Jag stör mig!

Hej!

Jag vill bara skriva av mig lite. Ibland så blir jag bara så irriterad! Människor stör sig på olika saker ibland och just nu så stör jag mig på att jag är blind!
Det finns en massa saker som tar längre tid för mig, att läsa till exempel. Jag läser inte lika snabbt som en seende person men jag läser ganska snabbt för att vara synskadad har jag hört. Men jag vill ju kunna läsa lika snabbt som de flesta andra men det kommer jag aldrig att kunna göra! Därför tar en del läxor längre tid för mig att göra.

Jag måste träna på vissa saker mer än vad andra behöber göra, till exempel att lära mig att hitta. Jag vill ju lära mig snabbt, jag vill inte behöva slösa en massa extra tid på saker bara för att jag är blind! En från syncentralen måste komma för att visa mig vissa vägar. Det är jättebra att hon finns men jag stör mig ändå på att inte vem som helst bara kan lära mig att hitta. Det måste alltid vara en massa människor som ska göra allting, olika människor som har hand om olika saker. Min nya assistent måste lära sig att scanna in material till datorn, att skriva ut på punktskrift och att anpassa mitt material helt enkelt. För att lära sig allt så tar han hjälp av olika människor, de måste kunna komma och det är en massa saker som måste fungera. Skoltaxin har alltid varit lite jobbig för mig, förut så var den ofta sen vilket var jobbigt. Nu när jag har flyttat så har det blivit bättre.

Seende personer måste lära sig av andra hur de ska lära mig vissa saker. Man lär sig ju alltid nya saker men det känns bara så jobbigt att vissa saker tar så lång tid för mig!
Det är bra om jag lär mig att hitta så att jag blir mer självständig men bara att lära mig en väg tar lång tid. Seende personer behöver bara gå samma väg några gånger och de ser hur det ser ut runtomkring, det tar mycket längre tid för mig att se hur ett ställe ser ut.

Att gå på stan själv är svårt, det är inte ens många vuxna seende som gör det. Jag skulle kunna lära mig att hitta till vissa affärer men ibland så byter affärerna plats på olika saker och det står saker på en del matvaror till exempel, det kan jag inte läsa själv. Ledsagare finns ju såklart men det är jobbigt att man alltid måste vara beroeende av andra när man gör vissa saker. Vissa saker kommer jag nog aldrig att klara själv.

En del saker som seende tycker är självklara blir en helt annan sak för mig.
Det känns så orättvist att vissa saker tar flera timmar för mig när en seende person kan klara att göra samma sak på några minuter.

Jag kommer att vara blind hela livet och jag skulle nog inte ens vilja kunna se även om jag fick göra det. Det skulle bli så jobbigt att lära sig att göra allting på ett helt annat sätt.
En del säger att de tycker att det är synd om mig för att jag är blind, jag tycker synd om mig själv ibland men jag tycker inte att andra behöver tycka synd om mig. Det mesta går att lösa för mig även om en del saker tar längre tid.
Jag är glad för att det finns seende personer som försöker att förstå och för att vissa är så bra på att hjälpa till.
Vi ska boka tid med en från syncentralen snart som ska träna lite olika vägar i skolan med mig.
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Johan

Jamen ellerhur! Det där med orientering och förflyttning är nog det värsta tycker jag. Seende går, som du säger, en väg en eller ett par gånger och sedan kan de den, men för oss tar det hur lång tid som helst att lära sig vägen. Dessutom kan man aldrig göra något spontant utan måste plannera precis allt man ska göra, om man ska ut eller om man vill åka och handla e.d. Det går inte bara att göra sådär, det måste man plannera. Det känns ganska surt tycker ja. Man kan väl klara det själv om man verkligen vill, men jag skulle inte klara det själv.



Lära assistenten saker och så, det gör jag mestadels själv, men han, och lärarna också, har ju kontakt med SPSM och så om de undrar något.

2008-09-09 @ 22:32:30
URL: http://schumacher4ever.blogg.se/
Postat av: RonjaR

Vet hur det känns, men jag läser faktiskt snabbare än några i min klass tror jag, men jag hittar sämre och ja, man måste plannera mycket i förväg, fast jag bruar vara ganska snabb på att plannera saker med nåon kompis. Man får försöka se possitivt på saken. Var gäller läxor så tar de längre tid för mig, men inte för att jag är långsammare utan för att jag lägger ner längre tid på de¨än vad de flesta av mina kompisar gör, för jag vill göra de noggrannt.

2008-09-10 @ 15:07:04
URL: http://musikfreakar.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag vet. och dessutom är jag den mest osjälvständiga och segläsande människa som typ existerar så jag är till och med underlägsen andra blinda!

2008-09-10 @ 20:51:15
URL: http://hopelosthead.blogg.se/
Postat av: Kimbell

Det här var första gången jag läst en historia skriven utifrån en blinds perspektiv. Det var mycket intressant, tycker jag, och jag gillar dina ttityd att allt löser, men det tar bara lite längre tid.

Hoppas du får en fortsatt bra vecka!

2008-09-10 @ 21:01:03
URL: http://kimbellander.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0