Bara tre dagar kvar nu

Hej!
 
Hur mår ni? Jag vill börja med att förvarna er om att det här lär bli ett av de rörigaste blogginläggen någonsin. Att jag är uppe när klockan är över fyra på natten trots att jag sovit extremt dåligt de senate nätterna och varit uppe sedan klockan åtta imorse, beror på att gubbsingen firar Yalda, en iransk högtid. Han postade en facebookstatus för en stund sen där han bland annat skrev såhär om högtiden:
Vinterns ryggrad är knäckt. Vintersolstånde­t som i fornpersiskan heter Yalda är här och nu går vi mot ljusare tider!
Traditionsbunde­t sitter jag uppe ikväll med tända ljus tills solen tar över och ersätter natten. Ifrån hela det iranska riket rappoteras det om firande för att välkomna solen till gryningen. Nötter och röda frukter pryder borden och festen håller på hela natten lång. Om några timmar kommer solens uppgång att rapporteras in ifrån landets östra län, (Khorasan som kallas solens län) och ett jubel bryter ut bland minst 75 miljoner människor i världen.
Eftersom gubbsingen inte vill följa med mig till Stockholm imorgon för att fira jul och vi inte ses förrän nyår har jag bestämt mig för att sitta uppe en stund till. Gubbsingen har varit borta hela kvällen och firat och vi har knappt umgåtts eller pratat övrhuvudtaget idag. Det får vi i alla fall se till att göra innan jag går och lägger mig. Om jag lyckas hålla mig vaken tills solen går upp vet jag inte men jag ska göra ett försök. Vi ska äta något litet snart, vilket förhoppningsvis ger mig ny energi:)
 
Den senaste veckan har rullat på ganska bra. Om dagarna har jag varit på kursen där vi haft en hel del diskussioner och även fått jobba individuellt med olika saker, samt skrivit några rader om vad vi tycker om kursen såhär långt. Kvällarna har varit lugna. Det enda som hänt är att jag var på middag med US Göteborg igårkväll. Det var trevligt och maten var väldigt god. Jag måste erkänna att jag inte blivit särskilt bra på att laga mat än. Enklare rätter går bra men jag har varken kunskap eller ekonomi till att göra något avancerat. Vad synd att största delen av maten som jag föredrar, i alla fall den mat jag skulle köpa om jag fick välja fritt, kostar en del. Det är nog framförallt kostnaden det hänger på för när jag tänker efter skulle jag nog klara av att tillaga några av mina favoriträtter.
 
Tänk att det snart är jul, om mindre än tre dygn är det julafton. Jag har svårt att förstå hur tiden kan ha gått så pass fort och att jag redan hunnit fylla år, fira min födelsedag och äta Luciafika. Dagarna har flutit ihop på något sätt. Var tog veckorna vägen egentligen?! Jag ser hur som helst verkligen fram emot att fira jul som utan tvekan är min favorithögtid, träffa nära och kära, att komma hem till Stockholm och kanske bli lite extra ompysslad. Alla julklappar är inköpta nu, vilket känns bra. Att jag dessutom fortfarande har lite pengar kvar är både skönt och trevligt. Tidigare idag åt jag julbord tillsammans med några av deltagarna på kursen jag går här. Eftersom ingen av oss har särskilt mycket pengar bestämde vi oss för att äta på det billigaste stället vi kunde hitta, vilket var Ikea. Även om julmaten definitivt inte går att jämföra med hemlagad mat tycker jag att den var klart godkänd. Det fanns relativt mycket att välja bland och alla kunde äta sig mätta utan problem. Jag tycker att vi fick ett fint avslut på terminen och ser fram emot att träffa alla igen efter nyår:)
 
Ikväll har jag fått min första inslagna julklapp och det var Dosse som gav mig den. Åh, jag kommer att sakna både henne och Ponkidonk under tiden jag är i Stockholm. Jag träffar dem i stort sett varje dag och tycker att de är väldigt underhållande att umgås med. Nu kommer det kännas konstigt att inte kunna gå över till dem och dricka te ur min favoritmugg om kvällarna, att inte bli terrad av Ponkidonk och att inte kunna skratta och prata med dem om känslor, skumma funderingar som jag har ibland och helt enkelt om livet eller andra saker. Det är klart att telefonen finns men det blir ju aldrig samma sak som att ses. Dosse hade förresten skrivit ett julklappsrim på paketet, vilket ju var hur fint och roligt som helst! Jag menar, hur många anstränger sig och gör det idag?! Eller är det kanske bara jag som sällan gör sådant? Nej, med tanke på att jag inte får rim på särskilt många presenter kan det omöjligt vara så. På paketet från Dosse stod bland annat, med den stora kan du kanske dansa tango i en doft av ...? Ja, ni som känner mig kan säkert räkna ut vilket ord som saknas. Jag gjorde det nästan med en gång:) Nej, nu vill gubbsingen att jag ska fika med honom och det är bäst att jag går innan jag somnar framför datorn. Ta hand om er, god natt!
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Jonas Jakobsen

God Jul & Gott nytt år Vispen!

2012-12-21 @ 08:56:38
URL: http://www.jonte85.blogg.se
Postat av: emma

alltså...rätta mig om jag har fel, men:
du sitter uppe hela natten, fast du har sovit dåligt, för att fira vintersolståndet för att det är en iransk högtid...

...men Reza klagar på dig när du gör juliga saker?
Är det bara jag som är förvirrad här? Jag har bara tolkat vad som står här, och undrar mer än något annat. Stämmer detta och hur är det rimligt i så fall?

2012-12-21 @ 15:10:12
URL: http://hopelosthead.blogg.se
Postat av: Reza

Ja Emma, nu har du nog missförstått en del tror jag.
Jag har inget emot julen även om jag inte firar den överdrivet mycket själv. Godbitarna gillar jag dock, så jag äter pepparkakor i massor, älskar lussebullar (vars saffran förövrigt är väldigt iranskt), köper risgrynsgröt och dricker glögg. Jag har ljusstake hemma men inga tomtar.
Det jag dock inte gillar är den komersiella handeln, överpriserna, stressen och alla förvirrade människor som flockar sig i affärerna som yra höns för att genom sin konsumtion förstöra miljö och ge de som inte har lika gott ställt dåligt samvete. Jag gillar heller inte allt supande och all misshandel i svenska hem som är en mardröm för många barn och unga vuxna. Jag gillar heller inte den juliga välgörenheten där alla ska spela snälla för att sen under årets resterande elva månader uppnå höjden av egoism.
Om dessa saker tar jag gärna också debatten och säger vad jag tycker.

2012-12-21 @ 16:33:48
Postat av: Reza

Oj, Jaws klippte lite i mitt förra inlägg...
Självklart är det inte så illa i alla hem och tur är väl det. Det gäller bara att vara uppmärksam på att det där är vanligare än vad man kan föreställa sig. Barn/unga samt äldre är de som mest far illa under den här högtiden.
Vad man sen väljer att göra av olika högtider är upp till en själv att bestämma sålänge det inte skadar andra.

2012-12-21 @ 17:04:11
Postat av: Marie

God jul, Vispen! Var inte du med och firade med Reza, förresten? :)

2012-12-22 @ 16:34:45
URL: http://www.ismen.blogg.se
Postat av: Marie

Vill bara ta chansen att påpeka att det finns många människor som firar julen utan varesig misshandel, supande eller överkonsumtion. Lite tråkigt att förutsätta att det måste vara så, tycker jag! God jul från en som varje jul med nostalgiskt hjärta tänker tillbaka på mysiga barndomsjular!

2012-12-22 @ 16:37:17
URL: http://www.ismen.blogg.se
Postat av: Reza

Håller med dig Marie. Jag förutsätter inte det värsta men ibland får jag känslan av att de där dåliga sidorna glöms bort i all yra. Tycker heller inte att stressen är sund, men precis som allt annat blir det vad man gör det till själv.

God jul och gott nytt år!

2012-12-22 @ 23:21:33
Postat av: Marie

Jo då, det har du rätt i. Jag känner en del människor som har svårt för julen då de har jobbiga minnen från barndomen. Men för Vispen är det kanske inte så lätt att tänka sig in i, då hon, precis som jag, enbart verkar ha fina julminnen. Just saying. :)

2012-12-23 @ 11:46:20
URL: http://www.ismen.blogg.se
Postat av: emma

all right, då r jag med. Tur att jag hade missförstått, för det där såg ju inte så bra ut direkt. :)

2012-12-23 @ 14:15:24
URL: http://hopelosthead.blogg.se
Postat av: vispen

Hej kära vänner!
Jag har mestadels bra minnen från julen och jag har alltid älskat traditioner och högtider. Ja, jag kan till och med fastna lite för traditioner som jag tyckte var tråkiga och jobbiga till en början och som fortfarande är rätt tråkiga. Men när jag ska göra vissa saker som jag ogillar tänker jag, det är ju tradition i alla fall:)
Klart att alla inte har bra minnen från julen, det har inte jag alltid haft. Så är det ju även med andra högtider som firas i världen. Allt kan vändas till något jobbigt. Men eftersom jag hade fina jular när jag var liten och lite sämre de senaste åren, strävar jag efter att julen ska bli och kännas lika mysig som när jag var yngre. Om jag inte lyckas med det nu kommer jag i alla fall att försöka göra mycket för att mina barn ska uppskatta julen lika mycket som jag gjorde när jag var liten. Ja, angående det här med att vi är snälla och givmilda bara under julen är förresten konstigt. Samtidigt skulle vi ju inte ha råd att ge bort saker året om. Bättre att spara pengar och kunna göra det under en månad än ingen månad alls. De som inte har pengar kan ju visa sin uppskattning på andra sätt. :) God jul! Kramar

2012-12-23 @ 14:42:33
URL: http://vispen91.blogg.se
Postat av: vispen

Jag håller med om att det här med stress och överkonsumtion kan vara lite sådär. Samtidigt som jag tycker om det. Det kanske bara är jag som mår bra av att vara stressad lite då och då. Just när det gäller julen, att köpa julklappar och fixa allt annat som behöver fixas, då tycker jag att det är värt all, eller i alla fall en hel del stress. Jag tycker helt enkelt om att anstränga mig när jag vet om att jag kommer att få väldigt mycket för det i slutändan.

2012-12-23 @ 14:47:52
URL: http://vispen91.blogg.se
Postat av: Marie

Fint och bra skrivet, Vispen! Sköt nu om dig, och ha en riktigt bra jul!

2012-12-24 @ 16:17:00
URL: http://www.ismen.blogg.se
Postat av: Jw

Reza: Som du skriver att det är misshandel och superi på julen. För det första är det inte misshandel och supa skallen av sig julen handlar om från första början!! Sen vill jag också påpeka att det inte bara är i svenska hem som det sker misshandel utan runt om i hela världen!! Sen är det mer alkoholdrickande och mer våld i jultider, det är det, men det gör ju inte julen i sej till en dålig högtid! Det är ju människorna som väljer att dricka och slåss, det står ju inet i våra traditioner att vi ska slåss och dricka på julen!! Det är hemskt att vissa gör det, men jag tycker inte att man ska döma en fin tradition för att vissa människor beter sig illa under den, för med dom som har det trevligt och mysigt så är julen en VÄLDIGT trevlig högtid :)

2012-12-27 @ 19:04:40
Postat av: Johan

Den högtiden har jag aldrig hört talas om, men så är väl religion kanske inte min starka sida... :P

Haha ja, jag listade ut det ordet direkt jag med ;)

Vad är det för kurs du har gått nu i höst?

SV: Ja, jag fick en hel del, men det var som sagt nyttiga och bra grejer, så jag är nöjd :)

Ja, jag tycker det är urfånigt som sagt... Töntigt, helt enkelt.

Hoppas att du får en fin och bra nyår och dagar innan dess! Ha det fint så hörs vi! Jag kommer nog inte att vara så aktiv på bloggen de närmsta dagarna, så det är risk för att vi inte hörs mer på den här sidan nyåret. Därför önskar jag dig ett gott nytt år redan nu! :)

2012-12-28 @ 21:57:37
URL: http://schumacher4ever.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0