Torsdag, två jobbiga prov är gjorda

Hej!

Jag tycker faktiskt att jag var duktig imorse, jag gick upp tidigt för att plugga. Då jag kunde ha åkt till skolan klockan tio istället för halv nio bestämde jag mig ändå för att inte boka om taxin. Provet var ju avgörande och därför ville jag verkligen lägga ner tid på att plugga så att jag inte kunde vara arg för att jag inte hade gjort det sen. Det gick bra att plugga, jag hann läsa igenom det viktigaste tror jag, den stora boken tittade jag igenom men läste inte särskilt mycket i den. Min assistent kom till skolan lite innan provet skulle börja och följde med mig till klassrummet. Min mage gjorde ont av nervositet, både på grund av musikteorin och sångprovet som skulle göras senare under dagen.

Jag gick in i klassrummet och fick vänta länge innan min sega dator startade. De andra var tvugna att vänta några minuter på den och den verkade sega sig extra mycket idag, ibland verkar det som att datorn känner på sig när jag ska göra viktiga saker för den blir alltid hur seg som helst då. Vi började i alla fall med gehörsdelen då vi först skulle avgöra ifall toner rörde sig uppåt eller nedåt. Det tror jag att jag får rätt för, sen skulle man skriva olika intervall, där hade jag kanske två eller tre fel. Efter det skulle man skriva ner rytmer och det var väldigt svårt, det fanns tre rytmer och jag får hoppas att jag åtminstone får något poäng där, sådant är svårt att träna på hemma och jag kände mig osäker både då läraren spelade två rytmer på pianot och sedan klappade en rytm. Man kunde få tre poäng ifall man skrev rätt på om tre ackord man hörde var dur eller moll, det kändes ganska lätt.

Teoridelen var jobbig, jag skrev så gott jag kunde men vet inte hur långt det räcker. En uppgift ska jag göra muntligt med min lärare nästa vecka för den var tydligen för svår för mig, seende kan läsa den uppgiften mycket lättare än jag. När den översätts till punktskriftsnoter blir den svår att läsa och jag hade inte hunnit jobba med det än. Att transponera var svårt men jag får hoppas att jag får något poäng där, rytmdiktat var otroligt svårt och jag kom inte på några bra taktarter som passade till de rytmer som stod nedskrivna. Ackord var ändå svårast för det har vi knappt jobbat med alls men något rätt får jag nog där. Kvintcirkeln tog hundra år att skriva, jag hade seriöst mycket jobbigare än alla andra som bara behövde rita upp en cirkel och fylla i bokstäverna på rätt plats. Men jag behövde skriva var varje bokstav skulle sitta i ansiktet, jag hade glömt vad vissa punkter hette men kallade de lite olika saker och får hoppas att jag åtminstone får halva poängen där.

Det var ungefär det som fanns med på provet, en formskiss också som jag faktiskt kände mig ganska säker på:) Ifall jag skulle uppskatta mitt betyg på provet var det kanske vg eller sämre. Det stod inga kravgränser på provet och därför vet jag inte hur många poäng som krävdes för varje betyg. Jag är ganska säker på att jag kommer fortsätta med musikteori a nästa år, om man får det och kan satsa högre vill jag göra det. Musikteori b kan jag läsa i trean i så fall, det är ju lika bra att jag är säker på musikteori a innan jag börjar med en helt ny kurs. Att lära sig allt på bara lite mer än en månad har varit tufft, gehöret har jag fått lära mig i samma takt som de andra men teorin, den har varit svår. Läraren har inte ens hunnit gå igenom all teori ordentligt men det beror mycket på att vi har jobbat med samma sak många lektioner för att alla ska kunna hinna med och lära sig allt. Jag var ju tvungen att lära mig att skriva allt på kort tid vilket har känts jobbigt, jag har känt pressen hela tiden. Men oavsett hur det gick på provet känner jag mig nöjd med tanke på hur mycket jag faktiskt har pluggat. Tur att jag började läsa noter i nian för annars vet jag att det hade gått sämre än vad det gjorde idag.
Nu är musikteorin färdig för i år, läraren sa att han inte förväntar sig att vi ska klara mvg i år och det känns bra=)

Som vanligt var det jag som satt kvar sist med provet men det tog tid att läsa en not i taget på et punktpapper, sedan skriva in en annan not på datorn och därefter hitta rätt ställe på punktpappret igen. Jag hann äta en snabb lunch innan sångprovet. Då jag kom till salen där jag skulle sjunga var det en tjej före mig så jag hann gå på toaletten och sjunga upp lite. Min röst kändes skum och det kan ha berott på att maten jag åt innehöll mycket sås och för att jag dessutom drack mjölk som man egentligen inte ska göra innan man sjunger. När jag kom in i rummet fick jag veta att min sånglärare Kerstin, en sånglärare som heter Maria och min ensemblelärare Ola skulle lyssna på mig. Efter att ha talat om vilken låt jag skulle sjunga började Kerstin spela på pianot och jag sjöng. Hmm, jag har ingen aning om hur det lät men säkert mer falskt än vanligt på grund av nervositet. Det är i alla fall en väldigt bra träning att sjunga när man är nervös för till slut borde man ju lära sig att ändå kunna kontrollera rösten. Efter att jag hade sjungit sa Maria någonting om att jag hade en fin klang på rösten tror jag, sen sa hon något mer som jag inte kommer ihåg. De andra skulle läsa noter och sjunga men jag fick olika intervall istället. Det kändes ganska lätt, jag fick bara ren kvint, stor ters och ren oktav, sen behövde jag inte sjunga mer, skumt. De kanske redan hade bestämt mitt omdöme som förmodligen bara är g eftersom jag fick så enkla intervall. I höstat låg jag i och för sig på g+ och det kanske jag gör fortfarande. Även om jag kanske har utvecklats har ju alla andra också gjort det och därför tror jag att det är svårt att kunna få till exempel ett vg. Men det är ju inte förrän i trean man får slutbetyg i sång och jag ska verkligen försöka nå upp till vg har jag bestämt. Innan jag gick sa Kerstin att hon tyckte att det hade gått bra även om jag inte sjöng ut på de höga tonerna, eller det är en hög ton som finns i varje refräng. Men lycka till att jag kunde sjunga ut med min skumma eftermaten-röst som jag hade. Ett till prov var i alla fall gjort och jag satt och pratade med några i parallellklassen innan taxin körde hem mig. När jag kom hem kunde jag äntligen slappna av mer, jag åt några smörgåsar och ringde Adam en stund. Hans föräldrar kom tillbaka från Rom igår och Adam fick kläder och sådant av dem. De hade betalt en resa till Adam också men han ville inte följa med, jag skulle aldrig tacka nej till en gratis resa där man fick bo på hotell och äta god mat, seriöst! I och för sig är det i slutet av terminen nu och därför kanske även jag hade tackat nej till en resa eftersom många prov och annat görs precis de här veckorna. Lite tur var det nog att Adam inte följde med också för han har varit sjuk och mått ganska dåligt de senaste dagarna.
Nu ska jag göra lite annat innan jag går och lägger mig. Imorgon är jag ledig, förstå hur skönt det är! Men jag har engelskan kvar och i helgen måste jag börja träna på mitt tal, att framföra det på ett bra sätt. Sedan träffar jag Rebecka imorgon plus att det är Talang, det blir säkert en bra fredag!
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Johan

Varför ska man inte dricka mjölk innan för?

2009-06-02 @ 23:19:05
URL: http://schumacher4ever.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0