Dag två i Vietnam

Hej!

Jag vill börja med att skriva att det verkligen känns roligt att det finns människor som vill följa min resa. Tack för att ni läser samt postar kommentarer både på facebook och andra sociala medier. Tala gärna om ifall ni önskar läsa mer eller mindre om något. Med tanke på att mat är något jag verkligen uppskattar kommer jag skriva om all spännande mat jag äter här. Sen kommer jag så klart skriva vad jag gör varje dag och det blir nog inte alltid jätterolig läsning  men ni som känner för det är givetvis välkomna att läsa vad jag har för mig.

Inatt har jag haft väldigt svårt att sova. Jag somnade runt tolvtiden efter att ha lyssnat på musik. Klockan två vaknade jag igen och då ville min kropp inte sova mer, den tyckte antagligen att det var för tidigt på kvällen, i Sverige är ni ju fem timmar efter oss och det tar nog några dagar innan jag ställt om mig helt till vietnamesisk tid. Därför blev det mer musiklyssnande samt några skypesamtal med vänner resten av natten. Jag försökte så klart somna om också men det var omöjligt och kändes oerhört frustrerande att ligga och göra ingenting. Klockan åtta imorse var det äntligen dags att äta frukost! Här är det få saker som står framme, förmodligen för att maten snabbt blir dålig i värmen. Man får istället beställa vad man vill ha från en meny, jag åt bananpannkakor, lite stekt ris med grönsaker samt en nudelsoppa med kyckling. Det var väldigt gott och jag uppskattar verkligen att äta varm mat på morgonen. Att börja dagen med att äta smörgåsar har aldrig varit min grej.
Efter frukosten gick vi till en mataffär för att köpa vatten. Här kan man varken dricka eller borsta tänderna i kranvattnet, vilket vi ju ser som en självklarhet att göra i Sverige. Förutom vatten köpte jag flera sorters mango, torkad frukt, iste och en liten påse  starka chips. Ja, chipspåsarna är mycket mindre här än i Sverige och det är ju lika bra med tanke på att vi ofta trycker i oss mer än nödvändigt. På väg till affären var det förresten flera vietnameser som ville prata med oss. De studerar engelska och utvecklas bland annat genom att prata med turister. Jag älskar att människor är så himla öppna och trevliga här. Vi stod och pratade med helt främmande människor i säkert en kvart. Något sådant händer ju i princip aldrig hemma. Nej, ifall jag skulle gå fram till en främling på gatan och ställa en massa frågor om personens liv skulle i alla fall 90% tycka att jag var skum.
Kajsa har en vän som heter Nam som hänger en hel del med oss här. Nam jobbar i en affär som vi gick förbi idag. Jag köpte två vykort som när man öppnar dem, föreställer saker man kan känna. Till lunch åt jag färska vårrullar precis som igår. De känns så himla fräscha plus att de serveras kalla vilket jag tycker är skönt eftersom det är ganska varmt här. Ännu en positiv sak är att juicen är fantastiskt god överallt! All juice är nämligen färskpressad och med tanke på hur dyrt det är i Sverige ska jag passa på att dricka det ofta under min Vietnamvistelse. På gatan kan du få ett ganska stort glas för tio kronor.
Nam hjälpte oss att få åka cyklo till ett billigt pris. Kajsa och jag åkte tillsammans medan Nina åkte ensam. Det var två killar som körde oss och jag måste verkligen säga att jag beundrar deras styrka. De orkade trampa omkring på oss i cirka tjugo minuter och på den tiden hann vi åka en ganska lång sträcka. Herre gud vilken motion de får varenda dag! Kajsa syntolkade lite av det vi åkte förbi och nina tog en massa kort. Ni som vill se bilder från vår resa kan kolla in min Instagram. Där heter jag Vispen91 precis som här på bloggen. Appen jag använder för att ta kort med fungerar bara när jag är ansluten till Wifi. I och med det har jag svårt att fotografera här. Men jag har som mål att åtminstone ladda upp tre bilder om dagen som jag fått hjälp att ta. Det sägs ju att en bild säger mer än tusen ord.

Ikväll blev det skaldjur till middag och vi åt på en restaurang där det i princip bara var vietnameser. Tidigare har vi ätit på mer typiska turistställen. Där har det visserligen serverats vietnamesisk mat men utan att några vietnameser ätit där. Nam valde att äta lunch ute på gatan idag medan nina och Kajsa gärna ville äta inomhus. Eftersom jag  vill testa att äta som vietnameser gör här har jag tjatat om att äta på gatan. Min syster Lovisa var dessutom i Asien nyligen och enligt henne är gatumaten både billigare och godare än maten som serveras inomhus. Därför hoppas jag på att äta ute på gatan någon gång inom de närmsta dagarna. Där vi åt middag idag var det som sagt en massa vietnameser och jag tycker att maten var god. Kajsa och Nam åt krabba med en jättegod stark sås som jag fick smaka. Nina och jag åt olika skaldjur med nudlar. Vi beställde även in någon sorts vietnamesiska skaldjur som serverades i små snäckor. De liknade bläckfisk men var tyvärr inget jag blev särskilt förtjust i.

Senare ikväll var vi och letade efter skor till mig. Här i Hanoi är butikerna öppna till tio på kvällen, något jag tycker är jättebra då jag föredrar kvällar framför dagar. Jag hittade dock inga skor. Är det något jag har svårt att hitta är det just skor. Jag testade säkert femtio par men inget av dem kändes bekväma. När jag äntligen trodde att jag hittat en sort som passade, då visade det sig att skorna inte fanns i en mindre storlek eftersom det var killskor. Himla killar alltså, de har, i alla fall enligt mig, verkligen lättare att hitta bra och bekväma grejer. Skönare skor samt byxor med rejäla fickor. Vi kvinnor förväntas minsann ha klackskor för att bli längre eller använda andra skor som ju tydligen ser fina ut men som inte alls är bekväma att gå omkring i.  Vi förväntas även bära runt på en himla handväska, vilket jag än idag inte lyckats vänja mig vid. Nej, jag har allt i min jacka istället samt lite i mina byxfickor. Det här med skor var som sagt inte lätt och vi gick in i fyra skoaffärer utan resultat. Vi får se om jag orkar ge det en chans imorgon eller senare under resan. Jag skulle nämligen behöva ett eller två par nya skor eftersom de jag har idag börjar bli slitna.
Kvällen avslutades på ett café där de serverade en massa god glass. En bägare med tre kulor kostade cirka fyrtio kronor, alltså ungefär lika mycket som vi betalar i Sverige. Jag valde smakerna grönt te, mörk choklad samt min absoluta favorit, mango! På caféet spelades vietnamesisk musik och jag måste säga att jag gillar den trots att jag inte förstår texterna. Låtarna jag hört hittills har varit pop eller ballader. Nu ska jag snart försöka sova så att jag orkar med morgondagen. Godnatt!
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Joche

Kul att läsa om din resa. Hoppas du får härliga dagar! Kram!

2016-04-13 @ 19:59:05
URL: http://joche.se
Postat av: Shass

Roligt att se att du kom iväg som du skulle och att det hittills varit en bra resa. Hoppas resten blir lika fantastisk. Maten låter god och vem älskar inte färskpressad juice från solmogna frukter? Njut fullt ut Vispen, det har du gjort dig förtjänt av! Kram

2016-04-13 @ 20:45:19

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0