Torsdag, musikteori

Hej!

Jag kom inte på någon bra rubrik idag och därför skrev jag musikteori som jag har haft två lektioner idag. Mina extralektioner i ämnet började och det var faktiskt väldigt bra för då hinner jag prata med läraren om sådant jag tycker är svårt och få hjälp med det i lugn och ro.

Det gick bra på svenskan igår, vi har börjat jobba att med myter. Läraren läste först en myt som handlade om varför vi har vinter, vår, sommar och höst på jorden. Efter det fick vi ett häfte där vi läste tre myter, imorgon kommer vi att få en skrivuppgift om någonting, det lät väldigt svårt men jag hoppas att jag klarar det. Jag fick tillbaka min beskrivning om staden som jag skrev för några veckor sedan och jag fick vg+! Det var bättre än vad jag hade trott, jag har alltid haft svårt att beskriva saker. Men den här gången behövde jag bara beskriva saker som jag hör och känner dem. Tidigare fick jag en kommentar av en person som ville att jag skulle lägga upp min text om staden i bloggen och här är den:


Staden


Det är morgon, klockan är ungefär sex och människorna i staden har precis börjat att vakna. Affärerna har inte öppnat än men man kan höra hur bilar åker förbi när människor åker till sina jobb. En del bilar åker långsamt och andra snabbt. Det är tisdag, en helt vanlig dag. Men ändå så är det ingen som vet precis hur just den här dagen kommer att se ut. Förutom att man hör bilar ibland så kan man också höra fåglar som kvittrar och hur en kyrkklocka ringer någonstans långt borta. Lukten av rök och avgaser känns. Man kan se hur solen lyser och kastar sina starka strålar över staden, det är ganska varmt ute och sommaren har precis börjat. Vinden blåser och gör att det ändå inte känns så varmt när man står i skuggan. Inifrån en lägenhet hör man ett barn gråta och hur någon försöker att trösta det. Plötsligt öppnas porten till lägenheten och man kan se en äldre kvinna komma ut. Som alla andra dagar så ska hon gå en promenad genom staden. Staden har förändrats mycket sen kvinnan gick där första gången. En del affärer finns inte kvar längre och tidigare så såg det mesta i staden finare ut. Nu har människor börjat förstöra mycket av det som finns där. Kvinnan börjar långsamt att gå längs en liten gågata. Gatan är byggd av ganska stora stenar som känns tydligt när man går. Kvinnan går förbi små butiker, då och då stannar hon och ser in genom olika fönster. En man kommer gående längs gatan, han ser trött ut. Men mannen går fort och verkar vara väldigt stressad.

- God morgon säger kvinnan.

Mannen vänder sig mot kvinnan men svarar inte. De fortsätter att gå bredvid varandra en stund innan mannen sedan snabbt går förbi kvinnan och försvinner runt ett hörn.

Kvinnan går förbi ett café där det luktar nybakat, man kan höra musik spelas därinne. Musiken är lugn, tonerna som hörs är mjuka och rösten som sjunger är ljus och vacker. Alla som jobbar på caféet är trevliga, särskilt en smal kvinna som har ett ganska litet ansikte. Hon ler ofta och låter nästan alltid glad. Tunnelbanan ligger precis bredvid caféet och där hör man ibland hur de ropar ut vilka tunnelbanor som snart ska komma. Klockan har hunnit bli mer nu och man hör ofta människor komma springande. En del människor som står och väntar på tunnelbanan pratar högt med varandra. Andra verkar vara för trötta för att orka säga någonting. På en bänk längre bort sitter en man som inte ser ut att må så bra. Bänken ser ut att vara nymålad men om bara några månader kommer den förmodligen att se sliten ut igen. Bredvid mannen ligger det ett dragspel som säkert är gammalt och har använts länge. Kvinnan står och ser på det som händer en stund innan hon sedan börjar gå tillbaka mot lägenheten.

På vägen tillbaka går hon förbi ett vattenfall, hon hör hur vattnet rinner, det låter vackert och hon stannar och lyssnar en stund. Plötsligt syns grå moln på himlen och efter bara någon minut börjar regnet att falla. Regndropparna faller först ganska långsamt och man kan känna och räkna varje regndroppe som faller ner på huvudet. Men efter en stund börjar regndropparna att falla snabbare och kvinnan ökar stegen. Efter bara några minuter kan man se det gula huset med alla små lägenheter. Det sista man kan se är när kvinnan går in genom den tunga porten och hur den långsamt stängs efter henne.


Igårkväll hände det inte mycket, jag var trött och somnade en stund på kvällen. Men på natten kunde jag inte somna. Idag började vi dagen med samhällskunskap. Först fick alla tillbaka sina prov och vi gick igenom de rätta svaren på alla frågor. Jag hade vg+ på provet och det är jag nöjd med, i nian fick jag bara vg på mina soprov. Vi diskuterade valet i USA också och pratade lite om demokrati.

Musikteorin var helt okej, vi pratade mest om kvintcirkeln idag också, jag kan inte ha lika stor nytta av den och därför måste jag lära mig en massa ramsor utantill. Till nästa vecka ska jag veta vilka dur och molltonarter som är parallella till varandra. Det är ganska svårt tycker jag men jag får plugga på det. Än så länge har vi bara gått igenom durtonarter men molltonarterna kommer senare.

Vi skulle ha sett den andra filmen idag på engelskan. Men filmen hade inte kommit och därför fick vi se en annan film istället. Jag kommer inte ihåg vad den hette men den handlade om en tjej som hette Juno och som av misstag hade blivit gravid. Eftersom Juno bara var sexton år kunde hon inte behålla barnet själv. Juno ville inte göra abbort utan ville ge barnet till en annan familj. Filmen var ganska svår att förstå tycker jag, de använde en del amerikanska ord som jag inte förstod. Sedan pratade de väldigt snabbt men lite förstod jag i alla fall. Först syntolkade en i min klass filmen, hon hade sett den förut. Men jag tror inte att hon orkade syntolka hela filmen så efter en stund fick min assistent göra det. Vi ska i alla fall inte göra någon muntlig redovisning av filmen, det är tur.
Nu ska jag sjunga lite.
/Vispen

Kommentarer
Postat av: Johan

Bra skrivet det där, man får en bild av hur det ser ut och vad man känner osv. Lite gramatiska fel, men skitsamma =)



En bild jag har av Stockholm är en dag i typ april/maj, fint väder, solen värmer men ändå så är det inte så jättevarmt, du vet, som det kan vara innan värmen riktigt har kommit. Så hör man all trafik och är nere i tunnelbanan och känner lukten där och hör alla utrop och grejor. Det är en härlig bild tycker jag.

2008-11-06 @ 17:12:18
URL: http://schumacher4ever.blogg.se/
Postat av: Emma

Hej din ko! (moahahahaha)

Filmen heter faktiskt Juno, kort och konsist. Jag såg lite av den en gång i typ mars. Staden var ganska bra, men kvinnan var lite underlig som vandrade omkring helt planlöst..:s

2008-11-07 @ 17:37:03
URL: http://hopelosthead.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du? Skriv gärna ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej i bloggen, om du skriver in din e-postadress är det bara jag som ser den)

Har du någon blogg eller hemsida? Skriv gärna in adressen till den om du vill att jag eller andra ska besöka den. URL/Bloggadress:

Här skriver du din åsikt/kommentar:

Trackback
RSS 2.0