Torsdag, lite allt möjligt

Hej!

Idag har jag missat skolan, det känns särskilt jobbigt att jag missade engelskan men jag får fråga någon i klassen vad de har gjort idag. Samhällskunskapen kommer jag att kunna läsa in hoppas jag eftersom min lärare har föreläsningar som handlar om varje ideologi som vi ska läsa om. Musikteorin känns också jobbig att missa men som tur finns det några i min klass som är på samma nivå som jag och är med i min musikteorigrupp.

Igårkväll fick jag hem mina omdömen plus en kommentar från varje lärare. I omdömet kunde man få betyg från ig till vg+. Mvg kunde man tydligen inte få eftersom man inte har gått igenom hela kursen än. Alla ämnen stod med i omdömet förutom gehör och musiklära, konstigt att det ämnet inte stod med. Vi kommer att läsa det i två läsår men kursen för huvudinstrument håller på i tre år och där fick jag ett omdöme. Jag måste be Ola att maila mig alla omdömen så att jag kan läsa dem själv. Nina läste allting för mig igår men jag vill ju själv kunna läsa vad jag ska göra för att höja mig!
I datorkunskapen ligger jag på g, det stod att jag skulle ha bättre närvaro och satsa mer. Jag förstår inte varför min lärare skrev så, han har ju inte kunnat lära mig mycket alls eftersom han inte klarar av att visa hur jag ska göra olika saker samtidigt som han undervisar resten av klassen. Sedan gör jag ju så gott jag kan men det är ju inte lätt när min assistent inte hänger med och när läraren klickar lite med musen och inte berättar hur man ska göra när man bara använder tangentbordet. Men andra synskadade anser ju att det är min lärare som är dålig och jag kan hålla med om det eftersom jag vet att det finns andra lärare som klarar av att underivsa klassen även när en synskadad är med. Under en lektion hade jag ju en annan lärare i datorkunskap på Kulturama och han lärde ut mycket bättre!

Som jag skrev i fredags har jag bara g+ i sång, jag måste våga låta mer, göra ljud som jag inte är van vid och så vidare. I ensemble hade jag vg-, hoppas att jag klarar av att få vg, jag måste kämpa den här terminen! Det stod att jag ska ta för mig mer och det har jag svårt för att göra känner jag.
I idrott fick jag bara g men det stod att Ola inte hade mycket att utgå ifrån när han satte mitt g eftersom vi bara har gjort en fjärdedel av kursen. Men det stod att jag inte riskerar att få ig i alla fall.
I samhällskunskap hade jag vg och i omdömet stod det att jag måste bli bättre på att kritiskt granska olika saker, sedan stod det någonting som jag inte kommer ihåg.
Engelska hade jag faktiskt vg+ i, det stod att jag måste bli bättre på att prata och det håller jag ju verkligen med om! Sedan måste jag bli bra på att använda ing-formen och den förstår jag inte. Man använder väl den när man gör någonting precis just nu? Jag förstår inte riktigt skillnaden och när man ska skriva ing och inte i engelska.
I matte hade jag också vg+ och där stod det att jag måste bli bättre på att redovisa mina svar tror jag men att jag kan få ett högt betyg om jag fortsätter som jag gör.
Svenska fick jag vg+ i, där stod det också att jag måste bli bättre på att granska och tänka kritiskt kring saker.
Kultur och idéhistoria hade jag vg+ i, där stod det att min uppsats var en av de bästa och att jag ska fortsätta som jag gör.
Hmm, det där var väl alla ämnen?

Imorse började jag dagen med att duscha. Nina sa att taxin hade kommit medan jag duschade fastän vi hade ringt och sagt att jag inte ska åka idag, skumt. En från kommunen skulle komma klockan nio men kvart i nio ropade Nina på mig och sa att hon redan hade kommit. Jag skyndade mig att klä på mig och gick sedan upp för att prata med henne. Efter att ha hälsat lite på varandra, sagt hej och lite sådant, pratade hon lite om olika lagar och vad jag har ansökt om. Förut hade jag tydligen en avlösare som mest skulle vara i hemmet men hon följde ju ändå med mig och tränade plus att hon följde med på en helg för synskadade och jag vill ha den här ledsagaren till ungefär samma saker som Elin hjälpte mig med. Nu har jag ansökt om att få ledsagarstöd istället för att få en avlösare, ledsagaren är mer tänkt för att den ska hjälpa mig när jag går ut och gör olika saker och det är ju mest det jag har tänkt. Om jag får tillstånd av kommunen och när jag har bestämt vem som blir min ledsagare får jag se då vad jag vill göra med henne. Ledsagaren ska helst vara en tjej, det är ju praktiskt om jag behöver byta om eller göra något annat. Men det som jag vet att jag vill göra med min ledsagare är att träna, kanske följa med på någon helg för synskadade där man behöver ta med sig egen ledsagare och ibland gå och handla olika saker, kläder till exempel. Jag har ansökt om att få tjguo timmar i månaden eller om det var fem timmar i veckan men jag hoppas att det blir tjugo timmar i månaden, jag förstod inte riktigt vad det stod i ansökan. En dålig sak är däremot att jag inte får fler timmar en månad även om min ledsagare kanske bara jobbar tio timmar månaden innan. Det var så när jag bodde i Nykvarn och det var bra. Men min förra ledsagare jobbade ibland mer än trettio timmar fastän hon inte fick betalt för allt. Jag fick veta att man måste skicka in en särskild ansökan om ledsagaren ska följa med på en hel helg. Då måste man skicka in den långt innan och krångla men det får man väl göra då om inte ledsagaren går med på att bara få några timmar betalt för det.
Om ungefär en vecka får jag veta om kommunen beviljar det här, det hoppas jag verkligen! Jag behöver verkligen en ledsagare för nu har jag inte haft det ungefär sedan jag gick i sexan. Jag hoppas att min ledsagare inte är för gammal, hon ska helst vara i min ålder och man får ge egna förslag på ledsagare. Jag har funderat på att sätta upp en lapp i skolan men det är inte säkert att jag gör det. Ingen av mina vänner får bli ledsagare i alla fall för det skulle ju vara skumt om mina vänner fick betalt när de är med mig.

Efter att kvinnan från kommunen hade gått åt jag lite frukost innan vi sedan tog bilen för att åka till Astrid Lindgrens barnsjukhus, det heter väl så? Nina trodde inte att vi skulle komma i tid men det gjorde vi. Däremot var det svårt att hitta till sjukhuset men vi frågade någon. Parkering tog inte jättelång tid att hitta, bara lite mer än fem minuter kanske. Vi skulle träffa en ögonläkare som jag har gått hos sedan jag var liten, jag träffade henne första gången när jag var ett eller två år. Egentligen hör jag inte till sjukhuset där vi var idag men ögonläkaren jag hade idag är mer van vid blinda än de flesta andra. När jag har gått hos andra läkare har de inte alls varit lika bra.
Vi började med att mäta trycket i mina ögon. Det var två läkare som gjorde det, de använde en apparat som pep, jag var tvungen att öppna varje öga jättemycket och det kändes lite skumt menmen. Mitt högra öga har jag opererat en gång när jag var ett år, de skulle se om jag kunde se bättre då men det kunde jag inte. Mitt högra öga är i alla fall lite mindre än det vänstra på grund av operationen. Jag hade väldigt lågt tryck i mitt högra öga och ibland har jag jättehögt tryck i mitt vänstra öga. Nuförtiden har jag inte haft ont i ögonen särskilt ofta, bara kanske en gång i månaden eller mindre. När jag har ont har jag det i en eller två dagar men sedan försvinner alltid värken. Läkaren tror att ögat gör ont när trycket är för högt. Min huvudvärk som jag får ganska ofta kan också bero på det. Imorgon ska jag hämta ögondroppar på apoteket som jag ska ta i en månad nu och jag ska skriva dagbok varje månad och känna efter hur jag mår. Jag vill i alla fall inte operera bort mitt högeröga även om det kanske ser jättekonstigt ut och att jag ibland har ont i det. Värken kommer ju väldigt sällan plus att jag inte vill ha en protes som jag måste rengöra och krångla med!

Vi frågade om det här med sömntabletter också. Jag ska få börja ta den här tabletten som inte är farlig på något sätt och som man också kan sluta med när som helst! Tabletten hjälper för många blinda som tar den och den innehåller sömnhormon. Min kropp producerar tydligen inte lika mycket sömnhormon som det gör för en seende. Jag vet inte varför men det har med ljuset att göra. Jag ska börja ta tabletterna ungefär om två veckor, de måste tillverkas först för de finns inte ute på apoteken än, de tillverkas bara när personer behöver dem tydligen. Kapslarna som jag ska ta innehåller två milligram och är tänkta för väldigt små barn men jag ska ta två tabletter istället för en. Sedan ska jag kanske ta kapslar som innehåller fler milligram men jag ska börja såhär. Tänk vad skönt det kommer att kännas för mig om det här hjälper! Jag ska skriva dagbok om hur jag sover på nätterna också sen när jag har börjat att ta tabletterna. Jag ska ta dem varje kväll en halvtimme innan jag går och lägger mig.

Efter att ha varit hos ögonläkaren gick vi och åt lunch, det fanns någon sorts servering där. Nina och jag tog dagens lunch som var soppa och pankakor. Det var riktigt gott, i alla fall pankakorna:) Sedan träffade jag en person på sjukhuset som har varit min ledare på läger och som är med i Unga synskadade, han var på sjukhuset med sin pappa.
Senare åkte vi från sjukhuset till tandläkaren. Jag borstade tänderna innan jag gick in. De började med att ta en bild på mina tänder, då skulle jag bita ihop samtidigt som jag hade en stor sak i munnen. Vi testade med en vuxensak men bilden blev ganska suddig eftersom jag inte kunde bita ihop när jag hade en sådan i munnen. Jag fick ta den som var för barn istället och det gick lättare. Tandläkaren undersökte sedan mina tänder och tryckte på dem, det gjorde lite ont ibland. Jag hade ett hål, bättre än vad jag trodde i alla fall. Idag tog jag bara bort tandsten, jag hade mest tandsten på vänster sida i munnen men hålet var på högra sidan. Hålet var inte jättestort men jag vill ändå ha bedövning när jag lagar det senare, jag ska åka dit klockan sex den femte februari och fixa det. Som vanligt tog de någon tandkräm av något slag på mina tänder, den smakade verkligen inte gott men ändå. Att ta bort tandsten kändes skumt och det gjorde lite ont. Det kändes lite som att tänderna skulle följa med ut ur munnen när tandläkaren drog ut tandstenen. Men jag kanske ska börja att använda eltandborste plus att jag måste börja att använda tandtråd. Just nu har jag bara en vanlig tandborste och det räcker tydligen inte.
Det var min dag, det har hänt en del men nu har jag skrivit ner det mesta.
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Emma

Vispen, kommer du till Hannah? Du har ej svarat på hennes mail och hon vägrar pressa dig av någon mystisk anledning.

2009-01-15 @ 15:42:22
URL: http://hopelosthead.blogg.se/
Postat av: Emmalisa Norrhamn

Hej gumman! Det är så kul att läsa om ditt liv. Du är så duktig på att skriva. Fortsätt med det. Stor Kram

2009-01-15 @ 20:06:11
URL: http://www.emmalisa.se
Postat av: Johan

Det var ju ändå ganska bra betyg det där =)



De pratade om att jag kanske skulle få en ögonprotés i höstas när jag hade min värsta inflammation, men sådan tur var gick den över, så det behövdes inte =)



Jag har aldrig haft ett ända hål...

2009-01-18 @ 01:19:27
URL: http://schumacher4ever.blogg.se/
Postat av: ronja

Angående engelskan tror jag att det är så här: ing-form används när något görs precis just nu. Den andra presens-formen används när något görs, men det behöver inte vara exakt på sekunden precis nu. Det kan vara: She plays football every week. Hade du använt ing-formen hade det varit: She is playing football at the moment.

Hoppas jag sa rätt nu.

Jag hr aldrig haft ont i ögonen eller några sånna problem och jag har aldrig haft några direkta sömnproblem. Det kanske beror på att vi har olika synsjukdomar eller något sånt. Gick bara till ögonläkare när jag var liten.

När jag har hål i tänderna bedövar jag inte, för det brukar inte göra ont. Slipa gör ondare än att borra, fast det är nog bara för att mina öron hatar slipmaskinen. Jag använder eltandborste, rekomenderar det! När jag började trodde jag inte det skulle bli någon skillnad men sen märkte jag att tänderna blev mycket renare!

2009-01-18 @ 20:03:07
URL: http://musikfreakar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0