Sonja Aldén, Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Måns Zelmerlöws julkonsert räddade min dag!

Hej!

Rubriken stämmer verkligen, konserten är nästan det enda som har varit roligt den här dagen men det väger också upp det tråkiga och jobbiga. Den här dagen får ändå ett stort plus av mig. Om ni läser det här inlägget förstår ni nog hur mycket jag tycker om dessa artister och hur otroligt bra de var idag! Men först skriver jag lite om gårdagen.

Jag försökte verkligen plugga mycket igår för att få in kultur och idéhistorian i huvudet, det kändes både tråkigt och onödigt, jag förstår inte varför man ska behöva lära sig saker om romantiken och upplysningstiden, det är ju inte direkt så att man ofta hör folk prata om det. Nutida konst som vi kommer bli tvugna att läsa nästa år förstår jag inte heller varför just alla esteter ska behöva läsa, det borde ju räcka med kultur och idéhistoria. Björn kom och hämtade Lovisa och mig runt halv två och därefter åkte vi för att fira min farmor Irre. Som varenda år drack vi glögg när vi kom dit, det är en tradition när man kommer dit innan jul. Jag tycker verkligen om glögg, den som är utan alkohol alltså, en gång testade jag att dricka glögg som innehöll alkohol och den gillade jag inte alls. Det var förresten trevligt att träffa alla igår, mina kusiner Berthine och Jakob var där plus att det var folk som kände Irre och lite andra släktingar.

Lunchen var hur god som helst, ett litet julbord som fick mig att börja längta till julen. Det var igår som jag började få julkänslor på riktigt och kände att julstämningen var påväg. Det fanns en hel del att välja mellan på julbordet även för mig som är vegetarian så det var trevligt:) Efter lunchen satte jag mig i ett rum och luggade en stund innan det var fika. Kakor, lussebullar och tårta, väldigt gott. Därefter gjorde vi för första gången en rolig lek som jag hoppas kan bli en tradition framöver. Istället för att vi barn fick en paketkalender som vi har fått de flesta tidigare åren hade vi istället en lite annorlunda julklappsutdelning. Man la små paket på ett bord och använde två tärningar, när någon av tärningarna visade en sexa fick man ta ett paket från bordet. Alla turades alltså om att slå och det gjorde man tills paketen tog slut. Efter det bestämde man en viss tid och skulle sedan slå tärningen igen, den som fick en sexa då fick ta ett paket från vem som helst. När leken var slut kunde man alltså antingen ha noll eller jättemånga paket. För mig gick det inte så jättebra i leken, jag fick inte särskilt många sexor men sen var det inte heller någon som tog paket av mig när jag väl hade fått något. I och för sig berodde det nog mycket på att jag aldrig tog något paket som såg särskilt roligt ut, många ville till exempel ha ett stort rött paket. Jag hade fyra paket när leken var slut vilket ju inte var särskilt illa. Det var godis och te i mina paket och det blev jag nöjd med:) Först var det förresten någon sorts öppnare som man använde för att öppna flaskor med men den bytte jag bort. Lovisa fick bland annat en lampa, Björn fick en bok och så var det någon som jag tror fick någon kffesak. Till middag stannade vi på en sushirestaurang, jag har verkligen lätt att bli beroende av det och trots att jag hade ätit mycket tidigare under dagen åt jag ändå ganska många sushi, man måste ju passa på när man kan:)

Oj, klockan går, nu skyndar jag mig och skriver lite dåligt. Imorgon har jag också en lång dag framför mig. Men det var ju egentligen konserten jag skulle skriva om. Det blir jobbigt när man har mycket man vill skriva och det är sent på kvällen. Jag pluggade mycket igårkväll och pluggade till och med i taxin påväg till skolan i förhoppning om att något skulle fastna. Taxichauffören körde väldigt segt vilket gjorde att jag kom sent till lektionen, typiskt när det var prov. Läraren mailade provet till mig och det tog också en stund. När det väl kom fram märkte jag att jag nästan inte kunde en enda fråga som stod med. Som tur var visade det sig att läraren hade skickat fel dokument och jag fick istället skriva ner frågorna. En del frågor försökte jag svara på men jag skrev inte på en fråga där man skulle jämföra två saker, den var svår, mvg-frågan hoppade jag över också. Vi får hoppas att jag åtminstone får g på provet, vg försvann tyvärr trots att jag hade lagt ner mycket tid på att plugga. Jag föredrar kanske ändå att få skrivningar att göra för då slipper man ju att lära sig allt utantill.

Efter provet hade jag direkt datorkunskap där jag förberedde mig inför det prov jag skulle ha senare samma dag. Det kändes inte särskilt roligt för min hjärna kände sig ganska död och så hade jag fått ont i huvudet. Det verkar som att jag ofta får det när jag anstränger mig. Jag gjorde några övningsuppgifter och insåg att det fanns saker som jag verkligen hade behövt träna mer på innan det riktiga provet skulle vara. Innan lunchen kom en person och installerade lite program på min dator, bland annat Dothit som jag använder när jag skriver noter. Nu kan jag alltså äntligen börja träna på det under jullovet, inte kul att plugga då men jag ska verkligen försöka ge musikteorin en chans och försöka få in saker i huvudet nu när jag väl har program som fungerar:) Musikteorilektionen blev kortare än vanligt eftersom läraren skulle på möte. Micke gick i alla fall igenom någonting som hade med dominanter att göra, om jag ska vara ärlig kommer jag inte ihåg mycket mer än så. Därför var det nog tur att lektionen var kortare idag, jag tror att de flesta har märkt på mig att jag har känt mig lite konstig idag, dels har jag tyvärr haft ont i halsen plus att jag ibland har varit lite borta när folk har pratat med mig. Men såna dagar måste man ju också klara av och det blev ju bättre senare på kvällen:)

Datorkunskapsprovet gick inte så bra som jag hade förväntat mig. Datorn ville inte samarbeta med mig kändes det som och punktdisplayen slutade visa tecken ibland. Tyvärr fick jag be läraren om hjälp flera gånger plus att jag inte gjorde färdigt provet på fyrtio minuter som jag egentligen skulle ha gjort. Ändå gav läraren mig vg vilket jag blev nöjd med, det är vg jag satsar på i datorkunskap. Efter provet ringde jag en från radio som hade sökt mig. På onsdag ska jag äntligen få prata om den kära hemsidan Fronter, oj vad mycket jag har att säga om den. Jag har verkligen min chans att säga vad jag tycker och kanske få folk att förstå och lyssna när det kommer att sändas i radio. Jag vet varken vilken dag eller tid det är men jag tror inte heller att någon vill lyssna på när jag pratar om det, det är nog mest äldre människor som kanske är intresserade i så fall, eller också kommer alla byta kanal när ni hör mig haha. För er som inte vet vad Fronter är, är ju det den där hemsidan där lärarna lägger upp allt material och där de helst vill att vi elever ska lämna in uppgifter. Jag har inte fått sidan att fungera överhuvudtaget och därför tycker jag att det är bra att jag nu ska få prata om det.

Ensemblen gick inte särskilt bra med tanke på att jag hade ont i halsen så fort jag sjöng en ton. Varför ska min hals krångla nu när det är konsert imorgon? I våras hade jag också jätteont i halsen en gång vilket gjorde att versen jag sjöng blev förstörd. Det får inte hända imorgon, jag kommer verklien försöka sjunga eller skrika, bara det kommer ut toner. Det får verkligen göra mig hur hes som helst, bara läraren blir nöjd med mig för jag vill faktiskt få minst vg i ensemble. Läraren sa att jag måste bli bättre på att röra mig på scenen också vilket inte är någon nyhet, han visade lite hur jag kan gunga på ett sätt som tydligen ser naturligt ut. Det som jag tycker är svårt är att gunga och sjunga samtidigt, jag tappar ofta bort mig när jag försöker göra det, huvudsaken är nog att jag visar att jag försöker imorgon, det sa i alla fall läraren.

När jag kom hem åt jag lite och därefter ställde jag mig och väntade på taxin. Självklart var det så att den inte kom, när den var femton minuter sen började jag få panik. Det dåliga med färdtjänsten är ju att man måste vänta tjugo minuter innan man kan ringa resegaratin och fråga var taxin är. Då kan det ju vara så att det har blivit något fel med beställningen eller att taxichauffören ljuger och säger att den har varit på min adress och kanske till och med ringt trots att jag vet att det inte alls stämmer. Det som händer då är ju att de måste skicka en ny taxi som man måste vänta ytterligare femton eller tjugo minuter på, ni kanske förstår varför jag inte tycker om färdtjänsten. Dessutom kan man aldrig veta om taxin är samplanerad och i så fall var den andra personen som sitter i taxin ska åka. När de inte ens svarade på resegarantin slutade det med att Nina fick köra mig. Om hon inte hade gjort det hade jag missat konserten, tur att hon orkade göra det för ja, jag vill inte tänka på hur det hade varit att missa julkonserten på grund av färdtjänsten. Jag kände verkligen att jag ville slå någon när taxin inte kom och det tog lite tid innan jag blev på bättre humör igen. Som tur var kändes det bättre när jag träffade Rebecka vid konserthuset och vi gick in.

Konserthuset är ju väldigt stort och det fanns många trappor där, jag märkte att det kändes lite som att vara på Kulturama eftersom trapporna hade lika många trappsteg där och avsatserna kändes ganska lika varandra. Vi satte oss på våra platser, jag hade skymd sikt och Rebecka hade lite mindre skymd sikt, ändå visade det sig att hon såg scenen ganska bra. Jag däremot såg ju inte scenen alls haha men hörde gjorde jag i alla fall:) Vi satt väldigt högt upp och det kändes lite coolt.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska säga om själva konserten. Men den gav mig verkligen energi och den fick mig att känna mig gladare än jag har gjort på länge. Julkänslorna kom till mig ännu mer och jag blev verkligen helt lycklig av att höra Sonja, Sanna, Shirley och Måns. Måns var ju inte med förra året och när jag såg honom idag tänkte jag först att det inte var så speciellt. Men när han sjöng lite senare märkte jag hur bra jag tycker att han är, han sjöng en lugn låt hur fint som helst plus att jag tyckte om hans röst när han sjöng ut. Det var kul när alla sjöng om tomten och när Sonja, Sanna och Shirley i en låt skämtade om att de ville ha måns:) Alla sjöng en lugn låt var och jag tycker verkligen att alla var hur bra som helst. Sonja sjöng Ave Maria minst lika bra som förra året och Shirley sjöng Holy night hur bra som helst, när hon sjöng de höga tonerna, då satt jag där och ja, dog lite. Sannas låt vet jag inte vad den hette men den var väldigt fin och jag tror att det var i den låten som man hörde något instrument som man spelar på med stråke. När de sjöng stämmor lät det hur bra som helst, de avslutade till exempel konserten med att sjunga Jul jul strålande jul accapella. De gjorde även en annan rolig sak, när de snurrade på ett hjul fick Sonja sjunga falsksång, det lät falskt men det lät ändå som att hon ansträngde sig för att det skulle låta falskt. Sanna visslade och det lät faktiskt riktigt bra, Shirley steppade och det var roligt att höra. Måns sjöng lite med de andra, har glömt vad det han gjorde kallas. De sjöng två julmedleyn med kända jullåtar plus att de sjöng några låtar från skivan Our christmas som släpptes förra året. Dessutom hade de lagt in lite nya låtar som jag inte hade hört innan, Shirley sjöng en låt som hon och en annan hade skrivit. Sedan sjöng Sonja För att du finns, Sanna sjöng Empty room, Måns sjöng lite av både Caramia och Hope and glory och Shirley sjöng Min kärlek där hon även lät publiken vara med:) Det är nog ungefär det jag hade att skriva om konserten. Jag hoppas verkligen att de fortsätter att ha sina julkonserter och att jag kan se de nästa år också! Den här julkonserten hade jag sett fram emot väldigt länge och den var nog till och med bättre än örra året. Att höra folk som sjunger bra är bland det bästa som finns! Utan sin kör och alla som spelade instrument hade det ju aldrig blivit så bra som det var så det är tur att det finns folk som gör det:)

Efter konserten träffade jag Ronja och hon verkade tycka att den var lika bra som jag. Det kändes roligt att prata med någon som verkligen var lika glad som jag och som dessutom hade varit lite nere tidigare under dagen. Det visar ju att konserten kunde göra fler glada, det var inte bara jag som blev det:) Konserten gjorde som sagt den här dagen bra och jag är så glad över att jag fick se dem i år igen! Om de bara visste hur mycket deras sång hjälper mig. Deras röster är verkligen helt underbara! Jag kände mig glad hela vägen hem och känner fortfarande att jag har en massa energi i kroppen. Nu måste jag försöka sova men jag skriver mer någon annan dag. Sova känns som det minsta jag kan göra just nu men vila är i alla fall bättre än att sitta vid datorn halva natten. Men jag kände mig verkligen tvungen att skriva ikväll när jag hade all känsla och inspiration kvar, att skriva imorgon hade inte varit samma sak.
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Ronja

Jag vill ha deras röster i en liten ask som jag kan ta fram när jag är nere. Jag kan knappt ens föreställa mig hur lycklig jag var under konserten mer än ett avlägset minne, trots att det var igår :(

2009-12-15 @ 16:08:31
URL: http://musikfreakar.blogg.se/
Postat av: Johan

Ojojoj, det här var fasen längre än mina inlägg! =)



Konserten lät bra, förhållandevis bra i alla fall, men Sanna är väl den ända av de där som är hyfsat bra.



Färdtjänsten alltså. Vad ska man säga. Här är det i alla fall vanliga Mjölbytaxi som har färdtjänsten, så det är bara att ringa närsomhelst och ändra tider och ha sig. Dock gäller det ju bara innom kommunen och eftersom den inte är så jättestor så är det Samres som gäller om man t.ex. ska till Linköping och åd är det ju inte alls samma frihet...



Ja, men då vet du vad julspelet är. Det finns flera varianter av det, vi brukar köra med 2 lika tal och inte en sexa. Så brukar vi öppna paketen först innan man tar. Man lägger dem alltså i en hög, slår tärningarna, får lika tal, tar paket och när de är slut i mitten öppnar man dem, talar om vad man har och så startar tiden.

Det är dock inte det vi ska köra i skolan. Jag vet inte exakt vad det är vi ska göra, men jag antar att det blir något enkelt, typ bara ta ett paket eller något i den stilen.

2009-12-18 @ 23:54:50
URL: http://schumacher4ever.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0