åka till kyrkan där konserten var tog lite mer än en halvtimme, då var jag ganska trött men tröttheten försvann lite när konserten började. Det var ungefär sextio personer i kören plus ganska många som spelade instrument, alla var verkligen jätteduktiga! Ibland tycker jag dock att instrumenten hördes lite för mycket och att kören knappt hördes men det var riktigt bra vissa låtar. Jag kände igen en eller två av låtarna och solisterna sjöng jättebra! En kille hade väldigt mycket känsla när han sjöng och en tjej hade en jättestark röst. I pausen träffade jag en man som sjunger i kören och hans dotter som var tolv år, hon var trevligt och sa att hon tyckte om mitt hår. Jag träffade också en kvinna som sjöng i kören, hon berättade att två personer i deras kör känner folk i Sverige som är med i en gospelkör och det var ju trevligt. Efter konserten åkte vi hit igen och efter att ha ätit en toast gick jag för att sova. Det kunde jag däremot inte göra trots att jag hade känt mig trött en stor del av dagen och klockan var ett i Sverige, än så länge har jag inte hunnit vänja mig vid engelsk tid. Konserten var i alla fall som sagt väldigt bra och jag är glad över att jag fick gå på en musikgrej medan jag är här:)

Idag blev jag väckt klockan halv nio, till frukost åt jag yogurth med flingor och drack te och efter det hade jag lektion med Mary. Vi började med att titta på engelsk punktskrift, de använder mycket förkortningar och har ett ord för nästan varje bokstav. Det verkar väldigt bra för om man lär sig alla förkortningar går det ju mycket fortare att läsa punktskrift på engelska än på svenska. Jag skrev ner en del förkortningar på en punktskriftsmaskin, det var otroligt länge sen jag använde en sådan senast haha. I början gick det ganska segt men efter ett tag kom jag igång och kunde skriva lite fortare. Efter en kort rast jobbade jag med två texter, jag skulle säga vad som var sant och falskt efter att ha läst en text, det var ganska lätt. Sen skulle jag läsa på engelska och jag skämdes över mitt dåliga uttal. Efter det har vi bakat bröd, gjort en dressing och lite annat. Nu ropar Mary att det är lunch så jag skriver mer imorgon.
/Vispen

Måndag, andra dagen

Hej!

Man skulle kunna säga att min andra dag har börjat, det känns i alla fall så. Att höra engelska bara en halv dag fick mig att känna mig trött i huvudet. Vi åkte till kyrkan igår, det verkar vara fler som går i kyrkan i England än i Sverige. Jag hade svårt att förstå vad de sa ibland för de pratade väldigt snabbt, sedan blev jag trött av att sitta och lyssna sådär länge och orkade inte bry mig särskilt mycket. De pratade ändå mest om Jesus och gud och allt som man även brukar prata om i svenska kyrkor, jag förstår inte ens allt när man pratar om sådant på svenska och därför kändes det ju såklart ännu svårare på engelska menmen. Att sjunga olika sånger var i alla fall roligt, det var ingen orgel som spelade utan andra instrument och det var ju lite annorlunda. Jag hann läsa texten samtidigt som vi sjöng och kunde sjunga med lite. Kontaktgruppen skulle träffas efteråt men då kände jag mig otroligt trött och orkade inte vara med på den. Men jag sa hej till några tjejer plus en man som jag tror var ansvarig för gruppen. Jag förstod ganska bra vad de sa vilket ju var bra:) Mary sa att de i vanliga fall brukar träffas innan själva kyrksaken börjar och därför orkar jag vara med på den nästa gång. Tjejerna lät i alla fall trevliga och de var mellan sexton och tjugo år.

Middagen var god och vi åt sallad med bönor, ris, tonfisk, russin, tomat gurka och sallad, sen fanns det bröd och en god dressing. Jag åt lite av en aprikosyogurth också som var väldigt god. Efter det kollade jag mina mail innan jag gick för att sova, fastän jag hade varit jättetrött innan hade jag svårt att somna när jag väl hade lagt mig i sängen, det är vrklige typiskt mig. Mary visade mig en knapp som finns bredvid sängen som gör att den blir uppvärmd, det var coolt för jag hade aldrig testat det tidigare. Att lägga sig i en uppvärmd säng är skönare än att ligga i en kall säng enligt mig:)

Imorse fick jag sova ut, alla som brukar kkomma hit brukar tydligen komma på en lördag och sedan ha söndagen där de kan ta det lugnt. Därför fick jag sova lite extra länge trots att det är måndag idag. Jag gick upp klockan tio och duschade, deras dusch var lite annorlunda men helt okej. Sedan åt jag frukost, yogurth med persika, en smörgås med någon honungsliknande sak på och te, ett gott fruktte.
Efter frukosten hade jag min första lektion, där fick jag först skriva dagbok om gårdagen, Mary skrev det jag sa, jag skrev ner min dagbok på datorn också men den blev inte jättelång. Sedan har jag tränat på prepositioner, på hur olika verb ska böjas och när man använder ingform plus lite annat. Det har jag gått igenom i skolan tidigare men det kändes ändå bra att göra det igen, jag brukar nämligen använda vissa saker på fel ställe ibland. Prepositioner kände jag mig i alla fall ganska säker på. Nick och Mary turades om att prata med mig, båda var bra och jag förstod ganska bra vad de menade. Det är bra att Nick har en ordbok där han kan slå upp engelska ord när det är något jag inte förstår som de inte kan förklara. Jag har ju en ordbok på datorn också men igår slog de till exempel upp några ord under middagen.
Nu ska vi snart äta lunch här, vi får se vad det blir. Jag har hört att många i England brukar äta smörgåsar, dricka någonting och äta något sött till lunch. I Sverige äter man ju oftast någon varm mat, det är intressant att testa olika sätt att äta på tycker jag. Familjen jag bor hos verkar väldigt engelsk, jag skriver mer imorgon. Det är roligt att ni kommenterar, det visar ju att ni inte har glömt mig:) Johan frågade ifall de uttalar mitt namn med v eller w och de uttalar det faktiskt med v och säger Vispen nästan som vi gör i Sverige=)
/Vispen

Söndag, min första dag i England

Hej!

Ja, nu ska jag verkligen försöka skriva, dels för att jag vill komma ihåg den här resan senare och dels för att någon annan kanske är intresserad av att veta vad jag gör:) Att internet fungerar även här känns i alla fall otroligt bra, nu kan jag maila och prata på skype, jag slipper alltså betala dyra pengar för att ringa eller sms-a. Okej, Nina och Björn har inte skype och därför får jag ringa de i så fall, det är inte jag som betalar mobilräkningen och det kommer bara vara till de jag ringer om jag ska ringa någonstans, de får helt enkelt antingen skaffa skype eller också betala lite pengar om de vill prata med mig. Annars vet jag att de läser min blogg ibland vilket kanske räcker för dem.
Igårkväll åt vi middag vid elvatiden, det var trevligt. Vi grillade faktiskt då också och då var ju vädret dessutom lite bättre:) Runt tolvtiden lade jag mig i sängen för att försöka sova, då kom nervositeten. Jag har förresten kommit på en sak som jag har glömt hemma, mina sömntabletter, inte alls bra med tanke på att jag alltid brukar ha svårt att sova på nya ställen, i alla fall första och andra natten menmen. Lovisa satt och pratade med mig ganska länge, hon kände sig också väldigt pigg vid den tiden, här i England är de i alla fall en timme efter Sverige vilket innebär att jag tjänade en timme när jag åkte hit.

Imorse väcktes jag klockan halv sju, jag hade lyckats sova cirka fyra timmar inatt, på flygplanet kunde jag knappt sova men när jag sitter här nu känner jag mig ändå inte särskilt trött, det är konstigt, jag brukar alltid känna om jag har sovit för lite en natt och att bara ha sovit fyra timmar är ju ingenting. Vi åkte hemifrån runt åttatiden och Irre körde mig istället för Björn, han hjälpte till att lägga tak. Irre körde bra men körde fel en gång, det gjorde ingenting eftersom vi ändå var tidiga. Medan Irre parkerade ringde jag Adam, igår när jag ringde dit kom det inga signaler på hela kvällen plus att hans mobil var avstängd. Idag hann jag i alla fall säga hejdå till honom men nu kan vi ju höras på skype någon dag. Det tog lång tid att hitta till rätt incheckning, jag visste hela tiden hur man skulle göra men av någon anledning lyssnade ingen på mig. När jag nästan var helt säker på att vi hade gått till fel disk hade jag rätt men kvinnan tjeckade in mig där ändå, tur:) Efter det gick vi och satte oss på något restaurangliknande ställe en stund och väntade på att min assistant skulle komma. Lovisa var ganska irriterande enligt mig, jag var lite trött och orkade inte höra henne göra en massa ljud och att hon skulle peta på mig hela tiden, Irre trodde att Lovisa var mer nervös för resan än jag. Nina ringde när vi satt där och sa hejdå, det var ju trevligt, Björn gav mig en stor kram imorse.
Assistansen var en ganska ung kille som kom, han lät i alla fall inte som att han var över trettio. Sedan sa han att han bara hade jobbat på Arlanda i ett och ett halvt år så det kanske stämde. Jag fick hjälp till flygplanet av honom och jag fick visa mitt pass kanske fyra gånger innan jag gick på, i alla fall tre gånger.

Att flyga var helt okej, det roligaste var när vi lyfte och landade, Arlanda är förresten min favoritflygplats och jag blev glad över att vara där igen. Precis när jag nästan hade somnat pratade de i högtalarna på flygplanet och efte det kunde jag tyvärr inte somna om. När jag kom fram fick jag hjälp av en annan assistans, det var en kvinna som pratade engelska, hon lät trevlig. Men oj, jag blev jättenervös på grund av att jag inte trodde att hon ens skulle förstå när jag sa enkla ord som hello och yes men det gjorde hon. Vi gick först till ett rum där jag fick sitta, de ville se mitt pass och min biljett några gånger innan vi sedan gick vidare. En svår sak var att beskriva hur min väska såg ut lite senare men kvinnan hittade den till slut. Efter det träffade jag Nick och Mary och vi sa hej och lite sådant. Sedan gick jag på toaletten innan vi åkte hem till dem, på toaletten glömde jag min käpp men en städerska upptäckte det innan vi hann gå, tur. Jag tänkte på en massa annat och glömde helt bort att jag hade käpp men jag hade säkert kommit på det ändå när jag hade börjat gå igen. Att åka hem till de tog lite mer än en timme, de pratade ganska mycket och jag försökte svara på frågor de ställde. Ibland märker jag att jag glömmer ord och ibland när de pratar tar det tid för mig att uppfatta vad de säger. Men de pratar långsamt för min skull. Nick kan några ord på svenska och även om det låter lite konstigt när han uttalar de förstår jag vad han säger, de har en ordbok också och de har slagit upp några ord när jag har varit här. I bilen testade jag någon sorts kex som jag aldrig hade testat tidigare, de var helt okej.

När vi kom hem till de visade de mig huset, det ser väldigt annorlunda ut än där jag bor och jag har aldrig varit i ett hus där det är lika många trappor och annat. Det är några steg till nästan varenda rum i deras hus och det får jag inte glömma för trappstegen är ganska höga och ja, jag vill helst inte ramla. Som tur är finns det en sak som man kan hålla sig i när de längre trapporna kommer. Rummet jag sover i är ganska stort, eller också känns det bara stort för att jag inte hittar här än. Sängen känns bekväm och jag har fått två kuddar, sedan har jag ett skåp där jag ska lägga in mina kläder sen. Mary visade mig badrummet också och det var väldigt stort kändes det som, de har till och med en radio där, den kan jag lyssna på när jag duschar haha. Jag har faktiskt inte sett att de har radio någon annanstans vilket är lite roligt ju:)

Innan vi åt läste jag igenom några texter, jag tror att en del av de är låttexter. Lite senare idag ska vi åka till en kyrka där det finns en ungdomsgrupp av något slag, i alla fall har jag förstått det så. De brukar tydligen sjunga tillsammans ibland och ibland prata och bara ha trevligt tror jag. Jag förstod en del av orden från texterna vilket var bra. Maten var jättegod, vi åt ravioli med bröd, alltså ingenting som jag inte har ätit tidigare. Sedan åt jag en persika och jag blev jättemätt, bra att man får mat här, jag har varit lite rädd för att man inte skulle få tillräckligt eller att de skulle äta saker som jag aldrig har ätit tidiager. Okej, jag kommer säkert testa något nytt när jag är här, jag har ju redan testat de där kexen, jag tycker om att testa ny mat och jag får hoppas att jag klarar av att äta all mat de lagar.
Än så länge vet jag ju inte hur deras matvanor ser ut men det är bra att de åtminstone äter ett stort mål mat om dagen. Vattnet kan man inte dricka här, det gör inte de heller så det är ju bra att de inte bara behöver köpa vatten för min skull. När vi åt pratade jag mer, det kändes så i alla fall, jag försökte förklara vad en visp är på svenska eftersom jag skulle förklara varför jag kallas Vispen. Nu säger de Vispen som tur är, när Mary säger mitt namn känns det skumt, det är inte många som gör det längre men när Mary säger det hörs i alla fall inte ett lika starkt r. Nu säger de i alla fall Vispen:) Här i England vet de ju inte vad det är och därför kan de börja säga det direkt tycker jag. Förutom det har jag inte hunnit göra något mer idag, att vara här känns i alla fall bra och de förstår vad jag säger! Tänk att de förstår mitt dåliga uttal, seriöst. De pratar mycket vilket jag tycker om, ju mer jag får höra engelska desto bättre, jag förstår det mesta av vad de säger men vissa ord är svåra. Ibland när jag har segat mig och inte förstått har jag sagt lite fel men de har hittills förstått ändå, i alla fall det viktigaste jag har sagt.
Nu känns det helt okej att vara här, det kunde ha varit mycket sämre:) Men undrar vad de tänker om mig, de kanske tycker att jag är skum på något sätt, jag har i alla fall försökt vara vanlig, eller ja, pratat och lyssnat på vad de har sagt.
/Vispen

Lördag, åker imorgon

Hej!

Nu har jag väntat på att middagen ska vara klar i över en timme, jag tänkte blogga efter det men tänkte sedan att jag kan börja nu eftersom vi säkert kommer äta ganska länge. Det vore bra om jag gick och lade mig tidigt ikväll med tanke på att jag ska upp tidigt imorgon men i och för sig spelar det nog inte särskilt stor roll eftersom jag ändå inte kommer kunna somna före ett. Jag får försöka sova i bilen påväg till flygplatsen eller på flygplanet. Jag brukar ha ganska lätt att somna på flygplan som tur är, det är bara när planet lyfter och landar som jag inte brukar kunna sova. Men när jag sitter på flygplanet kanske jag har börjat bli nervös, många har frågat mig hur jag känner och om jag är nervös inför resan, hur det känns att åka själv och så vidare. Än så länge har inte nervositeten kommit men jag lovar att den antingen kommer inatt eller imorgon på morgonen. Egentligen kanske jag inte har särskilt mycket att vara nervös över men jag blir ofta nervös när jag ska göra saker jag aldrig har gjort tidigare.

Efter att jag hade bloggat igår satt jag vid datorn en stund innan jag gick in till min farmor Irre och hennes syster Eva. Där satt Lovisa och jag och åt godis och jordgubbar plus att vi pratade med dem såklart. Sen såg jag Twilight och jag måste säga att filmen gjorde mig besviken. Efter att ha läst en jättebra bok som verkligen är en av mina favoritböcker nu och sedan se en film som inte alls var lika bra kändes tråkigt. Filmen var helt okej men ibland kändes den rörig plus att de hade lagt till scener som inte fanns med i boken och dessutom tagit bort många saker i boken som jag tyckte om. Slutet gillade jag i alla fall ganska mycket, en rolig sak är att personen som spelar Edward i filmen håller på med musik också. Han både sjunger och är bra på att spela gitarr, kanske piano också, han spelade piano på filmen men jag är inte hundra procent säker på att han spelade på riktigt men kanske:)

Efter frukosten gick jag ut en stund och märkte till min förvåning att det var ganska varmt ute. Det gjode mig glad och jag stod ute och lyssnade när Björn och några andra jobbade här utanför, de lägger tak. Under dagen har jag mest tagit det lugnt vilket känns skönt när jag nu har två veckor framför mig då det säkert kommer hända någonting varje dag. En stund har jag pratat med min kompis Christoffer, det var väldigt trevligt. Jag har också läst ganska många bloggar och en del berättelser som finns på internet, det är alltid roligt att läsa när man har tid:) Min kompis Johan åker på kryssning idag, lyckos honom, han fyller år snart så det är därför, jag kanske också ska önska mig kryssning i födelsedagspresent någon gång, då får ju hela familjen ha roligt några dagar. Men man får inte glömma bort att det kostar en del, ibland brukar man i alla fall hitta erbjudanden som gör att man får åka kryssning billigt:) Jag har lyssnat jättemycket på låten Is it true som Yohanna sjunger, hon tävlade för Island i Eurovision song contest. Låten fastnade på min hjärna första gången jag hörde den och det var bra att Island kom tvåa:)
Bra, jag hann skriva färdigt det här inlägget innan middagen, det trodde jag inte. Men vi äter alltid sen middag här, klockan är över tio nu. Men jag har i alla fall mailat och tackat ja till att delta i VM idag så nu är jag med hoppas jag:) Jag har hört att de har internet där jag ska bo vilket innebär att jag kanske bloggar från England om allt fungerar som det ska=) Därför kanske ni inte behöver vänta två veckor på att jag skriver igen men om internet av någon anledning inte fungerar kommer jag att skriva dagbok varje dag som jag lägger in på bloggen senare. Om vi inte hörs säger jag hejdå på ett tag, jag kommer hem igen den femte juli. Hoppas att alla får två bra veckor nu!
/Vispen

Fredag, en regnig och kall midsommar

Hej!

Ja, enligt mig kan man i alla fall säga att den här midsommaren har varit kall och regnig. I och för sig har det inte regnat hela tiden men vissa stunder har man verkligen hört hur regnet har öst ner. Nu är det bara väldigt kallt ute men regnet har slutat för tillfället, hoppas bara att den här sommaren inte bara består av regniga och kalla dagar utan att man kommer få känna den varma sköna solen åtminstone några dagar. Undrar hur vädret är i England just nu och hur det kommer att vara när jag är där, jag har hört att det brukar regna mycket i England och därför förväntar jag mig inget annat. Igårkväll pratade jag med Emma, Hannah och Tony på skype, av någon skum anledning bjöds Emma och Hannah in till ett samtal med Tony trots att ingen av de hade honom i sin kontaktlista. Sedan kom någon Anders med också och vi förstod inte hur det hade gått till menmen, vi hade roligt, i alla fall jag=)

Björn väckte mig klockan halv elva imorse och jag gick upp och duschade och gjorde mig i ordning innan alla kom. En del är fortfarande kvar här men några har åkt hem. Det har varit tre familjer här, de enda jag känner väl är två av mina kusiner, Berthine och Mårten, Jkob skulle ha kommit också men han var någon annanstans. Till lunch fanns det ganska mycket att välja på men jag åt sill, pastasallad, broccolipaj, något litet ägg och lite annat som jag inte kommer ihåg just nu. Maten var i alla fall otroligt god, jag älskar verkligen mat! En sak som var mindre trevlig under både lunch och middag var att det regnade väldigt mycket och att det var kallt. Vi har suttit ute och ätit hela tiden, fråga mig inte varför men när det regnade som mest hade jag till och med svårt att höra vad folk runtomkring mig sa vilket var lite störande menmen. Efter lunchen tog jag det lugnt en stund och lyssnade sedan på när några som var här spelade gitarr och sjöng, en av killarna är verkligen jätteduktig på att sjunga! Hans röst är speciell och det låter coolt när han sjunger ut tycker jag, de andra verkar också vara bra på att sjunga men jag hörde de bara sjunga lite. Det är en familj med tre killar, alla verkar vara musikaliska plus mamman, det är ju roligt, i min familj är det bara jag som håller på med musik. Som jag har skrivit tidigare älskar jag att höra människor spela och sjunga, särskilt när de jag hör är duktiga, jag lyssnade på de i tre timmar:) Hur bra de spelade gitarr vet jag inte, är inte alls bra på att höra om någon är bra på ett instrument om inte personen är extremt bra. När någon sjunger kan jag däremot höra om det låter falskt, jag stör mig ibland på det eftersom det kan räcka med att någon sjunger en eller några få toner falskt för att jag ska höra det. Ibland när jag säger det till andra hör de inte det och ibland är det jobbigt att sitta och automatiskt tänka varje gång någon råkar sjunga lite falskt om man vill njuta av låten man hör.
Jag tror att de flesta åt grillat kött till middag men jag åt Janssons frästelse istället, tidigare åt jag bara det på jul och påsk men nu fick jag det på midsommar också vilket jag såklart uppskattade! Till efterrätt åt jag jordgubbar och lite rabarberpaj, Maria hade gjort pajen och jag tyckte faktiskt att den var god, annars brukar jag inte alls tycka om rabarberpaj. Hmm, det är väl ungefär det som har hänt idag, mina första myggbett har jag förresten fått och de kliar lika mycket som vanligt, de första betten brukar alltid vara värst eftersom kroppen då inte har vant sig vid dem. Nu ska jag lyssna lite på musik och sen kanske gå ner och vara social. Men jag känner ändå inte att jag har särskilt mycket att säga.
/Vispen

Torsdag, har packat allt

Hej!

Igår lyssnade jag mycket på talboken, nu är jag klar med den. Sen pratade Adam och jag ganska mycket, igår var sista kvällen på ungefär tre veckor som vi var tillsammans. Jag kommer sakna honom i England men tror samtidigt att det kan vara bra att sakna varandra ibland. Om man alltid är med varandra finns det en risk att man kan tröttna på det, eller jag är i alla fall lite sådan. Det vi pratade om var mest onödigt men vi låg ändå där tills klockan var fyra innan vi somnade. Mary ringde förresten på kvällen och jag blev lite rädd när jag hörde att hennes röst är ganska lik min förra assistents. Deras röster är seriöst lika, väldigt mörka och grejer, Mary pratade i alla fall och jag sa bara yes hela tiden tills hon sa hejdå. Hon sa hej och sa sedan att hon skulle möta mig på flygplasten i England och att det är trevligt att jag känner Maja som bodde hos henne och Nick för några år sen. Det tycker jag också är trevligt, jag ska fråga Maja lite om dem tror jag, sen kanske ni har sett att Sandy kommenterade mitt förra blogginlägg där hon skrev att hon också har träffat Nick och Mary och att de var trevliga den gången. Ju mer jag får reda på desto bättre, att sova hos helt främmande människor som dessutom inte kan svenska känns faktiskt lite svårt. Men det går säkert bra, eller inte:) När jag frågade Maja om man fick mat hos de sa hon att man överlever, det lät inte jättebra men tur att man får leva i alla fall. Jag har hört att de äter mycket mindre i England än i Sverige och att vissa knappt äter överhuvudtaget. Maja sa i alla fall också att de var trevliga tror jag och eftersom jag har hört det av två personer är det säkert så.

Imorse lyssnade jag färdigt på talboken, igår slutade jag där det var som mest spännande för att ha kvar det tills idag. I och för sig visste jag redan ungefär hur boken skulle sluta men ändå. Det var både roligt och romantiskt i slutet, nu har jag tre böcker kvar i serien som jag måste låna, jag skrev till en på biblioteket idag. Under eftermiddagen packade jag och jag hoppas verkligen inte att jag har glömt något viktigt. Det skulle förvåna mig om jag kom ihåg allt, hittills har jag i alla fall inte kommit på någonting som fattas. Jag packade ner mitt pass, flygbiljetten, pengar, kläder, inneskor, duschsaker, hårborste, tandborste, ett par andra skor, en jacka och datorn såklart. Vi funderade på om man behöver någon sak som gör att man kan ladda till exempel datorn och mobilen i England, jag har nämligen hört att kontaktuttagen ser annorlunda ut där. Men jag får kanske köpa en sådan när jag kommer till England för det kan ju finnas en risk att jag får fel om jag köper den här i Sverige. Efter att ha packat allt åkte vi till Björn, det tog ganska lång tid eftersom det var lite blikö. Men det får man räkna med dagen innan midsommar.
Nu sitter jag här och ska nog ringa någon på skype.
/Vispen

Onsdag, England om fyra dagar

Hej!

Nu lyssnar jag på Om jag kunde drömma samtidigt som jag skriver det här, därför blir nog inlägget både tråkigt och kanske lite skumt menmen. Nu är jag på kapitel fjorton och börjar verklligen tycka om boken trots att jag vet ungefär hur den slutar. Vissa tycker att böcker blir förstörda om man vet slutet men jag tycker ändå att det kan vara intressant att läsa böcker även om jag vet en del av handlingen, bara jag inte vet allt.
Igår satt jag uppe ganska länge, både för att lyssna på boken och för att chatta lite. Det finns en del roliga hemsidor att vara inne på och att lära känna nya människor eller kanske bara skriva om något onödigt kan vara ganska underhållande tycker jag:) Jag har fått många bra tips om musik och böcker av andra vilket ju är bra. Idag har jag fått två talböcker av biblioteket plus att jag fick ett mail om att de ska skicka fler snart, böckerna jag fick idag verkar inte jätteintressanta men en av dem verkar okej.

Jag vaknade vid tolvtiden idag, kanske till och med lite senare än så, Adam sov till halv två och jag hann duscha och kolla mina mail innan han vaknade. Vi gjorde pastasallad till lunch som faktiskt blev väldigt god, jag vill bli bra på att laga mat eftersom jag älskar att prova nya maträtter och vill kunna äta även när jag har flyttat hemifrån. Men när jag flyttar kommer jag förhoppningsvis inte bo själv, i början vill jag kanske bo med en kompis eller med en pojkvän, att bo själv skulle kännas ensamt. Det är dessutom billigare att bo tillsammans med någon, det finns en kö man kan ställa sig i för lägenheter, jag borde göra det snart med tanke på att man ändå måste vänta flera år innan man kan få en.
Efter lunchen sjöng jag igenom en massa låtar med Sonja Aldén och några andra artister, sjunga är roligt när man kommer igång och sjunger det man tycker om:) Sedan lyssnade jag igenom en cd-skiva som vi spelade in på ett sommarläger för några år sen. Jag sjöng låten För att du finns på den skivan och jag förstår inte hur folk kan tycka att det var bra, seriöst, hoppas att jag har utvecklats sen dess. Jag har hört av ganska många att jag har mindre känsla än tidigare när jag sjunger. I och för sig skulle ju det kunna vara för att jag väljer fel låtar men det kan också vara för att jag går musikinriktning och då har lärt mig att sjunga på ett speciellt sätt. När jag jämför inspelningar med mig från tidigare år och nu kan jag hålla med om att jag låter annorlunda och som många säger kanske det stämmer att jag låter tråkigare nu. Jag vet att det händer ganska ofta och jag har själv hört vissa som enligt mig sjöng bättre och mer var sig själva innan de började i musikklass eller på ett gymnasium med musikinriktning. Hmm, jag kanske har tappat mig själv i sången och bara börjat låta som alla andra, eller i alla fall tråkigare. Med tanke på att jag har hört det av ganska många och själv håller med tror jag att det stämmer menmen. Jag tycker i alla fall att jag sjunger renare nu och att jag har lättare att träffa toner, sen kanske det hörs att jag har jobbat en del med min röst.

Adam och jag tog en promenad under eftermiddagen vilket var skönt. Dessutom åt vi pizza till middag och därför är det bra att jag har rört på mig idag=) Mary som jag ska bo hos i England kan ringa när som helst och om hon ringer ska jag prata lite med henne, då lovar jag att jag kommer bli nervös. Hon kanske inte förstår mig eftersom jag pratar otroligt dålig engelska, mitt uttal är verkligen bland de sämsta jag vet plus att jag ofta måste tänka innan jag säger en meing. Ibland hänger det sig när jag pratar och när jag ska säga ett ord blir det ibland helt fel. När jag kommer hem måste jag vara bättre, annars har jag åkt i onödan, jag ska verkligen försöka lyssna mycket på engelska och prata så mycket som möjligt nu när jag är borta. Om jag märker att ingen förstår mig kanske jag ändrar mig och mest är tyst men man måste ju prata för att bli bättre eller också kanske jag skulle bli bättre efter att ha lyssnat mycket på engelska, då kanske talet skulle komma mer naturligt, jag vet inte. Jag har i alla fall fått pund nu som de växlade åt mig idag, vet inte vad jag vill köpa i England men det kan ju alltid vara bra att ha med sig pengar för säkerhets skull. Det var något mer jag skulle skriva också men har glömt det så skriver mer imorgon istället.
/Vispen

Tisdag, tränat vägar

Hej!

Gårdagen var ju ganska seg men idag har det faktiskt hänt mer. Bara för att jag skrev att jag sover bättre på loven sov jag sämre inatt, när man skriver att saker går bra går de helt plötsligt mycket sämre. Jag trodde att jag skulle träffa syncentralsmänniskan klockan elva och gick upp tidigt i onödan, det visade sig att vi skulle ses klockan ett. Det var på torsdag vi skulle träffas klockan elva men den tiden tog vi bort eftersom jag inte ska vara hos Adam då. Då kommer jag dessutom mest packa och förbereda mig inför England och därför känns det skönt att inte behöva träna vägar den dagen. Vi tränade både vägen från bussen till Adam och från Adam till bussen, det var två olika vägar. Jag spelade in en av vägarna på min milestone så att jag kan gå den någon gång snart. Det gick ganska bra idag tycker jag även om en av vägarna var svår i början. Vi gick runt i nästan en och en halvtimme vilket säkert gav resultat. När jag kom in igen åt jag äppelpaj som var helt okej, dock inte den bästa jag har ätit. Egentligen tycker jag att äpplena är godast och inte degen så egentligen skulle jag bara kunna värma äpplen i ugnen. Äpplen tycker jag inte om annars men när de är värmda är de goda:) Sen började jag läsa boken Twilight eller Om jag kunde drömma som den heter på svenska. Många har ju läst den och tycker om den väldigt mycket och därför var det verkligen på tiden att jag började läsa den idag. Nu är jag på kapitel sex och tycker att boken hittills är väldigt bra och spännande, jag kanske kommer vara fast snart som många andra. Men jag har hört att filmen är mycket sämre än boken och så brukar det ju vara ganska ofta. Jag får ta och se den någon dag ändå för jag brukar ha ganska lätt att tycka om filmer. De mailade från biblioteket och skrev att de skulle skicka böcker idag vilket måste betyda att de förmodligen kommer imorgon eller på torsdag, det är ju hur bra som helst, hoppas bara att de skickade bra böcker.

Lite senare ringde en person och pratade med mig om showdown, jag blev erbjuden en plats i VM. Än så länge har jag inte riktigt bestämt om jag ska tacka ja eller nej, om jag tackar ja innebär det att jag måste träna kondition och showdown innan, kondition kan jag ju träna men showdown blir svårare. Synd att jag inte bor som jag gjorde innan, då hade jag ju ett showdownbord i källaren, dessutom behöver jag ju någon att träna med. På sista träningen pratade vi ju i och för sig om att träna under sommaren också och det borde jag ju kunna göra i så fall. VM vore roligt men i så fall ska jag ansöka om mer tid för ledsagning också kanske. Det är några dagar då man ska träna innan VM börjar och träningen och VM är tillsammans sex dagar. Jag tror att jag kommer ha många timmar över med tanke på att jag på sommaren får åtta timmar i veckan och många av timmarna kommer jag inte använda, två veckor är jag ju i Egnland, en vecka i Sundsvall, andra dagar hos vänner plus att Rebecka säkert är borta några dagar. VM är i alla fall i Sverige nära Stockholm vilket känns skönt men som sagt vet jag inte hur jag vill göra än men jag tackar kanske ja. Men jag är ju inte ens bra, eller jag tror inte att jag skulle komma på en bra plats i VM. Det är roligt att tävla i alla fall:) Hmm, min konditon är inte bra ju men att träna är ju aldrig försent kanske, till de jag ska bo hos i England har jag skrivit att jag bland annat tycker om att träna. Men jag skulle bara behöva ledsagare ibland, det skulle kännas bra att ha det, i alla fall under själva tävlingen.

Adam och jag åkte hem till mig innan middagen, vi missade en buss plus att nästa buss var inställd, inte alls roligt. Sen fick vi vänta på en annan buss i över en halvtimme, den gick jätteskumma tider, även om Huddinge ligger närmare Stockholm än Nykvarn ligger det ändå ganska jobbigt om man ska åka dit från Stockholm.
Nu ska jag fortsätta läsa Twilight hade jag tänkt.
/Vispen

Måndag, har inte hänt mycket

Hej!

Jag har inte mycket att skriva idag eftersom det inte alls har hänt mycket men det är så det brukar kännas på sommarlovet. Även om det inte har varit jättevarmt idag har det i alla fall inte regnat och vädret har till och med tillåtit att man kan vara ute utan att direkt frysa. Det blir nog många dagar på lovet som kommer vara lite halvsega och det skumma med det är att jag saknar just sådana här dagar när jag går i skolan och har mycket att göra. Men när de här dagarna kommer då man knappt gör någonting brukar jag snabbt börja få tråkigt och känna mig rastlös. Skolan är bra på det sättet att man har någonting att göra om dagarna, om man slapp läxor och annat arbete som behöver göras efter skolan skulle jag tycka otroligt mycket om den. Det tror jag verkligen, plugga är jag inte särskilt bra på, jag skulle vilja vara som en del som lär sig saker efter att bara ha hört de en enda gång. Jag vet två personer som knappt pluggade hemma alls efter skolan men som ändå gick ut gymnasiet med mvg-n och vg-n. Tänk om alla hade lika lätt för sig och saker inte skulle vara lika orättvist, nu är det som det är och det kanske är bra.
Adam och jag var inne på karaokeparty igår och sjöng, jag testade en av hans datormikrofoner som verkligen var jättedålig, mina resultat var bara runt tvåtusen poäng. Men med en annan mikrofon fick jag lite mer än åttatusen vilket jag blev nöjd med.

Precis som igår sov Adam länge, nu har han sovit över tolv timmar två nätter i rad, det skulle jag inte klara. Ibland brukar jag faktiskt vakna av mig själv efter att ha sovit ett visst antal timmar. När det är skola händer det väldigt sällan men på loven händer det ganska ofta, på något sätt brukar jag ha lättare att sova på loven och jag brukar inte vakna lika ofta under nätterna då heller:) Mina sömnproblem kanske faktiskt beror lite på stress, när jag hade mycket läxor en kväll fick jag feber och hade det under en dag medan febern nästa dag var helt borta, det kan ju i och för sig ha berott på vad som helst men jag har hört av vissa att man kan bli sjuk av stress, vet inte om det stämmer men ändå.
Under dagen ringde jag Huddinge bibliotek, jag fick ett telefonnummer som jag fick ringa ett antal gånger innan det slutade vara upptaget. Kvinnan jag pratade med lät trevlig vilket fick mig att känna mig ganska avslappnad, jag förklarade att jag ville låna ungdomsböcker som det helst inte skulle vara någon kö på. Personen jag pratade med visste inte direkt vilka ungdomsböcker som fanns och sa därför att de skulle ringa tillbaka senare. Men jag har väntat hela dagen utan att någon har ringt, jag får hoppas att de ringer imorgon, annars får jag läsa böckerna när jag kommer hem från England.
Senare åkte Adam och jag till stan där vi gick runt lite, vi köpte ingenting men det var trevligt att vara ute utan att bli blöt:)Sedan har jag fått låtar av några kompisar på msn, många sjunger otroligt bra, plus att jag har lyssnat på låtar på youtube och spotify. Nu ska vi äta här, någon paprikapaj.
/Vispen

Söndag, har spelat in Du är allt

Hej!

Nu får jag skriva snabbt eftersom de förmodligen kommer stänga av internet ganska snart. Men nu sitter jag hos Adam och bloggar medan hela hans familj tittar på film. Det är bra för då slipper jag bli störd av Adam hela tiden, han brukar terra mig väldigt ofta:) Jag vill börja med att skriva att jag hade en jättetrevlig kväll igår hos Kerstin! När vi kom dit fick vi jättegoda räksaker och till middag åt vi paj och lax, Kerstin hade gjort lax för min skull eftersom jag inte äter kött, det var verkligen hur snällt som helst! Hon hade dessutom gjort soltorkade tomater som var hur goda som helst, det fanns en jättestor skål med sådana. Jag känner inte många som orkar göra egna soltorkade tomater. Till efterrätt åt vi kakor och glass med bär. Sedan hade Kerstin köpt mango eftersom hon har läst i min blogg att jag blir glad av det. Maten och efterrätten var hur god som helst! Adam visade mig några bilar och annat som han tyckte om att leka med när han var liten, det var roligt. Vi lyssnade mycket medan de vuxna pratade plus att vi pratade lite själva. Klockan var över ett när vi kom hem till Adam men vi sov länge imorse så nu är jag pigg igen:)

När jag kom till Rebecka idag spelade vi igenom både Emtpy room och Du är allt, eftersom några har sagt till mig att de tycker att jag sjunger Empty room tråkigt tog jag Du är allt. Den låten kanske jag inte heller sjunger roligt men den är lättare och ja, det bara blev så, när jag hörde mig själv sjunga versen på Empty room håller jag lugnt med er som tycker att jag sjunger låten dåligt för det lät verkligen skumt. Att spela in gick väl ganska bra, eller det kunde i alla fall ha gått sämre. Rebeckas pojkvän spelade gitarr till låten och det passade väldigt bra tycker jag, han spelade jättebra. Men jag behövde bara sjunga den två gånger, de tyckte inte att det behövdes mer. Jag testade att sjunga med auto tune en gång, det gör så att man sjunger bättre. Det lät verkligen jätteroligt när man använde det eftersom man hörde sig själv på ett roligt sätt och när man sjöng falskt försökte auto tune ändra tonerna:) På Du är allt använde vi knappt auto tune, de tyckte inte att det behövdes men jag hade tyckt att det var roligt. Jag har låten på datorn nu men gillar inte min röst, usch. Rebecka sjöng en stämma på sista versen och det lät däremot bra:) Det tråkiga med Du är allt är att den går likadant hela tiden och bara består av versen.
Nu måste jag äta här, hoppas att maten är god. Det här inlägget blev det absolut sämsta på länge men jag orkar inte tänka på hur jag skriver eller läsa igenom det innan jag postar det. Imorgon är det måndag men ingen skola, sommarlovet börjar på riktigt!
/Vispen

Lördag, avslutning på ungdomsgården och fika hemma

Hej!

Nu skriver jag lite innan jag åker iväg på sjuttioårsfest hos Adams faster Kerstin. Hon har kommenterat min blogg förut som ni kanske har sett och hon är en av de som läser min blogg nästan varje dag, det ska bli roligt att träffa henne idag. Jag träffade henne senast på Adams konfirmation och det var ju väldigt länge sen.
Igårkväll lyssnade jag mycket på musik och försökte komma på vilken låt jag vill spela in hos Rebecka imorgon. Det jobbiga är att jag vet att jag kommer ångra mig efteråt vilket låt jag än väljer, jag är alltid sådan tyvärr. Men Rebeckas pojkvän kommer vara med och spela in och därmed höra när jag skämmer ut mig, han jobbar som musiklärare så både han och Rebecka sjunger mycket. Sen kommer lilla jag där och sjunger hmm, det blir säkert väldigt skumt och vi får se hur det kommer låta sen. Jag funderar på att sjunga en låt med Sonja Aldén eller Shirley Clamp men det kan bli något helt annat också, har ni några förslag? I så fall kan ni kommentera det här inlägget för jag kommer hinna se det imorgon innan jag åker i så fall, snälla hjälp mig!
Trollkarlen Chalie vann Talang, jag skulle verkligen vilja se honom trolla! Victor valde kanske lite fel låt enligt mig men han sjöng inte falskt eller så. Erik och David hann jag tyvärr inte höra.

Dagen började med att Adam och jag som vanligt bråkade lite imorse men det brukar hända väldigt ofta på morgonen och det beror mest på att båda är morgontrött och lätt blir på dåligt humör. Ibland känns det nästan bra att ha någon att bråka med, i alla fall när man vet att man kommer bli sams snart igen, vi blev det efter att ha ätit lite:) Efter att ha duschat åkte vi till ungdomsgården för sista gången, i höst fortsätter den igen=) Jag pratade lite med några innan jag följde med och handlade, vi handlade hamburgare och tillbehör till dem, det gick bra. Alexandra och jag diskuterade kor vilket gjorde mig glad, hon går naturbrukslinjen på gymnasiet och får ofta mjölka kor och annat. Hon berättade att en ko hade trampat henne på foten en gång och att hon inte hade haft någon känsel i den igen förrän två dagar efteråt, det lät ju inte direkt roligt men ändå. Jag och några andra hjälpte till att grilla, det var första gången jag tände på en grill idag men jag behövde bara använda två tändstickor för att hela grillen skulle brinna. Det som var lite läskigt var när tändstickorna brann men det gick bra och jag trodde att det skulle vara svårare än det var. Att grilla tog däremot väldigt lång tid eftersom det regnade lite ute medan vi gjorde det, jag orkade inte stå ute hela tiden utan gick in efter en stund. Som tur var hann jag äta innan jag skulle åka hem, hamburgarna blev väldigt bra, i alla fall de vegetariska:) En glass fick jag också, ifall jag hade stannat kvar längre hade jag fått smaka på sju nya glassar som har kommit i år. Men nu tog jag en magnum temptation eftersom jag inte ville riskera att ta en glass jag aldrig hade testat tidigare ifall jag inte skulle tycka om den. Nu kommer jag att sakna alla från ugndomsgården men jag träffar förhoppningsvis en del av de i sommar.

När jag kom hem fikade jag med Nina, Danne, Lovisa, Johan, Edvin och Lia, det var trevligt. Jag testade en kaka med choklad och någon frukt som var helt okej men jag tycker inte om hårda kakor särskilt mycket. Efter det sjöng vi för Johan och Edvin som fyller femton år idag och sen åt vi tårta. Eftersom det fanns mango åt jag mest det men jag testade även lite av en tårta med chokladmousse. När jag blandade tårtan med mango var den ganska god. Johan och Edvin fick varsin mobil med olika tillbehör, jag kanske ska köpa en ny mobil snart men det känns inte särskilt bråttom med det eftersom jag knappt använder min mobil. Jag föredrar datorn eftersom den går snabbare att skriva på än att sms-a. Ringer jag gör mest från vanlig telefon eftersom det kostar mycket att ringa från mobil. Det är dessutom helt gratis att använda datorn, okej, internet kostar men inget annat. Nu måste jag sluta skriva eftersom jag åker snart. Men ni får som sagt gärna föreslå någon låt jag kan spela in imorgon.
/Vispen

Fredag, äntligen sommarlov!

Hej!

När jag vaknade imorse kändes det bara som en helt vanlig dag, jag trodde faktiskt att jag åtminstone skulle känna mig lite gladare än vanligt. Men efter att ha gått upp och märkt att jag inte alls kände för att äta frukost ställde jag mig istället för att vänta på taxin. Det var en kvinnlig taxichaufför som hämtade mig, jag tror att hon kan ha kört mig tidigare eftersom jag kände igen hennes röst lite. Samåkning verkar det bli varenda gång man åker färdtjänst nuförtiden och vi hämtade en kvinna som jag åkte med för inte alls länge sen. De hade börjat sjunga upp när jag kom till skolan, jag ställde mig bland de andra och sjöng lite. Min röst var som vanligt skum, jag kan alltid sjunga lägre på morgonen än annars, min röst är mer basig då:) Efter uppsjugningen kändes det i alla fall helt okej, vi gick ner till Multihallen där avslutningen skulle vara och sjöng sedan lite av Aquarius och refrängen på För kärlekens skull. Innan avslutningen började hann jag höra några andra som sjöng, de var väldigt duktiga.

Avslutningen var ganska kort men man fick höra många uppträdanden vilket gjorde att den var bra. Rektorn började med att prata och hälsa alla välkomna, efter det sjöng de som går andra året på artistmusikerinriktningen. De sjöng utan musik, jag tycker att det är cooolt när folk gör det om de kan hålla tonen och tvårona gjorde det:) Jag lade märke till att killarna sjöng ut mer än vad killarna i min klass gör. Några av lärarna hade en modevisning som konst och designinriktningen hade gjort, de hade gjort om olika kläder som lärarna hade på sig. Många tyckte att det såg roligt ut tror jag. Teater och musikalinriktningen sjöng två låtar, jag trodde inte att de som går teater kunde sjunga så bra:) Förresten är jag inte säker på att teater sjöng för det såg ut som att de hoppade över en sak som stod med på schemat och det var precis när teatereleverna skulle sjunga. Rektorn talade igen och önskade alla glad sommar, han pratade om att Kulturama var ett jättebra gymnasium och annat. Till viss del skulle jag kunna hålla med rektorn men inte om allt han sa. Ettorna från artistmusikerlinjen sjöng sen och jag tycker att det gick helt okej, det enda som kanske inte var bra var att solisterna kom av sig på båda låtarna men det märktes kanske inte särskilt mycket. När alla hade sjungit en sommarlåt tillsammans som jag för tillfället har glömt vad den heter slutade vi, skolavslutningen tog bara lite mer än en halvtimme. En sak som jag saknade idag var att inte samlas i klassrummet efteråt, betygen skickas bara hem och man får det inte på avslutningen som på många andra skolor och gymnasium. Att bli uppropad för att sedan hämta sitt betyg hos en lärare känns roligt tycker jag, sedan känner man att man kanske hinner säga hejdå bättre för idag hann jag knappt prata med någon eftersom alla var utspridda och jag inte kunde se var någon var. Ellen och jag hann i alla fall säga hej:)

Efter avslutningen åkte jag till Adam, det var samåkning dit också. Vi har mest pratat och tagit det lugnt idag, för en stund sen bakade vi chokladbollar. Det brukade jag göra när jag var liten och jag började tänka på gamla minnen medan jag stod och rullade bollarna. Eftersom vi gjorde två satser och rullade små bollar blev det runt åttio stycken, det stod att varje sats skulle bli cirka tjugo bollar vilket ju betyder att vi rullade ungefär hälften så stora bollar som receptet räknade med. Bollarna blev goda, jag har redan ätit två stycken. Nu måste vi diska efter oss men jag skriver mer imorgon. Att jag har sommarlov nu har inte gått in i mitt huvud än men det kommer om några dagar, imorse kändes det ganska varmt ute men under eftermiddagen har det regnat. Snälla sol, jag ber dig att skina imorgon när vi ska grilla på ungdomsgården! Jag hinner vara där i några timmar innan jag åker hem och fikar.
/Vispen

Torsdag, skolavslutning imorgon

Hej!

Nu tänker jag mycket på morgondagen och sommaren men det är svårt att se en sommar framför sig med tanke på hur vädret har varit den senaste veckan. Vad jag har märkt har det bara varit två riktigt varma dagar än så länge, vissa dagar när det har varit sol har det inte varit lika varmt. Men det känns verkligen som att jag behöver sol för att inse att det är sommar. Idag har det faktiskt inte hänt någonting alls och därför har jag ingenting intressant att berätta. Jag har letat talböcker och läst om böcker som jag tror kan vara intressanta, några stycken har jag hittat i alla fall. Huddinge bibliotek har däremot inte svarat trots att jag har ringt flera gånger idag, nu börjar det bli bråttom men det ska säkert gå bra säger vi:) Tänk, om tio dagar sitter jag där i England. Tio dagar är inte alls lång tid, tio dygn är åttahundrasextiofyra tusen sekunder, inte ens en miljon sekunder. När jag är där ska jag skriva dagbok som jag sen lägger upp här på bloggen, jag ska i alla fall lägga upp en del av den. Att klara mig utan internet i fjorton dagar känns länge men det ska säkert gå bra, det tråkiga är bara att det är dyrt att ringa någon plus att jag utan internet dessutom inte ens kan maila eller ha kontakt med någon på det sättet. Min mobil finns ju men att sms-a kostar hur mycket som helst. Jag får prata engelska med en gammal tant och en farbror, det blir säkert bra träning men det hade varit roligare att gå i en vanlig klass med ungdomar. Jag åker till England för att bli bätttre på att prata och förstå engelska för att sedan kunna få ett bra betyg i engelska b. Sedan är det ju bra att kunna något mer språk än svenska men att bara få vara med två vuxna hela tiden känns inte som det roligaste sättet att utvecklas på. Några har berättat för mig om språkresor och det som är roligt enligt de är att man får träffa och lära känna personer i sin ålder men att det är tråkigt att gå i skolan och ha lektioner. Därför ser jag inte direkt fram emot resan, vad får jag ut för roligt av den? Det negativa jag har hört är att en del knappt har fått någon mat, att de har konstiga mattider i England och att de äter konstiga rätter. För mig är det nog tur att jag inte äter kött med tanke på att de brukar äta konstiga kötträtter och att de äter djur som vi inte äter i Sverige. Tänk om jag inte klarar av att äta någonting som de lagar men till slut skulle jag säkert klara av det för när man är riktigt hungrig klarar man ju av att äta väldigt mycket. Sen kan man ju inte ens dricka vattnet i England, eller de som bor där klarar ju av det men inte jag och alla andra som inte bor i England. Enligt många har jag ändå lätt att äta saker och jag vet de som är mer kräsna med mat än jag, hoppas på det bästa, seriöst.

Under eftermiddagen har jag pratat med Adam, vi planerar hans födelsedagsfest för fullt. Vi blir runt sex personer om alla kommer och det är ju lagom. Sen åt vi mat från Mc donalds till middag, när de kom hem med maten hade vi fått fel sallader. När de åkte tillbaka dit och klagade fick vi i alla fall tillbaka pengarna:) Konstiga människor finns det många av och vi diskuterade det, jag vet vissa som träffar på hur konstiga människor som helst och andra som slipper det helt och hållet. Jag har nog tur i jämförelse med andra synskadade men jag har råkat ut för att folk varken tror att jag kan höra eller prata bara för att jag är blind. Nu har jag ingenting mer att skriva men imorgon händer det mer, då är det skolavslutning plus att finalen av Talang visas klockan åtta. Låten som Rebecka spelade upp för mig igår heter förresten I will remember you och det är Sarah Mclachlan som sjunger den, även om hon inte är jättebra tycker jag mycket om låttexten och melodin.
/Vispen

Onsdag, idrottsdag

Hej!

Fastän det kanske har hänt en del idag känns det inte som att jag har mycket att skriva. Vi hade ju som ni kanske redan vet idrottsdag istället för vanlig skoldag, jag hade problem med att beställa taxin till Enskede ip eftersom adressen varken fanns när jag försökte beställa via internet eller ringde. Men när Nina ringde fanns konstigt nog adressen och det var ju tur, Nina fixade matsäck till mig imorse och det var verkligen jättesnällt av henne att göra det:) Dagen började klockan tio och självklart regnade det när jag kom dit, hemma hos mig regnade det inte och därför trodde jag inte att det skulle göra det i Enskede heller. Det var nog ungefär lika kallt som på idrottsdagen i höstas men då fick vi i alla fall sluta tidigare än vad det var tänkt från början, idag skulle vi ha gått till klockan halv tre men jag tror att vi slutade lite efter två. Anledningen till att jag kom idag var dels för att jag skulle åka hem med Rebecka efter det och dels för att vara social med min klass. Men gissa om jag blev besviken när det bara var två tjejer från min klass som kom, jag pratade knappt med dem heller eftersom de spelade brännboll och annat. Några killar kom ungefär klockan halv ett men de pratar jag aldrig med i vanliga fall och det blev inte av idag heller. Jag ångrade verkligen att jag hade åkt dit med tanke på att jag inte fick ut någonting av dagen, jo att frysa och ha tråkigt. Min mentor hade rätt i att jag inte skulle få ut någonting av dagen och jag pratade knappt med någon heller. Alla sprang runt och tittade på andra lag eller spelade själva. Även om det inte spöregnade regnade det tillräckligt mycket för att man skulle bli blöt, det blåste dessutom ganska mycket. En fotbollsmatch mellan lärarna och ett annat lag såg jag i alla fall, min assistent berättade vad som hände hela tiden, lärarna vann med fem-noll tror jag, alltså med ganska mycket. Efter att ha sett matchen gick jag runt lite för att få upp värmen i kroppen, man blev kall av att bara stå stilla. Sedan satt jag på en läktare en stor del av dagen, de spelade pictionary i närheten plus att man kunde se när en annan skola hade dragkamp och löpning. Finalmatchen i fotboll spelades mellan artistmusiker och storband. Efter straffar vann artistmusiker och det tycker jag var bra:) Lärarna vann tydligen förra året men den här gången förlorade de mot storband. Förra året hade det tydligen varit mycket varmare, det är synd att det har regnat båda idrottsdagarna jag har varit med på, ingen av de har gett mig något. Jag tror inte ens att de tog någon närvaro idag så nästa gång funderar jag faktiskt på att inte komma.

Hos Rebecka hade jag i alla fall roligare, efter att hon hade ringt några samtal spelade hon upp en jättebra låt för mig, jag kommer tyvärr inte ihåg vad den heter. Det enda dåliga med den var att den inte hade något stick utan bara bestod av verser och refränger. Vi gick och handlade lite och pratade sedan medan Rebecka gjorde middag. En lärare på min skola sa idag att han om han fick välja mellan att vara blind, döv eller stum skulle vara stum. Jag hade svårt att förstå det med tanke på att han är sångare men han skulle vilja vara det för att slippa prata och inte behöva förklara saker, det lät ju i och för sig ganska bra men ändå. Att varken kunna sjunga eller prata verkar inte alls roligt enligt mig, ibland kan jag tycka att det är svårt att vara social och hitta nya människor med tanke på att jag är blind och inte ser var folk är ibland. Men när jag väl pratar med någon eller några tycker jag om det och har då inga problem med att göra det. Det enda jag kan tycka är jobbigt är när andra pratar om utseende, kläder och smink, därför har jag ibland lättare att prata med killar, de brukar sällan diskutera sådant. Vi kom fram till att de flesta tjejerna i min klass är väldigt tjejiga plus att vi pratade om killar som är manliga och lite hårda till sättet.

Efter middagen tittade vi på filmen I taket lyser stjärnorna. Jag har hört av några att de blev besvikna när de såg filmen eftersom de tycker att boken var mycket bättre. Jag läste boken för väldigt länge sen och minns inte alls mycket av den men jag tycker att filmen var väldigt bra. Den handlar om en tjej som heter Jenna, hon bor först bara med sin mamma som har kancer. Men senare i filmen blir hon sjukare vilket gör att Jenna och hennes mamma får flytta in till Jennas mormor. Jenna har svårt att vara med sin mormor och tycker mest att hon är jobbig men Jenna mår väldigt dåligt eftersom hennes mamma hela tiden blir sämre. I skolan blir Jenna osams med en kompis men börjar sen vara med en tjej som heter Ullis istället. Jenna förändras ganska mycket samtidigt som hennes mamma blir sämre, hon har såklart svårt att inse det. Filmen är i alla fall verkligen jättebra och jag tycker att ni borde se den om ni inte har gjort det! Även om det kanske inte är den bästa film jag har sett men den får åttta av tio poäng av mig. Det enda som jag tycker är lite synd är att man inte riktigt förstår hur den slutar, eller jag ville veta mer efter att ha sett slutet. Men nu ska jag göra någonting annat, kanske ringa Adam och fråga hur hans skolavslutning var.
/Vispen

Tisdag, kort skoldag och ungdomsgård

Hej!

Av någon anledning fungerar punktdisplayen som vanligt igen, ibland känns det som att min dator har ett eget liv och ändrar inställningar av sig själv. Hoppas nu bara att de rätta inställningarna är kvar tills jag omformaterar datorn i sommar:) Nu tänkte jag skriva lite om dagen som vanligt. Den började med kultur och idéhistoria som var min sista vanliga lektion den här terminen. Vi var bara åtta eller nio av trettiotvå personer som kom, min klass har inte världens bästa närvaro direkt. Men vi fortsatte titta på filmen om Rikard den tredje, många personer dog idag också men filmen slutade med att Rikard som hade blivit kung dog. Det var ett bra slut enligt mig med tanke på att han var ond mot alla och till och med hadesett till att små barn dog.
Efter lektionen hade min grupp kontaktlärartid, tre personer kom. Men det var trevligt, vi fikade, Ola hade tagit med sig tre olika sorters läsk och fyra sorters ballerinakakor. Jag åt singoalla eller vad de heter, det är kakor med sylt i plus att jag testade kakor med chokladsmak. Vi pratade och hade en musiktävling, min assistent fick vara med och eftersom Ola och han är uppväxta samtidigt och kan ungefär samma låtar vann deras lag stort. Ena laget var Mirey och jag och det andra var min assistent och Rut, de vann med fem-ett och den enda poängen mitt lag fick var när det andra laget svarade fel på en fråga. Jag kunde två av låtarna men var för seg och hann inte svara, båda i det andra laget var väldigt bra:) Efter lunchen åkte jag till Adam och var där tills vi åkte till ungdomsgården. Innan det hann jag vila, vara med Adam och äta, jag fick vänta på Adam när han var i skolan och gjorde sitt sista matteprov, vi får hoppas att det går bra för honom.

På ungdomsgården pratade jag mest med folk men det var trevligt. Avslutningen är på lördag men jag är osäker på om jag kan komma då eftersom vi ska fika här hemma, i och för sig skulle jag säkert hinna vara där några timmar så det kanske jag är. Ifall jag kommer på lördag ska vi grilla och det låter ju roligt. Kim fick en av sina presenter idag, ett tråkigt armband som jag hittade i en smyckesaffär. Jag gav bort bilden på Amy till henne också, Amy skrev till <3 Kim på det, <3 är alltså ett hjärta. Men jag har en sak kvar att ge till Kim som jag glömde hemma imorse, det var osmart av mig. Mickis skulle ha fått sin present idag men jag missade henne när jag gick hem och tror att hon hann gå hem före mig. Nu har jag inte mycket mer att skriva tror jag men imorgon är det idrottsdag. Tyvärr har jag hört att vädret ska vara dåligt och att det ska regna menmen, jag åker dit ändå eftersom jag ändå ska träffa Rebecka sen.
/Vispen

Måndag, varit med Adam och tränat

Hej!

Jaws har fortfarande problem när jag bloggar, texten skrivs jättekonstigt och när jag ska läsa vad jag har skrivit blir det jätteskumt och jobbigt menmen. Jag pratade med kompisar till sent igårkväll eftersom jag ändå skulle vara ledig idag. Men klockan åtta blev jag väckt av telefonen som ringde, någon terrade mig fyra gånger, jag orkade inte svara men väcktes ju ändå. När det ringde lite senare svarade jag argt, det var Adam som berättade att han också var ledig både idag och imorgon, sen slutar ju han på onsdag och har då dessutom mycket längre lov än jag eftersom han börjar sent i augusti också. Men jag störde mig på Adam som var tvungen att ringa mig tidigt bara för att han kände sig lite ensam, vi träffades ju ändå igår. Lite senare kom han i alla fall till mig, jag låg i sängen tills dess utan att kunna somna om som jag hade hoppats. Men vi åkte till Hötorget och åt först lunch på Mandarin. Det var verkligen jättelänge sen jag åt där senast och det var trevligt, jag kände igen mig på ljuden och musiken. Personalen kände jag däremot inte igen men de kanske inte har jobbat samtidigt som jag har varit där. Maten var som vanligt god, jag åt mest sushi eftersom kinabuffén mest bestod av kött. Att få äta hur mycket sushi man vill är hur bra som helst! Efter maten drack jag ett gott te, jag har inte sett det någon annanstans än just på Mandarin, det är roligt. När jag har letat efter det i affärer har det inte funnits. Adam och jag har pratat mycket om hans fest idag, vi kommer sova två nätter hos honom och jag hoppas att vi lyckas få dit en massa trevliga människor. Maja kan inte komma eftersom hon ska åka på Uss sommarläger och det är synd men Aron, Anton, Magnus, Rakel, Adam, någon mer och jag kanske det blir. Hötorget gick vi till idag och jag köpte körsbär som var goda:) Sen letade jag present till Maja länge eftersom jag knappt hade köpt någonting till henne, efter mer än två timmars letande hittade jag en sak som jag köpte. Ingen av mina presenter är roliga men det är kanske bättre att köpa någonting än att inte köpa någonting alls. Imorgon ska jag åka till ungdomsgården och ge presenter till Mickis och Kim, jag har inte orkat slå in de men Kim sa att det inte gjorde något, nu var det ju ändå ett tag sen de fyllde år. Tiden gick fort och när klockan närmade sig sex åkte vi till träningen, Adam skulle egentligen ha tittat på men han tröttnade på det ganska snabbt och åkte hem. Jag spelade mot tre personer och vann alla matcher, nice:) Nu tränar jag mycket på att skjuta diagonala skott, det är svårt men träning ger färdighet, för mig tar det jättelång tid att lära mig nya saker i showdown känns det som men ändå. Sen fikade vi och åt sockerkaka och godis, jag drack läsk medan de flesta andra drack kaffe. Undrar om jag någonsin kommer lära mig att dricka kaffe, de andra är i alla fall mycket äldre än jag och jag tror inte att alla drack kaffe när de var sjutton år. Sista träningen var idag men några ska förmodligen träna lite i sommar. Efter att jag kom hem har jag ätit lite och pratat med Nina och Lovisa. Biblioteket måste jag verkligen ringa snart, jag är verkligen jättedålig som inte har gjort det idag. I och för sig får jag skylla mig själv om jag inte har några talböcker när jag åker till England så valet att ha tråkigt utan talböcker finns också. Men nu ska jag svara i telefonen, hoppas det är någon rolig som ringer.
/Vispen

Söndag, en helt vanlig dag

Hej!

Den här dagen har varit precis som många andra söndagar och därför har jag inte särskilt mycket att skriva idag. Jordgubbarna var goda igår, jag åt mycket glass och en del jordgubbar. Jag brukar nästan tycka att lite mindre jordgubbar är godare än stora jordgubbar eftersom de stora inte brukar smaka särskilt mycket, mest vatten. Adam och jag skulle titta på Harry Potter och fenixordern lite senare eftersom det var länge sen jag såg den men av någon skum anledning ville inte filmen starta i min dator. Bilden försvann plus att det inte gick att välja någonting på dvd-n, det konstiga var att filmen fungerade utmärkt i början men att bilden försvann efter en stund. Jag lyckades till slut starta filmen på engelska men då visades ingen bild på datorskärmen, jag förstod en del ändå eftersom jag har sett filmen på svenska tidigare. Hela filmen orkade jag inte sett utan stängde av den efter ungefär en timme.

Idag vaknade jag runt tio, alltså mycket tidigare än vad jag brukar vakna på helgerna. Men jag är ledig imorgon också och då hinner jag sova ut:) Det enda jag ska göra imorgon är att ringa biblioteket för att beställa några talböcker, jag ska se ifall jag kan få ett konto på TPB så att jag kan ladda ner böcker direkt från deras hemsida. Den funktionen kom nog för inte länge sen, det vore ju mycket lättare än att behöva stå i kö till vissa böcker för att sedan hämta de på biblioteket. Men jag är inte säker på att vem som helst kan få tillstånd att ladda ner böcker men det borde ju vara samma sak som att låna dem och dessutom skulle ju inte TPB ha tjänsten ifall man inte skulle kunna använda den. Jag tror att det är Huddinge bibliotek som måste fixa det åt mig, jag har lite svårt att ringa bibliotek eftersom jag är rädd för att någon sträng tant ska svara. Sist gick det ju inte alls bra men jag får hoppas på det bästa. De kan ju inte vara hur otrevliga som helst. Om jag inte kan få ett konto får jag låna böcker på det vanliga sättet men det är jobbigt eftersom det alltid brukar vara kö till de bra böckerna. På TPB har de lagt ut de flesta nya böckerna, i alla fall böcker som jag tycker om.
Adam och jag har suttit mycket vid datorn idag, jag har sjungit till en låt med Shirley Clamp som heter I dina ögon, den är verkligen hur bra som helst och jag tycker jättemycket om låttexten! Nu försöker jag lära mig låten utantill, det går ganska bra. Vi har också pratat om hur Adams fest ska vara och vad man kan hitta på, vi får se hur det blir men festen borde åtminstone vara två nätter. När två personer åker från Skåne och Norrland kan man ju inte bara låta de sova över en natt, i så fall förstår man ju att de inte kommer. Vi funderar på att hyra en lokal vilket jag tycker låter som en bra idé. Hoppat studsmatta har vi gjort idag också, det var roligt plus att man får motion av det. Efter middagen åt vi glass och mango och gissa vad jag tyckte om det:) Nu kom jag hem för en stund sen, ska kanske lyssna lite på musik eller ringa någon kompis.
/Vispen

Lördag, missade nyss Sonja och Shirley...

Hej!

Ja, ni ser ju på rubriken att jag stör mig, de visade nationaldagsfirande på tv och jag trodde att Sonja och Shirley skulle sjunga på tv fyra. Men när jag hade tittat en stund på fyran märkte jag att det var fel kanal, bytte då till ettan och tittade på deras nationaldagsfirande istället. Men när programmet var slut hade Sonja och Shirley inte sjungit, jag hade missat lite mer än en kvart av programmet och det räckte för att jag skulle missa båda. Jag stör mig otroligt mycket, de är verkligen mina idoler och grejer! Agnes och Erik Hassle hann jag i alla fall se plus att Darin sjöng på fyran:) När jag bloggar har det hänt någonting som gör att jag inte riktigt kan läsa vad jag skriver, punktdisplayen har ändrat inställning på något skumt sätt, eller jaws. Nu kom det in en bolgeting i rummet här, tur att Adam såg den, getingen var flera centimeter stor, kanske fyra och den surrade väldigt högt. Vi lyckades nyss få ut den härifrån.

Sveriges nationaldag är idag och jag har faktiskt varit ute lite och tittat på nationaldagsfirande, det enda jag såg var i och för sig några som sjöng men ändå. Nationaldagen har firats på många ställen men jag var på Folkets park i Nykvarn. Det var mest småbarn där plus en massa vuxna såklart men jag åkte dit för att se när Amy Diamond eller Deasismont som hon egentligen heter sjunger. Amy pratade en del mellan låtarna och sjöng kanske sex låtar eller något, det var roligt att höra henne. Ljudet var däremot ganska dåligt och det lät konstigt i högtalarna ibland, Amy kanske använde mikrofonen lite konstigt också men det tror jag inte, hon vet säkert hur man sjunger i mikrofon med tanke på att hon har uppträtt många gånger. Några låtar Amy sjöng var What´s in it for me, Big guns, Champions, Life´s what you make it eller vad den heter, Thank you och It´s my life. Efter att Amy hade sjungit färdigt signerade hon skivor och idolkort. Jag ställde mig i kön eftersom jag ville köpa ett idolkort till min kompis som har fyllt år nyligen. Hon tycker inte om Amy lika mycket som tidigare men jag köpte det till henne eftersom jag ändå bara har köpt tråkiga saker. Kön var inte lika lång som på Idol och det var dessutom inte lika kallt ute som i vintras när Lovisa och jag köade för att träffa Kevin, Alice och Robin. Jag köpte ett idolkort där man ser Amys ansikte tror jag, det fanns tre närbilder och en bild som var tagen längre bort tror jag. En av Amys dansare fick välja bild till mig, jag tyckte att det var svårt. Efter det pratade jag lite med Amy, jag spelade in henne på min milestone när hon sa hej Vispen och tog kort på Amy och mig. Adam tog fem bilder med sin mobil och även om mobilbilder brukar bli dåliga får jag hoppas att det åtminstone finns en bra bild:) Amy var trevlig i alla fall, jag har skrivit lite med henne på myspace men nu var det ett tag sen eftersom den sidan fungerar mycket sämre för mig nu än vad den gjorde för något år sen. Nu kommer det upp jobbiga koder hela tiden som man måste kunna se för att fylla i.
Innan jag åkte hem igen träffade jag en från min förra parallellklass, Beatrice. Vi pratade en stund och det var trevligt att träffa henne, jag kände inte riktigt igen hennes röst när hon sa hej men efter att hon hade prata lite kom jag ihåg henne mer.

Efter att vi kom hem har vi suttit en del vid datorn, vi har spelat spel på blip, bland annat Robinsonspelet. Lovisa var bättre än Adam på vissa saker men Adam lyckades vinna några gånger, man spelar mot folk som är online. Till middag grillade vi, det var riktigt gott, Björn är bra på att laga mat:) Lovisa är hos en kompis nu men när hon kommer hem ska vi äta jordgubbar med glass=) Nu ska jag vara med Adam istället för att blogga.
/Vispen

Fredag, sista långa vanliga skoldagen

Hej!

Som ni ser på rubriken var den sista långa vanliga skoldagen idag, det kändes bra:) På sånglektionen pratade vi mest, jag har höjt mig till åtminstone vg- enligt min lärare. Läraren sa att hon inte tror att jag kommer sänka mig till g ifall jag fortsätter som jag gör nu, det jag behöver utveckla mest är att sjunga ut mer och att kunna sjunga högre toner. Jag tränar väldigt mycket på det och även om jag inte känner att jag utvecklas särskilt mycket ska jag inte ge upp.

Efter lektionen åt jag lunch, det var hamburgare som vi aldrig har fått i skolan förut.
Lite senare var samhällskunskapen, då fortsatte vi titta på filmen som handlade om jordens miljöproblem. Jag kände att det var svårt att förstå engelskan ibland och det var svårt att fokusera och lyssna på vad personen i filmen pratade om. Men en del förstod jag, på söndag är Europavalet och om jag hade fått rösta kanske jag faktiskt hade lagt min röst på Miljöpartiet. Tills nästa år måste jag läsa mer om alla partier och vilka frågor de tycker är viktiga, politik är enligt mig väldigt intressant.

Svenskan var helt okej men själva lektionen var bara lite mer än en halvtimme. Vi pratade om boken Saknad och skulle i olika grupper bestämma till exempel presentation och plakat tror jag, stegring och vändpunkt i berättelsen. För min grupp gick det väl ganska bra, att prata med andra om boken var roligt och det fanns ganska mycket att säga. Under lite mer än andra halvan av lektionen fick de som ville prata med läraren om vilket betyg de skulle få. Som jag hade trott fick jag vg och det är jag nöjd med, ifall jag vill få ett högt betyg i svenska b måste jag bli bättre på att dra slutsatser. Jag har alltid tyckt att det har varit väldigt svårt men jag får göra så gott jag kan nästa år. Två personer i min klass blev jätteglada när de fick reda på att de hade fått mvg, ingen av de hade trott det. För mig var det ju oväntat att få mvg i både samhällskunskap och musikteori så jag förstår verkligen hur de två personerna som fick mvg kände sig idag:)

Rebecka kom en stund efter svenskan och vi åkte till Globen. Först väntade jag medan hon och hennes pojkvän åt, det var trevligt att prata med dem, jag frågade de om kändisar och annat. Kändisar är verkligen roligt tycker jag men jag är bara intresserad av personer som är kända inom musiken. Det finns ju verkligen hur många som helst som sjunger bra och tänk om inte alla låtskrivare hade funnits, då skulle det inte finnas några låtar.
I en affär tittade jag på klänningar och köpte till slut en svart klänning, i tisdags köpte jag ju en lila klänning och därför fick det bli en svart idag:) Okej, ingen av de är speciellt fina klänningar, det är mer som linnen men skillnaden är väl att klänningar går längre ner på kroppen än linnen? Att köpa en present till Kim kändes ganska jobbigt eftersom hon har skrivit att hon inte önskar sig något, hon fick allt hon ville ha på sin födelsedag. Men det blev två små tråkiga saker som jag köpte mest för att ha någonting att ge henne. Jag funderade på att strunta i att köpa någonting för att kanske istället ge henne en present när hon kommer på någonting som hon önskar sig men nu fick det ändå bli en tråkig present.

Taxichauffören som körde mig till Björn var sådär, han missade en viktig avfart vilket gjorde att resan tog mer än tjugo minuter längre tid än vad den skulle ha gjort annars menmen. Efter att ha kommit hit har jag tittat på Postkodslotteriet, Talang och Karina Berg flyttar in. Talangerna idag var sådär, jag tycker att både Erik Linder och Julie var bättre förra gången. Julies låt var i och för sig ganska bra idag men på något sätt tycker jag att hon hade mer känsla och inlevelse när hon sjöng på audition. Dansaren Akira och de två männen som trollade måste ha varit bra eftersom de gick vidare men jag kunde ju inte se något av deras framträdanden.
Till middag åt vi pizza, det var gott eftersom vi gjorde den själva. Nu ska jag vara lite med Adam som kom tidigare ikväll.
/Vispen

Torsdag, känner mig glad

Hej!

Jag lyssnar på Molly Sandén medan jag skriver det här, hon har precis släppt sitt första album och igår märkte jag att det finns på Spotify. Det kan jag verkligen rekommendera för Molly sjunger verkligen hur bra som helst och man fastnar för låtarna på en gång! Jag ska köpa hennes album snart, betalar gärna pengar för det.
Den här dagen har verkligen varit jättebra och jag har hunnit med en massa saker.

Imorse kändes det mest jobbigt att gå upp, samhällskunskapen kändes riktigt onödig om jag ska vara ärlig. Men när vi kom till lektionen berättade läraren att filmen handlade om miljöproblem och andra problem på jorden, filmen var dessutom på engelska. Vi fick veta att de som ville skulle få ha betygsamtal och alla fick tillbaka sitt personliga brev och cv. Som jag redan visste fick jag vg+, läraren berättade att man inte kunde få mer än vg och därför fick jag ju det bästa man kunde få! Jag blev glatt överraskad, det stod mycket bra på både mitt personliga brev och cv:) Innan vi startade filmen berättade läraren lite om vad kursen samhällskunskap b kommer att handla om och den lät väldigt intressant. Jag är säker på att jag skulle lära mig mycket om jag hade samma lärare som jag har nu, han är verkligen hur bra som helst! Men jag vet inte om jag vill läsa kursen, har andra ämnen jag vill läsa i trean, till nästa år har jag valt spanska och volakensemble. Som tur är tror jag att jag får båda ämnena eftersom ingen har sagt någonting om att för få elever var anmälda till någon av kurserna eller att någon kurs var full.
Efter att ha börjat titta på filmen fick jag gå ut med läraren. Vi pratade först om mitt cv och lite annat, sen berättade läraren att jag hade fått mvg i kursen! Jag hade haft ett bra resultat på tre av fyra prov eller skrivningar och det tyckte läraren räckte för att jag skulle få mvg! Vet ni hur glad jag blev, förra veckan kände jag mig ledsen på grund av att jag bara skulle få vg. Men läraren måste ha ändrat sig eller tittat igenom mina arbeten mer. Under resten av lektionen kände jag mig otroligt glad, min assistent satt med då vi tittade på filmen men sa inte särskilt mycket. Han hann inte med men för det mesta var det en person som pratade bara, jag förstod en hel del av vad han pratade om faktiskt, vissa ord var svåra menmen.

Efter samhällskunskapen var det musikteori då vi skulle få tillbaka våra prov. Läraren sa att jag inte behövde starta datorn när vi kom in i klassrummet, jag trodde att vi skulle gå igenom provet mer än vad vi gjorde, det enda som hände var att vi fick tillbaka dem. Jag fick inte veta mitt resultat utan läraren ställde mig istället en fråga på en av uppgifterna jag skulle göra muntligt med honom. När jag frågade om det sa han att vi skulle göra uppgifterna senare och därför tyckte jag att det var konstigt att han ställde mig en fråga då hela gruppen var med. Det tog lång tid för mig att svara eftersom jag alltid blir extra nervös när jag ska svara på någonting inför hela klassen, min assistent stod dessutom bredvid och lyssnade. Men efter att ha svarat på frågan sa läraren att jag hade fått mvg på provet! Det var bara en halv poäng som fattades och nu fick jag ett halvt poäng över mvg, jag hade haft två chanser till ifall jag hade svarat fel på frågan. Jag kunde ha svarat på de två sista frågorna jag inte hade gjort också men det behövdes ju inte! Det tog lite tid innan jag insåg att jag hade klarat mvg, jag har nog inte ens insett det än. Men det känns verkligen hur bra som helst att jag lyckades få mvg trots den korta tiden jag fick på mig att plugga in teorin. Ingen annan i min grupp hade fått mvg, jag blev ganska förvånad när jag fick veta det. Men jag hade verkligen pluggat mycket och när jag började på Kulturama var jag i den näst sämsta gruppen i musikteori och där har jag läst hela året. Det visar ju att man kan klara mvg oavsett vilken grupp man hamnar i från början.

Efter att ha fått tillbaka proven gick vi och fikade, det var ett bra sätt att avsluta kursen på tycker jag:) Men nu måste jag spara mina pengar efter imorgon då jag har handlat kläder, den här månaden har jag slösat bort mer än tusen kronor. I och för sig kunde jag ha struntat i att fika men eftersom alla andra gjorde det och jag dessutom hade fått veta att jag hade fått två mvg på samma dag kände jag att jag kunde göra det. Det har förresten aldrig hänt att jag har haft två mvg, i nian hade jag bara mvg i musik. Att fika och prata lite men mest lyssna på när andra pratade om musik var trevligt. Det var mest min assistent, musikteoriläraren och två killar som pratade, vi andra satt mest tysta.

Engelskan gick helt okej, min dator ville inte spela upp Celine Dions album och därför fick jag bara prata om henne istället. Ibland gjorde jag otroligt långa pauser då jag letade i dokumentet men läraren sa att jag hade blivit godkänd, mer än godkänt kunde man ju inte få. Mitt slutbetyg i engelska blir vg och det är jag nöjd med. Jag tycker däremot synd om en i min klass som skulle ha fått mvg i kursen ifall personen inte hade varit två minuter sen till ett av de nationella proven, eftersom personen skrev mvg på de andra delarna av nationella provet är chansen ganska stor att personen skulle få det på den missade delen också. Att nationella provet ska avgöra mycket tycker jag är fel men mina lärare verkar i alla fall inte bedöma helt utifrån den.

När Nina kom hem åkte vi för att skaffa ett nytt pass till mig, Lovisa hade glömt bort att vi skulle göra det men hon får göra det någon annan dag. Det gick ganska fort, i alla fall att ta kort, den första bilden blev godkänd. Att ta fingeravtryck tog däremot längre tid. Efter att ha testat att lägga fingrarna på en maskin fem gånger och även Nina hade testat den märkte vi att det var något fel på maskinen. Nästa maskin behövde jag bara testa två gånger innan det äntligen fungerade:) Passet är klart om en vecka och det känns ju bra.
Till middag åt jag nudlar och räkor, det var riktigt gott men stackars räkorna, jag kanske borde sluta äta fisk också för det är ju minst lika synd om fiskar och skaldjur som till exempel kossor, får och grisar. Det som är lite jobbigt är bara att jag är ganska beroende av fisk och skulle tycka att det var jobbigare att klara mig utan det än utan kött. Nu ska jag sluta skriva och ringa Adam. Han har förresten kommit med på alnön så vi åker på samma läger även i sommar. Dagen har i alla fall varit bra, det enda jag skulle kunna klaga på är vädret. Nu går det inte att tänka sig att man i helgen bara behövde en kortärmad tröja när man var ute.
/Vispen

Onsdag, ensemblekonsert

Hej!

Eftersom det är ganska sent tänkte jag skriva ett kort inlägg trots att mycket har hänt idag. Men jag vill bara säga att det är roligt att så många läser min blogg, både folk jag känner och folk jag inte känner. Många orkar däremot inte läsa igenom mina långa inlägg, det förstår jag, ni som orkar göra det måste ha oändligt med tid och bra tålamod.
Dagen började i alla fall med idrott, när jag kom dit var bara fyra personer där. Senare under lektionen kom några till men jag tror att vi efter cirka halva lektionen var åtta eller nio personer. Vi skulle egentligen ha spelat brännboll, fotboll eller ett annat spel där man skulle rita och andra skulle gissa vad man ritade, det är ju inte direkt idrott men sakerna man skulle rita har med idrott att göra tror jag. Anledningen till att vi skulle göra just de tre sakerna var för att vi har elevhälsovårdsdag nästa vecka och då ska tävla i lag mot alla andra inriktningar. Den här gången tror jag att jag vill gå på hälsovårdsdagen, bara det inte regnar jättemycket och vädret är dåligt. Ola sa att jag fick göra som jag ville eftersom han inte trodde att jag skulle få ut någonting av dagen. Det enda jag skulle få ut skulle vara att vara social och jag kan lika bra åka dit med tanke på att det är sista veckan i skolan och för att det är roligt att träffa klassen innan sommaren. Idag gjorde vi ingenting förutom att sitta och prata, några ställde frågor till Ola som svarade på de flesta, min assistent fick också prata lite om hur han tycker att det har varit att jobba med musik och lite annat. Vi gjorde inte det vi skulle ha gjort egentligen, dels för att ingen verkade vilja det och dels för att vi inte var tillräckligt många.

Jag åkte tillbaka till skolan med Hedda och några andra, när vi skulle gå från tunnelbanan spöregnade det, vi fick gå jättesnabbt men blev ändå ganska blöta innan vi kom in. Jag bar min dataväska och mina idrottskläder, det gjorde att jag blev trött av att gå snabbt till skolan men det var min idrott för dagen:) Matteläraren kom till matten men vi gjorde ingenting, de som inte hade fått veta sina resultat på nationella provet fick veta det idag, läraren sa att jag hade ett väldigt bra vg, jag vet inte hur många poäng jag fick men det måste i alla fall innebära att mitt vg i matte är räddat:)

Eftersom vi skulle samlas klockan tolv åt jag en tidig lunch vilket var bra med tanke på att jag åt en tidig middag också. En ensemblelärare pratade med alla klockan tolv, min ensemble skulle börja repa direkt efter samlingen. Det kändes bra att hinna spela igenom alla låtar två gånger och testa allt. På julkonserten fick vi knappt någon tid alls till att göra sådant. Jag kände mig i alla fall mer taggad när jag stod på scenen än när jag sjunger i ensemblesalen, det blev en lite annorlunda känsla.
När min ensemble hade repat färdigt tittade jag på nästa ensemble i en timme, de var riktigt duktiga! Efter det åkte Ellen och jag till Skanstull. Där köpte Ellen en t-shirt med en dödskalle på, den kändes lite vilket var coolt. Gruppen Tokio hotel hade designat tröjan men Ellen köpte den trots att hon nästan aldrig har hört gruppen, tröjan var ganska fin. En del av pengarna gick dessutom till att stödja Aids och därför var det bra att köpa just den tröjan, jag skulle kanske också ha gjort det men jag orkade inte testa en tröja som passade mig. Man fick till och med kondomer när man köpte tröjan och det var lite roligt. Efter att ha tittat runt lite i affärer satte vi oss på en bänk och väntade på att tiden skulle gå. Innan det hade vi gått runt, först snabbt men sen långsamt men till slut tröttnade vi på det. Ellen går förresten lika fort som jag, vissa brukar klaga på att jag går för fort ibland när jag är ute. Men Ellen går nästan fortare än jag ibland och det är skönt, om man ska komma någonstans kan man ju gå fort, orka hålla på att sega. Det är bara i trappor som går neråt som jag inte vill gå fort. När jag går med nya människor som aldrig har ledsagat förut brukar jag vilja gå ganska långsamt också men inte annars.
Ellen och jag åt middag på Mc donalds eftersom allt annat var väldigt dyrt. Jag tog en mc bean och en glass, det var gott:)
Efter att ha ätit åkte vi tillbaka till skolan men träffade Magdalena på vägen. Det var ju hundra år sen vi träffades senast så det var verkligen hur roligt som helst! Vi har bestämt att vi ska ses i sommar, då ska vi sova över hos varandra någon gång. Det är roligt att åka till andra men hemma hos mig är det tråkigt och här finns det verkligen ingenting att göra. Det är bara Huddinge centrum som ligger i närheten och där är det ganska tråkigt. Men någon dag kanske vi ska vara hos mig också, vi får se.

Magdalena köpte kakor innan vi gick till skolan för att byta om. Det var roligt att handla för jag kände igen en massa kakor, sen fick jag testa att anänvda Icas snabbkassalite, den är rolig men fungerar inte för synskadade eftersom knapparna på den inte känns. Det är dåligt tycker jag med tanke på att snabbkassan ändå pratar och säger vad man ska göra, det vore ju hur lätt som helst att bara anpassa knapparna lite. Om man bara vill köpa en eller två saker är det klart att man väljer snabbkassan istället för att stå i en lång kö och vänta medan folk handlar flera kassar mat.
Att byta om gick snabbt för mig, jag tog den långa lila tröjan som liknar en klänning lite. Till den fick jag låna ett par strumpbyxor av Ellen, både Ellen och Magdalena tyckte att kläderna passade mig. Ellen lockade håret och det tog nästan tjugo minuter, det kanske inte är ovanligt men ändå. Jag hann sjunga upp lite medan Ellen gjorde sig i ordning, det var bra eftersom min röst blir konstig när jag har ätit. Magdalena hjälpte och underhöll oss, hon ska förresten sjunga på skolavslutningen och på någon annan grej snart:)

Innan konserten hann jag säga hej till en del i min klass, alla verkade ha väldigt fina kläder vilket var trevligt. Konserten började lite efter klockan sju och höll på till nästan halv tio. Alla var otroligt duktiga, man märker att vissa har utvecklats jättemycket under det här året! Det var många som kom för att se oss också, jag frågade flera om hur många de trodde satt i publiken och de flesta trodde att det var runt trehundra personer. Alla ensemblar hade nästan valt olika låtar, det var bara en låt som spelades två gånger, High way to hell. Men den låten är ju väldigt känd, Ellen och Cattis sjöng den låten och båda var jätteduktiga! Antonia spelade fiol på en låt och det var hur bra som helst, jag har hört att fiol är väldigt svårt att lära sig och jag visste inte ens att hon spelar det. Carla sjöng jättebra, hon sjöng å två låtar som jag inte minns vad de heter. Alla killar var duktiga också, det var några jag aldrig hade hört sjunga tidigare så det var roligt. Josefine sjöng All right now, den låten som jag skulle ha sjungit ifall jag inte tog Easy. Låten passade Josefine väldigt bra i alla fall, hon passar till att sjunga rock. Instrumentalisterna var hur bra som helst, utan de hade det ju aldrig gått att få en så bra konsert! När min ensemble skulle sjunga sjöng Hedda Peace of my heart först. Det gick bra och hon sjöng bättre än vanligt men det gjorde nog de flesta, när det är uppspel blir man nog lite extra taggad och tänker att man ger allt eftersom man sjunger inför publik. Efter den låten sjöng Roshanak Strange kind of woman, det gick bra för henne också. Sen sjöng jag Easy och det kändes helt okej efteråt, jag var inte jättenervös innan. Men min låt var nog den tråkigaste på hela kvällen, det var en lugn och lite soulaktig låt kanske. Nästan alla andra sjöng rock idag, i julas sjöng ju jag en rocklåt men då var det istället inte alls lika många som gjorde det. Jag vet att jag bode ha rört mig mer till min låt, Ellen och jag pratade lite om det innan konserten och att jag kanske kunde göra någonting med ena armen men att min låt var lugn och att jag inte behövde stampa med foten eller något, i julas rörde jag mig i alla fall mer men det var jag ju tvungen att göra. Dessutom är det lättare att röra sig om man sjunger en snabbare låt. Det gick jättebra för Ellen att sjunga, det skrev jag ju förut också! Fastän hon hade feber både igår och idag lyckades hon vara hur bra som helst!
Det var sex ensemblar som sjöng och det tog ju ganska lång tid men låtarna var bra och tiden gick fort. Rebecka kom förbi en stund men hon hade missat mig eftersom hon hade en elev då, det kanske var lika bra.
Efter konserten sa jag hejdå till några innan jag åkte hem. De som jag kände som var där idag var Nina, Lia, Lovisa och Magdalena. Många hade sina släktingar med sig, det verkar vara många mormödrar och annat som vill höra sina barnbarn sjunga. Lia gav mig en nessesär med en hårborste och en plånbok. Det var roligt, jag har i och för sig ganska många nessesärer, många verkar tycka att det är bra att ge bort det, jag har ungefär fem stycken. En av dem är gammal och väldigt använd men jag kommer nog ändå spara den som minne, jag har nämligen sytt den själv. De nessesärer jag har fått av andra har jag inte använt särskilt mycket, jag är dålig på att använda nessesär men jag ska göra det när jag åker till England. Jag fick femhundra kronor också och det var bra inför sommaren. På fredag ska jag åka och handla kläder med Rebecka men sen orkar jag inte köpa mer kläder på ett tag.
Nu börjar det bli sent och jag ska sova så att jag orkar med morgondagen:) Jag är i alla fall nöjd med dagen och kvällen.
/Vispen

Tisdag, konsert imorgon

Hej!

Nu tänkte jag blogga en stund eftersom jag ändå inte har någonting att göra. Igårkväll pratade jag i telefon till sent på kvällen, då min hjärna inte längre uppfattade vad de andra sa märkte jag att jag var väldigt trött och lade därför på. Chattade gjorde jag igår och då skrev jag bland annat till en synskadad tjej, det ska bli roligt att lära känna henne. Vi började chatta igår för jag fick hennes msn av en kompis, det är alltid roligt med nya människor. En del vill bara skriva till personer de känner men det skulle bli tråkigt utan nya människor tycker jag. Det är bra för jag har en personlig msn och en msn för de jag inte känner:) I min personliga msn ger jag ut hela mitt namn och den ger jag därför inte ut till vem som helst. Men de flesta brukar få den efter att jag har skrivit mycket till personerna på någon hemsida eller på min andra msn. Jag borde byta min personliga msn för i den står mitt kära fula namn med och där heter jag inte ens någonting med Vispen. Det som är bra med den hotmail-adressen är däremot att jag kan kolla mina mail från outlook express, det programmet fungerar väldigt bra för mig. Om jag bytte till en annan hotmailadress skulle jag inte kunna göra det utan skulle då bli tvungen att kolla alla mail från en hemsida eller något dåligt program.

Idag var näst sista lektionen i kultur och idéhistoria, nu är det bara en lektion kvar för den här terminen. Men kursen fortsätter ju nästa år, jag förstår inte varför skolan har lagt upp kurser över två år, den är ju ändå bara hundra poäng. Man skulle lika bra kunna läsa ämnet fler timmar varje vecka än vad vi gör nu och göra klart kursen på ett år. Förutom kultur och idéhistoria är det bara sångkursen som fortsätter, den är hundrafemtio poäng. Men det är bra att den kursen är över tre år för att man då kan hinna utvecklas mycket och nå ett bra betyg.
På lektionen hade vi betygsamtal med läraren, de som inte pratade med honom skulle titta på en film. Filmen byggde på en pjäs som Shakespeare skrev för länge sen, undrar hur han kunde bli sådär känd, hans pjäser måste ha varit helt fantastiska. Jag har aldrig direkt sett någon av dem men jag har hört små delar av till exempel Romeo och Julia som olika teatrar har spelat upp. För mig har inte den pjäsen verkat speciell men det kanske beror på att jag aldrig har sett hela pjäsen utan bara små scener ur den. Filmen vi såg idag var i alla fall ganska svår att förstå, många människor var med och pratade samtidigt. Elin i min klass syntolkade för mig och hon var väldigt duktig, särskilt eftersom det var första gången hon gjorde det. Först pratade läraren jättehögt medan filmen var på, han läste alla texter och förklarade vad som hände. Läraren var faktiskt också väldigt bra för han hade väldigt mycket inlevelse och ändrade tonläge när saker hände. Men många i klassen uppskattade kanske inte det och därför erbjöd sig Elin att syntolka istället, det var ju väldigt snällt av henne. Det enda jag förstod bra av filmen var att en person ville bli kung, hans pappa var kung men sen dödade personen som ville bli kung sin bror. Han dödade honom förresten inte själv utan bad andra att göra det. Jag är inte säker på att det var två bröder men kanske, kungen var i alla fall brödernas pappa. När han fick reda på att en av bröderna hade dött dog han av chocken, det var skumt. Huvudpersonen i filmen hette föresten Rikard, när Rikard hade dödat en annan kung för att hans pappa skulle bli kung, lyckades Rikard få kungens tidigare fru att bli kär i honom. Det var verkligen hur konstigt som helst, först var kungens fru såklart jättearg på Rikard när han helt plötsligt kom in i ett rum där frun satt med kungens döda kropp. Men helt plötsligt blev hon kär i Rikard, jag förstod ingenting, han behövde bara prata lite för att hon skulle börja tycka om honom. Läraren sa att filmen skulle sluta med att Rikard blev kung och jag förstår inte hur han kunde bli det med tanke på att han var otroligt elak och dödade alla, oj vilken bra kung, eller inte. Rikard måste enbart ha blivit kung för att många var rädda för honom, alla som sa emot honom dödades.

På betygsamtalet fick jag veta att jag fortfarande ligger på vg+, mvg kan man inte ligga på. Men jag ska svara på några frågor till Rosens namn, den där filmen vi såg för länge sen. Det fanns frågor som vi har gått igenom på lektionen på samma papper plus några frågor från filmen. Läraren sa att jag inte behöver svara på frågorna om filmen eftersom jag hade väldigt svårt att förstå den men jag kan ju svara på de andra frågorna. Jag kunde göra arbetet under sommaren vilket känns skönt men jag ska ändå försöka bli färdig med arbetet så fort som möjligt för annars kommer jag bara glömma eller skjuta upp det. Jag tror att mitt slutbetyg i kultur och idéhistoria blir vg, det känns inte som att jag kommer få mvg. I och för sig fick jag mycket beröm för arbetet jag fick mvg på men det känns svårt att göra om ett lika bra arbete en gång till.

Det var ingen öppen tid idag och därför var jag med Ellen och alla andra som satt nere i kafféet och åt lunch. En tjej åt sushi och jag blev otroligt sugen på det, jag hade inte med mig någon mat till skolan men Ellen väntade på mig medan jag åt lunch lite senare. Efter att jag hade ätit åkte vi till Globen eftersom Ellen behövde köpa nagellack och lite annat. Jag hittade två lila tröjor som jag köpte, eller det var en tröja och en längre tröja, ingen klänning men ett linne eller något liknande. Det kändes i alla fall skönt att jag hittade någonting, det gick dessutom ganska snabbt. Vädret kunde däremot ha varit bättre, det regnade och blåste kallt ute, det dåliga vädret ska fortsätta flera dagar till har jag hört.

På ensemblen pratade vi först om lite allt möjligt. Det var inte direkt ett roligt samtal men att prata om tråkiga saker kan faktiskt vara bra ibland. Efteråt kändes det nog bättre för alla tror jag och när vi skulle spela igenom allt sen kändes det bra och jag kände mig mer taggad än vanigt. Vi sjöng igenom allt två gånger, High way to hell var den enda låten vi bara hann sjunga en gång men vi känner oss ändå ganska säkra på den.
Imorgon börjar konserten klockan sjuk på Kulturama, vi får se hur det går. Jag har ingen aning om ifall det kostar pengar att komma, på hemsidan står det att det kostar sextio kronor per person men ingen har talat om det för oss. Julkonserten kostade ingenting men vi har ju i och för sig blivit bättre nu, hoppas att pengarna går till klassen ifall konserten kostar sådär mycket, sextio kronor låter mycket för att se oss tycker jag. Men jag är som sagt inte ens säker på att det kostar pengar.
Nu tänkte jag chatta och läsa igenom mitt tal om Celine Dion. Jag skriver förmodligen väldigt sent imorgon kväll så att ni vet.
/Vispen

Måndag, skola och showdownträning

Hej!

Idag var det skola som vanligt men att vara ledig tre dagar istället för två var väldigt skönt:) Det var lite trafik men jag hann ändå i tid, chauffören verkade ganska bra. När jag kom till engelskan fick vi tillbaka våra nationella prov. I år är det tvärtom från förra året, jag fick bäst resultat på det muntliga testet. Jag hade vg där, sen hade jag g på allt annat, det fanns olika nivåer på både g och vg och jag hade en dålig nivå på läs och hörförståelsen, det var inte oväntat. Men på skrivdelen hade jag den bästa g-nivån och på det muntliga hade jag en vg-nivå, minns inte vilken, tror att det var den i mitten. Fastän jag bara hade starkt g på nationella provet när man räknade ihop allt får jag vg i slutbetyg eftersom jag har haft vg eller bättre på alla moment. Datorn krånglade idag och därför kunde jag inte prata om Celine Dion. Att prata utan stödord ville jag inte göra nu när man ska prata i fem minuter. Jag tog i och för sig tid på alla andra och de flesta som redovisade idag pratade inte i fem minuter, därför går det nog bra att jag pratar fyra minuter och spelar musik en minut. Man kan ju bara få g eller ig på det sista momentet så det är nog inte särskilt viktigt att exakt hålla tiden.

På ensemblen spelade vi igenom alla låtar tre gånger, vår trummis var jättesen och därför hann han bara vara med i slutet av lektionen. Som tur är har vi en till lektion imorgon och då ska vi sjunga och spela igenom allt en sista gång, sen är konserten på onsdag. Imorgon hoppas jag att alla är i tid, om någon är sen drabbas ju alla av det, i alla fall om det är någon som spelar instrument. Att sjunga utan en stämma kan också vara jobbigt.
Kören gick bra, efter att ha sjungit igenom låtarna en gång fick vi gå. Lite information fick vi också, nästa vecka är det ingen kör men på fredagen den veckan är ju skolavslutningen då vi ska uppträda med låtarna. Tvåorna och treornas kör ska tydligen också sjunga någonting då eftersom de ska sjunga upp med oss. Nästa år sätts alltså min klass ihop med de som går i tvåan nu, det blir roligare med en större kör:)

Matten gick också väldigt snabbt, vikarien talade om att jag i alla fall hade ett starkt g på nationella provet men att han inte visste ifall jag hade vg. Det var tydligen bara någon poäng som fattades och han visste inte riktigt hur han skulle rätta mitt prov, det verkar som att han hade behövt se reliefbilderna för att veta det men de har vi redan skickat tillbaka. Därför blir det ju lite svårt men jag tror ändå att jag får vg i matte a eftersom jag har haft vg eller bättre på alla moment i kursen och sedan antingen fick eller ligger nära vg på nationella provet.

Kontaktlärarmötet var inställt på grund av att en i min klass hade lyckats övertala vår mentor att slippa det. För mig spelade det ingen roll eftersom jag ändå skulle stanna kvar längre På Kulturama, det var ju träning för mig idag. Men det var lite störande för jag vill veta hur schemat ser ut nästa vecka. Det enda jag vet är att vi har en elevhälsovårdsdag på onsdagen men förutom det kanske vi har vanliga lektioner. Kören och matten är inställt nästa vecka, vår lärare sa att vi inte har någon kör och i matten har vi ju ingenting mer att göra. Engelskan är nog också klar nästa vecka eftersom de sista redovisar på torsdag, kultur och idéhistoria är egentligen den enda lektion jag tror vi ska ha. Samhällskunskapsläraren sa bara att vi skulle vara närvarande på lektionerna den här veckan men på honom verkade det som att vi inte skulle ha någon lektion på torsdagen, musikteorin vet jag inte. Jag får fråga om det på idrotten på onsdag, hoppas att Ola vet hur det blir.

Träningen gick väl sådär, det var i alla fall väldigt många där vilket var roligt. Två personer från landslaget kom, de var med på sm så jag hade träffat de tidigare. Jag spelade mot en av dem, som tur var sköt han inte sitt hårdaste, såklart förlorade jag mot människan men det var ju ganska väntat. Mot Lappis och hans flickvän Maria vann jag i alla fall. Jag testade att skjuta forhand som jag lärde mig idag men det blev fel fastän jag förstod hur man skulle göra. För mig tar det alltid tid att lära mig något nytt, mina forhanskott blev verkligen helt fel. Sedan hade jag svårt att få skotten att bli hårda men jag måste träna mer på det.
Nu ska jag gå och se ifall det finns någon mat hemma.
/Vispen

RSS 2.0