Upptaktshelg med Unga synskadade

Hej!

Nu är det söndag kväll och lovet är slut. Men som tur är har jag studiedag imorgon vilket känns väldigt skönt med tanke på att jag inte har sovit särskilt mycket i helgen. Det brukar inte bli så mycket sova för mig när jag åker iväg på läger och helger. Men det är ju verkligen värt att vara uppe sent plus att det ju är lite tradition för mig:) Nu ska jag i alla fall skriva om vad jag har gjort den här helgen och jag vill varna för att det här inlägget kommer bli dåligt, jag kommer skriva många stavfel eftersom jag inte kommer orka läsa igenom inlägget så noga innan jag postar det, sen blir det förmodligen ganska kort. Jag känner mig ganska borta nu så jag kommer tyvärr glömma att skriva en massa roliga saker som hände men om jag väntar med att skriva kommer jag hinna glömma ännu mer.

I fredags var jag i alla fall med Adam och det var trevligt som vanligt. Vi åt lunch på stan och sen hjälpte han mig till t-centralen där vi skulle samlas. Runt sextiden åkte vi buss till Almåsa där vi skulle bo. Jag har ju sjukt dåligt lokalsinne så jag var nära på att hoppa på fel buss då jag råkade gå åt lite fel håll men det gick bra till slut:) Jag tror faktiskt att jag hade haft dåligt lokalsinne även om jag kunde se, nu i helgen lärde jag mig till exempel knappt att hitta där vi var men ändå, det gick bra när jag gick efter folk.

En sak som jag och många andra har gjort mycket i helgen är att äta. Förutom frukost, lunch och middag fikade man två gånger om dagen och åt efterrätt till middagen. Nu kommer jag inte våga väga mig på länge. Det här med att jag skulle träna mer på sportlovet har jag tyvärr misslyckats med. Träningen har ju varit inställd både tisdag och torsdag den här veckan plus att jag av någon anledning knappt har tränat kondition eller styrka heller. Nästa vecka måste det bli ändring på det och jag ska försöka att inte äta kakor på ett tag nu. Maten på Almåsa var i alla fall god som vanligt:) De gör alltid bra vegetarisk mat i alla fall.

Efter middagen började vi som på alla aktiviteter med att berätta lite om oss själva. Förutom att vi skulle säga våra namn skulle vi också säga vilket som är eller var vårt favoritämne i skolan plus tre ord, antingen som beskrev oss själva eller något annat som vi kom på. Jag tycker att det var lite svårt men mina tre ord blev glad, musik och träning, det tycker jag beskriver lite vem jag är. Glad sa jag eftersom jag inte kom på något annat, jag kunde ha sagt sommar också men det var så många andra som redan hade sagt det. Att vara glad är ju dessutom en härlig känsla så varför inte?:) Jag kan ju inte direkt säga att andra skulle beskriva mig som glad, i alla fall inte alla som känner mig. Jag känner verkligen att jag är på olika sätt när jag pratar eller är med olika människor och så är det nog för de flesta. En del vänner kan jag ha roligt och skratta mycket med medan jag är mer allvarlig när jag är med andra. Men när jag är med andra som är glada eller när jag är någonstans där jag trivs brukar jag oftast känna mig glad, i alla fall inuti. Dessutom känner jag mig oftast glad när jag har träffat någon, även om jag kanske inte har skrattat så mycket, okej, det där var ju väldigt ointressant så nu ska jag skynda lite här. Det var i alla fall många andra som sa bra ord:) Efter presentationen såg vi en film där några diskuterade funktionshinderkunskap som vi pratade mycket om i helgen. US vill nämligen att det ska bli obligatoriskt för personer som utbildar sig till lärare att ha en kurs där man får lära sig mer om funktionshinder. Det tycker jag skulle vara en riktigt bra grej, hur många gånger har man inte set att det inte fungerar när det är som det är nu? Det är klart att det finns lärare som verkligen är bra och förstående från första början men det är ju långt ifrån alla som är det. I och för sig tror jag kanske inte att en kort kurs skulle göra så att alla lärare blev jättebra men det skulle ju absolut underlätta. Det beror ju också på vilket funktionshinder en elev har. US ska i alla fall vara med i Almedalen under politikerveckan i sommar och prata om det. Ni kan läsa mer om det här på unga synskadades hemsida:
Http://www.ungasyn.se/funktionshinderkunskap

I fredags kväll satt jag först och lyssnade på några underhållande diskussioner och tittade därefter på medan några spelade biljard. När klockan var runt halv två började jag känna mig trött och gick till rummet. Men självklart blev jag piggare när jag la mig i sängen och tjejen jag sov med hade inte somnat än så vi låg och pratade väldigt länge. Sen lyckades jag somna runt tretiden men tyvärr sov jag ganska dåligt, det berodde säkert på att jag nästan alltid sover dåligt när jag sover någosntans första natten.

I lördags var det frukost klockan åtta och jag var morgontrött som vanligt. Det var i och för sig värre att gå upp idag så jag ska inte klaga. Frukosten var bra och jag åt bland annat yogurth med hallon:) Klockan nio samlades vi för att diskutera kampanjen om funktionshinderkunskap och delades in i grupper för att prata om olika situatiner där vi tycker att det hade fungerat bättre ifall lärarna hade läst funktionshinderkunskap. Vi kom på ganska många exempel i min grupp och det som folk hade haft mest problem med var idrotten. Sen hade några haft problem med att läsa vad läraren skrev på tavlan. Det var fler än jag som tyckte att matten var svår:) När vi hade pratat om det en stund fikade vi och åt hallongrott som i alla fall jag tycker var goda:) Lite senare kom en person och pratade om media, han pratade om några olika tidningar som finns, lite om hur media fungerar, hur man gör för att synas, hur tv och radio gör när de spelar in olika inslag och så vidare, det var ganska intressant.

Efter lunchen följde jag med några andra ut på en kort promenad. Att sitta och lyssna en hel dag kan ju kännas lite jobbigt och jag känner faktiskt att det hjälpte att vara ute och att jag blev piggare av det. En kille som heter Jonas som var med i helgen och jag märkte att vi tycker om ungefär samma musik, han tycker också väldigt mycket om melodifestivalen, Sonja Aldén men framförallt Shirley Clamp. Om ni vill läsa hans blogg är adressen:
Http://jonte85.blogg.se
Han skriver bra och tipsar ibland om bra musik:) Vi lyssnade i alla fall lite på Shirley Clamp och Eva Cassidy medan vi var ute och gick. Det var trevligt och igår var första dagen i år som jag faktiskt kände att det var varmare ute, solen sken:) Då passade det extra bra att lyssna på fina låtar. Elin som också gick med oss tyckte också om låtarna.

Vi samlades igen runt ettiden för att fortsätta prata om funktionshinderkunskap. Alla grupper fick välja ut en av de situationer vi pratade om på förmiddagen och skulle sedan skriva ner situationen som en film. Senare i vår ska US spela in några korta filmer som kommer att användas under politikerveckan.. Min grupp valde en situation där en tjej var med om att hon inte fick åka skidor med sin klass i skolan. Det tycker vi såklart är dåligt för om alla seende får göra det borde ju även en synskadad person kunna klara det. Istället fick tjejen gå en promenad med en lärare och hur kul är det om man jämför med att åka skidor? Dessutom hade ju läraren kunnat ha tid att åka skidor med tjejen om hon nu ändå fick gå ut och gå helt själv med en lärare. Jag har varit med om liknande situationer och det är ju verkligen hur störande som helst när jag inte får göra någonting på grund av att jag är blind. Det finns situationer som jag mycket väl kommer ihåg. I filmen vill vi i alla fall också lyfta fram ett positivt exempel där vi tycker att det fungerar bra. Där är det istället läraren som får en tjej att följa med och åka skidor och eftersom hon inte har testat det tidigare åker läraren med henne de första gångerna och visar hur hon ska göra. Gruppen hann skriva ner alla repliker och så även om jag inte direkt kan säga att alla var koncentrerade hela tiden. Men vad då, man måste ju ha roligt också:) Sen var det fika där vi åt äppelpaj, jag var ganska mätt sen lunchen och åt bara en liten bit men ändå.

Klockan tre fick vi testa på kundalini-yoga. Jag tror faktiskt att jag har testat det tidigare, yogapasset liknade i alla fall ett annat pass som jag har fått vara med på en gång. Men det var väldigt skönt med yogan, även om jag kände mig väldigt trött under passet och var nära på att somna flera gånger kände jag mig piggare efteråt. Kvinnan gav däremot ett jättebra tips som jag inte har hört tidigare. Om vi känner oss trötta och vill bli piggare ska vi andas genom den högra näsborren några minuter och om vi känner oss pigga och vill bli lugnare ska vi andas genom den vänstra näsboren. Jag har ingen aning om ifall det stämmer men igår fick det i alla fall mig att känna mig piggare då jag testade det:)

Nästa pass handlade om sociala medier. En kvinna som arbetar på en tidning som heter Makalösa föräldrar kom och pratade om hur man kan göra för att synas på till exempel internet. Hon pratade bland annat om bloggar, nyhetsbrev, facebook och twitter. Jag tycker att det hon sa var väldigt intressant. Nu har jag kollat in hennes blogg och läst några inlägg, det är verkligen roligt att man lätt kan hitta folk på internet. Adressen till hennes blogg är:
Http://heleneblogg.blogspot.com

Middagen var väldigt god igår, potatisgrattäng med fyllda paprikor. Till efterrätt åt vi gino med glass:) Efter det var det tävling och vi delades in i fyra lag och skulle gå till fyra olika stationer. På den första stationen fick varje person i laget sätta på sig ett par hörlurar och nynna på den låt man hörde. Det var roligt, låten jag fick hade jag bara hört några gånger tidigare men de andra kunde ändå höra vilken låt det var och det var ju trevligt. Men det var svårt att komma ihåg att bara nynna, jag var nära på att börja sjunga texten istället. På den stationen fick mitt lag fyra av sex poäng och det var ju helt okej. På nästa station skulle vi testa fem olika sorters choklad vilket ju var gott:) Uppgiften var sedan att från mörkast till ljusast chklad bestämma en ordning från ett till fem. Vi tyckte att det var ganska lätt och fick alla rätt:) Numera har jag börjat tycka väldigt mycket om mörk choklad och ibland kan jag nästan känna att jag mår illa av ljus choklad. På den tredje stationen skulle vi jämföra fem påsar med frukt och lägga de i ordning, från lättast till tyngst. Det var ganska svårt för några påsar vägde ungefär lika mycket men vi hade med lite tur alla rätt:) På den fjärde och sista statinen skulle vi svara på frågor om US och det var roligt. Jag måste erkänna att jag inte hade klarat alla frågor utan laget så det var ju tur att jag inte behövde tälva ensam den här gången:) Mitt lag var det enda laget som hade alla rätt på den stationen, tyvärr har jag glömt vad vi döpte vårt lag till och det är ju lite synd menmen. Efter stationstävlingen ledde mitt lag med tjugo av tjugotvå poäng. För varje rätt vi hade fick vi en bokstav och ingen av oss tyckte att det var särskilt svårt att lista ut vilket ord det var som vi skulle få till slut. Funktionshinderkunskap såklart:) Men tävlingen var inte slut än utan vi fick nu försöka komma på så många ord som möjligt som skulle innehålla samma bokstäver som finns i ordet funktionshinderkunskap. Det var ganska lätt för det finns ju många ord man kan skriva med hjälp av de bokstäverna. Vi fick tio minuter på oss och jag tror att mitt lag kom på ungefär etthundratjugo ord och det tycker jag var bra av oss:) Det vi skulle göra sen tog tid, nämligen att säga vilka ord vi hade kommit på, alla lag fick säga ett ord i taget. Så höll vi på tills varje lag hade slut på ord. Men det var ganska underhållande och mitt lag vann till slut. Det kändes roligt för som ni vet tycker ju jag om att vinna:)

Jag hade verkligen jätteroligt igårkväll! Tyvärr missade jag ju andra chansen men jag fick höra att det var Pernilla Wahlgren och Jessica Andersson som gick vidare till finalen och det tyckr jag var roligt, båda förtjänade verkligen det. Efter tävlingen satt jag i alla fall och pratade med lite folk en stund och sen träffade jag Mariah som var där på någon ledarhundskurs. Men det var väldigt roligt och jag hade roligt när vi skulle hämta te och jag hällde en massa honung i det:) Sen tittade jag medan några spelade biljard och jag hejade på alla men på olika lag varje gång:) Sen var det några som spelade piano, lite gitarr och sjöng. Det var underhållande! Ida och Elvira sjöng verkligen hur bra som helst! Helt plötsligt var klockan över tre och eftersom de skulle stänga huset där vi satt gick de flessta av oss för att sova.

Imorse var jag hur trött som helst men när jag hade duschat kändes det i alla fall lite bättre. Efter frukosten gick vi till ett ställe som hette Svartkrogen som är et rum där det är helt mörkt. Eftersom jag inte ser ljus och mörker kände jag ju ingen skillnad på att vara där jämfört med andra ställen men det var ändå roligt. Det märktes ganska tydligt på vissa andra och därför förändras ju stämningen en del. Vi testade att släcka ner i rummet för att några av oss skulle få se hur det var. Senare på eftermiddagen satt vi nämligen i samma rum igen och det ska jag berätta mer om snart. Det vi gjorde på förmiddagen var i alla fall att prata mer om kampanjen och en person som tidigare har suttit i riksdagen kom och pratade om politik. Jag känner att jag faktiskt redan visste det mesta sen tidigare tack vare samhällskunskapsläraren jag hade förra året men det var bra med lite repetition:) Dessutom var föreläsaren helt blind och det var intressant att höra hur jobbet fungerade för honom. Politik är ju något som jag tycker är intressant. Sannorlikheten att jag kommer jobba med det är inte särskilt stor men ändå, man vet ju aldrig.

Efter lunchen var det en debatt med tre politiker och två Us-are. Politikerna jobbade inom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna, en person från Folkpartiet skulle ha kommit också men det blev tyvärr inte så. Annars hade jag gärna velat höra honom prata lite, deras skolpolitik är ju inte direkt den bästa enligt mig. Debatten var hur som helst väldigt intressant och bra. Jag har inte hört så många debatter tidigare men nu vill jag börja lyssna på det oftare. Det de debatterade om var mest funktionshinderkunskap, skola och arbetsmarknad. Sen fick politikerna prata lite om det parti de jobbar inom och säga vilka frågor de tycker är viktiga. Senare i år är det ju val och jag är lite osäker på vilket parti jag ska rösta på men jag är nästan säker på att det antingen blir Miljöpartiet eller Socialdemokraterna. Det tyckte jag även innan idag och idag när jag fick höra mer om deras politik fick det mig att känna mig ännu säkrare. Men jag tycker att alla politiker sa bra saker idag och jag förstår allas åsikter.

Efter en sista fika på Almåsa var det dags att åka tillbaka till T-centralen. Ett tag trodde jag nästan inte att jag skulle hinna med bussen då jag inte hittade till rummet där jag skulle hämta min väska. Eftersom det var halt utomhus, särskilt på vissa ställen, halkade jag och det var verkligen inte skönt, min armbåge kändes lite svullen efteråt men det går säkert över snart:) Att säga hejdå till alla kändes som vanligt tråkigt för jag kommer inte kunna vara med på en aktivitet med US förrän kanske i juli då politikerveckan är. Men jag är inte ens säker på att jag kan då så vi får se när det blir nästa gång. Nu är jag i alla fall hemma igen men jag måste säga att jag tycker att den här helgen var riktigt bra! Det finns ingenting negativt som jag kan komma på och det är ovanligt för jag brukar för det mesta både komma på saker som är bra och saker som kan bli bättre. Men jag tycker som sagt att de som planerade den här helgen gjorde det väldigt bra! Sen var det såklart roligt att träffa alla som vanligt och den här helgen lärde jag känna flera nya människor:) Dessutom lärde jag mig en del nya saker och hade intressanta diskussioner med folk, det gillar jag:) Det vore rligt att kanske gå med i någon styrelse snart, kanske i USS styrelse, alltså för Stockholms distrikt. Men jag vet varken ifall jag skulle ha tid till det eller ifall det skulle passa mig för jag har både svårt att skriva och prata så lycka till. Jag kan ju såklart både skriva och prata men inte på ett sånt där bra sätt och använda bra och komplicerade ord. Men i framtiden kanske. Aja, det här inlägget blev ganska långt ändå men det fanns en del att skriva när jag väl kom igång. Nu postar jag det här. Hoppas att alla har haft en lika bra helg som jag!
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Jonas Jakobsen

Hej!

Det var kul att träffa dig i helgen. Kul att du ochså gillar Shirley mycket. Tack för reklamen du gjorde för min blogg! Jag får se när jag åker på nästa riksaktivitet, man behöver inte ha så mycket erfarenhet av att gå med i en lokalföreningsstyrelse, jag hade nästan ingen erfarenhet av föreningsarbete när jág började i mitts styrelse.

2010-03-08 @ 11:02:09
URL: http://jonte85.blogg.se/
Postat av: Helene

Hej!



Tack för att du länkat till mig. Jag hade trevligt hos er, håller tummarna för er kampanj om funktionshinderkunskap.

2010-03-08 @ 16:17:02
URL: http://www.helenesblogg.se

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0