År 2009

Hej!

Jag har fått en del mail där det står att jag ska blogga oftare och jag vet att jag har varit dålig på att blogga hela lovet. Men jag skriver när det finns saker att skriva om. Sen har jag varit helt fast i en bok de senaste tre dagarna, sjunde boken av Harry Potter. Även om jag visste slutet redan innan jag läste den ville jag läsa den själv för att jag tycker att författaren skriver väldigt bra, boken var dessutom hur spännande som helst ändå. Nu längtar jag tills sjunde filmen kommer, sexan var ju en av de bästa så jag hoppas att sjuan kan bli bättre än alla tidigare filmer eftersom det faktiskt tyvärr blir den sista filmen om Harry.
Förutom att läsa har jag hunnit åka till Björn och här kommer jag förmodligen stanna hela helgen. Vi åkte in till stan för att titta på mobiler både igår och idag och idag bestämde vi oss för att köpa en Nokia N86 till mig. Det berodde delvis på att den har funktioner som jag tycker är bra och delvis på att jag har kompisar som redan har den mobilen, det kkänns alltid lite säkrare på det sättet. Vilken mobil som helst kan ju inte ha talsyntes. Nu dröjer det nog ett tag innan mobilen vi beställde kommer och efter det får man nog vänta på att syncentralen ska installera det program som behövs så det är tur att jag har en mobil som fungerar, den har inte lagt av helt än:) Aja, nu hade jag tänkt skriva lite om året som gått men jag ska inte skriva så långt eftersom jag om en stund ska ringa några av mina vänner och säga gott nytt år och skicka ett antal sms. Vi har förresten ätit en god middag idag och efter att vi har åkt in och tittat på smällare kommer vi äta kräftor! Skaldjur är verkligen någonting som jag tycker om. Jag hoppas att det är fler som smäller i år för förra året var lasershowen och det var bland det tråkigaste jag någonsin sett. Om man är blind är den inte särskilt rolig att titta på.

Hmm, jag tror inte att jag orkar anstränga mig och skriva något jättebra här utan nu skriver jag bara det jag kommer att tänka på. Det här året har gått fort och det är som många säger att tiden bara springer iväg. Kommande år kommer också att gå väldigt fort och snart är jag tant, vissa kallar mig i och för sig redan det:) Självklart har jag som alla andra år både varit med och roliga och tråkiga saker. Stress är någonting som jag alltid har känt av i år, på loven har jag kunnat slappna av mer, jag har känt av stress även då men då har det berott på att många saker hände och kanske på något mer. Jag vet att det är bra att vara stressad men jag tror kanske inte att min kropp alltid har mått så bra i år då jag vissa nätter knappt har kunnat sova och så vidare. Därför är ett av mina nyårslöften nästa år att jag ska försöka att inte vara lika stressad, vi får se hur det går men ändå.

Nu skriver jag istället några roliga saker som jag har gjort i år. Jag kommer förmodligen glömma någon men de viktigaste borde jag ju i alla fall komma ihåg. Showdownen har verkligen varit hur rolig som helst och jag tycker ju verkligen jättemycket om att träna nuförtiden! På jullovet har jag verkligen saknat att träna och spela. Alla tävlingar har varit roliga och jag känner att jag har utvecklats lite även om jag har hur mycket som helst kvar att lära mig. Sverigecupen, VM och tävlingen i Holland kommer jag i alla fall inte att glömma på länge. Att lära känna showdownspelare, både i landslaget och andra, har också varit jätteroligt! En del vänner har verkligen varit så snälla och stöttat mig och det har betytt mycket! Nästa år vill jag utvecklas mer och spela bättre på tävlingar, om jag får vara med på några.
Språkresan till England var nog den bästa resa jag någonsin har varit på! Jag lärde mig otroligt mycket och trivdes dessutom jättebra hos de jag bodde hos! Jag hoppas på att kunna åka på språkresa igen eller på andra roliga resor, jag kanske får vara med om något lika roligt redan nästa år:)
Musiklägret i Danmark var väldigt roligt och där lärde jag känna några tjejer som jag hoppas att jag i alla fall ska kunna ha lite kontakt med i fortsättningen, vi skriver till varandra på facebook ibland:)
Jag har lärt känna många i år och det är jag verkligen glad över. Nästa år hoppas jag på att få fler vänner och att såklart fortfarande vara bra vän med de vänner jag redan har:) Ni är bra som orkar med mig! Några av er förstår mig så bra. Dessutom har jag ju skaffat en ledsagare som jag inte hade haft på flera år innan, det var ju sådan tur att Rebecka fick vara assistent i några veckor och att vi lärde känna varandra:)
Inom musiken har jag ju inte gjort så mycket i år. Det roligaste har nog ändå varit att köra på stora scenen på Gröna lund. Det var roligt att träna på alla stämmor och så var det ju roliga människor som också var med på Grönan den dagen:) I skolan har jag försökt utveckla min sångröst och det är tyvärr någonting som jag tycker att jag inte har lyckats med. Nästa år får jag försöka jobba på att få tillbaka känslan i rösten och på att få tillbaka motivationen att sjunga.
Den bästa konserten jag har varit på i år var lugnt julkonserten med Sonja Aldén, Sanna Nielsen, Shirley Clam och Måns Zelmerlöw! Jag vill verkligen se dem igen ifall de har julkonsert nästa år eller något annat år i framtiden. Att gå på genrepet av melodifestivalen med Ellen var väldigt roligt och som det ser ut nu ska vi dit även nästa år!
Det här året var sista gången jag var på läger på Alnön i Sundsvall. Jag vet att jag kommer sakna ledare, deltagare och även huset där vi bode otroligt mycket. Lägret på Sikargården och stället där teaterlägret alltid brukar vara är också platser som jag kommer att sakna. Även om jag kanske kommer åka dit någon gång i framtiden blir det inte alls samma sak utan alla andra från lägret! Us musikläger har varit ett annat läger som jag verkligen tyckte om, stämningen var oftast bra och jag trivdes så bra när jag var där! Alla människor och att få spela tillsammans, det var kul, jag tycker att musik och att sjunga är som roligast när man gör det med andra.
I år har jag hunnit med att fira jul och påsk och jag är så glad över att jag har familj och släkt att fira med:)
De bästa tv-programmen jag har sett i år har varit melodifestivalen och idol.
De bästa böckerna jag har läst är sjunde Harry Potter och första och fjärde boken i Twilightserien.
Jag tror inte att det är någon särskild artist jag har fastnat för i år, det måste i så fall vara Måns som sjunger mycket bättre än jag trodde. Innan julkonserten tyckte jag inte alls att han var särskilt bra.
Kärleken har väl gått sådär i år. Tills i början av juli hade jag Adam vilket jag var glad över. Nu har jag ingen men det känns inte så bråttom med att hitta någon även om jag kan sakna någon ibland. Jag tror att jag i år har lärt mig att uppskatta olycklig kärlek. Nästa år kanske jag blir kär i någon som kanske även blir kär i mig, vi får se vad som händer.
God mat har jag ätit hur mycket som helst av i år och jag tror inte att jag kan skriva något särskilt som jag har tyckt extra mycket om. Dumlekakor är däremot den kaka som jag och en kompis har pratat jättemycket om i år, vi är lite skumma:)
En tråkig sak är att jag under höstterminen har känt att det har gått dåligt för mig i skolan fastän jag har försökt plugga mycket. Nästa år hoppas jag att jag kommer orka plugga mer och skriva bättre på proven.
Nu hinner jag inte skriva mer för nu är det bara ungefär en timme kvar av 2009, vad konstigt det kommer kännas att säga att det är 2010 sen. Jag önskar er alla ett gott nytt år och hoppas att ni har det bra!
/Vispen

Lite om de senaste dagarna

Hej!

Jaha, dagarna fortsätter och livet fortsätter även om det för tillfället är segt. Nu vill jag göra någonting, det är tråkigt att bara sitta hemma medan många av mina vänner gör roligare saker. Efter nyår har jag inget inplanerat och då har jag tio dagar innan jag börjar skolan igen, då måste jag se till att göra någonting. Okej, vad har hänt sen jag orkade skriva senast då? Hmm, på annandagen åkte jag till Adam på eftermiddagen och det var roligt. Jag hade saknat hans familj och lägenheten där de bor:) När jag kom dit tittade vi lite på film och så förberedde de lite eftersom det skulle komma gäster till dem. Några grannar till de skulle komma och jag har träffat de ganska många gånger så det var ju extra kul att jag fick komma just den dagen:) Adam och jag fick chokladpengar av dem som ser ut som schweiziska pengar och det var lite coolt:) Middagen var god, lax och lite annat. Sen åt vi som vanligt glass och frukt till efterrätt och sist ostkaka, valmokaka och fruktkaka! Jag älskar verkligen ostkakan som Adams mamma bakar varje jul och påsk, fruktkakan är också väldigt god:) Adam och jag lyssnade en del på musik senare på kvällen, vi har några låtar som vi alltid lyssnar på när jag kommer. Senare skulle jag ha åkt hem men klockan blev så mycket att jag stannade. Därför var vi uppe ungefär hela natten, tittade på Bombay dreams som är en av mina favoritfilmer och pratade. Sen blev det morgon och jag åkte hem, jag hade i alla fall en trevlig kväll:) Vi drack förresten glögg också som var god och var lite ledsna över att julen redan är slut. Nu är det ungefär ett år kvar till nästa och jag längtar redan.

Igår kom Lia hit och vi fikade lite, åt lussebullar och risalamalta, ingen jul utan det! Sen spelade vi Maomao och jag förlorade. Det spelet är så dåligt ibland för man kan ju förlora hur fort som helst, ibland kan det däremot ta flera timmar att spela färdigt. Sen åt vi middag, julmat för sista gången på nästan ett år. Efter middagen tittade jag lite på nyheterna men där sa de inget intressant. Klockan åtta somnade jag, jag var ju väldigt trött eftersom jag hade varit vaken hela natten. Vid tolv på natten vaknade jag och kunde inte somna om och sen somnade jag vid fyratiden någon gång och vaknade vid tolv när Nina väckte mig. Jag vet, jag har vänt på dygnet på något konstigt sätt men det är ju nästan tradition att göra det på loven:)

Idag har vi hunnit gå till den kära banken. Det är ju inte direkt roligt där men man måste ju gå dit någon gång. Där skaffade jag ett nytt kort eftersom mitt Swedbankkort är väldigt dåligt, jag kan bara ta ut pengar från Swedbanks automater till exempel. Nu skaffade jag istället ett visakort, det är ju bättre på många sätt:) Mitt studiebidrag kommer sättas in där automatiskt varje månad så det är ju bra, sen har jag skaffat ett sparkonto där jag satte in lite pengar idag, jag behöver ju inte ha jättemycket pengar på mitt vanliga konto. De beställde en dosa som jag ska hämta ut senare, jag behöver den för att kunna använda internetbanken. Sen får man tydligen gratis telefonbank och det är ju bra. Många av mina synskadade kompisar har ju något bidrag som de har fått sen de var arton år men de har tydligen ändrat det till nitton så det är ju hur dåligt som helst, bara för att jag råkar fylla arton just i år, förra året kunde man få det från att man var arton. Det var ju i alla fall en bra sak med att fylla arton som mina kompisar sa åtminstone var en sak jag kunde se fram emot men nu finns den ju inte kvar längre, vad är det för dåligt? Nu har jag inte mer att skriva idag men skriver någon gång i framtiden, snart är ju 2009 slut så någon dag ska jag skriva lite om året som gått.
/Vispen

Juldagen 2009

Hej!

Nej, vad är det här för dåligt egentligen? Hur kan en dag gå såhär fort och redan vara över? Jag har i alla fall haft en jättebra dag som jag sent kommer glömma. Nu är det ett helt år kvar tills nästa gång det är jul och jag firar jul med släkten, jag längtar redan dit! Som jag sa igår finns det inget som slår julen, det måste verkligen vara så! De traditionella sätten vi firar på vill jag inte ska ta slut heller för det är ju det jag har växt upp med hela livet. Irre kommer kanske ha flyttat nästa år och då kommer det kännas konstigt att åka till en annan lägenhet, Irre har ju bott på samma ställe hela mitt liv. Huvudsaken är i alla fall att man träffar och firar med samma människor:) Nyår är i alla fall kvar och det ser jag fram emot lite. Den här gången hoppas jag på mer fyrverkerier och raketer än förra året, lasershowen var verkligen det tråkigaste jag någonsin har sett och när det blir 2010 vill jag verkligen se något bättre!

Imorse vaknade jag runt tolvtiden då Lovisa väckte mig. Jag var uppe ganska sent igår eftersom jag inte ville att julafton skulle ta slut. Inatt ska jag också sitta uppe länge för även om det blir nytt dygn känns det som samma dag så länge man är vaken. Björn kom och hämtade oss lite innan halv ett och vi kom för en gångs skull för tidigt till Irre. Mina föräldrar brukar aldrig komma tidigare till saker, det händer inte ofta i alla fall. Jag försöker oftast komma då det är bestämt att man ska komma och tycker varken om att komma för tidigt eller försent till saker. När vi kom dit fick vi hjälpa till att göra i ordning julmaten. Jag gjorde inte så mycket utan tittade mest på. Kusinerna kom lite senare vilket var trevligt:) Jakob hade med sig ännu fler Game boyspel idag och vi blev snabbt beroende och satt och spelade. Till och med Björn spelade en stund:) Jag fick minnen då jag spelade ett av Jakobs Pokémonspel. Innan lunchen hann vi dricka glögg, jag drack två muggar:) Lunchen var god som vanligt, sillsalladen var nog det bästa. Att få äta julmat en dag till tackade jag inte nej till. Det tråkiga med att vi varken firade jul här eller hos Björn var att vi inte får ta del av de rester som blir kvar från julbordet. Därför var det ju tur att jag i alla fall fick äta julmat två gånger:)

Efter lunchen tittade jag lite på tv men då visades inget intressant, i alla fall inte på de kanaler som de vuxna bytte till. När vi hade väntat en ganska lång stund och ätit lite godis kom äntligen tomten. Det var en tomte med mörk röst och skägg:) Det var roligt när paketen delades ut och jag räknade ut att jag fick elva stycken. Även om några av dem bara innehöll små saker var det kul:) Jag tror inte att jag kommer ihåg varenda sak jag fick men jag skriver några. En sak som jag tror är en hårtork som man kan ha med sig när man reser som går att fälla ihop, den kan ju alltid vara bra at ha om man någon gång behöver torka håret fort. I vanliga fall torkar jag inte håret eftersom jag har hört att det är dåligt för håret att göra det för ofta, jag tycker att det går lika bra att det får självtorka. Dessutom tar det ju en massa tid att torka håret, det skulle jag inte ha tid att göra varannan dag. Mössa och vantar fick jag också och så ska Irre och jag gå och handla kläder för ungefär femhundra kronor någon dag, det var ju en bra present som jag även fick förra året, då fick vi mycket för pengarna:) Deodorant, shampo och balsam fick jag också och det är ju alltid bra att ha. Sen fick jag ett par tofflor. Av Björn fick jag ett presentkort där det stod att vi ska gå och kolla på en mobil någon dag snart:) Lite av den ska jag betala själv och så har Lovisa gett mig lite pengar till den men sen ska Björn betala en del av den också:) Vi får se vilken mobil det blir, det kan nog vara svårt att hitta med tanke på att det inte får vara någon typ av touch-skärm på den. Jag vill ju hitta en mobil som har bra knappar men som inte får vara för gammaldags, jag vill ju ändå ha de nya funktionerna som finns:) Mobilen jag har nu börjar bli riktigt gammal och även om jag trivs bra med den tror jag inte att den kommer hålla så länge till. Den har börjat hänga sig oftare än tidigare och så tar det ganska lång tid att sända sms. Alla mobiler klarar inte av att ha Mobile speak eller Talks heller, de talsynteser man kan få till mobilen, det gör ju också att det blir svårare men vi ska nog kunna hitta någon som jag blir nöjd med:) Alla andra verkade också vara nöjda med sina julklappar:)

Lite senare åt vi risgrynsgröt, den risgrynsgröten tycker jag extra mycket om och det är verkligen tradition att äta den varje år. Att lägga i en mandel i gröten är ju också tradition, de var nära på att strunta i det idag men jag fick ändå lägga ner en mandel sen eftersom man ju inte bara kan strunta i det. Mårten fick mandeln i år så det var ju trevligt. När vi hade ätit gröt tittade vi på tv igen och började med att se slutet av Harry Potter och de vises sten. När jag var yngre såg jag ju den filmen hur ofta som helst så det var roligt att få se lite av den idag. Förut såg jag ju alltid den på svenska så jag saknade de svenska rösterna lite men nu förstår jag ju engelska på ett annat sätt än tidigare så då spelar det inte lika stor roll att alla filmer är på svenska längre. Senare såg vi några julprogram på ettan, de visade olika filmer när barn firade jul, vi hann bara se Kajsa Kavat och Pippi men det var lite kul, sånt såg man ju också när man var liten:)

Nu är jag hemma igen och jag tycker verkligen inte om att julen redan är över. Annandagen är i och för sig kvar men jag vet inte direkt om det blir någon julstämning imorgon, vi får se om jag åker till Adam, det är inte hundra procent bestämt än men jag tror att jag ska dit så det blir trevligt i så fall:) Den här dagen var väldigt bra, jag kan inte skriva hur bra den var utan jag tror att man måste uppleva en sådan dag för att förstå! Om någon av er firade jul med mig skulle ni förstå varför jag längtar så mycket till den varje år och varför jag nu är så ledsen över att den är slut.
/Vispen

Julafton 2009

Hej!

Tänk hur mycket jag hade längtat til den här dagen och så är den nästan slut redan. Som tur är firar jag jul med Björn och hans släkt imorgon så julen är inte riktigt slut för mig än. Men som ni vet tycker jag verkligen inte om när roliga saker tar slut. Då är det ju en hel evighet kvar till nästa jul, december är nog den enda månaden jag har att se fram emot varje år. Det är då jag fyller år, Lucia och julen är, det är synd att så många roliga saker händer på en och samma månad. Okej, nu ska jag försöka skriva lite om dagen innan jag ska träna på min kära cross trainer, det behöver jag med tanke på hur mycket jag har ätit idag. I och för sig brukar jag alltid äta mer varje jul än vad jag gjorde idag men jag får ju äta julmat imorgon också och det känns bra:) Jag älskar verkligen julmat!

Vi åkte och hämtade Lia på vägen till kusinerna och i bilen skickade jag i vanlig ordning sms till nästan alla i min mobil där jag önskade god jul. Min mobil hängde sig lite när den skulle sända alla med tanke på att jag skickade till ungefär hundra personer samtidigt, tror faktiskt att vissa sms inte kom fram på grund av att den hängde sig. På nyår brukar det vara svårare att sms-a folk eftersom så många försöker skicka sms vid tolv men det måste jag försöka göra också för det är ju tradition:) Lugna favoriter spelade låtar från En sång för hemlösa, åh vilka känslor jag fick!

När vi kom fram fikade vi som vi alltid gör när vi är där på julen. Vi drack glögg och åt någon lussebullsliknande sak och pepparkakor som innehöll mandel, de har ett annat namn egentligen som jag för tillfället har glömt. Klockan tre var det Kalle Anka och det ville såklart alla barn se, ja, jag känner mig fortfarande som ett barn eftersom ingen av de äldre vuxna verkade bry sig om programmet. Men Kalle Ankas jul är man ju bara tvungen att se, undrar om jag någonsin kommer sluta göra det! Det är ju något jag har vuxit upp med så det kan man ju inte bara sluta se bara för att man råkar bli äldre. Elsa syntolkade för mig och hon var väldigt bra på det. Först fick man ju se tomten och tomtenissarna när de gjorde i ordning leksaker, det var lika underhållande som vanligt. Därefter såg man Kalle Anka när han försökte ta kort och hackspetten kom och störde hela tiden:) Därefter kommer jag inte ihåg vad de visade, kanske Askungen och det är ju alltid lika roligt att se när mössen sjunger och syr hennes klänning. Långben kan vara lite rolig ju, den kändes kortare än vanligt men det är klart att den inte var det. Det är där Kalle gör lite allt möjligt och de åker husvagn. Snövit kanske jag redan har skrivit något om men ändå, kan inte läsa vad jag skriver nu så nu blir det många stavfel här tror jag, dvärgarna är i alla fall lite roliga när de sjunger, alla har ju olika egenskaper också:) Djungelboken är väldigt bra, den lyssnade jag hur mycket som helst på när jag var liten och jag tror fortfarande att jag kan berättelsen utantill:) Robin Hood och Piff och Puff tycker jag alltid brukar vara ganska tråkiga, årets överraskningar verkade sådär men de var väl helt okej. Lia såg en stund av Kan du vissla Johanna med oss också, som vanligt hann vi se ungerfär en halvtimme av den innan det var mat:) Den filmen är hur som helst väldigt bra tycker jag, ganska sorglig på vissa ställen men den är bra gjord och det är så roligt att se när de två killarna hittar en person som blir morfar till en av dem:) Just det, jag höll nästan på att glömma Ferdinand, den är ju lika rolig varje gång, så härlig berättelse:)

Maten var hur god som helst, av någon anledning åt jag inte lika mycket som jag brukar så det är ju bra att jag får äta julmat även imorgon:) Jag åt mest saker som innehöll fisk, jag vet, det borde jag sluta göra. Men det är någonting jag kommer sakna i framtiden men jag ska verkligen försöka sluta äta fisk nu efter nyår, det borde vara ett av mina nya nyårslöften, kött var ju inte särskilt svårt att sluta med men fisk, det är ju faktiskt gott, förlåt kära fisk! Okej, idag åt jag som sagt fisk, lax, rökt och gravad, någon skaldjurspaté, sill och Janssons frästelse! Åh vad god maten var, sen fanns det jättegod sallad också, den var det ju inga djur i:) Efter middagen lyssnade jag när Lovisa och Elsa sjöng någon låt på tyska, Matilda spelade gitarr. Låten var verkligen en sån låt som jag inte tyckte om efter att ha hört den ungefär tio gånger men man överlevde:) Lite senare åt vi saffranspannakotta som Nina gjorde i ordning igår. Den blev faktiskt väldigt god, vi åt blåbär till den vilket passade väldigt bra:) Sen var det julklappsutdelning och tomten kom:) Jag fick vantar och en trisslott av Lia och en tröja av kusinerna. På tröjan är det ett hjärta av paljetter, jag tyckte om tröjan och hoppas att den inte kommer sitta för tajt. Jag vann femtio kronor på trisslotten vilket ju är bättre än ingenting, det var ingen av de andra som vann någonting:) Nu har jag alltså två lotter som jag kan lämna in och få fyra nya, bätttre att få fyra nya lotter än att få hundra kronor tycker jag, det är lite kul att skrapa lotterna ju och spännande att se om man vinner någonting. Vi åt förresten väldigt gott julgodis som Elsa hade gjort, ischoklad, chokladkola och mintkyssar:)

När jag kom hem var det julklappsutdelning även här. Jag fick ett nytt usb-minne med två ljudböcker av Danne. Ljudböckerna är Hur du stjäl en potatis och Konsten att vara snäll. De kanske jag hinner läsa på lovet för jag har ju knappt planerat in någonting att göra överhuvudtaget. Av Nina fick jag en sak man kan använda när man hackar lök och grönsaker, den kommer jag använda när jag flyttar hemifrån. Sen fick jag två tröjor och ett par träningsbyxor och till sist en ko till min kosamling:) Haha, jag samlar ju på kor nuförtiden:) Till Danne, Johan och Edvin gav jag två chokladaskar, Nina fick någon sorts lappar man kan lägga i ansiktet, de är främst till för ögonen tror jag och lapparna luktar lite gurka. De ska vara bra för ansiktet och göra att man känner sig piggare. Lia fick ett anteckningsblock och pennor där hon kan skriva ner saker som hon behöver komma ihåg eller kanske skriva ner annat trevligt. Till Lovisa gav jag ett presentkort på HM men hon ska även få filmen New moon när den kommer ut på dvd. Jag gav även alla en sorts huvudkliare, alla som vill får använda den, jag tycker att den är väldigt obehaglig men några verkade i alla fall tycka att den var lite underhållande:) Det är så min dag har sett ut, kommentera gärna och berätta om vad ni har gjort idag.
/Vispen

Nu kan man nästan säga att julen har börjat!

Hej!

Ja, nu börjar det närma sig. När jag skriver det här är det en timme och tio minuter kvar tills det är nytt dygn och julafton! Förstår ni hur jag känner? Julen måste absolut vara det bästa på hela året, då firar man ju inte bara en person utan då blir alla som firar jul oftast väldigt glada. Man äter god mat, ser bra program på tv, fikar, har trevligt och öppnar julklappar som man får om man har varit snäll:) Julen har dock inte riktigt börjat än men det är nu man gör alla förberedelser. Efter middagen klädde jag granen tillsammans med Lovisa, Johan och Edvin samtidigt som vi såg programmet En sång för hemlösa. Det är verkligen sorgligt att tänka att det finns så många hemlösa här i Sverige, när jag såg programmet tänkte jag på hur lätt det nog är att bli hemlös. Om man inte har ett jobb får man ju inga pengar vilket innebär att man inte kan bo någonstans eftersom de pengar man kanske får bara räcker till mat och annat som man behöver för att leva. Tänk att inte ha någonstans att bo, ingen att firar jul med eller någon familj, det vore ju inte alls roligt. Därför är jag glad över att jag har familj och släkt som lever och för att jag har dem. Men i framtiden vet man ju inte vad som händer, då kanske jag blir hemlös, det är ju svårt att få jobb nu och allting. Jag vill inte att det ska hända för de människor man såg idag verkade verkligen inte må bra. De artister som uppträdde där var i alla fall väldigt duktiga:) Lisa Nilsson, Yohanna och EMD tyckte jag om väldigt mycket. Tänk vad roligt att få vara med och sjunga på ett sådant program. Kören var också bra, köra skulle jag gärna vilja göra mer för det är enligt mig roligare än att sjunga solo. En av mina körlärare var med ikväll, jag vet inte om hon sjöng i kören men hon ledde i alla fall barnkören.

Efter att ha sett En sång för hemlösa tittade vi lite på Anna Ankas jul eller vad det heter. Lovisa tycker om det programmet och nu ville jag också se vad det var. På något konstigt sätt hade jag lyckats undvika att höra Annas röst tidigare. Det var ju nästan skandal att inte ha sett henne på tv med tanke på hur mycket hon har varit med. Jag har däremot läst en del om henne och hennes åsikter om olika saker. Anna Ankas jul som tydligen har gått på tv flera dagar nu såg jag ju lite av idag men av det jag såg tycker jag inte att Anna verkade särskilt speciell. Hon verkade bara fira jul som alla andra, lyxigare än de flesta men ändå. Då jag tittade sa hon inget som jag tycker var konstigt eller annorlunda. Tidningarna kanske överdriver plus att Anna kanske säger en del för att synas, det brukar ju en del kändisar göra. Media vill ju också väldigt ofta få småsaker att framstå som större än vad de egentligen är.

Vi bytte till Bingolotto då jag tyckte att det var mer underhållande att se. Det är inte ofta jag tittar på det men åh vad glad jag blir av det programmet! Lotta Engberg tycker jag är bra, det är så roligt när hon läser upp siffror och när folk ringer in och vinner saker! Erik Grönwall skulle ju sjunga Higher och jag satt och väntade på det från att klockan var lite över åtta tills den var tio. Då jag såg att det blev nyheter och kom på att programmet skulle hålla på ända till tio över tolv orkade jag inte se mer. Vi har i alla fall fikat här hemma också framför tv-n, det var trevligt. Att fika dagen innan julafton har blivit en tradition här hemma. Vi åt lussebullar, pepparkakor, polkagrisar och för första gången nötter som vi plockade från en buske utanför vårt hus i somras. Nu ska jag inte blogga mer ikväll men jag skriver mer imorgon. Morgondagen kommer förhoppningsvis bli rolig, vi åker till mina kusiner Elsa och Mathilda och firar där under dagen. Men nu vill jag bara önska alla en riktigt god jul, hoppas att ni får en bra julafton imorgon!
/Vispen

Känner mig seg

Hej!

Nu har jag inte bloggat på länge eftersom jag knappt har gjort någonting de senaste dagarna. Allt har känts ganska tråkigt och jag har inte kommit på en enda sak man kan göra dessa dagar innan julafton. Många av mina vänner är antingen bortresta eller upptagna på annat sätt, annars hade jag ju kunnat träffa någon av dem. Imorgon är sista dagen innan julafton och då ska jag slå in de sista paketen och kanske göra något annat trevligt, ibland händer det ju saker som man inte har planerat, chansen att det skulle hända imorgon är tyvärr inte så stor men ändå. Söndagen är den enda dagen jag kan skriva om. På eftermiddagen väntade jag på taxin i över fyrtio minuter, chauffören var sen plus att det var samåkning. En bra sak var i alla fall att chauffören ringde och talade om att han var sen, dock inte förrän tjugo minuter senare än den tid då jag skulle bli hämtad. Jag hade ändå ringt resegarantin efter tjugo minuter men chauffören hann ringa precis innan. Det var hur mycket snö som helst ute den dagen och tydligen väldigt halt på vägarna. Rebecka väntade på mig vid en kyrka där deras kör hade sjungit. Vi åkte in till Hötorget för att köpa julklappar. Tyvärr kan jag ju inte skriva vad jag har köpt, tror inte att någon jag har köpt till läser min blogg, jag är i alla fall ganska säker på att ingen kommer göra det innan julafton men det kanske är bäst att vara på den säkra sidan. Vi gick i alla fall runt vid t-centralen och kollade lite. Rebecka köpte också några julklappar, en tröja hon hittade och skulle ha gett till en annan tjej fick jag istället då hon kom på att den passade mig. Tröjan känns ganska speciell, i början tyckte jag inte alls om den men efter en stund vande jag mig:) Tyvärr hann jag inte handla julklappar till så många jag egentligen skulle vilja köpa till men så är det ju ibland. Ändå har jag lagt ner runt tvåtusen kronor på julklappar i år, det är mer än förra året även om det kanske är värt det. I år har jag däremot försökt köpa ganska billiga julklappar till de flesta för att på det sättet kunna köpa till fler än vanligt.

Björn och Lovisa hämtade mig hos Rebecka och vi åkte till Irre för att träffa lite folk och äta middag. Som vanligt drack vi glögg när vi kom dit, den traditionen får inte brytas! På juldagen är det sista gången jag dricker glögg och sen får jag vänta nästan ett helt år innan jag får göra det igen. Middagen var väldigt god, jag åt lite olika sorters fisk, ägg och lite annat. Efter middagen höll jag på lite med en sorts spikmatta eller något liknande, den var lite rolig. Sen visade Jakob mig ett av sina game boy-spel och jag tittade när han spelade. När jag var yngre spelade jag Game boy väldigt mycket, både med kompisar i klassen och med mina kusiner. Tv-spel spelade jag ju också en del men jag tror nästan att jag satt mer vid Game Boyet, det var ju dessutom lätt att ta med sig när man skulle åka någonstans:) Anledningen varför jag började spela sånt var nog mycket för att jag mest hade killkompisar när jag var liten. De visade mig bra spel som även fungerar när man inte ser, i alla fall till viss del. Björn och Lovisa fick ofta hjälpa mig att gå till olika ställen men förutom det fungerade det mesta bra. I söndags fick jag hur som helst minnen från när jag var yngre.

Vi klädde granen som alltid är en tradition när vi åker till Irre precis innan jul. Jag hängde några av julgranskulorna på olika grenar så nu har jag har varit med och klätt en gran även i år:) Lite senare fikade vi vilket också är en tradition, vi testade lite olika kakor och åt som vanligt mandelmusslor med sylt och grädde=) Det är väl ungefär det jag har gjort de senaste dagarna. Både igår och idag har jag varit hemma och tagit det lugnt, dessa dagar har tyvärr varit lite för lugna för att jag ska tycka om dem. Tyvärr har jag knappt planerat in någonting alls under jullovet förutom nu under juldagarna och nyår. Det vore roligt ifall någon skulle orka med mig några dagar, synd att många av mina vänner ska bo så långt bort. Det är ju inte så lätt att till exempel åka till Norrköping, Dalarna, Göteborg eller Skåne. Nu när det är lov vore det ju i och för sig inte helt omöjligt men det är ju tyvärr extra dyrt nu under julen. Många jag känner har rest bort under lovet också, tänk vad skönt det hade varit att komma iväg lite. Nej men nu ska jag inte skriva mer för det här börjar ju bli skumt.
/Vispen

Uss julfest

Hej!

Nu kom jag nyss hem efter att ha varit på Uss julfest men innan jag skriver om den skriver jag kort om gårdagen. Anledningen till varför jag skriver kort om den är att jag knappt gjorde någonting på hela dagen. Nu har jag i alla fall jullov vilket känns enormt skönt, jag har inte riktigt hunnit inse det än men ändå. En hemsk sak som jag märkte idag var att det jag ska plugga på i musikteori under lovet finns i en volym som jag naturligtvis har kvar i skolan. Min lärare kommer inte bli glad om jag inte kan det vi gick igenom i måndags när jag har fått hela lovet på mig att plugga in det, det var ju riktigt dåligt av mig att tro att det skulle finnas i den volym som jag alltid bär med mig till och från skolan. Alltså känner jag mig både dum och väldigt körd nu men jag får väl antingen se om skolan har öppet någon dag innan vi elever egentligen ska börja och försöka ta mig dit på något sätt, eller också får jag fråga någon som läser musikteori b om de har gått igenom det jag går igenom nu. Chansen borde vara ganska stor med tanke på att jag ligger väldigt långt efter i kursen, ännu en anledning till varför det var dåligt att inte kolla upp sidorna i boken. Det är verkligen en nackdel med punktskriftsböcker, de tar ju hur stor plats som helst och en bok som inte alls är tjock på svartskrift, vanlig text, är oftast flera tjocka volymer på punktskrift. Aja, jag får verkligen skylla mig själv som inte kollade upp det, jag hade för mycket annat att tänka på förra veckan.

Hursomhelstvar det julavslutning igår och jag tycker fortfarande bättre om de julavslutningar och skolavslutningar som min grundskola hade. Det beror nog mycket på att vi alltid samlades i klassrummet efter varje avslutning och då fick tillfälle att säga hejdå till alla. På Kulturama gör man inte så, där går man bara på en stor avslutning och går därefter hem, alla verkar inte ens komma på den eftersom det inte är obligatorisk närvaro. Själva avslutningen tyckte jag i alla fall om igår, man fick höra när musikal plus några andra sjöng och det var trevligt. Musikaleleverna sjöng en väldigt rolig låt och så tror jag att det var treornas kör som sjöng en låt. En tjej sjöng solo också och hon var duktig. Sen såg man några dansa och några av låtarna de dansade till blev man glad av. Två personer spelade teater och så fick man se bilder som de elver som går konst och design hade gjort, bilderna var säkert jättefina men jag kunde ju inte se dem, konstigt va? eller inte haha=) Rektorn höll tal som vanligt och jag kommer inte ihåg mycket av det även om det faktiskt var bland de roligare talen jag har hört. En del rektorer tycker jag kan vara ganska tråkiga och verka lite stela men jag tycker att Kulturamas rektor verkar bra:) Ellen och jag skulle ha bytt julklappar igår men det hann vi inte med eftersom min taxi stod och väntade på mig när avslutningen var slut och jag inte kunde se henne någonstans. Men vi kanske hinner ses någon dag under lovet, annars har jag en julklapp kvar att öppna även när skolan har börjat igen och det vore ju i och för sig trevligt:) Av någon anledning som jag inte riktigt förstod sjöng aldrig min vokalensemble igår, jag såg att läraren var där så jag förstår verkligen inte problemet. Det kan ha att göra med att vi inte kom tidigare på morgonen och repade men det berodde på att vi aldrig hade fått veta vilken tid vi skulle komma.. Det hade varit roligt att sjunga upp de två låtarna med tanke på att vi verkligen hade tränat jättemycket och länge på dem. Men det känns ändå inte så tråkigt att det inte blev av. När jag kom hem igår tränade jag lite kondition och efter det tog jag det mest lugnt, lyssnade på olika versioner av Fly me to the moon men orkade inte plugga mer sen. Jag brukar alltid försöka undvika att plugga första dagen jag får lov, vilket lov det än är, att skjuta upp saker är bland det jobbigaste som finns men när jag precis har fått lov brukar jag vilja njuta lite av det innan jag börjar göra tråkiga saker.

Idag åkte jag till ungdomsgården vid halv tolv och taxin var bara lite sen även om det är en massa snö ute. Det är tydligen väldigt halt på vägarna. När jag kom dit pratade jag med lite trevliga människor, Majaplantan och Ronja var bland annat där:) Man fick förresten glögg när man kom idag, den var god och gav mig julkänslor! En stund satt jag och gjorde figurer av mandelmassa som jag sedan doppade i choklad. Eftersom jag har ganska dålig fantasi gjorde jag bara tomtar och snögubbar men det var kul:) Sen satt jag och pysslade lite med Maja, jag började göra ett armband som aldrig blev klart. Till lunch åt vi risgrynsgröt med julbröd och julost, förstå vad mysigt! Efter det hade nästan alla en femkamp men jag fick istället hjälpa en person att baka pepparkakscheesecake. Ingen av oss hade gjort sån tidigare och därför måste jag säga att det gick ganska bra förutom när jag skulle riva apelsinskal och jag skar mig på fingrarna flera gånger. Själva kakan blev ganska god förutom att jag tycker att den innehöll lite för mycket gelatinblad. Jag hann vara med lite under femkampen och körde knorren på grisen eller vad det heter, det hade jag inte gjort på evigheter men det var kul, min knorr blev tydligen ganska bra:) Det jag missade var några grejer som de andra gjorde utomhus, bland annat att gå med en sked i munnen med en snöboll på, göra en snögubbe och ha snöbollskrig. Snöbollskrig kan verkligen vara roligt, i alla fall om alla är blinda eller synskadade för det känns ju mer rättvist än om bara en person är blind och kör mot seende personer. En tråkig sak var att vi skulle ha satt upp showdownbordet men att klockan hann bli så mycket att vi inte hann göra det. Jag saknar verkligen att spela showdown och det är ungefär en månad kvar tills jag får göra det nästa gång, förstår ni hur jag känner? För det första kommer jag ha hunnit bli dålig tills dess för jag blir verkligen dålig när jag inte har spelat på ett tag och för det andra tycker jag verkligen om att spela showdown! Det är verkligen en tråkig sak med alla lov, träningar och sånt gör också uppehåll, egentligen borde ju folk bara vilja träna mer när man ändå kanske inte har jättemycket att göra men så tänker tydligen inte folk, inte många i alla fall. Det känns seriöst hur tråkigt som helst att inte kunna spela på länge för det är verkligen en av de bästa sakerna i livet! Ni som läser min blogg kommer verkligen bli uttråkade när jag tjatar om att jag saknar showdown under lovet, de dagar jag har riktigt tråkigt kommer jag klaga jättemycket, tyvärr.

Julfesten började klockan fem och alla drack glögg igen, man måste ju passa på att göra det när det är jul för det är ju bara då man gör det. Adam kom till gården och vi hade mycket att prata om, det var trevligt och jag hoppas att jag hinner träffa honom igen innan han åker till Christine. Vi hinner ju nästan aldrig ses längre men det känns alltid roligt när vi väl ses, det är skönt att ha en person som man känner så bra för Adam är nog den jag känner bäst av mina vänner, det finns kanske några till som jag känner lika bra men det är nästan ingen. Till middag var det en massa god julmat! Jag åt jättegoda vegetariska köttbullar och korvar. Sen åt jag Janssons frästelse, tofu, lax och julost. Jag åt lite annat också som jag har glömt, just det ägg till exempel. Under middagen fick jag julkänslor och nu känner jag att julen är nära! Ronja höll i allsång lite senare då vi sjöng lite olika jullåtar, bland annat Nu är det jul igen, Nu tändas tusen juleljus och Tänd ett ljus. Efter det kom tomten! Jag tror fortfarande på tomten, allt blir ju så mycket roligare då. Tomten sa lite roliga saker och delade ut paket, fastän man fick välja lite vilket paket man ville ha var jag dum nog att inte känna så noga och ta en chokladask. Det var inte bara jag som fick choklad men jag hade gjort mycket för att få något annat. Det känns lite tråkigt att bara få en chokladask när man själv har ansträngt sig och verkligen tänkt ut en julklapp som skulle kunna passa alla. Ni avgör ifall ni tycker att min julklapp var bra men jag köpte ett sånt där fiskespel, man har fiskespön med någon sorts magnet på som suger upp små fiskar. Jag tycker i alla fall att det vore roligare att få en sån sak än att få choklad. Några fick lite kluriga saker, knep och knåp, Adam fick till exempel två metallsaker som man ska försöka ta loss från varandra, de liknade det jag fick på Uss statsskattjakt, det stör mig att jag fortfarande inte har lyckats komma på hur man tar isär nycklarna. Efter julklappsutdelningen var kvällen slut och alla åkte hem. Men jag har verkligen haft en rolig och trevlig dag och kväll! Imorgon ska jag gå på stan med Rebecka för att försöka hitta julklappar till folk, det lär inte bli lätt men ändå. Det finns många jag skulle vilja köpa till men eftersom det kostar pengar och många inte säger vad de önskar sig kommer jag nog inte köpa till så många. Dessutom köper jag främst till de som jag vet kommer köpa något till mig för det är alltid kul att byta julklappar med folk:) Imorgon blir nog tyvärr sista dagen jag har fillfälle att hitta julklappar så jag får se hur mycket jag hinner med.
/Vispen

En vecka kvar och nu är alla prov gjorda

Hej!

Idag är det bara en vecka kvar till julafton, förstår ni hur fort tiden går? Det gör den åtminstone ibland, tyvärr inte när man önskar det men ändå. Jullovet kommer nog bara att kännas som ungefär en vecka och tiden kommer förmodligen springa iväg. Vi har i alla fall ungefär tre veckors lov i år istället för lite mer än två som det i vanliga fall brukar vara. I sommar slutar vi dock inte förrän den femtonde juni men det får man väl försöka överleva på något sätt. Ett bra tecken är i alla fall att det är jättemycket snö ute nu, förra året var det ju knappt någon snö alls under juldagarna. Nu däremot är det flera decimeter djupt på vissa ställen. Utanför huset där jag bor är det hur mycket snö som helst och jag får alltid en massa snö innanför byxorna och skorna när går ut. Jag hoppas att snön är kvar under jul och nyår men sen får den gärna försvinna.

Nu hade jag tänkt skriva lite om vad jag har gjort de senaste tre dagarna. I tisdags började dagen med estetisk orientering då jag och Jacob skrev färdigt en beskrivning av en sorts konst vi ville göra. Det gick ganska bra till slut, läraren sa att den såg bra ut så vi får hoppas på ett bra betyg:) Inga andra i min grupp var där i tisdags vilket var lite synd för då hann vi ju bara göra färdigt halva uppgiften men vi lär ju inte få sämre beytg för att de inte kom.

På vokalensemblen hade vi en vikarie som även kommer ha oss efter jul. Vår lärare har tydligen fått så mycket annat att göra, vikarien verkade helt okej, överlever gör man i alla fall:) Vi sjöng igenom de två låtarna som jag börjar bli riktigt trött på. Imorgon är sista gången på länge som jag sjunger dem. Då sjunger min vokalensemble upp låtarna på avslutningen, tyvärr har jag inte så höga förväntningar men vi får se hur det går.

Efter lunchen var det spanska och jag fick tillbaka mitt prov. Än en gång råkade jag ut för det jag absolut inte ville, jag hade 39,5 poäng och mvg låg på 40, förstår ni hur det kändes? Jag var dum nog att strunta i att skriva en mening då jag bara kunde halva meningen. Om jag hade skrivit den halvan, hade jag fått det halva poäng som saknades för mvg, jag trodde inte att man fick poäng så lätt och nu missade jag chansen. Hur som helst är ju provet inte allt och jag tror inte att jag kommer få mer än vg i slutändan på grund av att jag pratar dåligt men när jag klarade provet ganska bra känns det i alla fall som att jag har hängt med under terminen och att jag har förstått det vi har gått igenom ganska bra.

Matten var en väldigt skön lektion. Vi hade Anders, läraren som de andra har i naturkunskap oc som vi hade i matte i våras. Jag brukar ibland tycka att hans förklaringar är svåra att förstå men i tisdags var det bara Ellen, Mirey och jag som gick på lektionen. Jag tror att resten av klassen inte orkade komma på grund av att de ville se när några ensemblar repade och att vissa ville förberdea sig inför konserten. Läraren gick alltså igenom saker som vi tre valde och behövde träna på och det kändes ganska bra även om jag knappt förstod vad vi höll på med.

Lite senare under dagen repade min ensemble och det kändes ganska bra när vi spelade igenom låtarna. Min hals gjorde ont och därför sparade jag på rösten till konserten. Några andra repade efter oss och jag hann titta lite på dem innan konserten började. Egentligen har jag inte mycket att skriva om den förutom att jag tycker att alla var jätteduktiga! Det lät riktigt bra om alla ensemblar och vissa sjöng otroligt bra! Jag sjöng så gott jag kunde och när jag har lyssnat på det efteråt lät det väl i alla fall godkänt. En i min ensemble la upp de tre låtar min ensemble spelade på facebook och jag tittade på allt igår, Sledehammer som Linn sjöng blev riktigt bra när några från storband var med och spelade:) Ni som har facebook kan ju gå in på min facebook och kolla om ni vill. Läraren verkade vara nöjd med min sång i tisdags men han tyckte att jag kunde ha rört mig mer, på min låt glömde jag bort att göra det eftersom jag tänkte så mycket på sången men på de andra låtarna försökte jag göra det. I vår ska jag träna mer på det.

Igår skulle dagen ha börjat med matteprov men läraren hittade inte provet på datorn så han sa att jag fick göra det senare under dagen istället. Det kändes ganska jobbigt att ha kommit till skolan sådär tidigt i onödan och jag hade velat ha provet gjort. Men jag satt och pluggade lite innan jag skulle träffa Linda, personen som jobbar på SR eller vad det heter. Hon var väldigt trevlig och en av de bästa personer jag har blivit intervjuad av, hon pratade mycket och det verkade som att hon tyckte om sitt jobb. Att jobba för radio, åka runt och intervjua folk, klippa ihop radioinslag och kanske prata i direktsänd radio skulle vara ett ganska roligt jobb tycker jag. Då jobbar man ju med människor och kommer ut och träffar folk och jag vill ju på något sätt jobba med människor i framtiden. Som jag skrev häromdagen handlade ju frågorna om hemsidan Fronter som Kulturama och även många andra skolor använder. Jag svarade på frågorna så gott jag kunde och märkte verkligen hur svårt det kan vara att förklara saker, särskilt vad det är som inte fungerar för mig på Fronter. Vi får hoppas att hon klipper ihop det på ett bra sätt, sen kommer man att kunna höra det på ekot eller vad det kallas, de där kära nyheterna som kommer ibland. Kim kanske också skulle bli intervjuad och det är ju kul i så fall:)

Efter lunchen var det engelska då alla fick tillbaka sina analyser. Jag blev orolig då det verkade som att det var många som fick tillbaka sina analyser där det stod att de skulle lägga till eller skriva om vissa saker för att få godkänt. Läraren gav mig g+ på min analys och det är jag nöjd med, det jag måste bli bättre på när jag skriver nästa text är att komma ihåg små ord, till exempel prepositioner. Några meningar hade blivit lite konstiga och det var jag medveten om när jag skrev texten men då visste jag inte hur jag skulle skriva för att förbättra dem. Tur att jag inte behöver skriva om analysen i alla fall för det hade jag verkligen inte orkat.

När engelskan var slut satt jag i ungefär två och en halv timme och väntade på att kontaktlärartiden skulle börja. Ola ska ju vara pappaledig efter jul och därför ville jag gå på den lektionen och säga hejdå till honom. Tyvärr visade det sig att han inte kom vilket jag tycker var väldigt tråkigt. Dessutom hade jag ju suttit och väntat i skolan helt i onödan. Sånt är livet ibland men det dåliga var ju att han inte meddelade oss om att han inte skulle komma. Igårkväll skrev jag alltså det kära matteprovet och oj vad svårt det var. Man behöver få sex poäng för att få godkänt och jag tror tyvärr bara att jag fick fyra eller fem. Uppgifterna var verkligen hur svåra som helst och jag förstod inte mycket alls trots att jag pluggade mycket hemma och verkligen försökte anstränga mig för att få godkänt. Det är klart att man då känner sig besviken när man märker att det ändå inte går men man kanske överlever att göra omprov, det har jag ju aldrig behövt göra hittills men det någon gång måste ju vara den första. Det som är positivt med det är i alla fall att jag nu har sett ungefär hur provet ser ut, de lär ju inte ändra uppgifterna jättemycket. Nästa kapitel vi kommer att jobba med har tydligen också med ekvationer att göra och jag vill verkligen inte! Jag har aldrig och kommer aldrig att gilla det.

Första lektionen idag var idrott då vi hade teori och fortsatte att prata om stress. Jag har lärt mig en hel del saker som jag tror kan vara bra att tänka på och göra ibland:) Sista lektionen för idag och för i år var sånglektion och det kändes som ett bra avslut:) Idag fick jag lära mig några nya uppsjugningsövningar, en var riktigt svår. Sen fick jag för första gången i mitt liv testa att sjunga jazz, i och för sig hann jag inte sjunga särskilt mycket idag men jag fick en låt som heter Fly me to the moon. Trots att den är så känd hade jag aldrig hört den tidigare men jag ska lyssna på lite olika versioner på Spotify för att få lite inspiration. Vi kommer att sjunga två jazzlåtar, en lite snabbare och en jazzballad, Fly me to the moon är den snbbare av dem och jag tyckte faktiskt väldigt mycket om låten:) Nu har jag inte mycket mer att skriva men det känns otroligt skönt att alla prov den här terminen äntligen är gjorda och att jag får jullov imorgon!
/Vispen

Sonja Aldén, Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Måns Zelmerlöws julkonsert räddade min dag!

Hej!

Rubriken stämmer verkligen, konserten är nästan det enda som har varit roligt den här dagen men det väger också upp det tråkiga och jobbiga. Den här dagen får ändå ett stort plus av mig. Om ni läser det här inlägget förstår ni nog hur mycket jag tycker om dessa artister och hur otroligt bra de var idag! Men först skriver jag lite om gårdagen.

Jag försökte verkligen plugga mycket igår för att få in kultur och idéhistorian i huvudet, det kändes både tråkigt och onödigt, jag förstår inte varför man ska behöva lära sig saker om romantiken och upplysningstiden, det är ju inte direkt så att man ofta hör folk prata om det. Nutida konst som vi kommer bli tvugna att läsa nästa år förstår jag inte heller varför just alla esteter ska behöva läsa, det borde ju räcka med kultur och idéhistoria. Björn kom och hämtade Lovisa och mig runt halv två och därefter åkte vi för att fira min farmor Irre. Som varenda år drack vi glögg när vi kom dit, det är en tradition när man kommer dit innan jul. Jag tycker verkligen om glögg, den som är utan alkohol alltså, en gång testade jag att dricka glögg som innehöll alkohol och den gillade jag inte alls. Det var förresten trevligt att träffa alla igår, mina kusiner Berthine och Jakob var där plus att det var folk som kände Irre och lite andra släktingar.

Lunchen var hur god som helst, ett litet julbord som fick mig att börja längta till julen. Det var igår som jag började få julkänslor på riktigt och kände att julstämningen var påväg. Det fanns en hel del att välja mellan på julbordet även för mig som är vegetarian så det var trevligt:) Efter lunchen satte jag mig i ett rum och luggade en stund innan det var fika. Kakor, lussebullar och tårta, väldigt gott. Därefter gjorde vi för första gången en rolig lek som jag hoppas kan bli en tradition framöver. Istället för att vi barn fick en paketkalender som vi har fått de flesta tidigare åren hade vi istället en lite annorlunda julklappsutdelning. Man la små paket på ett bord och använde två tärningar, när någon av tärningarna visade en sexa fick man ta ett paket från bordet. Alla turades alltså om att slå och det gjorde man tills paketen tog slut. Efter det bestämde man en viss tid och skulle sedan slå tärningen igen, den som fick en sexa då fick ta ett paket från vem som helst. När leken var slut kunde man alltså antingen ha noll eller jättemånga paket. För mig gick det inte så jättebra i leken, jag fick inte särskilt många sexor men sen var det inte heller någon som tog paket av mig när jag väl hade fått något. I och för sig berodde det nog mycket på att jag aldrig tog något paket som såg särskilt roligt ut, många ville till exempel ha ett stort rött paket. Jag hade fyra paket när leken var slut vilket ju inte var särskilt illa. Det var godis och te i mina paket och det blev jag nöjd med:) Först var det förresten någon sorts öppnare som man använde för att öppna flaskor med men den bytte jag bort. Lovisa fick bland annat en lampa, Björn fick en bok och så var det någon som jag tror fick någon kffesak. Till middag stannade vi på en sushirestaurang, jag har verkligen lätt att bli beroende av det och trots att jag hade ätit mycket tidigare under dagen åt jag ändå ganska många sushi, man måste ju passa på när man kan:)

Oj, klockan går, nu skyndar jag mig och skriver lite dåligt. Imorgon har jag också en lång dag framför mig. Men det var ju egentligen konserten jag skulle skriva om. Det blir jobbigt när man har mycket man vill skriva och det är sent på kvällen. Jag pluggade mycket igårkväll och pluggade till och med i taxin påväg till skolan i förhoppning om att något skulle fastna. Taxichauffören körde väldigt segt vilket gjorde att jag kom sent till lektionen, typiskt när det var prov. Läraren mailade provet till mig och det tog också en stund. När det väl kom fram märkte jag att jag nästan inte kunde en enda fråga som stod med. Som tur var visade det sig att läraren hade skickat fel dokument och jag fick istället skriva ner frågorna. En del frågor försökte jag svara på men jag skrev inte på en fråga där man skulle jämföra två saker, den var svår, mvg-frågan hoppade jag över också. Vi får hoppas att jag åtminstone får g på provet, vg försvann tyvärr trots att jag hade lagt ner mycket tid på att plugga. Jag föredrar kanske ändå att få skrivningar att göra för då slipper man ju att lära sig allt utantill.

Efter provet hade jag direkt datorkunskap där jag förberedde mig inför det prov jag skulle ha senare samma dag. Det kändes inte särskilt roligt för min hjärna kände sig ganska död och så hade jag fått ont i huvudet. Det verkar som att jag ofta får det när jag anstränger mig. Jag gjorde några övningsuppgifter och insåg att det fanns saker som jag verkligen hade behövt träna mer på innan det riktiga provet skulle vara. Innan lunchen kom en person och installerade lite program på min dator, bland annat Dothit som jag använder när jag skriver noter. Nu kan jag alltså äntligen börja träna på det under jullovet, inte kul att plugga då men jag ska verkligen försöka ge musikteorin en chans och försöka få in saker i huvudet nu när jag väl har program som fungerar:) Musikteorilektionen blev kortare än vanligt eftersom läraren skulle på möte. Micke gick i alla fall igenom någonting som hade med dominanter att göra, om jag ska vara ärlig kommer jag inte ihåg mycket mer än så. Därför var det nog tur att lektionen var kortare idag, jag tror att de flesta har märkt på mig att jag har känt mig lite konstig idag, dels har jag tyvärr haft ont i halsen plus att jag ibland har varit lite borta när folk har pratat med mig. Men såna dagar måste man ju också klara av och det blev ju bättre senare på kvällen:)

Datorkunskapsprovet gick inte så bra som jag hade förväntat mig. Datorn ville inte samarbeta med mig kändes det som och punktdisplayen slutade visa tecken ibland. Tyvärr fick jag be läraren om hjälp flera gånger plus att jag inte gjorde färdigt provet på fyrtio minuter som jag egentligen skulle ha gjort. Ändå gav läraren mig vg vilket jag blev nöjd med, det är vg jag satsar på i datorkunskap. Efter provet ringde jag en från radio som hade sökt mig. På onsdag ska jag äntligen få prata om den kära hemsidan Fronter, oj vad mycket jag har att säga om den. Jag har verkligen min chans att säga vad jag tycker och kanske få folk att förstå och lyssna när det kommer att sändas i radio. Jag vet varken vilken dag eller tid det är men jag tror inte heller att någon vill lyssna på när jag pratar om det, det är nog mest äldre människor som kanske är intresserade i så fall, eller också kommer alla byta kanal när ni hör mig haha. För er som inte vet vad Fronter är, är ju det den där hemsidan där lärarna lägger upp allt material och där de helst vill att vi elever ska lämna in uppgifter. Jag har inte fått sidan att fungera överhuvudtaget och därför tycker jag att det är bra att jag nu ska få prata om det.

Ensemblen gick inte särskilt bra med tanke på att jag hade ont i halsen så fort jag sjöng en ton. Varför ska min hals krångla nu när det är konsert imorgon? I våras hade jag också jätteont i halsen en gång vilket gjorde att versen jag sjöng blev förstörd. Det får inte hända imorgon, jag kommer verklien försöka sjunga eller skrika, bara det kommer ut toner. Det får verkligen göra mig hur hes som helst, bara läraren blir nöjd med mig för jag vill faktiskt få minst vg i ensemble. Läraren sa att jag måste bli bättre på att röra mig på scenen också vilket inte är någon nyhet, han visade lite hur jag kan gunga på ett sätt som tydligen ser naturligt ut. Det som jag tycker är svårt är att gunga och sjunga samtidigt, jag tappar ofta bort mig när jag försöker göra det, huvudsaken är nog att jag visar att jag försöker imorgon, det sa i alla fall läraren.

När jag kom hem åt jag lite och därefter ställde jag mig och väntade på taxin. Självklart var det så att den inte kom, när den var femton minuter sen började jag få panik. Det dåliga med färdtjänsten är ju att man måste vänta tjugo minuter innan man kan ringa resegaratin och fråga var taxin är. Då kan det ju vara så att det har blivit något fel med beställningen eller att taxichauffören ljuger och säger att den har varit på min adress och kanske till och med ringt trots att jag vet att det inte alls stämmer. Det som händer då är ju att de måste skicka en ny taxi som man måste vänta ytterligare femton eller tjugo minuter på, ni kanske förstår varför jag inte tycker om färdtjänsten. Dessutom kan man aldrig veta om taxin är samplanerad och i så fall var den andra personen som sitter i taxin ska åka. När de inte ens svarade på resegarantin slutade det med att Nina fick köra mig. Om hon inte hade gjort det hade jag missat konserten, tur att hon orkade göra det för ja, jag vill inte tänka på hur det hade varit att missa julkonserten på grund av färdtjänsten. Jag kände verkligen att jag ville slå någon när taxin inte kom och det tog lite tid innan jag blev på bättre humör igen. Som tur var kändes det bättre när jag träffade Rebecka vid konserthuset och vi gick in.

Konserthuset är ju väldigt stort och det fanns många trappor där, jag märkte att det kändes lite som att vara på Kulturama eftersom trapporna hade lika många trappsteg där och avsatserna kändes ganska lika varandra. Vi satte oss på våra platser, jag hade skymd sikt och Rebecka hade lite mindre skymd sikt, ändå visade det sig att hon såg scenen ganska bra. Jag däremot såg ju inte scenen alls haha men hörde gjorde jag i alla fall:) Vi satt väldigt högt upp och det kändes lite coolt.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska säga om själva konserten. Men den gav mig verkligen energi och den fick mig att känna mig gladare än jag har gjort på länge. Julkänslorna kom till mig ännu mer och jag blev verkligen helt lycklig av att höra Sonja, Sanna, Shirley och Måns. Måns var ju inte med förra året och när jag såg honom idag tänkte jag först att det inte var så speciellt. Men när han sjöng lite senare märkte jag hur bra jag tycker att han är, han sjöng en lugn låt hur fint som helst plus att jag tyckte om hans röst när han sjöng ut. Det var kul när alla sjöng om tomten och när Sonja, Sanna och Shirley i en låt skämtade om att de ville ha måns:) Alla sjöng en lugn låt var och jag tycker verkligen att alla var hur bra som helst. Sonja sjöng Ave Maria minst lika bra som förra året och Shirley sjöng Holy night hur bra som helst, när hon sjöng de höga tonerna, då satt jag där och ja, dog lite. Sannas låt vet jag inte vad den hette men den var väldigt fin och jag tror att det var i den låten som man hörde något instrument som man spelar på med stråke. När de sjöng stämmor lät det hur bra som helst, de avslutade till exempel konserten med att sjunga Jul jul strålande jul accapella. De gjorde även en annan rolig sak, när de snurrade på ett hjul fick Sonja sjunga falsksång, det lät falskt men det lät ändå som att hon ansträngde sig för att det skulle låta falskt. Sanna visslade och det lät faktiskt riktigt bra, Shirley steppade och det var roligt att höra. Måns sjöng lite med de andra, har glömt vad det han gjorde kallas. De sjöng två julmedleyn med kända jullåtar plus att de sjöng några låtar från skivan Our christmas som släpptes förra året. Dessutom hade de lagt in lite nya låtar som jag inte hade hört innan, Shirley sjöng en låt som hon och en annan hade skrivit. Sedan sjöng Sonja För att du finns, Sanna sjöng Empty room, Måns sjöng lite av både Caramia och Hope and glory och Shirley sjöng Min kärlek där hon även lät publiken vara med:) Det är nog ungefär det jag hade att skriva om konserten. Jag hoppas verkligen att de fortsätter att ha sina julkonserter och att jag kan se de nästa år också! Den här julkonserten hade jag sett fram emot väldigt länge och den var nog till och med bättre än örra året. Att höra folk som sjunger bra är bland det bästa som finns! Utan sin kör och alla som spelade instrument hade det ju aldrig blivit så bra som det var så det är tur att det finns folk som gör det:)

Efter konserten träffade jag Ronja och hon verkade tycka att den var lika bra som jag. Det kändes roligt att prata med någon som verkligen var lika glad som jag och som dessutom hade varit lite nere tidigare under dagen. Det visar ju att konserten kunde göra fler glada, det var inte bara jag som blev det:) Konserten gjorde som sagt den här dagen bra och jag är så glad över att jag fick se dem i år igen! Om de bara visste hur mycket deras sång hjälper mig. Deras röster är verkligen helt underbara! Jag kände mig glad hela vägen hem och känner fortfarande att jag har en massa energi i kroppen. Nu måste jag försöka sova men jag skriver mer någon annan dag. Sova känns som det minsta jag kan göra just nu men vila är i alla fall bättre än att sitta vid datorn halva natten. Men jag kände mig verkligen tvungen att skriva ikväll när jag hade all känsla och inspiration kvar, att skriva imorgon hade inte varit samma sak.
/Vispen

Lördag, har hunnit göra en del

Hej!

Jag har faktiskt hunnit göra en del sen jag bloggade senast vilket är bra för då har jag ju något att skriva om:) Nästa vecka kommer jag också att ha fullt upp vilket både är roligt och jobbigt men sen är det jullov och det ser ut att bli ganska dött hittills. Hoppas att det händer lite saker och att jag hinner träffa lite folk då:)

Okej, jag börjar att skriva om torsdag kväll. Rebecka och jag träffades på skolan och åkte sedan för att äta, jag fick inte veta förrän efteråt att vi hade ätit på restaurangen Bamboo city, det var coolt för en man som jobbade där kände igen mig trots att jag bara hade varit där en eller två gånger tidigare. Jag åt i alla fall sushibuffé som Rebecka bjöd mig på som födelsedagspresent:) Dessutom fick jag hennes efterrätt eftersom hon inte tycker om frukt, den var hur god som helst, åt en massa såna där konserverade frukter. Det känns roligt när man tuggar på dem och vissa frukter gör mig verkligen glad, som mandariner på burk:) Rebecka hade köpt två presenter till mig också, det ena var en julskiva med Peter Jöback, hon tycker själv om den skivan väldigt mycket. Jag lyssnade på den för första gången idag och tyckte också om den, i alla fall en del av låtarna, skivan gav mig julkänslor:) Det andra jag fick var en parfym som jag först tyckte luktade ganska skumt och starkt men som jag har börjat vänja mig vid nu:) Det var ju verkligen snällt av Rebecka att köpa något till mig och att hon kom ihåg min födelsedag. Spelningen vi gick på senare var bra, flera band spelade där men vi gick mest för att se bandet där Alex var med, de var väldigt bra, det var särskilt en låt som jag fastnade för. Vet inte hur namnet på deras band stavas så struntar därför i att försöka skriva det, det kan säkert finnas flera olika stavningar.

Igår var det fredag och dagen började med att alla tittade på treornas luciatåg. Jag saknade verkligen att gå luciatåg i år och önskade verkligen att jag hade kunnat vara med och sjunga. Men då har jag ju någonting att se fram emot nästa år:) Trerona var hur som helst jätteduktiga och sjöng låtar både accapella och med piano. Solisterna var bra, kören sjöng alltid stämmor och det lät verkligen jättefint! Till lunch var det risgrynsgröt som jag egentligen inte tycker om särskilt mycket men som det verkligen är tradition att äta varje år då det är Lucia. Efter lunchen skulle alla ensemblar spela upp en eller två låtar, min ensemble gjorde aldrig det men det kan jag förstå med tanke på hur dåliga vi är på våra låtar. Okej, de börjar ju sitta men när vi såg de andra ensemblarna förstod i alla fall jag att vi har en del att jobba med tills på tisdag. Att se alla andra var hur som helst kul, treorna sjöng och spelade hur bra som helst och ettorna var enligt mig mycket bättre än vad vi var förra året. Jag tycker till och med att en del av ettorna är bättre än vad vi är nu. Några sjöng verkligen hur bra som helst, kunde ta jättehöga toner och hade jättemycket känsla i rösten. Min ensemble repade lite igår också men jag var tvungen att gå efter en stund eftersom jag skulle möta Maja vid tvärbanan.

Egentligen kanske jag hade kunnat gå vägen till tvärbanan själv men eftersom jag hade lite bråttom gick min assistent dit med mig. Vi såg inte Maja vid tvärbanan men vi hoppade på samma tvärbana när den kom och hoppade sedan av i Gullmarsplan. Det kändes bra att jag klarade lite sånt själv för har inte åkt tvärbana själv tidigare. Igår var första gången jag testade att själv kliva på, hitta en plats och sedan kliva av när dörrarna öppnades. Det var verkligen inte särskilt svårt alls, att hitta Maja sen tog däremot lite längre tid men det gick bra:) Åh vad roligt det var att träffa henne, det var hur länge sen som helst och jag tror aldrig att vi hade träffats helt själva utanför läger tidigare. Någon gång måste ju vara den första och det blev igår. Maja hittade verkligen bra överallt trots att hon bara ser lite, jag vill också lära mig att hitta och bli bra på det. Vi började med att gå till en leksaksaffär för att leta present till julfesten. Jag fick ett jättebra tips av Maja och köpte en rolig sak, jag hoppas att den som får det jag köpte kommer tycka att julklappen är rolig:) När vi hade gått runt en stund satte vi oss ner och försökte skriva en låt. Tyvärr gick det inte alls bra och vi gav upp ganska fort. En stund hade vi svårt att hitta på någonting att göra men lite senare kom jag på den roliga idén att gå på bio. Ingen av oss hade gått på bio med en annan synskadad innan så därför var det ju extra kul. Dessutom brukar ingen av oss gå på bio särskilt ofta. Båda ville se New moon, andra Twilightfilmen, många av våra vänner hade sett den innan och tyckt om den. Vi åkte alltså till Hötorget och gick till biografen som ligger där. När vi hade bokat biljetter gick vi till Mc donalds och åt lite, ingen av oss brukar äta där men det gör man när det är nödfall och man inte vill lägga ner en massa pengar på mat. Att man får maten snabbt är ju ytterligare en fördel med att äta där:) Innan bion köpte vi lite godis i någon butik där det var ganska dyrt, godiset var i alla fall gott, vi köpte en vanlig marabou och en påse bilar, det hade jag inte ätit på flera år. De har ju kommit med flera olika varianter av bilar nu men jag tycker att de vanliga är godast, de har funnits sen jag var liten.

När vi kom in i biosalongen gick vi en ganska stor omväg när vi skulle hitta våra platser. Men så är det ju när man ser dåligt:) Reklam var det som vanligt och vi satt och gissade vilken reklam som visades, ibland sa dem det och ibland inte. Efter en stund började filmen och jag märkte direkt hur svårt det var att förstå engelskan, tyvärr hade jag inte läst boken heller vilket gjorde det ännu svårare. Ibland frågade jag Maja vad som hände och eftersom hon hade läst boken hade hon lättare att hänga med men hon sa att hon också hade svårt med engelskan. Det var i alla fall kul annars för ingen av oss kunde se filmen men hon var den som fick försöka syntolka för mig lite då och då, ibland sa hon lite roliga saker:) Många tjejer tycker ju att skådespelaren som spelar Edward är snygg, jag tycker att hans röst låter speciell och lite cool eftersom jag inte har hört någon som låter på ett liknande sätt. Filmen var i alla fall bra, ibland kunde den bli riktigt spännande och jag tyckte om slutet:) De flesta vet nog vad filmen handlar om, därför skriver jag inte om det.

När filmen var slut stod vi i Kungshallarna och pratade, det var trevligt för vi hade mycket att prata om. Lite senare kom taxin och hämtade mig och körde hem mig, Maja åkte vidare till ett annat ställe. Jag hade hur som helst väldigt roligt igår och jag hoppas att vi kan ses snart igen. Tyvärr hann jag inte se idolfinalen och jag ångrar faktiskt att jag inte köpte biljetter till det i år. Nästa år vill jag nog göra det även om det skulle vara så att jag inte tycker om finalisterna. Själva stämningen när man är där hittar man nog inte på många andra ställen. Slutet hann jag i alla fall se och jag tycker att Erik var värd att vinna, hoppas att det går bra för honom i framtiden:)

Den här dagen började med att jag pluggade. Lite senare fixade jag lite i mitt rum, ingen av gästerna tittade in så egentligen hade jag inte behövt göra det men det känns ändå bra att ha lite mer ordning på saker, i och för sig hade jag det innan. Det är bara andra som tror att jag har oordning men jag hittar bäst när det är lite stökigt, så har det alltid varit. Om någon annan däremot flyttar på mina saker och inte lägger tillbaka de där de låg innan hittar jag de såklart inte.

Klockan två kom det hit lite folk, bland annat Kajsa som adopterades samtidigt som jag och min kusin Elsa. Vi fikade och åt chokladkex, lussebullar och tårta. Jag åt bara av en chokladtårta, vi hade köpt en mandeltårta och en prinsesstårta också men det är ju inte särskilt förtjust i. Vi pratade vilket var trevligt och sen öppnade jag lite presenter. Jag fick pengar, ett halsband, presentkort på HM, alkoholfritt vin och biljett till genrepet av melodifestivalen! Dit får jag även ta med mig någon och jag tror att jag även i år vill ta med mig Ellen, vi hade ju hur roligt som helst förra året och jag vill gärna uppleva det igen!

Jag lagade middagen själv idag, i och för sig stod Nina och tittade hela tiden och gav mig lite tips men förutom det gjorde jag resten själv. Okej, ni tycker säkert att jag är efter men jag har inte tränat särskilt mycket på att laga mat innan. I födelsedagspresent fick jag såna där bra vantar som jag kan använda för att slippa bränna mig när jag håller i saker. Idag lagade jag väldigt enkel mat men ändå, vill fortästta träna på det för så svårt verkar det inte vara.

Efter middagen åkte jag till Immanuelkyrkan där gospelkören som Rebecka är med i skulle ha konsert. Ida och en kompis till henne kom också dit och det var roligt, jag blir alltid glad när jag träffar Ida och jag hade saknat henne:) Konserten var verkligen bland det bästa jag har sett live. Alla i kören sjöng verkligen hur bra som helst, som jag skrev var det en gospelkör så de sjöng gospel och hade med en del jullåtar som också var gospel. Några som jobbar på Kulturama sjöng solo och jag kände igen dem. När hela kören sjöng lät det hur bra som helst, vi satt på raden längst fram och väldigt nära scenen, de som sjöng stod bara ungefär två meter ifrån oss så det var coolt. Åh vilken känsla de hade och när de sjöng ut och sjöng i olika stämmor lät det så himla bra! Jag vill också hitta en kör att vara med i, man måste vara tjugo år för att söka till deras kör. Chansen att jag kommer in finns ju i princip inte men jag kommer nog ändå söka för om jag inte gör det kommer jag ångra mig, det är värt att stkämma ut sig för då har jag i alla fall fått sjunga med dem en gång:) På måndag går jag på nästa julkonsert och då är det med Sonja, Sanna och Shirley:) Dagens minus var att taxin var ungefär fyrtio minuter sen idag och att jag stod ute och frös medan jag väntade men det var lugnt värt det:) Nu måste jag plugga innan jag går och lägger mig men skriver igen någon annan dag, det kanske dröjer tills på onsdag för har ju väldigt fullt upp de närmsta dagarna men vi får se.
/Vispen

Torsdag, sånguppsjugning och lite annat

Hej!

Nu skrev jag nyss ett jättelångt inlägg, hela försvann så nu får ni ett dåligt inlägg istället för att jag inte orkar anstränga mig. Tiden fortsätter att gå, även när man är äldre tydligen. Nu sitter jag i skolan och väntar på att Rebecka ska komma och hämta mig. Vi ska förmodligen gå och äta någonstans och därefter gå på en spelning som hennes pojkvän har med ett band som han är med i. Det blir säkert trevligt:) Jag sitter i det rum som jag förmodligen kommer att kunna sitta och plugga i efter jul. Det ligger väldigt nära övningsrum så man hör hela tiden någon som sjunger eller spelar. Ibland kan det vara lite roligt men det kan också bli jobbigt om man hör samma skala eller sång hela tiden när man försöker koncentrera sig på att plugga.

De senaste två dagarna har rullat på som vanligt annars. Gårdagen var väldigt seg och det hände inte alls mycket. En tråkig sak som vi fick veta på kontaktlärartiden var att min kontaktlärare kommer vara pappaledig nästa termin vilket gör att vi får samma kontaktlärare som andra halvan av klassen. Den läraren är i och för sig också bra men jag kommer att sakna Ola som jag har nu.

Idag hade vi läxförhör på kören och jag var riktigt nervös innan. Eftersom kör är ett ämne som jag gärna vill ha högt betyg i, helst mvg, känner man ju verkligen pressen när det är läxförhör och det är extra viktigt att man visar vad man kan. Låten vi skulle sjunga igenom var samma låt som förra veckan och jag kände mig ganska säker på stämman. Under uppsjugningen märkte jag att min röst inte var särskilt bra sådär tidigt på morgonen. När vi delades upp i grupper sjöng min grupp först och det var ju skönt att få det avklarat så fort som möjligt. Jag gjorde mitt bästa och skulle gärna vilja veta vad lärarna såg och tyckte om mig. Under jullovet tror jag att vi får våra omdömen hemskickade så nu är det bara att vänta och se.

På idrotten hade vi teori och pratade om stresshantering. Det är ganska intressant med tanke på att jag känner att det vore bra för mig att lära mig mer om det, jag kanske kan lära mig lite om hur man kan tänka när man känner av stress. Som det ser ut nu känner jag ju av stress mer eller mindre varje dag vilket är väldigt jobbigt. Läraren berättade lite om vilka symtom som är vanliga vid stress och att det inte är bra att vara stressad under en lång tid eftersom man då kan få skador för livet, det lät ju inte så bra och jag hoppas att det inte händer mig:)

Ensemblelåtarna börjar äntligen sitta nu känns det som och idag jobbade vi mest med detaljer. Läraren säger att han tycker att det låter bättre när jag sjunger nu och det är tur med tanke på att jag verkligen anstränger mig och känner att jag gör mitt bästa varenda lektion. Sen hade vi sånguppsjugning idag då alla sjöng igenom sina klassiska sånger. För mig gick det bättre än vad jag hade förväntat mig vilket kändes bra. Jag trodde inte att jag skulle kunna sjunga klassiskt efter att ha skrikit ganska mycket under ensemblen. Igår hade jag en kort lektion då jag fick sjunga igenom min låt och fick lite tips på vad jag kunde tänka på. Tyvärr vet jag inte om jag fick fram någon klassisk klang i rösten men lärarna sa att det åtminstone lät lite annorlunda även om jag sjöng lite svagare än vanligt. De andra var väldigt duktiga och vissa fick fram bra och fina klanger som man inte hade hört innan:) Nästa vecka ska jag börja sjunga jazz så det blir en ny utmaning eftersom jag aldrig har sjungit det tidigare. Men det var roligt att få lära sig lite mer om klassisk sång också för det hade jag nästan aldrig heller testat:) Det svåra med jazz verkar i alla fall vara att man måste improvisera mycket och det tycker jag är svårt men vi får se hur det går.

Nu hinner jag inte skriva mer eftersom Rebeckas lektion slutar snart. Imorgon är i alla fall finalen i Idol och den ska jag förmodligen se. Sen firar vi mig hemma på lördag, det är mest lite släkt och så som kommer men det blir förhoppningsvis trevligt:) Resten av helgen borde jag plugga men då är det verkligen sista rycket eftersom det bara är åtta dagar kvar till jullovet! Förstår ni hur mycket jag längtar dit?
/Vispen

Nu är man arton då...

Hej!

Hoppas att allt är bra med er:) Nu är jag arton år och det känns väl sådär. I och för sig kunde det ha känts värre men ja, att vara myndig, det är väl okej. Nu måste jag fylla i och skicka in papper någon dag, börja göra sådana jobbiga saker som man inte behövde göra innan men det ska nog gå bra. Förutom det märks det inte särskilt annorlunda även om jag nu böjar inse hur gammal jag börjar bli.

Okej, jag börjar med att säga tack till alla som har skickat grattishälsningar på olika sätt, några har skrivit på facebook eller msn, några har mailat och några har ringt:) Några som jag har träffat har kunnat säga grattis till mig då och det har varit nice:) Lovisa var den första personen som sa grattis, hon sa det när klockan var en minut över tolv inatt haha.

Skoldagen gick som vanligt. På vokalensemblen sjöng de för mig och det kändes lite hemskt, på några sätt har det känts jobbigt att bli arton. Jag hoppas att spanskaprovet gick bra även om jag inte kunde allt. En sak som jag tycker var dålig var att läraren hjälpte ganska många med ord eller annat som de hade glömt. Läraren gav seriöst väldigt mycket hjälp till folk som behövde det, jag bad om hjälp om ett ord men det hade han redan skrivit på tavlan innan så därför tycker jag inte att det var fusk. Hoppas bara inte att provet är väldigt avgörande, i så fall vore det ju konstigt ifall läraren hjälpte till så mycket som han gjorde. Det fanns i alla fall saker som jag märker att jag behöver träna mer på i spanska och det är ju bra. På matten förklarade läraren lite om hur jag ska räkna med hjälp av den kära substitutionsmetoden eller vad det heter. Det kändes som att jag i alla fall börjar förstå lite mer om hur jag ska skriva och göra nu men jag märker ändå hur seg jag är när jag ska lära in nya saker. Imorgon är det en vecka kvar till provet och jag satsar faktiskt bara på g, det är inte ens säkert att jag får det med tanke på hur lite jag förstår även när jag pluggar.

Efter skolan åkte jag till Adam. Det var verkligen jätteroligt att träffa honom igen för det var ju evigheter sen sist. Han hade i alla fall lagat jättegod mat som vi åt innan vi åkte till ungdomsgården. Ronja sjöng för mig två gånger när jag var där och det var lite... ja, man överlevde i alla fall:) Det var ganska roligt för hon sjöng fyra eller fem verser på den där födelsedagssången. Idag hann jag inte prata med särskilt många utan var mest med och planerade julfesten som är nästa lördag. Det blir förhoppningsvis en rolig julfest:)

Sen jag kom hem har vi fikat lite här, vi åt frukttårta som var ganska god. Jag fick lite presenter också, bland annat en del saker som är bra att ha när man flyttar hemifrån, det kändes bra att få sånt och det är ju lika bra att börja önska sig det nu eftersom det bara är några år kvar tills jag flyttar. Även om det kanske skulle kännas ensamt att bo helt själv längtar jag ibland efter att faktiskt göra det. Det skulle ju vara bra om man hade lite grannar som man kände som man kunde gå över till ibland och om man hade vänner som man kunde träffa lite då och då:) Sen skulle jag ju hinna träffa familjen också, vet vissa som flyttar hemifrån men som ändå bor hemma vissa helger. Jag fick även konsertbiljetter till julkonserten med Sonja, Sanna och Shirley som är på måndag, åh vad jag längtar dit! Dessutom fick jag ett presentkort där det stod att jag får pengar till en ny dator när jag ska köpa den. Än så länge fungerar inte jaws till nya windows sju som kom för några månader sen och därför ska jag vänta lite till innan jag börjar titta på en ny dator. Datorn jag har hemma fungerar ju knappt överhuvudtaget längre och är verkligen hur seg som helst, tur att det går att använda skoldatorn i alla fall:) Nu har jag nog inte mycket mer att skriva idag men skriver mer på torsdag.
/Vispen

Sista inlägget som barn

Hej!

Ni kanske inte förstår varför jag känner som jag gör men så är det i alla fall, jag vill inte vara vuxen! Jag vill vara barn för det trivs jag så bra med. Nu har jag levt i snart arton hela långa år och varit barn. Tyvärr vet jag inte vilken tid på dygnet jag föddes så jag vet inte alls när jag blir arton år men det är i alla fall någon gång under morgondagen. Idag har jag gått runt och stört mig och varit lite nervös, eller åtminstone haft en skum känsla i magen. Mitt liv som barn slutar snart, ingen kan säga något annat tyvärr. Men mitt liv har i alla fall gått ganska bra hittills, det är klart att jag vissa perioder i livet har mått riktigt dåligt men sen har jag också hunnit vara med om roliga och bra saker och mått jättebra vissa stunder. Sen finns det saker jag har gjort som jag har ångrat, saker som jag har varit nöjd med och många saker som andra inte har tyckt om hos mig. Jag har hunnit lära känna en massa människor och hittat vänner, rest en del men önskar att jag hinner resa mer senare i livet. Dessutom har jag haft släkt och familj hela livet, en syster i ungefär fjorton år och föräldrar. Jag kunde ha haft det mycket sämre. Nej, vad deprimerande det här är men en del av mitt liv slutar ju snart och då kommer jag in i vuxenlivet. Därför måste jag skriva ett sista inlägg innan det händer. Det kommer i och för sig ta ett tag innan jag känner mig som vuxen men ändå. Nu kan jag inte längre säga att jag är barn när jag ska göra saker, till exempel beställa resor eller säga att jag är barn när jag går någonstans där de frågar om man är barn, ungdom, student eller vuxen. Okej, ungdom är man väl kanske tills man är tjugo men på vissa ställen jag har varit på slutar man vara det när man är arton. På något sätt borde det här bli bra får man hoppas och om det inte blir det har jag som sagt ändå hunnit leva färdigt livet som barn och det känns bra att jag har hunnit leva såhär länge, det är ju inte alla som gör det.

Den här dagen har faktiskt inte varit särskilt bra för mig. I skolan har jag på nästan alla lektioner presterat dåligt och inte visat vad jag kan. Det har känts jobbigt med alla tankar som snurrar runt i huvudet hela tiden. Att koncentera sig på någonting har känts ganska omöjligt idag. Imorgon har jag spanskaprov och jag håller tummarna för att det ska gå bra. Träningen gick inte heller som jag hade hoppats och det var riktigt störande när jag förlorade mot den som jag minst av allt ville förlora mot, jag förlorade två set mot människan, det är någonting som får mig att hata att förlora mot just honom, även om han är värd att vinna. Sen störde jag mig redan innan det hände så när det hände blev jag lite skum. Tur att tjejerna vann dubbeln i alla fall, det var dagens bästa! Vi spelade dubbel istället för trippel.

Okej, vad ska man skriva nu då? Jag orkar inte berätta i detalj om alla lektioner som jag annars alltid brukar göra. Men nu finns inte så många tankar i mitt huvud. Imorgon ska jag försöka leva som vanligt. Först är det skola och därefter ungdomsgård. Den vill jag gärna hinna gå på eftersom det blir sista tillfället innan jul som gården är öppen då jag kan komma. Innan gården ska jag åka till Adam och det känns roligt att jag hinner träffa honom på min födelsedag:) Dessutom får jag ju träffa andra vänner också då så det känns väldigt bra. Fika kanske vi ska göra här hemma och det blir förhoppningsvis trevligt. Undrar om det är något mer jag vill skriva nu medan jag är barn, bara ungefär två timmar nu innan ett nytt dygn börjar, mitt första som artonåring. Det känns som att det är något mer jag borde skriva innan jag postar det här men tyvärr kommer jag inte på vad. Tack till alla som har stått ut med mig i alla fall och tack till er som kommer orka med mig som vuxen, ni är bäst!
/Vispen

Skriver om helgen

Hej!

Nu skriver jag om helgen, den sista helgen när jag kan kalla mig barn. Jag ser inte alls fram emot tisdag, jag vill inte bli äldre! Att bli vuxen, myndig, arton år, det känns jättekonstigt. Det känns inte som att jag är vuxen än och inte som att jag vill vara det eller som att jag är som en vuxen till sättet. Dessutom känns det jobbigt att fylla år på en tisdag, det är en av de jobbigaste och längsta dagarna i skolan men man får väl ändå överleva på något sätt. Vad kan man annars göra? Att vara vuxen innebär att behöva ta en massa ansvar och grejer, det känns jobbigt, okej, lite skönt också men inte mycket. Nästa år får jag rösta och så får jag gå på ställen där det är artonårsgräns, se lite bra spelningar kanske. Sen får jag ställa mig i bostadskö, byta namn och söka efter den kvinna som skulle ha varit min mamma i Vietnam. Men förutom det finns det nog inget mer positivt med att vara arton år. Ärligt talat förstår jag inte varför alla ser fram emot att fylla arton år, vad är det roliga? Om jag kunde ta körkort hade det varit en annan sak, då hade jag ju kunnat övningsköra och det verkar vara roligt. Att åka bil är i och för sig inte särskilt bra för miljön men ändå, det är en sak jag skulle vilja kunna göra. Egentligen kanske jag vill strunta i att fira överhuvudtaget, det börjar jag fundera på nu. Som tur är verkar det som att allt inte kommer på en gång, vissa saker får man ju till exempel inte göra förrän man har fyllt tjugo så jag hoppas att jag har hunnit vänja mig vid att vara vuxen när den dagen kommer. Nej, nu önskar jag att tiden kunde stanna för en stund. För ungefär en månad sen kändes det som att den åttonde december var långt borta och att jag skulle hinna förbereda mig mer men nej, så var det tydligen inte. Ni som har fyllt arton säger att det inte är något särskilt men det tycker jag att det är, om man tänker efter. Tur att jag har många minnen kvar från både tiden då jag var liten och tiden då jag är äldre. Det känns konstigt att man har hunnit förändras så mycket på nästan arton år. Man utvecklas ju som mest när man är barn, när man är vuxen verkar man kunna vara på samma sätt i väldigt många år. Man kan till exempel jobba på samma ställe i över tio år och sen kanske hinna vara pensionär i ungefär tjugo år innan man dör. Nu pluggar jag ju länge men jag har aldrig gått i en och samma skola i mer än tio år. Eftersom man mer eller mindre verkar kunna stanna i utvecklingen som vuxen borde man ju kunna göra det som barn också men det går ju tyvärr inte. Tänk hur många år man kallar sig vuxen och hur kort tid man kallar sig barn. Varför är det så?

Den här helgen har i alla fall varit ganska bra. I fredags åkte jag till Rebecka efter skolan. Vi åkte in till stan och letade julklappar. Det var roligt till en början men jag tröttnade ganska fort då jag insåg hur otroligt svårt det är att hitta saker till folk. Vi hittade julklappar till två personer på ungefär tre timmar, förstår ni vilka problem jag hade? Folk säger ju inte vad de önskar sig plus att det känns som att vissa har allt de behöver, vad gör man i såna lägen? Vi letade efter en julklapp som jag kunde ta med mig till USS julfest hur länge som helst men hittade tyvärr ingen. Det är ju hur svårt som helst att hitta en julklapp som passar alla, har någon något förslag på vad man kan köpa? Middag åt vi i Kungshallen, väldigt trevligt ställe, det ligger ju nära Hötorgshallen:)

Efter att ha varit med Rebecka åkte jag till Christoffer. Vi hade pratat om att ses väldigt länge, flera år men sen blev det inte av förrän i fredags. Det var hur som helst väldigt trevligt och att träffa honom gjorde att den här helgen blev mycket bättre för mig! Lägenheten där han bodde var en sån som jag ska ställa mig i kö till snart. Det finns speciella köer för synskadade. Jag tyckte om hans lägenhet och skulle vilja bo i en liknande om några år:) Undrar när jag kommer flytta, det vore skönt att inte bo hemma för länge men man måste ju vänta i några år efter att man har ställt sig i kön plus att man måste ha råd att bo själv, det kostar ju en del.

På kvällen spelade vi kort, jag vann för det mesta och det kändes bra. Om man har otur i kärlek måste man ju någon gång ha lite tur i spel. Vi lyssnade på bra musik och jag tyckte jättemycket om en sångare, jag älskar verkligen att höra folk som sjunger bra och som kan beröra med sin sång! Sen la jag ner mycket tid på att bädda sängen där jag skulle sova, jag har sedan länge tyckt att just bäddningen känns viktig och att allt måste ligga rakt och att inget får vara skrynkligt. Vi fikade och åt chokladbollar innan vi la oss.

Igår tog vi det mest lugnt vilket var skönt. Det är väldigt ovanligt att jag brukar kunna känna mig så lugn och avslappnad som jag gjorde igår. För det mesta tänker jag alltid på hur mycket läxor jag har att göra och på hur jag ska hinna göra dem, det är klart att de tankarna fanns i mitt huvud igår men jag kände mig som sagt lugnare än vanligt. Dessutom sov jag ovanligt bra den natten trots att jag var på ett nytt ställe så något skumt måste det vara med den lägenheten. På eftermiddagen kändes det tråkigt att åka hem till alla läxor men de behövde man ju tyvärr hinna göra.

Idag är det ju söndag och jag har som vanligt känt mig seg. Det enda jag har gjort idag är att först sova till väldigt sent på dagen, plugga spanska och baka lussebullar. Att baka har varit det bästa med den här dagen! Lussebullar hade jag inte hunnit äta än i år plus att de faktiskt blev väldigt goda! Förresten har jag inte hunnit skriva någonting om Idol än. Men jag tycker att alla var bra i fredags, ingen verkade ju tro att Erik skulle hänga löst men ändå gjorde han det. Finalen kan nog bli väldigt jämn men jag tror att det blir Erik som vinner för det tycker jag att han är värd. När han sjunger rock som han är så bra på är han verkligen bra. Calle är också väldigt duktig men jag tycker nog att Erik är en bättre sångare. Nu har jag nog inget mer att skriva men när ni hör av mig nästa gång har jag hunnit bli ett år äldre. I och för sig kanske jag känner att jag vill skriva av mig imorgon och göra ett sista inlägg innan jag är vuxen men det får vi se.
/Vispen

Torsdag, skola och sakomässa

Hej!

Nu hade jag tänkt blogga lite innan jag återgår till pluggandet, på tisdag har jag ju prov i spanska som jag gärna vill klara. En sak som är störande är bara att jag inte har kunnat få allt material än eftersom min assistent inte har kunnat scanna och jag inte har samma bok som de andra. Men om jag får allt i helgen borde jag hinna även om jag är riktigt dålig på att lära mig saker på bara tre kvällar. Det mesta har vi ju faktiskt gått igenom på lektionen så det borde gå ändå:)

Igår började dagen med matte och nu är det inte många dagar kvar innan vi har prov på kapitel två. Jag kan inte göra mer än att göra mitt bästa, matten sitter jag faktiskt ganska mycket med hemma. Då känns det jobbigt att jag ändå inte kommer på hur man ska lösa saker eller förstår vad vi håller på med, tur att det finns omprovstillfällen i alla fall om det nu skulle vara så att jag får ig, tyvärr är risken ganska stor. Någon naturkunskap hade jag inte, det är det andra ämnet jag valde att skjuta upp. På första provet fick jag i alla fall bara godkänt vilket var dåligt men bättre än ingenting ju, många hade tydligen fått sämre resultat på det provet än vad de hade väntat sig.

Efter lunchen var det engelska då jag fortsatte skriva på analysen. Det kändes som att jag äntligen började komma igång då. Eftersom uppgiften skulle lämnas in före tolv inatt satt jag med den hela kvällen igår och blev förvånad när jag kände mig färdig redan vid halv elva. Det kändes verkligen svårt att skriva analysen men nu är den hur som helst inlämnad så jag får se om den blir godkänd eller inte. Att skriva om den är det sista jag vill göra.

Idag hade jag kör igen! Vi sjöng en jättebra låt som vi började på förra veckan. Nästa vecka har vi vårt första läxförhör och då måste jag verkligen visa att jag kan låten! Kör är ett ämne som jag vill ha högt betyg i, gärna mvg. Men läraren var bra och efter lektionen spelade vi in stämman så jag kommer träna mycket tills på torsdag:)

På idrotten fortsatte vi med yogan och idag testade vi kompisyoga. Läraren visade mig hur man skulle göra, en del övningar var svåra och hade mycket med balans att göra, min balans är verkligen hur dålig som helst. I och för sig vet jag att det är vanligt att ha dålig balans när man är synskadad eller blind om man inte tränar upp den men det beror tydligen på att balanssinnet sitter i ögat. De kommande två veckorna har vi i alla fall teori och det känns inte jätteroligt men jag hoppas att jag kommer kunna lära mig en del nytt.

Under eftermiddagen var ensemble och sånglektion inställt på grund av att alla skulle åka till sakomässan. Det tog inte särskilt lång tid att åka dit från skolan så det var skönt. Precis som på gymnasiemässan var det hur mycket ungdomar som helst där. Min assistent och jag gick runt bland alla högskolor och jag tog papper från många av dem. Eftersom jag än så länge inte alls vet vad jag vill jobba med i framtiden är det ju bra att ha information om många olika utbidlningar och vad som finns. Det fanns bland annat information om att studera utomlands, det vore väldigt roligt även om det kostar en massa pengar. Jag tror att jag hade saknat Sverige väldigt mycket om jag hade åkt iväg men samtidigt tyckt att det vore väldigt roligt och lärorikt. Jag tog några papper från högskolor där man kan utbilda sig till psykolog också, min dröm om att bli det är väldigt körd. Man måste antingen ha mvg i alla ämnen på gymnasiet eller också få nästan alla rätt på högskoleprovet för att kunna läsa till psykolog. Det var i alla fall roligt att gå runt på sakomässan och jag drack min första glögg idag:) En av högskolorna delade ut muggar och glögg, på några ställen fick man en godis, på en högskola där de hade idrott delade de ut mandariner och på ett ställe fick man en heliumbalong. Den var cool, dels för att den flyger i luften och dels för att man låter konstigt av helium:) Det vore tråkigt att slösa bort luften genom att bara få rolig och ljus röst men balongen kommer säkert ändå gå sönder förr eller senare så det kanske är lika bra att ha roligt när man har chansen, som ni märker har jag ibland dålig humor menmen:) Nu måste jag fortsätta plugga men jag bloggar igen någon gång i helgen.
/Vispen

Första december

Hej!

I söndags glömde jag ju att skriva att det var första advent men det berodde på att jag ändå inte gjorde något som hade med julen att göra då. Eller jo, vi gick ju i och för sig på en julmarknad plus att vi var inne på lagerhouse där de sålde en massa julsaker. Idag har ju december börjat och nu är det en vecka kvar tills jag fyller år. Än så länge har jag inte bestämt hur jag ska fira men det är ju en hel vecka kvar så det är lugnt. Sen är det ju tjugotre dagar kvar till julafton och vi får se hur den blir i år, hoppas att man hinner få lite julkänslor innan. Tidigare idag lyssnade jag på julskivan med Sonja, Sanna och Shirley när jag tränade och det gav mig i alla all lite känslor. Men det luktar inte jul här hemma än. Lucia är ju förresten snart men jag ska inte gå i något luciatåg i år, seriöst vad tråkigt.

Annars rullar livet på som vanligt, skolan är jobbig och ikväll måste jag skriva på engelskan. Seriöst vad segt den går för mig även när jag anstränger mig. Imorgon ska den hur som helst lämnas in så då kommer jag förmodligen behöva sitta hela kvällen med den för att försöka få den så bra som möjligt. Matten har blivit svår igen och nu förstår jag nästan ingenting av det vi går igenom. Det kändes tråkigt att säga hejdå till svenskläraren men jag kanske har honom igen om två år, vem vet? På ensemblen gick vi igenom en låt som Linn ska sjunga på konserten. I refrängen har jag den ljusaste stämman, som tur är är den inte jätteljus och jag klarar av att sjunga den om jag tar i. Läraren tyckte att det var bra att jag började sjunga starkare sa han och det går ju bra att göra det när jag sjunger med andra, när jag sjunger själv vill jag gärna höras så lite som möjligt. Estetisk orientering var inte rolig, vi skulle först skriva en recension om den där installationen som vi såg för några veckor sen. Jag hade inte mycket att skriva eftersom man mest skulle fokusera på dansen som jag inte såg men jag skrev om det man kunde höra och vilka tankar och känslor jag fick. Läraren får läsa den och sen får hon skicka in den till de om hon tycker att det skulle ge dem något att läsa vad jag tyckte. Låtarna på vokalensemblen börjar låta bra nu och idag orkade jag sjunga istället för att bara sitta tyst och knappt orka göra någonting, så var det ju förra tisdagen. I spanskan har vi prov om en vecka, jag satsar på att minst få vg, därför ska jag plugga jättemycket i helgen. Min assistent kan inte scanna in de sidor jag behöver nu på grund av att rummet som vi använder tydligen håller på att byggas om. Vi hade inte ens blivit varnade eller fått reda på det av någon så det kändes verkligen störande. Rektorn verkade inte heller veta någonting om det och ingen verkar veta vilket rum jag ska få istället. Hoppas att man kan komma in där snart i alla fall så att jag kan få material inscannat och så.

Träningen igår gick verkligen dåligt, jag började med att förlora ett set med tolv-ett, precis som i söndags när jag spelade mot Helene. Men det har nog aldrig hänt att jag har spelat bra i första set även om jag har värmt upp innan. Det finns verkligen hur mycket som helst som jag behöver bli bättre på för att inte spela dåligt och förlora en massa poäng i onödan. Men jag jobbar på det även om det går segt. Nu tror jag inte att jag har mycket mer att skriva och måste skriva på den där himla engelskan men jag bloggar igen någon annan dag.
/Vispen


RSS 2.0