Musikläger i Danmark

Hej!

Nu är jag hemma igen och är väldigt trött. Det är ungefär en vecka sen jag sov ordentligt nu så ikväll ska jag se till att gå och lägga mig ganska tidigt för att orka med skolan imorgon. I måndags var jag precis som jag trodde nervös. Men färdtjänsten var i tid vilket jag tackade någon högre makt för. En person som jobbar med punktskriftsnoter och lite annat sånt, Rena och jag flög till Danmark tillsammans. Jag blev självklart glad över att få åka till kära Arlanda igen! En sak som var trevlig med flygplanet vi åkte var att de hade musik i bakgrunden när man gick på och av. Det har de inte haft på något annat plan som jag har åkt. Eftersom jag var otroligt trött i måndags somnade jag nästan direkt när jag hade satt mig på rätt plats. Jag märkte inte ens när planet lyfte utan vaknade inte förrän de väckte mig för att fråga ifall jag ville köpa någonting.

Assistansen mötte oss när vi kom fram och de verkade väldigt trevliga även om jag hade svårt att förstå vad de sa. En jobbig sak var att det inte alls verkar vara många i Danmark som kan förstå eller prata engelska, så var det i alla fall både på flygplatsen och i skolan där vi var. Några av ungdomarna kunde prata bra engelska men de vuxna verkade knappt föstå vad man sa. För första gången någonsin fick jag åka elbil på en flygplats. Jag tror faktiskt inte att jag hade åkt elbil tidigare och jag blev nästan rädd när jag trodde att jag bara skulle sitta och vänta på ett ställe och det jag satt på plötsligt började köra ganska fort. Men efter en stund tyckte jag baara att det var roligt, det fanns någon sorts ringklocka på bilen som man tryckte på när folk skulle flytta på sig:)

Efter att ha checkat ut allt bagage var det en person som körde oss till skolan där vi skulle vara. I bilen pratade jag med två tjejer från Norge, Kristin och Isabel, de var väldigt trevliga plus att båda kunde ganska bra svenska. Jag hade jättesvårt att förstå danska, norska gick däremot helt okej. När vi kom fram var det några som visade oss runt på skolan, en del gick där och andra visste väl hur det såg ut ändå tror jag. Jag gick med två personer, Anders som kallades Anas, vet inte hur det stavas, och Camilla. Senare under förmiddagen samlades vi och Lisbeth som höll i lägret plus några andra hälsade oss välkomna.

Efter lunchen började det roliga, vi hade körsång! Läraren hette Brian och han var verkligen jättebra på att lära ut saker plus att han sjöng jättebra och hade en cool ton när han sjöng:) En annan sak som var rolig var att alla var väldigt duktiga på att sjunga och att vi lärde oss stämmor och låtar snabbt. När man är synskadad eller helt blind kanske man har lättare att lära sig vissa saker utantill, ingen av oss hade papper men det gick ändå ganska fort, i alla fall mycket fortare än vad det gör i skolan om lärarna säger att vi ska lära oss saker på gehör. Jag läser ju knappt noter utan lär mig nästan bara på gehör nu så för mig kändes det inte konstigt och det verkade inte vara det för någon annan heller. Uppsjugningen var rolig eftersom vi gjorde roliga övningar. Efter det lärde vi oss en ramsa och två låtar, låtarna hette Do you love me och I opened my mouth tror jag. När vi hade fikat delades vi in i två grupper, min grupp lärde oss I´ll stand by you, jag hade hört låten tidigare men kunde inte texten. Det som tog mest tid var att lära oss stämmor, tjejen som sjöng solo hette Vicki och hon sjöng verkligen jättebra! Vi hann inte mer än att börja jobba med låten under eftermiddagen. På kvällen pratade jag med en massa folk, sjöng och hade trevligt:)

I tisdags var jag ganska trött på morgonen men det var ingenting om man jämför med hur jag till exempel kände mig imorse. De åt ungefär samma frukost som i Sverige, jag fick havregrynsgröt som gjorde mig på bättre humör:) Efter frukosten pratade vi om hur musikutbildningarna ser ut i olika länder och vad som finns att välja på. Jag kom fram till att det vore roligt att gå musikutbildning på skolan där vi bodde och jobbade. Där verkar man lära sig mycket plus att lärarna verkade bra där. Tyvärr vill jag ju inte jobba med musik i framtiden, det är ju nästan omöjligt att få ett sådant jobb, så att åka till ett annat land och studera det blir nog inte aktuellt för mig. I och för sig verkar det ju mest vara ett roligt år att gå där innan man börjar högskolan men det är ju tyvärr dyrt att studera utomlands.

När vi hade pratat om vad som finns i olika länder hade vi en lektion där vi mest tränade på olika rytmer, att gå runt i takt, klappa händerna och sjunga. Det kändes ganska segt men det var helt okej. Därefter fortsatte vi att jobba på låten både på för och eftermiddagen. Min grupp fick även lära oss stämmor på låten som den andra gruppen jobbade med, Unchain my heart. Brian frågade mig ifall jag ville sjunga andra versen på I´ll stand by you, jag blev väldigt förvånad eftersom det verkligen fanns folk som var bra. Det var ärligt talat konstigt att han ville att jag skulle sjunga när Vicki ändå var så bra och jag inte ens kunde låten innan. Jag tackade ja till att sjunga, fråga mig inte varför, annars brukar jag ju aldrig vilja sjunga solo, i alla fall inte i skolan men det beror nog på att allt handlar så mycket om betyg då och att man hela tiden känner att man måste prestera.

Innan middagen började vi spela in i studion. Anas som sjöng Unchain my heart sjöng verkligen hur bra som helst, jag har inte träffat många killar som sjunger så bra. De andra killarna som sjöng var också väldigt bra, några kunde sjunga på många olika sätt plus att de verkligen sjöng bra, det går inte att beskriva hur bra vissa var! För mig gick det inte så bra att spela in, vi hade bråttom så jag hann bara sjunga in vers och refräng jättesnabbbt två eller tre gånger och tycker att det alltid lät falskt på något ställe.

Efter middage åkte vi in till Köpenhamn där vi gick på något kafféliknande ställe. Det var trevligt för jag hann prata ganska mycket med folk:) Vi kom inte tillbaka till skolan förrän väldigt sent, klockan var i alla fall över tolv så jag var helt körd. Igår började vi dagen med att repetera alla stämmor och stod sedan i studion några timmar och spelade in dem. Det tog verkligen längre tid än jag trodde att det skulle göra men det gick bra till slut. Jag hann inte sjunga om min vers vilket jag nog hade velat göra men ändå.

Under eftermiddagen hade vi en konsert för några som jag tror gick eller jobbade på skolan, någon sa att det var runt hundra personer som tittade. Jag var dålig och glömde texten när jag skulle sjunga, som tur var verkade det inte märkas så tydligt men det var såklart ändå störande. De andra var i alla fall bra så jag hoppas att de som filmade, tv och några till, var bra och tog med det som verkligen borde visas! Innan middagen utvärderade vi lägret och pratade om vad vi ville skulle bli bättre till nästa gång och så vidare. Alla tyckte att det hade varit roligt men önskade att lägret kan bli lite längre nästa gång. Vi pratade även om hur alla ska hålla kontakten och de flesta har e-postadresser, facebook och skype så jag hoppas att det ska gå bra:)

Avslutningsmiddagen var trevlig och vi åt god mat och efterrätt. Efter det hade vi bara roligt, sjöng till musik, pratade och annat trevligt. Stämningen var verkligen bra hela kvällen! Det var så roligt ibland när man startade en låt och alla sjöng med! Jag tror inte att jag har varit så glad på länge. Den kvällen vill jag alltid komma ihåg!

Ni vill inte veta hur trött jag var imorse och hur tråigt det kändes att åka hem. Det känns som att tiden har gått för fort och som att vi knappt hann komma till Danmark förrän vi skulle åka därifrån. Ibland när jag sa hejdå till folk var jag nära på att börja gråta och det är inte ofta det händer. Jag har fått så många nya vänner och jag hoppas att jag kommer träffa alla igen någon gång i framtiden!

Flygresan tillbaka till Sverige gick bra förutom att vi landade senare än planerat. Sen jag kom hem har jag mest pluggat, jag har hur mycket som helst att göra nu men det kädes verkligen värt att ta ledigt fyra dagar för att åka på det här lägret. Jag önskar att jag kunde känna den glädje jag kände igårkväll oftare, nu känner jag mig bara trött och nere, hoppas att det känns bätre när jag har sovit några timmar:) Imorgon blir väl det mesta som vanligt igen när jag åker till skolan och har lektioner. Hoppas att alla får en trevlig helg!
/Vispen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0