Söndag, min första dag i England

Hej!

Ja, nu ska jag verkligen försöka skriva, dels för att jag vill komma ihåg den här resan senare och dels för att någon annan kanske är intresserad av att veta vad jag gör:) Att internet fungerar även här känns i alla fall otroligt bra, nu kan jag maila och prata på skype, jag slipper alltså betala dyra pengar för att ringa eller sms-a. Okej, Nina och Björn har inte skype och därför får jag ringa de i så fall, det är inte jag som betalar mobilräkningen och det kommer bara vara till de jag ringer om jag ska ringa någonstans, de får helt enkelt antingen skaffa skype eller också betala lite pengar om de vill prata med mig. Annars vet jag att de läser min blogg ibland vilket kanske räcker för dem.
Igårkväll åt vi middag vid elvatiden, det var trevligt. Vi grillade faktiskt då också och då var ju vädret dessutom lite bättre:) Runt tolvtiden lade jag mig i sängen för att försöka sova, då kom nervositeten. Jag har förresten kommit på en sak som jag har glömt hemma, mina sömntabletter, inte alls bra med tanke på att jag alltid brukar ha svårt att sova på nya ställen, i alla fall första och andra natten menmen. Lovisa satt och pratade med mig ganska länge, hon kände sig också väldigt pigg vid den tiden, här i England är de i alla fall en timme efter Sverige vilket innebär att jag tjänade en timme när jag åkte hit.

Imorse väcktes jag klockan halv sju, jag hade lyckats sova cirka fyra timmar inatt, på flygplanet kunde jag knappt sova men när jag sitter här nu känner jag mig ändå inte särskilt trött, det är konstigt, jag brukar alltid känna om jag har sovit för lite en natt och att bara ha sovit fyra timmar är ju ingenting. Vi åkte hemifrån runt åttatiden och Irre körde mig istället för Björn, han hjälpte till att lägga tak. Irre körde bra men körde fel en gång, det gjorde ingenting eftersom vi ändå var tidiga. Medan Irre parkerade ringde jag Adam, igår när jag ringde dit kom det inga signaler på hela kvällen plus att hans mobil var avstängd. Idag hann jag i alla fall säga hejdå till honom men nu kan vi ju höras på skype någon dag. Det tog lång tid att hitta till rätt incheckning, jag visste hela tiden hur man skulle göra men av någon anledning lyssnade ingen på mig. När jag nästan var helt säker på att vi hade gått till fel disk hade jag rätt men kvinnan tjeckade in mig där ändå, tur:) Efter det gick vi och satte oss på något restaurangliknande ställe en stund och väntade på att min assistant skulle komma. Lovisa var ganska irriterande enligt mig, jag var lite trött och orkade inte höra henne göra en massa ljud och att hon skulle peta på mig hela tiden, Irre trodde att Lovisa var mer nervös för resan än jag. Nina ringde när vi satt där och sa hejdå, det var ju trevligt, Björn gav mig en stor kram imorse.
Assistansen var en ganska ung kille som kom, han lät i alla fall inte som att han var över trettio. Sedan sa han att han bara hade jobbat på Arlanda i ett och ett halvt år så det kanske stämde. Jag fick hjälp till flygplanet av honom och jag fick visa mitt pass kanske fyra gånger innan jag gick på, i alla fall tre gånger.

Att flyga var helt okej, det roligaste var när vi lyfte och landade, Arlanda är förresten min favoritflygplats och jag blev glad över att vara där igen. Precis när jag nästan hade somnat pratade de i högtalarna på flygplanet och efte det kunde jag tyvärr inte somna om. När jag kom fram fick jag hjälp av en annan assistans, det var en kvinna som pratade engelska, hon lät trevlig. Men oj, jag blev jättenervös på grund av att jag inte trodde att hon ens skulle förstå när jag sa enkla ord som hello och yes men det gjorde hon. Vi gick först till ett rum där jag fick sitta, de ville se mitt pass och min biljett några gånger innan vi sedan gick vidare. En svår sak var att beskriva hur min väska såg ut lite senare men kvinnan hittade den till slut. Efter det träffade jag Nick och Mary och vi sa hej och lite sådant. Sedan gick jag på toaletten innan vi åkte hem till dem, på toaletten glömde jag min käpp men en städerska upptäckte det innan vi hann gå, tur. Jag tänkte på en massa annat och glömde helt bort att jag hade käpp men jag hade säkert kommit på det ändå när jag hade börjat gå igen. Att åka hem till de tog lite mer än en timme, de pratade ganska mycket och jag försökte svara på frågor de ställde. Ibland märker jag att jag glömmer ord och ibland när de pratar tar det tid för mig att uppfatta vad de säger. Men de pratar långsamt för min skull. Nick kan några ord på svenska och även om det låter lite konstigt när han uttalar de förstår jag vad han säger, de har en ordbok också och de har slagit upp några ord när jag har varit här. I bilen testade jag någon sorts kex som jag aldrig hade testat tidigare, de var helt okej.

När vi kom hem till de visade de mig huset, det ser väldigt annorlunda ut än där jag bor och jag har aldrig varit i ett hus där det är lika många trappor och annat. Det är några steg till nästan varenda rum i deras hus och det får jag inte glömma för trappstegen är ganska höga och ja, jag vill helst inte ramla. Som tur är finns det en sak som man kan hålla sig i när de längre trapporna kommer. Rummet jag sover i är ganska stort, eller också känns det bara stort för att jag inte hittar här än. Sängen känns bekväm och jag har fått två kuddar, sedan har jag ett skåp där jag ska lägga in mina kläder sen. Mary visade mig badrummet också och det var väldigt stort kändes det som, de har till och med en radio där, den kan jag lyssna på när jag duschar haha. Jag har faktiskt inte sett att de har radio någon annanstans vilket är lite roligt ju:)

Innan vi åt läste jag igenom några texter, jag tror att en del av de är låttexter. Lite senare idag ska vi åka till en kyrka där det finns en ungdomsgrupp av något slag, i alla fall har jag förstått det så. De brukar tydligen sjunga tillsammans ibland och ibland prata och bara ha trevligt tror jag. Jag förstod en del av orden från texterna vilket var bra. Maten var jättegod, vi åt ravioli med bröd, alltså ingenting som jag inte har ätit tidigare. Sedan åt jag en persika och jag blev jättemätt, bra att man får mat här, jag har varit lite rädd för att man inte skulle få tillräckligt eller att de skulle äta saker som jag aldrig har ätit tidiager. Okej, jag kommer säkert testa något nytt när jag är här, jag har ju redan testat de där kexen, jag tycker om att testa ny mat och jag får hoppas att jag klarar av att äta all mat de lagar.
Än så länge vet jag ju inte hur deras matvanor ser ut men det är bra att de åtminstone äter ett stort mål mat om dagen. Vattnet kan man inte dricka här, det gör inte de heller så det är ju bra att de inte bara behöver köpa vatten för min skull. När vi åt pratade jag mer, det kändes så i alla fall, jag försökte förklara vad en visp är på svenska eftersom jag skulle förklara varför jag kallas Vispen. Nu säger de Vispen som tur är, när Mary säger mitt namn känns det skumt, det är inte många som gör det längre men när Mary säger det hörs i alla fall inte ett lika starkt r. Nu säger de i alla fall Vispen:) Här i England vet de ju inte vad det är och därför kan de börja säga det direkt tycker jag. Förutom det har jag inte hunnit göra något mer idag, att vara här känns i alla fall bra och de förstår vad jag säger! Tänk att de förstår mitt dåliga uttal, seriöst. De pratar mycket vilket jag tycker om, ju mer jag får höra engelska desto bättre, jag förstår det mesta av vad de säger men vissa ord är svåra. Ibland när jag har segat mig och inte förstått har jag sagt lite fel men de har hittills förstått ändå, i alla fall det viktigaste jag har sagt.
Nu känns det helt okej att vara här, det kunde ha varit mycket sämre:) Men undrar vad de tänker om mig, de kanske tycker att jag är skum på något sätt, jag har i alla fall försökt vara vanlig, eller ja, pratat och lyssnat på vad de har sagt.
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Sandy

Hej Vispen!

Kul att resan och allt gick bra och roligt att du gillar Nick och Mary Fiskmås. :) Du får hälsa från mig. Fortsätt ha roligt nu och du vet du vad? Du har inte åkt dit för att visa hur perfekt engelska du pratar, utan för att lära dig mera. Så jag tror ingen förväntar sig att du ska prata felfritt. /Sandy

2009-06-21 @ 19:17:07
URL: http://lilzandy.blogg.se/
Postat av: Anonym

2009-06-21 @ 19:59:30
Postat av: Mamma

Hej, lilla Visp!

Så nu är du framme. Och allt har gått bra, förstår jag. Klart att de förstår vad du säger!!! Om ett par dagar har det nog lossnat och du kommer att prata på mycket mer flytande, tror jag. Bra att maten var god. Du kanske får nya matfavoriter nu, när du får smaka på annorlunda mat. Spännande!

Ska bli spännande att höra hur det var på ungdomsträffen. Vad sjöng ni? Du kan väl sjunga nån svensk låt för dem, det tycker dom säkert är jättekul. Och impade blir de nog också!

(Förresten, incheckning stavas med ch.)

Vi har varit och köpt sex nya små oranga guldfiskar till dammen idag och en trä-flis maskin som gör små pyttepinnar av alla grenar vi klippt av träden. Sen kan vi slänga dem på tippen i sopsäckar.

Ha det så kul nu och prata massor!! Hälsa Mary och Nick. Vi hörs senare!!

Stor varm kram från Mamma och Danne.

2009-06-21 @ 20:08:02
Postat av: Mamma

P.S. Mormor har läst din blogg. Hon hälsar en stor kram!!!! D.S.

2009-06-21 @ 20:09:49
Postat av: Johan

Det låter ju som om du har det hyfsat bra än så länge i alla fall =)

Du kommer klara det bra, tänk inte så mycket på det du inte kan, tänk mer positivt och tänk på vad du faktiskt kan och att du lär dig en himla massa av det här!

Man kanske skulle åka på språkresa...



Föresten, säger de "vispen" eller "wispen"?

2009-06-22 @ 00:14:14
URL: http://schumacher4ever.blogg.se/
Postat av: Maria

hej Vispen

Vad bra att allt verkar fungera i England! och att resan gick bra också. Hoppas nu du får det soligt o skönt där borta.

Läste att du uppskattade min rabarberpaj, alltid roligt höra. Kanske för att det var en massa jordgubbar, o lite kanel i den.



...ska påpeka för Björn att Skype kan vara bra att ha, särskilt om man vill ha kontakt med sin dotter.

Fast nu är jag på vårt landsställe i Haninge, med alla barnen. Så det får bli senare.

2009-06-22 @ 08:43:06
Postat av: sarah

hej! vad kul att vara i england!

ska du på alnölägret i år??

/sarah

2009-06-22 @ 19:37:58
URL: http://zarahwennberg.blogg.se/
Postat av: syster lovisa

hej vispen !

för en gångskull har jag läst ett helt innlägg du gjort, och långt var det! Jag ska nog försöka läsa din blogg varje dag nu under den tiden du är i england, för att veta vad min syster håler på med under dagarna. Det är rätt intressant...hitlis iaf.

Jakob kom igår (måndag) Jag och farmor hämtade han i södertälje. Vi har bärjat sortera alla tegelpannorna. Vi ska ju lägga nytt tegel på öppna boden också. Isac, Leo och Isacs kompis Teo kommer i helgen och hjälper oss. Igentligen skulle Leo komma idag och hjälpa men Jakob hade feber i morse och mådde inge vidare. Men nu ska jag hjälpa farmor, hon sitter och tjatar på mig att jag ska ut och sortera tegel, ännumera tegel..... gissa om jag har ont i ryggen, har burit ungefär 500 tegelpannor igår. Men nu ska jag kila, vi ses !

Ha det bra, kram Lovisa

2009-06-23 @ 12:41:51

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0