Vietnam dag fem

Hej!

Hoppas att allt är bra med er och att ni passar på att njuta av helgen. Jag försöker njuta av min vistelse här och längtar inte alls hem till Sverige. Okej, det är klart att jag saknar mina vänner men det är faktiskt inget annat jag ser fram emot att återvända till.
Idag har vi besökt två marknader. Först en fruktmarknad som ligger lite utanför innerstan. Klasskillnaderna här är väldigt stora och i Hanoi ser du skillnad redan efter  att ha gått över en stor motorväg. Tidigare hade vi bara gått omkring i turistområden medan vi nu fick se lite av hur lokalbefolkningen lever. På andra sidan vägen såg man direkt att människor var mycket fattigare än inne i gamla stan där vi bor. Husen var slitna, butikerna små och människorna var klädda på ett mer primitivt sätt. Om några dagar ska vi besöka en annan stad. Det ska bli intressant att se hur befolkningen lever där. På marknaden fanns hur mycket frukt som helst, både frukter vi ser i sverige och även  asiatiska frukter. Man ser  stor skillnad på frukten här i jämförelse med den frukt vi köper hemma. Här är allt mycket större samt mognare och enligt mig både fräschare och godare. Kajsa köpte ett kilo passionsfrukt för ungefär tio svenska kronor. Hemma hade det varit betydligt mycket dyrare. Avokadon däremot kostar nästan som hemma, kanske för att den kräver mycket jobb.
 På den andra marknaden sålde de lite allt möjligt, många sorters sidentyger, kläder och mat. Vi såg kycklingar, fåglar och andra djur vi är vana vid men även grodor, sköldpaddor och larver. Under tiden jag är här funderar jag på att testa att äta  något jag inte kan få tag på i Sverige. Om och vad återstår att se men jag lovar att hålla er uppdaterade. Idag köptes hur som helst varken något sällskapsdjur eller annat djur som var tänkt att ätas upp. Jag köpte däremot några cd-skivor med vietnamesisk musik. Mycket går ju att hitta på till exempel Spotify idag men jag tycker att det kan vara roligt att ha några skivor också.

Ikväll åt vi på en vietnamesisk restaurang vi ätit på en gång tidigare som vi gillade och jag kan lova att maten var minst lika god idag. Nina beställde någon kyckling inlindad i bananblad och jag beställde en vietnamesisk rätt som kallas chaka som jag varmt kan rekommendera. Rätten består av fisk, risnudlar, grönsaker, bland annat dill, en sås samt jordnötter. Maten lades upp i en liten skål som man sedan fick tillaga på en liten spis. Chaka var bland det godaste jag ätit på länge och om ni besöker Vietnam tycker jag som sagt verkligen att ni ska testa det här. Ni kommer inte att bli besvikna.
Efter middagen promenerade vi till ett ställe där de har karaoke. Jag tycker jättemycket om att höra andra sjunga och hade verkligen sett fram emot det. Här är det dock inte som i Sverige där man ju är många som sjunger tillsammans i ett och samma rum utan här hyr varje sällskap ett eget rum. Med tanke på att jag förväntat mig något annat kändes det ganska segt. Nam var som tur var med oss och han sjöng några vietnamesiska låtar, både någon sorts discolåtar och romantiska ballader. Jag måste erkänna att det inte direkt var det vackraste jag hört men jag tycker om människor som vågar bjuda på sig själva. Nina, Kajsa och jag sjöng en hel del också eftersom det fanns låtar på engelska också. Abba är ju kända världen över och Celine Dion fanns även hon med.

Europa och Asien ligger ju långtifrån varandra och därför är det kanske inte särskilt konstigt att vi människor lever på väldigt olika sätt. Jag har lagt märke till vissa skillnader som jag tänkte berätta om. Som jag nämnt tidigare är vietnameser mer öppna än svenskar. Häromdagen var det som sagt några främlingar som stoppade oss på gatan och  pratade med oss i en kvart, sådant händer i princip aldrig i Sverige. Jag har fått känslan av att vietnameser visar mer känslor än svenskar. Här kan man nämligen ofta höra livliga diskussioner samt folk som både skriker och skrattar högre än vad som skulle klassas som normalt i sverige. Konflikträdsla finns inte på samma sätt här utan när man stör sig på något talar man om det direkt.
 I Sverige är det vanligt att äta smörgåsar på morgonen, här är det vanligt med nudelsoppa. Ytterligare en sak som är annorlunda är att mat du beställt ute på restaurang   inte alltid kommer in samtidigt  och det förväntas därför inte heller att man ska vänta tills hela sällskapet fått sin mat innan man börjar äta.
 Vietnameser verkar ha en ganska skev tidsuppfattning. Ifall du ska göra något eller åka någonstans här, kom ihåg att vara ute i god tid. Här stressar man nämligen inte utan här får saker och ting ta den tid det tar. Kajsa har berättat om en bussresa hon skulle göra. Enligt vietnameserna skulle resan ta tre timmar, den tog tretton. Om du frågar hur lång tid något tar eller hur lång en sträcka är, lägg alltid på ett antal minuter eller meter. Det har vi fått göra många gånger.  
En sak som jag alltid försöker undvika är att besöka offentliga toaletter. De kan ju vara oerhört ofräscha och jag tror inte att jag är ensam om att tycka det. Vietnameserna tycker åtminstone att det känns jobbigt att sitta på samma toalettstol som andra. Det har de löst genom att sätta fötterna på toalettstolen och sitta på huk så att de därmed inte nuddar den. Det tycker jag lät som en smart grej som jag definitivt ska testa.
Jag kommer så klart att skriva ner fler skillnader senare ifall jag upptäcker någon. Nu ska jag sova och önskar er därför en god natt!
/Vispen
Ps: bilder finns på Instagram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0