Söndag, mors dag

Hej!

Igårkväll gjorde jag inte alls mycket, det hände ingenting som jag kommer ihåg särskilt väl i alla fall. Jag lyssnade mest på musik och sen såg Adam och jag olika tv-program från datorn. Det är bra att tv-kanalerna har program man kan se direkt på internet, om man har missat ett speciellt program brukar man ibland kunna gå in och se det på kanalens hemsida istället:) Jag spelade ett spel för synskadade som verkade ganska tråkigt, jag laddade ner det eftersom jag inte hade någonting att göra. Tänk om någon kunde göra lika bra dataspel för synskadade som för seende och om det fanns lika många att välja på. The sims är ett spel som jag gärna skulle vilja testa, jag har pratat med andra synskadade som också skulle vilja det. I och för sig spelade man mest det när man var lite yngre men jag vet personer i min ålder som fortfarande gör det ibland.

Idag vaknade jag ganska tidigt, eller jag somnade om några gånger innan jag gick upp, det är ovanligt för mig att kunna somna om. Jag såg i alla fall reprisen av Robinson efter frukosten, finalen visades ju igår. Det var spännande att se alla tävlingar men eftersom Adam inte visste vad tjejerna hette blandade han ihop de och när jag trodde att jag var helt säker på att en person hade åkt ut ur en tävling hade hon helt plötsligt vunnit den. Till slut var i alla fall Elenor och Jarmo i final, jag tycker att båda verkade väldigt trevliga och bra. Men Elenor var en värdig vinnare enligt mig, ingen verkade tro att hon skulle vinna eller ens komma till final så det var roligt. Nu finns det snart inga program kvar att följa, Singing bee och Robinson är slut, på sommaren brukar de bara visa tråkiga filmer på fredagar. Men jag kan förstå att ingen serie eller annat visas då eftersom många är bortresta och inte har tid att titta på tv. Sedan har ju även de som sänder tv-programmen säkert semester vid olika tider och därför går det ju inte att visa särskilt många direktsända program. Sommarkrysset är i alla fall bra, någon gång vill jag åka till Gröna lund och se det. Adam och jag såg förresten att Jarmo hade en fanclub på facebook med över tretusen medlemmar, vad många som måste tycka att han är bra.

Senare idag gick vi ut och åkte till stan. Vi skulle egentligen bara ha åkt till Liljeholmen men gick ändå till Aspudden sen av någon skum anledning, just det, Adam ville handla något på Villys, det är en a hans favoritmataffärer. Han köpte bara en jordgubbskräm, en coca cola och en banankaka, den var god. Efter det gick vi tillbaka till Liljeholmen där jag skulle köpa någonting till Nina. Det är ju mors dag idag, i vanliga fall brukar jag inte ge bort någonting varken på mors eller fars dag men idag gjorde jag det. Adam och jag tittade på blommor i nästan en halvtimme, jag hade väldigt svårt att bestämma mig för vilken sort jag skulle köpa. Till slut ringde jag Lovisa som tyckte att jag skulle köpa en orkidé. Jag köpte en gulgrön orkidé och en chokladask till Nina. När jag kom hem verkade hon bli glad över det=)
Nu måste jag träna på mitt tal om Celine Dion, jag vet inte om jag ska redovisa imorgon eller på torsdag. Det vore skönt att ha talet gjort så fort som möjligt men om jag gör det på torsdag skulle jag hinna vara mer förberedd.
/Vispen

Lördag, trettiofem grader varmt

Hej!

Nu lyssnar jag på en låt med Sibel Redzep som heter I´m sorry samtidigt som jag skriver det här inlägget, den är riktigt bra. Jag hann se det mesta av Talang igår innan maten var klar och jag tycker att David och Hebbe sisters var väldigt duktiga. Hebbe sisters fick bara en grön bock av juryn vilket jag inte kunde förstå men juryn sa i alla fall att de sjöng väldigt bra. Trollkarlen Charlie var tydligen väldigt bra och det är synd att jag inte kan se ibland. Senare på kvällen såg jag att Charlie och David hade gått vidare till final och det var bra tycker jag.

Till förrätt åt vi först vårrullar med glasnudlar och grönsaker och sedan wokade grönsaker och ris till huvudrätt. De andra åt kyckling och jag åt qorn, det var väldigt gott. Adam blir verkligen bättre och bättre på att laga mat men det kan man ju förstå med tanke på att han går hotell och restauranglinjen på gymnasiet. På kvällen lyssnade vi mest på en talbok, jag hade fått jätteont i huvudet. Det kan ha berott på att jag bar min tunga väska med dator och annat när Rebecka och jag gick på stan. Rebecka bar den också en del av vägen men jag brukar få ont i huvudet efter att ha burit tunga saker ibland.

Jag vaknade runt halv tolv imorse, jag hade svårt att sova inatt på grund av huvudvärken så det var ju tur att det var lördag idag och jag ändå kunde sova ut:) Jag hade hört att det skulle vara väldigt varmt ute och när Adam tittade på termometern visade den 35 plusgrader. Det har verkligen inte varit så varmt på länge, förra året var det såklart det men det känns som en evighet sen. Vi åt vår frukost på balkongen vilket var trevligt, jag kunde sitta i en jättetunn tröja och ändå tycka att det var varmt. Efter frukosten var jag tyvärr tvungen att plugga, jag lyckades lägga till några meningar till talet men när jag säger det blir det ändå bara cirka tre och en halv minut. En gång tror jag att det tog fyra minuter, jag ska träna mer på det imorgon, det finns verkligen ingenting mer att lägga till. Jag har letat fakta på en massa engelska hemsidor men de flesta är uppdaterade för länge sen och jag har inte direkt någon ny fakta om Celine Dion, det enda jag vet är att hon hade sin världsturné förra året.

Adam och jag gick ut lite senare och åkte till stan. Där gick vi runt ganska länge, tittade runt i affärer och sen köpte jag en liten glass. Det var Stockholm Maraton idag och vi såg hur många människor som helst som stod och hejade på de som sprang, det måste ha varit många som sprang idag för vi såg en person som hade nummer sextontusen.
På hemköp köpte vi en ny tuttifruttipåse som hette smothie. Där fanns det en godis med mangomsak men jag blev besviken på den eftersom den hade en annan smak också och dessutom knappt smakade mango. Det fanns i alla fall en god smak som var vanilj och äpple som både Adam och jag tyckte om. Vi testade någon sorts ananaschips också som i början smakade lite skumt men som jag vande mig vid efter en stund.

Jag har tittat hur långt mitt sommarlov kommer att vara i år. Det är bara sextioåtta dagar och sextionio nätter. I vanliga fall brukar jag ha sjuttio dagar eller till och med längre lov än så. Adams sommarlov är till exempel sjuttiosex dagar. Nästa år blir ännu värre för då slutar jag inte förrän den femtonde juni, så sent har jag nog aldrig slutat.
Nu ska Adam och jag göra något annat istället för att sitta vid datorn.
/Vispen

Fredag, ätit god glass och handlat presenter

Hej!

Nu kom jag till Adam för en liten stund sen, maten skulle egentligen ha varit färdig. Men Adam hade glömt att börja göra den i tid och det är lite störande eftersom Talang börjar snart. Jag skulle gärna vilja se vilka som går vidare idag och det är fortfarande en stund kvar innan maten är färdig. Talang har jag sett fram emot hela veckan och jag kunde ha åkt hem istället för då hade jag ätit tidigare, eller också äter jag halv tio. Att se Talang på tv fyras hemsida brukar aldrig gå eftersom det står att det är något fel när man går in på tv fyra play.
Imorse vaknade jag jättetidigt och kunde inte somna om på flera timmar sen vilket var störande. Lite efter klockan elva gick jag upp och duschade. Sedan åt jag en snabb lunch innan jag började plugga engelska. Nu är mitt tal lite mer än tre minuter, jag tror att det tar fyra minuter bara jag kommer på några meningar till. Idag hittade jag en hemsida med mer fakta om Celine Dion. Men det var mest onödig fakta som inte passar att ha med i mitt tal men jag får lägga in onödig fakta för det är det enda sättet att få talet längre. Man kan ju bara få g eller ig på den sista uppgiften och g borde jag klara. På mitt tacktal till Adam fick jag konstigt nog vg fastän jag stannade upp och tänkte ibland och inte hade något bra uttal.

Klockan halv tre åkte jag iväg med en taxi för att träffa Rebecka. Det har varit samåkning nästan varenda gång på senaste tiden, det är jobbigt men det verkar som att jag får räkna med att det alltid är det. Tanten som vi hämtade pratade mycket om sitt liv och mat hon tyckte om, det var ganska underhållande. När jag kom fram var Rebecka redan där och vi gick in på ett ställe för att äta glass. Det fanns väldigt många sorter att välja på plus att det inte var överdrivet dyrt. En kula kostade tjugofem kronor och två kulor 33 kronor. Jag köpte två kulor, det tog tid innan jag hade bestämt mig för vad jag ville ha som vanligt. Till slut tog jag vanlig choklad och banan. Glassen var jättegod, Rebecka tog pistasch och chilichoklad. Jag smakade lite av chilichokladen och den var god förutom att den var stark, den kändes i halsen efteråt. Men jag måste åka till glasstället någon mer gång och testa fler smaker.
Efter att ha suttit i solen och pratat om en konsert och lite annat åkte vi för att handla. Vi fick åka runt till två olika ställen och på det första stället hittade vi ingenting trots att vi var inne i flera affärer. Men på t-centralen hittade jag presenter till Björn, Mickis och Maja. Nu har jag bara Kim kvar att köpa till, det är jättesvårt att hitta någonting till henne för hon har allt hon vill ha verkar det som. När jag frågar henne vad hon önskar sig vet hon inte det heller. Eftersom många läser min blogg kan jag inte skriva vad jag köpte till de andra, det är i alla fall ganska tråkiga saker eftersom jag inte hittade något bättre. Någon dag får jag åka tillbaka till stan och köpa present till Kim plus att jag måste köpa kläder nför sommaren. Efter att ha handlat åkte jag hit och nu hinner jag inte skriva mer eftersom Talang börjar.
/Vispen

Torsdag, två jobbiga prov är gjorda

Hej!

Jag tycker faktiskt att jag var duktig imorse, jag gick upp tidigt för att plugga. Då jag kunde ha åkt till skolan klockan tio istället för halv nio bestämde jag mig ändå för att inte boka om taxin. Provet var ju avgörande och därför ville jag verkligen lägga ner tid på att plugga så att jag inte kunde vara arg för att jag inte hade gjort det sen. Det gick bra att plugga, jag hann läsa igenom det viktigaste tror jag, den stora boken tittade jag igenom men läste inte särskilt mycket i den. Min assistent kom till skolan lite innan provet skulle börja och följde med mig till klassrummet. Min mage gjorde ont av nervositet, både på grund av musikteorin och sångprovet som skulle göras senare under dagen.

Jag gick in i klassrummet och fick vänta länge innan min sega dator startade. De andra var tvugna att vänta några minuter på den och den verkade sega sig extra mycket idag, ibland verkar det som att datorn känner på sig när jag ska göra viktiga saker för den blir alltid hur seg som helst då. Vi började i alla fall med gehörsdelen då vi först skulle avgöra ifall toner rörde sig uppåt eller nedåt. Det tror jag att jag får rätt för, sen skulle man skriva olika intervall, där hade jag kanske två eller tre fel. Efter det skulle man skriva ner rytmer och det var väldigt svårt, det fanns tre rytmer och jag får hoppas att jag åtminstone får något poäng där, sådant är svårt att träna på hemma och jag kände mig osäker både då läraren spelade två rytmer på pianot och sedan klappade en rytm. Man kunde få tre poäng ifall man skrev rätt på om tre ackord man hörde var dur eller moll, det kändes ganska lätt.

Teoridelen var jobbig, jag skrev så gott jag kunde men vet inte hur långt det räcker. En uppgift ska jag göra muntligt med min lärare nästa vecka för den var tydligen för svår för mig, seende kan läsa den uppgiften mycket lättare än jag. När den översätts till punktskriftsnoter blir den svår att läsa och jag hade inte hunnit jobba med det än. Att transponera var svårt men jag får hoppas att jag får något poäng där, rytmdiktat var otroligt svårt och jag kom inte på några bra taktarter som passade till de rytmer som stod nedskrivna. Ackord var ändå svårast för det har vi knappt jobbat med alls men något rätt får jag nog där. Kvintcirkeln tog hundra år att skriva, jag hade seriöst mycket jobbigare än alla andra som bara behövde rita upp en cirkel och fylla i bokstäverna på rätt plats. Men jag behövde skriva var varje bokstav skulle sitta i ansiktet, jag hade glömt vad vissa punkter hette men kallade de lite olika saker och får hoppas att jag åtminstone får halva poängen där.

Det var ungefär det som fanns med på provet, en formskiss också som jag faktiskt kände mig ganska säker på:) Ifall jag skulle uppskatta mitt betyg på provet var det kanske vg eller sämre. Det stod inga kravgränser på provet och därför vet jag inte hur många poäng som krävdes för varje betyg. Jag är ganska säker på att jag kommer fortsätta med musikteori a nästa år, om man får det och kan satsa högre vill jag göra det. Musikteori b kan jag läsa i trean i så fall, det är ju lika bra att jag är säker på musikteori a innan jag börjar med en helt ny kurs. Att lära sig allt på bara lite mer än en månad har varit tufft, gehöret har jag fått lära mig i samma takt som de andra men teorin, den har varit svår. Läraren har inte ens hunnit gå igenom all teori ordentligt men det beror mycket på att vi har jobbat med samma sak många lektioner för att alla ska kunna hinna med och lära sig allt. Jag var ju tvungen att lära mig att skriva allt på kort tid vilket har känts jobbigt, jag har känt pressen hela tiden. Men oavsett hur det gick på provet känner jag mig nöjd med tanke på hur mycket jag faktiskt har pluggat. Tur att jag började läsa noter i nian för annars vet jag att det hade gått sämre än vad det gjorde idag.
Nu är musikteorin färdig för i år, läraren sa att han inte förväntar sig att vi ska klara mvg i år och det känns bra=)

Som vanligt var det jag som satt kvar sist med provet men det tog tid att läsa en not i taget på et punktpapper, sedan skriva in en annan not på datorn och därefter hitta rätt ställe på punktpappret igen. Jag hann äta en snabb lunch innan sångprovet. Då jag kom till salen där jag skulle sjunga var det en tjej före mig så jag hann gå på toaletten och sjunga upp lite. Min röst kändes skum och det kan ha berott på att maten jag åt innehöll mycket sås och för att jag dessutom drack mjölk som man egentligen inte ska göra innan man sjunger. När jag kom in i rummet fick jag veta att min sånglärare Kerstin, en sånglärare som heter Maria och min ensemblelärare Ola skulle lyssna på mig. Efter att ha talat om vilken låt jag skulle sjunga började Kerstin spela på pianot och jag sjöng. Hmm, jag har ingen aning om hur det lät men säkert mer falskt än vanligt på grund av nervositet. Det är i alla fall en väldigt bra träning att sjunga när man är nervös för till slut borde man ju lära sig att ändå kunna kontrollera rösten. Efter att jag hade sjungit sa Maria någonting om att jag hade en fin klang på rösten tror jag, sen sa hon något mer som jag inte kommer ihåg. De andra skulle läsa noter och sjunga men jag fick olika intervall istället. Det kändes ganska lätt, jag fick bara ren kvint, stor ters och ren oktav, sen behövde jag inte sjunga mer, skumt. De kanske redan hade bestämt mitt omdöme som förmodligen bara är g eftersom jag fick så enkla intervall. I höstat låg jag i och för sig på g+ och det kanske jag gör fortfarande. Även om jag kanske har utvecklats har ju alla andra också gjort det och därför tror jag att det är svårt att kunna få till exempel ett vg. Men det är ju inte förrän i trean man får slutbetyg i sång och jag ska verkligen försöka nå upp till vg har jag bestämt. Innan jag gick sa Kerstin att hon tyckte att det hade gått bra även om jag inte sjöng ut på de höga tonerna, eller det är en hög ton som finns i varje refräng. Men lycka till att jag kunde sjunga ut med min skumma eftermaten-röst som jag hade. Ett till prov var i alla fall gjort och jag satt och pratade med några i parallellklassen innan taxin körde hem mig. När jag kom hem kunde jag äntligen slappna av mer, jag åt några smörgåsar och ringde Adam en stund. Hans föräldrar kom tillbaka från Rom igår och Adam fick kläder och sådant av dem. De hade betalt en resa till Adam också men han ville inte följa med, jag skulle aldrig tacka nej till en gratis resa där man fick bo på hotell och äta god mat, seriöst! I och för sig är det i slutet av terminen nu och därför kanske även jag hade tackat nej till en resa eftersom många prov och annat görs precis de här veckorna. Lite tur var det nog att Adam inte följde med också för han har varit sjuk och mått ganska dåligt de senaste dagarna.
Nu ska jag göra lite annat innan jag går och lägger mig. Imorgon är jag ledig, förstå hur skönt det är! Men jag har engelskan kvar och i helgen måste jag börja träna på mitt tal, att framföra det på ett bra sätt. Sedan träffar jag Rebecka imorgon plus att det är Talang, det blir säkert en bra fredag!
/Vispen

Onsdag, prov imorgon

Hej!

Imorse fick jag svar av min samhällskunskapslärare på ett mail där jag frågade ifall han kunde skicka anteckningarna till provet. Läraren skrev att vi då inte ska ha det sista provet, jag störde mig! På den senaste uppgiften där man skulle skriva ett personligt brev och ett cv fick jag vg+ och det tyder att jag nu får vg i slutbetyg. Det jobbiga är att läraren på betygsamtalet tidigare sa att jag skulle få mvg i slutbetyg ifall jag fick mvg på det sista provet för att alla resultat då tillsammans skulle bli mvg, det skulle räcka med ett vg på mitt cv. Men nu finns det ingen chans till att höja mig och det känns otroligt jobbigt, jag hade faktiskt verkligen pluggat jättemycket till det sista provet ifall det hade varit. Nu får jag vg, läraren tyckte att jag borde vara nöjd med det men det är jag inte med tanke på att jag kanske skulle ha kunnat höja mig på sista provet. Det ställdes in på grund av att vi inte hade några lektioner den här veckan men vi ska ju ändå ha två lektioner nästa vecka, därför förstår jag inte vad problemet skulle vara med att lägga in ett prov där. Jag kunde inte ha skrivit ett mycket bättre cv än jag gjorde men läraren sa att jag skulle satsa mer till sista provet i så fall. Nu stör jag mig som sagt och det kommer jag att göra länge till.

Min ensemble tränade en timme idag och hann sjunga igenom alla låtar. Strange kind of woman och Easy tror jag att vi tycker är svårast, stämmorna på Easy låter konstigt och Strange kind of woman har vi inte tränat på särskilt länge. Men nu är det en vecka kvar till konserten och jag längtar tills den och alla andra prov är över.
Roshanak var jättesnäll och väntade på taxin en stund med mig. Jag blev glad över hennes sällskap, när jag senare ringde taxibolaget hade de glömt att hämta mig och därför var det ju tur att jag ringde. Efter att jag kom hem pluggade jag musikteori, imorgon gäller det! Det ska jag verkligen klara, det måste jag göra! Fastän jag bara har fått lite mer än en månad på mig vill jag klara det, min lärare tror att jag skulle kunna göra det.

Vi skulle ha åkt och skaffat pass till Lovisa och mig idag men det gick inte eftersom båda föräldrarna behöver skriva på någon blankett. När man blir arton år behöver inte föräldrarna skriva under saker längre, det är en positiv sak med att bli myndig. En till positiv sak som jag har kommit på är att jag kan söka ett bidrag och därmed få mer pengar varje månad, mina synskadade kompisar får det. Nu får Nina pengar men de får ju inte jag, det blir bättre att betala mer själv. Mina kompisar betalar mest resor med de pengarna för det är inte så mycket man får men att åka till varandra kostar ju pengar och jag har ju kompisar i hela Sverige. Nu får vi i alla fall skaffa pass någon annan dag istället, nästa vecka måste jag helst göra det.

Det har inte hänt särskilt mycket idag förutom att jag har pluggat och sjungit ganska mycket, två stora prov är imorgon. Sen har jag pratat med Nina om gym och jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för vilket jag ska ta. Att köpa sommarkortet kan ju vara bra eftersom man får tillbaka pengarna om man senare skaffar ett årskort på samma gym. Men å andra sidan vet jag inte hur mycket jag kommer hinna träna i sommar, vissa veckor kanske jag skulle hinna träna två veckor medan jag andra veckor inte skulle hinna träna alls. Några veckor kommer ju jag vara borta plus att Rebecka kommer vara borta andra veckor men jag vet inte. Att köpa klippkort är dyrt och det finns dessutom inte på tjejgymmet. Alla gym har för och nackdelar men det verkar kosta ungefär lika mycket på alla ställen.
Nu måste jag fortsätta plugga, sista rycket.
/Vispen

Tisdag, kort skoldag och ungdomsgård

Hej!

Nu känner jag mig lite illamående efter att ha suttit i en taxi ganska länge men jag ska ändå försöka blogga lite innan jag går och lägger mig. Jag vet inte varför jag mådde extra illa idag men chauffören körde lite skumt, det är annars bara på förmiddagarna som jag brukar ha lättast för att må illa. Illamåendet brukar dessutom släppa när jag har kommit ur taxibilen men det har det inte gjort än.

Imorse gick jag upp klockan tio och behövde inte stressa alls, jag åt frukost eftersom jag hade hunnit bli hungrig vid den tiden. Efter det pluggade jag engelska och nu är mitt tal på tre minuter, jag har letat i tidningar på internet men hittar nästan ingen fakta alls om Celine Dion, hon verkar inte vara någon man direkt skriver om. Det enda jag hittade var att hon var en av de rikaste artisterna i världen. Men jag måste försöka hitta mer fakta om henne för talet ska ju vara fem minuter, det är verkligen svårt. Jag har dessutom skrivit mina egna åsikter om henne redan och därför förstår jag inte hur talet ändå bara är tre minuter långt. I och för sig tar det säkert längre tid när jag står där framme för då pratar jag automatiskt långsammare än när jag tränar hemma.

Klockan tjugo över två åkte jag till Kulturama. Där hade jag ensemble som vanligt men tycker att jag sjöng sämre än jag brukar. Det berodde mycket på att Easy spelades utan piano eftersom vår basist är borta och nu ersätts av läraren som annars spelar piano. Imorgon kommer basisten tillbaka men då är inte läraren med, nästa vecka får jag i alla fall sjunga igenom låten med piano en gång, den blir verkligen mycket bättre då.
Efter ensemblen väntade läraren tills min taxi hade kommit. Det var snällt av honom tycker jag, jag förklarade flera gånger att jag verkligen klarade mig själv men läraren tyckte att det vore tråkigt för mig att vänta själv. Han verkade dessutom vara orolig ifall taxin inte skulle komma, jag berättade nämligen för honom hur det var med taxin under mellan och högstadiet. Nu är det ju verkligen mycket bättre än då och om taxin inte kommer är det ju bara att ringa och fråga varför.

Efter att ha ätit en god men väldigt stressig middag hos Adam åkte vi till ungdomsgården. I början var det ganska tråkigt där men det blev roligare då de flesta av oss satte sig i ett rum och pratade om kändisar. En av ungdomsledarna jobbar på två tidningar som skriver artiklar om kändisar, det verkar jätteroligt tycker jag. Ett jobb som journalist vore faktiskt inte helt fel, jag skulle tycka att det var roligt att åka runt och intervjua folk för att sedan skriva om det. Jag har faktiskt börjat tycka mer om att skriva på sista tiden men det är nog ändå ingenting för mig, jag ligger ju bara på vg i svenska. De flesta synskadade jag känner är antingen väldigt musikaliska eller bra på att skriva, det är skumt tycker jag men det kan man ändå förstå. Att vara bra på det har ju ingenting med syn att göra. Kändisar är i alla fall roligt att prata om, vi pratade om olika filmer också. Sedan spelade jag upp när Markoolio sa att han älskar mig haha. Han frågade bara Ronja om hur hon mådde eller något liknande och jag hörde inte att han sa till någon annan att han älskade den personen men det kanske är något han säger en gång per signering. Senare under kvällen pratade jag med Ronja och Lappis om skolor och diskuterade böcker med Rena. När jag åker till England kommer det förmodligen inte finnas internet där men jag ska ändå ta med mig datorn för att skriva dagbok, en sådan resa vill jag inte glömma. Men jag har funderat på att låna några böcker inför resan så att jag har någonting att göra på kvällarna. Därför har jag frågat folk om bra böcker för jag behöver lite tips.
Nu ska jag plugga lite musikteori innan jag går och lägger mig.
/Vispen

Måndag, känner mig seg

Hej!

Jag har känt mig otroligt seg enda sedan jag vaknade idag. Inte ens det fina vädret har fått mig på särskilt bra humör vilket är ovanligt. På våren då det bara är varmt ibland brukar jag alltid känna mig pigg och glad just de dagar då solen skiner och det är som varmast ute. Men på sommaren är det i och för sig inte så, då har man på något sätt vant sig vid sol och tycker inte att det är lika speciellt längre.
Jag fick i alla fall sova ut till klockan nio imorse, skönt. När jag kom till skolan fick jag vänta en stund innan de andra i min ensemble kom, tre personer var inte där idag och det var ju synd men vi andra spelade igenom låtarna vi ska sjunga. En kille som går andra året spelade trummor istället för vår vanliga trummis som inte orkade komma idag. Egentligen tycker jag att det är konstigt att folk inte orkar komma den här veckan då vi ändå bara har musikämnen, vi går ju på gymnasiet mycket för att få hålla på med musik, det är i alla fall vårt favoritämne i skolan.

Innan lunchen bokade min ensemble tid då vi ska repetera själva, det blir på onsdag klockan tolv. Det innebär som det ser ut nu att jag är ledig på fredag, nästan alla i både min och parallellklassen verkar vara det. Till lunch var det potatisbullar med någon böngrejsemojs. Det var ganska torrt men helt okej, Ellen och jag pratade under lunchen. Jag hoppas att hon inte byter skola i höst, hon sa att hon trivs bra på Kulturama nu så jag hoppas att hon fortsätter.
Min röst började vakna lite efter att vi hade sjungit upp på kören. Vi gjorde ungefär samma saker som förra veckan, sjöng Blå vindar i kanon, sjöng olika stämmor och sjöng igenom de vanliga låtarna. Jag känner mig faktiskt säker på alla stämmor, det har alltid varit lätt tycker jag:)

Jag slutade redan efter kören och det kändes såklart jätteskönt! Min assistent, en kille i min klass och jag stod och pratade en stund innan taxin kom. När jag kom hem sjöng jag lite, både på karaokeparty och på Your song. Om tre dagar är sångprovet och jag hoppas att det ska gå bra men jag kommer vara nervös innan, att sjunga för lärare som är hur bra som helst och bara sitter och lyssnar för att försöka hitta fel man gör är inte alls roligt. Men ett bra betyg vill jag ha och därför försöker jag lära mig så mycket som möjligt men det är svårt, det känns inte ens som att jag utvecklas. Jag tränar lite varje dag men det hjälper ju knappt, min röst vill ändå inte sjunga starkt på höga toner eller göra annat som jag vill.

Eftersom jag inte visste om det var någon showdownträning idag och det inte var det förra veckan ville jag inte åka dit ifall jag skulle få göra det i onödan. Förra veckan var det inte så farligt med tanke på att jag bara har tio minuter från skolan till träningen men hemifrån tar det nästan en halvtimme att åka dit. Jag ringde flera personer som brukar vara på träningen men ingen av dem svarade, senare såg jag däremot att jag hade ett missat samtal men då var det redan försent att åka. Senare under kvällen fick jag veta att träningen hade varit och att den är två veckor till, då ska jag i alla fall se till att åka dit. Nu ska jag inte skriva mer för det är ansträngande och jag vill göra något roligare.
/Vispen

Söndag, tiden går fort ibland

Hej!

Tänk vad tiden går fort ibland, det känns som att jag bara har varit ledig en vanlig helg när det egentligen har varit fyra dagar. Fastän jag inte har gjort jättemycket har tiden ändå sprungit iväg, så brukar det vara på sommarlovet också även om vissa dagar då kan kännas hur långa som helst. Jag har faktiskt börjat räkna ner dagarna till sommarlovet och idag är det nitton dagar kvar, förstår ni hur kort tid det egentligen är? Det har inte jag insett men siffran nitton låter i alla fall inte särskilt mycket. Tio dygn är ju åttahundrasextiofyratusen sekunder och nitton dygn är alltså ungefär dubbelt så mycket. Förut räknade jag ofta ut hur många sekunder och minuter olika saker tog, det var faktiskt ganska roligt för då kunde man göra någonting då man hade tråkigt och det tog några minuter, ibland kanske till och med längre tid. Jag har en kompis som är jättebra på matte och för några år sedan räknade han ut hur många dagar jag var, det tog honom bara några minuter. Nu har jag glömt hur många dagar jag är men det måste jag ta och räkna ut någon dag. De nitton dagar som är kvar till avslutningen blir säkert både jobbiga och roliga, jag har en hel del prov kvar att göra plus att vi har terminskonserten. Min samhällskunskapslärare måste ge mig texten om Sveriges lagar så att jag kan plugga på det innan provet som är ganska snart. Läraren kanske har glömt mig och det vore jobbigt för jag vill gärna få texten några dagar innan provet, jag är dålig på att plugga in saker på bara en eller två dagar. Jag får maila läraren och fråga men jag vill inte vara tjatig och väntar därför lite med att göra det.

Dagen har varit lugn och jag har hunnit tänka väldigt mycket. När jag kom till Adam överraskade han mig med kladdkaka:) Det var jätteroligt för det var länge sen jag åt det senast, Adam brukar på något konstigt sätt känna av när han ska göra olika saker, det passar alltid extra bra just när han gör det:) Jag hann titta på reprisen av både Robinson och Talang. Talang såg jag ju i fredags men det var roligt att se alla talanger igen. Robinson missade jag igår så det var roligt att titta idag istället, det börjar bli spännande nu för det är bara fyra personer kvar, tre tjejer och en kille. Erik åkte ut och nu är Jarmo den enda killen som är kvar, jag tror att det kommer vara en tjej som vinner Robinson men vem vet jag inte. Människorna som lever på ön måste vara väldigt starka som nästan klarar sig utan mat och andra saker som vi är vana vid. Wild kids är ju ett program där barn lever på en ö men de får ju åtminstone mat så att de klarar sig plus att de tävlar om nya personer i lagen istället för att någon ska åka ut, det måste vara roligt och mycket lättare än de som tävlar i Robinson. Men det är ju skillnad på att låta barn och vuxna klara sig själva, barn skulle ju inte klara av det på samma sätt. Men man märker att även deltagarna i Robinson mår dåligt och de saknar ju sina familjer och mår minst lika dåligt som barn utan mat.
Förutom att titta på tv har jag sjungit, lyssnat på en talbok, lagat mat och pluggat musikteori. Jag stör mig på alla jobbiga ackord och intervall, transponeringen kommer jag säkert inte klara men det som känns mest störande är att jag säkert kommer få vg+ istället för mvg- eller mvg, vg+ räknas ju bara som ett vg och det betyget är jag väldigt irriterad på, då kan man ju lika bra få vg för om man får vg+ känns det riktigt jobbigt. När ett enda prov avgör vilket betyg man får borde man inte kunna få g+ eller vg+, det spelar ju ändå ingen roll.
Hmm, som jag skrev tidigare har den här dagen varit väldigt lugn och skön, nästa vecka blir ganska lugn. Schemat blir inte som vanligt och vi har bara musikämnen. Min ensemble ska boka in tider då vi kan spela igenom våra låtar eftersom konserten är vecka tjugotre, det är bra att skolan har tagit bort de vanliga ämnena för att ge oss tid till att förbereda och repetera tycker jag:) Även om jag känner mig ganska säker på Easy nu skulle jag säkert glömma bort texten ifall jag sjöng inför en stor publik, när jag blir nervös har jag märkt att jag väldigt lätt brukar glömma bort texten men det händer ju kanske inte ifall jag tränar mycket på låten.
En annan sak jag gör när jag blir nervös är att jag pratar snabbare än vanligt, andra har talat om det för mig plus att jag märker det själv. Tur att man inte kan sjunga snabbare en låt eftersom den går i samma tempo hela tiden=)
/Vispen

Lördag, ungdomsgård och konsert på Kulturama

Hej!

Dagen började bra förutom att jag som vanligt kände mig trött på morgonen. Frukosten var den bästa på länge, jag åt en mango och en smörgås, mangon var såklart bäst:) En av de tre mango vi köpte i torsdags hade nästan hunnit bli helt mogen och därför åt jag den, mango är absolut en av mina favoritfrukter, synd att det är dyrt bara.
Taxin var tidig och jag tänkte att det bara var bra eftersom det i vanliga fall brukar ta minst fyrtio minuter att köra till ungdomsgården. I och för sig hade jag gott om tid på mig, jag hade beställt taxin till klockan tio och ungdomsgården skulle öppna klockan elva. Eftersom Björn bor i skogen kan man bara beställa taxin till hela timmar och om jag inte hade beställt taxin till klockan tio skulle jag ha fått vänta till klockan elva. Något skumt hände och chauffören körde jättesnabbt, jag var framme redan klockan kvart över tio. Det regnade ute och jag störde mig, ingen hade kommit än och jag fick stå ute och vänta till kvart i elva då ungdomsledarna kom. Som tur var stod jag under tak men det kändes ändå kallt menmen, Adam hade försovit sig och när jag ringde honom då jag stod ute hade han inte ens klivit ur sängen. Ändå var det han som tjatade på mig igårkväll om att jag skulle komma tidigt till gården.

När det lite senare hade kommit några skrev vi upp recept till pajer, jag skulle göra en vegetarisk paj med broccoli, spenat, ost och soltorkade tomater. Jag älskar soltorkade tomater, det är seriöst hur gott som helst enligt mig! Några andra skulle göra tacopajer och en person skulle göra en efterrättspaj med bär. Att göra paj var roligt, det gick helt okej för mig, Adam skulle ha gjort pajen med mig men han orkade inte hjälpa till med maten utan gjorde annat istället. I och för sig var det lite bra för mig för då fick jag göra mer själv och jag behlver träna på att laga mat. Ronja och jag försökte knåda en stor pajdeg men det gick inte särskilt bra och vi fick hjälp med det efter en stund. Resten gick i alla fall helt okej för mig, att lägga ut pajen i formar, göra någon äggstanning och lägga på allt på pajerna, jag gjorde förresten två vegetariska pajer. Pajen blev riktigt god och vi åt inte lunch förrän klockan var över tre, då hade jag hunnit bli hur hungrig som helst. Efterrättspajen var också jättegod, det var jordgubbar, blåbär och hallon på den, jag tycker att det var en väldigt bra blandning. Förutom att laga mat gjorde jag inte särskilt mycket idag utan satt mest och pratade resten av tiden, jag förstår inte hur sex timmar kunde gå sådär fort men tiden går tyvärr alltid fort när man har roligt. Att göra paj var i alla fall roligast idag för det är jätteroligt att laga mat när man är många.

Efter ungdomsgården skulle jag åka till Rebecka men det var samåkning som gjorde att jag kom fram senare än jag hade planerat. Som tur var behövde vi inte stressa jättemycket sen i alla fall men jag störde mig då jag satt i taxin med två äldre damer, eller förresten gamla. Då vi nästan var framme vid adressen där de skulle släppas av kom en av de på att hämta posten innan vi var framme. Vi stannade och fick vänta på människan i cirka fem minuter, kanske till och med mer än så. Brevåldan låg bara lite mer än hundra meter från där de skulle lämnas, de kunde ju lugnt ha gått den korta biten istället för att chauffören och jag skulle behöva vänta medan de hämtade sin himla post. Då jag äntligen var framme hos Rebecka åt vi middag, jag åt inte alls mycket eftersom vi hade ätit sen lunch på ungdomsgården. Lite åt jag i alla fall innan vi gick till Kulturama för att se en konsert som vuxenutbildningen skulle ha. Det kändes skönt att ta en promenad men det var tydligen en massa vita pollensaker som flög runt hela tiden, jag störde mig på dem för de kliade när de kom i ansiktet.

Konserten var väldigt bra och den tog nästan tre timmar om man räknar med en paus på tjugo minuter. Det var nio personer som sjöng plus att några andra spelade instrument. De som sjöng dansade och spelade ibland lite teater också, sen kommer jag ihåg att de bytte om till bikini eller om det var baddräkter en gång. Jag tyckte mest om de lugna låtarna för det var några som sjöng jättebra och grejer! Jag kände igen några låtar från nittiotalet och några disneylåtar.
Nu ska jag ta det lugnt en stund innan jag går och lägger mig.
/Vispen

Fredag, Björn fyller år

Hej!

Idag har jag mått bättre och jag tror att febern är helt borta nu. Imorse vaknade jag av att en fågel flög in i mitt rum och lät jättehögt. Jag hade haft fönstret öppet inatt på grund av att det var väldigt varmt i mitt rum. Fågeln flög runt och lät i några minuter innan den sedan flög ut igen, skumt. Efter att fågeln hade kommit kunde jag inte somna om utan gick istället upp och åt frukost. Sedan tittade jag runt lite på internet innan lunchen, jag åt tidig lunch idag eftersom min farmor var hungrig. Irre hade gjort en sorts grönsaksgrattäng som bland annat bestod av ägg, potatis, morötter och lite annat, den var god:) Eftermiddagen kändes ganska seg, jag satt mest vid datorn och sjöng. Karaokeparty är fortfarande en bra sida men nu behöver man betala för att sjunga vissa låtar vilket jag tycker är dåligt. Jag glömde min mikrofon hemma och använde därför datormikrofonen som inte alls är lika bra, jag fick mycket sämre poäng än jag brukar. Idag sjöng jag mest en låt som heter The climb, min kompis spelade upp den för någon vecka sen och nu har jag fastnat för låten:)

Senare på eftermiddagen kom Björn hem från jobbet, han fyller förresten fyrtioåtta år idag=) Tyvärr har jag inte hunnit köpa någonting till honom, många har fyllt år i slutet av april eller i maj och jag måste verkligen åka till stan och handla presenter snart. Det jobbiga är bara att jag aldrig kommer på vad jag ska köpa och tycker att det är onödigt att köpa någonting som personen man handlar till ändå inte tycker om. Ibland känns det som att en person redan har allt och då är det extra svårt. Pengar eller presentkort kan man ju i och för sig alltid ge men till sin pappa ger man inte sådant, inte jag i alla fall. De andra som har fyllt år vill jag helst inte heller ge det utan jag vill komma på något bra. Vad brukar man köpa till sin pappa egentligen?
Adam skulle ha kommit under eftermiddagen men det orkade han inte göra, det var störande.

Till middag åt vi klyftpotatis med kött, jag åt lax och de andra åt köttbullar och revbensspjäll. Efter middagen öppnade Björn sina presenter, några hade han redan öppnat imorse. Han fick en bok om svampar, två tjocka uppslagsböcker, små glas, knivar som är bra att använda när man äter kräftor eller andra skaldjur och sist en våg som väger väldigt exakt.
Talang började klockan åtta coh det hade jag sett fram emot hela dagen. Nu när semifinalerna har börjat har det blivit extra spännande tyckr jag. Det roligaste för mig är när en person sjunger, pratar eller gör något annat som man kan höra. En dansare var med idag men juryn tyckte att han var bättre förra gången, Emma Risbo sjöng låten Starkare och jag tyckte att hon var väldigt bra men att hon var bättre förra gången då hon sjöng en Black Sabbath-låt. Victor Pettersson som sjöng I will always love you hur bra som helst förra gången sjöng Hero idag, det var däremot inte lika bra men räckte ändå till en finalplats. Jag trodde inte att han skulle gå vidare eftersom han bara fick en grön knapp av juryn men folket höll inte med och röstade vidare honom:) På Victors presentation berättade han att han aldrig hade tagit en sånglektion utan bara härmat artister och lärt sig sjunga själv, det var coolt tycker jag för han sjunger verkligen jättebra även om det ibland hördes lite att han inte har lärt sig att sjunga på rätt sätt.
Gruppen Men var bra, de både sjöng och hittade på en bra text:) Juryn skickade vidare de till finalen. En tjej som höll på med rytmisk gymnastik var tydligen väldigt vig och kunde göra väldigt mycket med sin kropp.

Efter Talang, åt vi tårta, jag fick en bit utan grädde=) Det var en tårta med vaniljkräm, hallon och körsbärssylt, eller det kanske förresten var björnbär. Den var väldigt god i alla fall. Nu ska jag göra lite annat innan jag går och lägger mig, jag hoppas att morgondagen blir en rolig dag:)
/Vispen

Torsdag, har inte gjort särskilt mycket

Hej!

Imorse hade jag nog lite feber vilket kanske betyder att china guarden inte hjälpte särskilt mycket. Men den kanske hjälpte lite för febern kändes inte hög och den kanske hade varit sämre ifall jag inte hade tagit den. Under kvällen har jag
i alla fall mått bättre och det är skönt, som tur är har jag mått tillräckligt bra för att orka göra saker idag och inte bara behövt ligga i sängen hela tiden. Ibland har det känts konstigt när jag har gått och min balans brukar bli sämre när jag har feber av någon anledning men förutom det har jag inte märkt det särskilt mycket.
Efter att ha gjort nudelsoppa och packat åkte jag till Björn. Egentligen skulle jag ha åkt till min kusin Mathilda som fyller sexton år idag men det gick ju inte, jag ville inte smitta någon. Taxichauffören var helt okej och jag slapp samåkning. När jag kom hit kände jag mig ganska trött och vilade en stund efter att ha suttit lite vid datorn. Musik har jag lyssnat mycket på idag, bland annat Janet från Made in Sweden. Kim är också bra frånd det programmet. Det har känts roligt att åka hit i alla fall för det var ett tag sen jag var här senast. Tiden har i och för sig gått väldigt snabbt och det känns inte som att det var länge sen jag var här.

Till middag åt jag fiskpinnar med potatis och en god sås. Efter det åkte vi för att hämta Lovisa som hade träffat några kompisar och sedan tagit tåget tillbaka till Södertälje. Sedan åkte vi och handlade på Ica maxi, jag tycker om den affären eftersom den är stor och för att det dessutom är billigt att handla där. Vi köpte grönsaker och olika dipper men insåg när vi kom tillbaka hit att det var onödigt, vi hade redan över tio dippsåser. Förutom det köpte vi några burkar med olika vegetariska saker som jag ville testa, undrar hur de smakar. Små baguetter köpte vi till frukosten imorgon, en sak vi fick veta igår på idrotten var att baguetterna är formade som de är för att soldaterna skulle kunna lägga dem i stövlarna förut, det var ju lite roligt:) Just det, jag får inte glömma att skriva att vi köpte mango, man kunde köpa tre mango för tjugo kronor. Jag vet inte om det är billigt för har sett att man ibland kan köpa tre mango för tio eller femton kronor men vi hittade tre mango som såg fina ut idag i alla fall. Jag köpte en glass som hette magnum java, den hade jag aldrig testat tidigare. Tyvärr blev jag väldigt besviken då jag märkte att glassen var jättelik magnum classic. Den enda skillnaden var att chokladen kanske smakade lite annorlunda men jag är inte ens säker på att det var så eftersom det var länge sen jag åt magnum classic. Det är i alla fall gräddglass i båda glassarna, en bra sak med sommaren är att det kommer många nya glassar:) Jag måste äta mycket glass nu och hinna testa alla nya sorter innan de försvinner. Vissa glassar finns ju bara en sommar, Mc donalds glassar brukar jag alltid tycka om. Förra året hade de en glass med mango och pationsfrukt som var jättegod plus att de hade en kiviglass.
När vi kom tillbaka hit tittade vi lite på tv och tog det mest lugnt. Några kompisar ringde och jag har pratat med de samtidigt som jag har skrivit det här. Det är svårt att vara social och blogga samtidigt. Därför ska jag nog sluta skriva nu, kommer ändå inte på något roligt att skriva.
/Vispen

Onsdag, prov i datorkunskap

Hej!

Inatt mådde jag faktiskt inte särskilt bra, det har faktiskt känts lite som att jag ska bli sjuk idag men nu har jag i alla fall tagit sådan där china guard eller vad det heter som ska skydda mot sjukdomar, om sjukdomen redan har brutit ut är det ju ingen idé men det kanske kan hjälpa, vem vet.
På idrotten hade vi frågesport och frågorna handlade mest om onödigt vetande. Vi fick till exempel reda på att det ord man säger näst mest på jorden är coca cola, det skulle jag faktiskt kunna tänka mig med tanke på hur många som dricker och tycker om det. Övningarna vi gjorde på varje fråga kunde till exempel vara armhävningar, sit ups, springa runt salen, höga upphopp och att springa med höga knän. Jag kände faktiskt att jag inte orkade göra lika mycket som vanligt fastän jag ansträngde mig, det kan ju ha berott på att jag kände mig skum inatt. Idrottsläraren var i alla fall bra som vanligt och om två veckor har vi vår sista idrottslektion med honom. Nästa år har vi en annan lärare som jag har träffat under temaveckan på Kulturama. Tyvärr tycker jag inte att hon verkar vara lika bra som läraren vi har nu men det är nog väldigt svårt att hitta lärare som är lika bra som han. Men jag ska inte döma någon i förväg och hoppas verkligen att läraren nästa år är bra på att undervisa i idrott:)

Ellen skulle åka hem en stund efter idrotten eftersom hon inte hade någon matte så därför åkte jag till skolan med två andra tjejer i min klass istället. Men det var trevligt att prata med de tycker jag:) När vi kom fram till skolan fick jag veta att det tydligen inte var någon som skulle ha matte förutom de som skulle göra omprov och annat. Jag är ju redan klar med allt i boken och har dessutom gjort alla prov, därför var jag kompledig idag:) Jag tog det mest lugnt innan lunch och var nervös inför datorkunskapsprovet.
Pankakorna var helt okej men trots det åt jag bara fyra stycken, jag har nog ätit mindre idag än vad jag annars brukar göra. Datorkunskapsläraren kom lite innan jag skulle göra provet och jag gick in i en av datasalarna.

Läraren lät väldigt lugn, det gör han alltid och jag har faktiskt lite svårt för sådana människor ibland. Om jag är nervös och hör en människa som omedvetet låter lugn blir jag bara ännu mer stressad än tidigare. Provet var i alla fall inte jättesvårt, vi gick mest igenom vad som fungerar och inte för mig i microsoft word. Vi kom fram till att det faktiskt finns saker som inte fungerar men det är bara saker som inte är särskilt viktigt och det är ju bra. Allt behöver man ju inte kunna och jag tror att även seende som läser den här kursen glömmer saker de lär sig om word. Läraren sa att jag absolut hade fått godkänt på provet och att jag fick mellan g och vg, för att kunna få ett högt betyg i datorkunskap måste jag lära mig andra program som man kan använda ihop med word. Nästa år ska jag ju fortsätta läsa datorkunskap och göra de moment jag inte har hunnit i år, troligtvis kommer jag ha kvar samma lärare som nu vilket jag tycker är lite synd med tanke på att han bara är på Kulturama på onsdagar. Det hade ju varit lättare om jag fick byta till en lärare som är på Kulturama flera dagar i veckan för nu kommer det ju bli så att jag alltid i så fall måste läsa datorkunskap på onsdagar då det kanske inte alls passar in på mitt schema. Läraren jag har nu verkar dessutom ha väldigt lite tid och jag skulle hela tiden behöva anpassa mig efter honom och kanske missa andra lektioner, okej, det är klart att det är viktigt för honom med sitt jobb men det är ju viktigt för mig med skolan också. Om båda anpassar sig känns det däremot helt okej men jag tycker som jag nyss skrev att de kan byta lärare i tvåan så att det blir lättare att lägga upp tider för när jag kan lära mig de övriga programmen. Som det har varit nu har läraren och jag fått ta olika tider varje gång som passar men det blir ju lite jobbigt. Att byta lärare till mig skulle ju passa bra för alla och därför förstår jag inte vad problemet med det skulle vara,. Att jag ska behöva anpassa mig tycker jag till viss del känns fel på grund av att jag faktiskt har fått vänta i ett år och bara hunnit med ett moment, det är ju faktiskt lite lärarens fel att han inte klarar av att lära mig saker samtidigt som han undervisar resten av klassen menmen. Enligt mig borde jag inte behöva missa lektioner nästa år på grund av datorkunskapen av den anledningen.
Hur som helst känns det skönt att ha ett prov mindre i datorkunskap, ärligt talat längtar jag bara tills allt är klart inom det ämnet. Undrar varför det är ett obligatoriskt ämne när man går ett estet-program.

Det enda vi gjorde på svenskan var att lämna in våra portfolior och se ifall det var något vi hade kvar att göra. Jag har ju redan lämnat in allt och ligger som det ser ut nu på vg, det har jag fått i nästan allt. Därför skulle det inte hjälpa ifall jag bearbetade en av mina texter men funderar ändå på att göra det för att lära mig något av det. Möjligheten finns ju att få en text rättad av min lärare och egentligen borde jag kanske göra det, även om det inte höjer mitt betyg kan det ju hjälpa mig nästa år då jag ska läsa svenska b.
Alla inklusive läraren gick från lektionen väldigt snabbt, det var bara några killar som satt kvar längre och pratade och spelade gitarr. Det var intressant att lyssna på ett samtal med killar, jag märkte att de hade väldigt annorlunda åsikter än jag om vissa saker vilket var intressant:) Naturligtvis behövde det ju inte vara för att de var killar men jag har märkt att de flesta tjejerna i min ålder pratar på ett annat sätt än killar.

Rebecka och jag gick och tränade efter skolan. Det kändes skönt att få röra lite på sig fastän jag hade idrott tidigare idag. Vi gick till det där lilla gymmet som var det andra gymmet jag testade. Nu tror jag att jag har bestämt mig för att ta tjejgymmet eftersom det passade mig bra. Jag rodde en del på roddmaskinen, boxade på en boxboll och gjorde övningar för armar och ben. Boxbollen var rolig, jag fick jätteont i händerna av en maskin där man skulle lyfta upp sig själv. Maskinen jag testade för ben var svår för jag tyckte att det var jobbigt att skjuta fram en sak med benen men det var ju tänkt att det skulle vara jobbigt:) Jag känner mig i alla fall starkare i benen än i armarna.
På lördag kväll ska jag träffa Rebecka igen, då ska vi gå på en konsert som vuxenutbildningen på Kulturama har, de är säkert jätteduktiga! Att höra när andra sjunger gör mig verkligen glad, särskilt om personerna jag hör är bra på att sjunga=)

Efter att jag kom hem har jag mest pratat i telefon, en kompis ville att jag skulle skriva i min blogg att han tycker att jag är lik Rapunzel för att jag har så långt hår. Jag håller nog inte riktigt med eftersom Rapunzels hår var flera meter och mitt hår bara är ungefär en meter.
Imorgon ska jag förmodligen åka till en kusin men det beror på hur jag mår. Jag ska i alla fall åka till Björn och vara där tills på lördag morgon. Det känns skönt att jag nu har fyra lediga dagar framför mig, det är ju dubbelt så långt som en vanlig helg:)
/Vispen

Tisdag, en ansträngande dag

Hej!

Den här dagen har varit väldigt ansträngande och intensiv, jag kan knappt komma ihåg vad jag gjorde imorse utan tror att det jag gjorde då hände igår.
Jag kom i tid till nationella provet och fick till och med vänta en stund innan man fick börja skriva. Men jag hann svara på de flesta av frågorna vilket kändes bra, dock hade jag som vanligt svårt för att läsa av diagram och andra bilder. Jag får hoppas att resultatet då man lägger ihop de båda nationella proven i matte åtminstone ger mig vg för det är där jag har legat hela året:) I nian kom jag ju försent till ett av de nationella proven och skulle egentligen kanske inte ha fått skriva men det fick jag göra ändå men hann knappt svara på några frågor. Det var nog förresten inte lika viktigt att komma i tid i nian för om man var sjuk under en provdag har jag för mig att man fick skriva provet en annan dag istället. På gymnasiet får man ju ingen andra chans även om man är sjuk, det är ganska dåligt tycker jag. Talen idag var inte särskilt svåra, eller jo, en del av de såklart men det kändes ganska bra när jag hade lämnat in provet, i alla fall som att jag hade klarat tillräckligt mycket. Som vanligt satt jag nästan så länge jag fick och blev klar bara någon minut innan.

Innan lunchen var jag tvungen att plugga datorkunskap, imorgon gäller det, då har jag prov på microsoft word, det finns mycket som är svårt där och som jag inte klarar av att göra men jag får hoppas på det bästa. När min asistent läste igenom allt kändes det i alla fall helt okej efteråt. Provet jag gör imorgon kan inte ge mig vg eftersom word senare kommer användas då jag har lärt mig andra program och man behöver kunna andra program också för att kunna få vg på att använda word.
Efter lunchen tränade jag noter i över två timmar, gissa hur jag kände mig efteråt. Nu har jag i alla fall fått ställa många frågor om provet och tränat på olika saker, att transponera och att läsa intervall och ackord uppåt och nedåt är väldigt svårt. Idag är det nio dagar kvar till musikteoriprovet och nio dagar kvar till sångprovet, två jobbiga prov på samma dag menmen. Nästa vecka blir förutom det väldigt lugn för det enda som står på schemat är ensemble, musikteori, körsång och individuell sång. Vi ska förutom det träna mycket själva i våra ensemblar eftersom terminskonserten är vecka tjugotre. Ensemblen gick förresten ganska bra idag, min mikrofon krånglade lite, jag tror att det var glapp i den men efter en stund fick vi den att fungera bättre.

Efter att jag kom hem har jag bara tagit det lugnt, plugga har jag faktiskt inte orkat göra. Ibland tycker jag att man måste få ta det lugnt, särskilt efter en sådan här dag, då jag skriver om dagen förstår jag om ni inte förstår hur jobbig jag tycker att den har varit men min hjärna känner av det tydligt. Huvudvärken har tyvärr kommit under kvällen och jag tror att jag snart ska gå och lägga mig, sömn är alltid bra. Några kompisar ringde tidigare och det var trevligt, jag pratade bland annat med Damir, min förra pojkvän. Det var länge sen vi pratade så det var roligt att säga hej och prata om ingenting en stund.
Nu orkar jag inte skriva mer utan ska nog lyssna lite på musik innan jag går och lägger mig.
/Vispen

Måndag, en vanlig skoldag men ingen träning

Hej!

Idag är det måndag och jag ska skriva lite innan jag går och lägger mig. Eftersom det andra nationella provet i matte är imorgon måste jag ha hunnit sova ut lite innan det, jag kommer bli tvungen att gå upp före sju för att hinna duscha och äta frukost innan jag åker till skolan, inte alls kul menmen.
Dagen började med engelska då jag fortsatte skriva på arbetet om Celine Dion, det är väldigt svårt att hitta fakta om henne och mina åsikter tar bara några sekunder att säga. Nu har jag ingen mer lektion att förbereda mig på utan får göra det hemma istället. Ensemblen gick sådär, jag sjöng men kände att jag inte orkade sjunga särskilt starkt, det kan ju ha berott på att det var ganska tidigt och att jag inte hade sjungit upp innan, jag vet inte. Ellen sjöng i alla fall ovanligt bra idag tycker jag, hennes röst lät väldigt bra då hon sjöng i mikrofonen, inställningarna lät bättre än vanligt också.

Kören var roligare än vanligt, vi gjorde andra saker än att bara sjunga de två låtarna vi ska sjunga på skolavslutningen. Vi delades in i grupper och sjöng en kanon, det var lätt och roligt tycker jag. Jag tror att den korta kanon vi sjöng idag hette Blå blå vindar. Sen skulle vi sjunga en liten sekund upp från olika toner, det var däremot lite svårare, en liten sekund är ett intervall alltså. För kärlekens skull sjunger vi lite bättre än Aquarius men Aquarius tycker jag bäst om att sjunga, man blir jätteglad av den låten:)
Matten var rolig, jag hade i princip gjort färdigt allt och repeterade mest saker jag redan har jobbat med i år. Läraren som höll i stödmatten pratade mycket om annat men hjälpte samtidigt de som ville ha hjälp med matten såklart. Alla verkade i alla fall tycka att det var roligare att lyssna på läraren än att räkna matte hela tiden, ibland måste man ju få ha roligt även under en lektion:) Det var intressant att höra min lärares åsikter om olika saker, han pratade om högskolor, hur matten var tidigare, betyg och lite annat. Matten var tydligen mycket svårare förut, Sverige är ju ett av de sämsta länderna i Europa på matte, det är ju inte bra. Det är bra att jag hinner gå ut gymnasiet innan det nya betygsystemet kommer, dels för att lärarna brukar tycka att det är svårt att sätta betyg när det är nya regler och dels för att det skulle vara jobbigt att gå ut gymnasiet med två olika typer av betyg.
Kontaktlärartiden var lugn, det var bara jag och en annan tjej som kom, en tredje tjej kom ganska sent och då var vi nästan redan klara med allt. Det enda vi gjorde var att lyssna på en låt och sedan prata lite snabbt om den, skumt att bara tre av femton personer kom på kontaktlärartiden, det har aldrig hänt tidigare tror jag. Många verkar slappna av mer nu och inte tycka att skolan är lika viktig innan sommarlovet.

När jag kom till träningen fick jag veta att den inte var eftersom några skulle ha möte där eller rättare sagt ganska många. Det kom hur många synskadade människor som helst bara för att gå på aktiva synskadades årsmöte, det kändes som att det var mycket fler människor där än på uss årsmöte, i och för sig är ju bara uss för de som bor i Stockholm men på mötet idag var de flesta säkert också bara från Stockholm. Förresten kanske det inte var särskilt många men det kändes så när det kom taxibilar väldigt ofta. Eftersom jag inte hade en aning om att träningen var inställd idag och man skulle ha anmält sig till det där mötet fick jag boka om taxin, som tur var behövde jag bara vänta en halvtimme innan den kom. Jag hann i alla fall se uttagningen till semifinalen av Talang när jag kom hem. Det var ganska många som sjöng som gick vidare, det var roligt:) Nu måste jag svara för det ringde nyss.
/Vispen

Söndag, ännu en lugn dag

Hej!

Efter middagen igår tittade jag runt på några hemsidor innan Eurovision song contest började. Adam, hans mamma och jag såg det vilket var trevligt:) Jag kommer inte ihåg alla länder som deltog och orkar inte skriva så långt om programmet heller men mina favoriter igår var England och Island. Ballader tycker jag ju väldigt mycket om och sångerskorna för de två länderna var ju jätteduktiga plus att låtarna var bra. Malena sjöng bra som vanligt och jag hejade såklart på Sverige men hade inte särskilt höga förväntningar, Sverige var ju inte ens förhanstippat. Albanien var bra också tyckte jag för tjejen som sjöng var ju bara sexton år, det känns konstigt att en person som till och med är yngre än jag var med igår. Norge var faktiskt en av mina favoriter, även om låten inte fastnade på min hjärna första gången jag hörde den tyckte jag att sångaren sjöng väldigt bra. Arash och en tjej tävlade ju för ett land, kommer inte ihåg vilket men jag tyckte om deras låt ganska mycket, refrängen kunde jag sjunga efteråt och sådana låtar gillar jag:) Israels bidrag var väldigt bra också, roligt att tjejerna spelade trummor ju.
Jag blev inte förvånad över att Sverige inte fick särskilt många poäng igår, den högsta poängen de fick var ju sju, inte alls bra ju. Det kanske fanns länder som inte ens fick sju poäng av något land men Sverige slutade på delad tjugoförstaplats. Sveriges bidrag tyckte jag ju inte alls om i början och det var inte förrän jag hade hört låten några gånger som jag började tycka om den lite. Det var roligt att Norge fick poäng av varenda land, de slog tydligen det gamla poängrekordet väldigt mycket, de fick ju sexton tolvor. När jag hörde Norges bidrag för andra gången tyckte jag mer om det men tyvärr fastnade inte låten på min hjärna efteråt, det var konstigt för låten måste verkligen ha varit hur bra som helst eftersom alla länder tyckte om den. På ett sätt tycker jag att det var bra att de gjorde så att femtio procent av rösterna kom från folket och femtio procent från en jury. Det brukar faktiskt ofta vara så att länder röstar på sina grannländer och det är ju fel eftersom det är låtarna man ska lyssna på. I och för sig vet man ju inte ifall landets jury röstade ärligt heller men det får man hoppas. Sarah Dawn Finer var ju jättebra när hon delade ut Sveriges poäng tycker jag, hon sjöng ju lite på de låtar som fick högst poäng:) Jag missade förresten fredagens program av Så ska det låta när Sarahs syster tydligen var med, undrar om Sarah har flera syskon, jag vet i alla fall att en av hennes systrar antingen jobbar eller har jobbat som musiklärare, min kompis hade henne på högstadiet.

Imorse vaknade jag med huvudvärk som tyvärr inte har gått över på hela dagen. Jag har inte velat ta någon tablett eftersom jag har hört att de kan sluta hjälpa om man gör det för ofta. På förmiddagen tittade jag på tv, såg reprisen av Robinsson och Talang. Robinsson kan vara riktigt roligt att se ibland och jag vill veta vem som vinner i år! Det är roligt att ta del av andras liv och se hur det är att leva tillsammans i skogen. Alla tävlingar är också spännande. Talang var ganska tråkigt för det var mest dansare och annat som gick vidare, ingen som sjöng förutom en musikaltjej som bara sjöng jättelite.
Efter lunchen badade Adam och jag lite, det var roligt. Sedan hjälpte jag Adam med en uppgift, han skulle skriva en meny på en för och en huvudrätt. Jag fick skriva om vårrullar och någon kycklinggryta med ris. Efter middagen åt vi muffins, igår blev det inte av, jag åt en halv blåbär och en halv hallonmuffins, det var jättegott! Adam gav mig förresten en chokladask igår som vi delade på:)
Nu ska jag göra lite annat, kanske ringa någon eller bara chatta.
/Vispen

Lördag, Eurovision song contest

Hej!

Imorse gick jag upp tidigt för att ringa Adam och fråga hur han mådde. Adam lät trött när han svarade men sa att han mådde bättre idag och att han ville att jag skulle komma. Därför bestämde jag mig för att åka dit och kom dit vid niotiden. Men då hade Adam kommit på att han inte direkt mådde särskilt bra, eller han mår ungefär lika bra som igår. Jag har varit här hela dagen och tagit hand om honom. Ibland har det känts ganska segt att det inte har hänt någonting men alla dagar kan ju inte vara roliga. Till lunch åt jag tortilini, eller hur det stavas, de var lite skumma men smakade helt okej. Jag tittade igenom min essä och läste igenom mailet där det stod hur jag skulle bearbeta den men det verkar väldigt svårt. Imorgon eller på måndag måste jag ta tag i det för jag vill ha det gjort. Förutom det har jag sjungit en del och funderat över livet och vad som händer när man dör. Det kommer jag säkert aldrig få reda på eller också kanske jag kommer kunna tänka även när jag har dött, vissa tror ju att man har flera liv men det vore ju ganska osannolikt.

Vi skulle ha sett en Harry Potter-film idag men av någon anledning gick den inte att starta varken i datorn eller dvd-spelaren. Det var synd för det var länge sen jag såg Harry Potter. Jag längtar tills sjätte filmen kommer ut, det är alltid roligt att se en film av en bok man tidigare har läst, en del saker brukar vara ändrade och det kan ju både vara positivt eller negativt. Oftast vill jag i och för sig att filmen ska vara så lik boken som möjligt, det är ju i alla fall alltid samma handling och huvudpersoner och det är ju bra.
Filmer jag vill se så snart som möjligt är I taket lyser stjärnorna och Män som hatar kvinnor, jag har hört att båda filmerna ska vara väldigt bra. För några år sen läste jag I taket lyser stjärnorna men kommer inte ihåg särskilt mycket av boken, Män som hatar kvinnor har jag inte orkat läsa. Men jag föredrar att hyra filmer och se dem hemma istället för att gå på bio eftersom man kan pausa filmer man har köpt eller hyrt själv om det är någonting som är svårt att förstå. Det brukar ju dessutom vara väldigt högt ljud i biosalongerna och det gör ju att det blir svårt att höra personen som syntolkar.

Ikväll är finalen av Eurovison song contest och jag hoppas att det går bra för Sverige och Malena Ernman, bra att hon gick vidare från semifinalen i alla fall. Adam och jag var inne på SVT tidigare och lyssnade på bidragen som inte har gått vidare till final, det enda bidrag jag fastnade för av dem var Polen. Men när jag hörde sångerskan sjunga live lät det tyvärr inte lika bra som den inspelade låten.
Adams mamma köpte muffins till ikväll och det var ju bra för Adam har inte orkat gå ut och jag har inte kunnat göra det själv, att vara ute med andra är roligt men att vara ute själv brukar däremot kännas segt. Nu ska jag sjunga lite innan middagen, jag har faktiskt hostat lite idag men får hoppas att jag inte är smittad av Adam för han hostar hela tiden, chansen skulle ju kunna vara ganska stor men ändå.
/Vispen

Fredag, rix fm festival

Hej!

Fastän det har hänt ganska mycket idag skriver jag ett ganska kort inlägg, är trött och ska förmodligen åka till Adam ganska tidigt imorgon. Igårkväll gick jag och lade mig tidigt för att jag längtade tills nästa dag istället. Den här dagen började med sånglektion som gick sådär, jag tycker att jag sjöng ovanligt dåligt och svagt idag, det kändes som att min röst inte kände för att sjunga ut. Men jag försökte och sjöng igenom Your song några gånger, jag har stora problem med en hög ton som återkommer i varje refräng, det går inte att sjunga den och det blir svagt och skumt hur jag än sjunger. Om mindre än två veckor är i alla fall terminsprovet och då ska jag sjunga låten, vi får se hur det går. Tyvärr hann jag inte träna på att sjunga olika toner och intervall idag vilket jag hade behövt men jag känner mig i alla fall inte helt osäker på det.

Klockan ett hade jag utvecklingssamtal, då utvärderade jag året tillsammans med min kontaktlärare som ställde frågor och skrev ner vad jag sa. Det blev en kort sammanfattning där vi skrev att jag har trivts helt okej på Kulturama, att jag dock har tyckt att en del praktiska saker har fungerat dåligt men att det mesta har varit bra. Att få ha musik och sjunga i grupp är nog det bästa med musik tycker jag. Ola sa att lärarna har varit nöjd med mig och det var ju bra, min närvaro hade också varit bra tydligen.
Jag var försenad till samhällskunskapen men hade ju en bra anledning till det. Vi pratade mest om lagar och fick i slutet av lektionen säga ifall vi tyckte att ett speciellt brott var stöld eller rån.
På svenskan hade vi boksamtal, jag tycker att jag pratade tillräckligt mycket, det fanns faktiskt de som sa mindre än jag, det är ganska ovanligt men idag hände det enligt mig. När läraren frågade mig saker tycker jag att jag svarade ganska långt. Men det som var bra med diskussionen var att läraren frågade var och en saker och att man inte behövde avbryta någon för att få prata, alla var tvugna att prata när läraren frågade saker. På engelskan var vi till exempel tvugna att prata själva och det tycker jag är jobbigare än när man får en fråga och då kan svara utan att behöva avbryta någon.
Jag fick äntligen tillbaka mitt mail om essän och jag ligger mellan g och vg på den. Men jag ska försöka göra en bearbetning och sedan lämna in den igen, läraren skrev vad jag ska förbättra.

När skoldagen var slut åkte jag hem till Adam. Han mådde inte särskilt bra och han ville att jag skulle komma och hålla honom sällskap. Några timmar tidigare idag hade jag fått veta att Rix fm festival skulle komma till Stockholm idag och jag ville jättegärna gå dit och kolla. Därför hämtade Nina och Lovisa mig klockan sex och jag åkte in till Kungsträdgården med dem. Sen gick Lovisa och jag och åt lite innan allt började. Vi åt på Mc donalds, inte direkt mitt favoritställe men det är bra när man vill ha maten snabbt. När vi kom dit var det nästan ingen kö alls men bara några minuter senare kom en massa människor, vi hade alltså tur.
Det första som hände klockan sju var att Ramsells sjöng, de har alltid varit förband vilket jag tycker är roligt. De både sjunger och spelar bra och idag spelade de som vanligt både nya och äldre låtar som man kände igen.
Efter det sjöng Alcazar, de var bra som vanligt och jag blev glad av att höra dem. Andra artister kom sen men de som var bäst ikväll enligt mig var E.M.D, Måns Zelmerlöw och Sarah Dawn Finer. Sarah sjöng två låtar som var hur bra som helst, jag förstår inte varför hon inte är mer känd för hon sjunger verkligen hur bra som helst! När E.M.D sjöng var det väldigt många som skrek, inte konstigt med tanke på att många tjejer tycker att de är snygga, dessutom sjunger de ju väldigt bra! Janet och Kim från Made in Sweden sjöng två låtar var, de var verkligen jätteduktiga! Deras röster är väldigt speciella, i alla fall Kims röst. Snow Patrol hade kommit från England för att sjunga och det var ju roligt, det brukar komma en artist från något annat land varje år. H.E.A.T sjöng två låtar men jag kände bara igen Thousand miles. Som vanligt sjöng alla låten Ju mer vi är tillsammans, det är tydligen en tradition. Rix fm festival har varit i tio år nu:)
Det var ganska kallt ute ikväll men som tur var regnade det inte och det var väl inte jättekallt heller. Men jag frös lite trots att jag både hade en tjocktröja och en jacka på mig. Jag har haft en rolig kväll i alla fall, Maja var tydligen också i Kungsträdgården men jag hann tyvärr inte träffa henne ftersom hon stod längst fram och jag och Lovisa nästan stod allra längst bak.
Nu ska jag posta det här inlägget och gå och lägga mig.
/Vispen

Torsdag, är uttråkad

Hej!

Nu är jag uttråkad och tänkte därför blogga lite. Den här dagen brukar tyvärr vara min otursdag varje år, det har gått dåligt för mig på det här datumet flera år i rad faktiskt, värst var det för fyra år sen, ni som känner mig vet vad som hände. Men i år vill jag inte att den här dagen ska kännas jobbig och tråkig, jag lyssnar mycket på musik för att försöka vara glad och inte tänka på en massa deprimerande saker:) Jag förstår inte hur jag inte bara kan lägga saker bakom mig, det som till exempel hände för fyra år sen minns jag fortfarande väldigt tydligt, undrar varför det går så segt för mig att glömma. Det är klart att jag har kunnat gå vidare men det känns fortfarande jobbigt att tänka på vissa saker.

Dagen började med samhällskunskap och jag fick veta att läraren inte har hunnit rätta våra personliga brev och cv-n än men det kan man ju förstå. Det är nog inte bara vi elever som har mycket att göra nu, lärarna måste ju ha mycket att rätta också. Vi började prata om Sveriges lagar, om tre veckor har vi prov på det och jag måste försöka få åtminstone vg men efter att ha sett resultatet på det senaste arbetet vet jag hur mycket jag behöver satsa på det sista provet. Idag pratade vi mest om Sveriges grundlagar och om vad de betyder, det är väldigt bra att vi har tryck och åsiktsfrihet i Sverige.
Musikteorin gick väl ganska bra men vi gick mest igenom saker som jag redan kan, om två vecor är det avgörande provet. Jag måste klara det, det skulle kännas jätteskönt! Min lärare förklarade transponering bättre för mig på extralektionen och nu förstår jag även det bättre:) De sista delarna av provet hann jag däremot inte ställa frågor om vilket var synd för det fanns lite svåra saker där. Men om jag kan allt på det diagnostiska provet ska inte det vanliga provet vara några problem.

Lunchen var skum, någon grönsaksgrattäng som inte alls var god, Ellen sa att den inte direkt såg god ut heller. Undrar om jag hade haft svårare att prova nya maträtter om jag var seende, jag vet seende som inte klarar av att äta mat som inte ser god ut. Jag måste ju smaka på maten innan jag får en uppfattning om den, vissa maträtter kan jag i och för sig lukta på och känna att jag inte vill smaka men det har bara hänt några få gånger.
Efter lunchen började jag äntligen skriva på engelskan, jag bestämde mig för att prata om Celine Dion och idag hittade jag lite fakta som jag skrev ner. Att göra ett tal på fem minuter om Celine Dion och mina åsikter om hennes musik låter svårt men det är det sista momentet i engelska a och det blir det absolut sista rycket.

När jag kom hem somnade jag faktiskt en stund på grund av att jag kände mig jättetrött, skumt, jag sov ändå helt okej inatt. Your song har jag sjungit igenom några gånger men jag är fortfarande osäker på andra versen, jag får göra mitt bästa imorgon men det är fortfarande två veckor kvar till terminsprovet. Då ska man sjunga en låt för sånglärarna och sen ska jag sjunga toner som lärarna säger, de andra ska läsa avista men det blir ju svårt för mig. Det är svårt att sjunga toner när det både är vita och svarta toner tycker jag.
Senare under kvällen har jag mest tagit det lugnt, efter middagen åt jag glass och det fick mig på bättre humör. Den här torsdagen har känts ganska seg och tråkig, glassen är nog en av de bästa sakerna med den här dagen. Igår fick jag ett mail av min mattelärare där jag fick veta att jag hade vg++ på det sista provet, det trodde jag aldrig att jag skulle få så det kändes roligt! När han sa hur jag kunde ha löst den sista mvg-uppgiften blev jag arg för jag visste ju hur man skulle göra egentligen menmen. Svenskläraren har inte mailat mig än men jag är orolig för att jag inte ens ska få g på min essä, Ellens var mycket bättre än min och hon fick bara vg på sin.
Nu ska jag sjunga tror jag, skriver mer imorgon. Jag har faktiskt ingenting planerat inför helgen, Adam är sjuk och har feber och därför kommer jag förmodligen inte träffa honom, det känns tråkigt men det viktigaste är ju att han blir frisk så snart som möjligt och jag vill inte bli smittad av honom, tyvärr kanske det redan har hänt för jag har hört att man mest smittar innan man blir sjuk själv.
/Vispen

Onsdag, nationellt prov, träning och gospelkonsert

Hej!

Nu kom jag precis hem efter en lång och ansträngande dag. Det känns alltid skönt att skriva blogg varje dag när det har hänt saker, att få skriva av sig och ha kvar det som minne senare.
Det sista jag gjorde innan jag gick och lade mig igår var att blogga, natten var helt okej även om jag vaknade några gånger. Taxin var till och med lite tidig men jag tänkte att det var lika bra att åka på grund av att nationella provet skulle börja klockan halv nio. Allt gick bra och jag tänkte att det kanske till och med var lite onödigt att beställa taxin mycket tidigare än jag brukar. Men helt plötsligt fastnade vi i en bilkö, när klockan var mer än tjugo över åtta hade jag hunnit bli väldigt nervös. Min assistent ringde och frågade var jag var och när jag fick reda på det störde jag mig. Klockan var över halv nio när jag kom fram till skolan och eftersom jag visste att man inte skulle få skriva provet om man var sen hade jag nästan gett upp. Men det visade sig att många var sena idag och att det bara var några personer i min grupp som hade kommit, jag kände mig lättad:) Det har dock aldrig varit sådär segt att åka till skolan tidigare, det tog nästan femtio minuter att åka dit när det annars brukar ta mellan tjugo minuter och en halvtimme.

Idag gjorde vi a-delen av mattens nationella prov. A-delen bestod av fjorton frågor där man bara behövde skriva svar utan att skriva hur man hade tänkt, den femtonde frågan var däremot längre och där var man tvungen att redovisa allt man tänkte för att få poäng. Det gick helt okej för mig och jag svarade på alla frågor förutom de som hade bilder och förutom en fråga som handlade om vinklar. Jag känner mig egentligen ganska säker på vinklar men eftersom man inte fick ha miniräknare på provet kunde jag inte räkna ut vad en vinkel skulle bli. Jag var mycket bättre på huvudräkning förut, då använde jag knappt miniräknaren eftersom jag räknade mycket snabbare i huvudet, i och för sig var talen enklare då men nu är jag till och med dålig på att räkna ut lätta tal i huvudet. Bilderna som kom på sådant där skumt papper där bilden var ritad med ett material som jag kunde känna var väldigt svåra att förstå. På den sista frågan skrev jag på alla frågor, från a till e och jag hoppas att jag lyckades få några poäng där. Efter att ha tänkt en stund kom jag i alla fall fram till en del av svaren. Alla andra hann gå innan jag var klar, de första fjorton frågorna hann jag göra ungefär lika snabbt som dem men den sista frågan tog väldigt lång tid för mig.

Till lunch var det jättegod pastasallad som jag åt mycket av, jag blev väldigt hungrig av att bara sitta och tänka och koncentrera mig länge. Den vanliga mattelektionen var som tur var inställd innan lunch, det enda läraren gjorde var att ta närvaron och sedan låta alla gå=)
Efter lunchen pluggade jag musikteori och tittade igenom det diagnostiska provet som vi ska fortsätta gå igenom på morgondagens lektion, jag kan det mesta men ska fråga Sara om en del saker när hon kommer på tisdag. En stund av håltimmen läste jag Saknad som blev väldigt spännande. En del hade boksamtal på svensklektionen men jag kommer vara med på det på fredag, alla hann inte ha det idag. Man fick tillbaka sina essäer, läraren ska maila till mig och skriva hur det gick, än så länge har jag inte hunnit kolla mailen men ska göra det när jag har skrivit färdigt det här. På lektionen hann jag läsa ut boken vilket kändes skönt, nu har jag en sak mindre att göra=) Boken var väldigt bra, absolut den bästa deckaren jag har läst, den var nästan aldrig seg och det hände alltid nya och ibland väldigt oväntade saker. När jag trodde att mördaren var hittad visade det sig senare att det var en helt annan person som man aldrig hade kunnat tro. Läs Saknad av Karin Alvtegen!

Rebecka hämtade mig efter svenskan och vi gick för att träna. Gymmet vi var på idag var bara för tjejer och det märktes lite på maskinerna. En bra sak med de var att man inte kunde ställa in hur hårt man ville ha vissa saker utan att det blev tyngre när man till exempel drog hårdare med armarna i maskinen man höll på med. Det fanns först saker man kunde värma upp med, springband, en cykel som jag tycker är bekväm och någon sådan där grej där man använder både armar och ben. Sen gick man runt på tjugo stationer och gjorde olika saker, det var egentligen tänkt att man ska byta station varje minut, det fanns hela tiden en röst som talade om när man skulle byta station och ibland hur många sekunder man hade kvar. Man tränade kondition och styrka på varannan station. Jag hade en person som hjälpte oss och visade allt idag, hon var väldigt bra och kunde förklara bättre än många andra seende personer jag har träffat. Att träna på tjejgymmet kostar bara niohundra kronor under sommaren men sen kostar det ettusen sexhundra kronor för tre månader, om man däremot köper årskort kostar det trehundra kronor i månaden vilket ju är ett helt okej pris. Jag funderar på att antingen börja träna där eller på Nautilus där jag var första gången, båda gymmen verkar vara bra på olika sätt. I sommar ska jag i alla fall träna på tjejgymmet eftersom det är billigt.

Efter träningen åkte vi till Enskede där konserten skulle vara, den låg i alla fall nära Enskede, kyrkan vi var i hette Triangelkyrkan och idag var det en gospelkör som sjöng där. Innan vi gick dit åt vi på en pizzeria, jag tog en sallad som var riktigt god. Vi trodde hela tiden att konserten skulle börja klockan sju men fick senare veta att det inte var förrän halv åtta. Det var kallt ute och jag frös ganska mycket i min vårjacka, det hade jag inte gjort på länge men den här kvällen var nog ovanligt kall. En stund fick vi gå runt utomhus eftersom kyrkan inte var öppen än. Några killar cyklade runt och skrek, jag tyckte nästan att det var lite läskigt för de cyklade jättenära där vi gick.

Konserten var hur bra som helst idag och kören sjöng verkligen jättebra! Eftersom de sjöng gospel sjöng de väldigt mycket om Jesus och saker som hade med det att göra, i låtarna kunde de upprepa samma text många gånger men jag tröttnade ändå inte på att lyssna. Deras röster hördes jättetydligt i kyrkan och det lät coolt när de tog i och sjöng starkt. När jag lyssnade på dem blev jag glad och kände att jag bara kunde tänka på bra saker en stund, allt jobbigt och tråkigt kunde jag lägga åt sidan. Ibland önskar jag att jag var med i en kör men gospekören jag testade i Huddinge för ett tag sen var inte ens en fjärdedel så bra som den här. Där var dessutom de flesta mycket äldre än jag vilket jag tycker var tråkigt, alla verkade känna varandra väldigt bra och personen som var näst yngst i kören var tjugofyra år eller något, resten var minst över trettio och en del var över sextio. Därför kände jag inte att jag passade in där, jag vill gå i en kör där det åtminstone finns några i min ålder.
Det är ju otroligt svårt att komma in i en kör där folk sjunger jättebra, sådana körer måste man söka till och de flesta kräver dessutom att man kan noter och att man sjunger hur bra som helst. Där skulle ju aldrig jag komma in. Men en ungdomskör borde väl inte vara så svårt att hitta? Eftersom det till oh med finns i Nykvarn där jag bodde tidigare borde det ju finnas i Huddinge. Nykvarn är bara en liten kommun. Jag gick i Södertäljes kör i tio år, från att jag var fem år tills jag var femton. Då hann jag byta kör några gånger men det fanns några tjejer som gick kvar lika länge som jag och som kanske fortfarande går där. Men det är verkligen jätteroligt att sjunga med andra människor tycker jag! Kören i skolan är inte särskilt bra, de som spelar instrument är ju för det mesta inte vana vid att sjunga och det märks att många inte är vana vid att sjunga i kör. Förresten kanske jag inte ens skulle hinna med kör nu med tanke på att många säger att andra och tredje året är jobbigt på gymnasiet, det får nog bli senare i så fall.

På konserten var det en person som pratade om bön plus att alla gemensamt sjöng några psalmer. Kören sjöng ganska många låtar och många av dem fastnade på min hjärna efteråt. Innan konserten var slut var det några som tackade kören för att de hade sjungit i Triangelkyrkan i cirka åtta år och nu tydligen inte kommer sjunga där lika ofta längre, jag vet inte varför. Alla i kören fick i alla fall ett litet instrument som tack, de flesta fick trianglar, ni kanske förstår varför:)
Innan jag åkte hem träffade jag en tjej som går första året på Rytmus. Vi har skrivit en del till varandra på internet och idag kände hon igen mig och kom och sa hej, det var väldigt trevligt att träffa henne=) Jag visste inte att hon gick i den kören. Hennes blogg är:
Http://www.emmalisanorrhamn.blogg.se
Hon skriver inte särskilt ofta men läs om ni vill:)
Nu måste jag träna lite på Your song.
/Vispen

Tisdag, skola och ungdomsgård

Hej!

Idag skriver jag bara ett kort inlägg på grund av att jag snart ska sova. Imorgon har jag det första nationella provet i matte och då vill jag vara pigg och att min hjärna helst ska kunna tänka. Utvilad var det ett tag sen jag kände mig, de senaste nätterna har jag sovit halvbra men det är ungefär dubbelt så bra som förra året vid den här tiden på året vilket är positivt.
Igårkväll pluggade jag musikteori men läste bara igenom anteckningarna, vi får se om jag orkar plugga på håltimmen imorgon, jag tvivlar på det eftersom jag först har nationellt prov i två och en halv timme och sen vanlig mattelektion i över en timme.
Den här dagen började i alla fall som vanligt med kultur och idéhistoria. Vi fortsatte att prata om renässansen och diskuterade några olika texter som kända personer hade skrivit. Vi försökte hitta rim i en text och pratade om hur texternas innehåll visade att den moderna människan kom på renässansen.
Öppen tid var som vanligt inställd på grund av att några tydligen skulle ha någon repetition i multihallen, en konsert skulle vara klockan tolv men det var ju samma tid som jag skulle äta lunch och därför orkade jag inte se den. Det verkar vara många som tränar inför olika saker nu men Kulturama har ju många estetiska inriktningar så det är ju inte så konstigt.
På håltimmen var jag tvungen att läsa igenom datorkunskapen igen, det gick ganska snabbt. Men det är vissa saker jag inte förstår hur jag ska göra så jag måste maila någon och fråga om det. Men jag tror faktiskt inte att allt går att göra när man inte kan använda datamusen. Jag ska i alla fall be min läraren om att få göra provet nästa vecka så att jag har det avklarat sen, han verkade också vilja att jag skulle göra det så fort som möjligt.

Då jag satt och läste Saknad kom Ellen och sa att vår ensemblelärare hade smsat henne och sagt att han inte skulle vara i skolan idag men att vi skulle träna själva. När vi kom ner till ensemblesalen fick vi veta att alla hade gått hem förutom vi och en annan tjej. Därför fanns det ju inte särskilt mycket att göra så vi bestämde oss för att också gå. Lite senare insåg jag att jag alltså kunde ha slutat efter kultur och idéhistorian egentligen och att jag hade suttit i skolan fyra timmar längre än vad jag hade behövt, gissa om jag störde mig. Det var ju i alla fall jättesnällt av Ellen att komma och säga till mig om det för jag hade inte fått något sms. Ellen hade förresten Rebecka som lärare på sin sånglektion idag och sa att hon var jättebra, det var ju roligt, jag har bara haft henne en gång men minns inte direkt hur jag tycker att hon var.

Adam verkade bli ganska glad över att jag kom tidigare än vanligt, vi behövde inte stressa lika mycket och fick till och med lite tid till att ta det lugnt innan ungdomsgården började. När vi kom dit träffade jag alla glada människor:) Mickis fyller år idag och jag sa såklart grattis! Hon har bland annat fått en ny mobil, tusen kronor, en cd-skiva och kläder idag, det är mycket mer än vad jag brukar få ju men det är många som får mer än jag. Senare under kvällen sjöng vi för Mickis och alla andra som fyllde år nyligen, vi fick veta att ungdomsgården bjöd på prinsesstårta. Även om det inte direkt är min favorittårta tog jag en liten bit och klarade av att äta den, jag blev glad över att det inte var särskilt mycket grädde på den utan mest vaniljgrej, har glömt vad det heter för tillfället.
Lite innan klockan nio visades ett tv-pgoram som handlade om Malena Ernman. Eftersom jag inte hade något särskilt för mig tittade jag på det, på något sätt tycker jag att det hörs på hennes röst att hon sjunger opera. De visade när Malena sjöng olika operasaker, någon musikalsak och klipp från när hon var liten. Sen fick man höra Malena prata en hel del, jag lyssnade inte så noga för orkade inte göra det utan ville prata med alla samtidigt. Klockan nio började semifinalen av Eurovision song contest. Jag hann se Malena plus fyra bidrag innan henne, Malena var faktiskt en av de bästa av de fem bidrag jag såg tycker jag. Men det kan ju bero på att jag har hört Malenas låt tidigare, jag tycker fortfarande inte att låten är jättebra men klarar av att lyssna på den och faktiskt tycka att den är helt okej. Malena är ju en jättebra sångerska och det gillar jag:) Undrar hur det gick för Sverige ikväll, jag var tvungen att åka hem klockan tio eftersom ungdomsgården stängde då och vet därför inte hur det gick.
Nu måste jag sova så att jag orkar med morgondagen, godnatt!
/Vispen

Måndag, skola, träning och andra tankar

Hej!

Igår skrev jag ju ett ganska långt inlägg eftersom jag kände att jag ville skriva av mig och eftersom jag dessutom inte bloggade i lördags. Jag vet att det åtminstone finns några personer som läser igenom mina långa inlägg, jag förstår inte hur ni orkar men det är ju trevligt att ni slösar er tid på mig:)
Morgonen kändes inte rolig, att gå upp var väldigt jobbigt och jag har känt mig ganska seg under för och eftermiddagen. Nu på kvällen känner jag mig däremot piggare. Det kändes bättre när jag hade duschat, för mig hjälper det ofta om jag är trött.
Äntligen hade taxibolaget hittat en ny chaufför åt mig och jag får hoppas att chauffören som hämtade mig idag gör det även i fortsättningen. Hon var social vilket var ganska trevligt, det enda tråkiga var att hon inte hade radion på.
På engelskan bestämde jag mig för att jobba om musik istället för att hitta en penpal, jag har försökt maila väldigt många men har inte fått svar från en enda person. Om det beror på min dåliga engelska vet jag i och för sig inte men jag har sett på sidan att alla inte skriver helt perfekt. Nu återstår det bara för mig att komma på vilken artist/grupp jag ska välja och sedan skriva ihop ett tal på fem minuter. Efter att ha tittat runt och läst om många artister har jag kommit fram till att antingen prata om Celine Dion, Elton John eller Abba. Vad tycker ni?
Ensemblen kändes inte jättebra, min hals krånglade men jag kunde sjunga utan att det lät helt skumt i alla fall. Nu har vi bestämt låtar till alla, Hedda ska sjunga Peace of my heart, Ellen ska sjunga High way to hell, Roshanak ska sjunga Strange kind of woman och jag ska sjunga Easy.

Kören kändes väl lite seg som vanligt, jag börjar tröttna på de två låtarna vi sjunger men eftersom vi ska sjunga dem på skolavslutningen måste vi ju träna på dem. Efter kören var det matte, jag satt i rummet eftersom min assistent skulle läsa upp tal från två nationella prov. På onsdag är första provet och vi har fått två prov att träna på tills dess, jag antar att proven kommer se ungefär likadana ut i år som tigidare.
Det första provet kändes ganska enkelt och jag kunde svara på de flesta av frågorna. Andra provet som bestod av problemlösningar och mer komplicerade tal var däremot lite svårare men jag tror att jag skulle klara en del av talen ifall jag skrev ner dem, det orkade jag dock inte göra idag utan skrev bara ner några.
Kontaktläraren var lite försenad till kontaktlärartiden idag vilket nästan aldrig har hänt tidigare. Men alla är ju sena någon gång ibland och läraren var bara ungefär fem minuter sen. Vi lyssnade på en låt som vi tyckte lät lite som julmusik och schlager. Man blev väldigt glad av att höra låten, trummorna och ett klockliknande ljud bidrog till det. Pesonen som sjöng låten lät väldigt glad också.

Innan jag åkte och tränade hann jag lyssna lite på Saknad och nu är jag på tredje cd-skivan, boken är sex cd-skivor vilket betyder att jag ganska snart redan har läst halva boken. Att läsa är väldigt roligt har jag kommit på och jag skulle gärna vilja göra det mer, det är bara att låna böckerna som jag tycker låter jobbigt. De måste ju tydligen i alla fall vad jg vet, skicka böckerna till ett bibliotek där man hämtar dem, förut kunde de ju skicka böckerna direkt hem om man ville det. Men jag har hört att det snart ska komma någon grej som gör att man kan ladda ner talböcker direkt till datorn från biblioteken och på det sättet låna dem, det vore ju skönt att kunna göra så. Punktskrftsböcker som jag föredrar framför talböcker skulle ju däremot vara jobbigare att få tag på.

Träningen gick ganska bra, den första matchen där vi bara spelade till fem poäng råkade jag förlora genom att göra ett självmål och lite sådant. Men jag kom på efteråt att jag egentligen kanske inte hade förlorat den matchen eftersom jag bara förlorade med fem-fyra och man egentligen måste vinna med två poäng för att det ska räknas menmen. Jag kunde bjuda på vinsten på grund av att det bara var jag som gjorde mistag:)
De övriga matcherna gick i alla fall bra och jag vann alla, mest synd tyckte jag om Lappis som förlorade mot mig två matcher i rad. Då han förlorade första gången ville han spela igen för att vinna men på något skumt sätt lyckades jag ändå vinna med två poäng, den sista matchen var i alla fall väldigt jämn. Lappis är hur som helst väldigt rolig att spela mot eftersom det nästan alltid blir jämnt, Sofia är väldigt bra men hon är inte på träningen särskilt ofta vilket jag tycker är tråkigt. Synd att showdownträningen bara är en gång i veckan, om den var oftare skulle jag kunna utvecklas och träna mer. Jag önskar att vi bodde större och att jag kunde ha showdownbordet vi köpte för länge sen hemma för man kan träna väldigt mycket själv om man vill. Servar och bra skott kan man ju träna på utan någon motståndare. Showdown är ju bara en sport för synskadade och det är ju tråkigt, tänk om det var lika populärt som pingis och att bordet skulle vara lättare att ta fram, i så fall hade man ju kunnat träna när man kände för det. Om jag till exempel tränade fotboll, ishockey, friidrott, gymnastik eller mycket annat hade jag ju kunnat träna flera gånger i veckan ifall jag hade velat det. Egentligen finns det ju inte särskilt många synskadade eller blinda personer, tråkigt att alla ska kunna se hela tiden! Varför är det så? Det finns ju många nackdelar med att vara blind men om jag inte hade varit det kanske jag hade varit tråkig och haft helt andra intressen. Ibland känner jag att det faktiskt kan vara skönt att vara blind, det är inte ofta jag känner så men vissa stunder. Jag tycker att det är skönt att inte vara särskilt ytlig och att bara gå på insidan istället för att titta på utseendet. Undrar hur jag hade varit om jag kunde se, om jag hade sminkat mig, tyckt mer om kläder, kanske haft andra favoritfärger, andra typer av vänner och liknande. Jag tror i alla fall att jag hade tyckt om att träna för det gör jag ju nu, sjunga kanske hade varit ett stort intresse för mig eftersom det finns många seende som håller på med musik. Festat kanske jag hade gjort ofta och kanske till och med druckit alkohol eller rökt, vem vet. Mina åsikter kanske hade varit annorlunda om vissa saker, det tror jag faktiskt. Det händer väldigt ofta att jag funderar över hur jag hade varit som seende, egentligen kanske det är onödigt att tänka på det med tanke på att det är som det är. Men jag är glad över att jag är den jag är idag fastän jag är blind, att inte kunna höra eller prata hade jag tyckt var värre. Hörselskadade eller personer som inte kan använda sin röst skulle ju inte kunna prata med andra lika lätt, det kan ju jag göra fastän jag är blind. Teckenspråk förstår ju inte alla och tänk att aldrig få höra något så underbart som musik! Men det är klart att jag som blind tänker så om andra funktionshinder, jag vet många seende som skulle välja att vara hörselskadade framför att inte kunna se. Jag tror säkert att jag kan ha missat en hel del som man bara kan se och inte alltid höra. När personer visar känslor kan jag ju till exempel inte alltid se det. Om en person reagerar på ett speciellt sätt och kanske visar det med kroppsspråket utan att tala om det märker ju inte alltid jag det. Däremot har jag nog tränat ganska mycket på att höra hur en person känner sig men det kan jag ju bara göra om personen pratar. Om någon är ledsen eller glad hör jag ju till exempel väldigt stor skillnad på.
Nu ska jag göra något annat istället för att fundera på onödiga saker.
/Vispen

Söndag, uss årsmöteshelg

Hej!

Hoppas att alla har haft en bra helg för det har jag haft, nu tänkte jag skriva lite om den:)
Taxin kom lite sent i fredags plus att den skulle hämta en annan person. Jag förberedde mig på att det skulle vara någon gammal människa men blev glad då jag fick veta att det var Mickis vi skulle hämta. Hon lät ganska förvånad när hon hörde att jag satt där men det var trevligt och vi underhöll varandra i den tråkiga taxin. Chauffören var lite rolig för han pratade med sig själv hela vägen till Mickis, då hans GPS pratade svarade han alltid den, jag hade väldigt roligt åt det. När vi kom fram träffade vi många andra glada människor vilket såklart var väldigt roligt. Men vi var inte de enda som var försenade och det tog ganska lång tid innan vi kom iväg. Vi åkte buss och sedan tunnelbana till Skanstull och åt på en restaurang som jag tror hette Läckerbiten. Jag åt lax eftersom jag tyckte att deras vegetariska mat lät tråkig, det fanns bara en rätt att välja på och fisk äter jag ju, i alla fall mycket hellre än kött, fisk är ju ganska nyttigt har jag hört. Till laxen drack jag ananasjuice som jag tycker var hur god som helst! Laxen serverades på planka med potatismos och sallad, alla som tog en maträtt på planka tyckte att det var svårt att äta utan att spilla mat utanför tallriken. Det innebär ju att det inte bara är jag som tycker att det kan vara svårt att inte spilla ibland. Eftersom ljudnivån var väldigt hög på restaurangen fick jag väldigt ont i huvudet, i skolan brukar jag oftast klara av sådant men på restaurangen var ljudnivån säkert mer än dubbelt så hög. Det kändes i alla fall bättre när jag kom ut i friska luften och var i en lugnare miljö. Vi gick tillbaka till vandrarhemmet där vi bodde från restaurangen och det var jätteskönt att ta en promenad. En som heter Magnus och jag diskuterade skola, gymnasium och arbete medan vi gick så tiden gick ganska snabbt. Vandrarhemmet vi bodde på hette Af Chapman och var en båt som stod i vattnet, självklart satt den fast där men ändå. Ibland kände man att det gungade lite och eftersom jag drömde om kryssningar inatt påverkade det kanske mig på något sätt, vem vet:)
Kvällen var lyckad och rolig, alla spelade Bop it och ville slå det gamla rekordet, Crystal gjorde det. Senare blev många övertrötta och började skratta åt ingenting, Mickis och jag var nog värst. När jag skrattar brukar jag oftast göra det väldigt högt och ja, många störde sig nog för det var väldigt lyhört på vandrarhemmet. Någon farbror kom och klagade på att vi hördes så mycket haha. Jag hade jätteroligt åt att Mickis sa att jag missade sömntåget eftersom jag tidigare hade varit så trött men sen blev hur pigg som helst när jag lade mig i sängen. Det uttrycket hade jag aldrig hört tidigare sömntåget alltså. Jag skrattade åt när alla härmade får också och att Crystal skämtade och sa att hon kunde lägga upp oss på youtube som svenska får:)

Att gå upp klockan åtta igår morse var däremot inte lika roligt som att vara uppe sent på natten. Men det gick bra till slut och efter att ha ätit frukost kände jag mig piggare. Stämningen var bra och jag kände mig glad nästan hela tiden, att ha människor runtomkring sig och att hela tiden kunna prata med någon kändes bra tycker jag. Efter frukosten delades vi in i två grupper, jag hamnade med Mickis och Ronja. Min grupp skulle börja med att testa att gå med ledarhund, Lappis och en annan visade sina hundar. Att klappa hundarna och sätta på dem en sele var inte direkt roligt tycker jag, djur har aldrig direkt varit ett stort intresse för mig. Alla djur som hårar är obehaliga att ta på tycker jag. Men att gå med en hund var helt okej även om jag inte kände att jag kunde lita på hunden. Hunden jag gick med var ju bara van vid att gå med sin ägare och inte med någon annan, personer som går med ledarhund brukar ibland använda käpp men det kunde inte jag göra eftersom jag skulle hålla handtaget till selen i ena handen och ett koppel i den andra. De sa att jag skulle prata med hunden medan jag gick och säga att den var duktig och jag sa väl det några gånger. Men jag undrar om den förstod mig, alla verkar prata med djur med ljusa röster, det är ju skumt att man inte kan använda sin vanliga röst för att de ska förstå, många jag känner gör i alla fall inte det. Men jag använde min vanliga röst igår och får hoppas att hunden jag gick med förstod mig. Men hunden måste ha varit ganska bra för den ledde mig runt stolpar och annat och stannade när det kom trappor eller andra kanter. Det var bara en gång som den ledde mig lite skumt men förutom det gick det bra. Jag vågade inte gå normalt utan sprang små steg för att hinna med men det var ju bra att man fick testa ledarhund även om jag vet att jag klarar mig utan det. Efter att ha testat ledarhund blev jag ännu mer säker på att jag inte vill ha en hund, man måste ju ta hand om hunden och göra så att den trivs och jag tror varken att hunden eller jag skulle vara glada tillsammans så därför är det ju lika bra för mig att inte skaffa någon.

På nästa pass innan lunch skulle man lyssna på en person som pratade om att flytta hemifrån. Man fick ställa frågor och prata om hur man kände, jag tycker att det både skulle vara skönt och inte att flytta hemifrån. Men när jag flyttar vill jag först flytta ihop med någon, en kompis eller en pojkvän, eller också gå på en folkhögskola i något år. Men att göra det brukar ju för det mesta kosta ganska mycket, det är inte gratis att flytta heller men ifall jag ska göra det måste jag ju ha ett jobb av något slag. Laga mat är jag dålig på, det måste jag träna på, tvätta också, dammsuga kan jag ju göra även om det tar lite tid. Skura golv är lätt även om det är tråkigt, koppla sladdar skulle jag vara jättedålig på och betala räkningar skulle jag på något sätt behöva hjälp med. Men personen jag pratade med igår sa att Nordea har en tjänst som gör att man kan skicka in alla räkningar och låta dem betala de kostnadsfritt. Det låter ju som en bra lösning, annars finns det ju en del banker där man kan betala räkningar på internet.
Att handla mat skulle säkert gå bra för mig, om man ringer en affär innan man går dit brukar de ju för det mesta kunna hjälpa en.

Efter lunchen fick vi prova på yoga. En person kom och visade det, hon var verkligen jätteduktig och bra på att förklara hur man skulle göra allt! Det finns ju flera olika sorters yoga men vi testade livsyoga. Efter passet kände jag mig lugn och trygg på något sätt. Vi satt och låg på situnderlag och skulle hela tiden andas djupt och känna oss avslappnade, ibland bara försöka sluta tänka på allt jobbigt och bara slappna av. Medan man gjorde olika rörelser lyssnade man på musik och efter att ha gjort samma rörelse i några minuter fick man vila innan man skulle göra nästa rörelse. En bra sak med livsyoga var att man bara gjorde en rörelse i taget och att man kunde förstå väldigt bra hur man skulle göra bara genom att ha fått höra en förklaring. Det sista vi gjorde var att sjunga en melodi som vi fick härma ganska många gånger.

Lite senare delade vi in oss i samma grupper som tigidare och skulle sedan åka kommunalt själva. Varje grupp hade med sig en ledsagare som skulle hjälpa oss ifall vi råkade gå helt fel men deras uppgift var att hålla sig i bakgrunden. Det som jag tycker var svårast var att hitta på perrongen, jag var i alla fall inte rädd att ramla ner på spåret eftersom det fanns ledstråk på de stationer där vi tränade. Jag tycker fortfarande att det känns lite läskigt att gå på tunnelbanan, jag blir antingen rädd för att dörrarna ska stängas eller för att jag ska råka hamna mellan perrongen och tunnelbanan och fastna. Igår åkte vi i alla fall först från Slussen till Aspudden. Där fikade vi på ett ställe som låg jättenära tunnelbanestationen. Jag tog äppelpaj och någon Pago-juice med olika frukter. De andra tog kladdkaka och jag vet egentligen inte varför jag inte också gjorde det med tanke på att jag tycker väldigt mycket om det men äppelpaj är nästan lika gott. En del kladdkakor jag har ätit har dessutom inte varit kladdiga och en kladdkaka som inte är kladdig är enligt mig ingen kladdkaka. När jag har testat att baka kladdkaka är det inte ofta de blir som jag vill, för det mesta liknar de bara en sockerkaka fastän jag följer receptet och allting. Äppelpaj är lättare att tycka om, de blir ofta bra hur man än gör, bara degen inte är för hård och smeten inte är gjord på smuldeg. Smuldeg kan vara okej men jag föredrar absolut vanlig pajdeg i så fall. Förresten kom jag på att det ibland kallas äppelpaj när degen är smuldeg och äppelkaka när det inte är det men jag vet inte, alla säger olika.

Efter att ha ätit jättegott fika åkte vi vidare till Skanstull, vi var tvugna att byta en gång vilket faktiskt var ganska svårt. Att hitta rätt uppgång och sedan hitta ner till ett annat spår tog säkert en kvart. När vi kom fram gick vi i alla fall till en kinarestaurang för att äta middag. Personen som tog emot beställningar lät väldigt glad då han hälsade på alla och stämningen var bra. Jag beställde friterad tofu med grönsaker och nudlar. Tofun kom långt innan nudlarna och när de äntligen kom hade jag nästan hunnit äta mig mätt på ris plus att min mat nästan var slut men ändå. Maten var otroligt god, det enda som är synd är att jag har glömt vad restaurangen hette, någonting med Bambo, det kan ha varit Bambo garden men jag är osäker eftersom många kinarestauranger där jag har varit heter någonting med Bambo. Dessutom brukar det ibland finnas restauranger med samma namn på olika ställen i Stockholm.

Det var egentligen tänkt att vi skulle ha gått till vandrarhemmet från restaurangen men vi tog ändå buss en bit eftersom några bar tunga saker. För min del kändes det skönt att vi inte gick hela vägen eftersom jag hade jätteont i foten, det är konstigt för jag trampade ju snett för mer än en månad sen men min fot gör fortfarande ont iland när jag går, särskilt när jag har gått ganska långt. Jag hoppas verkligen att värken går över snart för det är störande att man inte ska kunna gå lite utan att få ont.
Igårkväll pratade jag med några plus att de flesta av oss spelade orangino, ett spel där man skulle lära känna varandra. Man tog upp olika kort med påståenden, sen skulle alla rösta från ett till fyra om man höll med eller inte. Det var riktigt roligt och jag hade tur och tycker aldrig att jag fick något jättejobbigt kort. Men ett kort stod det egoistisk på men där var det ingen som satte en fyra i alla fall vilket ju var tur för personen som fick det kortet. Jag fick bland annat ett kort med påståendet, "jag tror på ödet", där trodde några att jag gör det men jag gör nog inte det jättemycket i alla fall. När jag fick ett kort som handlade om ifall jag var en bra vän satte alla en trea eller en fyra och det var ju bra. Jag försöker vara en bra vän, eller på kortet stod det någonting om ifall jag var en bra vän en längre tid eller något, minns inte. En person fick ett kort med påståendet, "jag är punktlig", eller något liknande, alla hade jätteroligt åt det eftersom personen aldrig brukar passa tider. Men han satte själv en etta vilket alla andra också gjorde.
Jag gick och lade mig någon gång vid ett inatt men kunde inte sova förrän vid lite innan två. Sen var det klart att en person skulle knacka på dörren och väcka mig precis när jag hade somnat men det var på grund av att en person hade gjort illa sig när han ramlade i vattnet då han gick med sin ledarhund. Personens mobil och pass förstördes, jag tycker synd om honom! Som tur var gjorde han inte illa sig särskilt mycket i alla fall. Ifall jag hade ramlat i vattnet från en kant där det inte fanns staket hade jag förmodligen inte kommit upp därifrån, kanten skulle vara högre upp än jag då jag stod i vattnet men som tur var ramlade jag aldrig i. Jag var däremot ganska nära en gång då jag gick utan att tänka på att det inte fanns något staket vid vattnet. Det hade jag inte fått veta innan heller men en person såg då jag gick nära kanten och sa till mig innan det hände något.

Imorse var vi tvugna att gå upp redan runt kvart i åtta eftersom frukosten var klockan åtta. Jag var inte alls glad men var ju ändå precis som alla andra tvungen att gå upp, en del verkade till och med vara tröttare än jag. Efter frukosten började i alla fall Uss årsmöte!
Vi diskuterade allt möjligt hela dagen, ibland satt vi i mindre grupper och pratade och då vi skulle besluta saker satt alla i ett rum. Jag har ju varit på årsmöten några gånger tigidare och tycker att det blir mer och mer intressant för varje år, det beror nog på att jag blir äldre och då intresserar mig mer för intressepolitik och annat. Ett mål tills nästa år är att göra t-centralen mer tillgänglig, livsmedelsbutiker är också viktigt. Vi pratade en del om saker som kommer att hända under året och Uss kommer bland annat ha en musikcirkel, någon helg där man kommer hålla på med musik tror jag, andra typer av helger, en sporthelg för personer som ser lite, en skidresa och lite sådant. Jag tycker att Uss är bra eftersom man kan vara med och påverka väldigt mycket vad man vill ska hända. Jag sitter inte i styrelsen på grund av att jag inte tror att jag skulle hinna det eller ens kunna göra ett bra jobb där men jag tycker om att åka på Uss aktiviteter. Precis som förra året kommer jag att sitta kvar i valberedningen tillsammans med Mickis och en till. Nu har jag suttit där två år men tyckte ändå att jag kan göra det ett år till eftersom en person i styrelsen föreslog mig och för att det inte kräver särskilt mycket arbete att välja ut folk till nästa års styrelse. Nu finns det i alla fall nio personer i styrelsen, åtta ledamöter och en ordförande.
När mötet var slut fick ganska många en chokladask, jag fick det eftersom jag satt med i valberedningen förra året. Den får jag äta upp någon gång i framtiden, choklad brukar ju hålla ganska länge och det är ju tur med tanke på att jag inte äter godis särskilt ofta.

Efter årsmötet åkte jag till Adam och det var såklart roligt att träffa honom igen! Vi tog det mest lugnt, pratade, lyssnade på musik och åt middag och glass till efterätt:) Det var en god glass med jordgubb och cheesekake-smak. Nu sitter jag hemma och ska snart sova tror jag, imorgon är det skola igen och då måste jag verkligen komma på hur jag ska göra moment sex.
Men jag skriver återigen att jag har haft en jätterolig helg! Alla ledsagare har varit jättebra och att träffa alla synskadade har varit jätteroligt, jag kände de flesta sen innan men hade bara träffat Crystal en gång tidigare. Hon var jättesnäll, trevlig och pratsam. Att träffa människor gör mig oftast väldigt glad, i alla fall när det är människor jag tycker om. Jag tycker om att vara tillsammans med många och kanske mest vara i bakgrunden utan att säga särskilt mycket. På något sätt tycker jag väldigt mycket om att lyssna på andra människor och bara prata ibland när jag är med någon eller några personer.
/Vispen

Fredag, läser Saknad

Hej!

Samtidigt som jag skriver det här läser jag boken Saknad som jag fick på cd-skivor av min svensklärare idag. Boken verkar faktiskt vara ganska bra, inte den bästa boken jag har läst men bättre än vissa andra böcker. Eftersom jag åker snart tänkte jag bara skriva lite. Nu sitter jag i skolan, tyckte inte att det var någon idé att åka hem på grund av att vi ändå ska samlas klockan halv sex. Jag visste inte var vi skulle samlas men hade tur och fick svar från Ronja vilken adress man ska till.
Igår pluggade jag och hann göra färdigt både mitt personliga brev och cv. Nina tittade igenom det och tyckte att det såg bra ut fastän jag bara hade skrivit vanligt. Hoppas nu bara att jag får bra betyg på det här arbetet för i så fall blir jag glad:) Att skriva ett personligt brev var svårare och tog mycket längre tid än jag trodde men att skriva ett cv tog däremot inte särskilt lång tid.

Dagen började i alla fall med sånglektion, nu var det ett tag sen jag hade det senast så det var roligt:) Jag började sjunga Your song, hade tyvärr inte hunnit träna in texten särskilt mycket eftersom jag har haft väldigt mycket att göra. Men tills nästa vecka ska jag se till att träna in låten för nu kan jag melodin lite också. Om ungefär tre veckor har jag sångprov och ska sjunga en låt för alla sånglärarna plus sjunga olika toner som de kommer tala om, de andra ska sjunga avista från ett notblad men det kan ju inte jag göra på samma sätt. Att sjunga Your song gick väl helt okej men det är några jättehöga toner som jg har svårt för.
Efter sånglektionen pluggade jag lite och åt lite lunch senare. Samhällskunskapen var intressant, vi pratade om högskolor, universitet, komvux och folkhögskolor. Det kan ju vara bra att veta lite om det, än så länge har jag inte bestämt mig för vad jag vill göra efter gymnasiet, det enda jag vet är att jag ska plugga vidare på något sätt.

Min daisyspelare krånglade igår, i alla fall den lilla, den stora fick jag inte plats med i väskan idag eftersom jag packade ner kläder och annat inför helgen. Därför fick jag lyssna på Saknad på datorn istället, det är helt okej men det enda jobbiga är att jag inte kan höja hastigheten. Inläsaren läser inte jättesegt i alla fall:)
Nu ser jag fram emot helgen och hoppas att jag ska få roligt, däremot hörde jag att min kompis Maja var sjuk vilket gör att hon förmodligen inte kommer på årsmötet på hela helgen menmen. En tråkig sak är att jag även idag missar Talang men jag har varit dålig på att följa det i år, finalen vill jag i alla fall se.
/Vispen

Torsdag, nationella prov är jobbigt!

Hej!

Igår satt jag med det personliga brevet i över två timmar, jag vet att jag jobbar segt men jag är dålig på allt och har världens sämsta fantasi. Nina gav mig i alla fall förslaget om att söka jobb som växeltelefonist på SRF, synskadades riksförbund och eftersom jag själv inte kunde komma på något bättre gjorde jag det. Jag skrev lite om varför jag tycker att jag borde få jobbet och lite om varför jag sökte just dit. Men jag har fortfarande lite kvar att skriva plus att jag måste skriva ett cv idag men det borde kanske inte ta lika lång tid. När jag läser igenom mitt personliga brev idag kommer jag säkert tycka att det är jättedåligt och kanske bli tvungen att skriva om allt. Tur att jag inte ska söka jobb på riktigt än, jag letade ju efter sommarjobb tidigare men upptäckte att det är väldigt svårt att hitta något. De tips jag fick var bara för personer som högst ska vara födda år 1992 och jag är ju tyvärr lite äldre än så. Det stod att alla andra ansökningar inte ens skulle granskas och därför orkade jag inte söka dit. Adam har däremot hittat sommarjobb på ett kaffé som ligger nära där han bor och det är ju roligt för honom:) Men hans arbetstider var ganska dåliga eller vad man ska säga för han ska börja jobba klockan fem varje morgon. Det är däremot säkert bra betalt med tanke på arbetstiden.

Imorse kom taxin i tid men hade såklart problem att slå in rätt kod på datorn innan vi skulle åka. När han råkade slå fel var han tvungen att ringa flera samtal vilket gjorde att det nästan tog tio minuter extra innan vi åkte, chauffören kunde ju ha kört ändå för det är ju inte mitt problem ifall han råkar slå fel kod, det var inte bara fel kod han slog utan han skrev den dessutom på helt fel ställe. "Jag är gammal" sa han och jag hade god lust att säga jo, jag märker det men sa ingenting. Hans sätt att köra på var ju inte direkt snabbt vilket gjorde mig oerhört stressad. Vilken tur att vi beställde taxin tio minuter tidigare än vanligt på grund av att man inte får skriva nationella provet ifall man är sen.

Engelskans nationella prov var verkligen hur jobbiga och svåra som helst enligt mig! Min engelsklärare sa till och med att hon höll med om det och att man tidigare år har fått lyssna mycket mer och längre på saker. Idag fick man bara höra hörförståelsen en gång förutom en liten sak som man fick höra två gånger, det var där det gick bäst för mig. Det man bara fick höra en gång var ju nästan helt omöjligt, först skulle man skriva vilka jobb olika personer hade, de sa bara några meningar om varje jobb och sa bara fakta om jobbet utan någon som helst inlevelse. Jag hann knappt kryssa i ett enda jobb förrän allt var slut och då fick jag bara gissa på de flesta av jobben. Nästa sak var någon intervju med en artist, där lyckades jag svara på två frågor eller något plus att jag gissade på en del frågor där man skulle kryssa i a, b, c eller d. Det sista exemplet där man fick lyssna två gånger intervjuades en man om olika djur. Jag tror inte att jag fick g på hörförståelsen men min lärare sa att man som tur är ändå kan få ett slutbetyg om man har gjort alla vanliga moment i engelska. Undrar hur stor roll nationella proven spelar för jag vet faktiskt flera personer som fick ig på hörförståelsen på nationella proven men som ändå har fått mvg i slutbetyg, skumt ju. Läsförståelsen gick bättre, hoppas jag i alla fall, jag hann göra det mesta förutom en sak i början plus några frågor i mitten av provet. Men där kände jag mig mer säker eftersom man kunde gå tillbaka i texten och läsa saker flera gånger. Jag skrev provet i samma rum som alla dyslektiker och andra som har svårigheter på olika sätt men jag var ändå den sista personen som satt kvar med läsförståelsen, på den skriftliga delen var jag i alla fall inte segast.

Efter provet var jag hur seg som helst och hade väldigt ont i huvudet. Men det kanske inte var konstigt med tanke på att jag skrev i över tre timmar. Jag hade missat musikteorin på grund av provet men läraren sa att de andra ändå inte hann komma särskilt långt idag. På extralektionen hann vi gå igenom lika mycket som de andra hann gå igenom på åttio minuter och det var ju bra av oss:) Noter är lite svårt tycker jag och jag vet ungefär vad jag behöver träna på men om jag kan det sen klarar jag provet och det vill jag ju såklart göra!
Engelskan var jobbig men jag hade debatt med några andra och det känns skönt att ha den gjord! Jag funderar över om jag antingen ska intervjua någon från ett engelsktalande land eller prata om musik på något sätt. Men musik är svårt att prata om, min lärare föreslog att jag kanske skulle kunna jämföra en låt som har blivit inspelad av olika arrister eller kanske prata om olika instrument i en låt men det låter ju jättesvårt! Att prata i fem minuter om en låt går väl inte, det skulle jag inte ens kunna göra på svenska.

Jag skulle ha tränat efter skolan men Rebecka skulle vikariera för en annan lärare och kunde därför inte följa med. Nu dröjer det tills nästa vecka innan jag får träna vilket känns lite tråkigt men det finns ju inget att göra åt det.
Imorgon är det fredag och tills dess ska jag bli färdig med mitt personliga brev och cv plus att jag måste träna på låten Your song av Elton John. Efter skolan åker jag till Uss årsmöte och är där tills på söndag, förmodligen orkar jag inte blogga förrän då. Därför kommer mitt nästa inlägg på söndag kväll, ha en bra helg allihopa!
/Vispen

Onsdag, essän är äntligen klar

Hej!

Igårkväll ringde några som jag inte har pratat med sen dagen innan min födelsedag. Sen dess har de varit arga på mig för en sak som hände för väldigt länge sen. Men igår ringde de upp för att säga att de ville börja prata med mig igen, jag blev väldigt förvånad men pratade med de en ganska lång stund. Natten var inte särskilt trevlig, jag vaknade flera gånger plus att jag hade jätteont i huvudet. Undrar om det är stressen som får mig att ha ont i huvudet väldigt ofta nuförtiden, det skulle inte förvåna mig. Tabletterna hjälper ganska bra mot sömn och jag tar de varje dag förutom på helgerna, jag klarar mig utan dem när jag kan somna senare.

Idrottslektionen var en väldigt bra och lärorik lektion, vi fick lära oss saker om första hjälpen och hur man ska linda sådana där bindor om någon skadar sig. Alla fick testa att både linda bindor och känna hur det kändes att ha en binda runt olika ställen på kroppen. Jag tycker att det kändes skumt att få en binda runt foten för hela foten somnade men det var ju det som var meningen. Att linda en binda runt knät var svårt för då skulle man linda sicksack på något skumt sätt. Förutom det gick allt bra och jag lärde mig som sagt väldigt mycket.

Mattelektionen var ganska tråkig men jag tittade igenom matteprovet och mailade min lärare det idag, nu får jag se vilket betyg jag får på det. Alla fick se vilka betyg man har fått på tidigare matteprov och mina resultat är vg++, vg++, vg+, vg- och vg. Det måste ju innebära att jag får vg i slutbetyg även om jag bara skulle få g på det senaste provet. Nationella proven måste jag ju få bra resultat på också men det ska nog gå bra säger vi:) De andra fick träna på ett gammalt nationellt prov idag men jag fick inte det förrän efter lektionen. Jag ska be min assistent läsa talen och svaren så att jag ser lite vilken typ av uppgifter som kanske kommer dyka upp.

Jag var hungrig och åt mycket lunch idag, mat är gott:) Efter det skrev jag färdigt min essä, jag tror inte att någon förstår hur skönt det känns! Jag har dessutom mailat essän till min lärare så allt är klart, yes! Okej, jag ska nog inte vara överdrivet glad för jag har ju inte fått veta resultatet än. Essä är det svåraste jag har gjort i svenska hittills tror jag och jag får förmodligen bara g eller g+ på den men nu har jag i alla fall lämnat in den och får hoppas på det bästa.
Adam hjälpte mig att bli medlem på den där hemsidan igår och idag har jag försökt hitta någon att intervjua. Det ska ju vara en person som bor i ett engelsktalande land, kan någon hjälpa mig, vilka länder på jorden är det? Vad jag förstod menar de att man bara ska prata engelska i landet och de enda länder jag vet där man gör det är i USA och England. Jag vet att jag är dålig på sådant där men jag vet att det finns länder där man pratar engelska plus något mer språk, så är det ju i och för sig i vissa av USA-s stater också, oj, nu blev jag osäker på vilka stater man bara pratar engelska i även i USA. Det får nog bli England om jag inte kommer på något annat land.

På svenskan skulle vi först skriva meningar till några citat och sen lyssna när vår lärare läste högt ur boken Saknad. Boken verkar helt okej även om jag inte tycker om deckare särskilt mycket. Men jag ska försöka ge boken en chans och får hoppas att jag inte somnar av den. Inläsaren till boken måste vara bra för det är ju det som avgör om en talbok är bra eller inte. För mig känns det i alla fall lite så, vi ringde biblioteket och fick veta att det var kö på punktskriftsboken Saknad och att sex personer stod före mig i kön. I så fall måste ju den boken vara väldigt populär för det är ju inte särskilt många punktskriftsläsare i Sverige, vi hinner hur som helst inte vänta på boken så min lärare ska skaffa en till talbok som jag får läsa. Det läraren läste i boken idag var i alla fall ganska bra men jag har inte kommit på om det har handlat om en eller två kvinnor hittills.
Innan taxin kom hann jag prata lite med Rebecka som jag råkade träffa utanför Kulturama, hon hade varit där och intervjuat en person. I taxin hade chauffören startat en bra radiokanal där de bland annat spelade Sonja Aldén:)

Imorgon måste jag gå upp tidigt eftersom det nationella provet i hör och läsförståelse är. Förra året satt jag hur länge som helst med läsförståelsen men hann ändå inte klart, ibland läser jag väldigt segt och jag kan ju inte skumläsa heller. Men vi får hoppas att det går bra imorgon och att jag åtminstone får g, mitt mål är att få g på hörförståelsen, jag hade ju ig på en annan hörförståelse tidigare i år men jag stör mig på att man inte hinner skriva samtidigt som man lyssnar och imorgon kommer jag bara ha provet på punktskrift och inte på datorn. Hur ska man hinna läsa frågorna och sen kunna bläddra mellan frågor och allternativ samtidigt som man ska lyssna och försöka komma ihåg så mycket som möjligt av det som sägs? Frågorna kommer ju aldrig i ordning heller utan fråga åtta kanske kommer först och efter det fråga två. I svenskan har man ju inte hörförståelsen på samma sätt, i nian fick man ett häfte innan som man kunde läsa igenom så att man var mer förberedd. Förresten kanske det var läsförståelsen man fick läsa innan men varför får man inte göra det i engelskan? Om man inte får se frågorna borde man ju få läsa texten innan så att man hinner svara på så många av frågorna som möjligt när man sitter där och ska skriva provet. Läsförståelse i svenska borde ju vara samma sak som läsförståelse i engelska. Har man förresten hörförståelse i svenska, jag tror aldrig att jag har haft det när jag tänker efter.
Nu måste jag ta det lugnt en stund och sen börja skriva på ett cv och ett personligt brev.
/Vispen

Tisdag, pluggat datorkunskap

Hej!

Nu skriver jag ganska kort eftersom jag har huvudvärk och måste orka plugga ikväll. Jag har bestämt mig för att mest plugga svenska idag, jag är osäker på om den ska lämnas in imorgon eller på fredag och därför tar jag det säkra före det osäkra och gör färdigt den på håltimme imorgon om jag inte hinner klart idag. Samhällskunskapen ska lämnas in på fredag och den har jag inte ens börjat med än så om jag inte gör det idag får jag skriva den på onsdag och torsdag men det arbetet lät inte särskilt jobbigt, eller jo ganska. Men jag har funderat på vilket jobb jag ska söka och kommit fram till att det är svårt att komma på ett realistiskt jobb, jag har ju ingen utbildning och är dessutom blind, vad finns kvar då? Det är ju lättare för seende, i och för sig skulle jag ju kunna låtsas vara seende för det här är ju bara ett skolarbete och jag hade inte tänkt använda varken mitt personliga brev eller cv senare, min lärare borde ju inte kunna sänka mig om jag söker ett jobb som bara seende skulle kunna få egentligen.

Vi pratade om renässansen på kultur och idéhistorian, jag hade svårt att koncentrera mig i slutet av lektionen och lyssnade knappt. Men jag antecknade det mesta av vad läraren sa tror jag, orkade inte skriva allt men ändå. Nästa termin ska vi tydligen skriva om renässansen och det låter inte roligt, det blir tydligen en sådan där stor skrivning som vi gjorde med den grekiska antiken förut. Men den uppsatsen fick jag ju mvg på så om jag skriver liknande om renässansen borde ju det ge mig åtminstone ett vg. Det enda man ska lämna in den här terminen är ett papper där man svarar på frågor om filmen vi såg för länge sen, den uppgiften kommer jag nog bara få g eller kanske sämre på. Filmen var svår att förstå och frågorna besvarades ju knappt i filmen.

Efter lunchen pluggade jag datorkunskap, min assistent läste och vissa saker förstod vi inte. Jag blev ganska borta efter en stund men tycker ändå att jag kan det mesta av vad man måste kunna i word. Vissa saker fanns det kommandon till och andra kunde jag hitta själv men sen var det några saker jag inte förstod hur jag skulle göra. Jag ska be min assistent läsa igenom allt en gång till och skriva ner det jag inte kan så att jag kan maila en person och fråga hur man gör. Vi hann i alla fall läsa igenom alla sidor idag, det var duktigt av oss tycker jag=) Det var ju över trettio sidor att läsa men som tur är kan jag redan det mesta.
Ensemblen gick bra, min röst har blivit konstig de senaste dagarna bara men jag får hoppas att det går över snart. Alla i min ensemble har bestämt vilka låtar de vill sjunga på konserten nu, det är bara en tjej som inte har bestämt sig men hon är inte i skolan särskilt ofta så vi andra har nästan bestämt låt åt henne nu.
Jag ringde förresten luma bibliotek idag för att fråga om boken Saknad som vi ska läsa i svenskan hade kommit in. Men det konstiga var att boken inte ens stod med på deras lista över beställda böcker, tänk om den inte kommer nu! Min svensklärare har redan lånat ut talboken till en annan och hon beställde ju punktskriftsboken för ungefär två veckor sen men ändå har den inte kommit. Jag stör mig om jag kommer ligga efter nu för det orkar jag verkligen inte! Bibliotekarien jag pratade med lät väldigt arg också och det lät som att jag störde otroligt mycket när jag ringde. Därför känner jag inte att jag vill ringa och fråga om boken igen om den inte ens fanns med på deras lista. I så fall borde det ju vara någon annan jag ska ringa men jag får fråga min lärare om det imorgon för hon borde ju veta vem hon beställde boken av.

De hörde av sig från kommunen idag och tyvärr får jag inte mer än tjugo timmar ledsagare i månaden fastän jag skrev sådär långt, himla kommun alltså! Men jag får åtta timmar i veckan på lov och det är ju i alla fall bra. Det stod att jag kunde flytta över timmar från en vecka till en annan och jag vet inte om det innebär att jag kan flytta timmarna från månad till månad då också men om det inte är så känns det ju inte särskilt bra.
Nu måste jag plugga och försöka bli medlem på en hemsida där jag kan kontakta någon i ett engelsktalande land.
/Vispen

Måndag, sista vanliga matteprovet och träning

Hej!

Igår var det som vanligt jobbigt att säga hejdå till Adam, nu träffas vi inte på ett tag eftersom jag åker på uss årsmöte i helgen och han glömde att anmäla sig dit. Men det kan säkert vara bra att vara ifrån varandra så att man hinner sakna varandra men nu har vi ju inte hunnit träffas på ganska länge känns det som, bara korta stunder. Jag hann plugga lite när jag kom hem men jag gick och lade mig ganska tidigt på grund av att jag kände mig trött efter helgen.
Den här dagen startade inte särskilt bra, det enda jag kommer ihåg att jag drömde inatt var att väckarklockan ringde och när jag vaknde trodde jag att jag hade försovit mig men när jag tittade på min klocka var den som tur var bara halv åtta. Taxin var sen vilket gjorde att jag blev sen till engelskan. Min assistent ringde till taxibolaget och klagade på det och jag får hoppas att det blir bättre snart. De borde ju byta chaufför eftersom chauffören jag har aldrig hinner i tid. På engelskan pratade vi mest och på torsdag ska jag ha debatten om alkohol, hoppas att den blir gjord den här gången. Anteckningarna till debatten försvann när datorn blev skum för ett tag sen och därför kommer jag bli tvungen att skriva nya men det borde inte ta särskilt lång tid. Dem flesta började med moment sex idag men eftersom jag inte kom med i någon grupp i måndags kanske jag blir tvungen att jobba själv. Jag ska försöka få tag i någon att jobba med men personerna som är kvar vill jobba själva, i alla fall de jag vet. Att jobba själv kan i och för sig vara bra för att man då bara behöver prata i fem minuter. Om man jobbar med någon ska talet vara tio minuter men det blir ju fem minuter per person. Det är roligt att jobba med någon för att man slipper göra arbetet själv menmen.

Ensemblen kändes helt okej, min röst kändes bra i början men blev skum i slutet av lektionen. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att sjunga Easy på uppspelet, låten jag fick förra veckan var bra men eftersom det är mindre än en månad kvar till konserten och jag knappt har hunnit öva på den andra låten vill jag inte ta den. Jag förstår att det känns tråkigt för de som spelar instrument att spela Easy och det är ju jättetråkigt men vi har varken bestämt stämmor eller sjungit igenom den andra låten särskilt många gånger. Easy är tråkig att uppträda med också för den är väldigt lugn men nu finns det inget att göra.

Ellen och jag pluggade matte efter lunchen och för mig gick det ganska segt. Jag försökte bli medlem på en sida där man kan skriva till folk i andra länder men lyckades inte med det. Någon seende måste hjälpa mig för man var tvungen att skriva in någon skum kod som inte syntes på punktdisplayen.
Matteprovet gick väl helt okej, jag hann inte riktigt göra färdigt allt, min lärare skrev att jag får hela veckan på mig om jag behöver det men jag ska ändå försöka titta igenom och maila provet till honom så fort som möjligt. Det känns i alla fall skönt att sista vanliga matteprovet är gjort nu, om det går lite bra på nationella proven får jag förmodligen vg i matte, hoppas det. Jag har ju legat kring vg på alla matteprov och i år får inte nationella provet förstöra för mig!

På kontaktlärarmötet fick vi en tid då vi ska ha utvecklingssamtal, vet inte om det kallas så på gymnasiet men kanske. Jag fick mitt samtal klockan ett nästa fredag och det innebär ju att jag missar lite av samhällskunskapen vilket känns tråkigt. Undrar vad det är man ska prata om, det är nog mycket hur man har trivts och hur det har gått i år.
Träningen gick sådär, när jag spelade mot en person och ledde började jag tänka på annat och förlorade helt plötsligt. Det blir ofta så för mig och jag vet inte varför, min hjärna kan sällan koncentrera sig och jag känner mig ganska borta ibland. Senare åt vi i alla fall glass på grund av att jag kom tvåa i sm förut och det var både trevligt och gott:) Det fanns jordgubb eller vaniljglass och båda sorterna var goda. Innan jag åkte hem hann jag i alla fall spela och vinna en match. Det är synd att träningen bara är en gång i veckan, om den var oftare skulle jag ju kunna utvecklas mer. Jag har inget showdownbord hemma längre heller vilket är synd, man kan ju träna ganska mycket själv.
Nu måste jag plugga lite, det är mycket att göra den här veckan.
/Vispen

Söndag, skriver om helgen

Hej!

Nu sitter jag hos Adam, om lite mer än en timme åker jag hem härifrån men innan det hade jag både tänkt blogga och säga hejdå till Adam. Som jag skrev tidigare har Adam också varit borta i helgen, även om jag har sovit mindre än vad jag annars brukar göra har Adam sovit ännu mindre, bara några timmar per natt tydligen och lite på bussen. Men nu ligger han här bredvid mig och sover och vaknar inte trots att jag pratar med honom, därför tror jag att han behöver sova.

I fredags hann jag både plugga och lyssna på musik innan Nina och jag åkte iväg. Vi åkte in till Skärholmen där jag både hann handla ett par tunnare skor och en present till Ronja. Skorna gick ganska snabbt att hitta som tur var, de passar bra att använda på våren men är tydligen för varma för att använda på sommaren menmen. Vi tittade i två smyckesaffärer innan jag bestämde mig för vad jag skulle köpa till Ronja. Jag är väldigt dålig på att både köpa och komma på presenter till folk, att komma på vad man ska köpa är det svåraste och man vill ju inte köpa någonting som ändå inte används eller är uppskattat. Från början hade jag tänkt köpa ett presentkort eller något liknande men kom på att det är tråkigt att ge bort, Ronja hade sagt att hon inte tyckte om att få kläder och dessutom har hon ju den mesta musiken hon gillar, i alla fall vad jag vet. Därför bestämde jag mig för att köpa ett smycke till henne och eftersom jag inte visste om hon hade hål i öronen fick det bli ett halsband. Jag letade en ganska lång stund men kom till slut fram till att jag kunde köpa ett halsband med ett r på, Ronja börjar ju på r så:) Ni ser vilken dålig fantasi jag har men det var ju bättre att köpa ett halsband än att inte köpa någonting. Ronja hade egentligen gurktema i år men jag orkade inte köpa någon gurka eller någon gurksak.

Efter att ha handlat åkte vi till min mormor Lia, där åt vi varsin räksmörgås som det inte bara var räkor på. Räkorna smakade lite annorlunda eftersom de var köpta på ett speciellt sätt och varken Nina eller jag tyckte om dem särskilt mycket. Men vi fick gravad lax istället som var mycket godare:) Vi pratade ganska mycket plus att vi satt ute en stund men jag tycker att det var ganska kallt. Sedan letade vi efter ett band med inspelningar från när jag var liten men tyvärr kunde vi inte hitta det, hoppas att ingen har råkat slänga det för det vore ju tråkigt. På den första inspelningen var jag bara tre eller fyra år och det vore ju roligt att ha kvar den. Ronjas fest skulle börja runt femtiden och vi åkte från Lia ungefär klockan fem.

Nina hittade till Ronja vilket var bra, alla brukar ha svårt att hitta dit men Nina har kört dit mig några gånger tidigare. När vi kom fram fick vi ringa på dörren ganska många gånger innan Ronjas mamma öppnade, alla satt på baksidan av huset och Emma, Rena och Hannah hade redan kommit. Vi pratade om lite allt möjligt plus att dem flesta sjöng till låtar som jag inte kunde innan Maja, Axel och Ronja kom, Ronja hade följt med och hämtat dem. Lite senare kom två seende personer också, Linnea och Emma. Till middag åt vi pizza, jag tog i och för sig en sallad och Rena åt kött men förutom det tog alla pizza. Middagen var god och vi satt ute och åt, av någon skum anledning var det mycket varmare hos Ronja, jag svettades till och med lite. Efter middagen blåste vi upp alla luftmadrasser och bestämde var alla skulle sova innan Ronja öppnade sina paket. Hon fick väldigt mycket gurka och olika krämer och annat som luktade gurka. Mitt halsband hade ju som sagt ingenting med gurka att göra men ändå. Jag var nog den enda som inte gav henne gurka, det kanske var någon mer som inte gjorde det men jag kommer inte ihåg. Ronja fick väldigt mycket godis i alla fall plus en skiva med Within Temptaion som hon redan hade men som hon ändå inte ville byta ut eftersom hon ville sponsra dem. Efter paketöppningen åt vi tårta och lekte viskleken, jag tror aldrig att vi lyckades få en och samma mening från den första till den sista personen men det var roligt ändå. Senare under kvällen sjöng vi Singstar och lyssnade på musik, jag somnade någon gång efter ett.

Nästa morgon väcktes jag tidigt, kommer inte riktigt ihåg när men frukosten serverades någon gång efter nio i alla fall. Jag åt ovanligt mycket men jag ville ju orka med dagen plus att jag var ganska hungrig. På förmiddagen var det många som spelade basket och tränade inför trekampen som började efter lunch. Jag testade Ronjas basketboll och märkte att den studsade lätt och var ganska bra. Igår var det hur varmt som helst ute och jag kunde gå runt i linne. Den första tävlingen i trekampen var basket, man skulle passa bollen inom sitt lag tio gånger, det var lätt och det var bara ett lag som misslyckades med det. Vi var tre personer i varje lag, efter det skulle man springa en viss sträcka samtidigt som man studsade bollen, jag var dålig på det och tappade bollen några gånger men fick i alla fall inte sämst poäng.
Den andra grenen var Singstar och alla fick sjunga låtar som de inte kunde eller kanske bara hade hört en gång, en del kanske hade tur och fick höra låtar de kände igen mer. Det var playstationet som slumpade fram låtar och efter det fick ett av motståndarlagen välja en låt som de andra skulle sjunga. Jag tävlade först mot Linnea och sjöng en låt som jag inte kommer ihåg vilken det var, jag fick hur som helst ganska dålig poäng på den, i finalen sjöng jag mot Ronja och vi sjöng någon Abba-låt som jag kanske bara hade hört en gång tidigare. Ronja vann över mig men vi fick ändå samma poäng:) Innan middagen sjöng vi Singstar väldigt länge, jag fick inte jättebra poäng men fick för det mesta över niotusen när jag hade nivån lätt. På den svåra nivån som jag testade senare fick jag bara runt sjutusen poäng. Ronjas syster fick för det mesta niotusen niohundra poäng vilket nästan är det bästa man kan få, jag förstår inte hur hon lyckas men det är lättare att spela när man ser för då ser man när man missar toner och kan se lite hur man ska sjunga. Det var roligt att sjunga i alla fall. Till middag åt vi tacos som var väldigt gott, de hade köpt kornfärs till mig istället för köttfärs så jag var glad:) Senare spelade vi vattenpoker som jag skrev lite kort om igår. Det var roligt tills en av oss kräktes på grund av att hon hade druckit så mycket. Hon hade förberett sig för vattenpokern hela dagen och inte druckit särskilt mycket men hon började ändå må illa ganska snabbt. Istället för vattenpoker hade vi bråttning och det var såklart Maja som vann den. Maja var förresten bäst av alla på basketen också, deras lag vann alltså trekampen och fick choklad. Vi andra åt godis som tog slut väldigt snabbt, ingen av oss förstod hur vi kunde äta upp en jättestor godispåse på bara några minuter. Trekampen var i alla fall rolig och det var roliga grenar, jag hade velat spela vattenpoker längre men det får jag säkert göra någon annan gång i mitt liv. Vi sjöng Singstar till väldigt sent igårkväll och efter det tog vi det mest lugnt. Jag somnade lite efter halv två inatt men vaknade flera gånger under natten. Luftmadrassen som Linnea och jag sov på var i alla fall väldigt tjock, stor och skön att sova på.

Den här söndagen har som många andra söndagar känts ganska seg enligt mig. Men vi spelade bland annat basket, lyssnade på musik och pratade mycket idag. Dem flesta pratade ett språk som de har uppfunnit, svenska ord används i det men jag kan inte riktigt förklara hur man pratar det. Även om jag inte lärde mig prata det blev jag lite påverkad av sättet att prata på.
Klockan tre åkte jag till t-centralen för att möta Adam och några andra som precis hade kommit hem från Aron i Kramfors. Det var jätteroligt att jag hann träffa Rakel, Emma och Anton en stund innan de skulle åka vidare med buss eller tåg. Hoppas att jag träffar alla igen för det var väldigt roligt att göra det men vi hann bara prata i ungefär tjugo minuter innan de skulle åka vidare.
Efter att vi kom hem till Adam har vi mest bara tagit det lugnt och ätit middag. Nu ska jag prata en stund med Adam innan vi åker och när jag kommer hem måste jag titta igenom matten så länge jag orkar eftersom det är prov imorgon, det är det sista provet och efter det har vi bara de naitonella proven i matte kvar vilket känns oerhört skönt! Jag börjar se ett slut på terminen, eller inte riktigt än men snart kanske, vem vet? Det kanske blir sommarlov i år också=) Jag har i alla fall haft en jätterolig helg och det har varit jätteroligt att träffa alla underbara människor! När jag fyllde sjutton år hade jag ju ingen fest av någon skum anledning men därför vill jag ha en jättestor fest i år när jag blir myndig.
/Vispen

Lördag, är hos Ronja

Hej!

Nu sitter jag här hos Ronja och testar hennes ganska nya bärbara dator. Jag tänkte bara skriva att jag skriver ett längre inlägg imorgon när jag är hemma. Men hoppas att alla har det bra så länge, vi har jätteroligt här! Idag har vi bland annat spelat Singstar jättelänge, ätit tacos och annat gott och haft trekamp. Vattenpokern spelade vi dock inte särskilt länge eftersom en av oss mådde väldigt illa efter en stund och därför beslutade vi oss alla för att inte spela det mer, det kanske var lika bra. Men som jag skrev orkar jag inte skriva mer på den här datorn för jag tycker varken om det här tangentbordet eller Ronjas punktdisplay, den är i och för sig likadan som min men inställningarna är annorlunda.
/Vispen

RSS 2.0